Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2012/41., nov. 7.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

A könyvtár jövőjéről (kirunews)
A nyílt hozzáférés és a felsőoktatási könyvtár -- az önálló könyvtárak aligha élik túl (olvasóink szavazatára)
Közkönytár Siófokon -- kívül és belül (képekkel)
Továbbra is megoldatlan kérdés, mi legyen az olvasókat nem érdeklő kötetekkel
Könyvtárosimázs -- örökölt modell vs. korszerűbb szemlélet
Szükség van-e magyar web-archívumra?
Dokumentumküldő program az OSZK-ban -- Eldorado
Digitális könyvtárrá változott metróállomás
Pendrájv a Székelyudvarhelyi könyvtár falában -- tartalmat üzennek
Táblagép vagy e-könyvolvasó? -- egyetemi könyvtár használóinál
Románia: nem olvasunk, és nem vásárolunk könyvet
Nyomtatott és elektronikus könyvek kölcsönzése vonaton -- a román CFR IC járatain
QR-kódok az elektronikus és nyomtatott források összekapcsolására
Lebegő e-könyv-állomány Finnországi közkönyvtárakban
Iskolai könyvtárat fejlesztettek Győrzámolyon
600 ezer könyv a világhálón az Osztrák Nemzeti Könyvtár és a Google projektjében

Analógiák

Még nem elég, ha csak megvan a (könyvtári) szoftver

Praktikus

Így hasonlíthat össze két szöveget a legegyszerűbben
Így állíthatja vissza véletlenül törölt állományait
Keresett már így, egyszerre több helyen?
Nyomtasson villámgyorsan az ízlésének megfelelő naptárat

Kisszínes

Virtuális séta a könyvtár olvasótermében
Figyel az új Big Brother -- Mindent tud rólunk az internet?
Könyvkiadó-óriások egyesülnek az Amazon ellen
Könyvek és játékok gyerekközelben: fejlettebb agykéreg

Információforrások

Masszázs-szalon (Marshall McLuhan Médiamasszázsáról Müllner András és Z. Karvalics László)
Egy könyv, ezer történet -- Wonderbook, a Sony varázskönyve
Magyar Kisebbség nemzetpolitikai szemle, 1922-1942 -- digitalizálva is welérhető
Több ezer lengyel judaika tekinthető meg egy internetes adatbázisban


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

A könyvtár jövőjéről (kirunews)FEL

A könyvtár célja az információk eljuttatása a felhasználókhoz. Ezek az információk hordozói a jövőben egyre kisebb mértékben lesznek a könyvek. Az információszolgáltatás helye egyre kisebb mértékben a könyvtár, a könyvtári épület egyre kisebb mértékben hagyományos olvasóterem.
Az információk világa rendezett és rendezetlen adathalmazok sokasága. A könyvtár tradicionális szerepe a bizonyos formában létező adatok értelmezése és rendezése. A könyvtár ezt a kompetenciáját sikeresen ki tudhatná terjeszteni a dokumentumokról más területekre is. A könyvtártudomány metaadat-tudomány. Az árucikkeknek, tv programoknak, jogi anyagoknak vannak metaadataik, de nincs metaadat-kezelő hagyományuk. A szemantikus web, web 3.0 ezt az igényt teszi transzparenssé, tehát a könyvtár-informatikának a maga 100 éves rendezett kutatási, oktatási és kézműves tradíciójával még van némi előnye.


A nyílt hozzáférés és a felsőoktatási könyvtár -- az önálló könyvtárak aligha élik túl (olvasóink szavazatára)FEL

Az egyes könyvtárak általi tartalombirtoklása helyett szolgáltatások közös igénybevétele válik trenddé. Stephan Barr, a Sage Publishing elnöke (Twitteren: @SAGE_news), aki brit könyvtárosok számára fórumot szervezett a témában, azt tapasztalja: az önálló könyvtáraknak aligha van túlélési esélyük, azért a könyvtárosoknak együtt kell működniük azért, hogy relevánsak maradjanak. A nyíltan hozzáférhető információ növekedésével a kereső és támogató szolgáltatások egyre fontosabbá válnak, és vannak könyvtárak, amelyek már eszerint cselekednek. Együttműködő környezetben a feltárási funkció a visszaszorul: annak a rendszer egészében van relevanciája (egy feltáró, sok használó modell), illetve a helyi kiadványok feltárása lehet értelme. A felsőoktatási könyvtár számára további lehetőség, ha szolgáltatásait sajt intézményének határaik túlra is kínálja. A nyílt hozzáférés felsőoktatásbeli hatásaitól szóló tanulmány: link (ref.: MG)


Közkönytár Siófokon -- kívül és belül (képekkel)FEL

A közelmúltban felépült siófoki közkönyvtár a város szívében kívül és belül modern látványt nyújt. A lépcsősor és a bejárat előtti korlát meglepő. A látvány többi része azonban kárpótol. Képek a link oldalon:
1-2 bejárat.
3. Modern bútorok, növények
4. Gyerekkönyvtár, foglalkozások színhelye.
5. Ideiglenesen elzárt rész lépcsője: a tiltó feliratok szigorát színes kötelek oltják, növelve az eredményességet.
6. A könyveket kínáló polcok kb. azonos számú könyvet mutatnak arccal ill. gerinccel -- akár a shop-koncepcióban.
7. Újságolvasó. (fotó: MG)


Továbbra is megoldatlan kérdés, mi legyen az olvasókat nem érdeklő kötetekkelFEL

A könyvtáros-egyesületek nemzetközi szövetségének (IFLA) ajánlása szerint a közkönyvtáraknak lakosonként két kötettel kell számolniuk ahhoz, hogy vonzók legyenek -- nálunk három dokumentumot javasol a Könyvtári Intézet (vö.: link ). Az ún. fejlett Nyugaton rohamosan csökken a bibliotékák fizikai könyvállománya -- a brit közkönyvtári állomány ma hatszor kisebb, mint a magyar, míg a használók száma a honinak háromszorosa. A világban egyre kevesebb tehát a polc, egyre kisebbek a megfogható könyveket tároló raktárak, miközben a közösségi és kutatóterek egyre nőnek, szaporodnak.
A Könyvtár, Információ, Társadalom (KIT) című szakmai hírlevél szerkesztőjének hasonlata szerint a jó könyvtárak nagyjából úgy működnek, mint a jó kiskereskedések. Ha azt tapasztalják, hogy a mákos kifli nemigen fogy, akkor először is nem rendelnek belőle másnapra, másodsorban pedig igyekeznek gyorsan megszabadulni a kegyvesztett sütiktől, ne foglalják a helyet. A rendszer egészében persze 'minden' legyen könnyen elérhető -- mondta Mikulás Gábor.

Régebbi hírforrás(ok): Polcon porosodó kötetek (A reformok ára mindig kisebb, mint a halogatásé) link

Könyvtárosimázs -- örökölt modell vs. korszerűbb szemléletFEL

Az elemzés által megerősítést nyert a tény, miszerint a könyvtári világ két részre oszlik. Az egyik oldalon a régi világból átöröklött modell uralkodik, míg a másikat egy korszerűbb könyvtárosi szemlélet jellemzi.
A könyvtároskép lassan változik, de e változáshoz szerencsére nagyban hozzájárul a könyvtárosok új, az olvasókkal szót értő és szót érteni akaró, szakmailag is kompetensnek mondható generációjának felbukkanása. A szakmai presztízst növelő eszközök: a promóció -- a könyvtárosokról a társadalomban kialakult kép jótékony befolyásolása; a fiatalokkal való törődés -- specifikus programok, kiállítások, vetélkedők szervezése; a kreativitás és a mobilitás; az empátia; a kulturált, udvarias viselkedés; az idősebb kollégák tapasztalataira és tudására való építés; a hivatásszeretet. A szerző által hivatkozott Jacek Wojciechowski szerint a sztereotípiákat azért is nehéz megváltoztatni, mert érzelmi alapúak, a valóságtól elrugaszkodottak, az intellektuális kontrollon kívül esnek. A lengyelek számára a könyvtáros olyan, az életben boldogulni képtelen, zsémbes fajankó, aki cerberusként őrzi a rábízott gyűjteményt, mintha a saját tulajdona volna. A szerző szerint a könyvtári szorongásként (library anxiety) leírt jelenség egyik kiváltó oka lehet a könyvtári dolgozók viselkedése: az arrogancia, a felhasználói szükségletek iránti közömbösség, de magának a könyvtárnak a -- gyakorta zord -- külseje is. A negatív sztereotípiák kialakulásának egyik leggyakoribb oka, hogy a társadalom nem rendelkezik ismeretekkel arról, hogy a könyvtárosi munka milyen kvalitásokat, ismereteket igényel. Elképzelésük szerint bárkiből lehet könyvtáros mindenféle előismeret nélkül. Néhány a sztereotípiák közül: a könyvtáros mint cerberus -- rosszindulatú, komplexusos, introvertált, betegesen szabálykövető személy, amely ismerős lehet a Sophie választása című filmből vagy a Rózsa neve című Umberto Eco-regényből; a könyvtáros mint vénlány -- haját kontyban viselő, vastag keretes szemüveget hordó, aszexuális személy; a könyvtáros mint mentor -- mindentudó bölcs, idős bácsi. (ref.: Dancs Sz.)


Szükség van-e magyar web-archívumra?FEL

Múlt heti kérdésünk volt a KIT-portálon: Szükség van-e magyar web-archívumra? A lehetséges válaszok és a nem reprezentatív szavazatok.
25 - Igen, hogy megőrizhessük / kereshessünk a közelmúlt eltűnt digitális tartalmait is.
0 - Ami fontos, az megvan nyomtatva.
0 - Nem; nemzetközi projektek archiválják a magyar honlapokat is.
2 - Igen, de ez nem könyvtári feladat.
0 - A webet nem lehet archiválni.
-- A szavazás eredménye egyöntetű. Ilyen terv azonban a hivatalos szakmai stratégiában nem szerepel. Felvetődhet azonban az a kérdés is, hogy a pénzügyi forrásoktól egyre inkább megfosztott és kontraszelektált szakma képes lehet-e egy ilyen projekt megtervezésére és végrehajtására. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2012. november 07.  • Továbbküldöm a hírt

Dokumentumküldő program az OSZK-ban -- EldoradoFEL

Csaknem 4 millió, akár szerzői jogi védelem alatt álló dokumentumról kérhetnek információt és rendelhetnek digitális másolatot a felhasználók az Országos Széchényi Könyvtár Eldorado-programjában, amelynek megvalósítása csütörtökön indul. Az Eldorado (Elektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere, Adatbázisa és Dokumentumtára) célja, hogy a felhasználók digitális formában, jogszerűen hozzájuthassanak a szerzői jogi védelem alatt álló, illetve e védelem hatálya alól kikerülő dokumentumokhoz a magyar könyvtári információ- és dokumentumszolgáltató rendszer (link részeként működő, a projekt keretében megvalósuló szolgáltatásrendszer használatával -- tájékoztatta az MTI-t szerdán a nemzeti könyvtár.


Digitális könyvtárrá változott metróállomásFEL

A Vodafone Romania együttműködve a Humanitas könyvkiadóval október elején indította el egy hónapos kampányát, amit irigylünk is kicsit Bukaresttől. Október 31-ig a Piata Victoriei (M2) metróállomást digitális könyvtárrá változtatták. A falakat padlótól plafonig plakátokkal fedték be, olyan érzést keltve a bukaresti ingázókban, mintha egy könyvtárba lépnének be. De nemcsak az atmoszférára figyeltek: a plakátokon látható könyvek gerincén QR-kódok találhatók, az okostelefonok segítségével akár azonnal 'levehető' a polcról bármelyik könyv és olvasható.


Pendrájv a Székelyudvarhelyi könyvtár falában -- tartalmat üzennekFEL

Felavatták Udvarhely első dead dropját: a városi könyvtár falába beépített adathordozó digitális 'palackpostaként' működik, a rá feltöltött tartalomhoz bárki hozzáférhet és bárki bővítheti. Az ún. dead drop ötlete 2010-ben született az Amerikai Egyesült Államokban, amikor a berlini Aram Bartholl New Yorkban falba préselt egy USB pendrive-ot. Az adathordozón csupán egy használati útmutató volt. A falba zárt dead dropok lényegében offline fájlmegosztókként használhatók, bárki bármit felmásolhat rájuk, de a pendrive teljes tartalmát le is lehet tölteni.
A kezdeményezés székelyudvarhelyi meghonosítója Szabó Károly könyvtárigazgató, aki a városi könyvtár bejárata melletti falba préselt bele egy adathordozót. A digitális palackpostáról jelenleg két digitális könyv, Márai Sándor Füveskönyve és Bányai János Székelyföldi útmutatója, illetve a használati utasítás tölthető le. A dead dropot egy adatkábel segítségével lehet használni, ha történetesen ilyen nincs kéznél, akkor a könyvtárból lehet egyet kölcsönkérni.


Táblagép vagy e-könyvolvasó? -- egyetemi könyvtár használóinálFEL

A projektben öt különböző egyetemi kurzusban kísérleteztek a diákok Amazon Kindle eszközökkel 2010 szeptembere és 2011 májusa között.
Az eszközről a jellemző vélemény, hogy nem olyan vonzó, mint például az iPad, a színek hiánya, az egyszerű gombokra épülő navigálás és a szerény internetezési lehetőség miatt. A diákok 15, az oktatók 10%-a nagyon elégedett; előbbiek 35, utóbbiak 50%-a meglehetősen elégedett volt az e-könyv olvasóval. A hallgatók 40, a tanárok 30%-a állította magáról, hogy semleges a viszonyulása a Kindle-hez. Csupán a válaszadó diákok 5%-a volt nagyon elégedetlen (ezt egyetlen tanár sem állította). 5 illetve 10% nyilatkozta, hogy nem volt elég ideje az eszköz használatára. Legtöbben az érintőképernyőt, a színeket, az internetezési lehetőséget és a valódi oldalszámokat hiányolta. A PDF formátum támogatottságának nehézkessége elsősorban a tanároknak jelentett problémát. Előnyként a hordozhatóságot, a szöveg könnyű olvashatóságát és az akkumulátor hosszú élettartamát említették. A kísérleti projekt eredményei a kicsi és homogén minta miatt nem általánosíthatók, ezért a folytatását tervezik. (ref.: Tóth M.)


Románia: nem olvasunk, és nem vásárolunk könyvetFEL

Címkék: e-könyv | felmérés | olvasás | Románia |

A romániaiak fele idén egyetlen könyvet sem olvasott el, derül ki az Országos Társadalom-tudományi Intézet felméréséből, írja a Capital gazdasági hetilap. A felmérésből, amely a megkérdezettek saját bevallásán alapult, nem derült ki, hogy kedv híján nem olvasunk, vagy pénzünk nincs már könyvre, de tény, hogy a nyomtatott könyvek piaca évről-évre zsugorodik, míg az e-bookoké nődögél, igaz, azok nagyjából 30%-kal olcsóbbak. A megkérdezetteknek csupán 15%-a mondta, hogy legalább 5 vagy több könyvet elolvasott, 21% 1-2 kötetet, 11% 3-4-et olvasott el idén.
A román oktatás állandó reformjának(?) is köszönhetően a 18 és 30 év közöttiek 32%-a egyáltalán nem fogott könyvet ebben az évben, a 31-55 év közöttieknek fele (49%), az 55 év felettiek meg a kiemelkedő 68%-kal tartja magát távol az olvasástól. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Nyomtatott és elektronikus könyvek kölcsönzése vonaton -- a román CFR IC járatainFEL

A Román Vasúti Társaság (CFR) ingyenes könyvkölcsönzési lehetőséget biztosít az InterCity vonatokon. Nyomtatott és elektronikus könyvet egyaránt lehet kikölcsönözni. E-könyvet azok az utasok tölthetnek le ingyenesen egy QR-kód leolvasásával, akiknek internet-kapcsolattal rendelkező okos telefonjuk van. A BookLand és a CFR megállapodásával azoknak a kívánságát szeretnénk teljesíteni, akik szeretnek utazás közben olvasni. Számukra nyílik mostantól lehetőség az ingyenes könyvkölcsönzésre -- írja közleményében a CFR. Az akciót október 19-től egy héten keresztül tesztelik a Bukarest-Északi pályaudvar--Galac közötti IC 573-as, illetve a Galac?Bukarest-Északi pályaudvar közötti IC 572-es vonalon, és a visszajelzések függvényében döntenek, hogy kiterjesztik-e az egész országra.
Az szolgáltatás bevezetésével az utasok elsőként Marin Preda-, Nadine de Rothschild-, Pascal Bruckner-, Adelina Patrichi- és Pierre Enckell-könyveket olvashatnak a vonaton. (via ReMeK-e-Hírlevél)


QR-kódok az elektronikus és nyomtatott források összekapcsolásáraFEL

A Kaliforniai Állami Egyetem Irvine-ben lévő campusának könyvtári rendszerében vizsgálatot kezdtek az okostelefonok által is olvasható QR-kódokkal. (A QR-kód vagy mobilkód valójában kétdimenziós vonalkód, az első verziót a japán Denso Wave cég fejlesztette ki 1994-ben, de azóta már szabad licencű változata is van). Használata még Amerikában is viszonylag új, speciális olvasókészülék kell hozzá, bár egyes vonalkódolvasók is képesek lehetnek az olvasásukra. A QR-kódok alkalmasak rá, hogy szöveget, SMS-eket és weblinkeket foglaljanak magukban. A cikk említi az AR (Augmented Reality) kódot is, amely a fizikai világunkat hanggal, grafikával, olykor GPS-adatokkal egészíti ki. Ebben az értelemben a QR mintegy kapocs a fizikai és az online világ között. Irvine-ben arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan lehetne jobban kiszolgálni az okostelefonnal rendelkező használókat. (ref.: Mándy G.)


Lebegő e-könyv-állomány Finnországi közkönyvtárakbanFEL

Kilenc észak-finnországi könyvtár egységes rendszert hozott létre (Vaski néven), egységes alapelvekkel és működéssel (ehhez 2012 tavaszán további nyolc könyvtár csatlakozik). A tagkönyvtárak megosztják állományukat, a köteteket rugalmasan mozgatják egymás között, az olvasók igényei szerint. Az együttműködés révén a beszerzési költségek is megoszlanak. A finn nemzeti könyvtár szerződést kötött az Ellibs céggel, ennek alapján a finn közkönyvtárak kedvezményes áron vásárolhatnak az Ellibs kínálatában szereplő e-könyvekből. A valamely Vaski könyvtárban regisztrált olvasók ingyenesen letölthetik az e-könyveket az Ellibs adatbázisából (zárvatartási időben is), ehhez mindössze a rendszerhez tartozó olvasójegyre és egy jelszóra van szükség. A Vaski rendszerhez tartozó könyvtárakban feldolgozzák az e-könyveket, és a leírás tartalmazza a letöltéshez szükséges linket. (ref.: Mándy G.)


Iskolai könyvtárat fejlesztettek GyőrzámolyonFEL

Iskolai könyvtárat fejlesztettek Győrzámolyon
A TIOP-1.2.3-11/1-2012-0026 számú pályázat segítségével a Petőfi Sándor Általános Iskola Győrzámoly Könyvtárában bevezetésre került a Szikla integrált és online könyvtári rendszer, amely lehetővé teszi a könyvek elektronikus nyilvántartását, és a könyvtári rendszer távhasználatát (könyvek keresése, hosszabbítás stb.). A könyvtár belső átrendezésével külön helyiségben kaptak helyet a kézikönyvek és a kölcsönözhető állomány. Kialakításra került az e-olvasóterem is, ahol a beszerzésre került informatikai eszközök segítségével a tanulóink nemcsak a papír alapú könyvek segítségével bővíthetik tudásukat, hanem az interneten böngészve is. Megtörtént a könyvtár infokommunikációs akadálymentesítése, így a sérült emberek is könnyebben elérhetik a könyvtár szolgáltatásait: elkészült az iskolai könyvtár honlapjának akadálymentes változata, továbbá Braille feliratokkal ellátott táblák, burkolati vezetővonalak és indukciós hurok állnak rendelkezésre.


600 ezer könyv a világhálón az Osztrák Nemzeti Könyvtár és a Google projektjébenFEL

Az Osztrák Nemzeti Könyvtár (ÖNB) a Google-lal együttműködve teljes történeti könyvanyagát digitalizálni fogja. Ez az állomány nagyon értékes; kezdetei a 14. századba nyúlnak vissza, évszázadokon át a Habsburg birodalom udvari könyvtáraként funkcionált. (Antikva-anyaga mintegy 44 ezer kötet, 15 ezer kötete pedig Savoyai Jenő híres könyvtárából származik.) Német nyelvű könyvein kívül jelentős kelet- és délkelet-európai anyaggal is rendelkezik.
2012 nyarától már az ÖNB folyamatosan lehetővé teszi a könyvek elérését, és más szolgáltatásokat is tervez, amelyek a kutatók igényeit is kielégítik majd. (Az ABO program nyomon követhető a link címen.) (ref.: Murányi L.)
Analógiák

Még nem elég, ha csak megvan a (könyvtári) szoftverFEL

Hiába a legpengébb vállalatirányítási rendszer, ha az alkalmazottak nincsenek tisztában a működésének titkaival. Vállalatvezetők sokszor nem számolnak a munkatársak kiképzésének időigényével és költségeivel, pedig a kollégák megfelelő ismeretek híján nem képesek kihasználni a rendszer minden előnyét. Persze a közismert, más alkalmazásoknál már megszokott kezelői felületekkel dolgozó rendszerek esetében a betanítás is könnyebb.
Praktikus

Így hasonlíthat össze két szöveget a legegyszerűbbenFEL

Ha át szeretnénk tekinteni a javításokat egy-egy szövegen, nincs szükség arra, hogy a Word ablakait váltogatva, sorról sorra böngésszük át, mi is változott.
A Diff Text ( link ) nevű szolgáltatás igénybevételéhez nem kell regisztráció, e-mail cím megadása, és arra sincs szükség, hogy bármit telepítsünk a gépünkre. Ennek ellenére többféle szöveg összehasonlítási lehetőséget kínál.
Szám szerint hétféleképpen, különböző ablakelrendezésekkel és navigációs lehetőségekkel vethetünk egybe dokumentumokat. Kijelölhetjük, hogy sorokat, szavakat, betűket nézzen-e a rendszer, és azt is beállíthatjuk, hogy figyeljen-e a kis- és nagybetűs különbségekre.
Az összehasonlítás során nincs más dolgunk, mint a bal ablakfél 1-es és 2-es szövegmezőjébe másolni az összevetendő dokumentumokat, és jobbra máris látjuk az eredményt. Gyors és tényleg sokoldalú szolgáltatásról van szó, ezért egy próbát mindenképp megér, ha két szöveg összevetésére lenne szükségünk.


Így állíthatja vissza véletlenül törölt állományaitFEL

Nincs is bosszantóbb annál, mint amikor egy-egy véletlen beavatkozás, netán rendszerösszeomlás után fontos adataink tűnnek el a süllyesztőben. Ilyenkor jöhet jól egy adatvisszaállító program.
Akár egy véletlen törlés nyomán, akár egy másik felhasználó beavatkozását követően, netán valamilyen rendszerhiba folytán történt: az mindig fölöttébb bosszantó, ha törlődnek az adataink. Szerencsére van remény a visszaállításukra, például az ingyenes és hordozható Data Recovery programmal.
A programot innen tölthetjük le becsomagolt (zip) formátumban -- link Mint említettük, a szoftver hordozható, azaz egy pendrive-ra is menthetjük, és bármilyen gépen használhatjuk. A kicsomagolás, majd az exe fájlra kattintás után már indul is a program (nem kell telepíteni!), és azonnal egy ablakban mutatja a számítógép meghajtóinak listáját.
Válasszuk ki közülük azt, amelyiken 'elveszítettük' az adatokat, majd kattintsunk a Scan gombra. Elindul a vizsgálat, és a jobb oldali ablakban máris láthatjuk azokat a fájlokat, amelyek valahol ott csücsülnek a meghajtó egy rejtett zugában. Akár szűrőfeltételeket is beállíthatunk, ha pontosan tudjuk, mit keresünk, így pillanatok alatt végez a vizsgálattal a program.
Ha nem találnánk az elveszett állományt, kérjünk egy úgynevezett mély vizsgálatot (deep scan), persze ez egy kissé hosszabb ideig fog tartani.
Arra is van lehetőség, hogy a Wipe opcióval egyszer s mindenkorra töröljünk egy állományt, hogy soha többé ne lehessen visszaállítani, még egy olyan ügyes programmal sem, mint amilyen a Data Recovery.


Keresett már így, egyszerre több helyen?FEL

A keresés nem mondható túlzottan bonyolult műveletnek, azonban mindig vannak megoldások, amelyek tovább egyszerűsíthetik.
Ha többféle internetes szolgáltatást is használunk (például Gmailt, Twittert, Facebookot, Dropboxot), akkor már rengeteg információt adtunk ki, amelyeket ott őriznek valahol a 'felhőben', azaz egy szerver mélyén. Ha ezek között az adatok között szeretnénk keresni, nincs nehéz dolgunk, szépen belépünk az adott szolgáltatásba, és a szinte kötelezően meglévő keresőmezőbe beütjük azt a kifejezést, nevet stb. ami után kutakodunk.
Van viszont egy módszer, amelynek köszönhetően egyetlen kereséssel pásztázhatunk át egyszerre több felhős szolgáltatást is. A CloudMagic nevű, Chrome-ra ( link ) és Firefoxra ( link ) egyaránt elérhető kiegészítőről van szó.


Nyomtasson villámgyorsan az ízlésének megfelelő naptáratFEL

A naptárkészítés gyorsan megy az internet korában: a világháló telis teli a kalendáriumok készítését segítő oldallal. Most két olyan oldalt mutatunk be, amelyeken valóban másodpercek alatt elkészül a nyomtatható naptároldal.
Aki kedveli az egyszerűséget, ne hagyja ki a Printable Calendar oldalt ( link ), ami pontosan azt kínálja, mint amit a neve is sugall: kinyomtatható naptárat. Itt nincs semmi csicsa, a végletekig leegyszerűsített, így roppant célszerű havi naptárkép van előttünk, és nekünk nincs más dolgunk, mint a Print gombra kattintani.
Természetesen nemcsak az aktuális hónapra vonatkozó lapot nyomtathatjuk ki, hanem egészen 1900-ig vissza-, illetve 2099-ig előremenően választhatjuk printelésre bármelyik hónapot, így akár már most elkészíthetjük jövő évi naptárunkat.
Persze ha valakinek ez azért már túl egyszerű volna, viszont nem szeretne sok időt tölteni a különféle beállítgatásokkal, az keresse fel a Free Photo Calendar ( link ) oldalt. Itt ugyancsak az évet és a hónapot kell kiválasztani, viszont meg lehet határozni, melyik nappal kezdődjön a hét, milyen méretű legyen a naptár, és még képet is adhatunk minden hónaphoz.
Kisszínes

Virtuális séta a könyvtár olvasótermébenFEL

Pápa -- Gömbpanorámás felvétel készült a városi könyvtár olvasóterméről, ami eredetileg az Esterházy-kastély kápolnája volt. A városban eddig egyedülálló kezdeményezés más, szokatlan perspektívát tár a könyvtár honlapjára látogatók elé.


Figyel az új Big Brother -- Mindent tud rólunk az internet?FEL

Lassan valóra válik minden jogvédő rémálma: a nagy internetes cégek egyre többet tudnak rólunk, egyszerű felhasználókról. Sőt, sok esetben az online vállalat jelzi a rendőröknek, hogy gyanúsan viselkedünk. Van, hogy a féltékeny párunk, haragosaink vagy éppen konkurensünk gyűjt adatokat webes aktivitásunkról. Az állami kiberháború egyes online kémlelőeszközei hamarosan beköltözhetnek a mindennapjainkba.
Vajon mennyire privát egy Facebookon folytatott beszélgetés? Egy a harmincas éveinek elején járó dél-floridai férfi már tudja, hogy semennyire, hiszen jelenleg is fogva tartják pedofília vádjával. Ennek alapját egy március elején rögzített online beszélgetés, csevegés adja. Ezt a párbeszédet a Facebook chatszolgáltatásán keresztül folytatta a szexről egy 13 éves lánnyal, akivel egy találkozót beszélt meg másnapra, a lány iskolai órái után. A Facebooknál azonban külön intelligens, tanítható szoftverrendszer figyeli a chaten elhangzott minden mondatot. A közösségi oldal riasztotta a rendőrséget, másnap le is tartóztatták a férfit. A fiatalok elleni szexuális bűncselekményekre az FBI különleges csoportja figyel, s bár a cél ez esetben nemes, azonban a totalitárius vagy autoriter rezsimek is könnyen felhasználhatják ezt az egy gombnyomásnyi automatizálást a privát szféra ellenőrzésére.


Könyvkiadó-óriások egyesülnek az Amazon ellenFEL

A Penguin és a Random House kiadócsoport úgy ítélte meg, hogy csak akkor tudják eredményesen felvenni a harcot az Amazonnal, ha összefognak és egyesítik a könyvrészlegeiket.
Thomas Rabe hangsúlyozta: a céljuk az, hogy a jövőben hagyományos és digitális formában egyaránt kínáljanak könyveket a felhasználóknak, ugyanakkor szeretnék kidolgozni a jövő terjesztési módjait is. Közlése szerint az együttműködésből a szerzők, a kereskedők és az olvasók is profitálhatnak.


Könyvek és játékok gyerekközelben: fejlettebb agykéregFEL

Érdemes könyvekkel és játékokkal körülvenni a gyerekeket, mert a legfogékonyabb korban a környezet nagyban befolyásolja az agy fejlődését. Amire korábban szélsőséges példákból, elsősorban gyermekkori traumákból következtettek, azt most hétköznapibb szinten is igazolta a Pennsylvaniai Egyetem kutatóinak sok éven át tartó kísérlete. Martha Farah és társai agyi felvételekkel bizonyították, hogy vékonyabb, azaz fejlettebb az agykérge azoknak a 17?19 éveseknek, akik négyévesen több hasznos szellemi ingernek voltak kitéve, azaz gyermekkönyvekkel, készségfejlesztő játékokkal voltak körbevéve.
Információforrások

Masszázs-szalon (Marshall McLuhan Médiamasszázsáról Müllner András és Z. Karvalics László)FEL

McLuhan Médiamasszázs című könyvének bemutatójára Müllner Andrást és Z. Karvalics Lászlót hívni jó választás volt a Typotex részéről, a Kitchen Budapest is ideális helyszín, ám a kiadó egész ötletes rendezvénye kifejezetten hiányérzetet keltett bennem. Hogy miért nem sokkal jobbakat találtak ki! És többet, meg színesebbet, és négydét. (Persze, én minden könyvbemutatón minimum vonuló elefántcsordát várok díszletnek, vagy legalább lüktető, gőgös isteneket, a lenyugvó nap tüzében felrobbanó óriáscsillagokat -- így ritkán tudnak megfelelni (talán felfokozott) elvárásaimnak.)


Egy könyv, ezer történet -- Wonderbook, a Sony varázskönyveFEL

Megjelent a Wonderbook, a Sony varázskönyve. Az új Sony PlayStation 3 kiegészítő segítségével a gyerekek valóban a mesék főhősévé válhatnak, mivel a virtuális kalandok színteréül szolgáló televíziók képernyőjén önmagukat és környezetüket is láthatják játék közben. A Wonderbooknak első látásra nincs sok köze a videójátékokhoz, hiszen egy kézbe fogható, hagyományos könyvről van szó. Kinyitva azonban nem írott mondatokat, hanem jeleket találunk benne, melyek segítségével a játékosok életre keltik a PlayStation kalandokat.


Magyar Kisebbség nemzetpolitikai szemle, 1922-1942 -- digitalizálva is welérhetőFEL

A kisebbségi kérdéseknek szentelt legjelentősebb romániai lap a két világháború között kiadott Magyar Kisebbség nemzetpolitikai szemle. A folyóirat 1922?1942 között kétheti rendszerességgel jelent meg Lugoson. 1923. június 20-ától román nyelvű testvérlappal egészült ki, amely 1942 júniusáig havi rendszerességgel látott napvilágot Glasul Minorităţilor (később Die Stimme der Minderheiten -- La Voix des Minorités) címmel.
A program keretében megvalósított munkák az Erdélyi Magyar Adatbank román oldalán olvashatók: link


Több ezer lengyel judaika tekinthető meg egy internetes adatbázisbanFEL

Több mint háromezer lengyel zsidó tárgyi emlék -- judaika -- tekinthető meg a Varsóban épülő Lengyel Zsidók Történetének Múzeuma (MHZP) által létrehozott internetes adatbázisban.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról