Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2012/27., júl. 4.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

Kiszámíthatóan biztosítjuk lemaradásunkat?
A könyvtár oda menjen, ahol a használók vannak -- Haarlem; pályaudvar
Könyvtári terek fiataloknak -- enni és inni is engedd
Közkönyvtári környezet: 2. A költségvetés nem köszön a feladat- és szolgáltatásrendszernek
Új otthona van a Kájoni János Megyei Könyvtárnak (videó)
Mi lesz a könyvtár / könyvtáros helye a Klebelsberg gigaszervezetben?
Könyvbarát Szálloda Projekt
Fülöpjakab -- felújított könyvtár
Felsőoktatási könyvtárak -- a siker kulcsa. Nehéz, de kommunikálható az érték (olvasóink szavazatára)
Inga kutya, a könyvtári 'csali' és egyéb történetek
Közpénzeket ellenőriz társadalmi munkában -- kitüntette a Google
Szélsőbal- és jobb oldali irodalmak a könyvtárban -- szavazás
Összetett kép -- új front a nyílt és kiadói folyóiratok között
A kutatók sem remekelnek az információkeresésben
Homoszexuális akcióhősök coming outja -- reflektál a társadalmi változásra
Melyik thriller a legolvasottabb a holland könyvtárakban?
Bővült a Országos Mezőgazdasági Könyvtár -- új, vízügyi állomány és javuló statisztika
'Ablak Kínára' az Óbudai Platán Könyvtárban

Analógiák

Magyar lépték

Kisszínes

Így változik a dolgozók élete -- új Munka törvénykönyve
Olvasással csökkenthetik a rabok börtönbüntetésüket Brazíliában
Új felolvasási világrekordot állítottak fel Németországban
Zongorából könyvespolc (képpel)
Mennyire kamu az online marketing?
Otthoni munkavégzés irodai infrastruktúrával

Kiemelt Katalist-hír

Indul az új Európai Könyvtár

Információforrások

Magyar könyvtáros blogja Szöulból
Online munkaközvetítés 50 fölöttieknek
Online mezőgazdasági piactér indult
Okostelefonra is letölthető térképen Róma utcai kútjai


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Kiszámíthatóan biztosítjuk lemaradásunkat?FEL

Láttam az 5-ös autópályán azokat a smiley-arcokat, amelyek az elterelés végének távolságát jelzik -- egyre derültebb arcokkal derítve az autósokat. Emlékeim szerint 7 éve láttam ilyet először Ausztriában. Költsége arányaiban elhanyagolható. Mókás volt látni a körforgalmak terjedését is, melyek kb. 30-40km/éves sebességgel haladtak Kelet felé az országban annó. Ahogyan a könyvtári technikák is lassan teret nyernek nálunk. Van, ahol mén ma is magas mellvédet emelnek a használó és a könyvtáros közé (ld.: link ), van, ahol semmi nem akadályozza az egymásra látást. Felmerülhet bennünk a megkésődés oka: ha látjuk a nyugati trendet, és sok évtized tapasztalatából tudjuk, hogy előbb vagy utóbb ide fog érni, miért nem vesszük át nagy levegővétel kíséretében a legfrissebbet? Mert saját agyunk nem képes rá? Vagy ha átvettük, akkor még évekig nyafogunk, és lerontjuk az új eljárás hatását; bizonyítva igazunkat 'mi előre megmondtuk, hogy nem lehet...' Stratégiáink énképünk megőrzésére, a látszatkontroll megtartására, 10-15 éves szakmai lemaradásunk fenntartására és a használók elriasztására.


A könyvtár oda menjen, ahol a használók vannak -- Haarlem; pályaudvarFEL

Vannak könyvtárak, amelyek ott maradtak. Azon a helyen, ahova sok évtizeddel ezelőtt megálmodták őket a használók kedvére. Az idő múlásával azonban a használóknak megváltoztak szokásaik, másfelé járnak-kelnek; plázákba járnak, közlekedési csomópontokat használnak. Ezért döntöttek úgy a hollandiai Haarlemben, hogy a pályaudvarra telepítik az egyik fiókkönyvtárat; nyitva tartását az utasforgalmi csúcsokra időzítik. A terv bevált, már a második hasonlót tervezik az országban. A képek:
1-2. Könyvtár a patinás pályaudvaron.
3. Enteriőr.
4. Könnyű olvasmányok utazáshoz (kötelező elem), pl. képregények
5. Kávéautomata a könyvtári térben.
6. Enteriőr a shop-koncepció gördíthető asztalaival.
7. Shop-szerűen kitett népszerű könyvek.
(fotó és szöveg: MG)


Könyvtári terek fiataloknak -- enni és inni is engeddFEL

Fiatalok igényeinek megfelelő fizikai és virtuális könyvtári terek kialakításához nyújt segítséget az az útmutató, amelyet a Fiatalok Könyvtárszolgálata (Young Adult Library Services Association -- YALSA, az Amerikai Könyvtárosok Szövetsége / American Library Association -- ALA egyik alcsoportja) tett közzé honlapján. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Közkönyvtári környezet: 2. A költségvetés nem köszön a feladat- és szolgáltatásrendszernekFEL

A második önkormányzat-menedzselési 'rendszerhiba' a feladatrendszer, a szolgáltatásszervezés szabadsága és a forrásszerkezet közötti összhang hiánya. A széleskörű feladatrendszer és az ehhez kapcsolódó szolgáltatásszervezési szabadság a saját források és a megosztott adók nagyobb, az államilag szabályozott források kisebb súlyát, a kialakultnak éppen ellenkező arányú szerkezetét indokolta volna. Ezzel együtt járt a forrásszabályozási rendszerben rejlő ösztönzési lehetőségek romló hatékonyságú kihasználása, illetve a forrásorientált támogatási rendszer de facto kiürülése. A központi támogatások esetében információs aszimmetria van a helyi és a központi szint között, amely a jól ismert 'megbízó és ügynök' problémához vezet. A feladat ellátás költségeit ennek csökkentési lehetőségeit a helyi szint jobban ismeri, mint a finanszírozó központ. Amennyiben a központ 'túlfinanszírozza' az adott feladatot, az helyi szinten pazarláshoz vezet. Erre a helyzetre az lehet a jó megoldás, amelyben a támogatások az ellátott feladatokkal arányosak, de a helyi gazdálkodási tartalékok feltárására is ösztönöznek. Arra az esetre, ha a helyi szinten ilyen tartalékok nincsenek alkalmasak a kiegyenlítő támogatások. ...


Új otthona van a Kájoni János Megyei Könyvtárnak (videó)FEL

Korszerű, modern, és az intézmény profiljának tökéletesen megfelelő épületbe költözik a Kájoni János Megyei Könyvtár. A 200 ezer könyvet tartalmazó állományt a napokban szállították a Stadion utcai ingatlanba, ahol várhatóan az év végéig minden a helyére kerül.
A megyei könyvtár tulajdonában lévő 200 ezres állomány végre egyetlen helyen is el fog férni -- az épület földszintjére, valamint első és második emeletére rendezik el a polcokat, az alagsorban pedig egy kellemes hangulatú kávézót fognak kialakítani.


Mi lesz a könyvtár / könyvtáros helye a Klebelsberg gigaszervezetben?FEL

Megalakul az ország legnagyobb állami cége. Január 1-jétől a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak mintegy másfél százezer munkavállalója lesz.
A közoktatási intézmények -- az óvodák kivételével -- 2013. január 1-jétől állami fenntartásba kerülnek, s ennek feladatait a humántárca felügyelete alatt létrejövő intézményfenntartó központ koordinálja majd. A központnak a kétszáz járásban tankerületei lesznek. A fenntartói feladatok átvételével a kormány -- szándéka szerint -- felszámolja azokat a különbségeket, amelyek az önkormányzatok eltérő anyagi lehetőségeiből adódtak, nagyobb biztonságot nyújt gyereknek, pedagógusnak, szülőnek egyaránt, mivel kiszámítható és kiegyensúlyozott feltételeket teremt.
'Akkora munkaszervezet, mint ami itt létrejön, nem volt évtizedek óta Magyarországon. Több ezer fős -- megyei, járási -- apparátus, 160 ezer fős alkalmazotti létszám, 7-800 milliárdos költségvetés -- ilyen számokkal írható le a leendő közoktatás. A MÁV-nak 35-38 ezer fő munkavállalója van, ez tehát négy MÁV-nyi szervezet' -- mondta lapunknak korábban a felállítandó gigahivatalról Pokorni Zoltán, aki azt is megjegyezte, ennek sikeres vagy kudarcos kialakítása, működése akár el is döntheti a 2014-es választást.


Könyvbarát Szálloda ProjektFEL

A strandkönyvtár után -- egy újabb úttörő kezdeményezés Siófokon.
A könyvtárak és a turisztikai szakma közös együttműködése nyomán a siófoki Janus Hotelben elindult a Könyvbarát Szálloda Projekt.
Országos viszonylatban is ritkaság egyelőre, hogy egy szálloda saját könyvtárral rendelkezzen. A Janus Hotel kis 'házi' bibliotékáját eddig is szívesen használták a vendégek. Ehhez az egyedi szolgáltatáshoz csatlakozott a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet és Könyvtár, amikor -- a költözéskor leselejtezett -- magyar és idegennyelvű szépirodalmi műveket, regényeket, novellákat, verseket, útikönyveket ajándékozott a szállodának. A Hotel vendégei ezen a nyáron az olvasás élménye mellett tájékozódhatnak a BRTK Könyvtár színes szolgáltatás-, könyv-, és programajánlóiból is.


Fülöpjakab -- felújított könyvtárFEL

Otthonra lelhetnek a helyi közösségek és civilszervezetek a falunapon átadott, felújított és kibővített könyvtárban Fülöpjakabon.
A községi könyvtár épülete -- amely a megyei könyvtár mozgókönyvtári rendszerében működik -- egy sikeres pályázatnak köszönhetően újult meg. Közel 28 millió forintot nyert az önkormányzat. A településnek mindössze az áfa összegét, 5,7 millió forintot kellett vállalnia. A régi könyvtár épületét 17,3 millió forintból újították fel, és bővítették több mint kétszeresére. Eszközbeszerzésre 2,6 millió forintot fordíthatott a település, illetve további 6,5 millió forint áll rendelkezésükre az épület három éves működtetésére.


Felsőoktatási könyvtárak -- a siker kulcsa. Nehéz, de kommunikálható az érték (olvasóink szavazatára)FEL

Egy friss, nyolc esettanulmányon alapuló nemzetközi merítésű, a SAGE kiadó által támogatott LISU-tanulmány link a felsőoktatási könyvtárak helyzetét és lehetőségeit térképezi fel. Súlypontja a tanszékekkel való együttműködés:
1. a szolgáltatott érték mérése és értékelése
2. közös munka az oktatókkal és kutatókkal
3. a könyvtári termékek / szolgáltatások jelenlétének fokozása.
Ajánlásai:
- a beépített könyvtáros oktatási és együtt-oktatási funkciója különösen fontos az egyetemi oktatók szerint.
- a könyvtári szolgáltatások marketingjét meg kell tanulni
- szorosabb személyes kapcsolatok az oktatókkal és kutatókkal.
Az összegyűjtött legjobb gyakorlatok alapján kitűnik, hogy a könyvtárosoknak oktatási gyakorlatot kell szerezniük és megelőző attitűddel kell közeledniük a tanszékek felé, ügyesen és tényeken alapulva kommunikálva a kínálatukat. Ehhez nélkülözhetetlen, hogy az intézmény több szintjén 'támadjon' a könyvtáros és hogy az oktatási és kutatási személyzettel egy szintre küzdje magát. (ref.: MG)


Inga kutya, a könyvtári 'csali' és egyéb történetekFEL

Illyés Claudia, a Maros Megyei Könyvtár kövesdombi fiókjának könyvtárosa mindig szervez valamit, amivel 'becsalogatja' az olvasókat. A legkisebbeknek kézműves foglalkozásokat, játékos és mesés tevékenységeket, a nagyszülőknek számítógép-kezelői tanfolyamokat tart, májusban pedig arra kérte a gyermekeket, hogy hozzák el háziállataikat, és meséljenek róluk a többieknek. Azóta a könyvtár látogatói között nyilvántarthatnak két nimfapapagájt és egy ékszerteknőst is, akik pedig nem tudták magukkal hozni házi kedvenceiket, azok mókás történeteket meséltek róluk a többieknek. Persze, a könyvtáros házi kedvence, a szelíd Inga kutya sem hiányzott a találkozóról, mint kiderült, gazdája 'csalinak' is használja: azért hozza el a boxert a könyvtárba, hogy azok az állatkedvelők is betérjenek ide, akik nem szoktak könyvtárba járni, és a félős gyermekek is megbarátkozzanak az állatokkal. A terve bevált, ugyanis minden jelenlévő kis bibliofil megszerette Ingát, és a könyvtár sem idegen már számukra.
Június végén újabb foglalkozással 'kedveskedett' a gyermekeknek Illyés Claudia, ugyanis elindította a Mese a parkban! című foglalkozást. A tevékenység helyszínéül a Maros Népi Együttes kövesdombi székhelye előtti parkot választotta. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Közpénzeket ellenőriz társadalmi munkában -- kitüntette a GoogleFEL

Az Átlátszó.hu oknyomozó honlap nyerte meg a Google és a Global Voices által alapított Breaking Borders Awardot.
Az Átlátszó.hu ( link ) a közérdekű adatok kikérése és nyilvánosságra hozatala mellett a közpénzek ellenőrzését végzik el szinte társadalmi munkában, a nevükhöz fennállásuk óta számos nevezetes oknyomozó írás fűzhető. A díjjal tízezer dollár is jár (2,3 millió forint).


Szélsőbal- és jobb oldali irodalmak a könyvtárban -- szavazásFEL

'Ön szerint elérhetővé kell-e tennie a könyvtárnak a szélsőséges (jobb- és baloldali) tartalmakat?' -- volt a múltheti kérdésünk. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
30 - Igen, minden további nélkül
7 - Csak kutatók számára
5 - Igen, de könyvtárosi instrukcióval
5 - Be sem szabad szerezni az ilyeneket
A válaszok a könyvtárosok liberális hozzáállását tanusítják, ugyanakkor jelzik, hogy többen bizonytalanok az olvasók ítélőképességében. Feltehetően e kételyeket személyes tapasztalatok is alátámasztják. (MG)


Összetett kép -- új front a nyílt és kiadói folyóiratok közöttFEL

Új, alacsony árú folyóirat jelent mag a minap, PeerJ néven. Egyik atyja a PLoS (Public Library of Science) One munkatársa, másik a Mendeley kutatói adatbázis alkalmazottja, a harmadik pedig Tim O'Reilly befektető. A lapnak komoly jelentése van a Reed Elsevier-re és az Axel Springerre való nyomásgyakorlásban. A nagy kiadók üzleti modelljében a használók (pl. könyvtári konzorciumok) fizetik az előállítási költségeket, a nyílt modellben pedig a publicitásra vágyó kutatók -- sok esetben a mögöttük álló alapítványok. A kutatásokat támogató Wellcome Trust szóvivője szerint a kutatóknak mindössze 55%-a szeretne nyílt folyóiratokban publikálni. Mint mondja: nem vagyunk a kiadók ellen, de fontos számunkra a minél szélesebb körű hozzáférés. Az Elsevier azzal érvel, hogy az utóbbi időben 70 illetve 1.10 dollárcentre csökkent az egy letöltött cikkre4 eső költség.
A kép összetett, a helyzet lassan változik. A PLoS 10 éves működése alatt a szakfolyóiratok piacának 3%-át szerezte meg. Indulásakor bojkott-felhívására 30 ezer kutató csatlakozott. A tavalyi megmozdulás már csak 12 ezer kutatót mozgósított, mely az Elsevier olvasói táborának 1%-át teszi ki. Mark Ware, az Outsell Inc. tanácsadója szerint a PeerJ megjelenése mégis fontos lépés: ugyan a szerzők konzervatívak, a lap alapítói hiteles személyek -- mindhárom meghatározó játéktérről. Majd meglátjuk... (ref.: MG)


A kutatók sem remekelnek az információkeresésbenFEL

A Research Innovation Network közelmúltbeli tanulmánya egyebek mellett felmérte, hogy a folyóirat-adatbázisokban milyen kereséseket hajtanak végre a kutatók. Korábban gyakran colt cikkek témája, hogy az internet-generáció képviselői körében korántsem nem általános a jó keresési képesség. A kutatók eredményei sem különböznek ettől. A kémia és fizika kutatóinak 91-92%-a semmilyen keresési segédeszközt nem használ a ScienceDirect adatbázisban. Alapszintű keresést végez 4,5-5%, összetett kereséssel pedig 0,2-3% végez. Hivatkozások segítségével a használók 3,4-4%-a él. (ref.: MG)

Hírforrás: E-journals, their use, value and impact, RIN, 2009
2012. július 04.  • Továbbküldöm a hírt

Homoszexuális akcióhősök coming outja -- reflektál a társadalmi változásraFEL

Újabb vitákat generál, hogy a már régóta bújtatott homoszexualitással vádolt képregények kiadói most nyíltan meleg karakterekkel segítenék a tolerancia terjedését.
Nem ez az első támadás a képregények és a rajzolt homoszexualitás ellen. A műfaj nem sokkal születése után, már az 1930-as években célkeresztbe került. Szakértők hosszú esszékben fejtegették a képregények káros hatásait, a nyers erőszak ábrázolása mellett az egyes történetekbe rejtett homoszexualitást is bírálva.
A homoszexualitás lebegtetése a kutatások szerint számos, a másságát titkolni kénytelen amerikait fordított a rajzolt fikciók felé. Hilda Mosse pszichiáter egy 1966-os cikkében például arról számolt be, hogy nem egy páciense bevallotta, a bújtatott homoszexualitás miatt gyűjtötte a szuperhősök kalandjait elbeszélő füzeteket.
Az efféle újítások alkalmával a kiadók mindig azt hangsúlyozzák, hogy a történetek, minden túlzott cselekményvezetés ellenére, a való világra reflektálnak. Így aztán a melegek iránti növekvő tolerancia, az egyes államokban engedélyezett házasságuk törvényszerűen meg kell, hogy jelenjen a sztorikban. Ráadásul, érvelnek a DC és a Marvel illetékesei, az, hogy a gyerekek azonosulni szeretnének a hősökkel, nem feltétlenül azt jelenti, hogy majd akaratuk és vágyaik ellenére a saját nemük felé fordulnak, hanem hogy a mintákat látva növekszik bennük a tolerancia.


Melyik thriller a legolvasottabb a holland könyvtárakban?FEL

A holland közkönyvtárak A Holland Könyvpromóciós Alapítvány könyvtáraknak szóló kiadványában több infografikát is közöl. Az egyiket a thrillerek olvasásának megoszlásáról. E művek megoszlása a származási országok szerint: 25% holland, 22% skandináv, 19% USA-beli, 18% brit, 8% belga, 7% egyéb. Kedvelőik 79%-a havonta legalább két kötetet elolvas belőlük, 18%-uk több mint négyet. Témabeli megoszlás szerint az olvasott kötetek 25%-a irodalmi thriller, 21% akcióthriller, 16% detektívthriller, 9% történelmi, 7% valós történeten nyugvó, és 5% jogi témájú. (ref.: MG)


Bővült a Országos Mezőgazdasági Könyvtár -- új, vízügyi állomány és javuló statisztikaFEL

Minisztériumi átszervezések, összeolvadások miatt a KVM háttérintézményének, a Vízügyi Környezetvédelmi Központi Igazgatóság Környezetvédelmi és Vízügyi Szakkönyvtárának könyveit, folyóiratait átszállították az OMgK-ba.
Igencsak szerencsések vagyunk, hiszen a magyar könyvtárügyben, ezekben az anyagilag szűkös időkben az OMgK több tízezres nagyságrendű állománygyarapodása szépen fogja javítani az országos statisztikát. Azonban az irónián túl is szerencsés a helyzet a tekintetben, hogy az ideérkezett értékes művek növelik az intézmény presztízsét, olvasói táborunk nőni fog, elégedettsége fokozódik.
A környezetvédelmi és a mezőgazdasággal kapcsolatos vízügyi témájú szakkönyvek eddig is a gyűjtőkörünkbe tartoztak, de örömmel üdvözöljük profilunk bővülését. Értékes gyűjteményekkel gazdagodott könyvtárunk, de kérünk egy kis türelmet, amíg sikerül ezt a rengeteg könyvet és folyóiratot feldolgozni és integrálni az állományunkba. Az OMgK apraja-nagyja azon dolgozik ezekben a hónapokban, hogy a gyűjtemények mihamarabb saját katalógusunkban is kereshetővé és kölcsönözhetővé váljanak. Helyben olvasásra jelenleg is van mód, igyekszünk előkeríteni a keresett műveket. (Benczekovits Beatrix)


'Ablak Kínára' az Óbudai Platán KönyvtárbanFEL

Július 3-án ünnepélyes keretek között tárta ki szárnyait a 'kínai ablak' az Óbudai Platán Könyvtárban. Ezentúl az olvasók Kínáról szóló könyveket, illetve kínai szerzők műveit, egy külön polcon összegyűjtve olvasgathatják, kölcsönözhetik. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és Shanghai Changning kerülete közötti testvérvárosi kapcsolat elmélyítésének első lépése ez a kezdeményezés, melynek célja egy olyan kulturális híd kiépítése, amely túlmutat a kerületek határain és a két nép barátságának elmélyítését is szolgálja.
Analógiák

Magyar léptékFEL

A hazai cukrászat egyelőre nagyon komoly lemaradással küzd a nemzetközi mezőnyben. Ennek okai nem is annyira a konzervatív hivatalos szakmai felfogásra vezethető vissza, inkább az elavult és tőkehiányos szakképzésre, az erős árversenyre és a kevéssé minőségi fogyasztói kívánalmakra. Igényes fogyasztót ki más nevelhetne ki, mint igényes gyártő? Ahogy egyre-másra nyitnak a minőségi termékekre orientált cukrászdák, műhelyek, úgy lépkedünk a fejlődés útján. Ha lassú is az elmozdulás, már erősödni látszik a minőségi cukrásztermékek iránti kereslet.
Kisszínes

Így változik a dolgozók élete -- új Munka törvénykönyveFEL

Vasárnaptól lépett hatályba az új Munka törvénykönyve. Bizonyos rendelkezések még 2012. december 31- ig érvényben maradnak, de már a mostani módosítás is rengeteg változással jár. A hvg.hu összeszedte ezek közül a legfontosabbakat. Az Országgyűlés június 18-án fogadta el az új Munka törvénykönyvével (Mt.) kapcsolatos átmeneti rendelkezésekről és törvénymódosításokról szóló javaslatcsomagot. A még hatályba sem lépett törvényt több mint 40 pontban módosították, lapinformációk szerint pedig még idén sor kerülhet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) részéről újabb változtatásokra.
Pedig már most több szakszervezet is kifejezte aggodalmát, hogy a szűkös határidő miatt kaotikus helyzetet eredményezhet a munkahelyeken az, hogy a munkáltatóknak és a munkavállalóknak alig marad ideje megismerni az új kódexet.


Olvasással csökkenthetik a rabok börtönbüntetésüket BrazíliábanFEL

Olvasással rövidíthetik meg börtönbüntetésüket több brazil fegyintézet rabjai. Egy új rendelkezés szerint az, aki végigolvas egy könyvet, négy nappal hamarabb szabadul. Korlátozás is van azonban: évente legfeljebb 48 napot olvashatnak 'le' büntetésükből az elítéltek, azaz maximum 12 könyvet számítanak be. Csak irodalmi, filozófiai vagy tudományos munkák számítanak, és a raboknak fogalmazást kell írni minden elolvasott könyvről. A börtön vezetése a tartalom mellett a megfelelő helyesírást és a külalakot is megköveteli a raboktól. További megkötés, hogy csak azok a rabok vehetnek részt az olvasóprogramban, akiket arra méltónak talál a börtön különleges bizottsága - írja a The Daily Telegraph című brit lap. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Új felolvasási világrekordot állítottak fel NémetországbanFEL

Összesen 5347 diák és tanár vett részt Stefan Gemmel német gyermekkönyvíró felolvasásán Koblenzben, ezzel új felolvasási világrekordot állítva fel 2012. június 12-én.
Az egy órán át tartó felolvasás sikerét Olaf Kuchenbecker, a világrekordokat jegyző Guinness-szerkesztőség munkatársa erősítette meg, a résztvevők örömkiáltásai közepette. Koblenzben új rekordot állítottak fel: az eddigi legnagyobb közönség előtt olvasták fel egyetlen szerző műveit. Gemmel háromnegyed órán át olvasott fel külön a rekordkísérletre írt, Alasguscímű könyvéből. Majd a diákok olvastak fel Gemmel egyéb írásaiból 15 percen át, iskolánként felosztva a szöveget. A rekord megdöntéséhez legalább ötezer hallgatóra volt szükség és egy minimum egyórás felolvasásra -- mondta el Kuchenbecker. Az akcióval Gemmel az olvasást szeretné népszerűsíteni a gyermekek körében. (via TeMeK-e-Hírlevél)


Zongorából könyvespolc (képpel)FELMennyire kamu az online marketing?FEL

Sokan esküsznek rá, mások szerint semmit sem ér. A szakértő hozzáteszi, a hiba gyakran az ön készülékében van. Villámgyorsan változik a szakma és az alkalmazott módszerek is -- az ellentmondásos megítélést ezzel magyarázta Rózsahegyi László online marketing tanácsadó a kkvguru.hu-nak. Ami pár éve még hatásos vevőcsalogatónak bizonyult, az mára már senkit sem érdekel, de természetesen vannak olyan elemek is, amelyek némi ráncfelvarrás után, de állandóan visszaköszönnek.


Otthoni munkavégzés irodai infrastruktúrávalFEL

Magyarországnak van még hova fejlődnie, ami a távmunkában dolgozók arányát illeti, pedig a magyar munkavállalók nyitottak lennének erre a típusú munkavégzésre. Cikkünkből kiderül, hogy egyedileg kialakított informatikai megoldásokkal miként követheti egy néhány fős kisvállalkozás, vagy akár egy több száz főt foglalkoztató nagyvállalat is a nemzetközi trendet.
Kiemelt Katalist-hír

Indul az új Európai KönyvtárFEL

Az Európai Könyvtár ( link ) egyetlen hozzáférési ponton 200 millió kiváló minőségű forrás, valamint keresőeszközök biztosításával lehetővé teszi a kutatók számára a hatalmas (digitális és multimédiás tartalmat is magába foglaló) anyagmennyiség gyors és könnyű használatát.
Információforrások

Magyar könyvtáros blogja SzöulbólFEL

6 hónap Szöulban a Koreai Nemzeti Könyvtárban a Cultural Partnership Initiative program keretében. Munka, móka, élet, utazás és minden, ami belefér. -- link


Online munkaközvetítés 50 fölöttieknekFEL

Online munkaközvetítőt indított a Nagy Generáció Egyesület 50 éven fölülieknek, akik az adatbázisban fizetős és önkéntes munkát is találhatnak. -- link


Online mezőgazdasági piactér indultFEL

A magyar mezőgazdaság is megérett arra, hogy a gazdák és a felvásárlók az interneten kereskedjenek egymással -- mutat rá a Magro.hu online piactér megnyitását megelőző piackutatás. Ezzel csökken, de akár középtávon meg is szűnhet az adásvételkor hagyományosnak tekinthető egymás szemébe néző, majd egymás tenyerébe csapó mitikus paraszti világ. Az internet lehetőséget ad a gazdáknak, hogy több vevőt ismerjenek meg és jobb áron adják el terményüket, haszonállatukat, a felvásárlók pedig jobb áron és jobb minőségben kapjanak terményeket. -- link


Okostelefonra is letölthető térképen Róma utcai kútjaiFEL

A nyári kánikulában sikeres alkalmazásnak bizonyult az az okostelefonra is letölthető térkép, amellyel a Róma utcáin levő ivóvíz kutakat lehet megtalálni.
Az ötletgazda Fabrizio De Mauro eddig a mintegy 2500 római köztéri ivóvíz kútból 450-et tüntetett fel a térképen: a turisták által látogatott városközpontban, a Szent Péter tér és a lateráni Szent János bazilika tere közötti kutakat.
A térkép okostelefonon és interneten is letölthető -- link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról