Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2012/38., okt. 17.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

IKR-együttműködés -- 1.1 milló diák és tanár érhet el 17 millió könyvet New Yorkban
Idejétmúlt könyvek mérik az időt (képekkel)
Hogyan alakul az 'Összefogás'-ban hívók száma?
Jön az előfizetéses e-könyv-szolgáltatás
Egy olvasójeggyel az ország összes ergyetemi könyvtárába!
MKKE: piacellenes, brutálisan drága és jogtipró a 'Nemzeti Könyvtár'
Paradigmaváltás előtt állnak a könyvtárak -- Folyamatosan
Hogyan érik el használóikat az egyetemi könyvtárak a Facebookon?
Visszatérés a nyugat-európai modellhez? -- Milyen a reform?
Az elmélyült olvasás az agy több területét megmozgatja (olvasóink szavazatára)
Új rotterdami közkönyvtár épült (képekkel)
Buzai Csaba az orosházi könyvtár új vezetője
Rejtélyes reneszánsz -- kiállítás az OSZK-ban
A magyarok közel fele digitális analfabéta
Blöff lehet a háromezer forintos e-könyv-olvasó
Ezek a legolvasottabb e-könyvek most Magyarországon
Egyezséget kötött a Google az amerikai könyvtárakkal
Mobil szolgáltatásban is gondolkodnak Hajdúdorogon
Google: a tanulóképes webes szolgáltatásoké a jövő
'A könyvek temploma' könyvtárimázs -- Hatvan évről és új feladatokról a megyei könyvtárban
Az Amazon nem keres a Kindle készülékeken
Az Amazon túlárazta egyes kiadók könyveit

Analógiák

Mennyien tervezik a kivándorlást? -- trendelemzés webes keresések alapján
Személyes ügyfélkiszolgálásban a Magyar Telekom a legjobb

Kisszínes

'...a politikai rendszereknek kötelességük, hogy hirdessék a saját filozófiájukat'
Hogyan preparáljunk könyvbe órát? (képpel)

Kiemelt Katalist-hír

Rozsdafoltok es kenceficék

Információforrások

Gutenberg, a guru
42 új kiállítás a Google Cultural Institute oldalán
PocketGuide mobilalkalmazást kínál Wizz Air


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

IKR-együttműködés -- 1.1 milló diák és tanár érhet el 17 millió könyvet New YorkbanFEL

Elindult a MyLibraryNYC program, mely keretében korábban nem látott mennyiségű könyvhöz férhetnek hozzá a New York-i iskolák. A város által finanszírozva egyesítette katalógusát a New York Public Library, Brooklyn Public Library és a Queens Library a helyi iskolákéval. A diákok ás tanáraik így megtalálhatják, kölcsönözhetnek, és helybe is kérhetnek a 17 millió könyvből. Az egy évvel ezelőtt indult pilot projekt során kiderült: a résztvevő tanárok 90%-át segítette a felkészülésben, a diákok pedig háromszor annyi könyvet kölcsönöztek közkönyvtárakból, mint a kontrollcsoport. S ugyan késedelmi díjat nem számoltak fel, a visszahozatali arány közel 100%-os volt. 2012-ben már 250.000 diák érintett 400 általános iskolában, a világ három legnagyobb közkönyvtári rendszerének illetve az USA legnagyobb oktatási rendszerének integrációjában. (ref.: MG)

Hírforrás: Special Announcement from NYPL President
2012. október 17.  • Továbbküldöm a hírt

Idejétmúlt könyvek mérik az időt (képekkel)FEL

Leselejtezett könyvekből és újrahasznosított anyagokból készít különleges faliórákat a balatonfüredi Pictura Workshop (link ), hogy az elfeledett irodalmak is újra mindennapos használati tárgyakká váljanak. A szakmai felkészültség és a technikai háttér mellett az órakészítés fontos része a kreativitás. Az egyedi megjelenéshez időmérőként még inkább ki kell emelni egy könyv mondanivalóját, mivel az átalakítás után a borító óraszámlapként funkcionál. Az alkotóművészt kivont könyveivel a balatonfüredi Városi Könyvtár támogatja.
Az újrahasznosítás tehát egyre fontosabb szerepet kap a kézművesség terén is, hiszen egy selejtté minősített könyvnek nem csak fűtőértéke van, hanem alkotásra is ösztönözhet.
Fotók a Pictura Workshop könyv-óráiról (ld.: link ):
1. Holnap már késő -- Leninről szóló történelmi regény
2. Lenin csillagokat lát -- Lenin összes 18. kötet
3. Drótcsillag -- Ítélet esztendeje 1944-1945
4. Gyilkos idő -- sci-fi sörlovagoknak
5. Vaskeresztes madár -- Bilder aus der Kaiserzeit: Historische Streiflichter 1897 bis 1917. (Kárpáti Zoltán, Pictura Workshop, )


Hogyan alakul az 'Összefogás'-ban hívók száma?FEL

A KIT Hírlevél portálján 2011 és 2012 októberében ugyanazt a kérdést tettül fel: Mennyiben tartja eredményesnek könyvtára számára az Összefogás hetét? [Vö.: Országos Könyvtári Napok; link A lehetséges válaszok a következők voltak:
- árt, mert nem tudunk elég megnyerőek lenni
- egyáltalán nem hozza vissza a befektetett energiát
- kevéssé eredményes
- inkább eredményes
- nagyon eredményes.
Eredmények: link A kapott adatok alapján a Lehetséges következtetések:
- közel felére (35-ről 18%-ra) esett azon könyvtárosok száma, akik nagyon eredményesnek gondolják a rendezvényt (feltehetően a korábban erre szavazók emelték meg némileg az 'inkább eredményes' válaszok számát
- a válaszadók bizalma csökkent az Összefogás hetével kapcsolatban
- némileg növekedett azok száma, akik szerint a rendezvény nem hatékony (25-ről 32%)
- a rendezvény ártó hatását továbbra is max. 5%-nyi válaszadó emeli ki.
A meglévő nem reprezentatív adatok az Összefogás hetével kapcsolatban koncepcióváltás szükségességét sugallják. (MG)


Jön az előfizetéses e-könyv-szolgáltatásFEL

Címkék: e-könyv | üzleti modell |

Egy kaliforniai kockázatitőke-alap 3 millió dollárt fektetett az idén nyáron alapított Oysterbe, akik az e-könyv-terjesztés és a könyvolvasás reformján dolgoznak. A cég olyan szolgáltatást akar elindítani, amely a regisztrált felhasználóknak havi előfizetési díjért cserébe úgy biztosít hozzáférést egy nagy adatbázishoz, ahogy a Deezer vagy a Spotify a zenékhez, a Netflix pedig a filmekhez. Az e-könyv-piacon hasonló szolgáltatás még nem indult. Az Amazon ugyan biztosít könyvkölcsönzést az Amazon Prime ügyfeleknek, de az egyszerre csak egy kötet kölcsönzését engedélyezi, és viszonylag szűk kínálatból lehet választani.
Az Oyster alapja egy mobilos, kezdetben Iphone-exkluzív alkalmazás lesz: ezzel lehet hozzáférni a kínálatban elérhető könyvekhez. A szoftver az olvasottak alapján feltérképezi a felhasználó ízlését, és újabb olvasnivalókat ajánl, de a szolgáltatásnak lesz egy közösségi eleme: az ismerőseinknek magunk is ajánlhatunk olvasnivalót. A cég egyelőre kifejezetten az okostelefonokra koncentrál, mert szerintük ez az legjobb eszköz az olvasásra, mivel mindig velünk van. Azt, hogy más operációs rendszereket és készülékeket, például tableteket fognak-e támogatni, egyelőre nem tudni.
A cég kizárólag kiadókkal köt megállapodást, szerzőkkel nem. Azt, hogy a kiadóknak tetszik-e ez a terjesztési modell, illetve a cég ajánlata, egyelőre nem tudni. Eric Stromberg, az egyik ötletgazda a Techcrunchnak azt nyilatkozta, hogy már több nagy kiadóval kötöttek szerződést. A kiadók az olvasottság alapján kapnak részesedést a bevételből.


Egy olvasójeggyel az ország összes ergyetemi könyvtárába!FEL

A jelenlegi ausztrál egyetemi könyvtárak együttműködése már most is példaértékű, hiszen a bárhol beiratkozott egyetemista ugyanazzal az olvasójeggyel bármely más egyetemi könyvtár teljes szolgáltatását igénybe veheti. Léteznek olyan egyetemi könyvtárak is, amelyek partnerkapcsolataikat a köz- és az iskolai könyvtárakra szintén kiterjesztik. Speciális tanítási igényt kielégítő céllal számos egyéb kisebb könyvtár működik még az egymástól sokszor igen nagy távolságra lévő egyetemi campusokon. (ref.: Pajor E.)


MKKE: piacellenes, brutálisan drága és jogtipró a 'Nemzeti Könyvtár'FEL

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése felháborodottan reagált a Nemzeti Könyvtár sorozatra. Kerényi 300 milliós akcióját piacellenesnek, brutálisan drágának és jogtiprónak tartják.
300 millió forintos támogatást ad az állam a Kerényi Imre nevével fémjelzett Nemzeti Könyvtár elindításához, az első 14 kötet megjelentetésére. Ez az összeg kereken 100 millió forinttal több, mint az NKA Könyvkiadás Kollégiuma által kiírt, a teljes magyar és határon túli magyar könyvkiadást megszólító idei pályázat összege.


Paradigmaváltás előtt állnak a könyvtárak -- FolyamatosanFEL

Elismerések átadásával és szakmai előadásokkal ünnepelték a könyvtárosok napját szerdán a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi intézményében (FSZEK).
A többi között a könyvtárhasználat átalakulásáról, a minőségi szolgáltatásról és a könyvtár előtt álló új kihívásokról beszélt Fodor Péter főigazgató köszöntő beszédében. Mint mondta, a könyvtáros szakma újabb paradigmaváltáshoz érkezett egyrészt a felgyorsult informatikai világ, másrészt a könyvtárhasználat folyamatos változása miatt. Szavai szerint a könyvtár feladata megőrizni a szolgáltatói képességet és a munkahelyeket, emellett a rendelkezésre álló, de csökkenő működési forrásokat hatékonyan, tudatosan és célirányosan kell felhasználnia.


Hogyan érik el használóikat az egyetemi könyvtárak a Facebookon?FEL

2006-tól, a Facebook robbanásszerű elterjedésétől fogva számos cikket írtak az egyes könyvtárak Facebookon való megjelenéséről. Ezúttal az ARL (Association of Research Libraries -- Tudományos Könyvtárak Egyesülete) kötelékébe tartozó egyetemi könyvtárak és a Facebook kapcsolatáról kapunk átfogó képet egy 2009-ben végzett vizsgálat eredményeképpen.
A könyvtárak 90,4%-ának van legalább egy Facebook oldala. A rajongóik száma 6-tól 2280-ig változik. 60%-uknak van kevesebb mint 200 rajongója, négy könyvtár dicsekedhet ezernél többel. A szám dinamikusan változhat például a könyvtári aktivitás hatására. A 159 könyvtári oldal 42%-a tartalmazott 1-5 bejegyzést a vizsgált hónapban, 19% egyet sem. Tartalom szerint a különböző eseményekről szóló értesítések, reklámok vezették a rangsort. Ilyen típusú volt a bejegyzések 40%-a. Ezt követték az állománnyal és tájékoztató eszközökkel kapcsolatos információk. A könyvtári oldalakon található Facebook alkalmazásokról készített táblázat szerint sok könyvtár saját katalógusát/keresőjét is beillesztette saját oldalára, többségben voltak azonban a külső forrásból átvett könyvtári alkalmazások. A WorldCat, a JSTORE, a Citeme, a Libguides vonzó és kényelmes eszközök, amelyek nyilván növelhetik a látogatottságot. (ref.: Fazoka E.)


Visszatérés a nyugat-európai modellhez? -- Milyen a reform?FEL

Múzeumi reform: visszatérés a nyugat-európai modellhez -- Önkormányzati fenntartású lett a megyei múzeumok több mint kétszáz kiállítóhelye, jövőre a vidéki közgyűjtemények fenntartására lényegesen több jut. Nemcsak a támogatottságnak, a múzeumok látogatottságának is nőni kellene. L. Simon László kulturális államtitkár háttérbeszélgetésen számolt be a múzeumi, könyvtári, közművelődési rendszer reformjáról. (MNO)
A települések fenntartásába kerülnek a megyei könyvtárak és az egykori megyei múzeumi hálózat a hét elején elfogadott muzeális intézményekről szóló törvény módosítása szerint. Ám reform helyett csupán fenntartót váltanak a muzeális intézmények, amelyek megtizedelése most a városokra marad. (Népszava)


Az elmélyült olvasás az agy több területét megmozgatja (olvasóink szavazatára)FEL

Natalie Phillips, a Michigan-i egyetem professzora Jane Austen-t olvastatott kísérleti alanyaival, miközben MRI-készülékben feküdtek. Emellett figyelte szemmozgásukat, légzésüket és szívritmusukat. Azt találta, hogy az elmélyült olvasás olyan nem várt agyterületeket is ingerületbe hoz, mint a mozgás, vagy tapintás. Úgy tűnik, mintha az Austen-olvasók belehelyezik magukat a történetbe és szenzuálisan is elemzik azt. (ref.: MG)


Új rotterdami közkönyvtár épült (képekkel)FEL

Mosz készült el a 'Könyvhegy és Könyvtári Negyed' Rotterdamban. Az új létesítmény új életet visz a a nagyváros körzetébe tartozó Spijkenisse-be. A város főterén, a templom és a lakóházak mellett irodalmi értelemben is könyvek hegye. A közösségi és üzleti helyiségek sora egy piramisszerű építményben találhatók, egy 480 m hosszú 'könyvespolcon'. Az üveg homlokzaton keresztül látszanak a könyvek, így azok befelé csalogatják az embereket. (ref.:MG)


Buzai Csaba az orosházi könyvtár új vezetőjeFEL

Címkék: könyvtár, köz- | vezető |

Hotoránné Fekete Gabriella igazgató nyugdíjba vonult az Orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár éléről. Buzai Csabát a képviselő-testület megszavazta az elkövetkező öt évre.


Rejtélyes reneszánsz -- kiállítás az OSZK-banFEL

Az Országos Széchényi Könyvtár Múzsák és szentek -- Rejtélyes reneszánsz címmel október 18-án folytatja kalandozását az irodalmi, művelődéstörténeti korszakokban. A középkori kódexek titkai után most a magyarországi reneszánsz költemények világával és az első magyar nyomtatott könyv történetével ismerkedhet a közönség.


A magyarok közel fele digitális analfabétaFEL

Szakértői becslések négymillió közelébe teszik Magyarországon a digitális analfabéták számát, azaz közel minden második magyarra igaz, hogy nem képes kezelni a számítógépet. E szám csökkentése, illetve a jelenség felszámolása a hazai gazdaság szempontjából is kiemelt kérdés, ennek első lépése pedig a számítógép-ellátottság és a széles sávú internethez való hozzáférés bővítése. A PC-használathoz nem értők nyilvánvaló hátrányt szenvednek el a munkaerőpiacon, illetve szociális szempontból a közösségi kapcsolattartás terén is. Az 'írástudatlanság' visszaszorítása az e-kereskedelem és az e-közigazgatás felfutásának is előfeltétele.
A digitális írástudás és eszközhasználat fejlesztéséhez olyan pedagógusokra lenne szükség, akik szintén rendelkeznek ezekkel a kompetenciákkal. Az online eszközhasználathoz az oktatás vagy a szülők úgy viszonyulnak, mint ha az elsős gyerekeket az írás és olvasás tanítása helyett egy tolltartóval szerelnék fel, és várnák, hogy így majd megtanulnak írni és olvasni -- fogalmazott Ollé.
Soltész úgy látja, a 'digitálisan ellenállók' nagy része nem is kíván bekapcsolódni az információs társadalomba, úgy gondolja, hogy az infokommunikációs eszközökre nincs is szükség -- vagyis már régen nem materiális okok miatt nem használ a felnőtt lakosság közel fele számítógépet. A szakember szerint az úgynevezett mélyhasználat nagyon hiányzik a fiatalok internethasználati szokásaiból. Az információs írástudás azt mutatja meg, hogy a digitálisan írástudó milyen szinten használja az eszközöket.


Blöff lehet a háromezer forintos e-könyv-olvasóFEL

Hiába a világ legelterjedtebb e-olvasója az Amazon Kindle, helyzete nem megingathatatlan. A kütyünek a legolcsóbb verziója is 5-6 keményborítós könyv árának felel meg, a Txtr Beagle-t viszont egy papírkötésű könyv áráért, tíz euróért, vagyis nagyjából háromezer forintért haza lehetne vinni. A frankfurti könyvvásáron a héten bemutatkozó terméket gyártó Txtr cég egy rohammal veheti be az elektronikus könyvet piacát, ha le nem bukik a blöffjével.
A fapados e-könyv-olvasóval a piacot meghódítani kívánó német gyártó trükkjére hamar fény derült: a készülék árát úgy tudta ennyire alacsonyra nyomni a Txtr, hogy a legolcsóbb processzorok egyikét szerelte az olvasóba. A készülék mindössze képek, tehát digitális könyvek feltehetően képfájlként tárolt oldalait tudja megjeleníteni, szöveges dokumentumok feldolgozása már meghaladja képességeit. Memóriából is csupán jelzésszerű mennyiség jutott a Beagle-be: egyszerre öt könyv lehet az eszközön.


Ezek a legolvasottabb e-könyvek most MagyarországonFEL

Vámpírszerelem, bangkoki éjszaka és a sötét legkülönbözőbb árnyalatai: mindez kissé borongóssá, mégis izgalmassá teszi a Bookline legolvasottabb e-könyveinek szeptemberi sikerlistáját. A szürke ötven árnyalatának 1. helyét egyelőre semmi sem tudta megingatni, a 2. és 3. helyen azonban már ott sorakozik Fábián Janka Rozmaringja és Fejős Éva Éjszaka Bangkokban című kisregénye, amelyek jól mutatják, hogy ezt a listát jó eséllyel bevehetik a csak e-könyv formátumban kapható olvasmányok.


Egyezséget kötött a Google az amerikai könyvtárakkalFEL

A Google és a kiadók között 2005-ben kezdődött a pereskedés az internetes kereső digitális könyvtár projektje kapcsán. A Google ugyanis tervei szerint minden olyan könyvet digitalizált volna, amelynek kiadója vagy írója kifejezetten nem kéri ennek ellenkezőjét. Az Amerikai Könyvkiadók Szövetsége (Association of American Publishers, AAP) szerint ugyanakkor ez az eljárásmód tömeges mértékben szerzői jogi jogsértést valósít meg, hiszen jogvédett munkákról készítene digitális másolatot a szerzők engedélye nélkül.
A felek hét év után most tudtak megállapodást kötni. Ennek értelmében az amerikai kiadók döntik majd el, mely könyveik digitalizálását engedélyezik a Google számára, azaz mely könyveik kerülhetnek be a Google digitális könyvtárába. A BBC News beszámolója szerint a keresőóriás digitális könyvtára kapcsán az amerikai írószövetséggel is perben áll. Az Authors Guild ügyvédje azonban jelezte, az AAP és a Google közötti megállapodás optimizmusra ad okot az írók jogait védő szervezettel kötendő jövőbeli egyezséget illetően is.


Mobil szolgáltatásban is gondolkodnak HajdúdorogonFEL

Támoptiop-nyitórendezvény volt Hajdúdorogon. -- A projektben megvalósulandó fejlesztésekről Jeles Erzsébet könyvtárvezető tartott tájékoztatást. A100%-os támogatási intenzitással bíró innovációk között szövegértés-fejlesztésre irányuló képzések, klubfoglalkozások valósulhatnak meg, továbbá a kulturális tartalmak és a dokumentumok tartós megőrzéséhez szükséges, mobil eszközökkel elérhető szolgáltatások kialakításához elengedhetetlen rendszerek kerülnek kialakításra. Az elnyert összeg 14 550 963-Ft, mely megoszlik Hajdúdorog és a projektpartner Hajdúhadház között. A támogatás 2012. szeptember 1-je és 2013. december 31. között kerül majd felhasználásra.


Google: a tanulóképes webes szolgáltatásoké a jövőFEL

Az internet jövőjéről, mindennapi életünkre gyakorolt hatásáról, a bővülő funkciókészletben rejlő lehetőségekről és az ezzel kapcsolatos kockázatokról tartott előadást az ELTE BTK hallgatóinak szerdán Budapesten Scott Rubin, a Google és a YouTube kommunikációs igazgatója.
A webes szolgáltatások tanulóképessége akár prediktív funkcióban is kiteljesedhet: bizonyos keresőszavak megszaporodásából előre lehet jelezni eseményeket, mielőtt azok bekövetkeznének. Betegségtünetekre vonatkozó keresések megszaporodása például járvány kitörését jelezheti előre. Természetesen nyilvános, nem privát információk elemzéséről van szó - hangsúlyozta Scott Rubin.
A szolgáltatások tanulóképességét egy kérdésre adott válaszban a Google Translate példájával érzékeltette a Google kommunikációs igazgatója: a még sok kívánnivalót maga után hagyó magyar nyelvi fordítással ellentétben ugyanis a Google angol-spanyol fordító szolgáltatása 'szinte tökéletes' -- mondta Scott Rubin. Ennek az az oka, hogy az angol és a spanyol a leggyakrabban használt nyelvek az interneten és a szolgáltatás a felhasználók által adott javításokból tanul.
Hangsúlyozta, hogy a világ hatalmas mobilkommunikációs robbanás előtt áll. Senki nem volt képes előre jelezni azt az óriási változást, amit a mobil eszközök hoztak az emberiség életébe. Nemcsak az eszközök, de a rajtuk futó alkalmazások száma is rohamosan emelkedik. A 2012 júniusát megelőző 12 hónapban az Egyesült Államokban például 91 százalékkal nőtt a mobil készülékekre telepített alkalmazások száma -- tette hozzá.


'A könyvek temploma' könyvtárimázs -- Hatvan évről és új feladatokról a megyei könyvtárbanFEL

Székesfehérvár - Az ember belép az ajtaján és automatikusan suttogóra fogja. Úgy, mint a templomban. Ahogyan az imáiba mélyedő hívőt nem illik zavarni, úgy az olvasó embert sem. A könyvtárban meg kell adni a tiszteletet a műveknek és a még olvasóknak.
Van persze, amikor hangos gyermek- és felnőtt zsivaj tölti be a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár tereit. Például, ha az Olvasásmánia eredményét hirdetik ki az Országos könyvtári napok egyik záróakkordjaként. Nemrég fejeződött be az egyhetes rendezvénysorozat, az élet visszatért a rendes kerékvágásba, ám az olvasóteremben berendezett, az intézmény történetét fotókkal, szöveggel, tárgyi emlékekkel felidéző kiállítás jelzi, hogy nem akármilyen év ez. Hatvan éves a megyei könyvtár, 1952. augusztus 19-én avatták, a Vörösmarty Mihály nevet 1955-ben vette fel. Az évforduló kapcsán beszélgettünk Magony Imrével, aki 1985 óta dolgozik a könyvtárban, és 2009. október 10-e óta igazgató.


Az Amazon nem keres a Kindle készülékekenFEL

Az Amazon vezérigazgatója, Jeff Bezos hivatalosan is megerősítette a BBC-nek, amit már eddig is mindenki sejtett, hogy a cég nem profitál a Kindle Fire HD és Kindle Paperwhite termékeken. 'Gyártási áron adjuk el a termékeket, így ezen nem keresünk pénz' -- magyarázta. A készülékek sikere azon múlik, hogy mennyi könyvet, filmet, zenét tudnak rá eladni. Azon akarnak pénzt keresni, hogy az emberek használják a megvásárolt termékeket, nem magán a készüléken.


Az Amazon túlárazta egyes kiadók könyveitFEL

Az Amazon értesítette felhasználóit, hogy egy bírósági döntés miatt valószínűleg pénzt kapnak vissza egyes korábbi könyvvásárlásaik után. A becslések szerint 0,30 és 1,32 dollár közötti összegekről van szó, könyvenként.
A Hachette, Harper Collins és Simon & Schuster kiadók indítottak pert az Amazon ellen a e-könyvek árszabása miatt. A döntés azokat az amerikai felhasználókat érinti, akik 2010 áprilisa és 2012 májusa között vásároltak az említett kiadók könyveiből. A visszafizetés legkorábban jövő februárban kezdődhet meg.
A felhasználóknak semmit nem kell tenniük ahhoz, hogy visszakapják a nekik járó összeget, az automatikusan megjelenik majd az amazonos fiókjuk egyenlegét, ezt a későbbiekben felhasználhatják az Amazonon történő vásárlásnál.
A kiadók régóta ágálnak az e-könyvek forgalmazói ellen, nem az Amazon az egyetlen, amely ellen perek indultak. Legutóbb a Google állapodott meg a könyvkiadókkal a könyvek digitalizálásáról. Az amerikai kiadók választhatnak, hogy a könyvtárprojekt keretében engedélyezik-e a hozzáférést könyveikhez és újságjaikhoz, vagy eltávolíttatják azokat a gyűjteményből. A Google eddig körülbelül 15 millió könyvet digitalizált, hogy könnyebb hozzáférést biztosítson azokhoz.
Analógiák

Mennyien tervezik a kivándorlást? -- trendelemzés webes keresések alapjánFEL

2011 januárja óta számottevően megnőtt a külföldi munka iránt érdeklődők száma Magyarországon, és 2007-től mostanáig idén januárban érte el csúcsát - mutatta be a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet a Google Trends adatai alapján. Különösen Anglia, Ausztria és Németország iránt érdeklődnek.
A külföldön való boldogulás, elvándorlás másik mozgatórugója Magyarországon az elhúzódó gazdasági válság: a 2009-es, majd a 2012-es gazdasági visszaesés, a megélhetéssel, a munkalehetőségekkel kapcsolatos bizonytalanság növekedése hozzájárulhat ahhoz, hogy egyre többen keresnek külföldön boldogulást - írja a GVI.
A magyar lakosság elvándorlási szándékairól viszonylag pontos képünk lehet lakossági kérdőíves felvételek eredményei alapján. Ezek a vizsgálatok az un. ?migrációs potenciál" növekedéséről tudósítanak (Magyarországon 2012-ben a migrációs potenciál 20 éves csúcsot ütött meg a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet márciusi kutatása szerint, fő megállapítása szerint 2012-ben már minden ötödik magyar felnőtt tervezi a külföldi letelepedést). A ?migrációs potenciál" azonban csak a lakosság migrációval kapcsolatos véleményéről tudósít, nem a migráció valódi mértékéről.


Személyes ügyfélkiszolgálásban a Magyar Telekom a legjobbFEL

A Magyar Telekom elnyerte a 2012. évi 'Kiválóság az Ügyfélkiszolgálásban' Díjat a személyes kiszolgálás kategóriában. Ezzel a Telekom az ország legjobbjának bizonyult a T-Pont üzlethálózat által képviselt személyes ügyfélkiszolgálás terén az ország nagyvállalatai közül -- a tavalyi rangos harmadik helyezéshez képest is jelentős javulást felmutatva.
Kisszínes

'...a politikai rendszereknek kötelességük, hogy hirdessék a saját filozófiájukat'FEL

A kormányzat hívei nem fogadják el a kialakult balliberális kánont az irodalomban, a művészetben. Ezzel indokolja a Nemzeti Könyvtár megalapítását Kerényi Imre a Heti Válasznak adott interjújában.
Kerényi Imre szerint a Nemzeti Könyvtárat nem érte már akkora támadás, mint az Alaptörvényhez készült festményeket. A miniszterelnöki megbízott úgy véli, a politikai rendszereknek kötelességük, hogy hirdessék a saját filozófiájukat: ennek része a közpénzből létrehozott könyvsorozat is, amit 'a békement tagjainak' ajánlott. Hogy miért pont nekik, arra az interjúban így válaszol: 'Ennek a kormányzatnak sok híve van, és még több lesz. Ezek a hívek nem fogadják el a kialakult balliberális kánont az irodalomban, a művészetben. Nem elégíti ki őket. A békemenet hatalmas sokaság, ráadásul, úgy látom, fizetőképes kereslet. Ez a sokaság elkezdte magától finanszírozni a költségvetést, az állampapírpiacon ugyanis drasztikus emelkedés történt. Olyan ez, mint amikor háború idején az asszonyok odaadják az aranygyűrűjüket.'


Hogyan preparáljunk könyvbe órát? (képpel)FEL

Kiemelt Katalist-hír

Rozsdafoltok es kenceficékFEL

Kedves Kollégák, mivel két ízben is terítékre került az 1997. évi CXL. törvény az egyik országos napilapban, úgy gondolom, néhány szóban magam is reflektálnék
erre a témára, egyfelől mint húsz éve vezető beosztásban dolgozó könyvtáros, másfelől, mint a nem túl nagyszámú szabályozási (kodifikátor) szakjogász képzettségű szakemberek egyike... lévén, hogy ez a specializáció a jogalkotásról, jogszabályi hatásvizsgálatokról és hasonlókról szól elsősorban, ennél fogva két szakma szempontjából egyszerre vélem látni ezt a joganyagot, persze saját szubjektivitásommal is folyton-folyvást küszködve, szembesülve.
Információforrások

Gutenberg, a guruFEL

Ezzel a címmel jelent meg Jeff Jarvis könyve. Az alcím már konkrétabb: Gutenberg, a történelem első info-technikai vállalkozója, a Szilícium-völgy védőszentje.
A szerző az előszóban elmagyarázza, miért is adta ezt a meglepő címet, illetve, hogy miért is írta meg a tanulmányát. Úgy véli, Gutenberget nagyon egyoldalúan látjuk ma. Csak a könyvművész Gutenberget értékeljük, és nem becsüljük benne az üzletembert, a cégszervezőt. Jeff Jarvis összeveti a nagy nyomdász-feltalálót a mai internetes világ-átalakítókkal: a jelen tőzsdei zászlóshajóinak (Microsoft, Facebook, Google, Apple, stb.) megalapítóival. Gutenberg manufaktúráját úgy tekinti, mint egy start-up céget.
Rendelkezésünkre áll egy mutató, amellyel megállapíthatjuk, melyek a könyv legsikeresebb mondatai. Nem kell egyebet tenni, mint a 'View Popular Highlights' menüpontra kattintani a Kindle e-könyv-olvasó menüjében. Nézzük, mi a három legsikeresebb kijelölés!


42 új kiállítás a Google Cultural Institute oldalánFEL

A tavaly létrehozott Google Cultural Institute [ link ] célja a múzeumok, egyetemek és más gyűjtemények anyagainak digitalizálása és megosztása az online közönséggel. A Google párizsi irodájából vezetett szervezet ma 42 új online kiállítást nyitott meg.
A virtuális kiállítás 17 múzeum és kulturális alapítvány segítségével jöhetett létre, kéziratok, levelek, videofelvételek alapján. Az anyagok egy része most először került fel az Internetre. Az új anyagok között szerepel II. Erzsébet koronázása, Edek és Mala tragikus szerelme Auschwitzban, a D-Day fotókkal illusztrált története.
A kulturális intézet korábban készített művészeti projektet, a világ csodáiról készült összeállítást és létrehozták az online Nelson Mandela archívumot is.


PocketGuide mobilalkalmazást kínál Wizz AirFEL

A Wizz Air, Magyarország Keletet Nyugattal összekötő diszkont légitársasága bejelentette együttműködését a mobiltelefonos városnéző alkalmazásairól ismert PocketGuide-dal, így ügyfeleink újabb innovatív szolgáltatást vehetnek igénybe. A Wizz Air alacsony árain utazó utasainak október 12-től a hangnavigált városnéző alkalmazásban világelső gyártónak PocketGuide alkalmazását kínálja fel honlapján.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról