Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Szavazás

Miért tűnnek el évtizedek óta az ígéretes fiatalok a szakmából?

  • • Az idősebbek nem tanulták meg velük az együttműködést
  • • Megírom: kit@gmconsulting.hu
  • • Belefáradtak a kedvezőtlen szakmakultúrába
  • • Nem tanulták meg az alkalmazkodást, a szakma alapjait
  • • Nem tűntek el, szinte mind itt van közöttünk
  • • Szakmakultúránknak az idősebbek képességei az erőssége
A SZAVAZÁS LEADÁSÁHOZ KATTINTSON IDE

KIT hírlevél évfolyamok

| 2021 | 2020 | 2019 | 2018 |
| 2017 | 2016 | 2015 | 2014 |
| 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
| 2009 | 2008 | 2007 | 2006 |
| 2005 | 2004 | 2003 | 2002 |

2014 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2014/10., márc. 12.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

Egy óra alatt olvashatod el a kedvenc regényed -- találmány mobilra
Vakolatlan tégla és betonfal -- a gödöllői közkönyvtárban
(Ne) takarékoskodj a használó idejével -- a tanszék és a könyvtár ellenérdekei (olvasóink szavazatára)
Hogyan tekint a politika a könyvtárakra? -- négy különböző időszak szerint
Külön programok, pályázatok a cigány kisebbség számára... (szavazás)
A nemzeti katalógusban keres az Amszterdami Városi Könyvtár keresője
Könyvtári ismeretek -- börtönviselt nőknek
Mennyire hatékonyak a könyvtári eligazító feliratok, táblák?
Használói észrevételek a közkönyvtár-tervezéshez -- a könyvtáros hátára is címkézhettek
A szolgáltató könyvtárban már felnőttnek tekintik az olvasót
282 millióból újul meg a dorogi szecessziós közkönyvtár
Változások az olvasói igényekben -- tömegkultúra, globalizáció és a minták
Antiszemita könyvrongálás a japán könyvtárakban
Szőnyeg alá söpört könyvek a szabad ég alatt Szigligeten (képpel)
Olvasás-mennyiségben a világ 10 legjobbja között vagyunk -- állítja egy 2005-ös tanulmány
A használók számára átláthatóbbá tették az állományt Gyergyószentmiklóson
Aradon is a középgeneráció hiányzik a könyvtárból -- a gyerekek a háziolvasmányokat keresik
E-könyvek pro és kontra

Praktikus

Tableteken és mobilokon is pörög a Magyar Elektronikus Könyvtár
Látványosan lelepleződhetnek helyfoglaló állományai

Kisszínes

Ingyenes zeneszolgáltatás a Samsungtól
Nyelvstratégiai Intézet 100 millióból -- a miniszterelnök irányítása alatt

Információforrások

Ingyenesen tölthetők Sólyom László könyvei
Így utazd be a világot fillérekből, vagy akár teljesen ingyen -- 8 tipp
Ingyen és legálisan juthat hozzá a Getty Images csodálatos képeihez
Már tízezer dokumentumhoz lehet hozzáférni a Digitális Világkönyvtárban
A bizonytalan választóknak segíthet a Vokskabin


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Egy óra alatt olvashatod el a kedvenc regényed -- találmány mobilraFEL

Egy bostoni szoftverfejlesztő örökre megváltoztathat mindent, amit eddig az olvasásról gondoltunk. Spritz három évig dolgozott egy olyan alkalmazáson, aminek használatával jóval gyorsabban tudunk majd olvasni. A Samsungot is érdekelte a megoldás, be is építik a Galaxy S5-be.
A Spritzről elnevezett alkalmazás valójában egy szövegdoboz, ami maximum 13 karaktert jelenít meg egyszerre. Működés közben a szövegdobozban szavak villannak fel oly módon, hogy azt a szemnek a legkényelmesebb legyen elolvasni. Spritz rájött, hogy a szavak közepétől egy kicsit balra található az a pont, ahol az agy a legkönnyebben megfejti egy szó jelentését, ezt kiemeli piros színnel és minden esetben középre helyezi. Ennyi a trükk.


Vakolatlan tégla és betonfal -- a gödöllői közkönyvtárbanFEL

A néhány éve átadott gödöllői közkönyvtárban nem törődtek mindenhol a vakolattal. Olcsóbb nélküle -- és rusztikus hatást is kelthet. A képeken -- ld. link -- bár talán elsőre szokatlan a csupasz téglafal és a betonfelület különleges hatást kelt. Természetesen felületi kidolgozottságuk igényesebb, mint azoké, amelyeket vakolattal burkolnak. A modern építészetben egyre gyakoribb a burkolás nélküli megoldás. (MG)


(Ne) takarékoskodj a használó idejével -- a tanszék és a könyvtár ellenérdekei (olvasóink szavazatára)FEL

Az általam ismert legtöbb könyvtáros az információhoz jutás akadályainak ledöntésében és az emberek hozzáférésben való támogatásában hisz. Én inkább abban, hogy a dolgok legyenek egyszerűek a felfedezési / keresési folyamatban. Így a hallgatók, oktatók, kutatók idejüket sokkal inkább tudják az információ felhasználására és elképzeléseik kidolgozására fordítani.
Ám a fiatal vezetők beletanulnak a régi sémákba, ahelyett, hogy a lehetőségek kidolgozásával foglalkoznának. Vannak ugyanakkor olyan tanerők, akik felmérik aktuális teljesítményüket, és nem elégszenek meg vele: könyvtárosokkal és másokkal, valamint hallgatóikkal együttműködve keresik a lehetőségeket. Ahelyett, hogy fenntartanák azt a meggyőződésüket, hogy a tanulás (és a könyvtári kutatás, különösen) nehéz, s ez így volt, és mindig kell lennie. (ref.: MG)


Hogyan tekint a politika a könyvtárakra? -- négy különböző időszak szerintFEL

A cikk a könyvtárak, a kormányzat és a politika közötti történeti kapcsolatot vizsgálja az Egyesült Államokban. Gyakran a politikának és a könyvtárakkal kapcsolatos politikai vitáknak kevés történeti kontextusa van. Míg a könyvtárak hosszú ideje a demokrácia alappillérének tartják magukat azáltal, hogy szolgáltatásaikkal támogatják a képzett, informált és elkötelezett polgárokat, a politikai és kormányzati határozatok sokféle, de egészen más módon kezelik őket, a semmibevételtől a közvetlen beavatkozásig. A könyvtárak, a kormányzat és a politika közötti helyi, állami és országos szintű kapcsolatok alakulását vizsgálva a cikk megállapítja, hogy ezek a kapcsolatok négy különböző időszakot éltek át. Ezeknek a megértése és a könyvtári lobbizásba és a kormányzati és politikai diskurzusba való beépítése lehetővé teszi a könyvtárak számára, hogy bizonyítsák a könyvtárak hozzájárulását a demokráciához, beállítottságuk okait és azoknak a kormányzati és politikai döntéseknek a fontosságát, amelyek támogatják és megfelelő anyagi ellátásban részesítik a könyvtárakat. (Könyvtárak, kormányzat és politika a demokráciában: történeti áttekintés; autoref.)


Külön programok, pályázatok a cigány kisebbség számára... (szavazás)FEL

'Külön programok, pályázatok a cigány kisebbség számára...' mondatot folytathatták a válaszadók a következőkkel a múlt heti KIT-szavazásban:
5 - Igen, de több kellene belőlük.
11 - Inkább a kisebbségi kultúrát korlátozó gátakat törölnénk.
8 - Alig érdekli a kultúra a kisebbséget.
7 - Az eddigi programok hatékonysága is kérdéses.
-- A nem reprezentatív válaszok jelzik, hogy minden harmadik szerint vannak gátak a cigány (roma) kisebbségi kultúra érvényesülése előtt, melyeket le kellene bontani. Mások (26%) ugyanakkor a cigányok (romék) kulturális érdektelenségére hivatkozik. (MG)


A nemzeti katalógusban keres az Amszterdami Városi Könyvtár keresője FEL

2015-re az összes hollandiai közkönyvtár a Nemzeti Könyvtári Katalógust (NBC+) fogja használni. Elsőként az Amszterdami Közkönyvtárban (OBA link katalógusa érhető el ilyen módon. Az intelligens kereső segítségével könnyen lehet navigálni az azonos című könyvek és a különböző lelőhelyek között. A fejlesztést a Bibliotheek.nl (BNL) az NBC+ -t az Oktatási Minisztérium támogatásával fejleszti. A fejlesztés további lépéseiben egyre több nemzeti forrást fognak bevonni, így az e-könyv-gyűjteményeket is. (ref.: MG)


Könyvtári ismeretek -- börtönviselt nőknekFEL

A közkönyvtárak olyan programokat dolgoznak ki, melyekre a helyi közösségnek szüksége van, de egyre több olyan program születik mostanában, melyeket a börtönviseltek speciális igényeire szabnak. (Colorado államban a visszaesők száma három év után majdnem 50%-os, az Egyesült Államokban pedig 2,6 millió azok száma, akik letöltötték a büntetésüket.)
A Denveri Városi Könyvtár (DPL) aktív szerepet vállal a büntetett előéletű nőknek nyújtott szolgáltatások biztosításában. 2010-2011-ben kimunkált Szabadon tanulni (Free to Learn, FTL) programjuk olyan forrásokat és képzéseket biztosít, melyek az egykori női bűnözőknek segítenek visszakerülni a munkaerőpiacra. Csoportos és egyéni foglalkozások keretében három fő területen kapnak képzést: munkakeresésben, számítógépes és könyvtári ismeretekben. 2011-ben a 40 fős csoportból 26 fő adott be álláspályázatot, és 23 el is helyezkedett.
A program sikerében fontos szerepet játszik a könyvtárosok megtanítása arra, hogyan segíthetnek az egykori elítélt nőknek, hiszen nem szívesen beszélnek a múltról, mert szégyellik. (ref.: Szabadon tanulni: börtönviseltek beilleszkedésének segítése a könyvtárban; Murányi L.)


Mennyire hatékonyak a könyvtári eligazító feliratok, táblák?FEL

A vizsgálat a New Yorki Városi Egyetemhez tartozó Staten Island Főiskolában (City University of New York, College of Staten Island) folyt. ... A jeleket három csoportra osztották:
- irányjelzők (a különböző kiszolgáló egységekhez vezető utak),
- elvi (általános könyvtárhasználati) jelek,
- információk (új beszerzések, rendezvénynaptár stb.).
A vizsgálathoz egy online hallgatói kérdőívet is összeállítottak. Az elemzés nyolc olyan információs jelet érintett, amelyek az olvasók által gyakran keresett helyiségekre utaltak. Két hónap alatt 238 válasz érkezett (a felmérés nem reprezentatív). A kérdés az volt, hogy értik-e a jelrendszert, a feladat, hogy rangsorolják megnevezésük alapján a kitöltés közben nem látható jeleket. A válaszadók több mint 80%-a elsőéves volt, több mint 60%-a lány. Többségük hetente többször jár a könyvtárba, 39%-uk havonta egyszer. A legtöbben a kölcsönzés és a tájékoztatás jelét értették, legkevésbé ismerős a könyvtárközi kölcsönzés és a mikroformátumok jele volt. A használóbarát jelleg értékelésében a vezető helyen a nyomtatók, fénymásolók, a kölcsönzés és a tájékoztatás volt, a sort a csoportos kutatószoba, a könyvtárközi kölcsönzés és a mikroformátumok zárta. A magyarázat, hogy az elsőéveseknek a mikrofilm/mikrofilmlap fogalmak ismeretlenek, a könyvtárközi kölcsönzést csak a felsőbb évfolyamok veszik igénybe.
A jelek számát tekintve a legtöbb az ideiglenes információs csoportba tartozott, ezt követték az ideiglenes, majd az állandó elvi jelek. Az elvi jelek nagy része általában tiltás, a barátságos légkörhöz kevesebb is elég lenne; ellentmondásokat is főleg ezeknél a jeleknél találtak. (ref.: Látod a jeleket? A nyelv, a branding és a dizájn értékelése az eligazító jelzések vizsgálata során; Viszocsekné P. É.)

Régebbi hírforrás(ok): A könyvtárak ellentmondásos kommunikációjáról -- a használók ne tartsák szentnek a könyvtárat! link

Használói észrevételek a közkönyvtár-tervezéshez -- a könyvtáros hátára is címkézhettekFEL

A Helsinki Városi Könyvtár központi könyvtára 2018-ban új épületet kap. Az épület tervét a könyvtárosok, a város lakói és más partnerek együttműködésével, párbeszéd során alakítják ki. A munka 2012-ben kezdődött. Az új épületet úgy emlegetik, mint a tudás, a készségek és a történetek házát, digitálisan intelligens, ún. harmadik helyként. Úgy vélik, hogy a könyvtár nemcsak az irodalom háza, hanem publikációs platform is, különböző társas tevékenységek tere, eszköze és csatornája, ahol mindezeken a területeken a könyvtáros is tág teret kap a közvetítő tevékenységre. ...
Volt célzott kampány is: szemináriumokon ismertették meg a partnerekkel és a célcsoportokkal az elképzeléseket és az együttműködés modelljét. A tervpályázatra beérkezett munkákat kiállították, a lakosok érintőképernyős terminálokon online szavazhattak, és megtehették észrevételeiket. Online vitafórum is üzemelt, az ötleteket beépítették a tervekbe. Egy bizonyos napon a használók a könyvtárban kis cédulák felragasztásával -- magára a dicsért vagy kifogásolt szolgáltatásra stb. (akár a könyvtáros hátára is!) -- jelezhették véleményüket a könyvtárban. Három alkalommal tartottak költségvetési vitát, ahol a használók százezer euró sorsáról dönthettek. Ennek során nyolc kísérleti projekt közül négyet választhattak ki, amelyek 2013-ban indulnak. (ref.: A jövő könyvtára ? az olvasókkal közösen megtervezve; Hegyközi I.)


A szolgáltató könyvtárban már felnőttnek tekintik az olvasótFEL

'Az igénytől a megvalósításig -- A könyvtár szociális funkciója napjainkban' címmel tartottak szakmai napot hétfőn a gárdonyi Gárdonyi Géza Művelődési Ház könyvtárában. A konferenciával átfogó képet kívántak adni a könyvtárak jelenéről és jövőbeni lehetőségeiről a társadalmi igények változásával összefüggésben. A szakmai napon a 'globális faluról' és a nevelő, illetve szolgáltató könyvtár koncepciójáról is beszéltek az előadók...
Dr. Bartos Éva, Könyvtári Intézet nyugalmazott igazgatója a könyvtár új szociokulturális funkcióinak elméleti- módszertani alapvetéseiről beszélt. Előadásában felvázolta, hogy az 50-es évektől a 'nevelő könyvtár' koncepció volt a meghatározó, az évszázad végére ebből alakult ki fokozatosan a szolgáltató könyvtár, ahol már 'felnőttnek' tekintik az olvasókat: ez újfajta kapcsolatot igényelt a könyvtáros és a könyvtárhasználó között. A digitális világ végképp lebontotta a nevelő könyvtárat, új adathordozók, új eszközök jelentek meg, amelyek információs és kommunikációs központtá tették a könyvtárakat.


282 millióból újul meg a dorogi szecessziós közkönyvtárFEL

Nagyban zajlanak a kivitelezési munkálatok a dorogi Arany János Városi Könyvtár épületén. A Bécsi úton található, az 1910-es évek elején épült és 1924-ben Gáthy Zoltán tervei alapján bővített, szecessziós belső terű épület a Közép-Dunántúli Regionális Operatív Program támogatásával újulhat meg.
A 282 millió forintba kerülő épületfelújítás február elején kezdődött és még fél éven át tart. Jelenleg a kőműves és az asztalosipari munkák tartanak, melyek során többek között a régi, de felújítható nyílászárók eredeti állapotba történő visszaállításán és az új, háromrétegű ablakozáson dolgoznak a szakemberek. Hamarosan elkészülnek a belső lépcső és a nagy olvasóterem felé tervezett acélszerkezetes galéria felhúzásával is.
A felújítás idejére a könyvtár a polgármesteri hivatal 'B' épületébe költözött.


Változások az olvasói igényekben -- tömegkultúra, globalizáció és a mintákFEL

Nem friss hír, de jó tudni...
Az 'intelligens' könyvek sorsa manapság sokkal nehezebb, mint akár néhány évvel ezelőtt: egyre csökken az olvasótáboruk. Akad, aki a kulturális paradigmaváltásban látja ennek magyarázatát -- amely a piac és a tömegkultúra felé sodorja a potenciális olvasókat --, mások a globalizációval, a világháló megnövekedett szerepével magyarázzák a változást. Abban minden komoly könyvkiadó egyetért, hogy a csekély számú célközönséggel bíró könyveket is meg kell jelentetni; azt a verseskötetet, amely nagyjából ötszáz olvasóra számíthat, éppen úgy, mint azt az irodalomelméleti esszékötetet, amelynek talán csak két-háromszáz vásárlója lesz.
Kérdés, kell-e komolyabb állami szerepvállalás a könyvkiadásban. Morcsányi szerint 'isten ments', Mészáros viszont úgy véli, szükség lenne rá, legalább ahhoz, hogy a legfontosabb helyekre eljussanak a könyvek. A Márai-program -- amely a könyvtárak és a kiadók számára nyújt állami támogatást -- hamarosan véget ér. De állami szerepvállalás nemcsak pénzben lehetséges: nagy különbség, hogy egy kormányfőt futballmeccsen vagy könyvvel a kezében fényképeznek többször. Fontos az állam szerepe a magyar szépirodalom külföldi megismertetésében is; a megszüntetett (illetve csökkentett munícióval a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz csatolt) Magyar Könyv Alapítvány a Balassi Intézet Publishing Hungary nevű projektjével közösen vállal oroszlánrészt ebben.


Antiszemita könyvrongálás a japán könyvtárakbanFEL

Anne Frank naplójának közel háromszáz példányát rongálták meg ismeretlen tettesek Tokió közkönyv­táraiban a közelmúltban. Japanológusok és a ható­ságok is értetlenül állnak az eset előtt, hiszen japán antiszemitizmusról mindeddig aligha beszélhettünk.
Összesen harmincegy tokiói könyvtárban Anne Frank naplójának kétszázhatvan­öt példányát, és egyéb, holokauszttal kapcsolatos műveket tépkedtek meg. Egyelőre rejtély, hogy kik állhatnak a barbár akció mögött, jelenleg nyomozás folyik az ügyben. Japánban sosem volt számottevő zsidó közösség, és szakértők egyöntetű véleménye szerint az antiszemitizmus mint társadalmi jelenség nem létezik a térségben...


Szőnyeg alá söpört könyvek a szabad ég alatt Szigligeten (képpel)FEL

'2014, Szigliget, Magyarország. Az alkotóház könyvtára, köztük dedikált, egyedi példányok, szerencsére védett helyen, a puha padlószőnyeg alatt. Gratulálunk és köszönjük.' (via Facebook)


Olvasás-mennyiségben a világ 10 legjobbja között vagyunk -- állítja egy 2005-ös tanulmányFEL

Címkék: felmérés | olvasás |

Vajon miben nyomjuk le nemcsak a németeket, az olaszokat, a briteket vagy a japánokat, de még az amerikaiakat is? Hát persze, hogy az olvasásban! A NOP nyilvánosságra hozta a World Culture Score Indexet ( link ), vagyis a világméretű médiafogyasztási felmérés eredményét, amelyben az olvasás mellett a televíziózási, a rádióhallgatási és az Internet előtt eltöltött időt vizsgálták. A magyarok hetente átlagosan 6 óra 42 percig bújják a könyveket, ezzel az előkelő tizedik helyet szerezték meg a listán. A legtöbbet Indiában olvasnak, átlagosan heti 10 óra 42 percet.


A használók számára átláthatóbbá tették az állományt Gyergyószentmiklóson FEL

Felújított termekben fogadják gyermek és felnőtt olvasóikat a gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár munkatársai, akik több mint ötvenezer könyvet mozgattak meg. Három hétig csupán a gyermekrészleg és az internethasználatra fenntartott terem volt látogatható a könyvárban a felújítási munkálatok miatt. 'Ez idő alatt a korábbi olvasótermet a gyermekrészleg számára megnyitottuk, hiszen az intézmény gyakran fogad diákcsoportokat' -- mondta el Keresztes Csongor igazgató.
A felnőttrészleg egyik szabadpolcos termét kifestették, ugyanakkor a könyveket is átrendezték oly módon, hogy a rendszer átláthatóbb legyen az olvasó számára. Sikerült felszabadítani a korábbi olvasótermet, amit ezután a gyermekrészleg használhat.
A könyvtár egyébként több mint százezer könyvvel rendelkezik, ebből közel 18 ezer gyermekkönyv. 2013-ban 1200 gyermekolvasót tartott számon az intézmény. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Aradon is a középgeneráció hiányzik a könyvtárból -- a gyerekek a háziolvasmányokat keresikFEL

Az Arad megyei A. D. Xenopol Könyvtár Aurel Vlaicu negyedi részlegében fiatal, csinos, határozott fellépésű asszony fogadja a látogatót. Hanciuţa Roxana 2007 óta dolgozik könyvtárosként. A részleg 32 930 kötetet tartalmaz, megosztásuk igen változatos. Akad bőven általános irodalom, filozófia, pszichológia, vallás, politika, szociológia, közgazdaságtan, jog, adminisztráció, társadalomtudomány. Van pedagógia, folklór, egzakt tudomány, természettudomány, orvostudomány, technológia, menedzsment, képzőművészet, zene, sport, nyelvészet, román és egyetemes irodalom, földrajz, civilizáció, történelem. Az állomány 2500 különböző magyar könyvet tartalmaz, de más idegen nyelvű kötetek is kézbe vehetők. Hozzávetőlegesen 1000 angol, 200 francia, 100 olasz, 200 német könyv kölcsönözhető ki a részlegről. Többnyire román folyóiratok vannak, íme néhány közülük, a teljesség igénye nélkül: Biblioteca, Studii, Studia Universitatis, Cetatea, Jurnalul Medical Arădean stb.
Az elmúlt év végén 1500 olvasót tartottak számon, ebből 700 gyermek, tehát úgy néz ki, hogy az elkövetkező években nem lesz gond az olvasók létszámával. Naponta körülbelül 100?120 ember keresi fel az részleget különféle kérésekkel. A látogatók között nagyon sok a gyermek és a nyugdíjas, viszont ritkábban jönnek a középkorúak, akik bizonyára munkájuk, családjuk, egyéb elfoglaltságaik miatt maradnak távol.
A gyermekolvasók többnyire az iskolában előírt és ajánlott háziolvasmányokat keresik, míg az idősebbek főleg a román és a világirodalom klasszikusait. Vannak viszont olyanok is, akik nagyobb lelkesedéssel olvasnak bűnügyi történeteket, szerelmes könyveket, kalandregényeket. Kevesebb az érdeklődés a technika, a sport, a matematika, fizika és kémia iránt. (via ReMeK-e-Hírlevél)


E-könyvek pro és kontraFEL

A legtöbben (54%) az e-könyvek előnyeként a kis helyigényt hozták fel, de számos egyéb érv is felmerült mellettük: könnyen és gyorsan hozzáférhetőek (49%), nagyítható a tartalmuk (42%), nem használódnak el (37%) és környezetkímélők (36%).
A pozitívumok mellett azonban a 18 év feletti rendszeresen internetezők 44%-a még mutat kötődést a Gutenberg-galaxishoz, ők az e-könyveknél hiányolják azt az illatot, azt a fogást, amit egy hagyományos könyvkézbe vételekor tapasztalunk. Mindeközben minden ötödik válaszadó túl kicsinek érzi a magyar nyelvű e-könyv-kínálatot, ami azért kritikus, mert csak 21% szokott angol és 4% német nyelven olvasni, a többiek viszont leginkább csak magyarul olvasnának e-könyvet.
A magyar nyelvű e-könyvek iránti igényt jól jelzi, hogy a digitális könyvek beszerzései során a legtöbbször említett oldalak többsége magyar és nem nemzetközi weboldal.
Az eNET a kutatás során megvizsgálta, hogy az ártól eltekintve a vásárlás során ugyanannak a könyvnek a nyomtatott könyv, a hangoskönyv vagy inkább az e-könyv változatát választanák-e az emberek, ha szabadon választhatnának ezek közül. A többség, mintegy 80% nyomtatott könyvet vásárolna, 13% virtuális kosarába e-könyv kerülne, 5% pedig hangoskönyvet választana, míg 2% egyiket sem venné meg.
Praktikus

Tableteken és mobilokon is pörög a Magyar Elektronikus KönyvtárFEL

'Az okostelefonok, táblagépek és e-könyv olvasók kis képernyője és egérnélküli kezelőfelülete ugyanis speciális megoldásokat igényel...' -- link


Látványosan lelepleződhetnek helyfoglaló állományaiFEL

Az egyre testesebb médiafájlok korában előbb-utóbb még a több száz gigabájtos merevlemezek is szűkössé válhatnak. Gyakran felesleges állományok is foglalják a helyet, de honnan tudhatjuk, hol vannak és melyek ezek?
Ha látványos, színes, jól áttekinthető képet szeretnénk kapni a merevlemezünkön, külső tárolóeszközünkön megbúvó állományokról, azok nagyságáról, akkor érdemes kipróbálni a HDGraph nevű ingyenes programot.
szoftver innen tölthető le becsomagolt zip fájlban, és mivel hordozható programról van szó, nem kell telepíteni, hanem a kicsomagolása után, az exe fájlra kattintva azonnal indítható. -- link
Kisszínes

Ingyenes zeneszolgáltatás a SamsungtólFEL

Bőséges kínálattal, 13 millió dallal indította el Milk Music névre hallgató zeneszolgáltatását a Samsung. A vállalat szerint bár látják, hogy telített a streaming zenei piac, úgy gondolják, hogy tudnak majd újat mutatni a területen.
A Samsung Milk Music-nak van ingyenes verziója is, amiben 'kezdetben' reklámokat sem kell elviselniük a felhasználónak. Cserébe viszont nem is teljesen szabad a szolgáltatás: konkrét dalok helyett a 200+ féle, stílus és egyéb szempontok alapján előre összerakott 'rádióállomás' között kell választaniuk az androidos Galaxy mobilok és táblagépek felhasználóinak.
A tejzene elsőként az Egyesült Államokban érhető el, de mióta hozzánk is eljutott a Spotify, minden reményünk megvan rá, hogy a Milk Music-on is hamarosan hallgathatunk majd zenét.Nyelvstratégiai Intézet 100 millióból -- a miniszterelnök irányítása alattFEL

Titkos, mint Paks-2: mi az? Hát a Nyelvstratégiai Intézet: a kormány nem kívánja megosztani a közvéleménnyel, ki készítette elő, kik vesznek részt benne, mit csinálnak majd. Majd ha elindult, akkor tájékoztatnak.
Olyan ez a történet, mint az a meglepetésparti, amit annyira sikerült titokban tartani, hogy óvatosságból még a meghívottaknak sem szóltak. Megérkezik az ünnepelt, de a hatalmas asztalnál csak egyedül üldögél, csupán az egyre idegesebb pincérek méregetik. És jó okkal. Április elsején indul a Nyelvstratégiai Intézet. És ez nem áprilisi tréfa! Százmillió forintból állít fel intézetet a kormány -- nyelvstratégiát fognak itt kutatni. Vagy meghatározni. Vagy előírni. Erről adott hírt az MTI március negyedikén a Magyar Közlönyre hivatkozva.
A Közlönyben a 55/2014. (III.4.) Korm. számon megjelentetett rendelet meglehetősen vázlatosan taglalta, mik lesznek az intézet céljai vagy feladatai. Egyebek mellett a magyar nyelvi örökséget fogják itt feltárni, a nyelv és azzal összefüggésben a kultúra mélyebb megismerésére kerül majd itt sor, gondozzák, ápolják és fejlesztik is itt majd a kultúrát és/vagy a nyelvet (más lapra tartozik, de igen izgalmas kérdés, hogyan fejleszti majd a nyelvet egy intézet). A terv szerint lesz hazánkban egy középtávú nyelvstratégia, amit itt kidolgoznak, szakmailag felügyelnek, sőt irányítanak is majd. Foglalkoznak majd itt olyan dolgokkal is, mint például a nyelvi értékvesztés ellen ható feladatok megvalósítása, akármit is jelentsen ez.
Információforrások

Ingyenesen tölthetők Sólyom László könyveiFEL

- Sólyom László: Környezetvédelem és polgári jog
link
- Sólyom László: A polgári jogi felelősség hanyatlása
link
Ezt írja a Facebook ( link ): Sólyom László, Magyarország volt elnökének kérésére elkezdtük főbb írásainak digitalizálását és a MEK-en való hozzáférhetővé tételét. Ma felkerült az első két könyve.


Így utazd be a világot fillérekből, vagy akár teljesen ingyen -- 8 tippFEL

Utazni mindenki szeret, de a hosszabb, távolabbi utazásokat csak kevesen engedhetik meg maguknak. Pedig ma már számos lehetőségünk van akár ingyen is eljutni olyan országokba, amikről álmodni sem mertünk eddig. A Pénzcentrum.hu mutatja, milyen lehetőségeid vannak, ha szeretnél minél több helyre eljutni, de nincsenek millióid egy világkörüli útra.
1. Jó vagy egy nyelvben? Tanítsd!
2. Cserélj lakást
3. Kanapészörfölj
4. Dolgozz au-pairként...
5. ...vagy helyezkedj el egy óceánjáró hajón
6. Egyetemista vagy? Ne hagyd ki a külföldi ösztöndíjat
7. Önkénteskedj
8. Próbáld ki magad egy biofarmon
...


Ingyen és legálisan juthat hozzá a Getty Images csodálatos képeihezFEL

Köztudott, hogy a Getty Images a világ egy olyan vezető szolgáltatója, amelyik csodálatos fényképeket kínál. Viszont az is köztudott, hogy ezekért a képekért, ha használni akarjuk őket, fizetni kell. Most viszont valami megváltozott.
Meglepő, ám mindenképpen kellemes lépésre szánta el magát az ügynökség: az új Embed Tool nevű eszköz lehetővé teszi, hogy a fantasztikus képek egy nagy részét bárki ingyen beágyazza weboldalára, blogjába, feltéve persze, hogy mindezt nem kereskedelmi céllal teszi.
Ehhez nem kell mást tenni, mint az Embed Images oldalon ( link ) a Search images available to embed feliratra kattintva megkeresni a felhasználni kívánt képet, majd alul a jobb szélső beágyazás (Embed this image) ikonra kattintani, és máris megjelenik a kép beágyazható HTML kódja, amelyet egyszerűen be kell illeszteni a blog vagy weboldal forráskódjába.


Már tízezer dokumentumhoz lehet hozzáférni a Digitális VilágkönyvtárbanFEL

Mérföldkőhöz érkezett az amerikai Kongresszusi Könyvtár vezetésével elindított Digitális Világkönyvtár (WDL): átlépte a tízezret a hozzáférhető dokumentumok száma a baltimore-i Walters Művészeti Múzeumban őrzött ősi dokumentumok digitalizálásával. A Digitális Világkönyvtár gyűjtemény jelenleg 10 037 darabból áll, digitalizált kéziratokból, térképekből, könyvekből, nyomatokból, fotókból, filmekből, hangfelvételekből -- közölték csütörtökön illetékesek.
A világkönyvtárat az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) azzal a céllal hozta létre, hogy minél több ember számára lehetővé tegye a világ legtekintélyesebb könyvtárainak ingyenes használatát az internet segítségével. A vállalkozáshoz mostanra már 46 ország 102 intézménye csatlakozott.
A Digitális Világkönyvtár (angol elnevezéssel: World Digital Library -- WDL) portáljára bárhol rá lehet kattintani -- a link nyitva áll a diákok, az oktatók és a nagyközönség egésze előtt.


A bizonytalan választóknak segíthet a VokskabinFEL

A honlap létrehozói semleges és objektív módszerként hirdetik a pártpreferencia meghatározására a programot. Az anonim teszt abban segíti a választókat, hogy a felsorolt politikai, közéleti kérdésekre adott válaszaik alapján megtudják, véleményük melyik párt programjához áll közelebb. Magyarországon az Andrássy Egyetem és a Politikai Kommunikációs Hálózat hozta létre az Ausztriában, Svájcban és Németországban már kipróbált rendszert, a link címen elérhető oldal nyilvános és nem rögzít semmilyen adatot a felhasználókról.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról