Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2003/28., 7. 30.

Bevásárlóközpontok: meddig tarthat az expanzió? (Piac és Profit)
Regionális központok boomja
Menedzsmentfórum
Az áfa-kulccsal együtt csökkenhet a könyvek ára
Kultúrnövények géntartalékainak nyilvántartási rendszere (ez is "könyvtár")
Digitális facilitátor -- alternatív könyvtárosi pálya
Felvételi: mobil, mobil mondd meg nékem!
A láthatatlan tőkét is lehet és kell mérni (Boda György)
Könyvtárigazgatók menedzsment-ismerete
Vakon kampányol a cégek kétharmada (Menedzsmentfórum)
"Rendszerváltás" a hazai könyvtárakban (Lengyel Monika -- Simon András)
24 fok felett jár a védőital
Tudásmenedzsment 10. (A tudástranszfer)
Jelentős fellendülés előtt a menedzserkölcsönzés (Menedzsmentfórum)
Canon: világszerte az innováció és a tudásmenedzsment élvonalában
Szlovák-magyar üzleti adatbázis az Interneten (szintén "könyvtár")
Az internet lett a vezető médium
Könyvpusztulás Irakban
Részvétel az EU programjaiban
Északkeleti Napló - az első magyar digitalizált napilapcsalád
Interneten a Blikk cikkei
Fiatal vezető, koros csapat (javasolt technikák)
Óvoda és számítógép - kisegér a műanyag házban
Rohamosan bővül az elektronikus könyvek parányi piaca Japánban
EU-Videobank - új MTI-s szolgáltatás
Megjelent az Encarta új verziója
Source Public Management Journal
Elindult a www.antalljozsef.hu
Világhálón Hollywood történelme
Adatbázis támogatja majd az európai munkavállalásunkat
Afrika...
Astrid Lindgren Emlékdíj - jelölések
Román megyei könyvtár
Maninvest - spanyol szervezet


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Bevásárlóközpontok: meddig tarthat az expanzió? (Piac és Profit)FEL

Egyes piacelemző szakemberek szerint a működő és épülő bevásárlóközpontok számával Magyarország lassan közelít a telítettséghez, ezért az újabb beruházások helyett inkább a már meglévőket kellene bővíteni, átalakítani. Különösen igaz ez a fővárosra és közvetlen környezetére, amit alátámasztani látszik, hogy bár hasonló fejlesztések jelenleg is folynak e térségben, néhány nagy ingatlanberuházó cég a vidéki nagyvárosokat vette célba.

-- Nyugati bevásárlóközpontokban nem idegen látvány a könyvtár. A (fiók)könyvtár előnye, hogy forgalmas helyen végezheti tevékenységét, a bevásárlóközponté, hogy imázsa komolyabbá válik, és hogy olyan szegmenseket csábít be, amelyek egyébként kevésbé fordulnak elő területén. Amennyiben hazai könyvtárak is kívánnának élni e lehetőséggel, mindenképpen meg kellene vizsgálni a könyvtáriügyfél-értéket kiskereskedelmi szempontból. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Marketing hírlevél 2 (2003) 28. link

Regionális központok boomjaFEL

Egyre több multi létesít külföldön regionális szolgáltató központokat. Hozzánk jellemzően észak-amerikai, angolszász és Benelux államokbeli cégek hoznak, főként Budapestre, több száz kvalifikált diplomásnak munkát teremtő, 3-20 millió dolláros befektetést ily módon. Az ENSZ kereskedelemfejlesztési intézete, az UNCTAD részletes befogadói listáján régióbeli elsők vagyunk. A jelek szerint pénzügyi elszámolói, ügyfélszolgálati, valamint humán erőforrás központok települhetnek a közeli jövőben Magyarországra.

-- A könyvtárak, könyvtárosok potenciálján múlik, hogy e központok a számukra egyre fontosabb információt és tudást importálják-e, vagy hazai forrásokat vesznek erre igénybe. A helyzet egyelőre nem biztató. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Világgazdaság, 2003. jún. 23., link

MenedzsmentfórumFEL

Az ügyfelek megszerzése és megőrzése - kiváltképp a jól jövedelmezőké - minden iparágban fontos kérdés, így különös jelentősége van az éles versenykörnyezetben működő, széles körben liberalizált távközlésben is.

-- A könyvtári teljesítménymutatók között egyik legfontosabb a célcsoport és a könyvtári ügyfelek számának hányadosa. Az e számot javítani kívánó ügyfélkapcsolati menedzsment témaköre egyelőre kevés figyelmet kap a hazai és külföldi szaksajtóban. (MG)

Hírforrás:
2003. július 30.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): IT és E-business hírlevél, 2 (2003) 29, link

Az áfa-kulccsal együtt csökkenhet a könyvek áraFEL

A magyar lakosság a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) adatai szerint 2002-ben 53 milliárd forintot költött könyvekre, 2001-ben 46 milliárd forintot, azt megelőző évben pedig még ennél is 18,4 százalékkal kevesebbet. Az egy főre jutó kultúrára fordított kiadás 2001-ben a háztartások nettó kiadásának átlagosan mindössze 2,83 százaléka volt, könyvvásárlásra pedig csupán 0,33 százalékot költöttek. (...) A könyvek ára szakértők szerint a jövedelmekhez képest magas, a könyvek előállításának költségeit tekintve pedig alacsony.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, MTI-Eco 2003. július 22., link

Kultúrnövények géntartalékainak nyilvántartási rendszere (ez is "könyvtár")FEL

Az Európai Unió támogatásával hamarosan elkészül a kontinensen honos kultúrnövények géntartalékainak egységes nyilvántartási rendszere, amely hozzávetőleg másfél millió - ezen belül 100 ezer, hazai tájon termő - növény adatait tartalmazza - közölte a programban résztvevő tápiószelei agrobotanikai intézet igazgatója az MTI-vel.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, MTI, 2003. július 24. link

Digitális facilitátor -- alternatív könyvtárosi pályaFEL

Tavalyi számainkban már szóltunk egy-két alternatív könyvtárosi pályáról (ha olvasóink kérik, szívesen írunk tovább e témában); most Jacsó Péter cikkét javasoljuk. A digitális facilitátor kiadók által megjelentetett publikációk webes megjelenését menedzseli. A puszta megjelenítésen túl keresési lehetőségeket is biztosít az adatbázishoz.

-- A könyvtárosi tudás "hagyományos" kereteken kívüli alkalmazása segít a szakmai presztízs javításában és a szakma köré önként felvont falak döntögetésében egyaránt.

Régebbi hírforrás(ok): Digital Facilitators / Péter Jacsó. In: Information Today, June, 2003 link

Felvételi: mobil, mobil mondd meg nékem!FEL

Július 22-én éjszaka körülbelül 137 ezer fiatal bűvöli majd mobiltelefonját, hogy az kedvező hírt hozzon számukra. A közel 160 ezer jelentkezőből ennyien tüntették fel telefonszámukat a felvételi lapok benyújtásakor, amivel automatikusan regisztrálták magukat a felvételi eredmények SMS-ben történő kiértesítésére.

-- Amennyiben van olyan hazai könyvtár, amely az SMS-t felhasználja fiatal használótáborával való kommunikációjában, kérjük jelezzen vissza, hogy beszámolhassunk tapasztalatairól. (szerk.)

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2003. július 22. link

A láthatatlan tőkét is lehet és kell mérni (Boda György)FEL

A teljesítménymérés - leginkább megszorítások idején - visszatérő kérdések sorát veti fel a szervezetekben. A menedzserek felelőssége a hatékony forrásfelhasználásban egyaránt kiterjed a pénzeszközökre, a materiális javakra, a munkatársak szellemi kapacitására, a vállalat belső szervezettségére, a munkatársak külső kapcsolataira, a munkaidő felhasználására. Ezek közül többnyire csak ez első kettőt mérik, noha mindegyik mérhető. Az utóbbiak számbavétele iránt a figyelem többnyire csak a szűkülő keretek esetén nő meg.

További forrás:
link

-- A könyvtári BSC-vel kapcsolatban meglehetősen kevés a szakirodalom, ám feltehetően nőni fog a közeljövőben.

Régebbi hírforrás(ok): Menedzsmentfórum, Kontrolling Hírlevél, link

Könyvtárigazgatók menedzsment-ismereteFEL

Ismerik-e a könyvtárvezetők az alábbi kifejezések tartalmát? -- Célok általi menedzsment, használói igény felmérése, kompetenciafejlesztés, stratégiai tervezés, szerződéses viszonyon alapuló menedzsment, értékorientált menedzsment, teljesítménybérezés, benchmarking, tudásmenedzsment, menedzsment információs rendszer, balanced scorecard, imázs és márkaépítés. Nos, egyre kevésbé, a legutolsót már a nagykönyvtárak vezetőinek is már csak 16%-a. Erre jutott a BOBCATSSS-konferenciák gyakori előadója, Niels Ole Pors. A könyvtárak sikeressége és a menedzser ismeretei közötti összefüggést senki sem kérdőjelezi meg, ezért felmérte a vezetők képzési igényeit is. Elsőként az értékalapú menedzsmentet, változásmenedzsmentet, minőségmenedzsmentet, tudásmenedzsmentet és a személyes kompetenciák menedzsmentjét említették. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): The knowledge and continuing education needs of library directors / Niels Ole Pors In: Library Management & Information Services, January 2002 (elérhető pl. az Emerald Library Linkjében)

Vakon kampányol a cégek kétharmada (Menedzsmentfórum)FEL

A vállalatok 66 százaléka ismerte el, hogy pontatlan és hiányos adatokat használnak működésük során, és úgy vélik, hogy a jobb adatminőség és pontosság javítaná az ügyfelek kiszolgálását, elégedettségét és hűségét. A válaszadók 81 százaléka azt is bevallja, hogy a hiányos ügyféladatok hatással vannak kampányaik eredményességére.

Régebbi hírforrás(ok): Menedzsmentfórum, Marketing hírlevél 2 (2003) 27, link

"Rendszerváltás" a hazai könyvtárakban (Lengyel Monika -- Simon András)FEL

Az augusztus 11. körül megjelenő 2003/8-as TMT-ben a szerzők a könyvtári integrált rendszerek lecserélésének kérdését vizsgálják. A könyvtárosok és a használóik igényeire válaszul Nyugaton gyorsabban, idehaza komótosabban cserélik le "lassan ellehetetlenülő" szoftvereiket. Az új rendszerrel kapcsolatos elvárások: alkalmazhatók rá a könyvtárosok tapasztalatából eredő elvárások, integrálhatóság az internettel, ár, platformfüggetlenség, meglévő hálózatra skálázhatóság.


24 fok felett jár a védőitalFEL

A munkahelyi környezet döntően befolyásolja az ott végzett munka eredményességét. A hatékonyság érdekében tehát a munkaadónak érdemes áttekinteni, hogy az irodai környezetben milyen feltételek azok, amelyek segítik, sőt motiválják a beosztottakat.

A (...) vonatkozó előírásokat egy 1996-os népjóléti minisztériumi rendelet fogalmazza meg. E szerint a szellemi dolgozóknak hideg évszakban az irodában 20 és 22 fok közötti hőmérsékletet kell biztosítani, míg nyáron az elfogadható hőmérséklet 21 és 24 fok közé esik. A hatályos előírás szerint "a klímakörnyezet kedvezőtlen hatásainak megelőzése" a munkáltató feladata, így ha a munkahelyi hőmérséklet zárt térben meghaladja a 24 fokot, a munkáltatónak óránként 5-10 perces pihenőidőt kell elrendelnie. Ezen túlmenően a munkáltatónak a 24 foknál melegebb munkahelyeken igény szerint, de legalább félóránként védőitalt kell biztosítania. A jogszabály a folyadékveszteség pótlására 14-16 fokos hőmérsékletű ivóvizet javasol, de megemlíti, hogy e célra alkalmas azonos hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes ital is, amelynek cukortartalma az ital 4 súlyszázalékát nem haladja meg, vagy mesterséges édesítőszerrel van ízesítve. Az előírás arról is rendelkezik, hogy a védőitalt legalább a dolgozók létszámát elérő mennyiségben, személyenként egyéni használatra kiadott ivópoharakból kell biztosítani. A szabályozás szerint 31 foknál melegebb irodákban nem kötelezhetőek az alkalmazottak munkavégzésre.

Régebbi hírforrás(ok): Világgazdaság, 2003. júl. 18., link

Tudásmenedzsment 10. (A tudástranszfer)FEL

A tudás által irányított gazdaságokban a beszélgetés (nem lafatyolás ;-) valódi munkát jelent. Az emberek ugyanakkor képtelenek megosztani tudásukat, ha nem beszélnek közös nyelvet. A kérdés tehát adott: hogyan lehet a szervezeti tudást okosan áramoltatni?

1. Vegyünk fel okos embereket és engedjük, hogy egymással beszélgessenek. Gyakorta megesik, hogy az információt külső környezetünktől igyekszünk beszerezni, ahelyett, hogy felkutatnánk a szervezeten belüli legkompetensebb forrást.
2. Cserélgessük (körültekintően) az embereket a csoportban. A beszélgetések során jönnek rá az emberek, hogy mit is tudnak valójában; megosztják ismereteiket és egyben tanulnak is.
3. Strukturálatlan transzfer: esetleges ugyan, de lehetőség új gondolatok megszületésére.
4. A szervezeti tudással kapcsolatos irányultság legjobb mutatója, hogy mennyi tanulásra és gondolkodásra fordítható "lazább" időszak áll a dolgozók rendelkezésére.
5. Az a konferencia, amely megpróbálja ismeretekkel teletömni az emberek fejét, téves előfeltételekkel rendelkezik a tudás működésének módjáról. p. 109
6. Transzferkapcsolat lehet partneri vagy mentori viszony, gyakornoki kapcsolat.
7. Formalizált tudásátadás: vannak vállalatok, amelyben a mentori programokat az idősebb személyzet munkaköri leírásának explicit részévé teszik.

A tudástranszfer tehát: továbbítás + befogadás (és használat) A befogadást gátolja a forrás (vagy a közvetítő személye) tiszteletének hiánya, bizalmatlanság. A személyes átadás legtöbbször nagyobb hatékonyságú, mint az elolvasott tudás (nem elég tehát írásos anyagot készíteni; prezentációs tudásra is szükség van). A transzfer hatékonyságának jellemzői: sebesség, viszkozitás ("felszívásra és felszívódásra" való képesség). A hatékonyságot továbbá alapvetően befolyásolja a vállalati kultúra; a közvetítő technológiának arányaiban kisebb a jelentősége. (összeállította: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Tudásmenedzsment / Thomas H. Davenport, Laurence Prusak. - Budapest : Kossuth, BKE Vezetőképző Intézet, 2001. - 195 p.

Jelentős fellendülés előtt a menedzserkölcsönzés (Menedzsmentfórum)FEL

Immár itthon is lehetőség van interim menedzserek igénybe vételére, ám a hazai perspektíváknál sokkal ígéretesebbnek tűnnek a németországi viszonyok.

-- Az interim menedzserek (adott feladatra felfogadott menedzser szakember) a tudásmenedzsmentben a tudás akvizíciójának előnyét biztosítják. A szerződéses idő alatt a szervezetnek módjában áll szaktudását úgy igénybe venni, hogy mentesül a létszámbővítéssel járó terhek alól. A teljesítés szerződésben rögzített. Könyvtári alkalmazására -- noha különösebb akadálya nincs -- egyelőre nem találtam példát. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Vezetés Hírlevél, 2003/29., link

Canon: világszerte az innováció és a tudásmenedzsment élvonalábanFEL

A Canont a világelsők közé sorolták a legkiválóbb tudásalapú vállalatok globális ranglistáján. A kutatás azokat a vállalatokat rangsorolja, melyek azáltal tettek jelentős versenyelőnyre szert, hogy a lehető legjobban kiaknázták a vállalati tudásbázisban rejlő innovatív potenciált élvonalbeli termékek és megoldások fejlesztésére.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. jún. 23., link

Szlovák-magyar üzleti adatbázis az Interneten (szintén "könyvtár")FEL

Húszezer szlovák és magyar vállalkozás szerepel majd abban a kétnyelvű üzleti adatbázisban, amely szeptembertől lesz látható az Interneten. A projektet kidolgozó és kivitelező Nógrád Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány igazgatója, Brunda Gusztáv elmondta: a 8 millió forintos projekthez 90 százalékos támogatást nyert el az alapítvány a PHARE-CBC pályázatán. Az adatbázis arra ad lehetőséget, hogy a szlovák és a magyar üzletemberek közvetlenül vegyék fel egymással a kapcsolatot. A szlovák vállalkozóknak szlovák, a magyaroknak magyar nyelven mutatják be a lehetséges üzleti partnereket. Az országos adatbázisba az induláskor három szakmacsoportból - a fa- és bútoriparból, a mezőgazdaságból és az élelmiszeriparból, valamint a könnyű- és ruhaiparból - kerül be 10-10 ezer szlovák és magyar vállalkozás. Az igazgató reméli, hogy a későbbiekben sikerül újabb forrásokat szerezni pályázatok révén, így tovább bővíthetővé válik a rendszer. A projekt az üzleti adatbázis mellett tartalmazza a vállalkozásfejlesztési tapasztalatok átadását a losonci vállalkozásfejlesztési alapítványnak, ugyanis a szlovák térségben még kezdeti stádiumban van az inkubátorház-program és a Nógrád megyében kiemelkedően jó eredményeket felmutató mikrohitelezés.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. 07. 26., link

Az internet lett a vezető médiumFEL

Legalábbis az Egyesült Államokban a tinédzserek és a 34 év alatti felnőtt lakosság körében, derül ki a Yahoo és a Carat Interactive tanulmányából; a milleniumi "nemzedéknek" keresztelt felhasználók körében az Internet vált a vezető médiummá. A Yahoo "Behálózva születni" nevű marketing konferenciáján ismertetettek szerint a tinédzserek és a fiatal lakosság kritikus rétegeket képvisel a legtöbb márka számára. Az Egyesült Államok 47 milliós 13 és 34 év közötti polgára 149 milliárd dollárt költ el éves szinten, aminek 15 százaléka online történik. A tinédzserek és a fiatal felnőttek jelenleg 16,7 órát interneteznek hetente, ami nem tartalmazza az e-mailekkel kapcsolatos tevékenységeket, 13,6 órát néznek TV-t, 12 órát hallgatnak rádiót és 7,7 órát beszélnek telefonon. Mindössze 6 órát olvasnak könyveket, vagy magazinokat. A felmérés egyik legfontosabb megállapítása, hogy a vizsgált fogyasztói csoport tagjai között "diverzifikálódott" a különféle médiák használata. Míg az idősebb korosztály lojálisabb volt egy-egy média típushoz, addig a fiatalabbak nyitottabbak a különböző médiák iránt. Így összefoglalójában Fay elmondta, bár az Internet szerepe kulcsfontosságú, nem biztos, hogy azonnal nagyságrendileg növelni kell az on-line hirdetések összegét, mivel a vizsgált korosztály továbbra is használ más médiákat is. Ugyanakkor, ha a cégek erre a korosztályra akarnak építeni marketing akcióik során, akkor az internetet a leghangsúlyosabb médiumok között, ha nem a legfontosabb médiumként kell kezelni. A felmérés során 2618, 13 és 34 év közötti amerikait kérdeztek meg, a kutatás a Harris Online internetes adatbázisára épített.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. 07. 25., link

Könyvpusztulás IrakbanFEL

A XXI. század első nagy könyvpusztulásának nevezte az Irak elfoglalását követő könyvtárfosztogatásokat Fernando Baez, az UNESCO szakértője. Csaknem teljesen elpusztult a bagdadi nemzeti könyvtár és a többi nagyobb iraki gyűjtemény. Több mint egymillió könyvet raboltak el vagy semmisítettek meg - mondja Fernando Baez, aki könyvtártudománnyal foglalkozik és jövőre publikálja A könyvpusztítás története című munkáját. Baez az UNESCO megbízásából járt Irakban, hogy a helyszínen tájékozódjon.

Hírforrás:
2003. július 30.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): MTI, Index 2003. július 13. link

Részvétel az EU programjaibanFEL

(Beszámolórészlet a MATISZ konferenciájáról.) Dr. Mlinarics József felhívta a figyelmet a digitális tartalomfejlesztési pályázatok rendkívül bő hazai és nemzetközi választékára. Felvázolta a tudnivalókat a pályázatok figyelésének, kiválasztásának, elkészítésének, benyújtásának, a szerződéskötésnek, a projekt indításának, végrehajtásának, részjelentéseinek és elszámolásának, disszeminációjának és hasznosításának folyamatáról, majd kitért az egyes programokra. Ízelítőül néhány pályázati téma: az információs közvagyon hasznosítása, a digitális oktatási segédanyagok fejlesztése, magas színvonalú európai digitális tartalmak közreadása a globális hálózatokon, a közszférába tartozó információk elérésének javítása és felhasználásának bővítése, a digitális tartalmak kialakítása többnyelvű és többkultúrájú környezetben, a digitális tartalompiac dinamizmusának növelése, demonstrációs projektek, a nyelvi infrastruktúra megerősítése, nemzetközi kulturális párbeszéd, egész életen át tartó tanulási programok, a nyelvtanulás, a mobilitás és innováció ösztönzése, az iskolák közötti testvérkapcsolatok kialakítása az internet segítségével, s még sorolhatnánk. Számos példa bizonyítja, hogy a hazai tartalomfejlesztők itthon is bekapcsolódhatnak az EU gazdasági és kulturális együttműködésének folyamatába. A MATISZ tapasztalt tisztségviselői szükség esetén segítenek ebben.

Régebbi hírforrás(ok): MATISZ Hírlevél, 2003/16. link

Északkeleti Napló - az első magyar digitalizált napilapcsaládFEL

Más nyomtatott kiadványoktól eltérően az Inform Média a nyomtatott változattal teljesen megegyező tartalomban jelentette meg az interneten az Északkeleti Napló ernyőmárkanév alatt futó napilapjait. Ez a megoldás újdonságot jelent Magyarországon. A digitális változatok az újságok képeit, ábráit, grafikonjait, illetve hirdetéseit is tartalmazzák. A rendszer nagyított anyagot is ad a kiválasztott tartalomról. A keresőmotor funkcióval a felhasználók egy kiválasztott témával kapcsolatban az adatbázisban lévő cikkeket, képeket, grafikonokat és hirdetéseket is lekérhetik. A site-okon a fő rovatok és a témakörök megadásával bárki összeállíthatja a saját újságját is. A digitális napilapok célcsoportjának egyrészt a régió internetfelhasználóit, másrészt az újság terjesztési területén kívül élőket, a mobil felhasználókat és a határon túli magyarokat tekinti az Inform Média. link / link / link A print napilapok olvasóinak száma 550 ezer a Nemzeti Médiaanalízis idei első negyedéves adatai szerint. Az online sajtópiacon külföldön előszeretettel használják ezt a fajta újságadaptációt. Ilyen formában jelenik meg az amerikai Washington Post, az osztrák Der Standard és az osztrák tartományi napilap, a Vorarlberger Nachrichten is.

-- A könyvtárak folyóiratpolcainak feliratai mellé kívánkozik az adott lap URL-je is. E felirattal kis befektetéssel hatékonyan tájékoztathatják használóikat a könyvtárosok ("tudásmenedzsmentül" szólva: az információ mellé némi tudás is kínálható). (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Kreatív Online, link MATISZ Hírlevél

Interneten a Blikk cikkeiFEL

Internetes tartalomszolgáltatást indít a Blikk - erősítette meg a tulajdonos Ringier Kiadói Kft. online üzletágának vezetője az MTI értesülését.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. júl. 28., link

Fiatal vezető, koros csapat (javasolt technikák)FEL

Amennyiben a fenti képlet áll fenn, megjósolható a nemzedéki ellentét a felek között. Hasznos, ha a fiatal vezető elébe megy a korával kapcsolatos kritikáknak, és fiatalabbként a közös munkához kéri az idősebbek tapasztalatát -- írja Robbins. Ezután következik a közös stratégiaalkotás és az, hogy a vezető sikerélményhez juttatja beosztottait. Így nyeri el lojalitásukat. (Az utóbbi mondat nyilván nem csak a fiatal vezetőknek szóló jótanács, és könyvtárban is érvényes ;-) Majd következik az egyéni erősségek felmérése,

Régebbi hírforrás(ok): Young Leader, Veteran Team / Stever Robbins. In: Harvared Business School Working Knowledge, July 21, 2003 link

Óvoda és számítógép - kisegér a műanyag házbanFEL

A "próbaüzem" bevált, a számítógépek sokat javítottak az apróságok kognitív készségén, így az informatikai tárcától rövidesen több száz óvoda kaphat speciális gépet - játékos kiegészítőkkel.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2003. július 18. link

Rohamosan bővül az elektronikus könyvek parányi piaca JapánbanFEL

Az elektronikus könyvek értékesítése egymilliárd jen (mintegy tíz millió dollár) bevételt hozott a kiadóknak 2002-ben Japánban. A piac bővülésének mértéke évi 40-60 százalékosra tehető - írja az Impress Corp kiadó vállalat "eBook business survey report for 2003" jelentése.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, MTI-ECO 2003. júl. 24., link

EU-Videobank - új MTI-s szolgáltatásFEL

EU-Videobank elnevezéssel új szolgáltatást indított a Magyar Távirati Iroda Rt.. A multimédiás adatbázisban Magyarország európai uniós csatlakozása kapcsán videofilmek között is böngészhetnek az érdeklődők - közölte kedden Sas István, az MTI Net projektjének vezetője.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. júl. 23., link

Megjelent az Encarta új verziójaFEL

A Microsoft nyilvánosságra hozta az Encarta Reference Library 2004-es verzióját. A DVD-n és CD-lemezen egyaránt elérhető Encarta Reference Library 2004 a következő új és továbbfejlesztett szolgáltatásokat tartalmazza: a Discovery Channel televíziós csatorna műsorai (109 percnyi oktatási témájú videofilm a legkülönbözőbb területekről), Visual Browser, az áttekinthetőség szolgálatában, továbbfejlesztett Homework Center, segítség a házi feladatok elkészítéséhez. (...) Az Encarta Reference Library 2004 ezenkívül a következő összetevőket is tartalmazza: Encarta Encyclopedia Deluxe 2004, Encarta World English Dictionary, Thesaurus, Translation Dictionaries, valamint a díjnyertes Encarta Africana, több mint 68 000 ellenőrzött cikk, multimédiás tartalom, beleértve különböző rádióműsorok, hírek és időjárás-előrejelzések lekérését, virtuális térképek, útvonalak és időtervek, diagramok és ábrák, aktuális statisztikai adatok, játékok és még sok minden más. A világot interaktív tanulással felfedezhetővé tevő Encarta Reference Library napjaink legnagyobb példányszámban eladott* referenciaszoftver-csomagja.Az Encarta termékcsalád kiegészítéseként a Microsoft a fogyasztók figyelmébe ajánlja az Encarta Encyclopedia Deluxe programot, amely hatalmas mennyiségű naprakész adatot tartalmaz az otthoni és az iskolai tevékenységekhez, valamint az Encarta Encyclopedia Standard programot is, amely az egész család számára kínál aktuális információt tartalmazó útmutatókat. Az Encarta-portfolió a Microsoft HRD-részlegéhez (Home Retail Division) tartozik.

Régebbi hírforrás(ok): Prim Online, 2003. július 29. link

Source Public Management JournalFEL

A Source link a közszolgáltatások portálja, amelynek
célja, hogy híreket és információkat nyújtson a közszolgáltatásban
dolgozó brit szakemberek számára. Az oldal 1999 novemberében nyert el
erre a célra egy ötéves szerződést, így megbízható módon kereshetőek
visszamenőleg is a kapcsolódó anyagok. A lentebbi címen ugyanakkor
ezeken kívül több kezdeményezés linkjét is megtalálhatjuk. Maga a
webkikötő közbeszerzési híreket, piaci híreket, konferencia
kezdeményezéseket, weblinkeket és gondolatébresztő cikkeket közöl. A
Source fenntart ingyenes elektronikus hírlevelet is.

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél No.222, 2003. jún. 18. link

Elindult a www.antalljozsef.huFEL

Az Ifjúsági Demokrata Fórum (IDF) Antall József családjával közösen elkészítette a néhai miniszterelnök honlapját - közölte Lévai Zoltán, az IDF alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, MTI 2003. július 23.

Világhálón Hollywood történelmeFEL

Ősrégi, ám korszakalkotó filmfelvételek, a hétköznapok történetét dokumentáló események felvételei hamarosan az interneten is megtekinthetők, hála az IBM és a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem Film és Televíziós Archívuma közös tervének. (Inforrás) Bővebb információ: link link


Adatbázis támogatja majd az európai munkavállalásunkatFEL

A magyar munkavállalókat közösségi adatbázis segíti az elhelyezkedésben az európai uniós csatlakozása után - tette közzé a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.

Régebbi hírforrás(ok): Menedzsmentfórum, 2003. júl. 29., link

Afrika...FEL

- Az oldal oktatási segédanyagokat, Afrika-témájú könyvek és cikkek adatbázisát kínálja. (OCPA News) link
- Könyvek Afrikáról: ezen az oldalon az afrikai történelemmel és kultúrával foglalkozó könyvek recenziói olvashatók. (OCPA News) link
- Szub-Szahara: a Szaharától délre eső afrikai területek társadalmával és kultúrájával foglalkozik ez az oldal. (OCPA News) link
- Online afrikai kézművesek: hagyományos afrikai kézműipari tárgyak (OCPA News)

Hírforrás:
2003. július 30.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Astrid Lindgren Emlékdíj - jelölésekFEL

A 2004. év Astrid Lindgren Emlékdíjára már érkeznek a nemzeti szervezetek jelölései a Svéd Nemzeti Kulturális Tanácshoz, a díj kiírójához. A jelöltek teljes listája szeptemberben lesz elérhető. Az emlékdíjat először idén osztották ki a gyermek-és ifjúsági irodalom terén kiemelkedőt alkotó íróknak illetve könyvillusztrátoroknak. (KultúrPont) Bővebb információ: Astrid Lindgren Memorial Award - Ms Anna Cokorilo anna.cokorilo@kulturradet.se tel.: +46-8-519 264 00/08, +46-70-602 51 15


Román megyei könyvtárFEL

A romániai Arges Megyei Könyvtár Kultúra 2000-es pályázathoz csatlakozna kulturális örökség, könyvek, olvasás, műfordítás (többéves program), kiállítások, könyvtárak, multimédia, kulturális események témakörökben. (KultúrPont) Bővebb információ: Arges County Library; 18 Victoriei, 0300 Pitesti, Rumania - Mihaela Voinicu bjdgarges@hotmail.com tel.: +40 248 230030 fax: +40 248 230030

Hírforrás:
2003. július 30.  • Továbbküldöm a hírt

Maninvest - spanyol szervezetFEL

A spanyol Maninvest szervezet építészet, könyvtárak, kulturális események, levéltárak kategóriákban csatlakozna Kultúra 2000-es pályázathoz. (KultúrPont) Bővebb információ: Maninvest; 38 Espronceda Street, 28003 Madrid, Spain - Nuria Nunez nuria.nunez@maninvest.com link tel.: +34 91 395 65 50, fax: +34 91 399 08 13
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról