Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2003/26., 7. 2.

Outsourcing: a teljes tartalomkezelés kihelyezése
A gazdaság jövője bizonytalan, a részvénypiac halott - A vérbeli üzletember ilyenkor indítja be vállalkozását
Nobel-díjas az ingyenes tudományos publikálásról
Iskolai könyvtárak - tanácskozás az OPKM-ben
Mennyi egy könyvtárhasználó ügyfélértéke? Ideje csörnölni már?
eMagyarország-pontok könyvtárakban is
Az információ és a tudás a legfontosabb (Bíró Szabolcs)
Könyvek a ceglédi laktanyából -- sajnos "emelt szinten" (Új könyvtár Csemőn)
A szponzoráció bűvöletében -- feltétel a branding
Tudásmenedzsment 8. (A tudás feltérképezése)
INFOmarket 2003
Több mint egymillióan élnek halmozott szegénységben [jelentős könyvtári célcsoport]
Ássák a sárga oldalak sírját
Középiskolások kedvenc írói, költői: első helyen Petőfi -- állítja a Felvételi Információs Szolgálat
Az új EU-alapú német szerzői jogi törvény felzaklatta a tudományos közéletet
Érthetetlen informatikusok (és könyvtárosok?)
Levadásszák a fájlcserélőket
Címke és jelzetnyomtatás a mellényzsebből?
Visszatérés Roxfortba
Zenei szolgáltatást indít Európában a Yahoo
Honlapajánló: Clickafrique.com
Könyvtárak falak nélkül
Kulturális örökség és digitális tartalom
Digitális tartalom-menedzsment


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Outsourcing: a teljes tartalomkezelés kihelyezéseFEL

A Xerox bejelentette, hogy június elejétől a "Documentum" termékskálájára épülő, teljeskörűen kezelt tartalomkezelési szolgáltatások teljes választékát biztosítja Európában, így Magyarországon is. A Xerox már több, mint 200 európai ügyfélnek szállított bizonyítottan költségcsökkentő és a munkafolyamatot megkönnyítő megoldásokat.A Documentum a világ vezető vállalati tartalomkezelési megoldásokat (ECM) szállító cége, amelynek a Xerox világviszonylatban az egyik legnagyobb partnere. A két társaság a Documentum 1990-es indulásától kezdve működik együtt. A Xerox új szolgáltatásai egységes platformot és környezetet biztosítanak a felhasználó munkatársai számára az üzlet fejlesztését szolgáló tartalmak létrehozása, kezelése, eljuttatása és archiválása során történő együttműködéshez. A Xerox képzett munkatársai, legjobb gyakorlati megoldásokhoz való hozzáférésük, valamint a strukturált szolgáltatási szintek és a már tesztelt helyreállítási tervek rendelkezésre állnak. Ez alapján a Documentum alkalmazásai most gyorsabban, megbízhatóbban és költséghatékonyabban telepíthetők. Egyedül Európában a Xerox több, mint 450 sikeres Documentum projekhez szállított tartalomkezelési programokat és megoldásokat. Új, kihelyezett európai szolgáltatásain kívül a Xerox számos kiegészítő dokumentum- és tartalomkezelési szolgáltatást kíván biztosítani a jövőben, többek között szerzői, fordítói és többcsatornás kiadói, szkennelési, valamint képalkotási megoldásokat.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. 06. 29., link

A gazdaság jövője bizonytalan, a részvénypiac halott - A vérbeli üzletember ilyenkor indítja be vállalkozásátFEL

A vállalkozói szakértők szerint a zord feltételek kedveznek a megbízható üzleti tervvel és termékük vagy szolgáltatásuk iránti kimutatható igénnyel rendelkező erős, induló vállalkozásoknak. A Deloitte & Touche Technológia, Média és Telekommunikációs csoportja (Technology, Media & Telecommunications - TMT - Group) negyedévenként megjelenő aktuális kiadványa többek között foglalkozik a kockázati tőkével, illetve, hogy a kezdő vagy a közelmúltban indult cégek hogyan találhatják meg a megfelelő befektetőket. A gazdaság jövője bizonytalan, a részvénypiac halott. Vállalkozói szakértők szerint a zord feltételek kedveznek az újonnan induló cégeknek, amennyiben józan, logikus üzleti tervvel állnak elő, és termékeik, szolgáltatásaik iránt bizonyított a kereslet. Manapság kevesebb a kockázati tőke, mint a konjunktúra idején, igaz, hogy most kevesebben is versenyeznek érte. Azok a kockázati befektetők, akik átélik, hogy jelenlegi érdekeltségeik lassan tönkremennek, nem akarnak ismét veszíteni. Ráadásul, ha a dot-com cégek virágzásánál távolabbra tekintünk a múltba, láthatjuk, hogy a tőke nem is olyan ritka madár, hiszen a 2002-es kockázati befektetések összege megegyezik az 1998-aséval. A 2002-es év a teljes befektetési összeget tekintve, valójában a történelem ötödik legjobb éve volt.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. 06. 29., link

Nobel-díjas az ingyenes tudományos publikálásrólFEL

Harold Varnus rákkutató, az 1989-es orvostudományi Nobel-díj nyertese interjút adott a Die Zeit című német értelmiségi hetilapnak a tudományos publikálás szükséges változtatásáról. Varnus szerint tarthatatlan, hogy a kutatók esetenként több száz dollárt fizetnek egy tanulmányuk megjelentetéséért, majd a munkahelyi szakkönyvtár több ezer dollárért megveheti a folyóiratot. A Public Library of Science (PLoS) keretében Varnus több szakterületen is igényes ingyenes elektronikus folyóiratot kibocsátását ígéri. Ehhez szerinte egyrészt 9 millió dollár támogatást kapott Gordon Moore alapítványától, másrészt a publikálásban érdekelt kutatók a PloS-nek fizetnének.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. 06. 27., link

Iskolai könyvtárak - tanácskozás az OPKM-benFEL

Június 26-án egész napos tanácskozást tartottak az iskolai könyvtárosok számára (Könyvtárostanárok I. Országos Konferenciája). A konferencia anyaga bizonyára megjelenik a Könyv és Nevelés (KN) hasábjain. Itt most csak pár adalék. Csík Tibor bevezetője után Balogh Mihály főigazgató szólt arról, hogy az OPKM újra az iskolai könyvtárak felelős gazdájának tartja magát. Ezt jelzi az 1998-as kézikönyv, a KN újraindítása és a mostani konferencia is. A nyitó előadást Simon János h. államtitkár tartotta, aki egyebek mellett felhívta a figyelmet, hogy az idei normatív támogatás keretében tanulónként 2600 ft jut eszközök és felszerelések beszerzésére. Ha a fenntartónak egy iskolája van, akkor ennek az iskolára jutó összege adott, ha viszont több iskolája van, akkor súlyozhat, kinek ad többet. Mindenesetre jó lenne, ha e keretből az iskolai könyvtárak tisztességesen részesednének.


Mennyi egy könyvtárhasználó ügyfélértéke? Ideje csörnölni már?FEL

A mobiltelefon-piac telítődésével a távközlési szolgáltatók számára ma már fontosabb az ügyfelek megtartása, mint megszerzésük. Egy átlagos ügyfél megszerzési költsége 14-20 ezer forint körül van. A szolgáltatók, mint piaci szereplők régóta alkalmazzák a churn-elemzést (e.: csörn) (azaz a lemorzsolódás okainak vizsgálatát), adatbányászati eszközökkel határozzák meg, hogy feltehetően mely ügyfelek mondanak rövidesen fel. Így még időben fel tudják venni a kapcsolatot az illetővel, hogy a kilépést megelőző szolgáltatás-csomagot kínáljanak számára.

-- Menyibe kerül egy könyvtárhasználó "megszerzése"? Kik a jellemző könyvtári lemorzsolódók? Melyek a lemorzsolódás motívumai számukra? Amennyiben a könyvtárat az információs piacon képzeljük el, ezek megkerülhetetlen kérdések. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Ügyfélkezelés : Lemorzsolódás-elemzés. In: FigyelőNet, (2003. június 19.), link

eMagyarország-pontok könyvtárakban isFEL

Mohácsi Béla, az IHM helyettes államtitkára közlése szerint az e-Magyarország pontok kialakításába igyekeznek olyan intézményeket bevonni, amelyeknek már van internetelérési lehetőségük. Ilyenek lehetnek a teleházak, a helyi kis könyvtárak és a Magyar Posta felszámolásra váró hivatalai.

Régebbi hírforrás(ok): Magyar Hírlap, 2003. jún. 23., link

Az információ és a tudás a legfontosabb (Bíró Szabolcs)FEL

A magyarországi vállalatok körében elsősorban a piaci és a szakterületi információk iránt van a legnagyobb igény, de hasonlóan nagy szerepet kapnak a cég-, a jogi, az általános, a statisztikai és a pénzügyi információk is. A sorrend élén nem véletlenül áll a piac, a szakterületek és a cégek világa, ugyanis ezek a leginkább változásérzékeny területek.
(A szerző a Berzsenyi Dániel Főiskola frissen végzett, volt hallgatója.)

Régebbi hírforrás(ok): Világgazdaság, 2003. jún. 27., link

Könyvek a ceglédi laktanyából -- sajnos "emelt szinten" (Új könyvtár Csemőn)FEL

Könyvtárral és civil házzal gyarapodott a 4200 lelkes Csemő, e hónap elején pedig megkezdte munkáját a tanyagondnok. A polgármesteri hivatal nemrég befejeződött felújításakor egyúttal a kulturális lehetőségeket is bővíteni tudták. Beépítették a tetőteret, és ott kapott helyet a könyvtár. Az ügyeskezű helybeli mesterek a tartóoszlopokat is polcokká varázsolták, így azoknak a könyveknek is helyet tudtak adni, amelyek a megszüntetett ceglédi laktanyából kerültek ide. A könyvtár alsó szintjére internetes kávézót terveznek, és amíg az elkészül, addig is kihasználják a helyet kamarakiállítások rendezésére.

-- Szintén "emelt szinten" jelenik meg a könyvtár képe(!) a HVG jún. 28-i számának 63. oldalán (a balatonalmádi Városi Kulturális Központ és Könyvtár). A könyvtárak imázsát is magában hordozó képen a könyvtárhoz lépcsőn kell felmenni (ami nehezebb mozgású embereknél komoly elrettentés), a befogadóban valós és átvitt értelemben is megjelenik, persze, általában nem tudatosan. A könyvtár tudatos utcaszintre, azaz a befogadó szintjére helyezése nem újkeletű -- ld. pl. a békéscsabai megyei könyvtárat. Az építészeti piedsztál ugyanis a kiemelés, illetve az felsőbbrendűség képzetét egyaránt keltheti. Új, vagy átalakítandó épületeknél érdemes tehát törekedni a kiemelés ill. a lépcsők mellőzésére. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Népszabadság, 2003. jún. 23., link

A szponzoráció bűvöletében -- feltétel a brandingFEL

Az elmúlt 10 évben az USA-ban a szponzorációs kiadások 220 százalékkal nőttek és elérték a 25 milliárd dollárt. A szponzoráció elfogadottsága világszerte nagyon magas, bár csekély méretű különbségek vannak országonként- áll a nemzetközi média ügynökség a Mediaedge:cia tanulmányában.

-- A hazai szponzorációs fórumokon, konferenciákon nem -- vagy csak áttételesen -- fordul elő a könyvtár kifejezés. A szponzor akkor hajlandó megfontolni a szponzori kapcsolatot, ha a szponzorált az ő imázsát fényesíti saját célcsoportjaiban. Így az ő célcsoportjaik számára sikeres vagy annak tűnő, a szponzorra való asszociációt hordozó partnert keresnek. A dohánygyárral így előszeretettel támogatják a légiességre asszociáló műrepülést vagy a balettet. A könyvtárszponzorálások alapját is a tudatos imázsépítés (branding) alapozhatja meg. (MG) (További irodalom pl.: p. Könyvtárosok kézikönyve IV. p. 371-3., Támogatás-szerzés / Barakonyi K. In: Magyar Felsőoktatás (1997) 7 p. 21-24)

Régebbi hírforrás(ok): Marketing Hírlevél 2 (2003) 25., link

Tudásmenedzsment 8. (A tudás feltérképezése)FEL

Könyvtáros körökben sokszor nem evidens, hogy "A relevancia sokkal fontosabb a teljességnél." A teljesség ugyanis rendkívül sok energiába és időbe kerül, s amellett, hogy az idő és a pénz mindig kevés, általában meg sem valósul, sőt: gyakran nem is az információ-teljességre van szükség. A tudás feltérképezése hasonlít a bibliográfiai munkához, ám itt leginkább az élő, emberekben (belső munkatársak, külső szakértők) elérhető ismeretek feltárása a cél. Rögzíteni kell: hol, mi, milyen értékű tudás, hogy az megfelelő időben mobilizálható legyen. Polányi Mihály hívta fel a figyelmet az implicit (hallgatólagos) és az explicit (kifejezett) tudás különbségeire. Az előbbi gyakrabban veszik el (pl. autokratikus főnök, nem megfelelő munkaerő felvétele stb. esetén). A tudástérképek egyaránt utalhatnak emberekre, dokumentumokra vagy adatbázisokra, és leltárként, portfólióként is szolgálnak. Tanulságos, hogy az eredményes tudáskeresések majdnem mindig átlépik a konvencionális szervezetek kereteit, s figyelmen kívül hagyják a hierarchiát. Nem ritka ezért, hogy a hierarchikus és bürokratikus kultúrákban a vezetők a tudásáramlás akadályozó tényezőivé válnak (információ-visszatartás, - monopolizálás, klikkesedés, mobilitás-korlátozás stb.) (összeállította: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Tudásmenedzsment / Thomas H. Davenport, Laurence Prusak. - Budapest : Kossuth, BKE Vezetőképző Intézet, 2001. - 195 p.

INFOmarket 2003FEL

A játékoké lesz a főszerep Magyarország legnagyobb, nagyközönségnek szóló informatikai rendezvényén. A BNV-vel tavaly első ízben megrendezett INFOmarket - Információtechnológiai és telekommunikációs vásár együttesen 110 ezer látogatót vonzott Budapesti Vásárközpontba. Ebben az évben meghosszabbított, kilenc napos (két hétvégés!) nyitvatartással, szeptember 6-14. között fogadja a játékos kedvű látogatókat az INFOmarket, amelyre, valamint a kiállítással egyidőben megrendezésre kerülő Budapesti Nemzetközi Vásár, Magyar Világ, Intersound és a Budapesti Divat Napok rendezvényekre összesen 130 ezer érdeklődőt várnak a szervezők.

Hírforrás:
2003. július 02.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): 2003. 06. 29., link

Több mint egymillióan élnek halmozott szegénységben [jelentős könyvtári célcsoport]FEL

A legfrissebb adatok szerint az ország lakóinak 12-13 százaléka él halmozott szegénységben. Az ENSZ és az MTA Világgazdasági Kutatóintézete ötödik alkalommal készít felmérést az ország "humán fejlettségéről" (hivatalos rövidítése: HDI), azaz a magyarországi szegénységről, amelyet kedden mutatnak be a Magyar Tudományos Akadémián.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet-lapszemle, 2003. június 24., link

Ássák a sárga oldalak sírjátFEL

Az amerikai kis- és középvállalkozások körében mind népszerűvé válik az online jelenlét, amely már a korábban megingathatatlan szakmai katalógusok pozícióit is kikezdte.

Régebbi hírforrás(ok): Marketing Hírlevél 2 (2003) 25., link

Középiskolások kedvenc írói, költői: első helyen Petőfi -- állítja a Felvételi Információs SzolgálatFEL

Petőfi Sándor a legkedveltebb magyar költő a 10-12. évfolyamos középiskolások körében, a diákok második helyen Ady Endrét említették, míg a képzeletbeli dobogó harmadik lépcsőjére József Attila került - tartalmazza a Felvételi Információs Szolgálat MTI-hez eljuttatott felmérése.

Régebbi hírforrás(ok): MTI, FigyelőNet, 2003. jún. 25., link

Az új EU-alapú német szerzői jogi törvény felzaklatta a tudományos közéletetFEL

Az EU szerzői jogokkal kapcsolatos direktíváinak németországi honosítása aggodalmat váltott ki a német iskolákban és akadémiai kiadókban.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. jún. 26., link

Érthetetlen informatikusok (és könyvtárosok?)FEL

A leginkább a szakmai zsargonhoz az informatikai cégek ragaszkodnak, ezáltal az üzeneteik a legkevésbé érthetőek - áll egy most közzétett tanulmányban.

-- Az informatikusoknak szóló figyelmeztetés könyvtárosok számára úgy szólhat: kerüljük (vagy csak nagyon körültekintően alkalmazzuk) kifelé a tezaurusz, reprográfia, dezideráta, deszkriptor, annotált bibliográfia stb. szavakat, ugyanis ezek nagy eséllyel riasztják el gyengébb idegzetű olvasóinkat. Az üzleti körökben fennhéjázásnak, fontoskodásnak, tudományoskodásnak tűnhet ilyen és hasonló kifejezések használata. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): IT és E-business hírlevél 2 (2003) 25, link

Levadásszák a fájlcserélőketFEL

A világ öt legnagyobb lemezgyártója háborút hirdetett: pereket készülnek indítani az internetes zenefájl-cserélő programok használói ellen.

Régebbi hírforrás(ok): Napi Gazdaság, 2003. jún. 27., link

Címke és jelzetnyomtatás a mellényzsebből?FEL

A svéd PrintDreams vállalat bejelentette mobiltelefon-méretű hordozható nyomtatóját, mely hihetetlenül könnyű, és úgy tervezték, hogy egy ingzsebbe elférjen.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. jún. 27. link

Visszatérés RoxfortbaFEL

A Potter-lázra jellemző, hogy a regény dedikált első példányát páncélautó szállította a New York-i Közkönyvtárba, ahol a több száz éves könyvritkaságok tárolására használt biztonsági berendezésekkel
védett teremben helyezték el...

Hírforrás:
2003. július 02.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Index, 2003. jún. 21., link

Zenei szolgáltatást indít Európában a YahooFEL

Az amerikai internet-média társaság, a Yahoo Inc. bejelentette, hogy elindítja Európában "Launch Music" elnevezésű zenei szolgáltatását: ezzel kíván betörni a régió nyiladozó online zenei piacára. A Launch Music szabadon elérhető és előfizetéses programokat egyaránt tartalmaz, kínálatában zenei videók, művészinterjúk éppen úgy helyet kapnak, mint a hangzó anyagok közvetítése - mindehhez arra van szükség, hogy a szélessávú internet Európa-szerte tömegessé váljék.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, MTI-Eco, 2003. jún. 25., link

Honlapajánló: Clickafrique.comFEL

A Clickafrique.com portál régió, ország és téma szerint csoportosított afrikai linkek halmazát kínálja; egyebek mellett muvészet, történelem és kultúra témakörben. (OCPA Newsletter) Bôvebb információ: link


Könyvtárak falak nélkülFEL

Leszbosz szigetén (Görögország) tartják 2003. szeptember 19. és 23. között az ötödik nemzetközi Könyvtárak falak nélkül címu konferenciát a virtuális könyvtári és információs szolgáltatásokról. (Dice Diary 7). Bôvebb információ: CERLIM LWW5@mmu.ac.uk link tel.: +44 161 247 6142 fax: +44 161 247 6979

Hírforrás:
2003. július 02.  • Továbbküldöm a hírt

Kulturális örökség és digitális tartalomFEL

Az Európai Bizottság a 6. Keretprogram kapcsán speciális hírlevelet adott ki a digitális kulturális örökségrôl, illetve annak széles köru hasznosítási lehetôségeirôl. A hírlevél elérhetô az interneten. (El.pub 248). Bôvebb információ: link


Digitális tartalom-menedzsmentFEL

A Journal of Digital Information (JoDI - digitális információ folyóirat) különszámot adott ki a digitális könyvtárak létrehozása és a digitális tartalommenedzselés gazdasági tényezôirôl. (El.pub 248). Bôvebb információ: link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról