Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2012/24., jún. 13.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

Az olvasók elől való elbújás technikái
A digitális korban az időráfordítás jelenti az új szakadékot (olvasóink szavazatára)
A könyvtárosi álláshirdetések... -- hárítunk
A közösségi olvasás alapjai (olvasóink szavazatára)
Információ emberekről -- Tudások és hálózatok
Mutáns állás könyvtárosoknak -- még fenntartják a rendszert, de faragják a nagy tételeket
Gördeszkával a könyvtárban -- friss bemutatkozás a gödöllői könyvtárból (videó)
Ínyencségek a nemzeti könyvtárban a múzeumok éjszakáján
Nagyothallók megyei ünnepe Martfűn -- évről évre a könyvtárban
Különleges éjszaka hosszú nyitva tartással
Van egymilliója könyvre? -- könyvhét
Nyitás előtt az új kovásznai könyvtár
A kicsire is adnak -- újabb könyvtári programokat finanszíroz a Biblionet
Apró lépésekben haladnak -- könyvtárfelújítás Bikácson
Szabadtéri minikönyvtárak (képek)
Új városi médiacentrum Stuttgartban: csak a könyv a színes - képekkel

Analógiák

ERP, vagy integrlát könyvtárirányítási rendszer -- azonos alapelvek
Vásárlás mobilról, QR-kóddal

Praktikus

Offline üzemmóddal bővül a Google Maps

Kisszínes

Könyvtár -- hangulatként
Elindult a Book and Walk e-könyv áruház
Világtérképen az országonként legnépszerűbb weboldalak
Etnofolk.eu: digitalizálják a közép-európai néprajzkincset
Buda Ferenc: az informatika forradalma megbolygatta a könyvkiadás rendjét
Varázskönyv a PlayStationhöz a Harry Potter írónőjétől
A magyarok többsége nem fizetne váltságdíjat elveszett internetes fotógyűjteményéért

Információforrások

Elindult az ország legnagyobb e-könyv-választékával rendelkező webáruháza
Legyen Erdély is átlátszó: elindult a Tulipédia
Erotikus regényfolyam uralja a világ könyvpiacait -- június végétől magyarul is
Mobilon a megyei lapok


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Az olvasók elől való elbújás technikáiFEL

Jó hely a könyvtár, csak ne lennének azok a fránya olvasók -- kacsint össze szakmai találkozókon két könyvtáros. Ennek az ironikus megjegyzésnek könnyen megtalálhatjuk tárgyi bizonyítékait. Egyik ilyen a kölcsönző- vagy tájékoztatópulton emelt mellvédek. Semmi kétség, lehet a pulton olyan dolog, melynek végelme erősítés kíván -- pl. pénztárgép --, ám a pult mögé nézve gyakran be kell ismerünk, gyakran találunk rendetlenséget, ételt, magánjellegű dolgokat, mellyel a könyvtáros otthonosság teszi saját kis kuckóját. Mindet nem is lenne gond, ha a mellvéd nem gátolná a könyvtáros és a használó közötti láthatóságot. Míg a menő könyvtárak ott tartanak, hogy a tájékoztatópult virtualizálódik, a kölcsönzést pedig automatizálják, gyakran kapaszkodunk termetes pultunkba, mely elválaszt attól, aki miatt tartanak bennünket. Így röhejesek a csekély elismertség miatti krokodilkönnyek is. (MG)


A digitális korban az időráfordítás jelenti az új szakadékot (olvasóink szavazatára)FEL

Korábban a digitális szakadék azok között húzódott, akik hozzáférten a legújabb eszközökhöz, illetve akik nem. Mára ez megváltozott: az eszközök és technológiák széles körben elterjedtek. Ugyanakkor számos tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy a társadalmi státusz és tanultság mentén új szakadék mélyül: az alacsonyabban képzettek gyerekei sokkal több időt töltenek az elektronikus eszközök használatával (2010-ben napi 90 perccel többet), mint a magasabban képzettek. Emellett -- noha a gép alkalmas akár alkotó tevékenység végzésére is -- a deprivált rétegekben leginkább játékra, kikapcsolódásra használják az eszközöket. A leszakadás mérséklésére informatikai írástudásra illetve digitalizált irodalom előállítására összpontosítanak az érdekelt civil és állami szervezetek. (ref.: MG)
-- A cikk nem szól arról, hogy a pedagógusok, vagy könyvtárosok mennyire képesek a célcsoportnak megfelelő szinten közvetíteni a digitális kultúrát -- beépítve azt a tananyagba vagy projektekbe. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): A New York-i Közkönyvtár össznépi mobiltelefonos játéka haladóknak link

A könyvtárosi álláshirdetések... -- hárítunkFEL

A legutóbbi KIT-szavazáson az alábbi mondatot kellett befejezni: A könyvtárosi álláshirdetések...
S a nem reprezentatív válaszok:
11 - A félművelt kiírók értelmi szintjét jelzik
4 - A könyvtárosok munkaerő-piaci helyzetét jelzik
3 - Egyik válasz sem
1 - A közalkalmazotti törvény alapján állnak.
A kisszámú válasz arra (is) utal, hogy alig vizsgáljuk: miért alakult ki a pályázatok kiíróiban a sokszor elég erőtlen könyvtároskép. (MG)


A közösségi olvasás alapjai (olvasóink szavazatára)FEL

Az új könyv -- Perils of social reading -- szerint a jog az olvasást két ellentétes oldal szempontjából szabályozza: egyik a titoktartás, másik a közzététel. Az internetes világban a weben megosztott olvasmányélmények számának növekedésével még aktuálisabb a kérdés. A közösségi olvasás lehet jó, de kérdés a megosztás hogyanja. Ez ugyanis megvilágítja az olvasó belső intim világát, és folyamatosan fel is térképezi azt -- ami viszont komoly veszélyeket is rejt magában. Bár a megosztás [vagy akár az egyszerű lájkolás] fontos, ám legyen tudatos, és kövesse előzetes átgondolást. (ref.: MG)


Információ emberekről -- Tudások és hálózatokFEL

'Lekáderezés' -- hangzott a régi világban az, hogy bizonyos szervek információt gyűjtöttek össze emberekről, mielőtt jót, vagy rosszat szerettek volna vele tenni. A célok változhattak, az információgyűjtés nem. E feladattal foglalkoznak például a titkosszolgálatok, a marketingesek, az újságírók, információbrókerek, hírszerzők. Eljárásaik között sok hasonlóság és különbözőség van.
A "szabadfogású" információszerzés az ipari kémek eljárása. Az állami hírszerző szervek is sokféle eszközt vethetnek be saját illetve a velük együttműködő vállalatok számára. (Vö.: Ami jó a Boeingnek, az jó az Egyesült Államoknak is -- Bill Clinton). Az információbrókereknek, akik íróasztal mellett dolgoznak (desk research), legfontosabb eszközei a telefon és az internet, illetve a térítéses adatbázisok. Sok esetben az interneten azonosítják a kutatás irányát, a megkérdezendő személyeket, és telefonon jutnak hozzá a sokszor addig még le nem írt, unikális információhoz.


Mutáns állás könyvtárosoknak -- még fenntartják a rendszert, de faragják a nagy tételeketFEL

A közelmúltban számoltunk be róla, hogy egy Balaton-parti település önkormányzata takarítói feladatokat is elvár könyvtárosától az álláshirdetés szerint. A narancs.hu utánajárt: van, ahol nemcsak takarít a könyvtáros, de programot szervez és baba-mama klubot vezet egyszerre. ...
A fentiekből jól látható: noha az önkormányzatok egyelőre életben tartják a rendszerváltozás előtt kiépült könyvtárakat, az apadó anyagi források, valamint a továbbra is sokrétű feladatok miatt szakember alkalmazására már gyakran nincs mód. Ezt Farkas Márta is megerősítette: 'A munkatársak a rájuk bízott feladatok egy részét csak túlmunkában, mindenféle díjazás vagy erkölcsi elismerés nélkül, a család, illetve az egészség rovására tudják elvégezni. Sokuk lelkesedése, elhivatottsága azonban felőrlődik, ehelyett dominálni kezd a munkahely elvesztése feletti aggodalom.'

Régebbi hírforrás(ok): Pucoljon vécét a könyvtáros! -- a könyvtárat önszorgalomból tartja fenn az önkormányzat link

Gördeszkával a könyvtárban -- friss bemutatkozás a gödöllői könyvtárból (videó)FEL

A Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ 4 perces imázs-videója.


Ínyencségek a nemzeti könyvtárban a múzeumok éjszakájánFEL

Ebben az évben az Országos Széchényi Könyvtár olyan különlegességeket kínál, amelyekbe 'belekóstolva' a Kelet világába éppúgy elkalandozhat a látogató, mint a herendi porcelánok birodalmába, vagy éppen az irodalom teremtette valóságba. Az éjszakát Mautner Zsófia, a Chili és vanília szerzőjének előadása fűszerezi.


Nagyothallók megyei ünnepe Martfűn -- évről évre a könyvtárbanFEL

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének Megyei Szervezetei találkoztak egymással az elmúlt héten, Martfűn. Rendszeres találkozásaik közül minden esztendőben kiemelt eseménynek számít a június elejei, melyen a nagyothallók napját ünneplik együtt a megye klubjai. A program helyszíne évről évre a Martfű Városi Művelődési Központ és Könyvtár, a házigazda pedig a hallássérültek helyi szervezete.


Különleges éjszaka hosszú nyitva tartássalFEL

Roppant népszerű volt a könyvtár rendkívüli nyitva tartása az Ünnepi Könyvhét Könyvek éjszakája elnevezésű programján. Persze nem a 'Fekete István és Én' elnevezésű gyermekrajzpályázat eredményhirdetése volt az, amely éjszakába nyúlóan eltartott. A rajzversenyt a Fekete István Múzeum hirdette meg, 11 iskolából 163 rajz érkezett Dombóvárról és környékéről, illetve a határon túli Felsőszeliből.


Van egymilliója könyvre? -- könyvhétFEL

98 kiadó összesen 333 újdonságával találkozhatunk a csütörtökön kezdődő 83. Ünnepi Könyvhéten.
Van egymilliója könyvre?
Ha valamennyi újdonságot meg akarnánk vásárolni, akkor 909 ezer forintot kellene fizetnünk. 333 új kötetet jelentetett meg a csütörtökön kezdődő könyvhétre 98 kiadó. A könyvek átlagára 2746 forint.
Tarján Tamás a rendezvény beharangozóján három művet emelt ki. Egyrészt az Édes hazám -- kortárs közéleti versek című versantológiát, amelyben az első helyen Csoóri Sándor, a másodikon Gergely Ágnes versét olvashatjuk. 'Nem sok olyan antológiánk van, amelyben ők ketten egymás mellett szerepelhetnek' -- mondta az irodalomtudós. Tarján emellett Temesi Ferenc Bartók című nagyszabású regényét, valamint Darvasi László Vándorló sírok című novelláskötetét is ajánlotta az olvasók figyelmébe.


Nyitás előtt az új kovásznai könyvtárFEL

Ha minden a tervek szerint halad, június második felében megnyitják az új kovásznai könyvtárat. A városi művelődési ház felújításával kapott új székházat a könyvtár, most már hat teremben, tematika szerint rendezhetik el a könyveket. Jelenleg az alkalmazottak a köteteket rakják ki a polcokra. A Biblionet-központ már működőképes, de csak a könyvtárral együtt nyitják meg a közönség előtt.
A városi könyvtár állománya 86 ezer kötetre rúg, ebből 75 ezer van állandó forgalomban. A könyvek fele-fele arányban román és magyar nyelvűek, de közel ötszáz idegen nyelvű kötettel is rendelkeznek -- tudtuk meg Fejér Magdolna könyvtárostól.
Új könyvet legutóbb tavalyelőtt vásárolhattak, de tavaly év végén a Márai-program adományaként ötszáz kötettel gazdagodott a könyvtár. Legféltettebb, legértékesebb öt kötetük az 1400-as évekből származik -- mondta a könyvtáros. A turistaidény kezdetével nő a könyvtár látogatottsága, az idegenből érkezettek szívesen kölcsönöznek innen könyveket. (via ReMeK-e-Hírlevél)


A kicsire is adnak -- újabb könyvtári programokat finanszíroz a BiblionetFEL

Ezreket érő ötletek -- újabb könyvtári programokat finanszíroz a Biblionet. 2012 júniusától az IREX Alapítvány két új támogatási lehetőséget nyújt a romániai közkönyvtárak számára, a Biblionet programban: a '15 000 lejes ötletek' és '4000 lejes ötletek' címmel indított támogatásokra azok a megyei és helyi könyvtárak nyújthatnak be pályázatot, amelyek a Biblionet programba bekapcsolódtak, és a közösségi igényekre figyelő projekteket kezdeményeznek. A Biblionet program az új finanszírozások által a romániai könyvtári rendszer hosszútávú fejlesztését támogatja. A programokkal kapcsolatos további részletek az alábbi linkekre kattintva tekinthetők meg: link link (via ReMeK-e-Hírlevél)Apró lépésekben haladnak -- könyvtárfelújítás BikácsonFEL

Maroknyi település, így nincsenek nagyra törő álmok és hatalmas fejlődés sem, apró lépésekben haladnak. Most éppen a könyvtár felújítása a legnagyobb esemény. -- Nem dicsekvésképpen mondom, de nem vagyunk forráshiányosak. Az én olvasatomban ez elég nagy eredménynek számít, hogy egy ilyen maroknyi település, ezt elmondhatja magáról ? jegyzi meg Varga János polgármester. Ehhez átgondolt, szigorú gazdálkodásra van szükség. Úgy remélik, hogy nem lesz szükség később sem működési hitel felvételére, s amit elterveztek arra jut pénz.


Szabadtéri minikönyvtárak (képek)FEL

Nem mindennapi könyvszekrénnyel találkozhat az, aki a Római téren jár. A kerületi önkormányzat és a Platán Könyvtár közös kezdeményezése az irodalom iránti érdeklődést kívánja növelni és a nyomtatott könyvek olvasását népszerűsíteni. (MTI ÖS)


Új városi médiacentrum Stuttgartban: csak a könyv a színes - képekkelFEL

Analógiák

ERP, vagy integrlát könyvtárirányítási rendszer -- azonos alapelvekFEL

Jóllehet még a kisvállalkozásoknál is csökkentheti a költségeket az integrált vállalatirányítási rendszer (ERP), csak akkor lehet eleget spórolni, ha a munkatársak megfelelő képzésben részesülnek.
'A vállalatirányítási rendszert 80 százalékban a működtetésére kiképzett emberek, 15 százalékban az adatok és folyamatok, és csak 5 százalékban a támogatására szolgáló szoftver alkotja' -- számol le egy közkeletű téveszmével két termelésirányítási és készletgazdálkodási szakértő, Kalmár Imre és Szalai László. Vagyis a roi-kalkulátor (megtérülés-előrejelző) segítségével a cégek közelítő képet kaphatnak arról, hogy ezeknek a beruházásoknak a megtérülése mikorra várható, ám mit sem ér az intelligens becslés, ha a cég munkatársait nem képzik ki megfelelően az erp használatára.


Vásárlás mobilról, QR-kóddalFEL

Látványos és izgalmas technológiai újdonsággal találkozhatnak néhány nap múlva a magyar vásárlók. A Pénzcentrum.hu értesülései szerint napokon belül indulhat az az újfajta, QR-kódos vásárlási modell, amely világszerte izgalmas mobiltechnológiai/kiskereskedelmi fejlesztésnek számít. Úgy tudjuk, Magyarországon a G'Roby-lánc lehet az első, amely alkalmazhatja az új technológiát.
Mint arról egy éve beszámoltunk, a Tesco (Home Plus) Dél-Koreában azzal a problémával volt kénytelen szembesülni, hogy -különböző okok miatt- csak nehezen tudnak új boltokat nyitni. Ennek a megoldására találták ki azt, hogy óriásplakátokat helyeztek ki a szöuli metrómegállókba, amelyeken különféle élelmiszerek, vegyiáruk képe látható, a képek mellett pedig egy okostelefonnal beolvasható QR-kód. A kód az áruházlánc honlapjára irányítja a vevőt, aki így egy mozdulattal virtuális bevásárlókosarába helyezheti a terméket, majd nagyon egyszerűen fizethet, és beállíthatja azt is, milyen címre és időpontra kéri a házhoz szállítást. Így gyakorlatilag a reggeli várakozással eltöltött időben bevásárolhat a vacsorához anélkül, hogy egy percet töltene az adott boltban.
Praktikus

Offline üzemmóddal bővül a Google MapsFEL

A Google San Franciscóban megrendezett sajtóeseményén bejelentette, hogy offline módban, azaz internet elérés híján is használható lesz navigációs alkalmazása, a Maps. A keresőóriás ezzel be is foltozza a szoftver legsúlyosabb hiányosságát.
Kisszínes

Könyvtár -- hangulatkéntFEL

A hagyományos könyvtár egyre több esetben hódít -- hangulatával. Akkor is, ha valójában már nem is könyvtár, hanem dísz, installáció, emlék. Ahogyan a British Library régi épülete, ahol látható: valaha itt olvastak... Képeinken a nemrég átadott Amsterdam Sloterdijk Holiday Inn szálloda halljában látható könyvtár-installáció. A könyvespolcon tévé mellett néhány könyv is található. Az aztalon négány újság, mögötte a patinás könyvekkel rakott polc már csak tapáta. (kép és szöveg: MG)


Elindult a Book and Walk e-könyv áruházFEL

A külföldön már komoly iparágnak számító e-könyv piac hazánkban eddig gyerekcipőben járt. Kibontakozása azonban elkezdődött, hiszen a Book and Walk webáruház több ezer folyamatosan bővülő e-könyv készletet, különleges keresőrendszert, saját webes olvasót, és multiplatform felületet kínál a könyvek szerelmesei számára.
Nemrég indult el hazánk legnagyobb e-könyv választékával rendelkező webáruháza, a bookandwalk.hu. Az oldal több ezer e-könyvet kínál az olvasók számára, ezen felül pedig egyedülálló keresőrendszerrel dolgozik, hiszen a könyvek teljes szövegében, képeiben végez vizsgálatot. A szövegbányászati megoldásoknak köszönhetően olyan érdekes információkat tudhatunk meg kiszemelt könyvünkről, mint az egyedi szavak száma, mondatbonyolultsági mutató, szókincs gazdagság és olvashatósági index. Az Ulpius-ház gondozásában megjelent A Megmentő című könyvében Frei Tamás például 28935 különböző szót használ fel.


Világtérképen az országonként legnépszerűbb weboldalakFEL

Elkészült egy olyan térkép, amelyikről leolvashatjuk, melyik a leglátogatottabb weboldal a világ egyes pontjain. A térképhez az Alexa által mért internetforgalom adatait használták fel.
Az ábráról jól látszik, hogy a Google meghatározó szerepet játszik a világhálón, főleg az amerikai és az európai kontinensen. Talán az sem meglepő, hogy Oroszországban és Kínában helyi weboldalak vezetik a listát. Arra azonban nem sokan gondolnánk, hogy igen sok afrikai országban a Facebook a legnépszerűbb oldal.
A térkép nagy felbontású változatát itt lehet megnézni -- link , az Alexa országonkénti listáját pedig itt lehet elérni -- link


Etnofolk.eu: digitalizálják a közép-európai néprajzkincsetFEL

Internetre kerül a közép-európai néprajzkincs, az európai uniós ETNOFOLK-projektben öt ország -- Ausztria, Csehország, Magyarország, Szlovákia és Szlovénia -- hat intézményének konzorciuma vesz részt. 'A projekt célja, hogy bemutassa a közép-európai népek hagyományos kulturális örökségét és segítse annak megőrzését' -- hangsúlyozta Cseh Fruzsina, az MTA Bölcsésztudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézetének munkatársa az MTI-nek.
A 2014 májusáig tartó projektben egy olyan többnyelvű, közös webfelület készül el, amelyen elérhetőek lesznek a részt vevő intézetek által a saját archívumaikból digitalizált anyagok. A honlap szövegek, térképek, fotók, hang- és mozgóképfelvételek segítségével mutatja majd be az itt élő népek dalait, táncait, a szokásokat, viseleteket, az építészetet, hitvilágot. 2014-ig 135 ezer kép, 140 órányi hanganyag, 60 órányi videó és 80 térkép kerül fel, majd a webportál anyaga folyamatosan bővíthető lesz. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Buda Ferenc: az informatika forradalma megbolygatta a könyvkiadás rendjétFEL

Az informatika forradalma megbolygatta a könyvkiadás eddigi rendjét, de új lehetőségeket is feltárt az olvasók előtt -- hangoztatta Buda Ferenc Kossuth-díjas költő Balatonfüreden, a Vaszary Villában a 83. Ünnepi Könyvhét rendezvénysorozatának hivatalos megnyitóján.


Varázskönyv a PlayStationhöz a Harry Potter írónőjétőlFEL

Új PlayStation eszközt mutatott be a Sony a világ legnagyobb játékipari expójának számító E3 rendezvényen. A Wonderbook egy kézbe fogható varázskönyv, amiből a játékosok varázspálcájuk segítségével kelthetik életre a bűbájokat.
A Book of Spells (magyarul Varázslástan alapfokon) című könyv a Harry Potter regényekben már eddig is szerepet kapott. A történet szerint a több mint kétszáz éves mű Miranda Dabrak tollából származik, és Roxfort könyvtárának szigorúan őrzött részlegében került elhelyezésre. Segítségével a roxforti diákok olyan bűbájokat tanulhatnak meg, mint az 'incendio', a 'wingardium Leviosa', vagy az 'expelliarmus', de rábukkanhatnak azokra a csintalan megjegyzésekre és varázslatokra is, amelyeket Roxfort korábbi tanulói írtak a margóira.


A magyarok többsége nem fizetne váltságdíjat elveszett internetes fotógyűjteményéértFEL

A magyar internetezők 62 százaléka semmit sem fizetne azért, hogy visszaszerezze esetlegesen elvesztett internetes fotógyűjteményét -- egyebek mellett ez derül ki a Microsoftnak és az MSN-nek a felhő-szolgáltatásokat használók körében végzett felmérésből.
Információforrások

Elindult az ország legnagyobb e-könyv-választékával rendelkező webáruházaFEL

Nemrég indult el Magyarország legnagyobb e-könyv-választékával rendelkező webáruháza, a Book & walk ( link ). Az oldal több ezer e-könyvet kínál az olvasók számára, ezen felül pedig egyedülálló keresőrendszerrel dolgozik, hiszen a könyvek teljes szövegében, képeiben végez vizsgálatot. A szövegbányászati megoldásoknak köszönhetően olyan érdekes információkat tudhatunk meg kiszemelt könyvünkről, mint az egyedi szavak száma, mondatbonyolultsági mutató, szókincs gazdagság és olvashatósági index. Csak egy példa: az Ulpius-ház gondozásában megjelent ?A Megmentő? című könyvében Frei Tamás 28 935 különböző szót használ fel.


Legyen Erdély is átlátszó: elindult a TulipédiaFEL

Sokkal könnyebb lett volna, ha az Átlátszó írja meg rólunk a frankót, de így se rossz. Nevünket a tulipán és a wikipédia szavak összevonásával alkottuk. Tulipán, mert a jelenlegi rommagyar politikai kultúra 'főcsapásait' az RMDSZ honosította meg (jele a tulipán), a kisebbségi politizálást ez a szervezet próbálta-próbálja kanonizálni. Az új politikai alakulatok tagjai többségükben RMDSZ-tagok voltak, ha nem valamilyen tisztségviselői a szervezetnek, illetve minden új politikai szervezetnek viszonyulnia kell valamiképpen az RMDSZ-hez. A pédia az oldal gerincét képező tartalom szerkezetére utal, arra, hogy a Tulipédia link a Wikipédiához hasonló szempontok szerint tulajdonképpen enciklopédiája kíván lenni az erdélyi magyar közéletnek, különös tekintettel a dokumentumokra, dokumentáltságra.


Erotikus regényfolyam uralja a világ könyvpiacait -- június végétől magyarul isFEL

Eddig mintegy tízmillió példányt kapkodtak el világszerte E. L. James Ötven árnyalat-trilógiájából (Fifty Shades), amely ezzel minden idők leggyorsabban fogyó könyvsorozatai közé küzdötte fel magát. A magyar nyelvű kiadás -- a sorozat első része, A szürke ötven árnyalat (Fifty Shades of Grey) -- várhatóan idén júniusban kerül a boltokba.
A trilógia gyakorlatilag azóta uralja a bestseller-listákat, hogy idén április elején a Vintage Books kiadó piacra dobta az első részt. Mindössze egyetlen nap leforgása alatt több mint 900 ezer példány újranyomására volt szükség -- közölte a Random House Inc. vállalathoz tartozó kiadó. A tízmilliós -- és folyamatosan növekvő -- eladási szám a nyomtatott és az e-book változatot, valamint a hangoskönyv-verziót is magába foglalja.
Az eredetileg fanfictionként -- a népszerű Alkonyat-sorozat rajongók általi 'továbbírásaként' -- megszületett Ötven árnyalat-trilógiát 2011-ben jelentette meg először az ausztrál Writer's Coffee Shop Publishing House kiadó. A regénysorozat szinte azonnal bombasiker lett. A történet egy titokzatos fiatal milliárdos és egy egyetemista lány erotikával túlfűtött kapcsolatáról szól. A trilógia megfilmesítési jogát az Universal Pictures és a Focus Features szerezte meg.
A sorozat első része -- A szürke ötven árnyalat (Fifty Shades of Grey) -- várhatóan június végén jelenik meg Magyarországon az Ulpius-ház Könyvkiadó gondozásában.


Mobilon a megyei lapokFEL

Az Axel Springer cégcsoporthoz tartozó nyolc megyei weboldal mostantól okostelefonon is elérhető. A fejlesztés célja a fogyasztói és hirdetői igények minél magasabb fokú kiszolgálása volt. A fejlesztés során legfontosabb elv az volt, hogy a megyei hírek egyszerűen, és gyorsan legyenek elérhetőek -- írja az Axel Springer közleménye. Az alábbi oldalakat optimalizálta mobilra az Axel Springer: Bama.hu, Baon.hu, Beol.hu, Heol.hu, Kemma.hu, Sonline.hu, Szoljon.hu, Teol.hu.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról