Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2003/20., 5. 21.

Infobróker-jövő; piaci kihívások és EU
SWOT és beszámoló (MKE)
Figyelemmenedzsment, mint motivációs eszköz
Hogyan kommunikáljunk a kisebbségekkel?
Tudásmenedzsment 2.
Új központi katalógusok Japánban
A Questia hálózati könyvtára
Országos könyvtári törvényhozási napok Washingtonban
Változik az ERIC?
Készül a digitális természettudományos könyvtár (NSDL)
Fitnesz az internetről - amerikai trendi
Ne csak üljünk a gép előtt, tornázzunk is!
Számítógéptől védő ital
Az emberi érdeklődés megragadása a sajtóközleményben
Megugrott a magyar internetezők száma
Vezeték nélküli adatbázis-szolgáltatás
Megjelent a 2002-es év információs társadalom irodalmának bibliográfiája
Évi 102 nap munka nélkül
Könyvet keres? A Könyvkereső megkeresi és leszállítja
Először is, szegd meg az összes szabályt!
Disney: a lemez 48 óra múlva megsemmisíti magát
37 év késéssel került vissza a könyv a könyvtárba
Ingyen internetelérés ezer kismamának
Terror a munkahelyen - testben és lélekben
Digitális térképek mutatják az időt
Az információbrókerségről...
És ami az információbróker tevékenységén túl van...
Szigorúan ellenőrzött levelek
A hallgató kérdez, a miniszter válaszol
Számítógép akár ingyen is?
Együttműködés az információs társadalom gyorsabb kiépítése érdekében
Stop free content?
Elektronikus papír már 2004-ben?


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Infobróker-jövő; piaci kihívások és EUFEL

A Magyar Információbrókerek Egyesülete és a Benedict School a fenti címmel szakmai napot szervez 2003. május 28-án. A program:
10.45-11.30 - Az európai uniós joganyag elérhetősége magyar nyelven (előadó: Somssich Réka, osztályvezető, Igazságügyi Minisztérium)
11.30-12.15 - A hazai tartalomipar fejlődési irányai és piaci kilátásai (előadó: Dr. Mlinarics József, elnök, Magyar Tartalomipari Szövetség)
12.15-13.00 - Integráció és információ; információforrások az EU-ról (előadó: Koreny Ágnes, információs referens, Az Európai Bizottság Magyarországi Delegációja, Budapest)
13.00-14.00 - Büfé, szünet
14.00-14.45 - Kormányzati tartalomszolgáltatás (előadó: Szakmáry Ákos, főtanácsadó, Miniszterelnöki Hivatal)
14.45-15.15 - Magyar vállalatok információs igényei - infobróker-lehetőségek (előadó: Bíró Szabolcs, Berzsenyi Dániel Főiskola)
15.15-15.25 - Zárszó
A szakmai nap részvételi díja 8.000, a MIBE tagjainak és közalkalmazott könyvtárosoknak 3.000 forint. További információ: link tel.:1 413-2877 (Hrivnák Andrea)


SWOT és beszámoló (MKE)FEL

A nemrég leköszönt MKE-elnök, Ambrus Zoltán a 3K negyedik számában áttekinti a MKE elmúlt négy évét, így elemzi annak környezetét, a hazai könyvtári helyzetet is. Eszerint veszélyt jelent például a túlpolitizáltság, egyúttal a koncepciótlanság a kultúra területén. Innentől kezdve -- kitűzött cél hiányában -- pedig nehezen értelmezhető az ágazat erőforrásainak mennyisége (ami persze tovább csökken). Erősség a soha nem tapasztalt kezdeményezőkészség a szakmában, az informatika megismerése, vagy például a marketing, minőségbiztosítás, a pr alkalmazott megjelenése -- írja Ambrus Zoltán az MKE nevében. Gyengeség viszont a szakmai koncepciótlanság (az EU-val kapcsolatban is), könyvtári szervezetek gazdaságtalan működtetése, s mivel nem tudunk közelférkőzni sem hatalmi döntéshozókhoz, illetve nem sikerül modern, "hasznos" könyvtárképet mutatni a számunkra legfontosabb entitásnak, a használóknak, megkérdőjeleződik a pr és marketing eredményessége, illetve a minőségirányítás célossága is. További gond, hogy gyenge az együttműködési képesség szakmán kívül és belül egyaránt. Szintén tanulságos olvasmány a MKE 4 évének önértékelése is. Egy gondolat ebből: az MKE nemzetközi tevékenysége sikerágazatnak lenne tekinthető (az adatok a szövegben vannak felsorolva), ha a szervezeti tapasztalatok és kapcsolatok hasznosítása eredményesebb lenne, mint az eddigiekben.

-- Ez utóbbi észrevétel szélesebb körben is kiterjeszthető; a beszámoló sok olyan hivatkozást tartalmaz (felmérések, tanulmányok stb.), amely címből ítélve hasznosnak tűnik, azonban a MKE honlapján -- link -- nem elérhető, illetve eredményeik nincsenek a köztudatban. (MG)

Hírforrás:
2003. május 21.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Könyv Könyvtár Könyvtáros, 2003/4. p. 3-14.

Figyelemmenedzsment, mint motivációs eszközFEL

A szervezeten belüli figyelem mennyisége korlátozottan áll rendelkezésre. Ezért a hatékony munkavégzés érdekében érdemes csökkenteni a munkatársak figyelméért versengő elfoglaltságok számát. Pl.: egy új program beindításakor állítsunk le egy régit - javasolja a szerző. A Motorola a versenyszellem ébren tartása érdekében bevezette, hogy csipogó jelezte a versenytársak részvényindexének emelkedését a középvezetőknél, ami segített jelentősen emelni a bevételeket. Az Amazon.com egyebek mellett úgy generál használói figyelmet, hogy portálján recenziókat írhatnak a vendégek. Kívánságra az ügyfelek múltbeli vásárlásaik alapján könyvajánlásokat kaphatnak [pontosan úgy, ahogyan azt könyvtárak tehetnék].
A személyesség és az érzelmekre való hatás az egyik legjobb módszer arra, hogy megragadjuk valakinek a figyelmét. Felmérés szerint az az üzenet ragadja meg leginkább a figyelmet (fontossági sorrendben), amely:
1. személyes
2. érzelmi reakciót vált ki,
3. tiszteletreméltó embertől származik,
4. tömör és lényegre törő.
Forrás: Figyelemmenedzsment : figyelni a figyelmet. In: Consultation Magazin, (2003) 4; Forrás: Thomas H. Davenport, John C. Beck: Getting the attention you need (Harvard Business Review, 2000. szept.-okt. p. 119-126) (Harvard Businessmanager 2001/1. p. 6-14.) link

Régebbi hírforrás(ok): Figyelemmenedzsment : figyelni a figyelmet. In: Consultation Magazin, (2003) 4

Hogyan kommunikáljunk a kisebbségekkel?FEL

Hogyan kommunikáljon egy nyilvános könyvtár a kisebbségi, adott esetben a spanyol ajkú közösségekkel? Erre a kérdésre ad választ Yolanda J. Cuesta az ALA hivatalos honlapján, aki szakmáját tekintve a könyvtárak a különböző etnikumokkal és közösségekkel történő kommunikációjának elősegítésével foglalkozik. A szerző szerint nem elég elérni a spanyol ajkú kisebbségeket, meg is kell őket győzni a könyvtárhasználat fontosságáról, s arról, hogy boldogulásuk érdekében érdemes célzottan használniuk a könyvtárakat. A latin közösségekkel a leghatásosabbnak az interperszonális kommunikáció bizonyul, melynek során a könyvtáros és a könyvtár tiszteletet és megbecsülést vívhat ki a közösségek előtt. Yolanda J. Cuesta szerint három lényeges eleme van a spanyol ajkú, és általában minden kisebbséggel való kommunikációnak:
1. Alaposan meg kell ismerni a kisebbséget. Milyen a felépítése? Mely országból származik? Milyen a történelme? Mik a szokásaik?
2. Ki kell deríteni, hogy a kisebbségnek az eddigiek során milyen kapcsolata, milyen tapasztalatai voltak a könyvtárakkal.
3. Meg kell ismerni a kisebbségi közösségek igényeit és elvárásait, melyekre célzottan lehet alapozni a könyvtár marketingstratégiáját. (KE)

Régebbi hírforrás(ok): American Library Association, 2003. 05. 15., link

Tudásmenedzsment 2.FEL

Nagyon sok szervezet tűzi zászlajára a tudásmenedzsment divatos szlogenjét, de kevesen gondolják komolyan is a tudás tényleges erőforrásként való kezelését. "Ha egy vállalatnál [szervezetnél] a politikai környezet támogatja a tudás titkolózó és számító felhalmozását, akkor a potenciális "tudásvásárló" nem rendelkezhet eléggé értékes "fizetőeszközzel" ahhoz, hogy rábírja az "áruhalmozót" szakértelme megosztására." A tudásmegosztás tehát így nem kényszeríthető ki jó hatásfokkal. Ehhez bizalom kell. A bizalomnak pedig láthatónak, mindenütt jelenlévőnek kell lennie, és először a legfelső szinteken kell érvényesülnie.
A könyvtárosok marketingmunkája sem tökéletes: "A cégek gyakran nem ismerik fel a könyvtárosok tudásbővítő és -szervező szerepének jelentőségét, státusuk és bérük ritkán tükrözi valódi értéküket. Általában mindenfajta tudásügynököt alábecsülnek annak ellenére, hogy szerepük létfontosságú a tudáspiacon." Aki megosztja tudását, annak "fizetség" jár. A tudáspiac valutái lehetnek: reciprocitás (ha te elmondod, én is megosztom), hírnév (ha fordulhatunk hozzád, felnézünk rád), altruizmus (tudásom által közösen többek leszünk).
A tartalomfejlesztők számára intő tapasztalat: "Aki letölt egy információt a szerverről, nem érez olyan kötelezettséget a viszonzásra, mint akkor érezne, ha ugyanahhoz az anyaghoz telefonon vagy egy értekezleten jutott volna hozzá." A legfontosabb információközvetítő módszer tehát az ember és ember közötti, nem pedig a dokumentum és ember közötti, amely komoly tanulság a könyvtárosok számára is. Persze nem mindegy a közlő renoméja sem: "Nagyobb valószínűséggel jutunk el megbízható információforráshoz olyasvalakinek az ajánlásait követve, akit elismerünk és tisztelünk." Tehát a tudáspiacok formális és informális hálózatok köré egyaránt csoportosulhatnak. (összeállította: MG)

Hírforrás:
2003. május 21.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Tudásmenedzsment / Thomas H. Davenport, Laurence Prusak. - Budapest : Kossuth, BKE Vezetőképző Intézet, 2001. - 195 p.

Új központi katalógusok JapánbanFEL

A National Diet Library (japán nemzeti könyvtár) két új központi katalógus-adatbázist tett hozzáférhetővé, derül ki a könyvtár friss hírleveléből. A Braille-írásos művek és a hangos könyvek központi katalógusában 270 ezer rekord található. Az újságok központi katalógusát 1300 intézmény - könyvtárak, lapkiadók és rádióállomások - adataiból állították össze. A lapok pontos bibliográfiai adatai mellett szerepelnek a lelőhelyek. Lehet egy-egy intézmény választékát is böngészni. Ez hozzájárulhat a gyűjtési-megőrzési kooperáció fejlesztéséhez. A két katalógus csak japánul tanulmányozható.

Régebbi hírforrás(ok): link , link A hír: link

A Questia hálózati könyvtáraFEL

A Questia segíti az amerikai - és nemcsak amerikai - diákokat és más érdeklődőket. Jelenleg már 400 ezer dokumentum - könyvek, cikkek, konferencia-anyagok - kapható szerény előfizetés ellenében. Aki egy hónapig kívánja használni, az egy cent híján 20 dollárt fizet, aki negyedévig, az egy cent híján 45 dollárt, viszont egy cent híján 120 dollárért (ami havi tízesnek felel meg) egész évben lehet keresni és letölteni. Természetesen: 7/24, azaz a hét minden napjának minden órájában.

Régebbi hírforrás(ok): link

Országos könyvtári törvényhozási napok WashingtonbanFEL

Május 11-13-án a főváros egyik elegáns hoteljében - Hyatt Regency Washington - találkozhattak a könyvtárak, a könyvtáros szervezetek illetve a fenntartói tanácsok tagjai a képviselőház és a szenátus tagjaival, hogy eszmét cseréljenek a könyvtárak szerepéről, szolgáltatásaikról és lehetséges támogatásukról. Hétfőn este bemutatták a Gates-portált, mely a Gates-Alapítvány által támogatott közkönyvtárakat kívánja segíteni. 2002-ben 450 résztvevő látta fontosnak a jelenlétet.

Régebbi hírforrás(ok): link

Változik az ERIC?FEL

Az ALA és egyik legnagyobb szekciója, a Felsőoktatási és Tudományos Könyvtárak Szövetsége (ACRL) levelet intézett az Oktatási Minisztériumhoz az ERIC, a világ legnagyobb pedagógiai adatbázisa és tájékoztatási szolgálata ügyében link . A minisztérium vélhetőleg takarékoskodni kíván, következik a hozzá intézett levél több kitételéből. Például valószínűleg meg akarják takarítani az ERIC tezauruszának használatát, valamint a szerzők és a szerkesztőségek által közölt referátumok beépítését. Helyette automatikus indexelés várható, amelytől a levélírók féltik a minőséget. Mintha veszély fenyegetné az ERIC mögötti egyedülálló decentralizált intézményhálózatot, az ERIC Clearinhouse-t is, mely lényegében számos, az ország legkülönfélébb helyén található egyetemek és kutatóintézetek legjobb szakembereinek tudását tudta kiaknázni. Hivatkoznak arra, hogy a Clearinghouse révén évente - telefonos vagy e-mailben történő megkeresésre - 150 ezer kérdésre adtak eddig kompetens választ. Az ERIC tervezett, centralizáló átszervezése mindezt fenyegeti.

Hírforrás:
2003. május 21.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Készül a digitális természettudományos könyvtár (NSDL)FEL

Főként egyetemistáknak szánják a National Science Digital Library-t, az amerikai tudományos kutatások fő finanszírozó forrása, a National Science Foundation kiemelt támogatásával. 2002-ben például 25 millió dollárt kaptak a projektre, mely elsősorban már létező digitális állományok koncentrálását és szolgáltatását kívánja megoldani. Eddig mintegy 120 részprogram kapott támogatást.

Régebbi hírforrás(ok): link

Fitnesz az internetről - amerikai trendiFEL

Virtuális tréner szabja meg egyénre igazítva az elvégzendő feladatokat a munkavállalóknak, akik az irodában, akár 10 perc alatt felfrissülhetnek.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2003. május 14., link

Ne csak üljünk a gép előtt, tornázzunk is!FEL

Aki sok időt tölt a számítógép mellett, jó, ha ügyel pár dologra, a komputerrel dolgozni ugyanis fárasztó. Fontos a jó minőségű monitor, a megfelelő szék. Célszerű az ülőalkalmatosságot úgy beállítani, hogy hátradőlve, kezeinket a karfán nyugtatva is jól lássuk a képernyőt, annak feliratait. Lényeges, hogy kényelmesen elérjük a billentyűzetet, könnyedén tudjuk használni az egeret. Időnként nem árt az egér és a billentyűzet helyét változtatni - az egyhangúan ismétlődő mozdulatok hosszú távon károsak az ízületekre. Az alábbi írásban ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk, természetesen ezekhez is az interneten hozzáférhető háttér-információkat ajánlva.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. máj. 17., link

Számítógéptől védő italFEL

Számítógépes védőitalt, pontosabban a sokat számítógépezők egészségét védő italt találtak fel Észak-Koreában.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. máj. 15., link

Az emberi érdeklődés megragadása a sajtóközleménybenFEL

Gondoljuk át, ki fogja olvasni sajtóközleményünket. A tények, kutatási eredmények, események fontosak, de hasznos megragadni az olvasó érzéseit is. Például, az eredményen kívül hasznos lehet leírni (persze röviden!) hogyan jutottunk el az adott eredményre vagy eseményhez. Megszólíthatunk egy érdekeltet is miniinterjú keretében, vagy hivatkozhatunk véleményére. Ezzel az eszközzel is eltérhetünk a megszokott sajtóközlemények stílusától, figyelmet keltve az olvasóban.

Régebbi hírforrás(ok): Use human interest to capture media attention. In: Press Release Writing Newsletter, 2003. máj. 14.

Megugrott a magyar internetezők számaFEL

A GfK-Szonda Ipsos közös nemzeti médiaanalízisének hétfőn kiadott márciusi adatai szerint idén megugrott a felnőtt internetezők másfél éve stagnáló száma. Míg 2002 decemberében még csak mintegy 1,6 millió 15 évesnél idősebb magyarnak volt hozzáférése, idén márciusra ez a szám 1,8 millióra emelkedett.

Régebbi hírforrás(ok): Index, 2003. május 19., link

Vezeték nélküli adatbázis-szolgáltatásFEL

Az O2 mobilszolgáltató és a Yell.com együttműködési megállapodást kötött, aminek az értelmében a megfelelő mobilkészülékkel rendelkezők hozzáférhetnek a Yell.com online szaknévsor-adatbázis szolgáltatáshoz, melyben több mint 1,7 millió angliai vállalkozás adatai találhatók meg.

-- Az információért nemhogy könyvtárba nem kell menni, még könyvet sem kell kinyitni. Sőt, akárhol vagyunk, le tudunk kérdezni. Felvetődik a kérdés, hogy a könyvtárak beszállnak-e a mobiltartalom fejlesztésébe, azaz meglévő tudásuk konvertálásába. Pl. hogy a könyvtári katalógusok ill. könyvtárosok által készített tartalmak elérhetők-e mobilkészülékről? (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. máj. 19., link

Megjelent a 2002-es év információs társadalom irodalmának bibliográfiájaFEL

Megjelent az Információs Társadalom legújabb száma, mely mellékletként tartalmazza a 2002-es év információs társadalom irodalmának magyar és nemzetközi bibliográfiáját is.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. máj. 18., link

Évi 102 nap munka nélkülFEL

A magyar vállalatok átlagos termelékenység-kiesése 45 százalékos, azaz évi 225 munkanapból 102 elvesztegetettnek számít - hívja fel a figyelmet a Czipin & Proudfoot Consulting tanulmánya. A Világgazdaság beszámolója szerint a kutatók tapasztalata szerint a hazai mutató a globális átlagnál kedvezőtlenebb, ám javuló tendenciát mutat. Az angolszász és német ajkú országokban, valamint a cseh és japán piacon az átlagos termelékenység-kiesés 41 százalék, azaz 92 munkanap. Az elvesztegetett munkanapok leggyakoribb okai a nem megfelelő tervezés és irányítás (39 nap), a vezetési és felügyeleti problémák (25 nap) és a munkamorállal összefüggő hatékonyságromlás (11 nap). Emellett további kiesést jelent a hiányos kommunikáció, az informatikai problémák és a munkavállaló nem megfelelő képesítése is. A már nyolcadik éve készülő felmérés az elmúlt évhez képest kétszázalékos javulást mutatott ezen országokban, amely megegyezik a hazai javulás ütemével. A tanácsadó tapasztalata szerint optimálisnak a 85 százalékos kihasználtsági mutató tekinthető. Az ennél nagyobb arányú kihasználtság aránytalan többletköltségekkel jár. Figyelemre méltó, hogy a hazai vállalkozásoknál a termelékenység növekedési ütemére vonatkozó tavalyi várakozásoktól 1,7 százalékkal maradt el a tényadat, míg a nemzetközi szintéren a differencia csak 1,4-es volt. A magyarországi társaságok tehát az átlagnál túlzóbb várakozásokkal bírtak. Erre az évre a termelékenység növekedésével kapcsolatos várakozások már jóval mértéktartóbbak a hazai cégek körében. A Czipin & Proudfoot becslése szerint a magyar gazdaságban mintegy harmincszázaléknyi termelékenységnövelési potenciál rejlik. Ezt a növekedést azonban a messzi távolba helyezi az a tény, hogy a vállalatvezetők a termelékenység alig néhány pontnyi növekedésével számolnak évente.

Régebbi hírforrás(ok): Vezetés Hírlevél, 2 (2003) 20; link

Könyvet keres? A Könyvkereső megkeresi és leszállítjaFEL

A Könyvkereső hálószemen bárki feladhat egy megrendelést olyan műre, amit nem is tudja, honnan lehetne beszerezni, mert a keresést rábízhatja a Könyvkereső főállású, távmunkás és könyvterjesztői együttműködő partnereire, hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amit a Könyvkereső munkatársai tartottak május 14-én az MTA SZTAKI konferenciatermében. A kifejezetten üzleti profilú e-kereskedő cég ügyfelei közt jelentősek a könyvtárak, de az üzleti szféra is szívesen engedi át nekik a legegzotikusabb tanulmányok felderítését, mert a munkatársaik erre is alkalmasak. További fontos feladatuknak tartják a Sulinet tartalmi támogatását.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. máj. 15., link

Először is, szegd meg az összes szabályt!FEL

Korábban sosem látott méretű kutatáson alapul ez a lenyűgöző és elgondolkodtató munka, melynek az amerikai könyvpiacon aratott nagy sikere után magyar nyelvű fordítása is elkészült. A Gallup kutatói több éven át négyszáz cég több mint nyolcvanezer menedzserével készítettek másfél órás interjút, és elemezték azokat. Elmélyült, ám mégis élvezetes olvasmányt nyújtó tanulmányukban a szerzők a sikeres menedzseri magatartás jellemzőit összegzik.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. máj. 18., link

Disney: a lemez 48 óra múlva megsemmisíti magátFEL

Alacsony költségvetésű kémfilmek szlogenjének hihetnénk azt, aminek megvalósítására készül a Disney cég. A vállalat augusztusban olyan DVD lemezeket tervez kiadni, melyek önmegsemmisítő technológiával vannak felvértezve, és a kiadott lemezek két nap után lejátszhatatlanná vállnak, így nem kell félni eltulajdonításuktól.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. máj. 18., link

37 év késéssel került vissza a könyv a könyvtárbaFEL

Az Egyesült Államokban a Broward Megyei Könyvtárba 37 év után jutott vissza Sheila M. Nelson: A hegedűk családja című könyve. A könyvet a nemrégiben rendezett "Megbocsátás hete" alatt hozta vissza egy rendszeresen könyvtárba járó olvasó. A könyv 1966-ban 2 centbe került, így a késedelmi díjak azóta csaknem 270 USA dollárra rúgtak volna. A megyében a meghirdetett "megbocsátás hete" alatt 59,960 darab dokumentum került vissza a könyvtárakba, mely a könyveken kívül hang- és videókazettákat és néhány festményt is jelentett. A közel 1,4 millió USA dollárt érő visszahozott dokumentumok 6 400 olvasó otthonából kerültek elő.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. 05. 18., link

Ingyen internetelérés ezer kismamánakFEL

Ezer kismama számára tesz lehetővé díjmentes internet hozzáférési lehetőséget kilenc hónapig a GTS-Datanet vállalat, a pályázatot a program fővédnöke, Csehák Judit egészségügyi miniszter jelentette be csütörtökön Budapesten.

-- Akkor feltételezhető, hogy innovatív könyvtárak kismamáknak szóló portált hoznak létre, hogy elősegítsék a nekik szóló szakirodalomban és információban való tájékozódást. A munkát töredék-munkaidőben könyvtáros kismamák is végezhetik pl. a link -val együttműködve. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2003. máj. 15.; link

Terror a munkahelyen - testben és lélekbenFEL

A fizikai zaklatás azért csak másodlagos probléma már a munkahelyeken, mert a stressz és a feszültség inkább a pszichológiai terrornak kedvez.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2003. május 15., link

Digitális térképek mutatják az időtFEL

Ha arra lenne kíváncsi, hogy van-e elég ideje sétálni egyet a parkban ebédidőben, akkor egy dublini kutatócsoport által kifejlesztett rendszer segítséget nyújt Önnek. A Media Lab Europe kutatólaboratórium ugyanis egy olyan programot alkotott, amely "időérzékelő térképeket" működtet. A rendszer a járási sebesség és az időtényező adataival ötvözi a digitális térképet. "Tegyük fel, hogy Önnek 3 órakor a vasútállomáson kell lennie. A szoftver egy buborékot rajzol az Ön helyzete körül, amiben minden lehetséges útvonalat feltüntet, amelyen haladva időben a megjelölt célba ér" - ecseteli a rendszer előnyeit Brendan Donovan kutató. A Media Lab által kifejlesztett szoftver a hagyományos térképek hiányosságaival ellentétben azt is feltünteti, hogy mennyi idő alatt lehet eljutni egy tetszőlegesen választott helyre. A program használatához először egy asztali vagy hordozható számítógépen keresztül meg kell adni a célállomást, majd meg kell határozni a járási sebességet és a rendelkezésre álló időtartamot. A többit már a program elvégzi. Végül egy buborékdiagram segítségével látható lesz, hogy meddig lehet sétálni ahhoz, hogy még időben el lehessen érni a megjelölt helyre. "A buborék nem szabályos kört alkot, mivel a szoftver figyelembe veszi a város tényleges utcahálózatát és építészeti kialakítását" - magyarázza Donovan. - "Ha valakinek egy folyón átívelő hídon keresztül kell átjutnia a céljához, akkor értelemszerűen nem fog olyan gyorsan haladni, mintha egyenesen lesétálna egy utcán." A rendszer hamarosan kikerül a kutatólaboratóriumból a High Street boltjaiba is. A kutatók szerint fejlesztésük jól használható a hotelekben vagy az idegenforgalmi információs irodákban, ahol a turisták ennek segítségével megtervezhetnék, hogy mennyi mindent tudnak belezsúfolni a napi programjukba.

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél No.202, 2003. május 15., link

Az információbrókerségről...FEL

A cikk példákkal illusztrálja az információbróker tevékenységét, hozzá intézett kérdésekkel, kínálatával a vállalatok különféle részlegei számára. Szól a könyvtárosokkal való viszonyáról is.

Régebbi hírforrás(ok): Az információ- és tudáspiac új szereplője: az információbróker / Mikulás Gábor. In: Marketing & Menedzsment (2003) 1 p. 17-24. pdf-formátumban: link

És ami az információbróker tevékenységén túl van...FEL

A könyvtáros vagy infobróker -- elvileg legalábbis -- számos olyan anyaghoz juthat hozzá, szerezhet be, ami megfelelően rendezve komoly értéket képvisel, és amely -- ismét elvileg -- felhasználható más üzleti sikeréhez és romlásához egyaránt. Mindez azonban nem üzleti titok, ezek megszerzése legfeljebb a teljesen legális hírszerzésig mehet el. Ami ezen túl van, az az ipari kémkedés. Vele szemben pedig a kémelhárítás.

Régebbi hírforrás(ok): Éberségpróba : üzleti kémelhárítás. In: Figyelő 47 (2003. máj. 15.) p. 46-47, link

Szigorúan ellenőrzött levelekFEL

A munkáltatók körében végzett felmérés szerint az amerikai cégek 63%-a kíséri figyelemmel alkalmazottai internethasználatát, és 47%-a e-mail forgalmukat is (American Management Association, 2001, Survey Workplace Monitoring & Surveillance). A megfigyelések okául a munkáltatók elsősorban a biztonsági megfontolásokat, valamint az alkalmazottak teljesítményének felmérését jelölték meg. Az egyre népszerűbb tartalomszűrő megoldások azt is biztosíthatják, hogy a cég jó hírét ne rontsa egy-egy meggondolatlan dolgozó által alkalmazott obszcén kifejezés, de a legális ellenőrzés határai nem teljes mértékben tisztázottak.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. máj. 17., link

A hallgató kérdez, a miniszter válaszolFEL

Az oktatási miniszter a Petőfi Rádió Modem idők című műsorának vendégeként azt mondta, hogy az adókedvezményes PC-pályázat élénkítő hatással van a teljes magyar informatikai szektorra. Nemcsak a kedvezményt igénybe venni tudó pedagógusok, diákok és szülők nyernek a Magyar Bálint által "célzott adócsökkentés"-nek nevezett döntéssel, hanem szinte mindenki, aki gépet vásárol a közeljövőben, hiszen a számítástechnikai cégek olyan akciókkal várják a vevőket, amelyeknek bárki részese lehet. Amint Magyar Bálint fogalmazott, a PC-pályázat alapjaiban mozgatta meg a piacot, és máris érzékelhető a további árcsökkenés.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. máj. 17., link

Számítógép akár ingyen is?FEL

Május 26-án kezdi meg próbaüzemét az értékesítési hálózat, majd június 2-ától vásárolhatnak adókedvezményes számítógépet, számítástechnikai eszközöket a pedagógusok, az egyetemi, főiskolai oktatók, valamint azok a szülők, akiknek gyermeke nappali rendszerű iskolai oktatásban vagy egyetemen, főiskolán első alapképzésben vesz részt, sőt azok a felnőttek is, akik regisztrált felnőttképzési intézményben tanulnak. Tehát a program összességében a családok 50 százalékát érintheti. Mivel a kedvezmény valamilyen módon a tanuláshoz-tanításhoz köthető, a csomag a Sulinet Express program része, de egészében véve a kormányzat Európa-programjához és az információs társadalom kiépítéséhez tartozik.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. máj. 17., link

Együttműködés az információs társadalom gyorsabb kiépítése érdekébenFEL

Az információs és kommunikációs technológiák szélesebb körű megismertetésére, valamint az információs társadalom gyorsabb kiépítése érdekében együttműködési megállapodást kötött a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT), valamint a Magyar Elektronikai és Infokommunikációs Szövetség (MEISZ).

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. máj. 18., link

Stop free content?FEL

Stop free content! - azaz meg kell állítani, hogy minden értékes tartalomhoz ingyenesen lehessen hozzájutni a világhálóról. Ha az internetes portálok nem tudnak fizetőssé válni, akkor végeredményben kevesebb információt, szolgáltatást fognak tudni nyújtani, azaz az ingyenesség a minőség rovására mehet - mondta Papp Béla, a Ringier kiadó hozzászólója a Media Hungary 2003 konferencián Tihanyban.

Hírforrás:
2003. május 21.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. máj. 20. link

Elektronikus papír már 2004-ben?FEL

Az E Ink nevezetű relatíve kis cég a hollandiai székhelyű mamutcéggel, a Philips Electronics-szel karöltve egy napokon belül kezdődő Egyesült Államokbeli szakkiállításon kívánja bemutatni az úgynevezett elektronikus papír (e-paper) legújabb, immár tökéletesen működőképes prototípusait.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. máj. 18., linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról