Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2012/33., szept. 12.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Közösségi terek -- könyvtárak és versenytársaik
* * * Olvasás, könyvtár, gyufacímke a teljesség igényével * * *
A könyvkereskedő könyvtárral együtt épít új értékesítési csatornát (olvasóink szavazatára)
Skaliczki: 'paradigmaváltás előtt állunk' -- de csak a régi attitűdök mentén?
E-könyvet a Tescótól
Fehér könyvtáros férfiak előnyben - Dél-Afrikában
Könyvtárak megjelenése a Facebook-on...
A könyvtárak kerüljenek közelebb a könyvtárosképzéshez -- Könyvtári Nap 2012
Dob-café a tudásmenedzsment-konferencián: egymásra hangolódás, odafigyelés, szocializálás
Lépések az egytankönyves oktatás felé -- a Könyvtárellátó a kiválasztott terjesztő
Könyvolvasás és új olvasási formák -- könyvtárban is, még
A szex az úr: ezek a legolvasottabb könyvek Magyarországon
Magyar e-könyv-piaci körkép iskolakezdésre -- problámatérkép
Csáth Gézáról szerbül -- virtuális kiállítás az újvidéki könyvtártól
Digitalizálják a Délmagyarországot: 102 év, félmillió újságoldal, 2 millió adat
A legjobb könyvismertetők, melyek léteznek a piacon (olvasóink szavazatára)
Új otthont kapott a paksi gyermekkönyvtár
Távhasználat mérése a könyvtárban -- szinkronban figyelés
Új helyszínen a Veszprémi közművelődés
Keresik a legidősebb homokháti kötetet -- örökös tagság a tét

Analógiák

Elsősegélynyújtó mobiltelefon-alkalmazás -- fejleszt-e mobilra a könyvtár?
A találmányok helyett a termékekre érdemes összpontosítani

Kisszínes

Szenzációs leletek Pázmány Péter könyvtárából
CD-k újrahasznosítása (képpel)
Mágneses könyvjelző (képpel)
Föld alatt őrzik az amerikai filmtörténelem legnagyobbjait
Egyház és online tájékoztatás -- még többnyire egyirányú
A számítógéphasználat lassítja az elbutulást
Az európai átlagnál kevesebben vásárolunk internetes információk alapján

Információforrások

A tíz leggyakoribb helyesírási hiba


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Közösségi terek -- könyvtárak és versenytársaikFEL

Az ECTO Montrealban az egyik legismertebb coworking közösségi tér. Az önálló munkavégzőknek kínál egy hatalmas, munkaasztalokkal, irodai bútorokkal berendezett nyitott teret, melyet kiegészítettek egy kis konyhasarokkal, szalonnal és a megbeszélésekre, gyűlésekre alkalmas teremmel. Az elektronikus közös munka San Franciscóból indult az informatikusok köréből, akik munkáját kedvezően befolyásolja a folyamatos kapcsolattartás, közös megbeszélés. Napjainkra már több mint 400 ilyen található az amerikai kontinensen. A fab labokban, a bárki számára elérhető, nyitott közösségi műhelyekben mindenki elkészítheti saját tárgyát, ugyanakkor tanulhat a másiktól, vagy taníthatja a másikat. Szerszámok, gépek, informatikai, 3D eszközök, szinte minden megtalálható itt, ami a személyes vagy a közösség számára készítendő tárgy megalkotásához szükséges. E terekben igazán érvényesül az Amerikában nagyon elterjedt 'csináld magad' szemlélete. E helyek is számos nagy nyomtatott vagy digitalizált dokumentum gazdái, mégsem nevezhetjük őket könyvtáraknak.
Montrealban 2010-ben nyitotta meg kapuit az ún. 'populáris egyetem' azzal a céllal, hogy az iskolai környezettől függetlenül, kellemesebb környezetben, oldottabb hangulatban tanulhassanak a diákok, akiknek semmilyen kötöttségük nincs itt. Sem költségek, sem órára járási, vizsgázási kötelesség nem terheli őket. Helyette a tudásmegosztás és a tanulás vágya tartja össze a csoportot, melyet önkéntes tanárok tanítanak bárokban, kávézókban, művészeti galériákban.
Mindezt látva talán célul lehetne kitűzni, hogy a könyvtárosok e kezdeményezésekben aktívabban vegyenek részt, hiszen gazdag kompetenciakészletük van nemcsak az információ kezeléséhez és szétsugárzásához, hanem a különféle kultúrájú emberekkel való bánásmódhoz is. Ugyanakkor az e közösségekben szerzett tapasztalat és emberi kapcsolat segíthetné az ő munkájukat is, ami a könyvtári terek hasznosítását, kialakítását illeti. (ref.: Pajor E.)


* * * Olvasás, könyvtár, gyufacímke a teljesség igényével * * *FEL

A nagykanizsai Czupi Kiadó különös kordokumentumok gyűjteményét tette közzé, amikor megjelentette Pintér László -- dr. Zsoldi Zoltán: Magyar gyufacímkék című munkáját. A kötet alcíme: Magyar belföldi kereskedelmi gyufacímkék katalógusa 1945-1992. A teljességre törekvő, több ezer címke képét tartalmazó kötetben az olvasásról és a könyvtárról is találunk érdekességeket. A kötethez kedvcsinálóként galériánkban ilyen gyufacímkéket láthat a KIT olvasója. A kötettel kapcsolatos további információ: link


A könyvkereskedő könyvtárral együtt épít új értékesítési csatornát (olvasóink szavazatára)FEL

Kattintson a könyvtár honpapjáról elérhető katalógusban az 'azonnali kielégülés' gombra, ha a könyvtárban az a dokumentum éppen nem érhető el, vagy nincs elegendő példányban. A kattintással megvásárolhatja az e-könyvet -- mondja a Bilbary e-könyv-kereskedő cég ügyvezetője. A vállalkozás partnerkapcsolatokat épített ki kansasi, denveri könyvtárakkal, és terjeszkedik Kaliforniában is. A vállalkotás kiadóknak is szolgáltat: megmondja, hogy milyen könyveket keresnek a könyvtárhasználók. És szolgáltatásaival rövidesen megjelenik az iskolai könyvtárakban is. A jövőben informatikai segítséget is kanál a könyvtáraknak az e-könyvek kölcsönzéséhez.
A műfajban Califa könyvtári hálózata a leginnovatívabb: márciusban bevezette az e-könyveket, júniusban szerződött egy kiadóval, hogy közösségi kiadóvá váljon könyvtárként, augusztusban pedig már saját kiadású könyveket kínált használóinak. (ref.: MG)


Skaliczki: 'paradigmaváltás előtt állunk' -- de csak a régi attitűdök mentén?FEL

A 3K 2012/8. számától kezdve stratégiai gondolatokat ad közre a könyvtárügy 2014-2018. éveire. A háttérben konferencia is szerveződik gondosan kiválogatott előadókkal. Múlt heti számunkban szerénytelenül saját gondolataimat hivatkoztam, most az ugyanabban a számban megjelenő Skaliczki-féle anyagról szólok. (A teljes szöveg a nyomtatott lapszámban olvasható.)
A szerző írja: 'A koncepció ... egyértelműen a kormányzat elképzelése.' -- ami megadja a szakma követő attitűdjének alapjait -- a szóban sokszor kívánt megelőzővel (proaktív) szemben. Nagy kár.
Az előző másfél évtized könyvtári főideológusa a megoldás lehetőségét a külső környezetben látja: 'egyáltalán nincs súlyának megfelelő helyén kezelve a könyvtárügy, és minden egyéb gond ebből fakad' -- emeli ki vastaggal.
'Paradigmaváltás előtt állunk', ami azonban csak akkor lehetséges, 'ha a minisztérium kulturális államtitkársága vállalja, hogy egyetért vele'.
Úgy véli, hogy a könyvtár 'információt gyűjt, feltár, szolgáltat és közvetít. Sőt, ez az intézmény alkalmas arra is, hogy az információt előállítsa, és arra is, hogy 'csupán' közvetítse. Ezt más intézménytípus nem teszi meg helyette.' Elég meglepő, hogy a szerző mindezen területen nem lát tőkeerős és felettébb innovatív konkurenseket, amelyek a könyvtári tevékenység pontjainak egy-egy részét versenyképes módon kínálják (ld.: elektronikus sajtófigyelők, beülős könyvesboltok, mobil információszolgáltató alkalmazások, testreszabott információt térítésért kínáló brókerek, felhasználók által működtetett 2.0-s rendszerek -- melyek mind-mind a könyvtárak általunk is használt konkurensei egy-egy területen.
Skaliczki a kezdeményezőkészségről az MKE és az IKSZ deklarált céljai kapcsán szól csak -- melyekben azonban a hazai könyvtárosok kevéssé bíznak; vö.: link link link (MG)

Hírforrás: Könyv Könyvtár Könyvtáros
2012. szeptember 12.  • Továbbküldöm a hírt

E-könyvet a TescótólFEL

A brit áruházlánc 4,5 millió fontért (1,6 milliárd forint) megvásárolt egy e-könyv-terjesztő céget Nagy-Britanniában, ezzel belépett az elektronikus könyv piacára. A Mobcastnak 130 ezer darabos katalógusa van. A Tesco saját digitális könyvesboltot akar, amely magába foglalja a könyvek ?felhőben? tárolását. Kevesen tudják, hogy a Tesco itthon is a legnagyobb könyvforgalmat bonyolítja le.

Hírforrás: Haszon hírek
2012. szeptember 12.  • Továbbküldöm a hírt

Fehér könyvtáros férfiak előnyben - Dél-AfrikábanFEL

Az apartheidtől 1994-ben megszabadult Dél-Afrikában -- hála a Mandela-kormány tudatos, egymás iránti megértést szorgalmazó, békítő politikájának -- az ellentétek ma nem a bőrszínek, hanem a jövedelmek és a képzettség mentén tapinthatók ki. Történelmi örökség, hogy a feketék és indiaiak végzik a hagyományosan alacsonyabb presztízsű munkákat. A kormány ugyan nem alkalmaz kimondott kvótákat, de a közszférában szorgalmazza a pozitív diszkriminációt. Mivel a könyvtáros hivatás az alacsonyabb státuszú munkák közé tartozik, a könyvtárak igyekeznek a 'helyi kisebbséget' előnyben részesíteni - praktikusan a férfiakat illetve a fehéreket - mondja Preshen Sewdass, a Johannesburggal tőszomszédos Ekurhuleni Könyvtár igazgatója, az Országos Könyvtári Bizottság tagja, aki maga indiai származású. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2012. szeptember 12.  • Továbbküldöm a hírt

Könyvtárak megjelenése a Facebook-on...FEL

A KIT múlt heti kérdése volt: Milyennek tartja a könyvtárak Facebook-os megjelenését, használatát? A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
15 - Nem használok Facebook-ot.
8 - Unalmas, statikus
26 - Vannak jó kezdeményezések.
5 - Fenn vagyunk, az a lényeg!
A mezőny viszonylag szórt, de halványan kitűnik belőle a Facebook-kal való tartózkodás is. Öröm, hogy sokan látnak jó kezdeményezéseket is. Továbbra is kérdés, hogy a lájkolás hogyan konvertálható szolgáltatássá. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2012. szeptember 12.  • Továbbküldöm a hírt

A könyvtárak kerüljenek közelebb a könyvtárosképzéshez -- Könyvtári Nap 2012FEL

2012. szeptember 11-én immár negyedik alkalommal került megrendezésre az ELTE Bölcsészettudományi Karának Trefort-kerti Campusán a Könyvtári Nap. A Magyar Információtudományi Alapítvány, valamint az ELTE Egyetemi és Bölcsészettudományi Kari Hallgatói Önkormányzatának rendezvényét az idei évben a Budapest Főváros valamint a VIII. kerület Önkormányzata is támogatta.
A 2009. óta ismétlődő rendezvény több fiatal könyvtár szakos hallgató, illetve könyvtári szakember ötletére épült, amelynek célja a könyvtárak közelebb hozása volt a felhasználókhoz, illetve a könyvtáros képzéshez. Mára előbbire került a hangsúly.


Dob-café a tudásmenedzsment-konferencián: egymásra hangolódás, odafigyelés, szocializálásFEL

A dob-café -- műfaj. A 2012-es ICKM tudásmenedzsment-konferencia egyik napirendi pontja volt. Célja, hogy közös dobolás keretében közelebb hozza egymáshoz az embereket, feloldja őket, megtanítsa őket koncentrálni, párbeszédet folytatni és hasonlók.
A linkelt videón a vezető hölgy egy férfi résztvevőt invitál, hogy irányítsa a többiek dobolását. Utána megkérdezte, hogy mindenki látja-e csípőjét... -- Hát nem volt nehéz ;-) Majd fenékrázásának ütemére kellett dobolni jobb ill. bal kézzel. E tréningrész vezetője David Gurteen volt, aki a dobolások szünetében arra kérte a hallgatóságot, hogy addig ismeretlen résztvevőtársaival rövid beszélgetéseket folytassanak adott témákban, pl. a skolasztikus ismeretátadás aktualitásának kérdésében. (Érdekesség, hogy a videó bal alsó sarkában a Johannesburgi Egyetem dékánja dobol.)(szöveg és videó: MG)
Az alábbi linkelt második videófilm a dob-café módszertanába is enged bepillantást.


Lépések az egytankönyves oktatás felé -- a Könyvtárellátó a kiválasztott terjesztő FEL

A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. kezébe került a tankönyvterjesztés 2012. szept. 1-jétől.
-- A kormány centralizációs szándéka leginkább a tankönyvválaszték drasztikus szűkítésén érhető tetten. Egy júliusi törvénymódosítás az eddigi akkreditációs folyamat mellett lehetővé tette miniszteri tankönyvpályázatok kiírását is, lényegében az oktatásért felelős tárcavezető jogkörébe utalva annak eldöntését, hogy miből tanulhatnak a diákok, és miből nem. Ha az adott évfolyamon, az adott tantárgyból van olyan tankönyv, amelyet a miniszter kiválasztott, az iskolák csak azt az egyet rendelhetik meg, hiába van másik tíz is a tankönyvjegyzékben. A kérdés az, hány pályázatot ír majd ki az erőforrástárca. Ha minden tárgyból, minden évfolyamon ? ettől tartanak a kiadók és az alternatív tananyagokat alkalmazó pedagógusok --, akkor rövid időn belül visszatér a rendszerváltás előtti időket idéző 'egy tankönyves' oktatás, és megszűnik a tanárok szabad tankönyvválasztási joga.


Könyvolvasás és új olvasási formák -- könyvtárban is, mégFEL

A könyvolvasás gyakoriságát, mennyiségét, minőségét számos felmérés taglalja. Akár az ALA (Amerikai Könyvtárosok Egyesülete), akár az Amazon.com Kindle e-book olvasói, akár az amerikai szakkönyvtárak ilyen irányú kutatásaiba pillantunk bele, az erőteljesen romló olvasási tendencia mindenütt hangsúlyosan jelenik meg. Az amerikaiak 40%-a egy évben jobb esetben talán egy könyvet elolvas. Mindegy, hogy a könyv jó vagy sem, értékes irodalom vagy sem, az emberek nem olvasnak, miközben a szépirodalmi szerzők száma a 11 millióról 14 millióra nőtt. Vannak, akik ennek okát a gondolkodásmód megváltozásában látják, amely nem elegendő az igazi szövegértéshez. ...
Ezekkel a típusokkal együtt megjelennek a narráció és az olvasás új, eddig ismeretlen formái. A lineáris szövegkörnyezetet és a lineáris olvasást megtörik mozgóképpel, hanggal, matematikai képletekkel, hogy még inkább alátámasszák mondanivalójukat a szerzők. Természetesen ez másfajta intellektuális erőfeszítést és felkészültséget igényel az olvasóktól. A hatalmas kínálat ellenére megdöbbentő az a tény, hogy a fejlett országok olvasóinak kevesebb mint 5%-a használ e-bookot, és a természettudományos e-cikkek olvasóinak aránya oly kevés, hogy nem mérhető! Pedig a könyvtárak jövőjét mindez befolyásolni fogja. Jelenleg még nagy a megszokott olvasói réteg jelenléte, nyilvánvalóan a technikai eszközök, újdonságok, digitalizált állományok és az ezzel járó különféle szolgáltatások széles skálájának köszönhetően. (ref.: Pajor E.)


A szex az úr: ezek a legolvasottabb könyvek MagyarországonFEL

Talán a nyár vége, vagy éppen a nyaralószezon tetőzése az oka, de a Bookline augusztusi sikerlistáján igen szép számmal képviselteti magát a romantika és az erotika. A szürke ötven árnyalatát már hónapok óta nem lehet kirobbantani az 1. helyről, Fejős Éva Szeretlek, Bangkokja pedig hihetetlen gyorsasággal tornázta fel magát a 2. pozícióba. A dobogó 3. fokán ezúttal Leiner Laura népszerű Szent Johanna gimi-sorozatának legújabb, hetedik részét, az Útvesztőt találjuk.


Magyar e-könyv-piaci körkép iskolakezdésre -- problámatérképFEL

Az Amazonon idén már leverte az e-könyv a papíralapú könyveket. De mire jó az e-könyv a közoktatásban azon kívül, hogy az ötezer oldalnyi kötelező olvasmány elfér a demokratikus iskolaköpeny zsebében? Ezt nem fogjuk kideríteni, mert itthon se komolyan vehető eszköz, se elég tartalom nincsen, és ami van, az is drága. A jó hír, hogy a kötelező olvasmányokat nagyon könnyű elérni az interneten, főleg PDF-ben. A rossz, hogy kevés a jogtiszta forrás.


Csáth Gézáról szerbül -- virtuális kiállítás az újvidéki könyvtártólFEL

Az újvidéki Szerb Matica Könyvtárában virtuális kiállítás mutatja be a szabadkai születésű író életét és munkásságát. A munkatársak 2011 óta rendeznek elektronikus kiállításokat, amelyek híres személyek vagy események kerek évfordulóihoz kötődnek. Nemzeti és nemzetközi jelentőségű művészek, gondolkodók, tudósok, közéleti személyiségek életét, munkásságát mutatják be a havonként újuló kiállítások.
Az idén 13 kiállítást tekinthetnek meg a könyvtár látogatói, köztük a 100 éve született Örkény Istvánról és a 125 évvel ezelőtt született Csáth Gézáról szólót. A virtuális Csáth-kiállítás néhány nappal ezelőtt 'nyílt meg', alkotói Ivana Grgurić és Heinermann Péter könyvtárosok, szerkesztője pedig Miro Vuksanović, a könyvtár igazgatója.


Digitalizálják a Délmagyarországot: 102 év, félmillió újságoldal, 2 millió adatFEL

A szegedi egyetem könyvtára és a Somogyi-könyvtár pályázati támogatással, közös vállalkozásban digitalizálja lapunkat. A 102. évét élő Délmagyarország számítógépes feldolgozásra alkalmas példányait a két könyvtár adja össze.
Az újság digitalizálása hatalmas munka, könyvtárunk történetének legnagyobb digitalizálási projektje, talán nagyobb is, mint az önkéntes vállalás megtételekor gondoltuk. Tudnivaló, hogy az eredeti példányok minősége aggasztó a régebbi korokat illetően -- tájékoztatott Mader Béla, a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Kuno Könyvtárának főigazgatója. -- Emiatt az automata gyorsszkennelés az állomány igen jelentős részében nem használható módszer, ezért kézileg kell beolvastatnunk oldalanként lapozgatva sok százezer lapot. Hasonló problémákat vet fel a megsárgult papírról való szövegfelismerés is, ami nem egyszerű feladat. Felmérésünk szerint egyébként minimum félmillió megsárgult, néha gyűrött A3-as körüli méretű oldalról van szó, ami még hibátlan, automatikus feldolgozásnál is nagy szám.


A legjobb könyvismertetők, melyek léteznek a piacon (olvasóink szavazatára)FEL

A GettingBookReview.com könyvkritikákat ír saját kiadású könyvekről, webes felületekre -- térítésért. Minél többet és (gyakorlatilag) pozitívabbat, annál nagyobb összegért. A vállalkozás a tulajdonosának -- Mr. Rutherfordnak -- tisztes megélhetést biztosít, két alkalmazottat is felvett. Az Amazon.com-on 80%-ban vannak ötcsillagos elégedettséget mutató kritikák -- mondja Bing Liu szakértő --, a többi négycsillagos. Az olvasók azonban ritkán írnak tehát azokat meg kell irtatni. Liu szerint az interneten a kritikák egyharmada fake (...). A puac nagy: a webes könyváruház legjobban fogyó kiadványainak 20%-a magánkiadás. Rutherford nem lát semmi aggasztót tevékenységében, hiszen üzleti modellje egyértelmű, annak ellenére, hogy pl. Az amazon irányelvei ellenzik a fizetett kritikák közlését. Melyek azonban nem szűrhetők ki. Egy 50 szavas ismertetéshez elég az internet, 300 szavas ismertetéshez 15 percig kell olvasni a könyvet -- mondja Rutherford beosztottja. A cikk több példát mutat be a modell életképességére. Ugyanakkor Rutherford egyik, az eladások üteméve elégedetlen ügyfele rossz hírét keltette az interneten, és az üzlet megbicsaklott. A jó marketing ellenére Rutherford elmélázik: az objektív várártókat elriasztja a pozitív kritika: és nem írnak inkább semmit. Más szavakkal: a valós, de negatívabb kritikákat kiszorítják a pozitív hangvételű, de valótlan anyagok. S ez kérdőjeleket vet fel. (ref.: MG)


Új otthont kapott a paksi gyermekkönyvtárFEL

Elkészült és tegnap fel is avatták a Pákolitz István Városi Könyvtár Kincskereső Gyermekkönyvtárának új épületét. Leber Ferenc alpolgármester elmondta, 36 millió forintot fordítottak a célra, az eredményre büszke lehet a városvezetés. Hozzáfűzte, a gyermekkönyvtár kinőtte eddigi helyét és külsőségében sem felelt meg a mai ízlésnek. Csajági Sándor, a humánpolitikai bizottság elnöke ezt azzal egészítette ki, hogy új funkciókat is magába foglalhat az épület, szorosabb kapcsolatot tudnak kiépíteni az iskolákkal, jobban be tudják vonni a gyerekeket a mese, az irodalom világába.


Távhasználat mérése a könyvtárban -- szinkronban figyelésFEL

A könyvtárak eddig a használatot két olyan teszttel vizsgálták, melyek a térbeli korláttól függetlenek: kérdőívekkel és logfájl-elemzésekkel. Mindkettőnek vannak korlátai, melyet nem részletez a szerző, csak azt említi meg, hogy az első esetben a reprezentativitást nehéz biztosítani, illetve a kérdőíves módszer esetében a szubjektivitást nehéz kiszűrni.
A távoli használat tesztje mindkét problémát megoldja: tényszerű, helytől független, s így magas reprezentativitású. A szinkron tesztelés során meglévő internetes eszközöket használnak a résztvevők és a kutató közötti kapcsolatra: a képernyőmegosztást, a chatelést és az internetes telefont (VoIP). Elvileg bármikor elkezdhető a vizsgálat, de a gyakorlatban előbb meg kell teremteni a technikai feltételeket a vizsgálatban részt vevők számára. A vizsgálatot vezető így élőben tudja követni a vizsgált személy minden mozdulatát. Többféle módon is elvégezhető a vizsgálat: 1) olyan szoftverrel, amely lehetővé teszi a képernyőmegosztást, 2) olyan ingyenes szoftverrel, amit erre a célra fejlesztettek ki (pl. a Mikogo), 3) egy olyan kereskedelmi szoftver beszerzésével, ami minden technikai követelménynek eleget tesz (pl. Webnographer). (ref.: Murányi L.)


Új helyszínen a Veszprémi közművelődésFEL

Csupán a helyszín új, az intézmény nem, mondta Neveda Amália, a Városi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója. Harminckilenc év után új helyszín, a Táborállás park 1. szám alatti Hemó a kultúra új fellegvára. Igyekszünk helytállni, megmutatni, hogy a közművelődésnek van helye a városban, számíthatnak ránk a veszprémiek, hangsúlyozta a sajtótájékoztatón az igazgató. Hozzátette: a változás pozitív, segíti a fejlődést.


Keresik a legidősebb homokháti kötetet -- örökös tagság a tétFEL

A mórahalmi Tóth Menyhért Városi Könyvtár hamarosan átáll az elektronikus kölcsönzésre. Ennek apropóján versenyt indított: a legidősebb homokháti kötetet keresi. 1962-nél régebbi könyveket lehet nevezni, a tét egy örökös könyvtári tagság.
Analógiák

Elsősegélynyújtó mobiltelefon-alkalmazás -- fejleszt-e mobilra a könyvtár?FEL

Elsősegélynyújtó mobiltelefon-alkalmazást fejlesztett ki az Országos Mentőszolgálat és WEBBeteg.hu egészségügyi portál. Ez az első ingyenesen letölthető magyar nyelvű átfogó elsősegély-segédlet - közölte Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője csütörtökön az MTI-vel. Az elsősegélynyújtó alkalmazás a link címen is elérhető.
-- Az OSZK nemrégiben jelentkezett Örkény-kiállításának mobilra is optimalizált anyagával, és a MEK-et is kínálják így. Széles rétegeket elérő alkalmazás azonban még várat magára. (MG)


A találmányok helyett a termékekre érdemes összpontosítaniFEL

A szakember szerint ötletekből nincs hiány, azonban nincs elég ember és pénz ahhoz, hogy minden ötletet kipróbáljanak és megvalósítsanak, így az a kihívás, hogy az ötletekből termékeket csináljanak. Arra figyeltek fel, hogy ha minden szakember a találmányok helyett a termékekre összpontosít, akkor a fejlesztőkkel folytatott kommunikációban teljesen új szempontok bukkannak fel, ráadásul a folyamatban érintettek rádöbbennek, hogy mennyire nehéz egy találmányból terméket varázsolni.
'Egy új mikroprocesszor kifejlesztése 600 millió dollárba kerül. Ahhoz, hogy megépítsük a megalkotásához szükséges gyárat 6 milliárd dollárra van szükség. Azonban ha kiderült, hogy a termék hibás vagy a megjelenés időpontjára már elavult, akkor egy gigászi problémával állunk szemben. Ezt úgy kerülhetjük el, ha elég korán elkezdünk gondolkozni és igyekszünk minden lehetséges forgatókönyvet megvizsgálni még akkor is, ha ez rendkívül sokba kerül. De ha kiderül, hogy mégis valami baj van, akkor még mindig olcsóbb behúzni a vészféket, mint feleslegesen felépíteni egy üzemet. Néha jobb a technikai hibákat vagy a stratégiai tévedéseket elkerülni, mint egy olyan gyors sikert ünnepelni, amiről végül kiderül, hogy valójában mégsem akkora siker, sőt' -- szögezte le végül az Intel technológiai és kutatási vezetője.
Kisszínes

Szenzációs leletek Pázmány Péter könyvtárábólFEL

Az ELTE Egyetemi Könyvtár tudományos főmunkatársa, Knapp Éva az Egyetemi Könyvtár történeti állományában azonosította Pázmány Péter pozsonyi magánkönyvtárának köteteit.
A Pázmány Péter pozsonyi magánkönyvtárából származó nyomtatványok kiszínezik a magyarországi XVII. századi könyvtártörténet egyik fehér foltját, s ennek révén elkészülhet a téma hiánypótló monografikus feltárása. A kötetek 1782 óta részei az állománynak. A Mária Terézia által feloszlatott (1773) jezsuita rend államosított könyvtárainak anyagából a tulajdonosi és válogatási joggal felruházott Egyetemi Könyvtár segédőre, a neves tudós, Kovachich Márton György ugyanis ebben az évben válogatta ki és szállíttatta az ekkor Budán működő Egyetemi Könyvtárba a pozsonyi jezsuita könyvtár véleménye szerint arra érdemes részét. Kovachich valószínűleg nem tudta, hogy a pozsonyi jezsuita kollégium könyvtárába 1637-ben beolvasztott Pázmány-könyvtár köteteiből is válogatott, mivel a nyomtatványokban nem szerepel az egykori tulajdonos, Pázmány Péter neve.


CD-k újrahasznosítása (képpel)FELMágneses könyvjelző (képpel)FELFöld alatt őrzik az amerikai filmtörténelem legnagyobbjaitFEL

A virginiai Culpeper környékén lévő hűs, 4 Celsius-fokos levegőjű bunkerben található a korai amerikai filmek legnagyobb archívuma.
A 124 betonfalú helyiségben 2,5 méter magas polcokon katonás rendben sorakoznak a fémdobozok, amelyek az évtizedekkel ezelőtti nézők tömegeit lázba hozó filmeket rejtik. A Kongresszusi Könyvtár Packard Audiovizuális Tára több évtizedes munka eredménye, s nemcsak a filmkészítők jogainak védelmét szolgálja, hanem azt is, hogy alkotásaik megmaradjanak a leendő generációknak.


Egyház és online tájékoztatás -- még többnyire egyirányúFEL

A közösségi média felé nyit a bécsi érsekség: Christioph Schönborn érsek, osztrák bíboros saját csatornát indít egy videomegosztó portálon szeptemberben - számolt be róla az osztrák közszolgálati rádió.
A Vatikáni Rádió androidos mobiltelefonokra letölthető alkalmazást indított, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók értesüljenek a pápával és a katolikus egyházzal kapcsolatos legfrissebb hírekről.


A számítógéphasználat lassítja az elbutulástFEL

Ausztrál kutatók úgy vélik, hogy a rendszeres számítógép-használatnak köszönhetően a 69 éves vagy annál idősebb férfiak körében az átlagosnál ritkábban alakul ki demencia.
A szakemberek nyilvánosságra hozták a tudományos anyagukat, amelyből kiderült, hogy akár 40 százalékkal is csökkenthető a demencia kialakulásának kockázata. Ehhez azonban az kell, hogy a 69 évesnél idősebb férfiak a digitális korszakban is szellemileg aktívak legyenek, például rendszeresen használják a számítógépeket és más készülékeket. A vizsgálat részét képezte annak a nagy egészségügyi felmérésnek, amelynek során 1996 óta 19 000 nyugdíjas férfi egészségügyi állapotát figyelték meg. A teszteken 69 és 87 év közötti férfiak vettek részt.


Az európai átlagnál kevesebben vásárolunk internetes információk alapjánFEL

A magyarok leggyakrabban a szórakoztató elektronikai készülékek, az elektromos háztartási gépek, az élelmiszerek és az italok beszerzését, továbbá a szórakozást és az utazást alapozzák a világhálón szerzett információkra. A hazai vásárlókhoz képest huszonnyolc európai ország fogyasztói jóval nagyobb arányban vásárolnak internetes információk alapján -- derül ki a Nielsen piackutató vállalat nemzetközi online felméréséből.
Információforrások

A tíz leggyakoribb helyesírási hibaFEL

A magyar helyesírásnak is megvannak a maga nehézségei. Az eduline oktatási hírportál tanárok segítségével összegyűjtötte a tíz leggyakoribb helyesírási hibát. Mi pedig megkíséreljük elmagyarázni, hogy a szabályzatból hogyan következik a helyes írásmód.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról