Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2003/19., 5. 14.

A tudás...
Gondok a tervezéssel
45 felett - a szervezet mostohagyermekei
A kommunikáció közlegénye - a pletyka (Recenzió)
Egymilliárd digitális tananyagokra
Philips, Multisoft: Első magyar beszédfelismerő technológia
Információért járunk könyvtárba
Rongáljunk-e könyveket?
Kulcsmomentumok a konfliktuskezelés során
Távmunka az elmaradott régiókban
Megalakul a világ második legnagyobb tudományos kiadója
Befektetni az emberi erőforrásba, mit kell tudni a tanulmányi szerződésekről
A Kongresszus Könyvtárának könyvtárosai segítenének újjáépíteni az iraki nemzeti könyvtárat
A pénz túl drágán és nem hatékonyan motivál
Kit válasszak? - álláskeresés és -hirdetés a világhálón
"Kulturális forradalom" készül a Runeten
Szülni és születni - Svédországban a legjobb (pl. mert tud olvasni az anya)
Új üzleti modell a zenei kiadók előtt?
"Nemcsak tojni kell tudni, hanem kotkodácsolni is"
Hasonló érdeklődésű hálózathasználók azonos módon böngésznek
LIDA 2003 - könyvtárak a digitális korban
Digitális könyvtárak konferencia


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

A tudás...FEL

A szervezeti átalakítások, leépítések és összevonások nagy veszélye, hogy az emberi fejekben megtestesülő szakértelem és tapasztalat -- a munkatársakkal együtt -- könnyen elillan. A szervezetek gyakran nem fordítanak a tudással való gazdálkodásra kellő figyelmet. Pedig: "Ha a HP tudná, amit tud, háromszor ilyen nyereségesek volnánk." -- ami természetesen nem csak a HP-ra, és nem feltétlenül a hármas szorzóra vonatkozik.
A tudásgazdálkodáshoz először magát a tudást érdemes meghatározni, illetve azt, hogy mi nem a tudás. Nem a feladó [pl. könyvtáros], hanem a címzett dönti el, hogy a kapott üzenet valódi információ-e. Van köze az intuícióhoz, amely sűrített szakértelem. Mérésével is gondok akadnak: "Nem az a bölcs, aki sokat tud, hanem az, aki hasznos dolgokat tud." -- mondta Aiszkhülosz. "A tudás -- szemben az információval -- hitekről és az állásfoglalásokról szól." (The knowledge-creating company / Ikujiro Nonaka, Hirotaka Takeuchi. - New York : Oxford University Press, 1995) "Amikor a tudás már nem képes továbbfejlődni, véleménnyé vagy dogmává válik."

-- 2000-ben jelent meg a Könyvtári Figyelőben Géró Katalin cikke: Knowledge management - hóbort avagy a jövőnk? = KF. 2000. 1/2., p. 104-112. link melynek talán fő kérdése az volt, hogy képesek-e a könyvtárak kihasználni a tudásmenedzsmentben rejlő lehetőségeket. Egyelőre talán nem, de nem biztos, hogy minden elveszett. Első lépésként talán az lenne hiteles, ha a könyvtárak belső tudása válna ismertté a rendszer számára; hogy a könyvtár tudja, hogy a könyvtár mit tud... (MG)

Hírforrás:
2003. május 14.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Tudásmenedzsment / Thomas H. Davenport, Laurence Prusak. - Budapest : Kossuth, BKE Vezetőképző Intézet, 2001. - 195 p.

Gondok a tervezésselFEL

(Előző lapszámunkban a cím és a forrásmegjelölés mellől lemaradt az ismertetés. Most pótoljuk.) A legtöbb tervkészítő a jelen állapotból indul ki; hogyan lehet a jelenlegi 100 pár cipő helyett 120-at gyártani. Nem figyel tehát a látens profitabilitásra. (A könyvtár "profitja" lehet pl. a kölcsönzések száma / lakosság / év mutató vagy a célcsoport létszáma / könyvtárhasználó arány javítása.) A kihasználatlan alapképességről a tervkészítők általában elfelejtkeznek, sőt, fel sem merül bennük, hogy erre rákérdezzenek. És ha valamit nem vesznek számba, azt aligha érik el. A szerző az integrált profittervezés módszerét javasolja. Egyszerűen fogalmazva: ügyfélkörünket osszuk részekre (szegmensekre), nagy, kevesebb és kis hasznot hozó vevőkre. Majd profitabilitásuk alapján kezeljük őket. Akiktől több bevételt várunk, azokra fordítsunk több figyelmet. A kevésbé jövedelmezőket igyekezzünk magasabb kategóriába tuszkolni, a maradókat pedig kiszórni a rendszerből.

-- A módszer hatékony és őszinte. A szükséges módosításokkal könyvtárban is használható, mégpedig például úgy, hogy a hasznot nem forintban, hanem hosszú távú használói elégedettségben mérjük, és a felmerülő használói igények és küldetésünk alapján határozzuk meg használói csoportunk "jövedelmezőségét". Így a gyerekkönyvtári részleg, a betegeknek könyvet szállító részleg és a növényvédelmi kar hallgatóit, munkatársait kiszolgáló könyvtári egységek számára természetesen más és más szegmens jelenti a profitabilitást. Ellátórendszerünkben törekedjünk arra, hogy küldetésünkbe tartozó célcsoport ne maradjon megfelelő figyelem, ellátás nélkül. A szolgáltatások megtervezésekor az egyes csoportok hosszú távú elégedettségét tartsuk szem előtt. A módszer segít abban, hogy elkerüljük a mindenkinek mindig mindent szolgáltatni akarás hibáját. (MG)

Hírforrás:
2003. május 14.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): The Problem with planning / Jonathan Byrnes. In: Harvard Business School Working Knowledge, 2003. május 5., link

45 felett - a szervezet mostohagyermekeiFEL

Egyszerűen kimaradnak a fejlesztésből azok, akik elmúltak 45 évesek. A következő életpályaszakasz szakmai céljainak megfogalmazásában segít a félidő-analízis.
A 45 felettiek részéről a vezetők és a munkatársak gyakran azt tapasztalják, hogy kevésbé kreatívak és impulzívak, és a változtatások bevezetésében és megvalósításában sem segítőkészek. Ennek okát nemcsak a korban kell keresni, hanem a változó feladatstruktúrában is. A munkavállalók kezdőként megvalósítják a változásokat, később kezdeményezik őket, 45 felett viszont saját korábbi ötleteiket kell felülvizsgálniuk, s erre sokan nem képesek. A cikk a probléma kezelésére félidő-analízist javasol. E tanácsadás során az érintettek nemcsak azt tanulják meg, hogyan tudják karrierelvárásaikat a maguk számára megfogalmazni, hanem azt is, hogy milyen konkrét eszközökkel tudják megvalósítani céljaikat.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2003. május 8. link

A kommunikáció közlegénye - a pletyka (Recenzió)FEL

Gondolná-e a szerény honpolgár, hogy a tudomány századában doktori értekezés született a tücsökciripelés természetrajzáról s színvonalas elemzés készült a szentjánosbogarak pislákolásáról? -- A pletyka nem azonos a rágalommal, a szapulással, az intrikával, miként nem helyes egy kalap alá venni a gonosz hazudozással, a rémhírrel, a befeketítéssel, a dezinformálással sem. Sok más mellett azt is megtudjuk, hogy csupasz hírből, száraz adatokból még a legjobb pletykás sem tud igazán élvezetes terméket előállítani kölcsönös bizalom nélkül.

-- Ha nem adsz beosztottaidnak elég információt, munkatársaid idejüket találgatásra fogják fordítani. A pletyka ellenszere a bőséges információ -- tartják a menedzsment-bölcsességek. A pletyka tehát kezelhető, és káros dolog figyelmen kívül hagyni. Természetrajza megismerésével akár szolgálatunkba is lehet állítani. Ld. kiszivárogtatás -- a pr kategóriáján belül (MG)

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2003. május 9. link

Egymilliárd digitális tananyagokraFEL

Az oktatási tárca tervei szerint néhány éven belül multimédiás termeket alakítanak ki minden iskolában. Magyar Bálint miniszter elmondta, két év alatt egymilliárdot költenek digitális tananyagfejlesztésre. A következő két évben egymilliárd forintot költ digitális tananyagfejlesztésre az Oktatási Minisztérium az informatikai tárcával közösen. Magyar Bálint oktatási miniszter az Általános Iskolai Igazgatók Országos Szövetsége közgyűlésén kifejtette: ezek az anyagok a műveltségterületek és a kerettantervi tantárgyak alapján óra- és tantervi vázlatokat is tartalmaznak majd.
Elektronikus készségek oktatása negyediktől: a szaktárca vezetője arra számít, hogy a jövőben a tankönyvpiac struktúrája jelentősen átalakul. Magyar Bálint szólt az elektronikus írásbeliségről is. Közölte: azt szeretnék, ha a diákok az általános iskola hatodik osztályára a szükséges alapkészségekkel rendelkeznének. A Nemzeti alaptanterv felülvizsgálata során rögzítenék, hogy az ilyen jellegű oktatás a hetedik osztály helyett már a negyedik osztályban kezdődjön meg. A miniszter jelezte: amellett, hogy 2005-ig valamennyi iskolát rákötik a világhálóra, műholdas-programot is indít a tárca. Ennek keretében digitális tartalmakat és tananyagokat tudnának az iskolák letölteni szervereikre.
Kiegészítik a tanárképzési normatívát: Magyar Bálint elmondta: a tervek szerint multimédiás oktatótermeket alakítanának ki az iskolákban, és azoknak a tanároknak, akik bekapcsolódnak a tárca május végén induló számítógépes akciójába, az OM és az informatikai tárca 10-10 ezer forinttal kiegészíti a tanárképzési normatíváját. A két minisztérium erre a célra 200-200 millió forintot különít el.

-- Ismét olyan lehetőség, amelyet kihasználva a könyvtárak kiléphetnek önként vállalt elszigeteltségükből. A tanterv- és tartalomfejlesztőkkel együttműködve, igényeiket figyelve és prognosztizálva az oktatási tartalmakba a szó valós és virtuális értelmében is belinkelhetők a könyvtárak. A tapasztalat azt mutatja, hogy a fejlesztőknek könyvtáros team-tag nélkül nem feltétlenül jut eszébe ez a lehetőség. A kapcsolatteremtés azért is fontos, mert a könyvtárak legnagyobb használói körében lehet ilyen módon híveket szerezni. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): MATISZ Hírlevél, link , 2003. május 8. csütörtök

Philips, Multisoft: Első magyar beszédfelismerő technológiaFEL

A Royal Philips Electronics és a Multisoft Kft. bejelentette, hogy már kapható a magyar kontextussal rendelkező Speech SDK 3.1 nevű fejlesztőeszköz. A Speech SDK 3.1 segítségével a szoftverfejlesztők magyar nyelvű parancsfelismerési funkciót adhatnak az alkalmazásokhoz, így a felhasználók beszéddel irányíthatják számítógépüket, és egyéb hardware-eszközeiket, valamint dialógusok formájában akár kommunikálhatnak is azokkal.

-- Akkor már nincs messze az a lehetőség, hogy a könyvtári katalógust szóbeli utasításokkal és ne használóidegen billentyűkkel, szinte kizárólag a könyvtárosok számára érthető kifejezésekkel lehet irányítani. Magam vagy 10 éve láttam, hogy a belfasti közkönyvtár katalógusát három billentyűvel lehetett keresni. Egy pirossal, egy kékkel és egy zölddel. Így feltehetően nagyobb eséllyel győzték le a használókban meglévő billentyű-iszonyt. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Információért járunk könyvtárbaFEL

Egyre többen járnak könyvtárba Budapesten, különösen a fiatalok. Ők a kölcsönzés mellett az egyéb szolgáltatásokat is egyre gyakrabban veszik igénybe. A könyvtár mára a könyvkölcsönzés mellett a digitális adathordozókhoz és a világhálóhoz való hozzájutás helyszíne is lett, ezért is emelkedik a látogatók száma. Bakos Klára, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke azt mondta: az információ iránti megnövekedett igényt leginkább a könyvtárak tudják kielégíteni, hiszen az információhordozók a legtöbb embernek túl drágák. Ráadásul egyre többet és egyre tovább tanulunk, ezért látogatják mind többen a közkönyvtárak mellett a felsőoktatási intézmények könyvtárait is. Az elnöknő szerint elegendő könyvtár van, de a mostaninál több pénz kellene a meglévők fejlesztésére. A legtöbb intézmény többé-kevésbé naprakész az új kiadványokban, de több számítógépre, nagyobb szabad polcos térre lenne szükség. Az országos tendencia Budapesten is érezhető: a KSH adatai szerint a fővárosban 2001-ben működő 12 önkormányzati könyvtárban az előző évinél harmincezerrel többet, majdnem kétszázezer beiratkozott olvasót regisztráltak. A Budapesten legnagyobb hálózattal rendelkező Szabó Ervin Könyvtár adatai is ezt támasztják alá. A központi épület mellett hatvankilenc tagintézménnyel működő hálózatnak tavaly majdnem 188 ezer beiratkozott olvasója volt, akik 6 millió 400 ezer dokumentumot kölcsönöztek. A nemrégiben hárommilliárd forintért felújított, ezer olvasói férőhelyes, kétszáz nyilvános számítógéppel felszerelt központi könyvtárat naponta hatezren keresik fel. Laki Ildikó, a fenntartó fővárosi önkormányzat kulturális ügyosztályának munkatársa elmondta: a beiratkozott olvasók hatvan-hetven százaléka gyermek vagy harmincöt év alatti fiatal, akik mindenfélét kölcsönöznek a szépirodalomtól a tudományos köteteken át a nyelvkönyvekig. A könyvtár tudatosan törekszik arra, hogy a legkisebbeket is megnyerje az olvasás szeretetének: megalapították a sárkányos lovagrendet, amelynek tagjai a mesék birodalmát védik, másokkal is megismertetve a meséket, a mesekönyveket. A könyvtár bevételeinek tíz-tizenhárom százalékát tudja állománygyarapításra fordítani: tavaly több mint 256 millió forintért vásároltak újdonságokat (elsősorban könyveket, folyóiratokat, és egyre több a CD, a CD-ROM, a DVD). Az elektronikus könyvek iránt is nő az érdeklődés, a könyvtár ezért együttműködik a Neumann Házzal a legkeresettebb szakirodalom digitalizálásában. A tervek szerint a közeljövőben fejlesztik, korszerűsítik a kerületi tagkönyvtárak hálózatát is, hogy a külső kerületekben élő olvasóknak is magasabb színvonalú szolgáltatást tudjanak nyújtani. Ennek része egy informatikai fejlesztés, amelynek eredményeként a könyvtárak egységes számítógépes rendszerben működhetnek majd. Így az olvasók bármelyik tagkönyvtárból átnézhetik a teljes dokumentumállományt, és egyetlen olvasójeggyel igénybe vehetik az összes tagkönyvtár szolgáltatásait. Már működik az internetes katalógus, amelyben kikereshető, hogy az adott könyv hol található, éppen kölcsönözhető-e, ha nem, mikor fogják visszahozni. Egyes tagkönyvtárak esetében már arra is van lehetőség, hogy az olvasó a világhálón keresztül hosszabbítsa meg a kölcsönzést.

Régebbi hírforrás(ok): Népszabadság Online, 2003. 05. 10., link

Rongáljunk-e könyveket?FEL

Itt most nem könyvégetésekre gondolok, és nem is arra, amit annakidején Hans Martin Fagerli mondott Oslóban a magyar könyvtárosoknak, hogy tudniillik ő rendszeresen széttép egy-egy könyvet a könyvtároshallgatók évfolyamai szeme láttára, hogy vegyék észre: a könyv nem szent tehén, és igenis, a legtöbb dokumentumpéldány életében elkövetkezik az, hogy meg kell semmisíteni. Nem is arra a szükségből alkalmazott könyvtárosi szokásra, hogy a selejtezés törvényileg előírt hosszú és a munkaidő miatt hihetetlenül drága procedúráját kikerülve a polcról húsz éve le nem vett könyvnek néhány lapját kitépve, "megrongálódott dokumentum!" felkiáltással egyszerűen, selejtként törölje az állományból. Szóval, nem ilyen drasztikus megoldásokra gondolok. Inkább arra, hogy a könyv - vagy dokumentum - élettartamát figyelembe véve hogyan tudjuk azt a leghasznosabbá tenni...

Hírforrás:
2003. május 14.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Könyv Könyvtár Könyvtáros 2003/5. Elektronikus formában: link

Kulcsmomentumok a konfliktuskezelés soránFEL

Mind az üzleti, mind a magánéletben számtalanszor kell szembesülnünk azzal, hogy véleményünk nem egyezik mások véleményével. Ez az ellentét bizonyos esetekben konfliktusokhoz vezethet. Amennyiben ezeket nem kezeljük megfelelően az rendkívül negatívan hathat mind ránk, mind a környezetünkre. A konfliktusok ráadásul jelentősen csökkenthetik a fizikai, szellemi és mentális teljesítményünket, amelyek viszont hosszútávon is komoly problémák forrásai lehetnek.

Régebbi hírforrás(ok): HR Hírlevél, 2 (2003) 20, máj. 13. link

Távmunka az elmaradott régiókbanFEL

Jóindulattal sem lehet mondani, hogy nagymértékben elterjedt volna nálunk a munkavégzésnek ez a formája, de mindenesetre biztató, hogy dolgoznak az illetékesek azon, hogy többen dolgozhassanak így.

Régebbi hírforrás(ok): HR Hírlevél, 2 (2003) 20, máj. 13. link

Megalakul a világ második legnagyobb tudományos kiadójaFEL

A német Bertelsmann médiavállalat kedden bejelentette, hogy 1,05 milliárd euróért eladja tudományos és szakmai kiadóvállalalatát, a BertelsmannSpringert a brit Cinven és Candover befektetési cégek konzorciumának. A vevők közölték, hogy a BertelsmannSpringert egyesítik a már tulajdonukban lévő holland Kluwer Academic Publishers szakmai kiadóval, és így létrehozzák a világ második tudományos kiadóvállalatát, Springer néven.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2003. május 13. link

Befektetni az emberi erőforrásba, mit kell tudni a tanulmányi szerződésekrőlFEL

Az emberi erőforrás egyike azon tényezőknek, amelyek segítségével egy vállalat versenyelőnyt szerezhet, illetve megtarthatja azt. Most, az őszi kurzusokra való jelentkezési időszak javában tart, időszerű áttekinteni a tanulmányi szerződéssel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket.

Régebbi hírforrás(ok): HR Hírlevél, Menedzsmentfórum 2 (2003) 20, máj. 13., link

A Kongresszus Könyvtárának könyvtárosai segítenének újjáépíteni az iraki nemzeti könyvtáratFEL

Ha az amerikaiak segítenének az iraki nemzeti könyvtár és az oktatási rendszer újjáépítésében, akkor talán csökkenne az Amerika-ellenes csoportok népszerűsége az iraki fiatalok körében ?--- hangzott el a Kongresszus könyvtárosainak ülésén, szombaton. A mostani iraki fiatalok a központosított oktatási rendszerben, a szélsőséges iszlám területeken terrorista környezetben nőttek fel, így nagy többségüket a Dzsihád szellemiségére oktatták. Természetesen egy könyvtár felépítése csak nagyon kis része az iraki hatalmas kulturális szükségletnek, de a nehéz körülmények között ez is hatalmas előrelépés volna - mondta el James H. Billington, a Kongresszusi Könyvtár 73 éves vezetője, aki egyúttal határozott elképzeléseit is kifejtette az iraki nemzeti könyvtár újjáépítésének ügyében.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. 05. 10., link

A pénz túl drágán és nem hatékonyan motiválFEL

"Túl jól" működik a pénzzel való motiváció: a munkatársak csak azt kezdik el végezni, amiért pénzt kapnak, és az nem feltétlenül az, ami hasznos a szervezetnek.
A HP San Diego-i részlegén munkacsoportok versenyeztetése a magasabb fizetésért volt Beer tárgya. Az eredmény: a csoportok nem fogadták be azokat a munkatársakat, akinek a teljesítményét nem ítélték kívánatosnak, a teamek közötti ismeretmegosztás megszakadt, a csoportok közötti mozgás minimálisra csökkent, az emberek gondolkodása pedig a fizetési szint körül járt. A juttatási rendszer bevezetése hosszadalmas volt. A rendszer igazából nem motivált a keményebb munkára és a tanulásra sem. Így a rendszer költségei végül túl magasra rúgtak.

Régebbi hírforrás(ok): Pay-for-performance doesn't always pay off / Martha Lagace, [Michael Beer, mint interjúalany]. In: Harvard Business School Working Knowledge 2003. ápr. 14., link

Kit válasszak? - álláskeresés és -hirdetés a világhálónFEL

Ma már az online álláshirdetésre költenek többet a cégek. Melyek a legjelentősebb állásközvetítők erősségei, és mennyire elégedettek velük a hirdetők?

-- Számos közkönyvtár jegyzi meg terveiben, hogy munkanélkülieknek, munkakeresőknek nyújt információs szolgáltatást. A cikk szerint e források döntő hányada is virtuálissá vált, a klasszikus feltáró, katalogizáló és tájékoztató szolgálatot profitérdekelt vállalkozások egymással versengve biztosítják a végfelhasználónak. A könyvtár szerepe annyi maradt, hogy terminálokon keresztül biztosítsa e rendszerekhez a hozzáférést annak, aki nem fér hozzá máshol az internethez... (MG)

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2003. május 8., link

"Kulturális forradalom" készül a RunetenFEL

Mihail Svidkoj orosz kulturális miniszter bejelentette, hogy tárcája hatalmas nemzeti kulturális portál kialakításán dolgozik. A miniszter úgy véli, a projekt során olyan rendszer jön létre, amely valóságos képet nyújt majd az ország kulturális életéről, s ez talán hozzájárulhat ahhoz, hogy ezen a téren a későbbiekben még inkább operatív és helyes döntések születhessenek. A tárca vezetője afféle információs forradalomnak értékelte a kezdeményezést, hiszen összekapcsolódik általa az ország valamennyi fontos kulturális központja, s eközben az orosz szellemi élet bemutatkozhat az Internet hazai és nemzetközi közönségének. A projekt középpontjában egy "a kultúra információs forrásait tartalmazó szövetségi szerver", valamint egy nagysebességű hozzáférést biztosító hálózat áll majd rendelkezésre, amely lehetővé teszi, hogy egy időben nagy számú érdeklődő használhassa a rendszert. Ami a portál majdani tartalmát illeti, a miniszter egyelőre annyit árult el, hogy felületén elérhetővé teszik az Orosz Állami Könyvtár anyagát, valamint olyan hatalmas múzeumok kincseit, mint a Tretyakov képtár és a szentpétervári Ermitázs. A projekt első szakaszát 2005-ig kell befejezni.

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél No.201, link , link

Szülni és születni - Svédországban a legjobb (pl. mert tud olvasni az anya)FEL

A Save the Children nemzetközi szervezet ismét rangsorolta a világ országait: hol, milyen a nők és gyermekeik helyzete. Továbbra is a skandinávok állnak az élen. Az anya jólétét az alábbi hat mutató alapján számolják ki: az anya halálával végződő szülések aránya, a modern fogamzásgátlószereket használó nők aránya, a kórházban vagy szakképzett segítséggel történő születések aránya, a súlyos vérszegénységben szenvedő terhes nők aránya, az írni-olvasni tudás aránya a felnőtt nők körében, és végül a törvényhozásban résztvevő női képviselők aránya.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2003. május 7. link

Új üzleti modell a zenei kiadók előtt?FEL

Az Apple Computer virtuális zeneboltja megnyitásának első hetében több mint egymillió dalt értékesített - annak ellenére is, hogy a szolgáltatás jelenleg kizárólag Apple számítógéppel, és kizárólag az Egyesült Államokban érhető el.
-- Újabb konkurencia a könyvtárak zenei részlegeinek?

Régebbi hírforrás(ok): IT és E-business Hírlevél, 2 (2003) 19 link

"Nemcsak tojni kell tudni, hanem kotkodácsolni is"FEL

Túlzás lenne azt állítani, hogy a magyarok többsége kezét-lábát töri, hogy szorosabb ismeretségbe kerüljön az EU-val. Az uniós témájú könyvekért ritkán ölik egymást az emberek, és nem taszítják le Terézanyut a sikerlisták éléről. A minisztériumok által gyártott tájékoztató füzetek szomorúan árválkodnak a polcokon, és az internetes "chat-roomok" sem éppen Európától hangosak.
- Magyarországon korábban volt egy olyan szemlélet, hogy magyar ember nem jár könyvtárba. Ezért sokan nem is bíztak a programban: pedig a vidéki könyvtárak egyfajta közösségi központot jelentenek. A könyvtáros nemcsak a könyvekért felel, hanem ő kezeli az internetet, ő tekint ki egy kicsit a világra. Van, ahol saját pályázatfigyelő rendszert is működtetnek, hogy felhívják a helyi politikusok figyelmét a kínálkozó lehetőségekre - meséli Tormássy Zsuzsanna.

Régebbi hírforrás(ok): Népszabadság 2003. május 12., link

Hasonló érdeklődésű hálózathasználók azonos módon böngésznekFEL

Amikor információk után kutatunk a hálón, komoly esély van arra, hogy a felhasználók hasonló érdeklődésű csoportjai ugyanazon adatok után fürkészik a webet. A Chicagói Egyetem kutatói igazolták, lehetséges az, hogy ezeket a hasonló beállítottságú szörfölőkből álló csoportokat pusztán böngészési mintázataik alapján beazonosítsuk. Az információlekérést nyomon követő szemléltető eljárás módot ad arra, hogy olyan, az adatok betájolására és továbbítására alkalmas, skálán megjeleníthető és adaptív módszereket alakítsunk ki, amelyeket elméletileg bárki felhasználhat, aki ezeket az érdeklődési csoportokat kívánja megcélozni. A hat hónapig tartó tudományos alaposságú elemzés során a kutatók megállapították, hogy a csoportos együttműködés jelei kimutathatók az információlekérés módjából. A módszer nagyobb, kiterjedt hálózatok, így az internet esetén is képes kimutatni a közös mintázatokat. A kutatók a megkapott mintázatokat arra igyekeznek felhasználni, hogy az információs erőforrásokat megosztó környezetek (pl. Grid computing) szempontjából minél hatékonyabb szolgáltatásokat dolgozzanak ki. Az információbetájoló mechanizmusok a kutatók szerint két éven belül a rendelkezésünkre állnak majd.

-- A módszer alkalmas lehet a könyvtárhasználói csoportok szokásainak megfigyelésére, és rájuk szabott szolgáltatás-csomagok kidolgozására. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél No.201, link , Technology Review / TRN, 2003. április 25. link

LIDA 2003 - könyvtárak a digitális korbanFEL

2003. május 26. és 30. között tartják Dubrovnikban (Horvátország) a Könyvtárak a digitális korban 2003 című nemzetközi konferenciát. (Dice Diary 7). Bôvebb információ: Tatjana Aparac, taparac@pedos.hr, link


Digitális könyvtárak konferenciaFEL

A Texas állambeli Houston lesz a helyszíne a 2003. május 27. és 31. között rendezendô, digitális könyvtárakról szóló konferenciának, az ACM és az IEEE szervezésében. (Dice Diary 7). Bôvebb információ: unmil@acm.org
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról