Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2003/29., 8. 13.

A tájékoztató munka lelke: könyvtári honlap fejlesztése és karbantartása
Könyvtári webgazdák tapasztalatai
EU-ügyfélszolgálattá alakul az EUKK infovonala
Hírriasztás a Google-tol
Indiába költözik a Reuters
A kormány lendületbe hozta az MTA-t - hat stratégiai kutatás indul
Tudásmenedzsment 11. (Akadályok a tudásátadásban)
A tévén keresztül is elérheto az internet
Együttmuködés az internet biztonsága érdekében
Feltörtek egy hatalmas vásárlói adatbázist
A tudomány szerepe az információs társadalom fejlodésében
Távmunka: az adatbiztonsági problémák ellenére is sikertörténet
Postaládák tolókocsival közlekedok számára is
K+F-nél nem szempont az alacsony munkaköltség (Cikk a NOKIA kutatásfejlesztésérol) (Mozsik Tibor)
Pénztárca helyett diákigazolvány - mindent egy kártyára (könyvtárban még (?) nem használható)
Ingyen ebéd és könyvtár - szemvizsgálat után -- Olvasók azonosítása pupilla alapján
Bovül a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ
Bárki lehet majomápoló Angliában vagy könyvtáros Haitin
Kiadatlan Piaf-dalok
Mérgek a keszthelyi könyvtár alatt
A szerzo nemét megállapítani képes számítógépes program
Vérfagyasztó csengohangok
Journal of Digital Information
Global E-quality


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

A tájékoztató munka lelke: könyvtári honlap fejlesztése és karbantartásaFEL

A hibrid könyvtárban (ti. amely olvasói igényeit követve papíralapú és elektronikus dokumentumokat egyaránt szolgáltat) átrendezodnek a belso tevékenységek. Roitberg tapasztalatai szerint a könyvkatalogizáló részleg végzi az elektronikus folyóiratok könyvtári honlapra való felvitelét, a szerzeményezés felelose foglalkozik a licenckérdésekkel, az olvasószolgálat, a feldolgozás és a szerzeményezés szakértoi látják el a könyvtári honlap szerkesztoi feladatát is, az informatikai munkatárs osztályozza az elektronikus folyóiratokat, a tájékoztató könyvtárosok pedig részt vesznek a különbözo fejlesztési munkákban. Még a titkárság is részt vállal az elektronikus könyvtárral kapcsolatos információk aktualizálásában. Az új helyzet megnövekedett rugalmasságot vár el, tehát az egységek között folyamatos egyeztetés (és ennek megfelelo légkör) szükséges. A hatás kívülre is sugárzik; megnövekszik az ilyen könyvtár presztízse: "A könyvtárak ma olyan szakmai ismeretek birtokában vannak, hogy gyorsan követni tudják a fejlodés trendjeit, figyelembe véve saját igényeiket. Az egyetemi könyvtárak rangja megnövekedett nemcsak az egyetemen belül, hanem az információforgalmazók szemében is. Sok könyvtáros pozíciót szerzett a vezetésben, ami azt jelenti, hogy sokkal többet tehet a könyvtár jövendo céljainak megvalósításáért. Ez ösztönzi a munkatársakat, hogy aktívan kezdeményezok legyenek." A megnövekedett technikai feladatok üzembiztos kezelésére saját technikai szakértogárda is szükséges -- írja a szerzo.
Referálva: Az elektronikus könyvtár hatása a könyvtári menedzsmentre / ref. Klein Ágnes. In: TMT 48 (2001) 11 p. 452-456; link

Régebbi hírforrás(ok): The influence of the electronic library on library management: A technological university library experience / Roitberg, Nurit. In: IFLA Journal 27 (2001) 1 p. 14-18.

Könyvtári webgazdák tapasztalataiFEL

A cikk a könyvtári honlapok karbantartóinak tapasztalatait tárja fel. "Érdekes, hogy csak a vizsgált minta 40 százalékánál képviseltette magát a bizottságokban a könyvtár vezetosége, pedig ez nagyban segíthetné a meghozott döntések gyors és hatékony végrehajtását." "Csaknem ugyanennyien a tartalmi építésben és állományfejlesztésben, speciálisan elektronikus források kiválasztásában határozzák meg kollégáik feladatát. A többség szerint a könyvtárosoknak részt kellene venniük a technikai fejlesztésekben is, egyesek szerint pedig minden könyvtárosnak képesnek kellene lennie weblapok szerkesztésére." A tapasztalatok alapján megfogalmazott javaslatok:
-- anyagi és személyi áldozatok szükségesek a weboldak karbantartásához,
-- a könyvtári rendszergazdák oktassák a személyzetet,
-- folyamatos karbantartás szükséges
-- a kisebb, tartalmi és anyagi döntési joggal felhatalmazott személlyel is bíró szakmai munkacsoportok szükségesek a nagy bizottságok helyett.

Referálva: Könyvtári webgazdák - sikerek, csalódások, elvárások / ref.
Lengyel Monika. In: TMT 49 (2000) 1 p. 29-32
link

Régebbi hírforrás(ok): Library webmasters: satisfactions, dissatisfactions, and expectations / Mary K Taylor. In: Information Technology and Libraries 19 (2000) 3 p. 116-124

EU-ügyfélszolgálattá alakul az EUKK infovonalaFEL

Az EU Kommunikációs Közalapítvány meglévo telefonos információs szolgálata és honlapja EU-ügyfélszolgálattá fejlodik - közölte a közalapítvány. Az osszel induló, mindenki számára könnyen elérheto tájékoztatási rendszer célja, hogy tanácsadó partnerként segítse a csatlakozás mindennapjaival és gyakorlati kérdéseivel foglalkozó társadalmi csoportokat és személyeket.

Régebbi hírforrás(ok): FigyeloNet, 2003. aug. 7. link

Hírriasztás a Google-tolFEL

A Google olyan rendszert tesztel, mely a fontos hírekrol küldene értesítést, ezzel a cég már komolyan keresztezi az online kiadók útjait.

Hírforrás:
2003. augusztus 13.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. aug. 7. link

Indiába költözik a ReutersFEL

A Reuters hír- és pénzügyi információs szolgáltató cég központi tevékenységének jelentos részét Indiába költözteti - írja a BBC Online. A cég Indiába készülo pénzügyi tartalomszolgáltatója állítja össze a befektetok által képernyon követheto adatokat. Ebbol származik a Reuters bevételeinek jelentos része. A társaság jelentos megtakarítást remél a tervezett költözéstol, amelynek következtében körülbelül 1000 állás kerül veszélybe Nagy-Britanniában, az USA-ban és a Távol-Keleten.
-- Az információs munkákra is jellemzo, hogy az olcsóbb, jobb feltételeket kínáló területekre költöznek. A jelenség Magyarország számára lehetőséget és veszélyt egyaránt jelenthet. Hogy a kettő közül melyiket inkább, azt a könyvtárakban meglévő szellemi potenciál kihasználásának minősége -- gyakorlatilag az illetékes menedzserek rátermettsége, képességei -- határozzák meg. Képesek lesznek-e a könyvtárosok átlátni és legalább követoen igazodni az információs társadalom kihívásaihoz? (MG)
-- Ezzel kapcsolatban ld. pl.: Kis információs társadalmi körkép / Mészáros Anikó. In: TMT 48 (2001) 5 p. 208-212

Hírforrás:
2003. augusztus 13.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): FigyeloNet, 2003. aug. 5., TMT link

A kormány lendületbe hozta az MTA-t - hat stratégiai kutatás indulFEL

Hat témakörben végez stratégiai kutatásokat a kormány 300 millió forintos anyagi támogatásával a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) azon egyezmény keretében, amelyet Szekeres Imre, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára és Kroó Norbert, a tudóstestület fotitkára írt alá Budapesten. A kutatási témák között szerepel napjaink magyar társadalmának értékrendje, a mezogazdasági termelésszerkezet javítása, a gazdasági versenyképesség erosítésére irányuló tevékenység, a tudás és technológiatranszfer lehetoségeinek jobb kihasználása, valamint az élettudományok, továbbá a nanotechnológiák és nanotudományok területe.

Régebbi hírforrás(ok): FigyeloNet, MTI 2003. július 30. link

Tudásmenedzsment 11. (Akadályok a tudásátadásban)FEL

Tekintsük át a jellegzetes akadályokat, illetve -- kettospontok után -- a kapcsolódó lehetséges megoldásokat:
1. Bizalomhiány: kapcsolatok fejlesztése, személyes találkozások.
2. Eltéro kultúrák, szókincs és vonatkoztatási rendszer: Oktatás, eszmecsere, publikációk, csapatszervezés, rotáció a munkában.
3. Ido és találkozóhely hiánya; korlátolt gondolkodás a produktív munkáról: Vásárok, társalgók konferencia-beszámolók.
4. A tudás kizárólagos birtokosának státus és jutalom jár: A teljesítményértékelés és az ösztönzo rendszer a tudásmegosztáson alapul.
5. A befogadók abszorpciós képességének hiánya: Példamutatás a rugalmasságban, elegendo ido a tanulásra, a munkaszerzodés lényegi elvárása az ötletekre való nyitottság.
6. Hit abban, hogy a tudás bizonyos csoportok elojoga; a "nem mi találtuk ki" szindróma: A nem hierarchikus megközelítések ösztönzése, a gondolatok minosége fontosabb az ismeretforrás rangjánál.
7. Intolerancia a hibákkal és a segítségkéréssel szemben: A kreatív hibák és az együttmuködés elfogadása és jutalmazása; nincs státusvesztés, ha valaki nem tud mindent. További akadály, hogy a szakemberek -- pl. az orvosok -- csak akkor változtatnak bevett szokásaikon, ha nem látják a terápia eredményét. Pedig lehet, hogy létezik a beváltnál jobb terápia (hiszen minden megoldásnál létezik jobb is!). A "hiszem, ha látom"-elv a csekélyebb képzeloero mellett gyakran a változástól való félelmet is tükrözi.
(összeállította: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Tudásmenedzsment / Thomas H. Davenport, Laurence Prusak. - Budapest : Kossuth, BKE Vezetoképzo Intézet, 2001. - 195 p.

A tévén keresztül is elérheto az internetFEL

Magyarországon kereskedelmi forgalomba került az elso magyarított televíziós internetszolgáltatás, a Freedomland Netbox, amellyel egy egyszeru televíziókészüléken is elérhetové válnak az internetes tartalmak, emellett képes email, fax, sms küldésére-fogadására, és hangrögzíto is található benne. A technológia lehetové teszi, hogy a tévére és egy telefonvonalra csatlakozva az ügyfelek PC megvásárlása nélkül érhessék el az internetet.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. 08. 12., link

Együttmuködés az internet biztonsága érdekébenFEL

Az internet biztonságának növelésére együttmuködési megállapodást kötött a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézete (MTA-SZTAKI), az Internet Szolgáltatók Tanácsa Egyesület (ISZT), az ISZT Internet Szolgáltatók Hálózati Koordinációs Központja, valamint a Hírközlési Felügyelet (HíF). A HíF közleménye szerint a szervezetek közösen támogatják a magyarországi internet biztonságosságát növelo kezdeményezéseket. Az együttmuködés elsodleges célja, hogy az internethasználat biztonságának elosegítése érdekében a szervezetek összehangolják tevékenységüket. Az aláírók szerint ugyanis az internethasználat, az elektronikus kereskedelem és ügyintézés terjedésének egyik jelentos gátja az, hogy a világháló biztonsága még nincs olyan szinten, amely elvárható volna egy, a társadalom által széles körben használt eszköztol. Az aláírók szerint az internet csak akkor lesz biztonságosabb, ha az összes érintett szereplo tesz érte. A közlemény szerint az utóbbi években folyamatosan nott az internetszolgáltatásokkal kapcsolatos panaszok száma: 2003 elso negyedévében 123 internethasználattal kapcsolatos bejelentés érkezett a HíF területi hivatalának irodáiba.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. 08. 12., link

Feltörtek egy hatalmas vásárlói adatbázistFEL

Egy elektronikus támadó a múlt héten behatolt a világ egyik legnagyobb vásárlói adatbázisába, és sok felhasználó adatait le tudta tölteni. A SecurityNewsPortal szerint a behatoló elérte az Acxiom Corp védett fájlait. A cég ügyfelei közé tartozik a Microsoft, az IBM, a Sears Roebuck, az AT&T, a General Electric és a Bank of America. Az Acxiom a weboldala szerint többek közt a 15 vezeto hitelkártya kibocsátó közül 14-gyel, a legnagyobb 10 autógyártó és médiacég közül pedig egyaránt 7-tel állnak kapcsolatban. A vállalat addig nem figyelt fel a behatolásra, míg egy Ohio állambeli nyomozóhivatal nem értesítette oket. Az Acxiom nem részletezte, hogy milyen adatokat másolt le a támadó.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. 08. 11., link

A tudomány szerepe az információs társadalom fejlodésébenFEL

A Nemzetközi Tudományos Tanács (ICSU) a tudomány információs társadalomban betöltött szerepe kapcsán kialakított egy cselekvési tervet, amelyet a kormányok jóváhagyásával a decemberi genfi információs társadalom csúcstalálkozón kíván hivatalosan eloterjeszteni. A csoport szerint egyértelmuen fel- és el kellene ismerni a tudománynak az információs társadalomban betöltött kulcsfontosságú szerepét. A cselekvési terv központi eleme a tudományos ismeretekhez való általános hozzáférés biztosítása, amely a tanács meglátása szerint életbevágó fontossággal bír annak érdekében, hogy a legfejletlenebb nemzeteket se hagyjuk lemaradni a tudásra épülo gazdaságban.

Régebbi hírforrás(ok): INFINIT Hírlevél, 212.sz. 2003. júl. 24. link

Távmunka: az adatbiztonsági problémák ellenére is sikertörténetFEL

A legújabb felmérések szerint a távmunka egyre jelentosebb szerepet tölt be a modern munkaviszonyok között, hiszen a cégek dönto többsége szeretne hivatalosan átállni rá a következo két évben.

Régebbi hírforrás(ok): INFINIT Hírlevél, 212.sz. 2003. júl. 24. link

Postaládák tolókocsival közlekedok számára isFEL

Új postaládákra cseréli és a mozgáskorlátozottak, a kerekesszékkel közlekedok számára is elérheto magasságban helyezi el az ország több mint 15 ezer levélgyujtojét 2005 végére a Magyar Posta Rt. - közölte a társaság vezérigazgatója Budapesten.

-- Több, az utóbbi években épült könyvtár büszkélkedik azzal, hogy gondja van a mozgáskorlátozottakra. Ahhoz, hogy a kijelentés mögé is lássunk, érdemes a rámpán túl azt is megnézni, hogy mennyire érhetok el a polcok a kerekes székkel közlekedok (vagy éppen az alacsonyabb termetuek) számára. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): FigyeloNet, MTI, 2003. aug. 8., link

K+F-nél nem szempont az alacsony munkaköltség (Cikk a NOKIA kutatásfejlesztésérol) (Mozsik Tibor)FEL

A Nokia hazai kutatási-fejlesztési tevékenységére jellemzo, hogy a konszern különbözo cégei külön K+F központokat tartanak fenn, amelyek azonban közvetlenül a központi szervezet részeiként muködnek (...) Amikor kezdetben Budapest mellett döntöttek, természetesen az alacsony munkaköltség is sokat számított, hosszabb távon azonban ez a szempont nem játszik szerepet a kutatás-fejlesztés területén - véli a kutatási igazgató. Hogy a magasabb munkabér nem feltétlenül vonzó, azt az is mutatja, hogy az informatikusok akkor sem távoztak tömegesen külföldre, amikor Németország megnyitotta elottük munkaeropiacát.

Régebbi hírforrás(ok): FigyeloNet, Számítástechnika, 2003. aug. 11. link

Pénztárca helyett diákigazolvány - mindent egy kártyára (könyvtárban még (?) nem használható)FEL

Buszjegyet, könyvet, újságot és üdítot is lehet vele vásárolni - de egy ideig csak Szegeden. A próbaév után az egész országot meghódíthatja a multifunkciós diákigazolvány.

Régebbi hírforrás(ok): FigyeloNet, 2003. júl. 31. link

Ingyen ebéd és könyvtár - szemvizsgálat után -- Olvasók azonosítása pupilla alapjánFEL

Pupillavizsgálat után juthatnak ingyenes ebédhez az arra rászoruló diákok az angliai Sunderland egyik iskolájában. A készpénzmentes rendszer segítségével a szegényebb és gazdagabb tanulók közti különbséget igyekszik csökkenteni az iskola vezetosége. Az új eljárást késobb könyvtári kölcsönzéseknél is bevezethetik. Azért a pupilla alapján azonosítják a tanulókat, mert ez az emberi szerv határozza meg a legbiztosabban a személyazonosságot, ráadásul egyéves kortól nem változik egész életen át.

Régebbi hírforrás(ok): Uno, 2003. júl. 7., (Ananova) link

Bovül a Kempelen Farkas Hallgatói Információs KözpontFEL

Az osz folyamán 50 új PC-hellyel bovül a januárban megnyitott budapesti Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ, amely felsooktatásban részt vevo hallgatók és oktatók számára biztosít internetes-, könyvtári- és adatbázis-szolgáltatásokat.

Régebbi hírforrás(ok): Computerworld, 2003. júl. 17., link

Bárki lehet majomápoló Angliában vagy könyvtáros HaitinFEL

Bárki jelentkezhet mindenesnek egy mexikói teknostelepre vagy könyvtárosnak Haitira, ha a külföldi tapasztalatért cserébe megelégszik azzal, hogy csak szállást és alapellátást kap a munkáért. Sokan érdeklodnek az önkéntes munkák iránt Magyarországon, de csak töredékük indul valóban útnak. A nonprofit munkákra specializálódott klub szervezésében augusztusban öten-hatan indulnak dolgozni többek között Mongóliába és Hollandiába.

Régebbi hírforrás(ok): Origo, 2003. jún. 14.. link

Kiadatlan Piaf-dalokFEL

Negyven évvel halála után a párizsi Nemzeti Könyvtár archívumából elokerült hat olyan eddig kiadatlan Edith Piaf-sanzon, amelyet a 40-es években vett fel a Polydor. A dalokat Eric Didi és Marc Monneray, két francia dalgyujto találta meg.

Hírforrás:
2003. augusztus 13.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Magyer Nemzet Online, 2003. júl. 14., link

Mérgek a keszthelyi könyvtár alattFEL

Veszélyes építési hulladékot tartalmazó fémhordókra bukkantak Keszthely belvárosában, az önkormányzat által muködtetett könyvtár egyik befalazott pincéjében. A bitumenszármazékot tartalmazó tartályokat hat évvel ezelott az épület felújítását végzo vállalkozó hagyhatta hátra - írja a Magyar Hírlap.

Régebbi hírforrás(ok): RTL Klub Online, 2003. júl. 11., link

A szerzo nemét megállapítani képes számítógépes programFEL

Egy egyszeru algoritmust használó új izraeli számítógépes program 80%-os pontossággal képes megállapítani egy írásos mu szerzojének a nemét. A szerzo nemének kulcsszavak és jellemzo mondattani ismertetojegyek utáni keresés alapján történo megállapítására képes rendszer sikerrel igazolta azt a sztereotip megfigyelést, amely szerint a férfiak és nok nyelvhasználatára bizonyos nem-specifikus jegyek jellemzoek. A férfiak általában tárgyakról, a nok inkább viszonyokról beszélnek. A nok több névmást, a férfiak több fonevet, mennyiségre vonatkozó szót, szófajt használnak.

Régebbi hírforrás(ok): INFINIT Hírlevél 213. szám, 2003. júl. 31.

Vérfagyasztó csengohangokFEL

Eladott 40 állathangot két brit mobiltársaságnak a brit nemzeti könyvtár. A szolgáltatók azt ígérik, hogy szeptembertol letölthetok lesznek az állathangok az internetrol. A brit nemzeti könyvtár kurátora ízelítot adott abból a 40 állathangból, amelyet szeptembertol le lehet tölteni az internetrol a mobilra: pingvin-rikoltozás, vadkacsa-hápogás, víziló-bömbölés. Az állathangokat a világ minden részébol gyujtötte a könyvtár a 100 ezres kollekcióba. A londoni állatkert megkérdezett látogatói nincsenek túlságosan feldobva az ötlettol.

Hírforrás:
2003. augusztus 13.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): RTL Klub Híradó - Lantos István, 2003. júl. 08., link

Journal of Digital InformationFEL

Nemrégiben jelent meg a Journal of Digital Information legfrissebb száma, amely a digitális könyvtárak gazdasági tényezoit veszi górcso alá. Az elsosorban a digitális környezetben található információk használatával, megjelenítésével és menedzselésével foglalkozó webes lapot a brit számítástechnikai társaság és a nagy híru Oxford University Press kiadó támogatja. Néhány érdekesebb írás az említett számból:
- A digitális tartalom kezelésének gazdasági faktorai
- A nyílt hozzáférésu publikálás megvalósíthatóságának gazdasági kérdései
- A digitalizáció gazdasági kihatásai a tudományos könyvtárak pozicionálásának tükrében link

Régebbi hírforrás(ok): INFINIT Hírlevél, 212.sz. 2003. júl. 24.

Global E-qualityFEL

A "globális e-gyenloség" hálózata olyan virtuális tematikus kezdeményezés, amely a tudástermeléssel kapcsolatos és IKT vonatkozású kutatásokat illetve gyakorlatokat támogatja mind lokális, mind globális szinten. Középpontjában az online tudástranszfer optimalizálása áll. Ennek érdekében terjeszt különbözo kutatási anyagokat, tart fenn elektronikus hírlevelet és közöl friss híreket. link

Hírforrás:
2003. augusztus 13.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): INFINIT Hírlevél 213. szám, 2003. július 31.legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról