Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2012/46., dec. 12.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Megyére centralizált könyvtári rendszer -- romlásra számítunk
A kicsi szép -- könyvtárban is (no meg használóbarátabb lehet)
Végre idehaza is: plázakönyvtár Egerben (képekkel)
A késedelmi díj természete és alternatívái -- 4. barter (olvasóink szavazatára)
RFID-használat -- növeli a könyvtár forgalmát
Használók által kezdeményezett beszerzés -- módszerek, egyetemen
Legfontosabb információforrás: az internet -- 30 év alatt
Tájékoztatás a kézikönyvtárban: kisebb állomány, javuló minőség
15.000 hír a KIT archívumában
Kétmillió oldal a Digitalizált Törvényhozási Tudástárban
Gárdonyinak is van helye Koszovóban
Állománybővítés testvérkönyvtári segítséggel -- Kelebia--Kiskegyes
Ezer kötet kerül vissza az ausztriai Esterházy-könyvtárba
Szerzői jog éa a könytárak -- hoz-e áttörést az Eldorado?
Magyar nyelvű könyvtár nyílik Nagybányán (videóval)

Analógiák

Használhatóság
Innováció és nagy szervezetek -- konzervált impotencia?
Hogyan látják a könyvtárosok a könyvtárt -- és a használók? És mi a valóság?
Milliós adatszivárgási károk Magyarországon -- mennyi adat szökik a könyvtárakból?

Praktikus

A Google Alkalmazások könyvtári használatáról
Szeretne olcsón vásárolni? -- Új árösszehasonlító mobilalkalmazás

Kisszínes

Ki érti a felhőket?
Könyvespolc raklapokból (képpel)
Tudjuk, mit keres a Google-ön -- íme az idei év legnépszerűbb magyar keresései
Lapos szervezet: nagyobb teljesítmény, több innováció
Ha azt akarod, hogy leendő munkaadód felfigyeljen rád...

Információforrások

Új divatmagazin a piacon
Gyerekeknek kínál szolgáltatást az Amazon
Ezek az idei karácsony slágerkönyvei -- Boolkine top 50


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Megyére centralizált könyvtári rendszer -- romlásra számítunkFEL

Mit hozhat a használóknak a megyei könyvtárak új szervezeti rendszere?
5 - Jobb lesz nekik.
7 - Kicsit jobb lesz nekik.
8 - Kicsit rosszabb lesz nekik.
15 - Rosszabb lesz nekik.
-- A nem reprezentatív felmérés adatai szerint elég egyértelműnek tűnik, rosszabbnak látjuk használóink kilátásait a megyékre centralizált könyvtári rendszerben. Az izgalmas kérdés azonban, hogy miért gondoljuk ezt, jó lenne tehát az itteninél komolyabb vizsgálat. (MG)


A kicsi szép -- könyvtárban is (no meg használóbarátabb lehet)FEL

Az 1990-es évek könyvtárépítési gyakorlata a nagy vagy hatalmas méretű tereket tartotta elsődlegesen fontosnak. Az egy helyre történő központosítás volt a politikai és építészeti elv egyaránt. Az ilyen szervezésű könyvtárak működtetése fároszként világított az adott város és környezete kulturális tevékenységében. Egy minisztériumi program keretében 12 ilyen BMVR (bibliothéque municipale á vocation régionale), vagyis 12 regionális feladatkörű városi könyvtár épült mintegy 150 ezer négyzetméternyi összterületen.
A gyakorlat hamar bebizonyította, hogy ez a fajta központosítás a kisebb településeken, elővárosi kerületekben élők igényeit nem tudja maradéktalanul kiszolgálni. Ezért a francia minisztérium 2003-tól elindította a 'ruches', 'méhkaptár' elnevezésű könyvtárépítési programját, melynek fő célja volt, hogy annak a 36 ezer kisvárosnak, településnek a lakói is információhoz jussanak, akik nem rendelkeztek nagykönyvtárral.
Az e könyvtárakban végzett minőségbiztosítási és olvasói felmérések világítottak rá arra az érdekességre, hogy ezeknek a kisebb könyvtáraknak a szervezettsége, ellátása néha sokkal jobb, mint a központi könyvtáraké. Sok esetben sokkal fejlettebb és hatékonyabb szolgáltatásokat nyújtanak, mint nagy társaik. Sokkal jobban alkalmazkodnak olvasóik igényeihez, eredetibb ötletekkel szervezett foglalkozásokkal teszik színessé könyvtáruk életét, ami azért fontos, mert napjainkban a költségvetési megszorítások minden könyvtártípust erőteljesen érintenek. (ref.: Pajor E.)


Végre idehaza is: plázakönyvtár Egerben (képekkel)FEL

Egerben, az Agria Park Bevásárlóközpontban nyílik meg pénteken az ország első plázakönyvtára a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár fiókkönyvtáraként.
A kezdeményezés célja, hogy a mai kor igényeihez alakítsák a könyvkultúra terjesztését. Az új közösségi helyszínné vált plázában friss olvasnivalóhoz, kölcsönözhető könyvekhez lehet hozzájutni -- közölték a szervezők.
A plázakönyvtár minden héten pénteken, szombaton és vasárnap 10 órától 18 óráig várja az olvasni vágyó látogatókat. Az intézményben elérhető lesz valamennyi hagyományos könyvtári szolgáltatás. A könyvtárosok arra számítanak, hogy a könyvtár egyfajta közösségi térré válik, ahová szívesen térnek be a látogatók olvasni, tárgyalni, játszani vagy csak beszélgetni. (Pénzcentrum)
-- Az ország első plázakönyvtára a Nyisd ki a világot! –- országos könyvtári szolgáltatások bővítése, fejlesztése az oktatás és képzés támogatásának érdekében (TÁMOP-3.2.4.B-11/1-2012-0005) pályázat Lapozó programjának a részeként nyílt meg: link fotók:
Itt vannak a fotók, amelyek közt van pár nem protokoll fotó is, a fotókat Szabó Ágnes készítette:
link a megnyitó előtti, a pakolás fotói, amelyek között is van használható
link
(Szabó Ágnes fotóit a könyvtár hozzájárulásával közöljük a link -n).


A késedelmi díj természete és alternatívái -- 4. barter (olvasóink szavazatára)FEL

(Előző rész: link
A bírságuk letudhatók akár adományozással is. Eddigi példák alapján a könyvtár rendezhet karitatív célú tartósélelmiszer-, ruha-, tanszer-, ágynemű-, vagy éppen takarógyűjtést. El tudnék még képzelni véradást is hasonló módon. A részvevők elmondhatják: vérünket adtuk a könyvekért ;-) A könyvtár más, a fenti javak elosztásában jártas szervezettel is együttműködhet.
Lehetséges többletráfordítás a logisztika, a begyúlt tárgyak kezelése, szállítása. (ref.: MG)
-- És agy blog-kommentár sorozatunk előző részeihez, mely szerint a késedelmi díjnak nincsenek alternatívái: link

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári amnesztia -- kreatív és a közösségnek is hasznos megoldás link

RFID-használat -- növeli a könyvtár forgalmátFEL

Az RFID a legkeresettebb könyvtártechnológiai beruházás a könyvtárakban -- állítják a Wales-i szerzők az International Journal of Information Management rövidesen megjelenő lapszámában, melyet a ScienceDirect adatbázis közöl a lap megjelenése előtt. Felmérésük során megállapították:
- A jó minőségű rendszer növeli a könyvtár forgalmát és a használói elégedettséget.
- A rendszerről szóló információ minősége nagyban javítja a rendszer használatát és a felhasználói elégedettséget.
- A bevezetés szakaszában a siker érdekében megéri tudatosan megismertetni a használókat az új technikával.
- A felmérés válaszadóinak többsége utalt arra, hogy szívesebben használják az automatikus kölcsönzés RFID-termináljait. (ref.: MG)


Használók által kezdeményezett beszerzés -- módszerek, egyetemenFEL

A használók által kezdeményezett gyarapítás (patron-driven acqusition, PDA) a gyűjteményfejlesztés olyan eszköze, amely az olvasóktól érkező jelzéseket használja fel az 'igény szerinti' információs szükségletek kielégítésére. Használatával a 'just-in-time'? beszerzési döntéseket nem a könyvtáros, hanem a használó hozza meg.
A módszer az 1990-es években indult (amikor a Bucknell Egyetem könyvtára a könyvtárközi kölcsönzési igények csökkentésére kezdte el az igényléseket figyelembe vevő szerzeményezési politikát alkalmazni), 2010-ben és '11-ben pedig már a Collection Management egy-egy tematikus számot szentelt a témának.
A Brigham Young University évek óta alkalmazza ezt a gyarapítási stratégiát, jelenleg a PDA öt különböző módszerét használja a könyvek beszerzése során: ... (ref.: Mohor J.)


Legfontosabb információforrás: az internet -- 30 év alattFEL

Kettészakadt az internetezők tábora a 30 év alattiakra és az idősebb korosztályokra. A két csoport más eszközökkel, másképp és másra használja a netet. A fiatalok számára ez lett a legfontosabb információforrás, de nem az írott szövegeket, hanem a filmeket, videókat, képeket keresik. A közösségi oldalak kiszorították az e-mailt, és egyre többen akarnak folyamatosan online lenni, vagyis akár az okostelefonjukkal szünet nélkül netezni. A fiatalok versenyelőnye hatalmas -- derül ki az eNET -- Telekom: 'Jelentés az internetgazdaságról' című kutatásból.Tájékoztatás a kézikönyvtárban: kisebb állomány, javuló minőségFEL

Tájékoztatási kézikönyvtára hagyományosan gazdag (általános és szakbibliográfiák, lexikonok, statisztikai kiadványok, adattárak, enciklopédiák, indexek, kézikönyvek). A szükséges anyagi források birtokában és a nyomtatott dokumentumok korában nem okozott gondot ennek a tájékoztató könyvtárnak a gyarapítása, de ma már nehézségek mutatkoztak a tárolás, az apasztás, a kezelés és a gyarapítás terén. A hagyományos tájékoztatási segédletek háttérbe szorultak -- elsősorban az elektronikus információk egyre növekvő jelentősége és a világhálón található, gyakran nem túl magas színvonalú általános információk miatt. Emellett a pénzügyi korlátozások nyomán lehetetlenné vált a nyomtatott kézikönyvtár színvonalának fenntartása. (A statisztika szerint az elmúlt hat évben a tájékoztatási alkalmak is közel 35%-kal csökkentek.) 2007-ben korszerűsítették a központi könyvtár első emeletét -- ahol a tájékoztatási segédkönyvtár található --, és a 30 ezer kötetes állomány a maga polcaival gátja lett a felhasználóbarát térkialakításnak. Nyilvánvalóvá vált, hogy már nincs szükség ekkora állományra, ezért átalakították a kézikönyvtárat és a gyűjteményszervezést; olyan kurrens és hatékony állomány jött létre, amely jobban megfelel a korszerű környezetnek, és képes a gyorstájékoztatásra. (ref.: Murányi L.)


15.000 hír a KIT archívumábanFEL

A KIT eddigi majd' 500 lapszámában összesen több mint 15.000 hír jelent meg. Ezzel a lap adatbázisa a legnagyobb hazai kurrens könyvtári adatbázis. Cikkeinek használatát e rendszer folyamatosan méri. Jól látható, hogy az archívum is használt. Az egyes hírek a nagy ráfordításigény miatt csak 2009. év végétől címkézettek. (MG)


Kétmillió oldal a Digitalizált Törvényhozási TudástárbanFEL

Kétmillió oldalnyi magyar nyelvű könyv, időszaki kiadvány, történeti országgyűlési dokumentum, jogforrás, jogi, történettudományi és politikatudományi szakirodalom érhető el elektronikus úton.
Az uniós támogatással létrehozott Digitalizált Törvényhozási Tudástár (DTT) szerdai budapesti projektzáró sajtótájékoztatóján Ambrus János, az Országgyűlési Könyvtár (OGYK) főigazgatója a hazai és külföldi digitalizálási projektekről szólt. Ezeket elmondása szerint az olvasási szokások gyökeres átalakulása generálja.


Gárdonyinak is van helye KoszovóbanFEL

Az Interjú a vámpírral és a Búcsú Afrikától című kötetek mellé egy-két Szabó Magda-regény is bőven befér. Letargiára legjobb egy kiadós beszélgetés a doktor úrral. Ha pedig nem erőssége valakinek a csocsó, akár homokzsákpakolásban is megmérettetheti magát. Így élnek katonáink a pristinai KFOR-táborban.
830 darab könyv, 560 darab műsoros CD és körülbelül 1400 darab DVD alkotja a ?tábori készletet?, amely akár egy kisebb kerületi könyvtár gyűjteményével is felvenné a versenyt. ?A szépirodalom az, amit leginkább hiányolnak a katonák. Wass Albert-könyveink ugyan vannak, de egy jó kis Gárdonyi vagy Szabó Magda-regény bizony elkelne? -- árulja el a tábor könyvtárosa, Szabó György alezredes, tábori lelkész, aki bízik abban, hogy a rendelkezésükre álló 230 ezer forintos keretből az említett szerzőktől is futja majd néhány kötetre. Mint mondja, várhatóan még karácsonyra megérkezik a friss szépirodalmi szállítmány katonáink legnagyobb örömére.


Állománybővítés testvérkönyvtári segítséggel -- Kelebia--KiskegyesFEL

A magyarországi Kazinczy Alapítvány minden évben pályázatot ír ki olyan könyvtárak számára, amelyek szoros kapcsolatot ápolnak határon túli hasonló intézményekkel. Ezen a magyar könyvtárak pénzt nyerhetnek testvérkönyvtáruk könyvállományának gazdagítására.
-- Az idén a kelebiai Sántha Márta Könyvtár és Művelődési Ház pályázott számunkra, és 150 ezer forint értékben ötven értékes kötetet kaptunk novemberben. Ezeket már be is vezettük a könyvtári nyilvántartásba, és ki is lehet kölcsönözni őket. Témakörüket tekintve legnagyobb részük szépirodalom -- mégpedig a korábbi megállapodásunk értelmében Nobel-díjas írók művei, mert ezekben igencsak hiány volt a könyvtárban --, valamint a mai magyar szerzők legismertebb kötetei. Ezenkívül vannak még közöttük gyermekkönyvek is. A kelebiai testvérkönyvtárunk az idén először pályázott a részünkre, korábban más testvértelepüléseink intézményei segítségével is kaptunk hasonlóképpen könyvajándékot -- mondta Vörös Julianna, a kishegyesi könyvtár igazgatója.
A könyvtár állománya, mint azt az igazgatónőtől megtudtuk, az idén mintegy 500 kötettel bővült.


Ezer kötet kerül vissza az ausztriai Esterházy-könyvtárbaFEL

Visszakerül Ausztriába az egykori kismartoni Esterházy-könyvtár mintegy ezer darabja Oroszországból. Az erről szóló szerződést csütörtökön hagyta jóvá az osztrák parlament. A 977 darab, 16-18. századi kötetet a második világháború idején hurcolták el a kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastélyból, amelynek könyvgyűjteménye a háborút megelőzően még mintegy 70 ezer darabból állt. A könyveket az osztrák állam átadja az Esterházy Magánalapítványoknak. Egy korábbi sajtóhír szerint az alapítvány később digitalizáltatja is a könyveket.


Szerzői jog éa a könytárak -- hoz-e áttörést az Eldorado?FEL

A minap konferencia keretében mutatták be Parlamentünk Felsőházi üléstermében a Digitalizált Törvényhozási Tudástár (DTT) névre keresztelt digitális könyvtári adatbázist. Habár a DTT az apropója a publikálásnak, szeretnék időrendi sorrendben haladni a továbbiakban. Így elsőként essék szó az Országos Széchenyi Könyvtár által indított ELDORADO projektről. Mint az október legvégén bejelentett program neve is jelzi, az OSZK célja nem más, hogy a forrásoktól roskadozó polcain található tartalmakat szép sorjában digitalizálja és azokhoz meghatározott keretek között hozzáférést engedjen. A projekt célja:
'Az ELDORADO-projekt célja, hogy a felhasználók digitális formában, jogszerűen hozzájuthassanak a szerzői jogi védelem alatt álló, illetve e védelem hatálya alól kikerülő dokumentumokhoz a magyar könyvtári információ és dokumentumszolgáltató rendszer részeként működő, a projekt keretében megvalósuló szolgáltatás-rendszer használatával.'


Magyar nyelvű könyvtár nyílik Nagybányán (videóval)FEL

Címkék: könyvtár, köz- | Románia |

Nagybányán a Teleki Magyar Házban december közepén magyar könyvtár nyílik, amelyet nemrég újítottak fel. Így a mintegy 25 ezer könyv, amelynek nagy részét magánszemélyek adományozták -- és eddig jórészt dobozokban hevert -- most méltó helyére kerül.
Már készülnek a könyvtár ünnepélyes megnyitására, a digitális katalogizálás pedig még folyamatban van. A könyvtárban vannak 18. századi értékes könyvek is, amelyek Teleki Blanka édesapjának, gróf Teleki Imrének a könyvtárából származnak.
A könyvtárban olvasósarkok is várja majd a könyvek szerelmeseit. De az olvasók mellett a régi zene kedvelői is örömüket lelhetik, mert a könyvtár rendelkezik egy tekintélyes régi hanglemezgyűjteménnyel is.
Analógiák

HasználhatóságFEL

Amikor arról beszéltem, hogy nem feltétlenül a kedves ügyfél az úr, akkor abban expliciten is benne volt, hogy mennyire, de mennyire fontos az a környezet, ahova beesik az a kedves ügyfél. Ha eleve olyan környezetbe rakjuk be, ahol nehéz finnyáskodó fogást találni, akkor sokkal kevesebb panasz, lepattanó keresés, kérés fog hozzánk eljutni, sokkal több mindent fog a felhasználó magától, jókedvűen megcsinálni.
Ennek kapcsán örültem meg Rung András előadásának, amit nagyon sajnálok, hogy nem hallgathattam végig a webbankok használhatóságáról. Nem is csak azért, mert magam is állandóan szenvedek a CIB webbankjával (szeretem, de mindig van egy de), hanem mert pont ez a szemlélet kell(ene) akár egy IKR, akár bármilyen más ügyfélszolgálati rendszer megvalósítása esetén.


Innováció és nagy szervezetek -- konzervált impotencia?FEL

Nemrégiben jelent meg Somogyi Ferenc és társai által art A magyar emberitőke-állomány állapota c. kötete. Ez alkalommal érdemes visszatekinteni a szerző közel 20 éve írt megállapításaira. Hogy a cikkben foglaltak mennyire aktuálisak, mindenki maga eldöntheti:
- Személytelenség és egységesítés: 'Az ügyrend által behatárolt döntési-cselekvési keretek nem engedik meg, hogy az alkalmazott emberi mivoltát, személyiségét ki-bontakoztathassa. Magatartását a hivatali etikett, az elvárt szervilizmus határozza meg. Vágyai, szenvedélyei, intuíciói, ötletei csak abban az esetben terelhetők mederbe, ha a hivatal ügyrendjén keresztül érvényesülnek, viszont az ügyrend eltüntet minden személyességre utaló vonást.
- Valóság kontra vezetés: 'A hierarchia felső szintjei a szervezeten belül abban érdekeltek, hogy minél centralizáltabb és többszintűbb legyen a struktúra. Ezek a szerveződési elvek kizárják a belső nonkonformizmust, s ezáltal a kritikát. A végeredmény: a csúcsvezetés és a valóság egyre távolabb kerül egymástól.
- Döntéshozatal: 'Minden főkutya nagyfokú hajlamot mutat a terjeszkedésre, az információ monopolizációjára, ezzel biztosítja illetve erősíti pozícióját. Az ügyrendbe nem foglalt döntést olyan szinten hozzák, hogy a döntéshozó védve legyen azok kritikájától, akikre a döntés vonatkozik.'
(Innováció bürokratikus nagyszervezetekben / Somogyi Ferenc. In: Vezetéstudomány 24 (1993) 10 p. 45-50


Hogyan látják a könyvtárosok a könyvtárt -- és a használók? És mi a valóság?FEL

Az alanti linken található ábra segítségével könnyed formában lehet áttekinteni az önimázst, imázst, arculatot -- éppen az iskola, vagy a tanár példáján :-)


Milliós adatszivárgási károk Magyarországon -- mennyi adat szökik a könyvtárakból?FEL

Lezárult a Compliance Data Systems Kft., az ITBN 2012 konferencián bejelentett online felmérése a hazai adatszivárgás elleni védelem magyarországi helyzetéről. A több szektorból érkező válaszok objektív képet adnak a hazai IT biztonsági állapotról, amelynek elemzésekor látható, hogy a hazai vállalatok informatikai biztonsága egyelőre nem tud megfelelő választ adni a felmerülő biztonsági kihívásokra, illetve a cégek döntő többsége még felbecsülni sem tudja, hogy mekkora kár éri a vállalatot egy adatszivárgási incidens alkalmával.
Praktikus

A Google Alkalmazások könyvtári használatárólFEL

Az elektronikus előfizetéseket időről időre meg kell újítani. Az ingyenes Google Alkalmazások (Google Apps) használatával a folyamat hatékonyabbá, gazdaságosabbá és könnyebben kezelhetővé tehető. A szerzők a Texas A&M University (TAMU) Libraries és az Idaho State University (ISU) Libraries tapasztalatát ismertetik.
Az elektronikus kiadványok életciklusa a beszerzéssel kezdődik. A TAMU minden új ilyen kiadvány előfizetésének javaslatakor kipróbálást kér. A próbaidőszakban összegyűjtik a felhasználói véleményeket, telefonon, e-mailben vagy névtelenséget biztosító kérdőíven -- az utóbbihoz a Google Dokumentumok részét képező űrlapokat (Google Forms) használják. (ref.: Mándy G.)


Szeretne olcsón vásárolni? -- Új árösszehasonlító mobilalkalmazásFEL

A praktikus alkalmazással nem kell mobilon bepötyögni a termék pontos nevét, elég leolvasni a vonalkódot és máris látható, hogy megéri-e megvenni a terméket az adott boltban!
Magyarország piacvezető árösszehasonlító oldala, az Árukereső.hu új mobilalkalmazásával közel 1000 hazai online bolt termékkínálatából lehet válogatni és összehasonlítani az egyes forgalmazók árait. Az alkalmazással könnyen, pontos és friss információkhoz juthatunk a kiválasztott terméket illetően.
Az új verzióban a vásárló böngészhet a termékkategóriákban, válogathat a számára fontos szempontok, illetve tulajdonságok alapján, vagy használhatja a továbbfejlesztett vonalkód-felismerő funkciót, hogy bárhol könnyen megtalálja a legjobb árat. Az iPhone kamerájával beolvasott vonalkód alapján pillanatok alatt azonosíthatjuk a terméket, így könnyebben és gyorsabban megtalálhatjuk a legjobb árakat. Ez különösen hasznos lehetőség műszaki cikkek vásárlásakor. Az alkalmazásban megjelenő részletes termékleírások és felhasználói vélemények is segítik a vásárlót a döntés során.
Kisszínes

Ki érti a felhőket?FEL

Ha nem is tudunk róla, akkor is valószínűleg nap mint nap használjuk az IT-felhőket. A vállalkozások számára nyomós érv lehet, hogy a virtuális tárhelyekkel a legfejlettebb technológiát használhatják -- beruházás nélkül.
Nemcsak Magyarországon, de a virtuális felhők hazájában, az Egyesült Államokban is sok a tévhit arról, hogy mi a 'cloud computing', hol vannak valójában az adatok, biztonságos-e mindez.

Hírforrás: Hír24
2012. december 12.  • Továbbküldöm a hírt

Könyvespolc raklapokból (képpel)FELTudjuk, mit keres a Google-ön -- íme az idei év legnépszerűbb magyar kereséseiFEL

A Való Világ, az olimpia, a Megasztár és a bérkalkulátor vezeti a Google idei magyar keresési toplistáit. Az évente nyilvánosságra hozott, népszerű kereséseket összesítő listákból kiderül, hogy kik és mik keltették fel leginkább az ország érdeklődését, hogy milyen ügyek, botrányok, és mindennapi problémák foglalkoztatták leginkább Magyarországot 2012-ben. A legnépszerűbb netes keresések között feltűnnek olyanok is, mint a 'krokodil drog' vagy a 'Hogyan porszívózzunk macskát?'...


Lapos szervezet: nagyobb teljesítmény, több innovációFEL

Mint sok más technológiai cég, a Valve videójáték gyártó, is biztosít minőségi eszpresszó kávét, ingyen masszázst és mosodai szolgáltatást az irodáiban. Egy valami azonban nem létezik náluk, és az nem más, mint maga a főnök. A vezető nélküli szervezetek értékét eltérően ítélik meg, ezért utánajártunk, milyen előnyei, hátrányai vannak egy ilyen rendszernek, mi kell ahhoz, hogy sikeresen működjön.
A felhatalmazás kultúrájára már egyre több példát lehet találni a vállalatoknál, ahol az emberek önállóbban végezhetik a munkájukat. Cservenyák elmondta: már találkozott ilyen cégekkel Magyarországon, bár az arány nagyjából 100-ból egy. Egyre többen jönnek rá ugyanis, hogy például a technokratikus vezetői stílus nem hatékony, és sokkal nagyobb teret engednek a munkatársaknak a döntéshozatalban, hogy minél többet hozzanak ki a csapatukból.
Az önmagukat felügyelő gyári munkások csapatai általában jobban teljesítenek összehasonlítva azokkal a munkavállalókkal, akik hagyományos hierarchiában dolgoznak, addig, amíg a csapattagok jól kijönnek egymással. A csapatok maguk látják el a legtöbb vezetői funkciót. Együtt dolgoznak, bátorítják és támogatják egymást, és összehangolják magukat a külső csapatokkal. Tulajdonképpen közösen végzik el egy jó vezető szerepét.


Ha azt akarod, hogy leendő munkaadód felfigyeljen rád...FEL

A Kreatív második körben teszi közzé névjegy- és cv-pályázatára beérkezett nevezéseket. Egy forduló még biztos lesz, majd egy záró összeállításban mutatjuk meg az összes pályázatot, szavazni is akkor lehet. A nyertesek Kreatívot kapnak.
Információforrások

Új divatmagazin a piaconFEL

Új férfi divatmagazin indul Nero Homme címmel. A félévente nemzetközileg megjelenő, de magyar alapítású lap fő témája a férfi divat és a divat világához köthető erotika, mellyel a lap közleménye szerint a divatmagazinok és a Playboy stílusú publikációk közötti űrt kívánja betölteni kiadvány. Célközönségüknek a kreatív, naprakész, nyitott, véleményvezér férfiakat szeretnék megnyerni. A lap november végén jelent meg Budapesten, januárban pedig elindul Berlinben és Londonban is.


Gyerekeknek kínál szolgáltatást az AmazonFEL

A karácsonyi szezon beköszöntével az Amazon, korlátlan letöltéssel, előfizetéses multimédia szolgáltatást kínál, a 3 és 8 év közötti gyermekek részére sajátmárkás Kindle Fire tablet-jén.
Az Amazon új szolgáltatása, a 'Kindle Free Time Unlimited' nevet viseli és gyermek-barát filmeket, játékokat és könyveket kínál. A gyerekek maguk kezelik saját könyvtárukat és a 'svédasztal-szerű' árképzés megakadályozza, hogy túl nagy számlát produkáljanak. A szülők akár hat gyerekre számolva körülbelül 10 dollárt fizethetnek havonta a szolgáltatásért és a díjak akár 3 dollárig is csökkenthetők ha a felhasználó előfizet az Amazon Prime szolgáltatásra.


Ezek az idei karácsony slágerkönyvei -- Boolkine top 50 FEL

Az év utolsó időszaka az ajándékvásárlás mellett nagy százalékban telik összegzéssel: vajon mit csináltunk jól az elmúlt évben, és min kell jövőre változtatnunk. Az önelemző és egész életekre visszatekintő könyvek talán emiatt is szaporodnak meg ilyentájt: Kern András például Bárdos Andrásnak mesélt életéről, közös kötetük pedig egyből a Bookline TOP 50 élmezőnyében landolt. Az 1. helyet még mindig nem veheti el senki Nyáry Krisztiántól, az Ötven árnyalat-trilógia eddig megjelent részei pedig szintén kirobbanthatatlanok a listáról -- csupán helyet cseréltek az októberhez képest. A teljes listát a cikk második, illetve harmadik oldalán találod.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról