Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2002/5., 7. 3.

A Könyvtári Figyelő 2002. 1-2. számának tartalmából (megjelenés alatt)
Az informatikai minisztérium programjáról
Mobilról is informálódhatnak a finnek
Támogatott internetcsomag augusztustól - addig marad a 150 Ft-os átalány
Eloadások a MIBE szakmai napján
Miért üres az új teleház?
Telekunyhóból teleház -- Ahogy tetszik
Kontrolling a könyvtárban
Finn közkönyvtári adatok
Nemzeti információs társadalom stratégia és könyvtárak
Yokohama, 2002., nyár


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

A Könyvtári Figyelő 2002. 1-2. számának tartalmából (megjelenés alatt)FEL

TAMÁS Csilla: Könyvtárhasználók és közkönyvtárak 1999-2000-ben holland-magyar közös vizsgálat keretében mérték fel a hazai közkönyvtárak használatát. A 18 kérdés három területre irányult
a) a használók összetételére,
b) a könyvtárhasználat jellegére és
c) a könyvtárhasználat minőségére. A felmérésből készült jelentés alapján kapunk táblázatokkal, grafikonokkal illusztrált összefoglalást a hazai könyvtárhasználókról.
RÓZSA György: A fejlődő országok haladásának útja "globális könyvtárakkal kikövezett" Esszé a fejlődő országok kulturális elmaradottságának felszámolásával kapcsolatban egy globális, multifunkcionális szerepet ellátó kulturális központ, könyvtár szerepéről.


Az informatikai minisztérium programjárólFEL

Az újonnan felálló Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) vezetői voltak az ITTK szakmai klubjának vendégei június 20- án: Kovács Kálmán miniszter, Csepeli György politikai államtitkár és Suhajda Attila, az információs társadalom ügyekért felelős helyettes államtitkár. Az est folyamán mindhárman lehetőséget kaptak "ars poeticájuk" ismertetésére, illetve kérdésekre válaszoltak. A beszámoló Pintér Róbert tollából részletesebben: link

Régebbi hírforrás(ok): link

Mobilról is informálódhatnak a finnekFEL

Júniustól a finnek mobiltelefonjukról is tájékozódhatnak a legfontosabb finn könyvtári adatbázisok tartalmáról. LINNEA név alatt több adatbázis érhető el. A LINDA az egyetemi könyvtárak könyveiről és időszaki kiadványairól nyújt tájékoztatást. A MANDA a körzeti könyvtárak állományáról nyújt felvilágosítást, míg az ARTO az 1990 óta épített finn (nemzeti) cikkbibliográfia tartalmáról (mintegy ezer finn folyóirat tartamát tárják fel). A negyedik, a VIOLA a finn hangzó dokumentumok gazdag választékát kínálja (1900-tól mintegy 5 millió egységet). Ezen felül megindul a teljes szövegű cikkszolgáltatás 30 időszaki kiadvány hétezer tanulmányát kínálva (link A szolgáltatás igénybe vétele egy órára 1,66 euróba kerül.

Régebbi hírforrás(ok): link

Támogatott internetcsomag augusztustól - addig marad a 150 Ft-os átalányFEL

Az informatikai miniszter javaslatára a kormány úgy döntött, hogy központi költségvetési forrásokat biztosít a hazai internethasználat széles körű alkalmazásának elősegítése céljából.

Régebbi hírforrás(ok): link

Eloadások a MIBE szakmai napjánFEL

A közelmúltban lezajlott Magyar Információbrókerek Egyesülete által szervezett szakmai nap anyagai nagyrészt elérhetók a szervezet honlapján: link A már fenn lévő anyagok: Marketinginformációs tanácsadás Magyarországon (Szántó András, Yanagida Kft.), Az információbróker etikája (Mikulás Gábor), Céginformáció és forrásai (Kiszl Péter, ELTE BTK), Információbróker-képzés Szombathelyen -- hallgatói szemmel (Bíró Szabolcs és Budai László)

Régebbi hírforrás(ok): link

Miért üres az új teleház?FEL

A vártnál kevesebb érdeklodőt vonz Szombathely első teleháza, amelyet a Derkovits Városrészért Egyesület alakított ki és működtet április óta. A teleházban korszerű számítógépek mellett fénymásoló, fax és szakértő tanácsadó várja a betérőket, akik azonban egyelőre naponta alig néhányan vannak. A beruházás az önkormányzat és a megyei munkaügyi központ támogatásával és pályázati úton szerzett pénzek bevonásával valósult meg, de feltehető, hogy az emberek nem tudják: bárki élhet ezekkel a lehetőségekkel.

Régebbi hírforrás(ok): link

Telekunyhóból teleház -- Ahogy tetszikFEL

Átadták a felújított Petofi Emlékkönyvtárat és az abban kialakított kistérségi információs központot a dél-zalai Gelsén. Ezentúl a létesítmény teleházként is működik. Hét számítógépet helyeztek el. A betérők betekintést nyerhetnek a települések fejlesztési, vállalkozói és önkormányzati adatbázisába. Kovács Kálmán informatikai miniszter kiemelte: Magyarország versenyképes ország lesz, ha mindannyian részt vállalunk a tudásalapú, információs társadalom kiépítésében.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kontrolling a könyvtárbanFEL

A kontrolling a tervezés során meghatározott tevékenységek menet közbeni visszacsatolása. Ennek egyik újabban használt módszere a Balanced Scorecard (BSC), amely az egyes teljesítménymutatókat egymáshoz viszonyítva meghatározott egyensúlyban szemléli. Pl.: a feltárás mérője egyaránt lehet az idő illetve a pontosság, ám ezek persze könnyen kijátszhatók egymás ellenében. Szükség van tehát egy optimális idő / pontosság arányra. Három német nagykönyvtár is belevágott közös BSC-rendszer kialakításába (forrás: Performance, processes and cost: managing service quality with the Balanced Scorecard. In: Library Trends 49 (Spring 2001) p. 709-17). Ok a használók, pénzügyek, belső folyamatok, potenciálok (innováció) területeit vették a BSC elemeinek. Projektjüknek integrált kontrolling-rendszert állítanak fel, amely gyűjti és elemzi a teljesítménnyel kapcsolatos adatokat, és segíti a menedzsment döntések meghozatalát.

Régebbi hírforrás(ok): Kontrollingról röviden: Könyvtárosok kézikönyve IV., Könyvtárgazdaságtan fejezet, p. 381-2.

Finn közkönyvtári adatokFEL

2001-ben 432 finn közkönyvtár működött. Ehhez számítható még 463 szolgáltatóhely és egy híján 200 bibliobusz (ez utóbbi szám Európában valószínűleg a legmagasabb). A teljes állomány meghaladta a 40 millió egységet. Ebből közel 36,5 millió könyv (32 millió finn, 2,6 millió a tekintélyes svéd kisebbség nyelvén, s további 1,8 millió más nyelven látott napvilágot). Érdekességként: 74 ezer CD-ROM gazdagította az állományt. A könyvtárak fenntartása csaknem 1,4 milliárd finn márkába került (2001 tavaszán a márka 45 forintot ért). Az összes kiadás 53%-át fordították a munkatársak bérezésére s mintegy 16%-át állománygyarapításra.
Ha valaki tanulmányozni szeretné a 40 éve muködő finn közkönyvtári bibliobuszos szolgáltatást, akkor erre legjobb alkalom a négyévente szervezett skandináv bilbiobuszos fesztivál, melyre ezúttal a 800 éves Turkuban kerül sor augusztus 15-18. között. Eddig legtöbben a dániai találkán voltak, most 300 vendég, s mintegy 60 bibliobusz "személyes" megjelenésére számítanak.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nemzeti információs társadalom stratégia és könyvtárakFEL

Z. Karvalics László előadása a Könyvtárostanárok IX. Nyári Akadémiáján, Debrecenben, 2002. június 24-én. Az előadás Power Point bemutatója: link

Régebbi hírforrás(ok): link

Yokohama, 2002., nyárFEL

Nos, most nem arra gondolok, amire legtöbben a hétvégi döntő kapcsán. A városban ugyanis egy másik fontos esemény is történik; a japán Iskolai Könyvtárak Szövetségének közgyűlése és konferenciája. Noha a japán iskolai könyvtárosok ügye sokban eltér a hazaitól, több ponton figyelemre méltó teljesítményeket mutat. Ilyenek a lobbizás, a gyermek- és ifjúsági könyvek szinte teljes piacának folyamatos figyelése és a kiadványok minősítése, kiadói tevékenység, olvastatás, iskolakönyvtári gyermeksegítők. További adatok: link

Hírforrás:
2002. július 03.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link Nyomtatásban a Könyv és Nevelésben; 2000/4.legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról