Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2012/23., jún. 6.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

A digitális megjelenésével 5%-ra esett vissza a nyomtatott iránti igény -- ADT az EISZ-ben
Kapcsolat a könyvtár jó teljesítménye és elismertsége között -- valami van...
A megyeit olvasszák a városiba, vagy fordítva? -- dilemma Győrben
Hangoskodjunk egyszerűen -- a PTE EK hanganyagainak szolgáltatásáról
A Politikatörténeti Intézet felszámolása
Könyv-e? -- Az e-könyv cammogó térhódítása
Plágium-kiszűrő konzorcium -- közös szövegarchívum-keresés
Óbudának is lesz nyilvános könyvespolca
Értékesítik a poros könyveket
Könyvheti rendezvények... -- pl. Szeged és Székesfehérvár, Nyíregyháza
Újratanulják az életet -- látássérült-rehabilitáció a könyvtárban
Mire használják mobiljukat a magyarok?
A kultúra hangulatjavító is lehetne az országban -- L. Simon előadása Münchenben
Olvasáshoz -- szemüveg; de legyen arcnak, egyéniségnek megfelelő

Analógiák

Az emberek már csak tartalmakat fogyasztanak, nem csatornákat
Online stressz-teszt -- segítség felkészülni a krízisre

Praktikus

Készítsen profi weboldalt, ingyen (videóval)
Így töröltetheti a felesleges üres mappákat gépéről

Kisszínes

Dübörögnek a Nyirő-kötetek
Szabadtéri könyvtár egy belga szőlőskertben (képekkel)
Készül a Mein Kampf kritikai kiadása
Poros könyvek -- hangulatfokozóként, díszítőelemként (képekkel)
Facebook gyerekeknek is

Információforrások

On-line-ra magyar! -- helyesírási tanácsok szakemberektől az interneten
Német üzleti nagyszótár okostelefonra
Ilyen is van már: kihalófélben lévő hangok múzeuma
Nézzük meg a világ csodáit, útlevél nélkül -- új Google project


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

A digitális megjelenésével 5%-ra esett vissza a nyomtatott iránti igény -- ADT az EISZ-benFEL

Az Arcanum Digitális Tudástár (ADT) ezév januárjától érhető el EISZ-ben. 19-20. századi folyóiratokat tartalmaz, 99,9%-os szövegminőségben (jellemzően max. vesszőhibák). Kétrétegű pdf-fájlok, azaz az eredeti szöveg látható, egyúttal kereshető is. Az adatbázis építése a bölcsészettudományok felől halad a természettudományok felé. Pillanatnyilag 33 folyóirat 6000 kötete (1,6 millió oldal), mely teljes szövegével kereshető, illetve nyomtatható ki; 25 oldal egyszerre. Somfai Örs tapasztalata szerint az adatbázis tudását alig használják ki a kutatók (alig keresnek csonkolva, és hiányzik pl. a távolsági keresés is).
Jelentős munka fekszik abban, hogy digitalizálásra alkalmas teljességű és minőségű anyagokhoz hozzájussanak a készítők (azaz alig van könyvtár hiánytalan sorozattal). A gyűjtésben legnagyobb segítő a SZTE Klebelsberg Könyvtár, mely lapra szedve kínált a cégnek archív folyóiratokat; eddig egymillió oldalt. (Ezeket utána vagy újrakötik, vagy archiválják. Az adományozó könyvtár megkapja a digitális anyagot és a keresőszoftvert belső használatra.)
Nem látszik azonban egyelőre az, hogy hazai könyvtárak az elérhető digitális példányok hatására apasztanák a gyakorlatilag nem használt papírváltozatot. Levéltári tapasztalat, hogy az interneten elérhető digitális források esetén a kérések a korábbi használat 5%-ára estek vissza amellett, hogy az internetes felhasználások száma jóval meghaladja a korábbi szintet. (Somfay Örs Óbudai Egyetemen, az Educatio EISZ-rendezvényén tartott előadása nyomán)


Kapcsolat a könyvtár jó teljesítménye és elismertsége között -- valami van...FEL

A KIT múlt heti kérdése volt: Van-e kapcsolat a könyvtár jó teljesítménye és elismertsége között? -- A nem reprezentatív válaszok:
15 - Természetesen
14 - Inkább van
16 - Inkább nincs
6 - Egyáltalán nincs.
A válaszok szórása nagy, de a többség inkább úgy látja, hogy van valamekkora kapcsolat a könyvtárak teljesítménye és elismertsége között. Biztató, hogy a kapitalizmus egyik alapelvének teljesülését vélik sokan látni. Ugyanakkor elgondolkodtató az, hogy sokan ennek ellenkezőjét látják -- ami az erőfeszítések több-kevesebb értelmetlenségét vetítik előre (MG)


A megyeit olvasszák a városiba, vagy fordítva? -- dilemma GyőrbenFEL

A megyei könyvtárak jó része már ma is egyúttal a megyeszékhely városi könyvtára is, tehát adja magát, hogy a városok vegyék át őket. Ott azonban, ahol eddig jól működő városi könyvtár is volt, mint például Győrben, komoly problémát jelenthet, melyik olvadjon bele majd a másikba.


Hangoskodjunk egyszerűen -- a PTE EK hanganyagainak szolgáltatásárólFEL

2012. május 31-én, az OSZK-ban megrendezett MEK Egyesület 2012. évi Közgyűlésén megtartott Hangoskodjunk egyszerűen (A PTE Egyetemi Könyvtár hanganyagainak szolgáltatásáról) című előadás szerkesztett változata megtekinthető
a Digiblog (link oldalán. A videó megtekintését teljes képernyőn, HD felbontásban ajánljuk.
A videó a Pécsi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárában lévő online hangzó médiaanyagok weblapon való szolgáltatásának jelenlegi technikai megoldásait ismerteti. A könyvtár nem rendelkezik önálló hangstúdióval, amelyben professzionális hangfelvételeket lehetne készíteni és nincs is felkészülve sem technikailag sem humánerőforrásilag arra, hogy hangzóanyagokat készítsen. A könyvtár a Digitália elnevezésű főként digitalizált monográfiákat és folyóiratokat szolgáltató honlapján gyűjti azokat az audioanyagokat, amelyeket önkéntes felolvasók ajánlanak fel a könyvtár számára.
A honlapon (link riportok, visszaemlékezések, mesék, novellák, versek, hangoskönyvek és könyvajánlók hallgathatóak meg. A hanganyagok többségükben 2011-ben készültek el és kerültek fel a weblapra. A hangzóanyagok minősége változó. Van, amelyik mobiltelefonnal készült, de professzionális mikrofonnal készült felvétel is megtalálható az oldalon. A felvételeket egytől egyig amatőr, olvasni szerető önkéntesek készítették el számukra. (Ambrus Attila József)

Hírforrás: Pécsi Tudományegyetem, Egyetemi Könyvtár
2012. június 06.  • Továbbküldöm a hírt

A Politikatörténeti Intézet felszámolásaFEL

'Már igen kevés embert lep meg a szélsőjobboldali ideológia szellemében működő Orbán-kormány újabb 'csínytevése': a Politikatörténeti Intézet (PTI) felszámolására kitervelt cinikus, értékpusztító támadás, amely nagy vihart kavart a szakemberek, a kutatók körében is. ... Ebben a miliőben került újra napirendre a PTI és levéltára, továbbá a könyvtár felszámolása. Tudni kell, hogy ez a gyűjtemény Európában szinte egyedülálló hazai és -- nem mellékesen -- nemzetközi munkásmozgalmi, és általános nemzeti történeti iratokat, kiadványokat tartalmaz. Orbán és a mögötte felsorakozó jobb- és szélsőjobboldali erők látszatindoka most is a volt Kúria épületének megszerzése. Az igazi cél az utolsó munkásmozgalmi, baloldali tudományos centrum megsemmisítése.'


Könyv-e? -- Az e-könyv cammogó térhódításaFEL

Csodamasinák ide, jövővíziók oda, az áttörés még késik: a hazai könyvpiac forgalmából az e-könyv, hasonlóan az európai arányokhoz, csak 0,7 százalékot csippent ki.
... Az OSZK örül, ha az üzemeltetési költséget, a vírusvédelmet és a MEK-et gondozó három kolléga bérét ki tudja fizetni -- jelzi a mai mostoha helyzetet Moldován István.


Plágium-kiszűrő konzorcium -- közös szövegarchívum-keresésFEL

A felsőoktatás és a különböző kutatások eredményeinek közvetlen elérését teszi lehetővé az a most lezáruló projekt, amelyet a közép-magyarországi régió hat felsőoktatási intézménye valósított meg. A projekt központi eleme egy nyilvános, az együttműködő intézményekben keletkezett tudásanyagot közreadó portál fejlesztése volt, amelyen keresztül plágiumkereső szoftver is elérhető.
A hat intézmény által létrehozott konzorcium a felsőoktatási tudásanyag megosztására és az élethosszig tartó tanulás érdekében történő hasznosítására 74,5 millió forint uniós támogatást nyert el, amelyből az intézmények és könyvtáraik szolgáltatásait fejlesztették. A portál lehetővé teszi az archívumok, elektronikus katalógusok, adattárak közös keresését, az ott megtalálható megoldások segítik az önálló ismeretszerzést, illetve a tudásmegosztást és a csoportmunkát is.
A május 31-én lezáruló projekt konzorciumát a Budapesti Corvinus Egyetem vezette, tagja a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szent István Egyetem és az Általános Vállalkozási Főiskola volt -? írta a nyest.hu.


Óbudának is lesz nyilvános könyvespolca FEL

Ingyenesen használható, mindenki számára nyitva álló könyvszekrényt, 'könyvmegállót' állítanak Óbudán Aquincumban és Csillaghegyen szerdán.
A mindig nyitva álló, bárki által használható könyvszekrényt Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, az Óbudai Platán Könyvtár és a csillaghegyi KultúrMontázs Civil Egyesület helyezi ki a kerület két forgalmas közterületére; itt bárki kivehet és betehet könyveket. Az Aquincumi KönyvMegálló a Római tér 1., a Csillaghegyi KönyvMegálló a Mátyás király út 5. előtti területen lesz. Ezzel Óbuda is csatlakozik ahhoz az olvasás-népszerűsítő programhoz, amely Európa több városában már sikeresen működik.
A Németországból indult mozgalom az elmúlt két-három évben számos német, osztrák és svájci városban meghonosodott, az első szekrényeket 1990-ben állították fel a németországi Darmstadtban és Hannoverben. A program révén önkormányzatok és civil szervezetek a városok fontosabb csomópontjaiban könyvesszekrényt, könyvesfülkét állítanak, amelyeket a 'Hozzál egy könyvet, vigyél egy könyvet' logikájában a helyi lakók használnak, onnan könyveket kivéve, helyére saját könyvet betéve.


Értékesítik a poros könyveketFEL

Az ünnepi könyvhéthez kapcsolódóan a Deák Ferenc Megyei Könyvtár és József Attila Városi Könyvtár munkatársai könyvbörzét tartanak.


Könyvheti rendezvények... -- pl. Szeged és Székesfehérvár, NyíregyházaFEL

A Reök-palota elé költözik idén a könyvünnep. Egy hét alatt több mint húsz helyszínen közel százötven programot szerveznek az idén a 83. Ünnepi Könyvhét alkalmából Szegeden. Az idei könyvünnep újdonsága, hogy most első alkalommal a Reök-palota előtti tér és a Kölcsey utca ad otthont a kiadók sátrainak, a központi programoknak. (Kultúra.hu)
Nyitott Könyv-Térrel várja az olvasókat a 83. Ünnepi Könyvhét. Minden korosztály számára színes, értékes programokat kínál a 83. Ünnepi Könyvhét és 11. Gyermekkönyvnapok székesfehérvári rendezvénysorozata. A Városi Könyvtár, a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár, Székesfehérvár Önkormányzata és a Vörösmarty Társaság együtt dolgoznak, hogy népszerűsítsék az olvasást. A Könyvhét díszvendége Jókai Anna Kossuth-díjas író lesz. (Székesfehérvár)
Megnyílt a 83. Ünnepi Könyvhét és 11. Gyermekkönyvnapok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei programsorozata hétfőn Nyíregyházán. (Kultúra.hu)


Újratanulják az életet -- látássérült-rehabilitáció a könyvtárbanFEL

A látás elvesztése vagy súlyos romlása nehéz és új helyzetet teremt mindenki számára. A lelki trauma és a hétköznapok korábban nem tapasztalt apró kellemetlenségei, problémái mellett nemcsak hogy újra kell tanulni mindent, de a munkakeresés is nehézzé válik. Ebben segít az Észak-magyarországi Látássérült-rehabilitációs Központ, mely rendszeresen tart foglalkozási rehabilitációkat.
Mint Magicz Zsolt, az Észak-magyarországi Látássérült-rehabilitációs Központ szakmai vezetője elmondta, 2009 óta változó intenzitással és látogatottsággal, de rendszeresen tartanak foglalkozási rehabilitációkat a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban. Legutóbbi, szerdai programjukon olyanok vettek részt, akiknek sikerült újra munkába állniuk látásuk elvesztése vagy súlyos romlása után.


Mire használják mobiljukat a magyarok?FEL

Tíz magyarból hét küld sms-t mobiltelefonjával, ami megfelel az európai átlagnak, internetezni viszont jóval kevesebben szoktak készülékükkel, mint a kontinens átlaga -- derül ki egy friss felmérésből. A magyarok naponta többször, főleg munkahelyről vagy iskolából használják mobiltelefonjukat.
Az új telefonos trendekben jelentősen le van maradva Magyarország a Nielsen felmérése szerint. Zenét például mindössze a megkérdezettek 19 százaléka tölt le vagy hallgat a készülékén, miközben Európában már 30 százalékos ez az arány. Játszani mindössze a magyar válaszadók 18 százaléka szokott, ez 10 százalékkal marad el a kontinens átlagától.
Mindössze a magyarok 16 százaléka használ közösségi oldalakat a telefonján, míg internetezni 15 százalék szokott szemben a 25 százalékos európai átlaggal. Utóbbi mutatóban szintén messze le vagyunk maradva a régiós országok mögött. A megkérdezett huszonegyféle használati lehetőség közül a többit 10 százaléknál kevesebben említették. Közülük legtöbben a mobil bankolást nevezték meg -- 7 százalék.
Arra a kérdésre, hogy az általa használt funkciók közül számára melyik a legfontosabb, a válaszadók 52 százalék mondta a hangpostát, 24 az SMS-t, majd a fényképezést 6 százalék.

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtárosok és a mobiltelefon-használat mítosza link

A kultúra hangulatjavító is lehetne az országban -- L. Simon előadása MünchenbenFEL

A magyarországi politikai életet a gazdasági kérdések uralják. Az Orbán-kormány az államcsőd
elkerülésével egyúttal növekedési pályára kívánja állítani az országot. Úgy tűnik, hogy
minden egyéb teendőjét ennek a célnak rendeli alá. Ugyanakkor nem vonja kétségbe, hogy a
kultúrának kulcsszerep jár mind a belső társadalmi hangulat javításában, mind pedig Magyarország
európai és azon túli megjelenítésében. Mégis, épp az illető tárca látszik küszködni a
legjelentősebb pénzelvonásokkal, miközben a művészetek és tudományok hétköznapjait nem
ritkán a létbizonytalanság érzése határozza meg. (L. Simon László: Kultúra a politikában
Aktuális magyarországi helyzetkép. 2012. június 15., München)

Hírforrás: KMÉM Pax Romana Müncheni Csoportja
2012. június 06.  • Továbbküldöm a hírt

Olvasáshoz -- szemüveg; de legyen arcnak, egyéniségnek megfelelőFEL

Már nem ciki a szemüveg, és ha valaki nem híve a nagy, feketekeretes retro formának, hanem inkább arcberendezkezéséhez illőt választana, érdemes tudni néhány turpisságot. Feltűrt zakó, kontyba fogott haj, piros rúzs, retro szemüveg. Ugyanez férfiaknál: kockás ing, kendő, kalap és a fekete keretes. Ha valaki mégsem csak trendiségből hordja a szemüveget, és egy időtállóbb darabra vágyik, ami illik személyiségéhez és arcához, annak összegyűjtöttünk néhány jótanácsot egy amerikai optikai oldalról.
Analógiák

Az emberek már csak tartalmakat fogyasztanak, nem csatornákatFEL

Horvát János szerint állami pénzekből csak tartalomgyártást kellene finanszírozni, nem pedig a közszolgálati médiumok intézményeit. A tévés szakember szerint a kereskedelmi tévék tehetséggondozóinak nem sok közük van a Ki mit tud? iránt érzett vélt nosztalgiához, a tévék klasszikus korszakának pedig lassan vége. Az emberek már csak tartalmakat fogyasztanak, nem csatornákat.


Online stressz-teszt -- segítség felkészülni a krízisreFEL

Névtelen 'stressz-tesztet' tölthetnek ki interneten szerdától az osztrák kis- és közepes vállalkozások. A költségtérítés nélkül igénybe vehető szolgáltatással a vállalat aktuális helyzete mellett lehetséges forgatókönyvekről is képet kaphatnak a vállalkozók. A kalkulátort az Osztrák Gazdasági Kamara (WKÖ), az Erste Bank és az osztrák gazdasági minisztérium együttműködésével hozták létre.
Első lépésben alapvető adatokat -- bevételt, a vásárolt áru költségét, személyi- és üzemeltetési költségeket valamint a banki finanszírozás költségeit -- kell megadniuk a felhasználóknak. A helyzetértékelés mellett második lépésben választ kaphatnak arra, hogy a kiadások emelkedése, illetve a bevételek csökkenése milyen hatással lehet a vállalat likviditására. Végül egy összegző jelentésben ajánlásokat kapnak a cégek és egyéni vállalkozók, hogy hogyan javítható a vállalkozás működése.
Praktikus

Készítsen profi weboldalt, ingyen (videóval)FEL

Kisebb cégek, magánszemélyek remek és ingyenes weboldalkészítő eszközt találnak a Snackwebsite oldalán ( link ). A minden előzetes webszerkesztői és HTML programozói tudás nélkül létrehozható, professzionális megjelenésű oldalak fontos tulajdonsága, hogy mobileszközökre optimalizált változat is tartozik hozzájuk, így a profi kinézet okostelefonokon, táblagépeken is megmarad.
A szolgáltatással elkészített oldalakhoz saját domain nevet is választhatunk, és a tartalmak tárolását is ott helyben oldhatjuk meg. Az itt készült és tárolt webszájtjainkról részletes statisztikákat is lekérdezhetünk. Mindennek mindössze az az ára, hogy az oldal alján egy vékony sávban, igen diszkrét formában megjelenik a szolgáltatás címe.


Így töröltetheti a felesleges üres mappákat gépérőlFEL

Ha egyszer rászánjuk magunkat, hogy átnézzük, milyen mappák és fájlok vannak a merevlemezünkön, bizonyosan meglepődünk, hogy valójában felesleges, üres mappák is 'segítenek' abban, hogy minél töredezettebb legyen winchesterünk. Ezek az üres mappák sokszor valamilyen törölt alkalmazás ottfelejtett maradványai.
Az FMS Empty Folder Remover program ( link ) éppen arra hivatott, hogy megszabadítson minket attól, hogy egyenként kelljen átnéznünk merevlemezünk mappáit.
Az alkalmazás felülete egyszerű, így könnyen áttekinthető, s a keresés parancs kiadása után tulajdonképpen nincs is más dolgunk, mint eldönteni, tényleg töröljük-e a felajánlott mappákat, de persze arra is van lehetőség, hogy automatikusan töröltessük vele mindegyiket.
Kisszínes

Dübörögnek a Nyirő-kötetekFEL

A Nyirő József újratemetésével kapcsolatos híreknek és az alaptantervbe kerülésével kapcsolatos vitának egy látható eredménye már van: a könyvei iránt igencsak megugrott az érdeklődés.
Az egyik legnagyobb magyar könyveshálózat tájékoztatása szerint január óta folyamatosan nő a Nyirő József-kötetek népszerűsége, áprilisról májusra pedig megnégyszereződött a boltokban kapható összesen 11 könyv eladási aránya. Az erdélyi író köteteinek gondozója, a Lazi Kiadó szintén arról számolt be, hogy erős növekedést tapasztalnak a Nyirő-kötetek forgalmában, ám pontos adataik egyelőre nincsenek. Leginkább az Uz Bence című regény volt eddig is népszerű, most is ennek az eladási aránya ugrott meg a legjobban.


Szabadtéri könyvtár egy belga szőlőskertben (képekkel)FELKészül a Mein Kampf kritikai kiadásaFEL

Hitler fő művének németországi kiadását nem tabudöntögetésnek, hanem tudományos felvilágosításnak és oktatási segédeszköznek szánják, de azt is világossá akarják vele tenni, milyen forrásokból lapátolta össze a hírhedt szöveget a szerző.


Poros könyvek -- hangulatfokozóként, díszítőelemként (képekkel)FELFacebook gyerekeknek isFEL

Olyan technológián dolgozik a Facebook, amely lehetővé tenné az eddig kitiltott 13 év alattiak közösségi médiahasználatát. Az oldal használatát összekötné a gyermek szüleinek oldalával, akik láthatják és engedélyezhetik, kivel barátkozik és milyen alkalmazásokat használ. Világszerte 7,5 millió gyereknek van így is Facebook-oldala, de ők hazudnak korukról.

Hírforrás: Haszon hírek
2012. június 06.  • Továbbküldöm a hírtInformációforrások

On-line-ra magyar! -- helyesírási tanácsok szakemberektől az internetenFEL

Szakemberektől kaphatnak elektronikus úton helyesírási tanácsokat, vagy nyelvtani felkészültségüket tesztelhetik közösségi oldalakon a bizonyosságra vágyók.
Helyesírási bizonytalankodásunkat jól jelzi, hogy az Országos Széchényi Könyvtár letölthető kiadványokat ingyen közzétevő Magyar Elektronikus Könyvtára, a MEK toplistáján folyamatosan ott szerepel a Magyar helyesírás szabályainak legfrissebb kiadása.
Jó pár éve már interaktív anyanyelvi honlapokon is segítséget kérhetnek a saját döntésükben kételkedők. Balázs Géza egyetemi tanár, az Anyanyelvápolók Szövetségének ügyvezető alelnöke 2006-ban alapította meg a Magyar Nyelvi Szolgáltató Irodát (MANYSZI). Az iroda fő célkitűzése az ingyenes nyelvi segítségnyújtás. Az ügyeletben egymást hetente váltó munkatársaknak a nap huszonnégy órájában lehet kérdéseket feltenni a link (vagy az ugyanide vezető link honlapon. Igyekeznek legkésőbb másnapra válaszolni a legösszetettebb nyelvhasználói dilemmákra is.
Az elektronikus tanácsadó szótárként is használható link honlapot 2008-ban hozta létre tulajdonosa, Radván Sándor.
Az utóbbi időben inkább portálokat üzemeltető hajdani könyvkiadó úgy gondolta, hogy sokak írásbeli tevékenységét segíthetné egy tanácsadó felület létrehozásával. A magyarhelyesiras.hu megfelelő rubrikájába beírható a keresett szó, amely találat esetén a Helyesírási szótár-beli alakot dobja ki. Ugyanakkor innen is elérhető a MEK-sikerlistás Helyesírási szabályzat.
A játékosság nyelvi kérdésekben sem alszik az emberekben, noha az iskolapadban gyakori ásítást váltott ki legtöbbekből ez a tudomány. Ugyancsak Balázs Géza ötlete volt a link


Német üzleti nagyszótár okostelefonraFEL

Magyarország kereskedelmében Németország és Ausztria kiemelt szerepet tölt be. A német nyelv az üzleti életben szinte elengedhetetlen. Az új iPhone és iPad Német üzleti nagyszótár hasznos segédlet a vállalkozóknak és a kereskedőknek minden helyzetben.


Ilyen is van már: kihalófélben lévő hangok múzeumaFEL

Azt eddig is tudtuk, hogy vannak veszélyeztetett természeti értékek, növények, állatok, de kihalófélben lévő hangokra eddig senki sem gondolt. Pedig akadnak ilyenek bőven. Így talán az utolsó pillanatban hozták létre a Veszélyeztetett hangok múzeumát ( link ).
A folyamatosan bővülő gyűjteményben többek között olyan nosztalgikus hangokat hallhatunk, mint a tárcsás telefon kattogása, a kazettás magnó tekerési zaja vagy az első mobiltelefonok csengőhangja. A múzeum állományát bárki gyarapíthatja, ha csatlakozik a különleges projekthez, aminek a célja, hogy 2015-re minden olyan mesterséges hangot meg lehessen találni benne, ami mára már eltűnt a világ zajai közül.


Nézzük meg a világ csodáit, útlevél nélkül -- új Google projectFEL

World Wonders ( link ) néven elindult a Google Street View legújabb projectje. Útlevél nélkül, karosszékünk kényelméből nézhetjük meg a 18 országban barangolva, világ 132 legnevezetesebb helyszínét és látványosságát.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról