Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2003/27., 7. 16.

Tréning az olvasószolgálati kommunikációért, illetve a megfáradás ellen (Tamási Csilla)
Tudásmenedzsment 9. (Tudástérképezés)
HR a közszférában - egyre terjed, mégsem hatékony (Borbély Tibor)
Juttatások és motiváció
Vissza a munkaerőpiacra: a nyerő tudás
Jelentés a kutatói és oktatói szféra hálózati igényeiről
2,1 milliárd forint kulturális kincseink digitalizálására
Melyik a legjobb TMT-cikk? -- 50 éves TMT
A szoftverfejlesztési szerződések jogi háttere
Az alkalmazottak internetbiztonsági képzése
Bár nem mi találtuk ki - Nyílt innováció
Kérem, ne hívjanak!
Digitális lopás a japán könyv- és újságárusoknál
Készül a Magyar Információs Társadalom Stratégia
Mire keresnek az internetezők?
CIO-CEO
Érdekvédelmi csoportot alapítanak a fájlcsere-társaságok
A British Library új, biztonságos elektronikus dokumentumszolgáltató szolgáltatása
Mark Wood veszi át a Resource irányítását
Tízezer munkavállalói számítógépre számítanak
Sok a tartósan betöltetlen állás
A német "seniorok" erősítenek a hálón
Díjazott uniós e-kormányzatok
Hackerkonferencia Tatabányán
Információtudományi források
Scholarly Articles Research Alerting (SARA)
Ismerd meg hazádat!
Internetes oldal a fogyatékkal élők számára
Könyvtári, levéltári ösztöndíjak (a praktikus információk a kínálat felsorolása után következik)
Információs társadalom konferencia


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Tréning az olvasószolgálati kommunikációért, illetve a megfáradás ellen (Tamási Csilla)FEL

A 2002-ben akkreditáltatott tréning célja az elsősorban az volt, hogy segítséget adjon a gyorsan változó tájékoztatói elvárások kezelésében. További cél, hogy a kollégák képesek legyenek a használói szükségleteinek jobb megértésére. A tréning pszichológiai irányát Ács Éva pszichológus, a szakmai tartalmat mi, könyvtárosok határoztuk meg. Az előbbinél olyan elméleti keretet igyekeztünk választani, amely a napi gyakorlatra épít, fogalmai könnyen érthetőek, használatuk egyszerű. A könyvtárosi munkában a rövid idejű interakciók a jellemzők: gyors helyzetfelmérés és reagálás. Nincs idő és szükség a mély elemzésekre. Olyan emberideált céloztunk meg, aki felelősséget vállal a saját tevékenységeiért, képes örülni, játszani, rugalmas és tanulékony. Mindezek alapján a tréningek keretéül a tranzakcióanalizist (TA) pszichológiai elméletét, a neuro-lingvisztikai programozást (NLP) kommunikációs elméletet választottuk, illetve a TQM-et, mint vállat-irányítási rendszert, melyben a tanultak alkalmazást nyerhetnek. (A TA személyiség-elmélet, valamint szisztematikus pszichoterápiás elmélet, mely a személyiségfejlődéssel foglalkozik. Az NLP a szubjektív tapasztalatok struktúrájának, a kommunikációnak, a sikeres viselkedési mintáknak a tanulmányozása, a változás, a gyors tanulás, az eredményesség elősegítése érdekében.) A második tréning utáni tapasztalataink szerint a kollégák egyaránt elégedettek a tréning keretével, a pszichológiai gyakorlatokkal és a tréning légkörével. Az eddigi résztvevők átlagéletkora 40 és 50 év között volt. Ez a korosztály dolgozta végig a rendszerváltást követő 10 évet, s mára szinte mindenkin jelentkeznek az elfáradás tünetei. Az olvasószolgálatos kollégákat ezenkívül a folyamatos túlterhelés is sújtja. Így a tréning mentálhigiénés funkciókat is betöltött. A visszajelzésekből leszűrhető, hogy a tréning gyakorlati segítséget adott az olvasószolgálati szituációk, a szervezeti konfliktusok és a magánéleti problémák megoldásához is.


Tudásmenedzsment 9. (Tudástérképezés)FEL

A tudás feltérképezésének szakaszai:
1. A kompetencia-típusok és szintek rendszerének kidolgozása (csak a legalapvetőbb közös terminusok szabványosítását érdemes elvégezni: a cél a vállalati tudás összehangolása, nem pedig homogenizálása)
2. A konkrét feladatokhoz megkívánt tudás meghatározása,
3. Az emberek teljesítményének minősítése kompetencia alapján,
4. A képességek regisztrálása online rendszerben,
5. A tudásmodell összekapcsolása a felkészítő programokkal.
Az elkészült térképet elképzelhetjük úgy is, mint egy naprakész számítógépes katalógust, adatbázist, melyben a dokumentumok helyett emberekről és kompetenciákról készítik a leírást. Ha a rendszer nyílt, akkor a tudás a szervezet egészéhez, és nem egy konkrét csoporthoz vagy egyénhez tartozik. (Pl.: Egy bankban a munkatársakat valóságos tevékenységeik és nem beosztásuk alapján sorolták be a telefonkönyvbe. (A könyv nagy sikert aratott.) Ezzel ismét elérkeztünk a szervezetek "lágy" tényezőjéhez, a belső emberi viszonyokhoz és az irányelvekhez. Ha a tudásmenedzsment kezdeményezéseiben a politika nem játszik szerepet, biztosak lehetünk benne, hogy a szervezet nem fogta fel a szóban forgó dolog értékét. (Thomas H. Davenport: Some principles of Knowledge Management. In: Strategy and Business Winter 1996) A tudástérkép arra is választ ad, hogy mely meglévő tudásokra nincsen szükség. A Dow Chemical szellemitőke-menedzsment igazgatója kiselejtezte a szabadalmak egy részét. A többiről tájékoztatták az egységeket és üzletfeleket. (összeállította: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Tudásmenedzsment / Thomas H. Davenport, Laurence Prusak. - Budapest : Kossuth, BKE Vezetőképző Intézet, 2001. - 195 p.

HR a közszférában - egyre terjed, mégsem hatékony (Borbély Tibor)FEL

Eddig egyetlen kormánynak sem sikerült az állami szervek működését hatékonyabbá tennie, pedig a diplomás minimálbér bevezetésével vonzóak lettek ezek az állások a jó képességű munkavállalók számára.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2003. július 9., link

Juttatások és motivációFEL

Noha az utóbbi években egyre gyakoribb az embertelen hozzáállás a cégek részéről, azért pozitív példával is találkozhatunk. Egyre elterjedtebb a cégek körében- főleg a nyugati cégeknél a dolgozók motiválása, a munka ösztönzése. Ez a megállapítás azonban elsősorban azokra a kisebb-nagyobb multikra igaz, melyekben az európai trend figyelhető meg. A világméretű, illetve más földrészről érkező cégek esetében azonban inkább a kemény kéz politikája figyelhető meg. Rájuk inkább jellemző, hogy a dolgozók pótolhatóságára hívják fel a különböző szintű vezetők figyelmét, és így próbálják meg elérni a kívánt eredménynövekedést. Remélhetőleg az Unió ezen a területen is változást fog hozni, szemléletváltozást.

Hírforrás:
2003. július 16.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Minőségbiztosítási hírlevél, 2003/14., link

Vissza a munkaerőpiacra: a nyerő tudásFEL

A humánus leépítés módszere az outplacement és az emberi erőforrás-képzés szoros kapcsolatban kell, hogy álljon. Az egyén a munkahelyen ugyanis gyakran azért válik feleslegessé, mivel tudás nem piacképes. Annak érdekében, hogy az elbocsátottak visszataláljanak a munkaerőpiacra szükséges azon ismeretek elsajátítása, amelyre a munakerőpiacon megfelelő kereslet van.

Régebbi hírforrás(ok): 2003.07.10., link

Jelentés a kutatói és oktatói szféra hálózati igényeirőlFEL

Az európai kutatói hálózatok vizsgáló SERENATE (Study into the evolution of European Research and Education Networking) project friss jelentése az európai kutatói csoportok jövőbeni hálózati szükségleteiről szól. A benne foglalt elemzés és következtetések azonban általános érvényűek és teljes körű rálátást nyújtanak a kutatói és oktatói csoportok azon igényére, hogy fejlett hálózatokkal rendelkezzenek. A jelentés feltünteti az európai kutatói közösségeknek az elkövetkező öt évre vonatkozó várható hálózati igényeit.

-- A kutatás a hálózati igényekkel kapcsolatban emberek közötti kapcsolatot ért, nem pedig a "klasszikus" információforrások elérését. Ez arra enged következtetni, hogy a kutatók személyes kapcsolatai fontosabb szerepet játszanak a networkingben, mint pl. a könyvtárak által (is) gyűjtött dokumentumok. A tudásmenedzsmentből ismert tapasztalat szerint a perszonalizáció hatékonyabb a kodifikációnál. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link link , Infinit Hírlevél, No.210 2003.

2,1 milliárd forint kulturális kincseink digitalizálásáraFEL

2,1 milliárd forintos együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) és az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) csütörtökön Budapesten. A két tárca együttműködése alapján hozzák majd létre a Nemzeti Digitális Adattárat (NDA), és a kulturális intézményeknek is lesz lehetőségük arra, hogy értékeiket digitális adatrögzítőn tárolják. A program elindításához fedezetként szolgáló 2,1 milliárd forint az IHM idei költségvetésében jelenik meg, de a megvalósítás két évre, a jövő és az azt követő évre is áthúzódik - mondta el a szerződés megkötését követően Kovács Kálmán informatikai miniszter.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, MTI-ECO, 2003. július 10.

Melyik a legjobb TMT-cikk? -- 50 éves TMTFEL

Ahogy az a Katalisten is olvasható volt, a Tudományos és Műszaki Tájékoztatás szerkesztői a lap megjelenésének 50. évfordulója alkalmából meghirdetik a "3 év 3 legjobb cikke" versenyt, amelyben szavazásra kérik olvasóikat. A három év cikkei a link Oldalon, az archívumban érhetők el. (Kérik megadni a cikk szerzőjét, címét, évet és a füzet számát, továbbá a beküldő nevét és címét). A legjobbnak ítélt cikkek szerzői jutalomban részesülnek, a beküldők között pedig nyereményeket sorsolnak ki. A szerkesztők a szavazatokat a tmt@omikk.bme.hu címre várják.


A szoftverfejlesztési szerződések jogi háttereFEL

A hazai sajtóban rendszeresen felbukkannak azok a vélemények, amelyek a szoftverekre vonatkozó szavatossági jogokkal, pontosabban azok hiányával kapcsolatos "igazságtalanságokat" taglalják. A fejlesztők és a gyártók nyilvánvaló okokból nem cáfolnak, a jogásztársadalom meg talán még a recessziós időkben is túlontúl elfoglalt ahhoz, hogy érdemben reagáljon a nem egyszer laikus felvetésekre. A következő néhány sorban megpróbáltuk a teljesség igénye nélkül összefoglalni azokat a legfontosabb szavatossági jogokat, amelyek a megrendelőt illetik meg az egyedi szoftverfejlesztésekkel kapcsolatban létrejött jogviszonyban, és nagyon röviden kitérünk a szoftverfejlesztési szerződések legfontosabb jogi buktatóira is.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Onilne 2003. júl. 13., link

Az alkalmazottak internetbiztonsági képzéseFEL

Annak ellenére, hogy a cégek sok időt, energiát és pénzt fordítanak az informatikai biztonságot fokozó termékekre, hálózatukra a legnagyobb veszély belülről leselkedik. Az alapvető védekezési módszerek, így a tűzfalak, a vírusok és a mobilkód elleni védelem, valamint a tartalomszűrés mellett a cégeknek az alkalmazottak képzésére is figyelmet kellene fordítaniuk, hogy csökkentsék az emberi tényező által jelentkező veszélyek hatását.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Onilne 2003. júl. 13., link

Bár nem mi találtuk ki - Nyílt innovációFEL

A fegyvernemi sovinizmus egyáltalán nem csak a hadseregre jellemző. Könnyen kimutatható akár egy zenekarban, is: a vonósok általában nem becsülik nagyra a fúvósok szellemi kapacitásait, akik viszont nemritkán tartják fennhéjázónak a másik tábor képviselőit. Könnyen belátható, hogy e törésvonalak elsősorban érzelmeken, semmint józan megfontolásokon alapulnak. Ettől függetlenül az ilyen kiscsoport-képző erő meggátolja, hogy például egy üzleti szervezetben a munkához nélkülözhetetlen információk megfelelően áramoljanak. A helyzet súlyosabb, ha azt vesszük alapul, hogy a k+f kritikus tömege növekszik, tehát egyre több kutatónak, szervezetnek kell összefognia a megfelelő eredmények eléréséért. A gátló tényezők hatását csak a tudatos menedzseri hozzáállás enyhítheti.

Régebbi hírforrás(ok): Világgazdaság, 2003. júl. 4. p. 17, 19., link

Kérem, ne hívjanak!FEL

Az Egyesült Államokban a közelmúltban elfogadott és a direkt marketing szakmát komoly nehézségek elé állító "do-not-call" regisztrációs lista elindításával kapcsolatban erős viharok dúlnak. A lista lényege, hogy azok az állampolgárok, akik nem szeretnék, hogy a későbbiekben reklám jellegű hívásokat kapjanak, regisztrálják magukat a listán, így törvényi védelem óvja őket a telemarketing szolgáltatást nyújtó szervezetek telefonhívásaitól. A lista érdekes helyzet elé állította a DM szakmát, mivel most nem a megrendelőket kell meggyőzniük a szolgáltatás szükségességéről, hatékonyságáról, hanem azokat az állampolgárokat, akikre a telefonos értékesítés közvetlenül épül.

Hírforrás:
2003. július 16.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): 2003. 07. 10., link

Digitális lopás a japán könyv- és újságárusoknálFEL

A japán könyvkereskedőknek komoly problémát okoz a technológiai fejlődés. A vásárlók egyre gyakrabban csak az érdeklődésre számot tartó kiadványok lefényképezése végett térnek be az üzletbe a legmodernebb kamerával szerelt mobiltelefonjaikkal felfegyverkezve.

-- Lehet-e a hazai könyvtárakban fényképezni és szkennelni?

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, MTI-Eco, 2003. jún. 31., link

Készül a Magyar Információs Társadalom StratégiaFEL

Megtartotta második ülését az Információs Társadalom Koordinációs Tárcaközi Bizottság, mely az év elején alakult meg azzal a céllal, hogy a kormány információs társadalommal összefüggő tevékenységeit koordinálja. A mai napra elkészültek az IHM ajánlása alapján a szakminisztériumok által összeállított ágazati stratégia tervek.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. júl. 1., link

Mire keresnek az internetezők?FEL

A szex, porno, térkép, erotika, játék szavakra keresnek rá legtöbbször a magyar internetezők, ugyanakkor a top hirdetők márkanevei közül csak néhány szerepel a keresendő kifejezések között - írja a BTL.hu a Góliát kereső kutatására hivatkozva.

Régebbi hírforrás(ok): IT és E-business hírlevél, Menedzsmentfórum, 2 (2003) 27., link

CIO-CEOFEL

A hazai informatikai kultúra fejlettségét jelzi a CIO-funkció működése, értelmezése, amit különféle irányokból már sokszor megközelítettünk, de "szakterületünknek megfelelően" főleg a CIO-k, tehát a vállalat felső vezetésébe bevont informatikai vezetők szempontjából. Érdekes azonban az az együttes meditáció, amelyre a III. Infopen CIO-fórum nyújtott alkalmat: közös asztalhoz ültek a CEO-k és a CIO-k, vagyis a cégek legfelső vezetői és vezető informatikusai.

Hírforrás:
2003. július 16.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, július 2., link

Érdekvédelmi csoportot alapítanak a fájlcsere-társaságokFEL

Az internetes fájlcsere-szoftvereket fejlesztő, illetve a hálózatokat működtető társaságok egy olyan európai érdekvédelmi csoportot terveznek létrehozni, amely megvédi a társaságok üzleti érdekeit a médiacégekkel szemben.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, július 2., link

A British Library új, biztonságos elektronikus dokumentumszolgáltató szolgáltatásaFEL

Az idén ősztől elérhető új elektronikus dokumentumszolgáltató rendszert New Yorkban mutatta be a BL. Alapja az Adobe Reader? 6.0 szoftver és a Relais^(TM) szkennelő technológia. A BL negyven év alatt több mint 100 millió dokumentumot illetve másolatot juttatott el konkrét kérésre. Hatalmas állományából (280 ezer folyóiratcím, 50 millió szabadalom, közel fél millió amerikai disszertáció stb.) igen jelentős mértékben rögtön tud szolgáltatni, s emellett dokumentumszolgáltatásra szakosodott cégek szakirodalmi bázisaként is teljesítőképes. Az új eljárás azt biztosítja, hogy a kívánt dokumentum elektronikus másolata garantált minőségben egyenesen a megrendelő számítógépének képernyőjére érkezzen meg.

Régebbi hírforrás(ok): 2003.07.07., link

Mark Wood veszi át a Resource irányításátFEL

A brit Kulturális, Művészeti és Sportminisztériumban 2000-ben egyesítették egy szervezetben a múzeumi és könyvtári irányítást Resource néven. Ennek egyik nevezetes projektje volt a 170 millió font összeggel támogatott People's Network (Néphálózat), mely a közkönyvtárak átfogó számítógépesítését valósította meg 2002 végére. Mark Wood az egyetemen német és orosz nyelvet tanult, hosszú ideig volt a Reuters tudósítója Moszkvában, Kelet-Berlinben, Bécsben és Bonnban. A Resource létrejötte előtt működő miniszteriális könyvtári szervezetet vezette 1995-1999 közt, majd a Resource működése óta az összevont szervezetben töltött be vezető funkciót.

Régebbi hírforrás(ok): 2003.07.11., link

Tízezer munkavállalói számítógépre számítanakFEL

A várakozások szerint a munkavállalói számítógépprogram keretén belül körülbelül tízezer számítógép jut majd a háztartásokba, és az internetelérések száma is jelentősen nőni fog. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) nyilvánosságra hozta a munkavállalói PC program részleteit, amely kedvező adózási szabályokkal segíti a háztartások számítógép- és internet-ellátottságának növelését.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. 07. 14., link

Sok a tartósan betöltetlen állásFEL

A cégek több mint tíz százaléka már hosszabb ideje képtelen bizonyos munkakörökbe alkalmazottat szerezni - ez derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat felméréséből. A jelentést a munkaügyi központok és kirendeltségek szakemberei állították össze, miután 4603 cég vezetőivel készítettek interjút - számolt be a Népszabadság. Az anyagból kiderül: 2002 szeptembere és 2003 márciusa között 1,9 százalékkal csökkent a foglalkoztatottak száma, a legnagyobb arányú létszámcsökkenést - hasonlóan az egy évvel korábban tapasztaltakhoz - a szezonális hatások által leginkább érintett mezőgazdaságban és az építőiparban regisztrálták. A kiemelt nemzetgazdasági ágak mindegyikében megfigyelhető a fizikai munkára felvettek számának csökkenése, kismértékben ugyan, de növekedett ugyanakkor a szellemi munkakört betöltők iránti kereslet az építőiparban, a kereskedelemben és a szállítás, raktározás területén. Továbbra is a feldolgozóiparban a legmagasabb a régóta munkaerőhiánnyal küzdő gazdálkodó szervezetek aránya, a textiliparban meghaladja a 21 százalékot. Megállapítható az is, hogy a munkaerőpiacon jelen lévő munkaerő-kereslet ellenére nehezen tudnak elhelyezkedni az iskolából kikerülő fiatalok.

Régebbi hírforrás(ok): 2003.07.15., link

A német "seniorok" erősítenek a hálónFEL

2003 második negyedévére a németek körében (14 éven felül) elérték és meghaladták a bűvös 50%-os Internet-használati arányt. Ami most különösen érdekes, jelentősen erősödik a használat az 50 éves és afeleti korosztályban. Egyik hónapról a másikra 300 új használót mértek, s ezáltal számuk az összes 33 millióból 7 milliót tesz ki (a korosztályi használók aránya pedig elérte az egynegyedet).

Régebbi hírforrás(ok): 2003. 07. 12., link

Díjazott uniós e-kormányzatokFEL

Egy uniós szervezet minden évben elismerésben részesít néhány európai, a közigazgatás területén működő weboldalt. Az idei csúcs Bréma honlapja, egy osztrák oldal és a spanyol adóhivatalé. Az 1981-ben alapított Európai Közigazgatási Intézet (EIPA) olyan, közigazgatáshoz tartozó szervezetek honlapjait vizsgálta, melyek valamiképpen hozzájárulnak az unió bizonyos céljaihoz. Ilyen például a versenyképesség javítása, a régiók közötti együttműködés elősegítése vagy az állampolgárok életfeltételeinek javítása - s az áhított célokat valószínűleg a nemzetközileg hírhedt bürokrácia leépítése révén érik el.

Régebbi hírforrás(ok): 2003.07.14., link

Hackerkonferencia TatabányánFEL

Tatabánya adott otthont az első magyar hackerkonferenciának július 5.-6-án. A Hacktivity névre keresztelt rendezvény egyik célja, hogy olyan informatikai alapfogalmakat tisztázzon, amelyeket ma Magyarországon egyáltalán nem, vagy rosszul értelmeznek. A másik fontos célkitűzés pedig egy olyan szubkultúra megismertetése a felhasználókkal, amely minden fejlett országban jelen van, elősegítve az adott ország informatikai kultúrájának fejlődését - jelezte Kovács Krisztián, a konferencia szervezője. Magyarországon most először rendeztek olyan rendezvényt, amely a felhasználó szemszögéből foglalkozott az információtechnológia (IT) biztonsági vonzataival. Amerikában és Európa egyes országaiban már több éve tartanak ilyen találkozókat, alkalmanként hivatalos szervek támogatásával.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. 07.03., link

Információtudományi forrásokFEL

A témához kapcsolódó forrásokat gyűjtött össze a Learning and Teaching Support Network konzorcium keretén belül működő Center for Information and Computer Sciences. Az abc-be gyűjtött témakörök megtalálhatók: link


Scholarly Articles Research Alerting (SARA)FEL

A SARA a Taylor & Francis elektronikus szolgáltatása, amely a Taylor & Francis, a Carfax, a Psychology Press, a Routledge és a Spon Press kiadók gondozásában lévő mintegy 764 akadémiai folyóirat megjelenéséről, az azokban olvasható cikkekről küld értesítést hírlevélben, elősegítve, hogy az olvasók naprakészebbek legyenek a tudományos szakirodalomban. A szolgáltatás teljesen ingyenes, a feliratkozás során kulcsszó, cím és (al)kategóriák szerint is lehet szűkíteni, hogy miről kapjunk tájékoztatást.

Régebbi hírforrás(ok): link , Infinit Hírlevél, 2003. No.210 link

Ismerd meg hazádat!FEL

Virtuális vaktérkép országjáróknak, földrajztanároknak és érdeklődőknek. Kikapcsolódásnak, versenyzésnek egyaránt megfelel: teszteli a topográfiai ismereteket.

Hírforrás:
2003. július 16.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Internetes oldal a fogyatékkal élők számáraFEL

A fogyatékkal élők számára indított internetes oldalt az egészségügyi tárca; a portálon pályázatok és programok egyaránt olvashatók. Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium honlapján - link - keresztül elérhető oldal létrehozásának a fogyatékkal élők európai éve volt az apropója - olvasható a nyitólapon. A oldal látogatói tájékoztatást kaphatnak a fogyatékkal élők európai éve rendezvénysorozat hazai és nemzetközi eseményeiről, valamint az évhez kapcsolódó pályázatokról. Az oldalon elérhet?ek lesznek a területen tevékenykedő szervezetek, valamint a társminisztériumok rendezvényei is. Emellett a fogyatékkal élők életét befolyásoló magyar és nemzetközi jogszabályok is hozzáférhetővé válnak. A honlap látogatói fórumon adhatják közre véleményüket.

Régebbi hírforrás(ok): 2003.07.04., link

Könyvtári, levéltári ösztöndíjak (a praktikus információk a kínálat felsorolása után következik)FEL

BELGIUMI FLAMAND KÖZÖSSÉG
célja: könyvtári gyakorlat
végzettség: egyetemi diploma
szakterület: könyvtáros
időtartam: 10 nap
korhatár: -
csoport: Államközi ösztöndíjak
GÖRÖGORSZÁG
célja: tapasztalatcsere
végzettség: levéltáros
szakterület: levéltári kutatás
időtartam: 10 nap
korhatár: -
csoport: Államközi ösztöndíjak
GÖRÖGORSZÁG
célja: tapasztalatcsere
végzettség: könyvtáros
szakterület: könyvtári kutatás
időtartam: 10 nap
korhatár: -
csoport: Államközi ösztöndíjak

Kulturális örökség-ösztöndíjak (muzeológia, műemlékvédelem, régészet, könyvtár)

AUSZTRIA
célja: szakembercsere tapasztalatszerzés céljából az azonos külföldi
intézmény működéséről, intézmények közötti
együttműködés előkészítéséről, a kapcsolatok fejlesztéséről
végzettség: egyetemi diploma
szakterület: muzeológia, műemlékvédelem, könyvtárügy (30-30-30 nap
szakterületenként)
időtartam: 10-10 nap szakterületenként
korhatár: -
csoport: Államközi ösztöndíjak
OLASZORSZÁG
célja: tapasztalatcsere
végzettség: szakirányú végzettség
szakterület: könyvtárak közötti együttműködés
időtartam: 7 nap
korhatár: -
csoport: Államközi ösztöndíjak

HOGYAN TALÁLJA MEG AZ ÖNT ÉRDEKLO ÖSZTÖNDÍJ RÉSZLETEIT? Minden egyéb részletet illetően tájékoztatást a Magyar Ösztöndíj Bizottság (MÖB) tud nyújtani, valamennyi itt felsorolt ösztöndíj részletezése megtalálható honlapjukon is. A MÖB honlapján (link link ) öt kategóriába szedve találhatók a pályázatok: 1: Államközi ösztöndíjak; 2: Magyar állami ösztöndíjak; 3: Nem MÖB ösztöndíjak. Ezeken belül az ösztöndíjak országonként alfabetikus sorrendben találhatók. Mi ezeket a kategóriákat az utolsó előtti sorban csoport megnevezéssel tüntettük fel, azaz a csoport, azon belül pedig az ország alapján könnyen megtalálhatja a pályázatot.

A BEADÁSI HATÁRIDŐK: Államközi ösztöndíjak: 2003. október 10. (a legtöbb esetben; a postai bélyegző dátuma számít) Teljes egyetemi képzés: 2004. március 1., Egyetemi részképzés: 2004. március 1., Doktori képzés: 2004. március 1. A nem MÖB pályázatoknál változóak a határidők. Bővebb információ: Magyar Ösztöndíj Bizottság, 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21., tel.: (1) 384-9009 link


Információs társadalom konferenciaFEL

Genfben (Svájc) rendezik 2003. december 10. és 12. között az információs társadalom kérdéseivel foglalkozó világkonferenciát, melyen elvi nyilatkozatot és akciótervet szeretnének elfogadni. Államfők, ENSZ-ügynökségek vezetői, NGOk, a média és a civil szféra képviselőinek megjelenésére számítanak a szervezők. A javasolt témák közt az infrastruktúra-építés, a szolgáltatások és alkalmazások, a felhasználók igényei, az oktatás szerepelnek. (Dice Diary 7) Bővebb információ: Secretary of the Executive Director wsis@itu.int link T: +41 22 730 6317, F: +41 22 730 6393
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról