Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2015/2., jan. 14.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Booktuberek -- 2.0 az olvasás élményközpontú megközelítéséhez
Hogyan áll Magyarország tudományos teljesítménye? - SCImagoJR
Biciklizni a könyvtárakért?! (olvasóink szavazatára)
Jobb lesz-e 2015 a könyvtárak / könyvtárosok számára, mint 2014 volt?
Crowdsourcing-hasznok és projektek a brit könyvtárakban -- olcsó és kapcsolatot épít
Lehet, hogy előbb utóbb megismerjük a digitalizálási milliárdok sorsát? -- másolatkérés nyilvántartáshoz?
Rühellték a Kincskeresőt, mégis rákattantak az olvasásra
Nemcsak használók maradtak, hanem a használat során nőtt is a bizalmuk
Leváltották a tankönyvfelelős Kello igazgatóját
Mindhalálig -- regény azoknak, akik előbb-utóbb gyászolni fognak
Csoportokban dolgoznak, nyüzsögnek, kommunikálnak, megtanulják használni a könyvtárkatalógust...
Iskolai közösségi szolgálat a KSH Könyvtárban -- döcögős indulás után mesedálután is volt
Drasztikusan csökkent a Kindle-eladás, feltámadt a papírkönyv?
A szcientológiai egyház könyvei a könyvtárban -- szabad válogatás vagy cenzúra?
Könyvtári szervezeti reakciók a Charlie Hebdo-merénylet kapcsán
Életciklus-modell: kisebb, hatékonyabb állomány -- Ranganathan nyomán
Vizsgapara és könyvtárfoglalás a FSZEK-ben
Elektronikus kérőlap az ELTE EK-n is -- bárhonnan indítható raktári kérés

Praktikus

Itt könnyen ellenőrizheti, mennyire jó a szeme
Magyar vakok számára indítottak internetes szövegkonvertáló szolgáltatást

Kisszínes

A kézírás alkonya? -- mármint a tradicionális kurzív írásé (frissített hír!)
Menóra-rongálásért: olvasónapló-írás, büntetésképpen
Így firkálták össze 800 éve a diákok a könyvek lapjait
A világ legmenőbb könyvtárai (fotók)

Információforrások

Nagy szakadék tátong a felhasználók és a közgyűjtemények 'kereslet-kínálata' között III. - magyar képkönyvtárak
e-magazin a szecesszióról -- jó tartalom, archív forma
Digitális Olvasószoba a Kisebbségkutató Intézetben
Nehéz a matekházi? Ez az oldal bárki helyett megoldja a példákat
Új tényfeltáró oldalt alapított az Origo kirúgott főszerkesztője
A Videótanár digitalizált tananyaga a gimnáziumi felvételikhez -- gyerekkönyvtárban is szolgáltatható


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Booktuberek -- 2.0 az olvasás élményközpontú megközelítéséhezFEL

Néha érnek is jelentős meglepetések. A legutóbbi ilyen meglepetést úgy hívják, hogy KevinaZolvasó. KevinaZolvasó egy könyvekkel foglalkozó videocsatorna a YouTube-on. Sok magyar fiatal vezet szórakoztató, odamondós-beszólós, gyűlölködő, humoros, naplószerű, számítógépes játékokkal, tömegfilmmel, kütyükkel foglalkozó vagy sminktanácsadást nyújtó vlogot, de nagyon kevesen foglalkoznak közülük olyan régi sulis kulturális témákkal ezeken a felületeken, mint az irodalom. Több szakmabeli megfogalmazta már: ahhoz, hogy az iskola megőrizze és/vagy felkeltse a fiatalok kedvét az olvasáshoz, az idejétmúlt kötelező olvasmányok helyett az irodalomoktatásban sokkal több friss, kortárs szövegnek kellene szerepelnie, és ki kellene aknázni a közösségi média oktatási eszközként való használatában rejlő lehetőségeket. Mindkét folyamatban érdemes lenne a szakembereknek tanulniuk a booktuberektől.


Hogyan áll Magyarország tudományos teljesítménye? - SCImagoJRFEL

A SCImago Journal & Country Rank link oldalán az egyes országok és folyóiratok tudományos minősítésével kapcsolatos adatokat, diagramokat találhatunk, illetve készíthetünk. A Scopus adatbázis adataira épülő kimutatások megmutatják egyebek mellett (a diagramokat ld.: link
- Magyarországon előállított tudományos publikációk száma
- a magyar publikációkra eső hivatkozások száma (az utóbbi 8 évben a görbe lecseng, ami természetes: minél frissebb a cikk, annál kevesebb idő volt hivatkozni rá)
- a nemzetközi együttműködések száma (együttpublikálás külföldi szerzőkkel)
- egy dokumentumra eső hivatkozások száma (magyar, osztrák, cseh és szlovák összehasonlításban).
A folyóiratok mellett a tetszőlegesen kiválasztott országok is összehasonlíthatók, az egyes tudományágak szerint, vagy összességükben egyaránt. (MG)


Biciklizni a könyvtárakért?! (olvasóink szavazatára)FEL

2011-ben alapították a Biciklizés a könyvtárakért nemzetközi szervezetet, könyvtárosok és könyvtárbarátok számára. Célja a könyvtárak támogatása és a közösségnek nyújtott értékes szolgáltatások fejlesztése. A könyvtáros szervezetekkel együttműködő mozgalom a közvélemény figyelmének felhívásával küzd céljaiért.
Politikailag és gazdaságilag független szervezetként kerékpártúrákat szervez; értéknek tartva a könyvtárosok fizikai és szellemi jólétét, helyi hálózatokat, az internacionalizmust, a könyvtáraknak a társadalom és a szellemi és tudományos életben betöltött döntő szerepét. Fontosak számukra a környezeti értékek és a természetközeli életforma, akár a hagyományos könyvtárosi értékek: nyitottság, liberális gondolkodás, az információhoz való hozzáférés, az élethosszig tartó tanulás, innováció.
A mozgalom 'unkonferenciának' is nevezi magát, jelezve, hogy a kapcsolatépítés nem szervezett konferencia-formában zajlik, hanem informálisan, a dolgokat személyesen megnézve, helyeket meglátogatva és ott egymást meghallgatva. (ref: MG)


Jobb lesz-e 2015 a könyvtárak / könyvtárosok számára, mint 2014 volt?FEL

Címkék: felmérés |

Jobb lesz-e 2015 a könyvtárak / könyvtárosok számára, mint 2014 volt? -- kérdeztük a múlt héten. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
5 - határozottan
10 - kicsit rosszabb
15 - sokkal rosszabb
15 - talán
13 - ugyanolyan.


Crowdsourcing-hasznok és projektek a brit könyvtárakban -- olcsó és kapcsolatot építFEL

Az intézmények és a használók közötti együttműködés -- a crowdsourcing -- alkalmas bizonyos problémák megoldására, erősíti a gyűjteményeket és a közösségeket, valamint elkötelezetté teszi a használókat: ezzel biztosítva a brit könyvtárak, levéltárak és múzeumok jövőjét. Példák:
- A FamilySearch ugyan nem brit kezdeményezés, hanem Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza, vagyis a mormonok nonprofit vállalkozása, de otthonra lelt a Brit Nemzeti Levéltárban, és sok segítséget nyújt a könyvtáros szakmának, illetve a könyvtárban megforduló, családtörténet iránt érdeklődő olvasóknak.
- 2010-ben a British Museum (BM) elhatározta, hogy együttműködik a Wikipédiával. Ennek eredményeként számos szócikk született a BM kincseiről mintegy negyven önkéntes közreműködésével.
- Szintén 2010-ben indult a British Library (BL) és a Noise Futures Network egyéves közös programja, a UK Soundmap (az Egyesült Királyság hangtérképe), melynek során 350 önkéntes mindenféle hangzó anyagot küldött be (dialektusokat, természeti jelenségek, állatok hangját stb. -- közel háromezer tételt) a BL Sound and Vision részlegébe.
- A brit Ancient Lives (ókori életek) projekt is kihasználja azt, hogy sokan hajlandóak kéziratos dokumentum átírásával vesződni -- a program gazdája az Oxfordi Egyetem --, és ezt a tevékenységformát a citizen science fogalmával jellemzik. Ennek keretében egyetemi tanárok és civilek (citizen scientists) foglalkoznak olyan papiruszok szövegének átírásával, melyek az Egypt Exploration Society és más intézmények birtokában vannak. (A papiruszlapok képeit feltöltik az internetre, és bárki megfejtheti a hieroglifákat.) (Az együttműködés története, a crowdsourcing jövője: a kooperációnak a brit könyvtárügyre gyakorolt pozitív hatásai; ref.: Murányi L.)


Lehet, hogy előbb utóbb megismerjük a digitalizálási milliárdok sorsát? -- másolatkérés nyilvántartáshoz?FEL

Az Országos Széchényi Könyvtár várja az országos múzeumok, az országos szakmúzeumok, az országos szakkönyvtárak és az állami egyetemi könyvtárak által készített elektronikus könyvtári dokumentumok másolatait.
A 30/2014. (IV. 10.) EMMI rendelet értelmében (9. § (2) 6. és 11. § (2) b)) a jogszabályban meghatározott közgyűjtemények az általuk készített elektronikus könyvtári dokumentumok elektronikus másolatait kötelesek -- archiválás céljából -- a nemzeti könyvtárnak megküldeni.
Kérjük az érintett intézményeket, hogy rendeleti kötelezettségük teljesítése érdekében, az ahhoz szükséges egyeztetések céljából keressék az OSZK illetékes munkatársát, Lendvay Miklós e-szolgáltatási igazgatót.


Rühellték a Kincskeresőt, mégis rákattantak az olvasásraFEL

Iskolakezdéskor hívtuk fel a figyelmet arra, hogy a mai tizenéveseknek ugyanazokon a kötelező olvasmányokon kell(ene) átrágniuk magukat, mint egykor a szüleiknek. Nagy probléma, hogy ha a tanárok feladnák a nemzeti közműveltségi kánon minimumát diákjaiknak, akkor nem maradna idejük saját korosztályuknak szóló, izgalmas könyvekre. Az iskolai olvasmányok így válnak egyenlővé a kötelező unalommal, de szerencsére vannak diákok, akik a saját kezükbe veszik irodalmi nevelésüket, és olyan olvasmánylistát állítanak össze maguknak, ami valóban segít nekik a világ megértésében.


Nemcsak használók maradtak, hanem a használat során nőtt is a bizalmukFEL

Egy norvég kisvárosban a bevándorlási hivatal kötelező bevezető programot szervezett norvég nyelvből, irodalomból és társadalomismeretből a bevándorlók számára a közkönyvtár részvételével. A kurzus során gyakori volt, hogy a résztvevők hetente 2-3-szor, nem ritkán naponta ellátogattak a könyvtárba. A férfiak aktív könyvtárhasználóknak bizonyultak, különösen jeleskedtek a számítógépek használatában. A nők maguk is részt vettek a gyermekrészleg által szervezett meseprogramokban, alkalmanként anyanyelvükön meséltek is a gyereknek. A könyvtárat találkozóhelyként is használták. A kurzus befejeztével csökkent ugyan a látogatások száma, de a bevándorlók a lelkes könyvtárhasználók között maradtak.
Norvégiába érkezésükkor határtalan bizalmat tanúsítottak minden iránt, ami norvég. Később a nehézségeket (bürokrácia, nyelv, elhelyezkedés stb.) tapasztalva általános bizalmuk csökkent. Nagy bizalommal fordultak viszont a könyvtár mint intézmény felé, és biztonságos helyként tekintettek rá, olyan helyként, amely mindenki számára szolgáltat, tekintet nélkül arra, melyik országból érkezett. Bizalmuk még nőtt is, ahogy telt az idő. Általában kevés bizalmat tanúsítottak a számukra idegenek iránt, a könyvtár használóit viszont a közös érdeklődési terület miatt bizalmukba fogadták. A megkérdezett könyvtáros úgy vélte, hogy előnyös lehet az integráció szempontjából, ha a könyvtár bevándorlót is alkalmaz. (A közkönyvtárak szerepe a menekültek integrációjában: egy észak-norvég város esete; ref.: Hegközi I.)


Leváltották a tankönyvfelelős Kello igazgatójátFEL

Tőczik Zsolt lesz a Könyvtárellátó Nonprofit (Kello) Kft. új ügyvezető igazgatója január 15-től Arany László Tamás helyett -- tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkársága.
A közleményben hangsúlyozták: a kormány célja a magas színvonalú, a képességeknek megfelelő oktatás és nevelés biztosítása valamennyi gyermek számára. Mint írták, ennek alapfeltételei a tankönyvellátással kapcsolatos folyamatok, amelyek elmúlt időszakát értékelve történt változás a Kello vezetésében. (MNO)
'Magas minőségű, oktatást segítő a tankönyvellátási rendszer', 'jól vizsgázott az új tankönyvterjesztési rendszer: a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. iskolakezdésig az összes tankönyvet kiszállította az iskolákba' -- íme, néhány minisztériumi közlemény címe az elmúlt két évből.
A most kipaterolt igazgató igazi pártkatona volt: az Átlátszó derítette ki, hogy a 2010-es önkormányzati választásokon elbukott esztergomi fideszes városvezetés sleppjéhez tartozott. Arany László Tamás helyére, úgy fest, most találtak egy valódi menedzsert, több évtizedes vállalatvezetési tapasztalattal. Tőczik Zsolt korábban 13 éven át dolgozott a Procter & Gamble-nél. 2005-től a Fonyódi Ásványvíz Kft. ügyvezető igazgatója volt, 2007-től pedig az Expressz-csoportot vezette.(Népszabadság)


Mindhalálig -- regény azoknak, akik előbb-utóbb gyászolni fognakFEL

A halál gondolatával már akkor érdemes megbarátkoznunk, amikor életerősek és egészségesek vagyunk, mert így jobban át tudjuk élni az örömöket, és sajnos a fájdalmakat is, de az érzéseink valódibbak lesznek -- állítja Singer Magdolna író, veszteségekkel foglalkozó terapeuta. Sokéves hospice-tapasztalataira épülő Mindhalálig című regényéből kiderül: aki nem menekül el a halállal való szembenézés elől, csodákat élhet át. Interjú.


Csoportokban dolgoznak, nyüzsögnek, kommunikálnak, megtanulják használni a könyvtárkatalógust...FEL

A tanárok ma le akarják adni az anyagot -- de a gyerekek nem akarják felvenni többé -- idézte egy pedagógus megállapítását Vekerdy. Erre vezethetőek vissza a sokszor panaszolt magaviseleti problémák is. A mai kompetitív tanítási módszerek ellenében sokkal hatékonyabb a kooperatív tanítás, amely minden egyes tanulót bevon, és együttműködésre késztet. Bármilyen témát tanulnak éppen, annak egyes altémáit nekik maguknak kell kidolgozniuk: csoportokban dolgoznak, nyüzsögnek, kommunikálnak, megtanulják használni a könyvtárkatalógust, kikeresik a könyveket, összeszedik az információkat és a végén minden csoportból egyvalaki elmondja, mire jutottak. Az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban például az a mottó: 'Mi nem az életre készülünk, hanem élünk.'


Iskolai közösségi szolgálat a KSH Könyvtárban -- döcögős indulás után mesedálután is voltFEL

2016-tól az érettségi bizonyítvány megszerzéséhez elengedhetetlen feltétel 50 óra közösségi szolgálat teljesítése, melynek célja, hogy a diákok munkájukkal a közösség érdekeit szolgálják.
A KSH Könyvtárban nehezen indult a közösségi szolgálat részben a feladatok szervezetlensége részben pedig a diákok hozzáállása miatt. Egy új felfogás szerint idővel a könyvtárban dolgozó koordinátor közösségformáló feladatokat próbált kitalálni, mely fellendülést hozott a szolgálat életében. Mesedélutánokon való aktív részvétel, irodalmi esteken való szereplés, kiállítások szervezése valamint mechanikus munkák várják a könyvtárban a partneriskolák diákjait.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a KSH Könyvtárban szükség van a közösségi szolgálatra annak ellenére, hogy sok szervezést és adminisztrációt követel. A koordinátorok törekedni fognak arra, hogy a jövőben minél zökkenőmentesebben tudjon működni a szolgálat. (Győri Krisztina -- Lencsés Ákos: Közösségi szolgálat a könyvtárakban. A KSH Könyvtár tapasztalatai
A cikk a Könyvtári Levelező/lap 2014. okt.)

Hírforrás: Könyvtári Levelező/lap
2015. január 14.  • Továbbküldöm a hírt

Drasztikusan csökkent a Kindle-eladás, feltámadt a papírkönyv?FEL

Ha hihetünk a hét elején megjelent eladási adatoknak, akkor a könyv (a papírra nyomott, tintával szedett, kemény- vagy puhaborítós) feltámadt hamvaiból, és lenyomta a Kindle-t. Legalábbis Nagy-Britanniában.
A szigetország legnagyobb könyvesboltláncának, a Waterstone's-nak eladási adatai azt mutatják, hogy 2014 decemberében a papírkönyvek értékesítése 5 százalékkal nőtt a 2013-as decemberi adatokhoz képest. Az ügyvezető, James Daunt szerint a Kindle egyszerűen eltűnt, a könyveladások hónapról hónapra szerény növekedést mutatnak, decemberben pedig az egész évi eladásaik negyedét bonyolították. A Foyles nevű brit könyvesbolthálózat rájuk tudott kontrázni, náluk a decemberi emelkedés 8,1 százalékos volt az előző évhez képest. Sam Husain, a hálózat vezérigazgatója szerint 2015 a papírkönyvek éve lesz, amit például az is bizonyít, hogy még Mark Zuckerberg újévi fogadalma is a könyvekhez kapcsolódott.
Azt a Waterstone is elismerte, hogy a növekedés jelentős csökkenés után következett be.


A szcientológiai egyház könyvei a könyvtárban -- szabad válogatás vagy cenzúra?FEL

A 19. század végéig a könyvtárak számára fontos gyarapodási forrást jelentettek az adományok (lényegében adományokból jöttek létre), azóta viszont lényegesen csökkent az adományozás jelentősége. Gyakran előfordul, hogy egy-egy adomány kifejezett problémát jelent a könyvtár számára. Ugyanakkor vannak olyan ambiciózus szervezetek, mint például a Szcientológiai Egyház, amelyek igyekeznek a könyvtárak széles köréhez bizonyos műveket eljuttatni (az adott esetben L. Ron Hubbard műveit). Mivel ez a kezdeményezés például Németországban és Franciaországban a könyvtárakban nem talált az elvárt fogadtatásra, a szcientológusok azzal álltak elő, hogy szerintük a könyvtárak eljárása sérti a szabad véleménynyilvánítás ideáját. A két országban történteket egy-egy ún. dossziéban tárták fel.
Az IFLA FAIFE 2001. évi világjelentésében már szerepelt, hogy a német közkönyvtárak a válogatás szabadságára hivatkozva nem kívánták gyűjteményükbe bevenni a szcientológiai műveket. Erre a másik fél cenzúrát kezdett emlegetni. A német könyvtárvezetők a berlini szenátus ajánlására hivatkoztak, amely nem javasolta, hogy szerepeltessék a szcientológiai műveket a közkönyvtári gyűjteményekben. A nézőpontok tisztázása érdekében írott formában rögzítették a dokumentumok kiválasztásának szempontjait, és a kérdésre kitértek a 2007. évi lipcsei könyvtáros-kongresszuson elfogadott etikai kódexben is ('Az információforrásokat kizárólag objektív kritériumok alapján választjuk ki, hogy jó minőségűek legyenek, és megfeleljenek az ügyfelek igényeinek, tekintet nélkül a személyes preferenciákra és valamely harmadik fél befolyására.') (Könyvtárak, adományok és a véleménynyilvánítás szabadsága: a szcientológia esete; ref.: Hegyközi I.)


Könyvtári szervezeti reakciók a Charlie Hebdo-merénylet kapcsánFEL

Néhány közlemény a párizsi szörnyűségek kapcsán könyvtáros szervezetektől a szólás és sajtószabadság védelmében:
A francia könyvtárosegyesület közleménye franciául: link angolul: link
A brit CILIP közleménye: link
A német könyvtáros szervezetek közleménye: link
IFLA közlemény: link
EBLIDA közlemény: link
Az ALA elnökének közleménye: link


Életciklus-modell: kisebb, hatékonyabb állomány -- Ranganathan nyománFEL

Az új, költséghatékony modell jelentősen csökkenti a gyűjteményeket, de mindez csak minimálisan befolyásolhatja a hozzáférést. A javaslat Muhonen és mások modelljére épül, amely a könyv életciklusából indul ki (Ranganathan nyomán). Eszerint a nyomtatott dokumentumok ott vannak a legjobb helyen, ahol a potenciális használó nagy valószínűséggel rájuk találhat. Egy példát véve: az olvasó kezdetben saját polcán tartja a könyvet, amelyre gyakran van szüksége; amikor az igénye csökken, akkor átadja a legközelebbi könyvtárnak; ha a könyv ott nem találja meg olvasóit, akkor átkerülhet egy nagyobb és központi szerepkörű könyvtárba, amíg el nem jut végső 'nyughelyére', egy repozitóriumba (tároló könyvtárba). A modellnek az az előnye a könyvtárak számára, hogy csak azokat a dokumentumokat őrzik az aktív gyűjteményekben (a régió vagy az ország számára szükséges összpéldányszámban), amelyeket feltehetően használni fognak, tehát optimalizálni lehet az adott könyvtár nagyságát. A modell értelmében bármely könyvtár számára előnyös, ha a kevéssé használt dokumentumait más könyvtárnak átadhatja. Ha újra igény lesz rájuk, akkor onnan kölcsönveheti őket. Az egyes könyvtárak így a számukra fontos tudományterületre koncentrálhatnak, meghirdethetik, melyek gyűjteményük erősségei, és eldönthetik, hogy mit tartanak meg, és mit szereznek be máshonnan. A legcélszerűbb a regionális vagy országos gyűjtési politika megfogalmazása. Az életciklus modell alkalmazása önkéntes: minden könyvtár maga dönt, hogy csatlakozik-e a forrásmegosztáshoz, és ha igen, gyűjteménye mely részével. (Központosított országos gyűjtési politika helyett decentralizált gyűjteménykezelés és forrásmegosztás: finn tapasztalatok; ref.: Hegyközi I.)


Vizsgapara és könyvtárfoglalás a FSZEK-benFEL

Érdemes még könyvtárba járni? A híres FéSZEK központi intézményét naponta elözönlő egyetemista tömeg szerint: igen! Lássuk, hogy alakul át a hely a vizsgaidőszakban.
December közepétől január végéig a Reviczky utcában minden hétköznap reggel 9.45-kor már kisebb tömeg verődik össze. Egy-egy idősebb ember és számtalan fiatal, angolok, németek, magyarok. Egyetemisták. És ha még nem világos: a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár nyitására várnak. Olykor el lehet csípni érdekes beszélgetésfoszlányokat: 'Van valaki elől, aki foglal neked?' 'Nem, ma én vagyok, aki mindenkinek foglal. Azt hittem, ma nem kell, de jött reggel az sms, úgyhogy itt vagyok.'
Az utóbbi megszólaló a ?Foglaló emberek? egyike, rajtuk kívül itt rejtőznek a 'Ruhatáras emberek', valamint az 'Átlagemberek'. Azon sem kell meghökkenni, hogy a súlyos mínuszok ellenére egyes fiatalok pulóverben várakoznak, ők azok a 'Foglalók', akik már átadták 'Ruhatáros' társaiknak a kabátokat. Pontban 10.00-kor pedig megindul a roham.


Elektronikus kérőlap az ELTE EK-n is -- bárhonnan indítható raktári kérésFEL

Az ELTE EK megpróbálja az évtizedes lemaradást utolérni. 2015. január 5-től az Egyetemi Könyvtár beiratkozott olvasói számára bevezeti az elektronikuskérőlap-használatot, mely részben kiváltja a korábbi papír alapú kérőlapos rendszert. Az új lehetőség előnye, hogy bárhonnan, bármikor indítható közvetlen raktári kérés a könyvtár felé link
Praktikus

Itt könnyen ellenőrizheti, mennyire jó a szemeFEL

Egy ügyes ingyenes webszolgáltatás és egy okostelefon segítségével egyszerűen ellenőrizheti a látását.


Magyar vakok számára indítottak internetes szövegkonvertáló szolgáltatástFEL

Vakok , gyengénlátók valamint az olvasási, tanulási nehézségekkel küzdők számára indítottak ingyenes magyar nyelvű internetes dokumentum-átalakító szolgáltatást. A RoboBraille elnevezésű szolgáltatást hétfőn, egy szakmai konferencia keretében mutatták be az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán.
A link oldalról magyar nyelven is elérhető szolgáltatás célja, hogy támogassa és ösztönözze a fogyatékossággal élő felhasználók önállóságát az oktatási rendszerben és a munkaerőpiacon. Lehetőség van arra is, hogy a megadott fájlt vagy begépelt szöveget mp3, azaz hangformátumban kérje a felhasználó; ebben az esetben beállítható a szövegbeolvasás gyorsasága valamint az is, férfi, vagy női hangon legyen hallható a szöveg.
Kisszínes

A kézírás alkonya? -- mármint a tradicionális kurzív írásé (frissített hír!)FEL

2016 őszétől nem tanítanak kézírást a finn iskolákban -- lepte meg a hír nemrég a nagyvilágot. Eljöhet egy új analfabetizmus kora. A Családháló által citált cikk szerint a finn oktatásügy immár úgy ítéli meg, hogy nincs értelme papírral, ceruzával vesződni egy olyan korban, amelyben minden a kommunikációs elektronikus eszközökről szól. (Népszabadság)
-- ... A Helsinki Times cikke sem állítja, hogy a kézírás oktatása megszűnne, amiről beszél, az a traditional cursive writing avagy a longhand -- mindkettő a folyóírásra vonatkozó terminus. (NYEST)
-- Frissítés: A kurzív írott kézírást törlik a finn iskolákból. (Independent)


Menóra-rongálásért: olvasónapló-írás, büntetésképpenFEL

Elítélte a bíróság azt a három fiatalt, akik 2013 november végén úgy döntöttek, rongálnak itt-ott a fővárosban. A bíró igencsak ötletes mellékbüntetéssel rukkolt elő -- értesült a Hír24.
A már húszas éveik elejét taposó kompánia vallási tisztelet tárgyának megrongálásával folytatólagosan elkövetett rongálás és folytatólagosan elkövetett garázdaság miatt foglalhatott helyet a vádlottak padján. Az ügyben néhány hete hozott döntést a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az elsőrendű vádlottat egy év két hónap, cinkosait - mint bűnsegédeket - egy év, illetve tíz nap börtönbüntetésre ítélte, mindannyiuk esetében két évre felfüggesztve azt.
A bíró azonban 'külön magatartási szabályként' előírta számukra két könyv elolvasását: az egyik Fejtő Ferenc Magyarság, zsidóság, a másik pedig Fleck Gábor és Szuhay Péter, Kérdések és válaszok a cigányságról című műve. A fiúknak olvasónaplót is írniuk kell, majd bemutatni azt a melléjük kirendelt pártfogó felügyelőnek -- írta megkeresésünkre a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya.


Így firkálták össze 800 éve a diákok a könyvek lapjaitFEL

Meglepő felfedezést tett a történészek egy csoportja; középkori köteteket tanulmányozva tűntek fel nekik az oda nem illő ábrák a könyvek lapjain. Erik Kwakkel, a Leideni Egyetem kutatója néhány éve foglalkozik ezekkel az illusztrációkkal: az 'irkafirkákkal'.
Ezek a 800 évvel ezelőtti rajzok pontosan ugyanolyanok, mint amilyenekkel mostanában szórakoztatják magukat a diákok az unalmas órákon: akadnak emberfejek, betűk, vonalak, egyszerű pálcikaemberek, karikatúrák és kifejezetten 'disznó' illusztrációk is. Erik Kwakkel az egyik kutatása során találta meg a könyvet, amely tele van firkákkal, illetve több obszcén rajzzal. Azóta erről blogot vezet.


A világ legmenőbb könyvtárai (fotók)FEL

Címkék: épület (könyvtár) |

(a forrást ld. az alábbi linken)
Információforrások

Nagy szakadék tátong a felhasználók és a közgyűjtemények 'kereslet-kínálata' között III. - magyar képkönyvtárakFEL

Magyarországon a fényképes, illetve a közgyűjteményeket összegyűjtő digitális adatbázisok számos próbálkozást, nekifutást megértek már. A Neumann-ház néven létrejött első Digitális Könyvtár és Multimédia Központ 2011-ig működtette az NDA-t (Nemzeti Digitális Adattárat), melynek feladatait ekkortól a MaNDA vette át. A Digitális Képarchívum link jelenleg is élő fotóadatbázis, amely az OSZK keretein belül működik és döntő részben az MEK és az EPA tételeiben előforduló képanyagot prezentálja önálló adatbázisban, ugyanakkor a Magyar Digitális Képkönyvtár link is nagyon hasonló funkciót tölt be, ugyancsak az OSZK és további 48 intézmény közreműködésével. A MaNDA adatbázisa mellett működik a MuseuMap szolgáltatás link a Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja közös múzeumi digitális műtárgyadatbázis szolgáltatása, ahol szabadon lehet böngészni az eddig csatlakozott intézmények (jelenleg nem túl számos) műtárgyai között. A keresősávba beírt keresőszók által kiadott találatok szűkítése még nehézkes, a rendszer még nem tesz szofisztikált szűrést lehetővé. Az NKA által támogatott közgyűjteményi digitalizálás eredményei a Hungaricana link oldalon érhetőek el: itt levéltári gyűjtemények, térképek, képeslapok, Kitaibel Pál herbáriuma vagy akár a Habsburg Birodalom térképei is böngészhetőek. Említésre került még a kialakítás alatt álló könyvtár-fókuszú ELDORADO (Elektronikus Dokumentumküldés Országos Rendszere, Adatbázisa és Dokumentumtára) adatbázis is, amelynek célja a kereskedelmi forgalomban már nem fellelhető tartalmak vagy a könyvtárak polcain elfekvő kiadványok jogtiszta módon történő 'on demand' digitális másolatküldő szolgáltatása.
Végül Sándor Tibor bemutatta a saját, azaz a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményét link és azon belül a fotótár digitalizált részét. A 250 ezres fotó- és dokumentumgyűjteményből eddig 40 ezret digitalizáltak. Nem csak fényképeket, hanem könyvben található fotókat is, ezek egy része online is megtalálható link (kommentelhetően is). Egy különleges kódolási rendszer segítségével a képcímeket, leírásokat bekódoltatták a fájlnevekbe, így az a felhasználók számítógépen automatikusan megjelenik.


e-magazin a szecesszióról -- jó tartalom, archív formaFEL

Ha Ön szereti a szecessziót, kedveli azokat a zseniális művészeket, akik a műveket létrehozták, akik hittek a művészet jobbító szerepében, legyen tagja magazinunk író és olvasó közösségének.
A Szecessziós Magazin egy reklámmentes weboldal, bárki hozzájárulhat szöveggel, képekkel, ötletekkel. Magazinunk információval szolgál a századforduló modern mozgalmainak -- megmaradt -- alkotásairól.


Digitális Olvasószoba a Kisebbségkutató IntézetbenFEL

Elindult a Kisebbségkutató Intézet Digitális Olvasószobája, folyamatosan bővülő tartalommal. Már teljes szövegű kereshetőséggel olvashatóak a Teleki László Alapítvány 1997-2005 kiadványai, valamint a REGIO Könyvek sorozat megjelent kötetei.


Nehéz a matekházi? Ez az oldal bárki helyett megoldja a példákatFEL

Nem biztos, hogy a matektanárok kedvelni fogják az alábbi oldalt, a diákoknak azonban igazán remek segítséget jelenthet.
Mindegy, hogy első- vagy másodfokú egyenletekről, egyenlőtlenségekről, függvényábrázolásról van szó, a MathPapa nevű weboldal pillanatok alatt megoldja helyettünk a példákat.
De nem csupán a végeredményt mutatja meg, hanem lépésről lépésre elmagyarázza (angolul), hogy mit és miért csinált, és miként jött ki az eredmény. Ez viszont pedagógiailag is helyeselhető, hiszen ha valóban megértjük a lépéseket, később már menni fog a hasonló típusú feladatok megoldása.


Új tényfeltáró oldalt alapított az Origo kirúgott főszerkesztőjeFEL

A Direkt36 nonprofit vállalkozás, alapítványi támogatásokból indul el. Sáling Gergő mellett a Lázár János utazásairól cikkező Pethő András volt origós újságíró, illetve Weyer Balázs, az Origo korábbi főszerkesztője is alapító.


A Videótanár digitalizált tananyaga a gimnáziumi felvételikhez -- gyerekkönyvtárban is szolgáltathatóFEL

Az általános iskolai felső tagozat teljes tananyagát feldolgozó Videótanár hazai pedagógusok közreműködésével készített oktatóvideókkal segíti a felsős tanulókat az otthoni tanulásban. A Videótanár azoknak a gondos szülőknek is szól, akik anyagilag nem engedhetik meg maguknak, hogy külön korrepetálást, magántanárt hívjanak segítségül a gyerekük bizonyos tantárgyban való felzárkóztatásához.
A link Magyarországon elsőként egy olyan bármikor ingyenesen hozzáférhető tudásbázist hozott létre az interneten, amely egyrészt kiválóan alkalmas az iskolai tanulás támogatására, másrészt segíti a szülőket a minél eredményesebb otthoni korrepetálásban. A YouTube csatornán is elérhető digitális leckék több, mint 50 magyar pedagógus közreműködésével születtek meg, lektorálásuk több mint fél évet vett igénybe. Könnyű eligazodni az egyes tananyagokban, mivel az évfolyamok és fejezetek szerint feltöltött videók pontosan igazodnak a Nemzeti Alaptanterv témaköreihez és óraanyagaihoz, a felvételizők számára pedig külön testre szabott segédanyagok állnak rendelkezésre.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról