Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2012/13., márc. 28.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Munkaerő-piac és infokommunikációs készség -- akkor fejleszthető, ha mérhető
Galgóczi: a győri könyvtár és közösségi tér tervei (képekkel)
Bármit, csak a MIK-et ne! -- De mit akar a kormány?
Nemhasználók: tartanak a késedelmi díjtól, örülnének a jobb láthatóságnak
Magunkon viselnénk a könyvtár imázsát -- ha tudnánk
Miskolc: elbocsátották a városi könyvtár igazgatóját
Melyiket részesítitek előnyben; nyomtatott könyv, vagy inkább ebook?
A Megaupload után a Gigapédia is megszűnt -- kutatók is az illegális forrást használták
Az e-könyv-olvasó nagyobb intimitást biztosít, mint a hagyományos (olvasóink szavazatára)
Új tartalom -- Új megoldások, KTE Tavaszi Regionális Szakmai Nap, Szeged
Internet Fiesta a könyvtárakban: Munka és tanulás a neten
Teleházak a figyelem középpontjában -- kampány: márc. 26-30.
Ötezer oldalnyi kötelező olvasmány a középiskolában -- eltávolíthat a betűktól
Régi könyvtárépületek fenntarthatóbbá tétele -- 30-50%-os megtakarítás könnyen elérhető
Versbusz Cseh Tamás tiszteletére
Könyvtárak és kávézók együtt tesztelése -- hol tanul az egyetemista?
1802-ig feltöltött timeline -- OSZK-öndokumentálás a Facebook-on
Az ismeretterjesztő irodalom jobban tanít... (javítás)
Házhoz szállított írók Szegeden: a máraisokat promotálják
QR-kódok könyvben, könyvtárban -- növekszik az információs kapacitás
Technológia és üzleti modellek -- csak a kreatív felhasználás hoz versenyelőnyt!
Kivonul Magyarországról az amerikai multi -- csökken a K+F piaca
Magánzárkában született Winnetou? -- Karl May-kiállítás az OSZK-ban

Analógiák

Földrengés a Guardiannél -- Google-ről a Facebook-ra helyeződik a figyelem
Bénító félelem -- pszichológiai alapon: intézménymegszüntetés

Praktikus

Gyorsítsuk a Firefoxot, a Chrome-ot és a Skype-ot, egyetlen ingyenes programmal! [Windowson és Macen is]

Kisszínes

Könyv formájú sátor (képpel)
Szupermodell -- könyvtárosként (képpel)
Régi idők könyvtárai -- ódon és patina
Régi könyvből: váza (képpel)
Könyvtárbusz annó New Yorkban (képpel)


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Munkaerő-piac és infokommunikációs készség -- akkor fejleszthető, ha mérhetőFEL

A Telecentre-Europe a Get Online Week 2012 kampány alkalmából egy új, fiataloknak szóló programot mutatott be. A Skillage egy online alkalmazás, mely a felhasználók munkaerő-piaci követelményekre való infokommunikációs felkészültségét méri fel egy rövid teszt segítségével.
Mi a Skillage? -- Az angol elnevezés a skill (készség) és az age (kor, korszak) szóösszetételből származik. Kifejlesztésének hátteréül az szolgált, hogy a különféle tanulmányok, kutatások rámutatnak arra, miszerint a fiatalok infokommunikációs készségei nem érik el azt a szintet, amelyet a munkahelyek egyre inkább megkövetelnek, az iskolai számítástechnikai oktatás pedig nem készíti fel őket kellően a munkaerőpiacra.
A Telecentre-Europe azért, hogy felhívja a figyelmet erre a problémára, kifejlesztette a Skillage-t, amely segíti a fiatalokat abban, hogy visszajelzést kapjanak készségeik szintjéről és megtapasztalják, hogy a modern munkahelyek milyen infokommunikációs követelményeket támasztanak velük szemben.


Galgóczi: a győri könyvtár és közösségi tér tervei (képekkel)FEL

A Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár és Közösségi Tér átépítési, fejlesztési tervei 2011. dec. 31-ével készültek el. Az igény olyan látványos terek kialakítása volt, amelyek alkalmasak a közösségi életre, a modern szolgáltatásokra, és megfelelnek a mai kor energiatakarékossági követelményeinek. A tervezési projekt az EU támogatásával valósult meg, és a remények szerint a kivitelezésre is ezen források adnak majd lehetőséget.

Hírforrás: Horváth Sándor Domonkos
2012. március 28.  • Továbbküldöm a hírt

Bármit, csak a MIK-et ne! -- De mit akar a kormány?FEL

A közgyűjtemények a Nefmiben látják a garanciát, de nem tudni, mit akar a kormány. Két hete megjelent a hírekben, hogy a megyéktől január 1-jén államilag átvett közgyűjtemények a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz (Nefmi) kerülnek. Jelenleg ugyanis ideiglenes megoldásként kettős irányítás alatt működnek: a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz (KIM) tartozó Megyei Intézményfenntartó Központokhoz (MIK) 'sorozták' be őket szervezetileg, pénzügyileg, de szakmailag most is a Nefmi irányít.
A tizenkilenc megyei könyvtár nem alkot szervezeti egységet a megye kisebb településeinek könyvtáraival (bár szolgáltatóként segíti őket). Ezért alternatív megoldásként felmerülhet, hogy a megyeszékhelyek lennének a jövőben a volt megyei könyvtárak fenntartói, ahogy ez három megyében már most is működik (olvasóik 90 százaléka úgyis az adott nagyvárosból kerül ki). Ezt a javaslatot tolmácsolta Fodor Péter, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke. De szerintük a Nefmi fennhatósága is jól szolgálná a megyei könyvtárügyet.


Nemhasználók: tartanak a késedelmi díjtól, örülnének a jobb láthatóságnakFEL

Felmérést végzett a stavangeri közkönyvtár...
Például kisgyerekesek jelezték, hogy nehéz követni a gyerekek által kikölcsönzött könyveket, amelyek összekeverednek az otthoni művekkel vagy elkerülnek az óvodába. Mindennek a vége pedig büntetés és kárpótlás az elveszett dokumentumokért.
A beszélgetésekre alapozva ezután egy telefonos interjúkon alapuló kérdőíves felmérés következett, amelyben egy 600 fős reprezentatív mintát kérdeztek meg. (Ebben már könyvtárhasználók és nem használók egyaránt voltak.) Kiderült, hogy a lakosoknak igen szerény ismereteik vannak arról, hogy a könyvtár mit is kínál valójában a dokumentumok kölcsönzésén túl. A könyvtárhasználat gyakorisága az életkor előrehaladásával csökken. Több a női, mint a férfi használó. (Ez érdekes módon a 40-49 éves korosztályban nem érvényesül, ahol azonos a könyvtárba járó férfiak és nők aránya.) Kiderült, hogy nagyon sok könyvszerető ember nem jár a könyvtárba (ők megvásárolják a könyveket). A legfőbb üzenet azonban az volt, hogy 'Újra és újra figyelmeztessetek, hogy léteztek és akkor többet fogunk használni titeket!'
Ezen felbuzdulva több programot is indítottak a projektidőszakban. Egyik ilyen volt a "mini könyvtár", amelynek keretében stavangeri munkahelyekre helyeztek ki pár száz dokumentumból álló letéti gyűjteményeket valamilyen jól látható helyre. A könyvek és az irodalom hamar a munkahelyi társalgás egyik fő témájává vált. A másik ilyen program a nyári könyvtár volt. 2008-ban vásároltak egy 1957-es évjáratú Opel Olympia veteránautót, feldíszítették a könyvtár logójával, megtöltötték könyvtári dokumentumokkal, majd a nyári szünet ideje alatt rendszeresen megjelentek a strandokon és a bevásárlóközpontokban. Mind a sajtó, mind a használók körében nagy visszhangja lett a programnak. (ref.: Tóth M.)


Magunkon viselnénk a könyvtár imázsát -- ha tudnánkFEL

Hordana-e egyenruhát a könyvtárban? -- szólt a KIT múlt heti kérdése. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
13 - Hordanám, mert szívesen erősítem az intézmény imázsát.
10 - Nem hordanám, mert úgysem lehet olyan egyenruhát tervezni, ami mindannyiunknak megfelelő lenne.
5 - Hordanám, de sajnos az intézménynek nincs pénze egyenruhára.
4 - Nem hordanám, mert az olvasóink saját ruháinkban, a polcok között is megismernek minket.
A válaszokból úgy tűnik, hogy érdemes megfontolni a kérdést könyvtári kollektívák számára. (MG)


Miskolc: elbocsátották a városi könyvtár igazgatójátFEL

Ülésezett a miskolci közgyűlés. ... Mit művel már megint a Fidesz? -- tette fel a szocialisták rendkívüli sajtótájékoztatóján a kérdést Földesi Norbert frakcióvezető és Fedor Vilmos képviselő. A téma, amiről beszéltek: a város hitelfelvételéhez nyújtott fedezetek, illetve a városi könyvtár vezetőjének, Borkúti Lászlónak az elbocsátása.


Melyiket részesítitek előnyben; nyomtatott könyv, vagy inkább ebook?FEL

Felmérés a Moly.hu oldalán -- A túlnyomó többség nyomtatott-párti. Úgy tűnik, nem is nagyon van személyes tapasztalatuk, ill. korántsem egyértelmű az e-book fogalma, hogy tudniillik fájlra gondolnak vagy a berendezést értik-e alatta. Aki rendelkezik készülékkel, az általában mindkettőre voksol -- más-más jellemzők, célok stb. Mindenesetre a kizárólagos vélemények (csak e-book! / csak e-bookot ne!) hangoztatói felhoznak néhány sajátos, figyelemre méltó érvet. -- Szűcs Margit ajánlásával


A Megaupload után a Gigapédia is megszűnt -- kutatók is az illegális forrást használtákFEL

A nemzetközi tudományos könyvkiadók koalíciója elérte, hogy a Gigapédia nevet viselő elektronikus kalózkönyvtár befejezze működését. Ez eddig ingyenesen, bárki számára hozzáférhető volt.
-- Elsősorban arra volt jó, hogy nehezen, vagy leginkább sehogyan sem hozzáférhető külföldi tudományos szakirodalmakat használhasson hozzá az ember -- mondja Mátyus János a megszűnt Gigapédiáról. A világ egyik legnagyobb kalózkönyvtárát múlt héten szüntették meg.
Az SZTE egyetemi tanársegéde szerint a Gigapédia legnagyobb haszna egyértelműen az volt, hogy hozzáférhetővé tett olyan idegen nyelvű szakirodalmakat, amelyek máshogyan nem, vagy a hazai lehetőségekhez mérten nagyon borsos áron érhetők el. Olyan forrásokra találta el az ember, amikkel a hazai könyvtárak nem rendelkeznek. A Gigapédiára ugyanis akár teljes könyveket, szövegeket tölthetett fel bárki.


Az e-könyv-olvasó nagyobb intimitást biztosít, mint a hagyományos (olvasóink szavazatára)FEL

Az e-könyv-olvasók és az általa biztosított nagyobb inkognitó felhajtja az erotikus-romantikus irodalom iránti keresletet. A letöltés könnyedsége a könyvajánlást és beszerzést is egyszerűvé teszi: barátunk ajánlása után egy perccel már olvasónkon lehet a könyv. S mihelyt befejezzük az egyiket, pillanat alatt letölthetjük a folytatást. De van, aki a kedvenc hősnő összes regényét egyszerre letölti. A romantikus műfaj -- ide értve a hagyományos romantikusat, a keresztény romantikusat, az amish romantikus és erotikus műveket -- 17%-ot tesz ki a felnőtt fikciós irodalomból. Emellett több kiadó számolt be a téma iránti igény növekedéséről. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Több erotikus könyvet olvasnak a nők -- a táblagépek segítenek link

Új tartalom -- Új megoldások, KTE Tavaszi Regionális Szakmai Nap, SzegedFEL

Márc. 27. Szeged, Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár.
A Könyvtárostanárok Egyesülete a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Gyermekkönyvtáros Szekcióval együttműködve a Tavaszi Regionális Szakmai Napok harmadik állomását Szegeden rendezi meg. A konferencia célja, hogy tájékoztassuk a kollégákat a folyamatban lévő jogszabályi változásokról. Közösen átgondoljuk a gyermekek, fiatalok könyvtárhasználóvá nevelésének új kereteit, lehetőségeit. Mindemellett szeretnénk az iskolai könyvtárak és a gyermekkönyvtárak között meglévő együttműködéseket megerősíteni, ösztönözni annak érdekében, hogy könyvtári szolgáltatásainkkal, célkitűzéseink megvalósításával minél több tanulót érhessünk el.
Regionális szakmai napjaink célja, hogy a Budapestre nehezebben utazó könyvtáros kollégáknak is lehetőséget nyújtsunk az egyesületeinkkel való kapcsolatteremtésre, a szakmai párbeszédre.


Internet Fiesta a könyvtárakban: Munka és tanulás a netenFEL

A netes munkakeresés és az e-ügyintézés rejtelmeibe is bevezetik az érdeklődőket az idei Internet Fiesta országos rendezvénysorozaton, melynek a könyvtárak adnak otthont péntektől egy héten át. Mivel az idei esztendő témája a munka és tanulás a neten, a rendezvény célja az internet lehetőségeinek bemutatása: hogyan lehet munkát keresni és miként intézhetjük hivatalos ügyeinket az interneten, mi az e-learning, milyen lehetőségek nyílnak a távmunkára, hogyan lehet tájékozódni vagy éppen pályaválasztási oldalakat böngészni. Az e-könyvek és adatbázisok használata szintén segítheti az önképzést és a nyelvtanulást, így a használatukat bemutató programok hangsúlyosan szerepelnek az Internet Fiesta rendezvényei között - közölte Kristóf Hajnalka sajtófelelős az MTI-vel.
Az Internet Fiestát 2001 óta tartják meg minden évben a programhoz csatlakozó könyvtárakban azzal a céllal, hogy minél több emberrel ismertessék meg az internet világát és elősegítsék a digitális írástudás elterjedését. A könyvtárakban kínált programokról a link oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők részletesebben.


Teleházak a figyelem középpontjában -- kampány: márc. 26-30.FEL

A digitális szakadék áthidalása egyre nehezebb feladat, ráadásul ezen belül a nemek közötti szakadék is egyre nő. Az Európai Unió szerint a teleházak kiemelt szerepet játszanak a nők és a munkanélküli fiatalok társadalmi felzárkóztatásában. A teleházak munkájára hívja fel a figyelmet a Get Online Week 2012 kampány.
A teleházak európai szövetsége, a Telecentre-Europe, amelynek a Magyar Teleház Szövetség, a DemNet Alapítvány és az NT Nonprofit Közhasznú Kft. is tagja, 2012-ben is meghirdette a Get Online Week (szabad fordításban: Netezzünk a héten!) kampányt. Célja, hogy európai szinten ráirányítsa a figyelmet a teleházak és más közösségi hozzáférési helyek munkájára. A kampány idén március 26-30-ra esik, egyidejűleg az Európai Unió eSkills Week kampányával.


Ötezer oldalnyi kötelező olvasmány a középiskolában -- eltávolíthat a betűktólFEL

Becslések szerint közel ötezer oldalt tesz ki a középiskolásoknak újonnan előírt kötelező olvasmányok teljes terjedelme. A magyartanárok egyesülete szerint félő, hogy ezzel a rohamtempóval még inkább távolítják a fiatalokat a betűktől. A Nemzeti Alaptanterv fontos vállalásának tekinti, hogy az olvasási kedvet felkeltse a diákokban. A Magyartanárok Egyesülete azonban megkérdőjelezi, hogy a kötelező olvasmányok alkalmasak lennének erre. Véleményük szerint a Jókai-regények ékes példái annak a tantárgy-felfogásnak, amely nem vet számot a diákok megváltozott befogadási szokásaival.


Régi könyvtárépületek fenntarthatóbbá tétele -- 30-50%-os megtakarítás könnyen elérhetőFEL

... A könyvtár környékén is változtatásokra lehet szükség, hogy a környék maga is a fenntarthatóságot szolgálja. A legújabb szabályozás szerint a csapadékvizet úgy kell elvezetni, hogy az helyben maradjon. A külvárosi könyvtárak mellett gyakran vannak parkolóházak, amelyek egyrészt napkollektorokkal is befedhetők, hogy ne az autókat forrósítsa fel a nap, hanem energiát termeljen; másrészt jó vízáteresztő képességű anyaggal lefedve több vizet tarthatnak meg. A zöld környezet megteremtése és ápolása általában a fenntarthatóság irányába vezet. A 30-50%-os energiamegtakarítás csak a fűtési-hűtési, valamint a világítási rendszerek modernizálásával könnyen elérhető. Ambiciózusabb cél lehet a 70-80%-os spórolás. Ez a fentieken túl jelentősebb átalakításokat kíván az épületen (árnyékolás, szigetelés, nap-, szél-, vagy geotermikus energia felhasználása). A zéró kibocsátású épület az ismertetett technikák közül valamennyinek az alkalmazásával érhető el. Ez utóbbi jelentheti az ideális célt a jövőre nézve. A könyvtárakat sokan látogatják, így mint követhető példák fontos szerepet tölthetnek be a fenntartható gyakorlatok elterjesztésében. A változtatások fokozatosan is bevezethetők, mérhető eredményeket és jelentős megtérülést produkálva. (ref.: Tóth M.)


Versbusz Cseh Tamás tiszteletéreFEL

József Attila mellett Cseh Tamás előtt is tisztelegnek a hatodik Versbusz utasai Veszprémben április 11-én (szerdán). A Városi Művelődési Központ és Könyvtár országosan egyedülálló, népszerű, egész napos mobil kulturális rendezvényén ismert művészek, énekesek, gitárosok együtt kampányolnak a Költészet Napján.
Sok különlegességet és meglepetést tartogat idén a veszprémi Versbusz. Reggel József Attila - Cseh Tamás különjárat indul körbe a városon. Aki erre a buszra felszáll, azt Borteleki Gábor, Baky György, Kiss György, Dávid Roland énekes-gitárosok Cseh Tamás dalokkal köszöntik. Pitti Katalin operaénekes Liszt-díjas, Érdemes művész, Kőrösi Csaba, a Veszprémi Petőfi Színház színésze és Bartók Zoltán, a TV2 riportere pedig József Attila versekkel kedveskedik majd az utasoknak.


Könyvtárak és kávézók együtt tesztelése -- hol tanul az egyetemista?FEL

Otthon szól a tévé, a koliban bömböl a zene, az egyetemen nyüzsögnek az emberek -- a tanulásnak lőttek. Hova menekülhettek, ha nyugodt körülmények között akartok felkészülni a zh-kra?
A legkézenfekvőbb megoldás persze a könyvtár -- már csak azért is, mert ott van minden, amire szükség lehet, ráadásul nincs tévé, és a neten sem garázdálkodhattok olyan szabadon, vagyis nincs menekülési útvonal, nincs mese, tanulni kell.
A könyvtárak részéről a cikkben: FSZEK, OSZK.


1802-ig feltöltött timeline -- OSZK-öndokumentálás a Facebook-onFEL

Az Idővonal rendszerével kialakul egy úgynevezett brand-történet, amely évekre visszamenőleg követi és feldolgozza az OSZK életét, gyakorlatilag egy multimédiás OSZK-évkönyv. Ami ráadásul naprakész. A tartalom terv szerint folyamatosan bővül képekkel, videókkal. A 210 éves fordulóra való tekintettel sok hír lesz ebből az évből.


Az ismeretterjesztő irodalom jobban tanít... (javítás)FEL

Múlt heti lapszámunkban közölt hírünkkel kapcsolatban -- A non fiction irodalom jobban tanít olvasni -- fordítási és értelmezési helyesbítési javaslatokat kaptunk az Óperencián túlról, melyet köszönünk. A frissített hír: link
Ezúton ismét bátorítjuk olvasóinkat észrevételekre, korrekciókra a KIT-ben megjelent hírekkel kapcsolatban. (MG)


Házhoz szállított írók Szegeden: a máraisokat promotáljákFEL

A szegedi Somogyi-könyvtár három korábbi sikeres rendezvényének továbbépítését valósítja meg tavasszal a Márai-program keretében. Március 15. és május 5. között rendezik meg a Magyar Könyvek Tavaszát könyvbemutatókkal és író-olvasó találkozókkal szerte Csongrád megyében. A következő hetekben 12, a Márai-listán szereplő szerzőt várnak a megyei könyvtárakba és a Vajdaságba.


QR-kódok könyvben, könyvtárban -- növekszik az információs kapacitásFEL

Paradox módon egy nyomtatott könyv is hipertextessé válhat a QR-kód révén, mely akár további információkat, akár videókat, képeket, térképeket stb. tehet hozzáférhetővé. Az első ilyen alkalmazások egyike egy Verne regény amerikai kiadása volt, amelyben a QR-kód többek között a könyvről való online beszélgetést, interaktív térképek használatát, sőt, adott helyről a további szöveg letöltését tette lehetővé (hogy az olvasást bármilyen körülmények között folytatni lehessen). Az USA, Anglia és Ausztrália könyvtáraiban már használják ezt a technikát olyan alkalmazásokkal, mint pl. audiovizuális könyvtári kalauz vagy elektronikus adatforrások elérhetővé tétele. QR-kódok megjelenhetnek az OPAC-okban is, lényelegesen megnövelve azok informatív kapacitását. Néhány olasz kezdeményezést említve az egyik római egyetemi könyvtár szolgáltatásinak ismertetésére (a nyitvatartási időktől az elérhető elektronikus forrásokig) használja, Milánó közgazdasági egyetemének könyvtára a használóképzést népszerűsíti, Pistoia városi könyvtára pedig könyvajánlásra használja a QR-kódokat. (ref.: Mohor j.)


Technológia és üzleti modellek -- csak a kreatív felhasználás hoz versenyelőnyt!FEL

A Ricoh és az Economist Intelligence Unit (EIU) előrejelzése szerint gyökeresen megváltozik a szervezetek működése, amennyiben a ma már létező technológiák széles körben elterjednek. Csak azok a vállalkozások lehetnek sikeresek, amelyek a technológiai fejlődést a versenyképességük növelése érdekében használják fel, nemcsak megismerik az újfajta eljárásokat, hanem kreatív módon be is építik a működésükbe.
A vizsgálatban részt vevő üzleti vezetők közül tízből minden hatodik egyetértett abban, hogy
- a vertikális piacon belüli szervezeti működésük 2020-ra kevés hasonlóságot fog mutatni a jelenlegivel
- a banki tranzakciók nagyrészt automatizáltak, a bankfiókok inkább a személyes kapcsolattartás helyszínévé válnak
- a kutatás szerint 2020-ra az ügyfelek visszajelzései várhatóan teljesen kiszorítják a hagyományos K+F-et, és az új termék- és szolgáltatásötletek elsődleges forrásává válnak
- az ügyfelek közel olyan fontos ötletforrássá válnak az üzleti folyamatok fejlesztésében, mint saját alkalmazottaik
- az üzleti vezetők 63%-a jósolja a decentralizált üzleti modellek felé történő elmozdulást, valamint, hogy az üzleti döntéshozatal központosított felelőssége a vezetőségtől az egyes alkalmazottak felé fog elmozdulni
- feltételezhető, hogy a szervezetek 2020-ra átláthatóbbá válnak, mint korábban bármikor (Az alacsony színvonalú szolgáltatást, túl magas árakat, vagy népszerűtlen gyakorlatot követő cégek nem maradnak rejtve az elkövetkező évtizedben, mivel a technológia által az eddigieknél sokkal láthatóbbá válnak a végfelhasználók számára.)


Kivonul Magyarországról az amerikai multi -- csökken a K+F piacaFEL

Az Albany Molecular Research Inc. (AMRI) amerikai vegyipari vállalat közölte, hogy becsukja budapesti kutatóközpontját, amelyet alig három éve alapított -- írta a Reuters hírére hivatkozva a hvg.hu.
Száz embertől válik meg az AMRI, közlése szerint ugyanis bezárja budapesti létesítményét. A gyógyszeripari és biotechnológiai cégek számára kutatási és gyártási szolgáltatásokat nyújtó vállalat az év második felére teljes szerkezetátalakításon megy keresztül.


Magánzárkában született Winnetou? -- Karl May-kiállítás az OSZK-banFEL

Karl May műveinek magyar kiadásaiból válogató kiállításunk már csak jövő péntekig, március 31-ig látható. -- Karl Friedrich May nevét valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, hiszen az egész világ egyik legismertebb ifjúsági szerzőjéről van szó. Munkái első önálló kötetének 1892-es (tehát kereken 120 évvel ezelőtti) megjelenése óta valamennyi generáció meghatározó olvasmányai egészen napjainkig. A 2012-es év e megjelenésen kívül további két kerek évfordulót is jelent Karl May életében, mégpedig a legjelentősebbeket. Az író 1842. február 25-én, azaz 170 évvel ezelőtt született, majd 1912. március 30-án, 100 évvel ezelőtt hunyt el. E három kerek évforduló együttes jelenléte alkalmából szerveztük ezt a kiállítást Karl May, vagy ahogy régebben Magyarországon ismerték, May Károly emlékére.
Analógiák

Földrengés a Guardiannél -- Google-ről a Facebook-ra helyeződik a figyelemFEL

Átrendeződés várható a Guardian oldalára érkező forgalom forrásaiban, amióta elindították Facebook-alkalmazásukat. Az elmúlt fél évben volt olyan nap, amikor a közösségi oldalon elérhető alkalmazásból többen érkeztek az oldalra, mint a Google keresőjéből. A Guardian Facebook-alkalmazásának beindításakor a Guardian forgalmának 40 százaléka a Google kereséseiből jött, az azóta eltelt időszakban azonban ez az arány több alkalommal is megváltozott.
Tanya Cordrey, a kiadó digitális fejlesztésekért felelős vezetője egy saját maguk által szervezett konferencián elmondta, alkalmazásuk több pénzt termelt ezalatt az idő alatt, mint amennyibe a fejlesztés került. Cordrey szerint csak idő kérdése, hogy a Facebook mikor veszi át a Google forgalomterelő szerepét. A Facebook alkalmazással állítása szerint ráadásul sokkal több információhoz jutnak olvasóikkal kapcsolatban, mint korábban.


Bénító félelem -- pszichológiai alapon: intézménymegszüntetésFEL

... Pedig ha a gyávaságból fakadó konfliktushegyet felosztanánk lenyelhető és emészthető falatokra, rájönnénk, hogy mindez fokozatosan megoldható lenne. ... amikor a Lipótot (Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet) megszüntették. Amikor ez történt, már négy éve nem dolgoztam ott ... Akkor már elindult a felszámolási eljárás. Beszélgettem a volt kollégáimmal, és sehogy sem értettem, hogy miközben minden jel arra mutatott, hogy gőzerővel haladunk az intézmény megszüntetése felé, ők csak háborognak, és nem a súlyuknak megfelelően értékelték az intő jeleket. Azután amikor a guillotine már a nyakuk felé tartott, az utolsó utáni pillanatban, hirtelen kapkodni kezdtek, hogy valahol munkát találjanak. A megszokás nagy úr! Hitegették magukat, és mások is őket, ők pedig belekapaszkodtak minden szalmaszálba, csakhogy megúszhassák, hogy belevágjanak az ismeretlenbe. (A férfi, p. 94-95., Félelem fejezet)
Praktikus

Gyorsítsuk a Firefoxot, a Chrome-ot és a Skype-ot, egyetlen ingyenes programmal! [Windowson és Macen is]FEL

A SpeedyFox eddig -- nevéhez hűen -- elsősorban a Firefox karbantartására volt hivatott. Az új, 2.0-ás verzió viszont immár helyrerázza a Firefox mellett a Chrome-ot, a Skype-ot és a Thunderbirdöt is. A program körbenéz a gépünkön az említett alkalmazások után, s ha telepítve vannak, optimalizálja azok profil beállításait és SQLlite adatbázisait, amitől jó esetben érezhetően gyorsulniuk kell (indulási sebesség, előzmények kezelésének sebessége stb.), bár ez attól is függ, mekkora adatbázissal dolgoztak gépünkön az érintett programok.
Kisszínes

Könyv formájú sátor (képpel)FELSzupermodell -- könyvtárosként (képpel)FEL

Tyra Banks-et szupermodellként és lenyűgöző ruhákat viselő showműsor-sztárként ismerik az amerikai nézők. Egy új Disney-filmben -- Shake it up -- a 38 éves színész szinte felismerhetetlen a geek könyvtárosként. A haját ceruzák tartják össze, szemüvege túlméretezett, az egész szemöldökét befedő szemhéjfesték egészen szokatlan külsőt kölcsönöz neki. (ref.: MG)


Régi idők könyvtárai -- ódon és patinaFEL

Ódon falak közt, por lepte polcokon bújik meg az ősi titok és tudás. Akár egy kalandregény vagy film is kezdődhetne így, de ezek helyett a régi idők könyvtárait bemutató poszt következzék.


Régi könyvből: váza (képpel)FELKönyvtárbusz annó New Yorkban (képpel)FEL

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról