Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2003/17., 4. 30.

Veszélyben az ALA éves konferenciája?
Internetes tájékoztatási együttműködés Amerikában
Japán digitalizál
Könyvtárba kerültek Hemingway Dietrichnek írt levelei
Az önkéntesség hete az Egyesült Államokban
A magyar zene története egyetlen CD-ROM-on (Index - MTI)
Internet-tanfolyam nyugdíjasoknak a Kelenföldi Szabó Ervin Könyvtárban
Filmadatbázis épül IHM-támogatással
CIO - A fogalom jelentése Magyarországon - Jenei Zoltán
Az információs szakember hét halálos bűne
A felnőttség jele...
Ügyfélmustra - Jól adni, jót kapni - Fekete Gizella
Hogy célt érjen az életrajz (Menedzsmentfórum)
A munkatársak értékelése
BSC a közszférában
A Sonera minőségirányítási példája
Akaratlanul kibeszélt elhallgatások
Legyőzik a Google-t?
Internetes honlapok vakok és gyengénlátók számára
Nem sértik a törvényt a fájlcsere-szoftverek
Sulinetwork 2003: konferencia Egerben
A Startlap-csoport új tagja a Cégbox Szakmai Kereső
Nemzeti kutatás-nyilvántartási rendszer


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Veszélyben az ALA éves konferenciája?FEL

Az atípusos tüdőgyulladás (SARS-vírus) Délkelet-Ázsián kívül főként Kanadában támad. Az Amerikai Könyvtáros Egyesület (ALA) éves konferenciáját a kanadai testvérszervezettel együtt ez év június 19-24-e közt készültek megrendezni Torontóban. Az ALA végrehajtó bizottsága április 29-én kedden délután döntött arról, milyen megoldás garantálja a résztvevők, a szervező gárda és a kiállítói személyzet (összesen mintegy 26 ezer ember!) egészségét: áthelyezzék-e az éves konferenciát más helyszínre avagy lemondjanak megrendezéséről. Kanada a megbetegedések és a halálozások arányát tekintve 5-10% közt érintett, ami eléggé indokolja az óvatosságot. (Lapzártakor még nem volt információnk a döntés eredményéről. - a szerk.)
Torontóról és Városi Könyvtáráról néhány adat. A 600 ezres város Ontario állam fővárosa, s az állam nevét hordozó tó partján terül el. Városi Könyvtára két központi tudományos könyvtárból, 17 kerületiből (mindegyik 100 ezer kötet feletti állománnyal, szeptembertől júniusig vasárnapi nyitva tartás is) és 78 fiókkönyvtárból (mindegyik legalább 40 ezer kötettel), végül egy bibliobuszból áll. Hetente több mint 300 ezer ember keresi fel, s félmillió kötetet meghaladó nagyságrendben kölcsönöz. Ha ezt ötvennel megszorozzuk, akkor. Nos, azzal reklámozzák magukat, hogy a nyugati félteke legforgalmasabb könyvtári rendszerét működtetik! 2004 nyarára készül el egy újabb fiókkönyvtár 700 m2-es alapterületen (a 99. szervezeti egység), - egyebek mellett 12 felnőtt és 4 gyermekszámítógéppel felszerelve. Az egyetemi könyvtár 50 egységében összesen 5 milliót meghaladó állományt halmoztak fel. (SP)

Régebbi hírforrás(ok): link link

Internetes tájékoztatási együttműködés AmerikábanFEL

Az amerikai nagyvárosi könyvtárak együttműködési rendszere (Metropolitan Cooperative Library System, MCLS) létrehozta 24 órás internetes tájékoztató szolgáltatását, mely 31 helyi rendszerből építkezik.

Az egyik aktív tagállam, Maryland saját internetes tájékoztatási rendszere, az AskUsNow! (Kérdezzen minket most!) 26 nagyobb könyvtárat tömörít. A hét minden napján 24 órán keresztül állnak rendelkezésre. (SP)

Régebbi hírforrás(ok): link link

Japán digitalizálFEL

A Meiji-korszakban (1868-1912), Japán nyugati "megnyitása" után összesen 102 ezer könyv 169 ezer kötete jelent meg: igen rossz papíron. Most, pontosabban tíz évvel ezelőtt ezt előbb mikrohordozóra vették, múlt év végére pedig digitalizálták a nemzeti-parlamenti könyvtár, a National Diet Library számára. Az új lehetőség jelentősen fokozta az idevágó kutatásokat, s magát a rendszert októbertől öt hónap alatt 760 ezer esetben keresték fel virtuális olvasói. (SP)

Hírforrás:
2003. április 30.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtárba kerültek Hemingway Dietrichnek írt leveleiFEL

A John F. Kennedy könyvtárba kerültek Ernest Hemingway Marlene Dietrichnek írt bizalmas hangvételű levelei. Az 1949 és 1959 közt íródott 30 levelet, táviratot és karácsonyi üdvözlő lapot, valamint Hemingway több költeményének és novellájának korai vázlatát Marlene Dietrich lánya, Maria Riva ajándékozta a Kennedy könyvtárnak azzal a kikötéssel, hogy a levelezés 2007 előtt nem tehető nyilvánossá a nagyközönség számára.

Régebbi hírforrás(ok): Index - MTI, 2003. ápr. 8., link

Az önkéntesség hete az Egyesült ÁllamokbanFEL

Az Egyesült Államokban április 27. és május 3. között zajlik a Nemzeti Önkétesség Hete számtalan programmal és megemlékezéssel, mely a könyvtáraknak is jó alkalmat adhat arra, hogy megköszönjék a náluk tevékenykedő önkénteseknek munkájukat, s hogy újabb és újabb önként vállalkozókat nyerjenek meg a könyvtárügynek. Az 1974 óta minden évben megrendezett eseményt több szervezet is támogatja, s alapvetően az önkéntesen munkát vállalók fáradságait hivatott honorálni helyi, állami és nemzeti szinten is. A könyvtárakban az ünneplés lehet akár csak egy figyelmesség is, egy tál sütemény vagy valamilyen oklevél, de akár a helyi vezetőket is meg lehet esetenként győzni arról, hogy személyesen is megköszönjék az önként dolgozók munkáját.

Régebbi hírforrás(ok): Library Media & Pr, 2003. ápr. 28. link

A magyar zene története egyetlen CD-ROM-on (Index - MTI)FEL

Legány Dezső zenetörténész A magyar zene krónikája - Zenei művelődésünk ezer éve dokumentumokban című, 1962-ben megjelent művének multimédiás változata nemsokára már a boltokban is kapható lesz. Az Erkel Ferenc-díjas zenetörténész egyebek mellett a Himnuszról és a Szózatról, illetve a magyarországi kamaramuzsikálás történetéről írt tanulmányokat, ő Liszt Ferenc és Erkel Ferenc legavatottabb kutatója.

Régebbi hírforrás(ok): Index, 2003. ápr. 17., link

Internet-tanfolyam nyugdíjasoknak a Kelenföldi Szabó Ervin KönyvtárbanFEL

Új távlatok nyílnak meg a kelenföldi nyugdíjasok előtt, akik csekély összegért, mindössze 1000 forintért beiratkoznak a helyi könyvtár Internet-tanfolyamára. Az öt alkalomból álló képzés a világhálón való szörfölgetésre, de a célzott keresésre is megtanítja a "tanulókat", akik új világba csöppennek az Internet segítségével, s nem utolsósorban új közösségre is találnak a tanfolyamra járók csoportjában. Az órák közötti szünetben pedig egy kis teázgatásra és sütizésre is adódik lehetőség...

Régebbi hírforrás(ok): Velvet, 2003. ápr. 28., link

Filmadatbázis épül IHM-támogatássalFEL

A link címen az angol nyelvű imdb-hez hasonló filmadatbázis kezdte meg működését. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium pályázatán elnyert pénzen épülő portál aktuális mozi-, tévé- és DVD-ajánló mellett kereshető adatbázist is tartalmaz, amiben megtalálhatók a hazai és külföldi filmek és azok alkotói is.

Régebbi hírforrás(ok): Index, 2003. ápr. 7., link

CIO - A fogalom jelentése Magyarországon - Jenei ZoltánFEL

Örvendetes jelenség, hogy a világ informatikailag fejlettebb országaiban már jó ideje bevezetett Chief Information Officer, röviden CIO kifejezés nálunk is egyre megszokottabb. Mit is fed pontosan ez a fogalom itthon és a nagyvilágban?

Régebbi hírforrás(ok): A Business Online papírmagazin cikke - A Prím Online-ra felkerült: 2003. ápr. 24. link

Az információs szakember hét halálos bűneFEL

Noha a cikk független információs tanácsadóknak szól, könyvtárosok számára is érdekes.
1. Begubózás (ehelyett: a szolgáltatás agresszív ajánlása, és annak szolgáltatása, rendszeres proaktív információszolgáltatás)
2. A források limitálása (az ezerféle forrásokat nem leszűkíteni, hanem menedzselni kell)
3. Félelem a kritikától (ha következetesen minőségi munkát szolgáltatsz, értékeidet felismerik használóid, függetlenül attól, hogy kritikát is mondanak)
4. Nem megfelelő szállítás (időben és formában egyaránt megfelelőnek kell lenni az anyagnak)
5. Az elvárások rossz menedzselése (sokkal jobban elismernek, ha kínálatodat bemutatva csapatmunkában segítesz, minthogy megvárnád, míg téged tesznek felelősnek)
6. A szolgáltatási környezet figyelmen kívül hagyása - ne hozd szégyenbe ügyfeledet (négyszemközt világosítsd fel az információhitelesség kérdéséről, és megfelelő használatáról)
7. A technológia ignorálása (használd munkád hatékonyabbá tétele érdekében)The seven deadly sins of the information professional

-- A független tanácsadó és a vállalati információszolgáltató szakember esetén napi feladat, hogy felettesei számára bizonyítsa hasznosságát és hozzáértését. Ez a körülmény folyamatos minőségi munkára kényszeríti az embert. A munkakeresés, a munkahelyváltás és -megtartás kérdéseivel is foglalkozik Haraszti Pálné egy tíz év után is aktuális (online sajnos még nem elérhető) cikke a Könyvtári Figyelőben: Állásvadászat -- avagy hogyan keressünk állást, ha már könyvtáros pályára adtuk fejünket? Könyvtári Figyelő, 1993/3. p. 438-445 (MG)

Régebbi hírforrás(ok): The seven deadly sins of the information professional / Chris Buckingham. In: SCIP.online 1 (June 20, 2002) 11; link

A felnőttség jele...FEL

Egyes amerikai és angol cégek munkatársai annyi szabadnapot vehetnek ki, amennyit akarnak. A menedzsment "felnőttként" kezeli őket. Az érettségnek igazi próbája ez. Hozzá kell tenni, hogy ezek a munkatársak általában kevesebb szabadságot vesznek ki, mint amennyi egyébként járna.

-- Természetesen nem lehet minden munkakör esetén hasonlót felkínálni, ide értve a bányászok, a pékek, pedagógusok és a kölcsönző könyvtárosok stb. esetét. Azon mindenesetre érdemes elgondolkodni, hogy miként lehetne az önálló munkára képes alkalmazottak motivációját és teljesítményét ekként is növelni. (MG)

Hírforrás:
2003. április 30.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Korlátlan szabadság - munkavállalók álma? / Molnár Zsuzsanna. In: FigyelőNet 2003. ápr. 24., link

Ügyfélmustra - Jól adni, jót kapni - Fekete GizellaFEL

Az ügyfelek minőségi és mennyiségi elvárásaiknak eleget tevő, pénztárcájukhoz igazított áru- és szolgáltatáskészletről ábrándoznak. A gyártóknak, szolgáltatóknak pedig minél nagyobb törzsvásárlói kör lebeg a szemük előtt. A probléma az, hogy miközben minden vásárló méltányolná a bizalmát, elégedettségét kiváltó, figyelmes, testre szabott kiszolgálást, az ennek érdekében történő információgyűjtést és -elemzést már többen zokon veszik, s az informatika fejlődését csak nagy távolságból követni képes hazai jogi szabályozás sem segíti a vállalatok ebbéli törekvéseit. Így pedig nehéz kielégíteni a vevők testre szabott szolgáltatásokra irányuló igényét.

Régebbi hírforrás(ok): A Business Online papírmagazin cikke - A Prím Online-ra felkerült: 2003. ápr. 23., link

Hogy célt érjen az életrajz (Menedzsmentfórum)FEL

Ha egy állásra pályázunk, az első rólunk alkotott benyomás az önéletrajzunk alapján születik meg a munkaadókban. Ahhoz, hogy pályázatunk sikeres legyen, fel kell hívni magunkra a figyelmet. Ez úgy történhet meg, ha a fontos információkat jól kommunikáljuk.

Régebbi hírforrás(ok): HR hírlevél 2 (2003) 17. link

A munkatársak értékeléseFEL

A munkatársak teljesítményértékelése (Performance Measurement - PM) van a legnagyobb hatással a munkatársak karrierjére és a munkára. Vannak iparágak, ahol belátták: a részletekbe menő rendszer hatalmas értéket képvisel, hiszen a versenyelőny megszerzése érdekében a legfontosabb erőforrás irányítását végzi.
A sikeres PM jellemzői:
- Időzítés: az írott feljegyzéseket rendre meg kell őrizni, hogy nagyobb időszakot is át lehessen tekinteni (ne csak a decemberi tapasztalatok alapján ítéljünk).
- Áttekinthetőség: Minden tevékenységnek megvan az öt-hat kulcsfontosságú jellemzője, amit jól kell meghatározni az értékelés előtt.
- Konzisztencia: a vállalati misszióból eredeztethető
Az értékelés tényeket és ne véleményeket tartalmazzon! Ha az értékelésben van középső érték (a magyar iskolai osztályozási rendszerben: 3), akkor az ne "átlagost", hanem "változót" jelentsen, azaz sugallja: nem a középszerben való megnyugvás lehetőségét, hanem változási, javulási kényszert jelent. Az értékelésnek a szervezet egészében konzisztensnek kell lennie. A legjobb teljesítménynövelés, ha a menedzser és a munkatárs közösen határozza meg a személyes erősségekre alapozott, testreszabott célokat. (MG)

Hírforrás:
2003. április 30.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Evaluate this! The new performance review / Dick Groote [interjú]. In: Harvard Business School Working Knowledge (2003. ápr. 14.)

BSC a közszférábanFEL

A szervezeti teljesítményt több, egymásnak gyakran ellentétes hatású mutató határozza meg. Ezek között teremt összhangot a BSC -- balanced scorecard, azaz a kiegyensúlyozott teljesítménymutatók rendszere. Könyvtári példával: ha sok időt töltünk egy olvasóval, akkor kevés olvasóra lesz időnk. Ha sokkal foglalkozunk, akkor az egyes olvasók elégedettsége alacsonyabb marad. Pedig mindkét szempont fontos tényező (és ezek mellett még többet is felsorolhatnánk). A teljesítmény tehát több tényező együttes hatásának eredménye lehet. A neves szerző azt vázolja, hogy a közszférában hogyan alkalmazható a BSC, benne négy szempontja: az ügyfél-, a pénzügyi-elszámolási, a belső folyamatok és a tanulási szempont. Egyúttal hat különbséget is meghatároz az üzleti világ felől nézve. Köztük pl.: a szervezet bonyolultabb, nehezebben látható át (sokkal több erő irányítja), nehezebben alkotható meg a stratégia (hosszabb távú és szerteágazóbb, nehezen priorizálható), alacsony személyi juttatások, vagy hogy a kívánt hatás más érdekcsoportoktól is nagyban függ. (MG)

Hírforrás:
2003. április 30.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Overcoming the barriers to balanced scorecard use in the public sector / Robert S. Kaplan. In: Balanced Scorecard Report (2000) 11 reprint 4 p.

A Sonera minőségirányítási példájaFEL

A Sonera Finnország egyik telekommunikációs éllovasa, és sokéves minőségirányítási tapasztalattal rendelkezik. A szerző állítja: ". a minőség érdekében végzett fejlesztési kezdeményezések többsége mégis sikertelen volt." Ennek oka, hogy két alapvető minőségügyi probléma ágyazódott be a harmadik fél által végzett tanúsításokba: A vállalati munkába való beilleszkedés hiánya, és a vevők igényeivel és megelégedettségével való közvetlen kapcsolatok hiánya.A tanúsítás nem szavatolja a termékek és a szolgáltatások kiváló minőségét. "Nagyon gyakran az ISO 9000-es szabványokat tévesen, követelményként értelmezik, és a szabványosító szervezeteket hivatalos hatóságoknak tekintik. Ez lehet az oka annak, hogy a szabványalkalmazások miért ütköznek olyan gyakran passzivitásba és minden kezdeményezést nélkülöző magatartásba a szabványok bevezetése során. Pedig nem ez a célja az ISO 9000-es szabványnak. Megelőző (proaktív) és megújító (innovációs) eszközöket kell használni a szabvány céljainak megvalósításához." "A minőségirányítási rendszert mindig be kell építeni a vállalati vezetési rendszerbe, ugyanis az főképpen vállalati folyamatokon keresztül valósul meg. Az olyan különálló irányítási rendszerek, ideértve a minőségirányítást is, amelyek különféle szervezeti (ellátó) funkciókra és különféle specializált szakértőkre támaszkodnak, előbb vagy utóbb általában negatívan fognak hatni a vállalkozásra. Az ilyen kedvezőtlen következmények elkerülése érdekében a Sonera Corporation-ben úgy láttuk, hogy jobb a minőségirányítási rendszer helyett a minőségirányítás rendszerezettségéről beszélni. Ebben az esetben a rendszerezettség (vagy rendszerszemléletű megközelítés) azt jelenti, hogy bevisszük a minőség "illatát vagy ízét" a vállalatirányítás minden konkrét gyakorlati intézkedésébe. A sikeres vállalatoknak csak egyetlen (holisztikus) irányítási rendszerük van." Ezért a cég a testreszabott Sonera SMART Scorecard (kiegyensúlyozott teljesítménymutató-rendszer) metodikáját és a Malcolm Baldridge-díj kritériumait alkalmazza.

Régebbi hírforrás(ok): Az ISO 9000:2000-es szabványok innovatív alkalmazása / Juhani Antilla. In: Minőségügyi hírlevél 2 (2003) 15. szám, 2003. ápr. 8., link

Akaratlanul kibeszélt elhallgatásokFEL

Az ember a testbeszéden túl a hangos vagy írásban rögzített szövegekben is adhat jelzéseket valódi szándékairól. Egyre több cég fizeti be munkatársait drága "testbeszédkurzusokra", ahol arra képesítik őket, hogy leendő konkurenseik gesztusaiból, mimikájából majdan kiolvassák az elhallgatni kívánt információkat az üzleti tárgyalásokon. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az ember a testbeszéden túl a hangos vagy írásban rögzített beszéddel is adhat olyan jelzéseket valódi szándékairól, melyeket valójában nem kívánt közölni. Az írott vagy egyéb módon rögzített szövegek elemzésével kapott eredmények gyakran pontosabbak, mint a testbeszédjelek vizsgálata esetében, hiszen a közlő nem gondol arra, hogy akaratától inkább függő, verbális kommunikációja során akaratlanul feltárhatja elhallgatni kívánt hátsó gondolatait is.

-- A szövegbányászat lehetőséget jelent a többségében magyartanári diplomával (is) rendelkező hazai könyvtáros szakemberek számára. A textmining a bibliometria alapelveivel rokon eszközöket is használva tárja fel a szövegben lévő utalásokat, amelyekből a szövegen vagy szövegeken túlmutató valóságra utal. Ilyen módon nyilatkozatok, szerződések vagy éppen stratégiai tervek ki nem mondott szándékait is lehet vizsgálni. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Akaratlanul kibeszélt elhallgatások / Galuska László Pál. In: Világgazdaság, 2003. ápr. 25., link 5&r=24&c=2

Legyőzik a Google-t?FEL

A LookSmart, a Google fő versenytársa az internetes kereső rendszerek piacán ambiciózus projektet hozott létre a SETI@Home mintájára. A cég olyan képernyővédőt bocsátott ki a közelmúltban, amely a webes oldalak indexelését végzi a számítógép bekapcsolt, de nem használt állapotában. A LookSmart vezetői remélik, hogy az önkéntesek számának növekedésével néhány hónapon belül a becsült 10 milliárd web oldal mindegyikére ily módon naponta sor kerül, és ezáltal a találatok pontossága és aktualitása nagymértékben nő. A LookSmart információja szerint jelenleg a legnagyobb kereső rendszerek (a Google vagy az Inktomi) naponta 150 millió lapot képesek pásztázni. A Google a web harmadát indexeli csak, és az indexet 30 naponta frissíti. Természetesen kételyek is felmerültek. Danny Sullivan, az ezzel a témával foglalkozó portál, a Search Engine Watch főszerkesztője aggodalmát fejezte ki a rendszer biztonságával kapcsolatban. A szakember szerint a hackeléssel szemben egyelőre nincs biztos védelem, így elképzelhető, hogy egyes cégek a találati listán való megjelenést befolyásolni tudják. Matthew Berk, a Jupiter Research elemzője azt veti fel, hogy a rendszerben a mennyiségnél fontosabb a kapcsolati rendszerek megtalálása, ami nem biztos, hogy benne van ebben az új technológiai megoldásban. A SETI@Home a Berkeley egyetem kutatócsoportja által létrehozott kísérlet, amely földönkívüli intelligencia keresésére irányul. Az önként jelentkezők letölthetnek egy ingyenes programot, amely a gép bekapcsolt, de nem használt állapotában fut, és a rádióteleszkópból származó adatokat elemzi.

Hírforrás:
2003. április 30.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2003. ápr. 25., WiredNews, link

Internetes honlapok vakok és gyengénlátók számáraFEL

Vakok és gyengénlátók által is könnyen használható internetes honlapokat és levelezőrendszert alakított ki a Média az Emberért Alapítvány.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. ápr. 25., link

Nem sértik a törvényt a fájlcsere-szoftverekFEL

Az amerikai szövetségi bíróság elutasította a lemezkiadók és filmstúdiók azon követelését, hogy bezárassa a Grokster és Morpheus online fájlcsere hálózatokat, megdöbbenést keltve ezzel a szórakoztatóipar képviselőinek körében.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. ápr. 27., link

Sulinetwork 2003: konferencia EgerbenFEL

Az oktatási miniszter szerint a Sulinet Express program végrehajtása nyomán 2005-re valamennyi oktatási intézmény rendelkezik majd internet-összeköttetéssel.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. ápr. 25., link

A Startlap-csoport új tagja a Cégbox Szakmai KeresőFEL

A Startlap-csoport (link újabb, a neten való eligazodást segítő szolgáltatással bővíti kínálatát. A Cégbox Szakmai Kereső (link a weboldallal jelenlévő cégek, vállalkozások, szervezetek és intézmények után kutató látogató számára kínál hatékony keresési lehetőséget.

Régebbi hírforrás(ok): Prim Online, 2003. ápr. 29., link

Nemzeti kutatás-nyilvántartási rendszerFEL

Az Oktatási Minisztérium honlapjáról is elérhető immár a nemzeti kutatás-nyilvántartási rendszer, amely a magyarországi kutatás-fejlesztési eredmények hasznosítását, a hazai és nemzetközi kutatószervezetek együttműködését segíti; a rendszer bemutatóját hétfőn tartották Budapesten.

Régebbi hírforrás(ok): Prim Online, 2003. ápr. 29., linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról