Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2003/23., 6. 11.

Könyvtáros attitűd -- Gyerek, vagy Felnőtt?
Tudásmenedzsment 5. (Tudásteremtés)
Hogyan érjük el levelünkkel a "C-szintet"?
Könyvtáros és rendszergazda -- két kultúra
Tervez a Kongresszusi Könyvtár
Üzleti információs ismeretek könyvtáros hallgatóknak
A könyvtár csönget egy picit...
Újra nyitva a pekingi könyvtár
Az ügyfél hangulatváltozásai a szoftverfejlesztési projektek életciklusa
A munkavállalók ellensége a stressz és a mozgásszegény életmód
Újítana az Amazon
Az Apple megadta az irányt
Veszélyes cetlik
A szakdolgozatok utóélete
First Monday
QuickLinks
Kárpátinfo: Legbővebb, legfrissebb információk Kárpátaljáról
Honlapajánló: zetoc
Cikkajánló: D-Lib Magazine
Library Link Newsletter
Európai digitális könyvtárak - konferencia-sorozat
Kulturális örökség és informatika
Egy hasznos link: Kézikönyv kis- és középvállalkozóknak
Online folyóiratok
Segítség a CORDIStól
El.pub: frissült az e-újságok oldala


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Könyvtáros attitűd -- Gyerek, vagy Felnőtt?FEL

Számos könyvtárakkal kapcsolatos jobbító gondolatra kezdődik úgy a válasz: igen, de... pl.: a finnek, angolok stb. ezt vagy azt megtehetik, de hát ott egészen más a helyzet, mint nálunk. Amiben persze van igazság, ám esetünkben nem ritkán a mélyben lapuló valamilyen tanult tehetetlenség rejlik, a felelősség elhárítása, az énkép védelme. S ezek gyakran visszaköszönnek szakmai előadásokban és döntéshozatalban, hozzájárulva a könyvtárosi kép és énkép alakulásához, pontosabban változatlanságához. Ezek az attitűdök állnak a játszmaelmélet középpontjában is. (MG)
A nagyobb könyvtárakban szinte mindenhol fellelhető Berne- és F. Várkonyi-könyveket eleveníti fel az alábbi cikk: "Az elmúlt fél évszázad nagy hatású személyiségelmélete, a tranzakció-analízis egy amerikai pszichiáter, Eric Berne nevéhez fűződik. A modell lényege, hogy az emberek az egymás közötti társas kapcsolatok során személyiségük eltérően érett részeivel fordulnak egymás felé....

Régebbi hírforrás(ok): Consultation Magazin 2003/5. link

Tudásmenedzsment 5. (Tudásteremtés)FEL

Tudást többféleképpen szerezhet a szervezet. A módszerek: felvásárlás, bérlés, célorientált erőforrások, adaptáció, hálózatok. Most az első háromra vetünk pillantást.
1. Felvásárlás. A gondolatok eredetisége - a szervezeti tudás szempontjából - kevésbé fontos, mint a hasznosságuk. Erre utal Texas Instrumentsnél a "Nem mi találtuk ki, de azért mi csináltuk meg" díj, amelyet a cégen belüli sikeres adaptációkért adnak. A tudás nagyon kényes jószág; sokkal nehezebben helyezhető át, mint a többi erőforrás. Cégfelvásárlásoknál a legtöbb, ami tehető, hogy szerződésekkel és kifizetési megállapodásokkal megpróbálják a kulcsszemélyzetet néhány évre a szervezethez kötni. Másik jellegzetesség, hogy a tudás csak az őt létrehozó környezetben virágzik. Ha a tudás megtartására nincsenek hathatós lépések, akkor a tudás egyszerűen kisétálhat az ajtón [vö.: kontraszelekció a könyvtárak esetén]!
2. Tudásbérlés, amely pl. tanácsadók fogadásakor merül fel. Ám ez a fogadó félben sokszor nem tudatosul. Az élvonalbeli tanácsadók ugyanis sokszor meglepődnek, hogy milyen kevés megbízójuk érdeklődik a tudástranszfer iránt.
3. Célorientált erőforrások. A könyv írja: "Néhány vállalati könyvtár is a K+F-részlegek egy változata, hiszen ezektől is a vállalat számára új ismeretek beszerzését várják el. Különösen érvényes ez olyan könyvtárak esetében, amelyek egy speciális tudással kapcsolatos folyamathoz vagy funkcióhoz kötődnek, ahogyan ez sok tanácsadó cégről elmondható." Hogy az ilyen belső erőforrások mennyire kihasználtak, az a könyvtárosok potenciálján, pr- és marketingmunkáján, valamint fenntartó tudatosságán múlik. (összeállította: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Tudásmenedzsment / Thomas H. Davenport, Laurence Prusak. - Budapest : Kossuth, BKE Vezetőképző Intézet, 2001. - 195 p.

Hogyan érjük el levelünkkel a "C-szintet"?FEL

Kívánjuk e célunk érdekében a vállalati csúcsdöntéshozókat (c-szint: CEO, CIO, CFO, CMO stb.) közvetlenül elérni? Nagy az esély ugyanis, hogy levelünk át sem jut a kapuőrökön, és a szemetesben landol. Ezt elkerülendő néhány praktika: megfelelő boríték-formátum: nagy alakú és három dimenziós; azaz csomag. Használunk expressz szolgáltatást. A feladó legyen a címzettel egyező szintű, azaz pl. gazdasági vezető a gazdasági vezetőnek. És használjunk hatásos, figyelemfelkeltő levélkezdést (amelyet a cikk szerzője más írásaiban taglal :-). Az így küldött küldemény nem olcsó, tömegméretben tehát nem javallott, az költség tehát az elérendő haszonnal van arányban.

Régebbi hírforrás(ok): Reaching c-level : how to get top executives to read your mail/ Ivan Levison, In: The Levison Letter, 18 (June, 2003) Number 6

Könyvtáros és rendszergazda -- két kultúraFEL

Két, egymástól eltérő kultúra ismerete számos előnnyel kecsegtet, főként akkor, ha a felek együttműködésre vannak kényszerítve. A könyvtárban dolgozó könyvtárosok és IT-szakemberek között nemritkán feszül ellentét, meg nem értés, státuszbeli különbség, amely a közös célok megvalósítása ellen hatnak. A cikk leírja személyiségeik portfoliójuk különbözőségét, meghatározza közös alapjaikat és céljaikat, illetve együttműködési lehetőségeiket.

Régebbi hírforrás(ok): The two cultures? Librarians and Technologists / Mark Cain. In: The Journal of Academic Librarianship 29 (2003) 3 p. 177-81

Tervez a Kongresszusi KönyvtárFEL

A földkerekség egyetlen reális világkönyvtára, a washingtoni Kongresszusi Könyvtár (KK) összefoglalta jövő évi terveit és kéréseit a szenátus illetékes albizottsága előtt ((2003. április 10.). A könyvtár az orvostudomány és a mezőgazdaság kivételével (minthogy e területeket országos szakkönyvtárak fedik le) lényegében minden érdemi dokumentumot igyekszik beszerezni a világ minden országából és nyelvén. Ez napi tízezer új dokumentum állományba vételét jelenti. J. Billington igazgató a 2003-ban érvényes csaknem 500 millió dolláros költségvetést 8,4%-kal javasolja emelni, miközben a 4365 FTE (teljes idejű foglalkoztatott) létszámot kb. 3%-kal, azaz 124 fővel kívánja növelni. A könyvtár weboldalait 2002-ben 2 milliárd (!) alkalommal keresték fel, - 2004-ben várhatóan a szám eléri a 3 milliárdot. A főbb prioritások: erősíteni a digitális dokumentumok vonatkozásában az országos kooperációt, előtérbe helyezve a megőrzés feladatát. Megépíteni az audio-vizuális dokumentumok (állomány: 12 millió fénykép, 2,6 millió hangfelvétel, 900 ezer mozgófilm stb.) restaurálását és archiválását elősegítő központot (enélkül a jelenlegi ütemben 2015-re csak a szükséges restaurálás 5%-kát, míg a beruházás révén 50%-át tudják elvégezni). Jelentős személyi fejlesztés, hisz a munkatársak közel 40%-a hamarosan nyugállományba vonul. Fokozni a hálózati dokumentumözön mély, tudományos igényű feltárását és elemzését, hogy a felhasználónak minősített dokumentumokkal tudjanak szolgálni. A KK keretében működő országos könyvtári szolgálat a vakok és fizikailag fogyatékosok számára (National Library Service for the Blind and Phisically Handicapped) évente az országos hálózat révén 23 millió dokumentumot (Braille-írású illetve hangos könyvet stb.) juttat el az érdekelteknek.

Régebbi hírforrás(ok): 2003., 06. 10., link

Üzleti információs ismeretek könyvtáros hallgatóknakFEL

Az ELTE BTK Könyvtártudományi - Informatikai Tanszékén az idei szemeszterben is mind a nappali, mind a kiegészítő (esti) tagozaton egy-egy tantárgy keretein belül vállalkozói ismeretekkel, üzleti információforrásokkal és -szolgáltatásokkal foglalkoztak, illetve ezek menedzselési lehetőségeiről tájékozódtak - kötelező jelleggel - az egyetemi könyvtáros hallgatók. A kurzusok követelményrendszerét mintegy 70 hallgató sikeresen teljesítette. Legnagyobb érdeklődés a kiegészítő képzésben részt vevő, az ország számos településéről érkezett, közel 30 fő gyakorló könyvtáros részéről mutatkozott, hiszen elmondásuk szerint a mindennapi munkájukban is egyre jobban érzik az ilyen jellegű készségek hiányát. Ezt azzal magyarázták, hogy tapasztalataik alapján minden tizedik könyvtárba látogató igényli a business típusú információkat és a könyvtáros minimális szintű gazdasági tájékozottságát. A tanegységek a következő tanévben ismét indulnak.

Régebbi hírforrás(ok): Kiszl Péter, e-mail: pkiszl@ludens.elte.hu

A könyvtár csönget egy picit...FEL

...című cikket olvashattunk a Népszabadságban N. Kósa Judit tollából. A szerző a háború után a villamosokra telepített mozgókönyvtárakat idézi meg hangulatos cikkében, melyek annak idején sokak számára a háború utáni újjáéledést is jelentették. A Szabó Ervin Könyvtár precízen vezetett statisztikái szerint az első mozgókönyvtár 1052, a második 938 kölcsönzőt fogadott 1945-ben. Észak- és Dél-Pesten is a háztartásbeliek, a köztisztviselők, a magántisztviselők, valamint a bérmunkások és kereskedelmi alkalmazottak jeleskedtek a beiratkozásban. A villamosonként csaknem háromezer kötet közül a szépirodalmi műveket jócskán többet forgatták, mint az ismeretterjesztő köteteket. Bár a könyvtári hálózat az elkövetkező években megerősödött, Nagy-Budapest megszületése továbbra is nélkülözhetetlenné tette a mozgókönyvtárakat...

Régebbi hírforrás(ok): 2003. 06. 06., link

Újra nyitva a pekingi könyvtárFEL

Hétfőn Pekingben újból megnyitotta kapuit a nemzeti könyvtár. Az atipusos tüdőgyulladás-járvány miatt egy hónapja bezárt intézményben minden újságot és könyvet lefertőtlenítettek, így az olvasók ismét kockázatmentesen vehetik igénybe a könyvtár szolgáltatásait.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. 06. 10., link

Az ügyfél hangulatváltozásai a szoftverfejlesztési projektek életciklusaFEL

Az ügyfél-vállalkozó kapcsolat a szoftverfejlesztési projektek sikerének talán legfontosabb tényezője. Hiába készül el műszaki értelemben a legkiválóbb rendszer, ha a felhasználóval nem megfelelően kialakított kapcsolat miatt az nem jut el a felhasználókhoz. Az alábbi összefoglaló nemcsak a vállalkozó, de a megbízói oldal szempontjából is tanulságos lehet.

Régebbi hírforrás(ok): IT és E-business Hírlevél, 2 (2003) 23., link

A munkavállalók ellensége a stressz és a mozgásszegény életmódFEL

A Dimenzió Csoport Egészségpénztárának csaknem 9 000 tagja jellemzően az IT szektorban dolgozik, így a tagság számára évente elvégzett egészségügyi szűrések eredményei az iparág egészéről jellemző képet adhat. A saját, nem reprezentatív felmérése szerint a gyomor- és érrendszeri betegségek megelőzését szolgáló szűrések eredményei szerint a dolgozók 53%-a túlsúlyos, több mint 40%-ának magas a koleszterinszintje, és 20%-ot meghaladó részüknél magas vércukorszint mérhető. Minden tizedik dolgozónál gyomorégés, minden huszadiknál pedig rendszeres hasi fájdalom tapasztalható. Szintén 10% körül mozog azok aránya, akiknél egyéb rendszeres emésztési zavarokat tapasztaltak. Ezek oka elsősorban a pergő, mozgásszegény életmód, amely a munkavállalók mintegy 40%-ára jellemző, illetve az egészségtelen táplálkozás, amely több mint 15%-ukat érinti. Mindez elsősorban az irodai munkával függ össze, amely az IT szektoron belüli munkavégzés egyik jellemző ismérve. E gyorsan fejlődő és "rohanó" iparág másik jellegzetessége a stressz, amelyet a dolgozók egynegyede próbál dohányzással enyhíteni. Az IT szektorban az alkalmazottak 38%-ánál mutattak ki a szűrések magas vérnyomást, amely a fenti tényezők együttes hatásának eredménye. A vizsgálatok szerint összességében a munkavállalók közel 10%-a szorul szív- és érrendszeri orvosi szakellátásra, és több mint 23%-uknál
emésztőszervi orvosi szakellátás javasolt.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. 06. 03., link

Újítana az AmazonFEL

A világ elsőszámú online kiskereskedő vállalata az Amazon.com még az idén több új boltot nyit az oldalon. A cég tervei között szerepel továbbá letölthető zeneszámok értékesítése is.

Hírforrás:
2003. június 11.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): IT és E-business Hírlevél, 2 (2003) 23. link

Az Apple megadta az iránytFEL

Az Apple zeneboltján felbuzdulva több cég is fontolgatja, hogy a PC piacon letölthető zenei anyagokkal álljon versenybe.

Régebbi hírforrás(ok): IT és E-business Hírlevél, 2 (2003) 23. link

Veszélyes cetlikFEL

Az informatika biztonság szempontjából az egyik legnagyobb veszély nem a hackerek, hanem a gépek mellett hagyok, illetve azokra ragasztott cetlik - áll egy nemrég közzétett tanulmányban.

Hírforrás:
2003. június 11.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): IT és E-business Hírlevél, 2 (2003) 23. link

A szakdolgozatok utóéleteFEL

Az egyetemi-főiskolai könyvtárak gyűjtik a végzettek szakdolgozatait (záródolgozatait, diplomamunkáit). A dolgozatokkal demonstrálják, hogy az adott intézményben színvonalas képzés folyik - az anyagok minőségéből az iskola színvonalára is lehet következtetni -, másrészt a hallgatók munkái között valóban rengeteg tartalmas, forrásértékű összeállítás van, amit hiba lenne veszni hagyni. A szakdolgozat azonban a nem kölcsönözhető és nem másolható állományhoz tartozik. A cikk néhány egyetemi könyvtár gyakorlatáról tudósít; vajon mely intézmény hogyan jár el a másolások, kölcsönzések tekintetében.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. 06. 04., link

First MondayFEL

A webes folyóirat májusi számában több könyvtárakkal kapcsolatos cikk jelent meg. A tartalomjegyzék:
- Digitális források fenntartása: Web-Wise 2003" - "A Könyvtárak és Múzeumok a digitális világban" negyedik éves konferencia válogatott előadásai (2003. febr. 26-28., Washington, D.C.)
- A digitális jövő megalkotása
- A Nemzetközi Digitális Gyerekkönyvtár: bemutatás és első tapasztalatok
- Egyáltalán; micsoda is a könyvtár
- Üzleti modellek digitális kulturális tartalmakhoz.

Hírforrás:
2003. június 11.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

QuickLinksFEL

Mint a neve is mutatja, a QuickLinks célja, hogy gyorsan és jó linkeket adjon különböző hírekhez. Ha ellátogatunk a lentebb megadott oldalra, hamar feltűnhet, hogy egy puritán megjelenésű híradatbázisról van szó, amely tematikusan csoportosított formában foglalja össze az infovilág főbb friss eseményeit. Rovatstruktúrájában helyet kapnak például a következő témák: konvergencia, szerzői jogok, privacy, digitális szakadék, e-kormányzat, e-learning, elektronikus kereskedelem, internet-hozzáférés és -használat. Néhány friss anyag:
- Vita az internetes szavazásról az Oxford Internet Institute-ban
- 'Persze, hogy igaz, az interneten láttam!' A kritikai gondolkodás lehetőségei az internetkorszakban
- A jövő keresőmotorjai: beszámoló a budapesti W3 konferenciáról
A QuickLinks heti rendszerességgel elektronikus hírlevelet is megjelentet. link
Feliratkozás a HTML hírlevélre: quicklinkshtml-subscribe@yahoogroups.com

Hírforrás:
2003. június 11.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél No.205 link

Kárpátinfo: Legbővebb, legfrissebb információk KárpátaljárólFEL

A Kárpátinfo ; Kárpátalja információs portálja múlt év novemberében indult, s elődjét, a Bereginfo.com-ot váltotta fel. A honlapon nem csak napi frissítésű hírek, de kárpátaljai híres emberek életrajzai, falucsúfolók, kárpátaljai mondák, pályázatok is helyet kapnak.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. jún. 8. link

Honlapajánló: zetocFEL

A zetoc a brit könyvtárak elektronikus tartalomjegyzékéhez ad hozzáférést: a gyűjtemény körülbelül 20 millió újságcikket illetve konferencia-előadást tartalmaz különféle tudományos témákban. Szintén elérhető a legkeresettebb 20 ezer szakmai folyóirat. E-mailes figyelőszolgálata segítségével pedig a felhasználók napra készen követhetik kutatási területük fejleményeit. (el.pub 242) Bővebb információ: link (Forrás: KultúrPont)

Hírforrás:
2003. június 11.  • Továbbküldöm a hírt

Cikkajánló: D-Lib MagazineFEL

A digitális könyvtárakkal foglalkozó D-Lib Magazine legutóbbi számában egyebek között a digitális állagmegóvásról, a tudományos kutatók folyóirat-használati szokásairól és az európai digitális örökség változó modelljeiről olvashatnak az érdeklődők. (El.pb 245) Bővebb információ: link

Régebbi hírforrás(ok): KultúrPont

Library Link NewsletterFEL

A Library Link Newsletter legutóbbi számában egyebek között az információ világában megvalósítható együttműködésekről, a könyvtári szolgáltatások mátrix-alapú átszervezéséről, a közkönyvtárak nyújtotta szolgáltatások és az olvasók elvárásainak átfedéséről illetve eltéréseiről olvashatnak az érdeklődők. (El.pub 245) Bővebb információ: link

Hírforrás:
2003. június 11.  • Továbbküldöm a hírt

Európai digitális könyvtárak - konferencia-sorozatFEL

Kutatás és új technológiák digitális könyvtárak részére címmel rendezik 2003. augusztus 17. és 22. között a norvégiai Trondheimben az Európai digitális könyvtárak konferencia-sorozat hetedik gyűlését. (Dice Diary 7) Bővebb információ: Trond Aalberg, Roger Midtstraum, Trond.Aalberg@idi.ntnu.no , Roger.Midtstraum@idi.ntnu.no , T: +47 73 597 952, +47 73 593 675


Kulturális örökség és informatikaFEL

2003. szeptember 8. és 12. között Párizsban tartják a kulturális örökség és az informatika kapcsolatával foglalkozó nemzetközi konferenciát. (Dice Diary 7) Bővebb információ: L'Ecole de Louvre info@archimuse.com link


Egy hasznos link: Kézikönyv kis- és középvállalkozóknakFEL

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium honlapján on-line kézikönyv található kis- és középvállalkozásoknak összeállítva, az Európai Unióval kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról. (MATISZ Hírlevél) Bővebb információ: link


Online folyóiratokFEL

A svédországi Lund Egyetem létrehozta a szabadon elérhető folyóiratok jegyzékét (Directory of Open Access Journals - DOAJ). A gyűjteményben, melyet létrehozói folyamatosan bővíteni szeretnének, jelenleg kb. 350, az interneten szabadon elérhető folyóirat adatai találhatóak. A DOAJ célja ismertebbé, ezáltal befolyásosabbá tenni e folyóiratokat. (El.pub 245) Bővebb információ: I: link link

Hírforrás:
2003. június 11.  • Továbbküldöm a hírt

Segítség a CORDIStólFEL

Az Európai Bizottság online kutatási és fejlesztési információs szolgálata, a CORDIS most "súgó-oldallal" egészült ki: a súgó segít eligazodni a honlapon, a gyakorlati információk gyors elérését teszi lehetővé, illetve interaktív problémamegoldásra is lehetőséget teremt. A másik újdonság, hogy a 6. Keretprogramban pályázók segítséget kaphatnak a részvételhez, jelentésük elkészítéséhez, illetve eredményeik ismertetéséhez. (El.pub 245) Bővebb információ: link link

Hírforrás:
2003. június 11.  • Továbbküldöm a hírt

El.pub: frissült az e-újságok oldalaFEL

Az elektronikus kiadványokkal foglalkozó el.pub webhelyen található, az elektronikus újságokhoz és hírcsoportokhoz vezető linkgyűjtemény az utóbbi hetekben jelentősen megújult. A belinkelt kiadványok jelentős része költségmentesen elérhető, illetve e-mail/hírlevél szolgáltatást is üzemeltet. (El.pub 244) Bővebb információ: link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról