Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2012/47., dec. 19.

A 2012. évi lapszámainkhoz információval, kritikáikkal hozzájárultak:

Ambrus Attila József (Egyetemi Könyvtár, Pécs), Antal Zsuzsanna, Balogh Mihály (KTE), Bánhegyi Zsolt, Bánkeszi Katalin (Könyvtári Intézet), Bárkay Tamás (Népszabadság), Benczekovits Beatrix (Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ), Benke Dániel (Halis István Városi Könyvtár, Nagykanizsa), Bognár Csilla (Halis István Városi Könyvtár, Nagykanizsa), Burmeister Erzsébet (Miskolci Egyetem, Könyvtár, Levéltár, Múzeum). Buzai Csaba (Justh Zsigmond Városi Könyvtár, Orosháza), Büki Balázs (Netlib Kft.), Diana Cunningham  (USA), Darvas Tóth Péter (OSZK), Mark Deckers, Overijselsse Biliotheekdienst, Hollandia), Dienes Éva (FSZEK), Drótos László (MEK), Figula Anikó (Széchenyi István Egyetem Könyvtára), Fülöp Ágnes (Könyvtári Levelező/lap), Füzessy Károly, Grebot Ágnes (ADBS, Franciaország), Hegyközi Ilona (Könyvtári Intézet), Horváth Sándor Domonkos (Galgóczi Erzsébet Városi könyvtár, Győr), Kármán László (Monguz-Ikron Kft.), Kárpáti Zoltán (Pistura Woprkshop), Kerekes Pál (Könyvkonnektor blog),Klein László (Rabbiképző Könyvtára), Kokas Károly (Klebelsberg Könyvtár), Koltay Tibor (SZIE ÁBK, NyME-SEK), Kóródy Judit (Infodok Kft.), Kovács Emília, Kovátsné Várady Eszter, (Esztergom, Városi Könyvtár), Le Marietta (Global Voices Online), Lévai Klára (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Könyvtára) , Lukács Eszter (Ebsco), Margittai Zsuzsa, Mezey László (Könyv Könyvtár Könyvtáros), Mikulás Bence, Moldován István (MEK, OSZK), Németh Márton, Nagy Attila (HUNRA), Palik Mária, Papdi-Pécskői Viktor (Monguz Kft.), Papp Gábor, Racskó Réka (Eszterházy Károly Főiskola), Rakonczás Szilvia (Békéscsaba), Pershen Sewdass  (Ekurhuleni Public Library, South Africa), Somfay Örs (Arcanum Kft.), Sonnevend Péter, Sóron Ildikó, Steyer Edina (Halis István Városi Könyvtár, Nagykanizsa), Szabó Eszter, Szabó G. Tibor (PSZF Könyvtára, Zalaegerszeg), Szakmári Klára, (KTE), Szecsei Natália (Magyarkanizsa), Szűcs Margit, Teleki Kata (HVG Rt.), Tóth Péter (OSZK), Tőzsér Istvánné (Bródy Sándor Megyei Könyvtár), Vajda Henrik (OSZK), Világi Orsolya (Tatabánya, Megyei Könyvtár), Zupán Veronika (OIK), Zsoldos Marianna (Hangtárnok blog).

Köszönet nekik!

E lapszám -- az 500. KIT Hírlevél -- szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

Mit hogyan vár el a mobilozó hallgató a könyvtártól?
Falusi könyvtárak -- normatívák és kérdőjelek
A könyvtáros és a kölcsönzés
Egyesítik erejüket az EEM-nek kiszolgáltatott csoportok -- Humán Platrorm
A késedelmi díj természete és alternatívái -- 5. kérdések (olvasóink szavazatára)
Székesfehérvár tartja fenn a Vörösmarty könyvtárat is -- kiemelkedő tartozás nélkül
A könyvtár szexi...
Nyílik a megyei könyvtár Csíkszeredán
Egyensúlyra kell jutni a politikusok és a közalkalmazottak között
Gyerekkönyvtár a Szent-Györgyi Albert Agórában, magas polcokkal
Hihetetlen kincsekkel gyarapodott a levéltár
Mi lesz a digitalizálással? -- tárgyalóképesek-e a könyvtárak?
Információszerzés öncenzúra idején -- meg kell keresni a kimondatlant

Analógiák

Áramlatélmény -- tevékeny részesség mások segítésében
Mobil sommelier segít bort választani a Tescóban

Praktikus

Gyakorolja a gyorsabb gépelést, ingyen, a böngészőjéből
Védje fiókját: így készíthet egyszerűen sokoldalú, rejtett e-mail-címet
Végleg leáll a Google több szolgáltatása
Nincs még ötlete karácsonyra? Egy weboldal felmérte, ki mit szeretne

Kisszínes

Megvolt az e-könyvolvasók vásárlásának csúcsa?
Így jutalmazhatják, ha jól dolgozik -- motiválás és teljesítménykontroll
A Művészeti Akadémiára bízta irodalmi hagyatékét (a berlinire)
Miért nem jut el az állásinterjúig?
Régi könyvek újrahasznosítása -- tépjük szét és készítsünk virágot
Fizetőssé lett az online Die Welt -- 20 cikk után

Kiemelt Katalist-hír

A legnagyobb hazai online műtárgygyűjtemény

Információforrások

Mennyire veszélyes környéken laksz? -- országos bűnügyi térkép
A Google részletesebb és okosabb térképet jelentetett meg Magyarországról
Webalapú agrárstatisztikai rendszer készül


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Mit hogyan vár el a mobilozó hallgató a könyvtártól?FEL

Amerikai felmérés eredménye:
A mobil eszközöket inkább az irodalom áttekintésére, mint teljes szövegek olvasására használják. Nem az összes 200 adatbázist kellene mobil formára alakítani, hanem csak egy válogatást ezekből, kiegészítve a többi adatbázisra mutató betűrendes listával.
A hallgatók igényelték az OPAC, valamint a rövid kölcsönzésre félretett kötelező irodalom mobil elérését, főleg rövid, a szünetekben olvasható anyagok esetében. Lehetőséget kívántak kapni arra, hogy előjegyezzenek dokumentumokat, és ellenőrizzék azokat, valamint kölcsönzéseiket, továbbá, hogy értesítést kapjanak a kölcsönzési idő lejártáról vagy az előjegyzett dokumentum beérkezéséről, valamint könyvtári rendezvényekről.
Szükségesnek látták az épületben való eligazodást segítő, valamint a raktári jelzeteket megmagyarázó segédanyag mobil szolgáltatását. A ?Magunkról? szekció bekapcsolását nem találták fontosnak. Igény volt a testreszabhatóságra, és nem tetszett a mobil felület lecsupaszított dizájnja.
Mindez eltér a mobil weboldalak kialakításának szokásos gyakorlatától. Összességében a résztvevők kiemelkedően fontosnak tartották, hogy a könyvtárak mobil eszközökkel is elérhetőek legyenek. (ref.: Koltay T.)


Falusi könyvtárak -- normatívák és kérdőjelekFEL

Az illetékes minisztérium szerint ésszerűbben működnek a jövő évtől a községi könyvtárak, amelyeket mozgó könyvtárnak is szoktak nevezni, noha maguk nem mozognak, csak a bennük lévő könyvállomány, részben és időnként. Nem minisztériumi szakemberek úgy látják: az új szisztéma távolról sem tökéletes.
Jövőre a pénzt már nem a kistérségi társulások, hanem a megyei könyvtárak kapják, méghozzá normatív módon. Mint az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) illetékeseitől megtudtuk, a kistelepüléseket három csoportba osztották, az 1000 fősnél kisebb falvak után (hozzávetőleg 1700 ilyen van az országban) 600-700 ezer forint jár majd, az 1001-1500 fős települések után nagyjából egymillió, az 1501?5000 lakosúak után pedig 1,2-1,3 millió forint.
A megyei könyvtár tényleg a városokon keresztül akarja ellátni a munkát, csak nem lesz ember, akit erre alkalmazni tudnának -- jegyezte meg az új rendszerrel kapcsolatban a Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók szakszervezetének elnöke, Földiák András. A Könyvtár, Információ, Társadalom című szakmai hírlevél szerkesztője, Mikulás Gábor is megfogalmazott néhány észrevételt. Úgy látja: a döntéshozók most messzebbre kerültek a döntés következményeit élvezőktől vagy elszenvedőktől, és ez a menedzsmenttapasztalatok szerint rosszabb döntéseket vetít előre.
Emellett -- hívta fel a figyelmet -- a legjobb nyugati minták szerint a támogatást nem a szolgáltatók, hanem az ellátandók kapják valamilyen formában, és ők határoznak, kitől milyen szolgáltatást vesznek igénybe -- ebben a modellben elégedettebbek a felhasználók. Hozzátette: nem ismert olyan hazai felmérés, tanulmány, amelyből kiderülne, hogy a kistelepülési ellátás mely formája hol a leghatékonyabb: mozgókönyvtár (pl. könyvtárbusz) vagy a könyvtáros utazzon-e a kistelepülések könyvtárhelyiségébe, mely akár más funkciókhoz is kapcsolódik (posta, kávézó, önkormányzati információs pont, kocsma, játékbolt, teleház stb.). Márpedig ha nincsenek ilyen adatok, akkor sajnos nagy a valószínűsége a szakmaiatlan, a hatékonyságot figyelmen kívül hagyó döntéseknek -- vélekedik Mikulás Gábor.


A könyvtáros és a kölcsönzésFEL

Könyvtárosként kölcsönzött-e már a kölcsönzési határidőn túl? -- volt a KIT legutóbbi szavazási kérdése. A válaszok megoszlása:
6 - Természetesen, a könyvtárosnak ez alapértelmezett juttatás.
14 - Többször előfordult.
9 - Ritkán.
9 - Soha.
-- A nem reprezentatív felmérés eredménye azt mutatja, hogy a könyvtárosok nagyobb része munkahelyi juttatásnak tekintik a meghosszabbított kölcsönzési periódust. Valamivel kisebb hányaduk igyekszik ragaszkodni az ügyfeleknek is járó jogosultsághoz. (MG)


Egyesítik erejüket az EEM-nek kiszolgáltatott csoportok -- Humán PlatrormFEL

A Humán Platformot egy hónappal ezelőtt alapították, elsőnek a független színházak védelmében. Majd megkeresték a főként az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó, hasonlóan kiszolgáltatott helyzetben lévő csoportokat. Így jött létre 21, a kultúrában, az egészségügyben, az oktatásban és a szociális ellátásban érdekelt szervezet összefogásával a Humán Platform.


A késedelmi díj természete és alternatívái -- 5. kérdések (olvasóink szavazatára)FEL

Olvasni arról, hogy gyerekek 'leolvashatják' a késedelmi díjat. Ugyanabban a cikkben arról is, hogy penitenciaképpen autóról biciklire kell váltania a késedelmes olvasónak. Ezért felmerül bennem, hogy mennyire mehetünk el? Megkérheti-e a könyvtár az olvasót, hogy támogató levelet írjon a könyvtárfenntartó képviselőjének hasonló céllal? -- Feltehetően nem. Vagy megkérhetjük-e, hogy töltsön ki egy könyvtári kérdőívet (pl. milyen programokat kíván, az őt érdeklő dokumentumok köre, kívánt szolgáltatások stb. Kérhetünk-e fogyást (súlyfeleslegének ledolgozását)? -- Csak felvetem, mint gondolatot. Mit kérhetne a könyvtár alternatívaként? -- További javaslatait írja meg: kithirlevel@gmconsulting.hu (ref.: MG)


Székesfehérvár tartja fenn a Vörösmarty könyvtárat is -- kiemelkedő tartozás nélkülFEL

Dorkota Lajos kormánymegbízott, Mátrahalmi Tibor, a Fejér Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője és Cser-Palkovics András polgármester a Városházán írták alá a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága és a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár tulajdonosváltás miatti átadás-átvételére vonatkozó dokumentumokat. Székesfehérvár képviselőtestülete még november 30-án határozott, hogy a város fenntartásába kerül a Szent István Király Múzeum és a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár.
Mátrahalmi Tibor a Fejér Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője elmondta, hogy a múzeumot és a könyvtárat is fegyelmezett háttérrel adják át Székesfehérvár MJV Önkormányzatának. Egyik intézménynek sincsen kiemelkedő tartozása és fegyelmezett munkavégzés folyik mindegyik helyen.


A könyvtár szexi...FEL

A könyvtárakkal kapcsolatban, számomra érthetetlen módon, sokan viseltetnek ellenérzésekkel. Pedig a könyvtár, jó, olcsó, ráadásul zöld.
A könyvtárak furcsa megítéléséért nem tudom ki, mi a felelős, de többször tapasztaltam, hogy egyesek idegenkednek tőle. Eme furcsa jelenség mögött talán az rejtőzhet, hogy a tudomány olyan templomának állítják be a könyvtárakat, ahova egyszerű földi halandó nem teheti be a lábát. A helyzet azonban az, hogy bárki bemehet egy könyvtárba, aki kifizeti a belépőt. A gyakorlati részletek előtt azonban jöjjön az elmélet.


Nyílik a megyei könyvtár CsíkszeredánFEL

Sok könyvtárlátogató örömére szerdától újra működőképes lesz a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár. Korszerű, világos, új épület várja az érdeklődőket a Nagy Imre Általános Iskola mellett. 'Nagyon meg vagyunk elégedve az új helyszínnel' -- mondta portálunknak Kopacz Katalin igazgató. Számára az a legfontosabb, hogy minden részleget egy épületben lehet megtalálni. Háromnapos avató ünnepséggel készülnek az intézmény átadására.


Egyensúlyra kell jutni a politikusok és a közalkalmazottak közöttFEL

HVG: Sokan azt mondják, hogy önök nem irányítják a várost, csak hagyják, hogy a közalkalmazottak úgy végezzék a munkájukat, ahogy azt a legjobbnak tartják.
Jón Gnarr, Rejkjavík polgármestere: Ez jórészt igaz. De egyensúlyra kell jutni a politikusok és a közalkalmazottak között, hogy egyiknek se legyen túlzott hatalma a másik felett. Korábban e tekintetben túl nagy szerepe volt a politikának. Szerintem több szakértelemre van szükség.


Gyerekkönyvtár a Szent-Györgyi Albert Agórában, magas polcokkalFEL

Szent-Györgyi Albert Agórával egy időben 2012. december 14-étől a nagyközönség számára is megnyílt az Agóra Gyermekkuckó a szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár új fiókkönyvtára, amely a tudományos és kulturális központ földszintjén közel 30 négyzetméteren, több mint 3000 kötettel, jelentős részben gyermek és ifjúsági irodalommal áll az érdeklődők rendelkezésére.
Az Agóra Gyermekkuckóban hétköznapokon 13 órától 18 óráig, szombaton pedig 9-től 13 óráig tart nyitva. Két könyvtáros várja olvasni valóval, könyvtári programokkal és mosollyal a látogatókat. Januártól tizenegy fajta újságot, folyóiratot is lapozgathatnak majd a kis családi könyvtárba betérők.


Hihetetlen kincsekkel gyarapodott a levéltárFEL

Közel 800 ezer digitális felvétellel és 600 óra hanganyaggal gyarapodott az idén a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának állománya.
Az intézmény így immár mintegy hat és fél millió dokumentumot tesz digitálisan hozzáférhetővé különböző szolgáltatásain keresztül. Digitalizálták többek között a katonaállítási lajstromok és a Belügyminisztérium névváltoztatási kartonjait. A folyamat során a szakemberek az 1756 és 1918 között keletkezett, jelenleg részben csak mikrofilmen kutatható katonaállítási lajstromokat, újonc-összeírási jegyzékeket rendezik adatbázisba, amelynek alapját a mikrofilmes állomány szkennelt változata adja...


Mi lesz a digitalizálással? -- tárgyalóképesek-e a könyvtárak?FEL

Mostanában ismét folyamatosan foglalkoztat a digitalizálás problémája (remélem, hamarosan arról is tudok nyilatkozni, hogy miért).
Az alapvető probléma ugye az, hogy a hatályos szerzői jogi törvény szerint mindenféle másolás, többszörözés tilos. Ebbe természetesen beleértendő a könyvtári digitalizálás is, és most hagyjuk a kivételeket. Erre számtalan megoldási javaslat született, használhatóbb és kevésbe az, de közös jellemzőjük, hogy egy olyan helyzetre próbál megoldást találni, ami egyelőre teoretikus, hiszen a könyvtárak hivatalosan vajmi kevéssé végeznek ilyen munkát, illetve ha mégis, akkor sincs ugye erről semmiféle nyilvántartás vagy követés. És ha mégis végeznének, akkor villámgyorsan jön a kivégzés (l. Nagykanizsa), és megoldás helyett statuálás, kivégzés stb. (de szerencsére mindig voltak és vannak józan gondolkodású emberek, akik tudják ilyen esetben is kezelni a dolgokat).
Mi ebből a tanulság? Ebben a helyzetben biztosan nem vagyunk olyan helyzetben, hogy akár tárgyalóképesek legyünk (és lehet játszani bizottságosdit, van rá egy húszasom, hogy mi lesz belőle akár még közép távon is). A megoldáshoz előbb kicsit le kéne ülni gondolkodni.


Információszerzés öncenzúra idején -- meg kell keresni a kimondatlantFEL

A sajtót érő politikai befolyás mértékét jelzi, hogy az újságírók 55 százaléka szerint munkahelyük pénzügyi háttere függ a mindenkori politikai hatalomtól -- derül ki a Mérték Médiaelemző Műhely kutatássorozatából. Az elemzés megállapítja: a magyar sajtószabadságra nézve az egyik nagy veszély az új médiaszabályozás miatt is erősödő öncenzúra.
Az újságírókkal készített mélyinterjúk során arra a kérdésre, hogy alkalmazott-e már öncenzúrát, olyan válaszok születtek, mint 'Igen, (...) mindenki csinált már ilyet', 'Aki függetlenül szeretne írni, az partizántechnikákhoz nyúl. Elvesztek az illúziók, a rendszeren kívülre kell helyezkedni'. A leggyakoribb öncenzúratípus az elhallgatás, amit az újságírókkal folytatott mélyinterjúk is alátámasztanak, a válaszadók ugyanis leggyakrabban az öncenzúrát egy téma, egy politikus vagy közszereplő érinthetetlenségével azonosították. Az öncenzúra bevett módja, hogy bizonyos szakértőket az újságíró nem hívhat, nem idézhet, illetve bizonyos szavakat ajánlatos használni, bizonyosakat, mint a 'reform' vagy a 'megszorítás', pedig mindenképpen mellőzni kell. A kutatási adatok arra is rámutatnak, hogy akik az öncenzúrát alkalmazzák, azok többsége ennek több formáját is gyakorolja. A tények elhallgatása mellett gyakori például a szándékosan simulékony fogalmazás, a sorok közötti kommunikáció, vagyis a 'kimondás' elmaradása.
Analógiák

Áramlatélmény -- tevékeny részesség mások segítésébenFEL

A művészek, a tanárok, a tudósok és az idegsebészek talán viszonylag nagyobb valószínűséggel élvezik a munkájukat, és hiszik el, hogy munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy jobb hely legyen a világ. Azonban a hivatás semmiképpen az imént felsorolt foglalkozások kiváltsága. Sőt, a kutatók azt találták, hogy az emberek figyelemre méltó ügyességet árulnak el abban, hogy az a lehető legnagyobb elkötelezettséget és értelmet jelentse számukra.
Interjúkat készítettek [Ami Wrzesniewski, Yale] például egy kórház huszonnyolc fős takarítószemélyzetével, és kiderült, hogy vannak közöttük olyanok, akik nem szeretnek takarítani -- ők úgy érezték, hogy nem kellenek hozzá magas szintű készségek, és csak a lehető legkevesebbet dolgoztak --, ezzel szemben a többiek valami nagyobb szabású és jelentőségteljesebb dologgá alakították át munkájukat. A kórházi takarítómunkások e második csoportja úgy beszélt a munkájáról, hogy az megkönnyíti a betegek, a látogatók és a nővérek életét. Élénk társasági életet éltek (pl. útbaigazították a látogatókat, felvidítottak egy-egy beteget), azt mondták, hogy szeretnek takarítani, és szerintük komoly szakértelmet igényel a munkájuk. Nem is meglepő, hogy ők áramlatélményt éltek meg a végzése során. Mindig valami kihívást kerestek -- például hogyan lehet leghatékonyabban elvégezni a munkájukat, vagy hogyan segíthetnek valakinek meggyógyulni azáltal, hogy a lehető legnagyobb kényelmet biztosítják számára. A hivatalos kötelességeik mellé újabb feladatokat vállaltak, például átrendezték a falakon lógó festményeket, vagy virágokat szedtek. Egy nagyobb, összefüggő egész részének tartották magukat, nemcsak a padlót suvickolták és a szemetest ürítették, hanem részei voltak egy olyan rendszernek, amely jobbá tette az emberek életét.
Más foglalkozások -- fodrászok, informatikai mérnökök és konyhai munkások -- esetében is megfigyelték már, hogy az a lehető legnagyobb áramlatélményt jelentsen és értelme legyen. Érdemes átgondolni, hogyan válhatna az Ön munkájának is javára egy szemléletváltás.

Hírforrás: Hogyan legyünk boldogok? : életünk átalakításának útjai tudományos megközelítésben / Sonja Lyubomirsky, 2008
2012. december 19.  • Továbbküldöm a hírt

Mobil sommelier segít bort választani a TescóbanFEL

Egyedülálló szolgáltatást vezetett be a Tesco nyolc hipermarketjében: a normál mobiltarifával hívható számon a Magyar Sommelier Szövetség borszakértői segítenek a borválasztásban a vásárlóknak, az adott áruház teljes kínálatát figyelembe véve.
Praktikus

Gyakorolja a gyorsabb gépelést, ingyen, a böngészőjébőlFEL

Lassan kezünk kiterjesztésévé válik a billentyűzet, annyit gépelünk, miközben dolgozunk, szórakozunk. Ha gyorsan és flottul bánunk a billentyűkkel, értékes időt takaríthatunk meg.
A gyors és pontos gépelés értékes perceket takaríthat meg számunkra, így érdemes picit gyakorolnunk, különösen hogy ezt egészen egyszerűen, akár közvetlenül a böngészőnkből is megtehetjük. Ebben segíthet a Type Fu nevű ingyenes szolgáltatás, amelynek használatához semmit sem kell letöltenünk, közvetlenül a böngészőnkből érhetjük el. -- link


Védje fiókját: így készíthet egyszerűen sokoldalú, rejtett e-mail-címetFEL

Úton-útfélen kérik, és mi úton-útfélen megadjuk az e-mail-címünket, azután csodálkozunk, ha elöntenek bennünket a spamek. Ha el szeretnénk kerülni ezt, akkor létrehozhatunk egy másik e-mail-fiókot, amit kifejezetten ilyen célokra tartunk fenn, vagy készíthetünk eldobható vagy épp maszkolt/rejtett címet is. Ez utóbbira mutatunk egy mindig kéznél lévő megoldást. A MaskMe egy Chrome-bővítmény, amelyet innen tölthetünk le. -- link


Végleg leáll a Google több szolgáltatásaFEL

Több szolgáltatását is leállítja a következő hetekben a Google. A sokak által használt naptár és a mobilosokat érdeklő Sync is érintett.
Jövő év január 30-a után nem lehet majd új eszközökön aktiválni a Gmailt, a Google Naptárat és a google-s kontaktjainkat Microsoft Exchange rendszeren át szinkronban tartó Google Sync-et. Jó hír, hogy az iOS, Nokia, SyncML, Windows Phone és Windows Mobile rendszereken használható funkciót jelenleg alkalmazók egyelőre védve vannak, számukra ugyanis továbbra is megmarad a szolgáltatás.


Nincs még ötlete karácsonyra? Egy weboldal felmérte, ki mit szeretneFEL

Az Olcsóbbat.hu árösszehasonlító portál közel 1300 fő részvételével készült kutatásából kiderült, a válaszadók közel egynegyede csak ritkán, vagy soha nem olyan ajándékot kap, amit igazán szeretne. A kutatás második szakaszában megkérdezett internetes vásárlók szerint a zokni már annyira unalmas, hogy a legextrémebb ajándéktárgyak között is szerepel. A weboldal statisztikái pedig azt mutatják, hogy leginkább azok tanácstalanok, akik a férjüknek keresnek ajándékot.
Kisszínes

Megvolt az e-könyvolvasók vásárlásának csúcsa?FEL

Az idén várhatóan világszerte 14,9 millió e-könyvolvasót értékesítenek, ami 36 százalékkal kevesebb a tavalyinál. A tendencia a következő években tovább folytatódhat, így 2016-ban már csak világszerte 7,1 millió e-könyvolvasót adnak majd el. Mindez azt jelenti, hogy nagyon kevés a valószínűsége annak, hogy sikerül újra megközelíteni a tavalyi 23,2 millió eladási szintet. A piackutatók úgy vélik, hogy ez a folyamat még a gyorsan változó IT-ágazatban is példátlan és amennyiben az előrejelzéseik bejönnek, akkor bebizonyosodik, hogy az egyetlen funkciós céleszközöket idővel kíméletlenül kiváltják a többfunkciós termékek. Ugyanez a sors várhat később a fényképezőgépekre, az MP3-lejátszókra és a navigációs készülékekre is, igaz, esetükben az 'aranykorszak' némileg tovább tarthat.


Így jutalmazhatják, ha jól dolgozik -- motiválás és teljesítménykontrollFEL

Az E-Group bemutatta az első hazai HCRMS (Human Capital Reward Management System), azaz munkaerő-jutalmazó és motivációs szoftvert. A nemzetközi nagyvállalatoknál is bevezethető szoftver lehetővé teszi az egyéni teljesítménymérést és az ezen alapuló, lojalitást és motivációt növelő ösztönzési rendszer kialakítását és menedzselését.
Általánosan elterjedt rossz gyakorlat a vállalatoknál, hogy a munkatársak értékelésénél a munkában töltött időt, és nem az elvégzett munka mennyiségét és minőségét veszik figyelembe. Ennek egyenes következménye, hogy az alkalmazottak nem 'ledolgozzák', hanem 'leülik' a munkaidőt. Ugyanakkor a piac pont ellenkezőleg működik: nem a bent töltött munkaidőt, hanem az eredményt díjazza. Ezért meg kell teremteni és folyamatosan biztosítani kell a kollégák motivációját és érdekeltségét. Ennek alapja a teljesítményen alapuló értékelés, amihez elengedhetetlen a szorosabb és pontosabb visszacsatolás, a motivációs, javadalmazási, képzési rendszerek integrálása a mindennapi munkafolyamatokba. Ebben segíthet a hatékony munkaügyi motivációs rendszer által biztosított lojalitásnövelés és ösztönzés.


A Művészeti Akadémiára bízta irodalmi hagyatékét (a berlinire)FEL

Nem kíván többé írni Kertész Imre. A Nobel-díjas magyar író a berlini Művészeti Akadémiára bízta irodalmi hagyatékát.
A Művészeti Akadémia archívuma, ahol Kertész irodalmi hagyatéka nyilvánosan hozzáférhető, kutatható, s a tervek szerint a nem távoli jövőben legalább egy része online is megtekinthető lesz, a német nyelvterület legnagyobb interdiszciplináris gyűjteménye. Mint ahogy az akadémia maga is az alkotók széles körének gyűjtőhelye: 404 tagja között vannak filmesek, színházi emberek, írók, és persze festők, építészek, szobrászok, zenészek, énekesek, komédiások. Köztük Esterházy Péter, Konrád György, Nádas Péter, Szabó István, Kurtág György -- a magyar kultúra németországi elismertségének emblematikus figurái.
Arról pedig, hogy a gyűjtemény miért nem Budapesten található -- holott magyar nyelvű anyagról van szó, vagyis a berlini akadémia levéltárosainak gondoskodniuk kell majd szakfordítói segítségről is --, az est második felében alkothatott képet magának a látogató. Annak ellenére, hogy egyetlen szó sem hangzott el erről.


Miért nem jut el az állásinterjúig?FEL

Címkék: praktikus | munkaügy |

Úgy érzi, remek az önéletrajza és tökéletes lenne a meghirdetett pozícióra, de nem jut el a személyes találkozóig, hogy bizonyítson? A CareerBuilder összeszedett négy olyan jellemző hibát, amit elkövetnek az álláskeresők, és ami végül a kiszemelt pozíció elbukásához vezet.
1.) Rossz helyre fókuszál...
2.) Nem követi az utasításokat...
3.) Unalmas a kísérőlevél...
4.) Nincs utánkövetés...


Régi könyvek újrahasznosítása -- tépjük szét és készítsünk virágotFELFizetőssé lett az online Die Welt -- 20 cikk utánFEL

Csak előfizetéssel lehet mától hozzáférni a Die Welt internetes kiadásához a huszadik megtekintett cikk után. A konzervatív német napilap a brit Financial Times és az amerikai New York Times példáját követi. Az ingyenes internetes hírszolgáltatás saját végzetét hordozta idáig. Itthon a nagy multinacionális kiadók és a politikai pártok reklámcélok miatt nálunk késleltetni fogják a fizetőssé válást.
Kiemelt Katalist-hír

A legnagyobb hazai online műtárgygyűjteményFEL

Szenzációs hazai és jelentős nemzetközi eredmény a Néprajzi Múzeum mintegy 100 000 műtárgyat bemutató képes online adatbázisa, amely mostantól hozzáférhető a nagyközönség számára.
A látványos és könnyen kezelhető, mai felhasználói igényeknek megfelelő felületen a Néprajzi Múzeum 60 000 műtárgyat és 38 000 fényképet, nyomatot és rajzot tesz közzé képpel ellátott adatbázisrekord formájában... -- link
Információforrások

Mennyire veszélyes környéken laksz? -- országos bűnügyi térképFEL

Elkészült és szombattól a rendőrség honlapján mindenkinek hozzáférhető az ország bűnügyi térképe link -- jelentette be az országos rendőrfőkapitány általános helyettese egy pénteki sajtóbeszélgetésen, Budapesten. (Pénzcentrum)
A rendőrség cáfolta, hogy az első napon használhatatlan lett volna az adatbázis. (Police.hu)


A Google részletesebb és okosabb térképet jelentetett meg MagyarországrólFEL

Magyarország kórházai, egyetemi campusai, idegenforgalmi célpontjai, de az ország legnagyobb temetői is korábban nem látott részletességgel kerültek fel a Google Térképre. A térkép intelligensebbé is vált, miután a Google autói bejárták az országot és így pontosították az utcaneveket, közlekedési jeleket.
Ma Magyarország mellett még 9 másik európai államban frissítették a mérnökök a Google Térképet. Ezzel már 41 ország került fel a modern Európa- és világtérképre.


Webalapú agrárstatisztikai rendszer készülFEL

Webalapú, egységes agrárstatisztikai információs rendszer fejlesztését indítja el az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) -- közölte az intézet hétfőn.
A most induló projekt célja, hogy megkönnyítse az ágazati szereplők, az agrárirányítás és az agrárkutatás munkáját a feldolgozott információk széleskörű hozzáférésének biztosításával, a különböző felhasználói csoportok -- termelők, feldolgozók, szakmai szervezetek, irányító szervek -- döntéshozatali mechanizmusának megalapozásával és elősegítésével. A fejlesztés a szarvasmarha vágóhidak számára egyszerűbbé teszi az Európai Bizottság által előírt árinformációk előállítását.
A fejlesztések eredményeképpen csökkennek az adatszolgáltatók terhei, javul és felgyorsul a rendszerek közti adatáramlás. Mindez segíti a mezőgazdasági termelők informáltságát, növekszik a jelenleg meglevő állami információs rendszerek és adatbázisok közhasznúsága, végső soron az információ kihasználtsága a hazai mezőgazdasági termelők körében - tájékoztatott az AKI. A projekt támogatási szerződését december első hetében írták alá, az egységes rendszer legkésőbb 2013. december 31-re készül el.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról