Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2015/3., jan. 21.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

16%-kal többen járnak könyvtárba Bécsben -- megszólították a tinédzsereket
* * Kiforrott integrált könyvtári szoftverhez juthat iskolája hozzá -- ingyen * *
Könyvtár Kft. -- sok könyvtáros szeretne benne dolgozni
Könyvtári vállalkozói projektek sikertényezői (olvasóink szavazatára)
Ön szerint megújul-e a tisztújítással az MKE?
Wifi-t kölcsönöznek a könyvtárak
Személyre szabott információs műveltségi modell -- középiskolásoknak
Helyismereti szolgáltatás -- a könyvtár hozza össze az érdekelt feleket
A használókat is bevonja a Finn Nemzeti Könyvtár az értékteremtésbe
Éjszakázz a Király utcai könyvtárban!
Megint ezek a PISA-bajnok finnek... -- kartondoboz az újszülötteknek, 75 éve
Önkiszolgáló könyvvisszavétel Győrben is
Szalonnabőr, kenyérhéj, szerelmes levél -- a könyvtári könyvekben
Demonstráció a közszolgálati reálkeresetek csökkenése miatt
A könyvek kiszállítását is érinti az idősellátás megszorítása
Bukarest után Pekingben is: megnyílt az első metrókönyvtár
Mire költött 13 milliót a nagymágocsi könyvtár?
Legszebb holland könyvtárak (fotók)
Újságolvasás hete a bécsi kávéházakban

Analógiák

Budapesti étteremválasztó -- könyvekkel is működne az alkalmazás?

Praktikus

Megjelent a Google új fordítóprogramja
Szorít az idő? Mi visszaszámolunk ön helyett!

Kisszínes

Antikvárium-nézőben - 'Ha nekünk megtetszik, biztos van még egy ember a világon, aki megveszi'
Megjelent a munkahelyi Facebook
Mit is kölcsönöznek a British Library-ból? -- real time videó
Könyvtáros életpálya -- Vonderviszt Lajos a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja
Egy macska lett az edinburgh-i könyvtár őre

Információforrások

Interaktív azték történelmi kódex
Felolvasott könyvek -- gyengénlátóknak, jogtisztán
Virtuális túrán utazhatjuk körbe Dubait
Ezek most a slágerkönyvek Magyarországon - itt a lista!
1200 e-könyv, amelyet nem kell ellopnia


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

16%-kal többen járnak könyvtárba Bécsben -- megszólították a tinédzsereketFEL

Tavaly több mint negyvenezer új olvasóval bővült a Büchereien Wien (Bécsi Könyvtárak) ügyfélköre, akiknek több mint fele a fiatal korosztályhoz tartozik. 2014-ben csaknem hatmillió médiumot kölcsönöztek ki.
'A megváltozott médiafogyasztási és olvasási szokásokra reagálva a Büchereien Wiennek sikerült megszólítania a tinédzserek rendkívül nehezen elérhető célcsoportját' -- mondja Christian Oxonitsch oktatásért felelős városi tanácsnok a bécsi könyvtárak rendkívül sikeres tavalyi évét kommentálva. A Büchereien Wien több mint negyvenezer új olvasója közül ugyanis csaknem 22.500-an iratkoztak be a gyerek- és ifjúsági részlegre, ami 2013-hoz képest 16 százalékos növekedést jelent.
A Bécsi Könyvtáraktól 2014-ben csaknem hatmillió médiumot kölcsönöztek ki és töretlen népszerűségnek örvend a virtuális könyvtár is. Az e-könyveket, digitális magazinokat és hangoskönyveket kínáló 'részlegnek' tavaly 18.200 felhasználója volt, akik 366.200 letöltést kezdeményeztek. Ez több mint 30 százalékkal több, mint 2013-ban.
A kor igényeihez igazodva a Büchereien Wien egyre nagyobb hangsúlyt fektet a digitális kínálatra, így az olvasók a könyvtárak wifijén keresztül ingyenesen juthatnak hozzá az Austria Kiosk és az Austria Presse Agentur e-újságjaihoz.
Legfrissebb újításként pedig a könyvtártagok bárhonnan ingyenesen férhetnek hozzá a Library Press Display online újságportálhoz, amely 90 ország több mint 1.700 napilapját, folyóiratát és magazinját kínálja 44 nyelven. Ráadásul a cikkeket meg is lehet hallgatni Windows Media Playerrel és különböző nyelvekre lefordíttatni.


* * Kiforrott integrált könyvtári szoftverhez juthat iskolája hozzá -- ingyen * *FEL

A leggyakoribb kérdések az ingyenes SZIKLÁ-val kapcsolatban:
-- Melyik SZIKLA programváltozatot kapják az iskolák?
Az ingyenes akció keretében az iskolák a Szikla-MINI változatot kapják MNB Adatbázissal és Bibliográfiai-rekord Letöltő Modullal együtt. A Szikla-MINI 100 ezer kötetes könyvtárat kezel és max. 4 munkaállomásig bővíthető.
-- Milyen alap modulokat ill. funkciókat tud a Szikla-MINI?
Gyarapítási Modul, Katalogizáló Modul (MNB Adatbázissal és KELLO Tankönyvi Adatbázis támogatással) - Könyv, Elektronikus dokumentum, Hang- és Video-dokumentumok kezelésével, Kereső Modul, Kölcsönző Modul, további rengeteg funkció pl.: Selejtezés, Leltár, Statisztika, Iskolai funkciókészlet...
-- A Szikla-MINI-vel lehet-e a tartós tankönyveket adminisztrálni?
Igen. Ehhez a program sok extra támogatást nyújt, pl. a tankönyvek rögzítéséhez használhat a KELLO Tankönyvi adatbázisa, ahonnan a leírások egy kattintással átvehetők.
A tanulók adatai egy Excel táblázatból egyszerre betölthetők. A Szikla a kölcsönzésekről aláírható bizonylatot nyomtat.
-- Milyen számítógép szükséges a Szikla-MINI-hez? Mennyibe kerül a tanfolyam?
Bármilyen számítógép megfelelő, amely Windows 7 vagy Windows 8 operációs rendszert futtat. A tanfolyam ingyenes.


Könyvtár Kft. -- sok könyvtáros szeretne benne dolgozniFEL

A Stockholm melletti Nacka településen 2005-ben a könyvtárosok azt kérték a helyi önkormányzati vezetőktől, hogy maguk működtethessék a könyvtárat. 2006-ban ebből a célból szövetkezetet alapítottak, majd korlátolt felelősségű társaságot hoztak létre. A Dieselverkstaden AB jelenleg három közkönyvtárat működtet Svédországban. A könyvtárosok csak a vállalat tulajdonosai, a berendezések és a médiatár az önkormányzathoz tartozik. Egy ilyen vállalatnál nincsen tőkésítés, a különlegességét az adja, hogyan működnek.
A Dieselverkstaden AB-nak 17 alkalmazottja van, akik mellett sokan dolgoznak óradíjasként. Más könyvtárakhoz képest többen vannak a férfiak (az alkalmazottak fele) és a fiatalok (30 és 40 év közöttiek). A fiatal felnőttek fontos célközönség, ezért igyekeztek olyan embereket választani, akik ismerik e korosztály igényeit. A toborzással nincs sok gond, hiszen a vállalat népszerű a munkavállalók körében. Hosszú várólista van azokról, akik itt szeretnének dolgozni. Sokféle szakértelem van jelen, a munkatársaknak körülbelül a fele rendelkezik formális -- információs szakember, könyvtáros -- végzettséggel, a többiek között sok a tanár, a média, a film, az irodalom, a zene, a művészetek szakértői és művelői.
A Dieselverkstaden könyvtára formális vezetőség és igazgató nélkül működik. Mindenki felelősséget vállal a munkájáért, amitől -- a gazdasági és HR ügyekért felelős munkatárs szerint -- még produktívabb lesz a kollektíva. (A könyvtár mint vállalat; ref.: Tóth M.)


Könyvtári vállalkozói projektek sikertényezői (olvasóink szavazatára)FEL

A Hogyan szolgálja a könyvtár a közösség jólétét? link c. cikkünket folytatva a négy könyvtár projektjeinek tapasztalata alapján a sikertényezők:
- tudatos vezetés
- világos célok
- megfelelő szervezeti kultúra és elegendő munkaidő
- motiváció és elkötelezettség
- képességek és tanulni akarás
- úgy használni a könyvtárat, mint zajos közösségi tér
- erős együttműködés és hálózatépítés
- elegendő fizikai hely
- sok kicsi sokra megy
- önértékelés és logikai modell. (ref.: MG)


Ön szerint megújul-e a tisztújítással az MKE?FEL

Ön szerint megújul-e a tisztújítással az MKE? -- tettük fel múlt heti kérdésünket. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
7 - igen
12 - inkább igen
13 - nem
10 - inkább nem.
-- A válaszadók nagyfokú bizalmatlanságot jeleznek, s összegezve inkább pesszimistábbnak. Ez annál inkább érdekes (tudathasadásos?), hogy a szavazókon múlik a választás eredménye. Szintén magyarázat lehet, hogy a szavazók tehetetlenségi nyomatékkal terheltnek látják saját közösségeiket. (MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2015. január 21.  • Továbbküldöm a hírt

Wifi-t kölcsönöznek a könyvtárakFEL

Egy éves pilot projekt keretében a New York-i Közkönyvtár használói internet-hozzáférést vihetnek haza a 10 ezer hotspot egység egyike képében. A korlátlan wifi hozzáférés biztosítása nemzeti szintű projekt része, mely jövedelemtől és lakhelytől függetlenül mindenki számára elérhetővé kívánja tenni a szolgáltatást a mindennapi tevékenységek céljára. (ref.: MG)


Személyre szabott információs műveltségi modell -- középiskolásoknakFEL

A szerzők a folyamat hat lépésre hívják fel a figyelmet, amelyeket a gyakorlatban a szakemberek szabadon bővíthetnek további elemekkel:
1. Először mindenképpen tisztázni kell a különböző szerepeket: kinek van szüksége az információra? Egyetlen személy számtalan szerepet tölthet be, ami a hozzá kapcsolódó szereptudattal nagyban meghatározza az információs igényt és az azon keresztül kialakuló információs műveltségi modellt.
2. Példákon keresztül kell tanulmányozni az információigényeket, mivel azok között számos kapcsolat felfedezhető, és többféle logika alapján sorolhatóak rendszerbe. Így a gyerekek sokkal könnyebben találják meg az esetek közötti hasonlóságokat, és nyúlnak a bejáratott módszerekhez.
3. A tanulóknak maguknak kell meghatározniuk azokat a követelményeket, amelyeknek a megszerzett információnak meg kell felelnie, mivel így sokkal inkább meglátják, mi az igazán fontos. A gyerekek többsége az információigény megjelenésekor a leggyakrabban használt (rendszerint a weben elérhető) forrásokhoz nyúl, anélkül, hogy átgondolná, mire is van szüksége. Ám azokat a gyerekeket, akik ezzel a módszerrel tanulnak, arra kérik, hogy alaposan gondolják át, milyen minőségű információra van szükségük, ami sokat változtat rutinjukon.
4. ... (Hogyan segítsük a tanulókat az információs műveltségről való gondolkodásban?; ref.: Jávorka B.)


Helyismereti szolgáltatás -- a könyvtár hozza össze az érdekelt feleketFEL

A helytörténeti kutatásokhoz, valamint az eredmények online megosztására a könyvtárak a legkülönfélébb eszközöket használják. Az olyan eszközök, mint az Ancestry.com, a Facebook vagy a ContentDM szerepet játszanak a szolgáltatásokban, azonban nem jelentenek megoldást. A kiberszervezés lényege, hogy különféle (szociális, technikai, anyagi, emberi) erőforrásokat hozzon össze egy közösség számára, hogy segítse az új technológiák közösségi célú használatát. A közkönyvtárak számára a helytörténeti szolgáltatások kiberszervezése nem feltétlenül kíván új technológiai jártasságokat vagy szolgáltatásokat. Ezt a munkát a meglévő forrásokra lehet építeni. Egyszerűen össze kell hozni a különböző helytörténeti érdeklődésű embereket, és a technológia kézzel fogható eredményeket tud produkálni. A helytörténeti érdeklődés kielégítése, az ilyen tevékenységek segítése elismerést vált ki a közösségben a könyvtár más szolgáltatási iránt is, és erősíti a közösség összetartozásának érzését. Mint minden szolgáltatás, a helytörténeti tevékenység kiberszervezése is némi anyagi és munkaerő-ráfordítással jár, ám a műhelyekben szerzett információk szerint ezek a költségek nem jelentősek, és a legtöbb könyvtáros szerint megtérülnek. (A helytörténeti kutatások segítése a közkönyvtárakban 'kiberszervezéssel': tapasztalatok Illinois államból; ref.: Mohor J.)


A használókat is bevonja a Finn Nemzeti Könyvtár az értékteremtésbeFEL

A Finn Nemzeti Könyvtár legnépszerűbb digitális szolgáltatásán, a DIGI hírlapkönyvtáron keresztül bárki gyűjthet érdeklődésének megfelelő dokumentumokat, azokból kivághat számára érdekesebb elemeket, hozzászólásokat írhat hozzájuk és mindezt megoszthatja a közösségi médiában. A szolgáltatás alapja a digitális hírlap- és periodika-gyűjtemény, amely sokféle tartalmat ölel fel az 1771 és 1910 közötti időszakból. Az anyag közel fele svéd nyelvű, a fennmaradó rész pedig finn.
A szolgáltatás előzménye, hogy a könyvtár 2011-2012 között a Microtask vállalattal együtt indított egy szövegkorrekciós játékot, amellyel azt kívánták felmérni, hogy van-e igény az internetes közösség részéről az újságokból, folyóiratokból és efemer kiadványokból származó lapkivágatokra, cikkekre, képekre, reklámokra. 2011-ben pályáztak és kaptak is támogatást az Európai Szociális Alaptól a Kuvatalkoot nevű, két-három éves projektre.
A használó egy platformon keresztül összegyűjthet az őt érdeklő tartalmakat a személyes oldalára, amelyekhez szabadon fűzhet megjegyzéseket. Egy nyilvános keresőfelületen ezekre bárki rákereshet, és a közösségi oldalak érdeklődési körök szerint szerveződő csoportjaiban meg is oszthatja őket. A szolgáltatás azoknak készült, akik már használói a digitális gyűjteményeknek, de szeretnének újabb használókat is megszólítani. Amikor valaki megtalált egy számára érdekes cikket, belép a Kuvatalkootra, itt készíthet 'lapkivágatokat' a tartalomból bizonyos témákról, a család vagy a szülővárosa történetéről. A közösségi médiában használt belépési adatok itt is használhatók. (ref.: Tóth M.)


Éjszakázz a Király utcai könyvtárban!FEL

Az újpesti Király utcai könyvtár január 24-én, szombaton a Magyar Kultúra Napja alkalmából újra éjszakai nyitvatartással várja jelenlegi és leendő olvasóit.
16 órakor Méhes Csaba és a Brass in the Five: 'A Rézerdő lakói' című zenés, interaktív gyerekelőadása fogadja az aprónépet, este 9 órakor pedig ef. Zámbó István Happy Dead Band kiállítás-megnyitóját és koncertjét rendezik meg.
Az este folyamán, este 10 órától reggel 6 óráig ingyenes teaház, társasjáték, negyedévre ingyenes beiratkozás és egész éjszakás kölcsönzés színesíti a programokat. A részletekről a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár oldalán olvashattok.


Megint ezek a PISA-bajnok finnek... -- kartondoboz az újszülötteknek, 75 éve FEL

75 évvel ezelőtt egy kartondobozt kaptak a finn kismamák az államtól. A doboz egyfajta kezdőcsomag volt, bébiruhákkal, gyermekjátékokkal és ágyneműkkel megpakolva - a dobozt pedig babaágyként is használhatták. Sokan vélik úgy, hogy ennek a doboznak köszönhető Finnországban a világ egyik legalacsonyabb újszülött kori halálozási aránya.
... kivették a dobozból a cumikat és a cumisüvegeket: ezzel a szoptatást akarták ösztönözni -- ez sikerült is. Így került a dobozba egy könyv is, bátorítandó az anyukákat, hogy már egészen korán kezdjenek a kicsiknek meséket olvasni. Mindezeken felül a doboz ma már szimbólum is: az emberek közötti egyenlőség és a gyerekek fontosságának jelképe.


Önkiszolgáló könyvvisszavétel Győrben isFEL

A látogatók elkerülhetik a sorban állást a Kisfaludy Károly könyvtárban a pultnál, ha a kikölcsönzött könyveket saját maguk visszavételezik.
A visszavétel során a könyv és az olvasójegy vonalkódját kell leolvasni a kézi vonalkód-leolvasóval, és a könyvet a bejárat mellett elhelyezett szekrénybe kell helyezni. Az új szolgáltatás igénybevételének a feltétele az érvényes olvasójegy és a lejárati határidőt megelőző időpont. A tartozás kizáró ok. A művelet sikerességét a könyvtár munkatársai minden esetben ellenőrzik. Ezt az olvasók is megtehetik az online szolgáltatások használatához kapott jelszóval.


Szalonnabőr, kenyérhéj, szerelmes levél -- a könyvtári könyvekbenFEL

Szalonnabőrt, kenyérhéjat, szerelmes levelet, de még anyakönyvi kivonatot is találtak már visszaadott könyvtári könyvekben. A szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár ezeket gyűjtötte most csokorba és tárta a látogatók elé.
-- Számos meglepő holmit fedeztük már fel azokban a könyvekben, melyeket olvasóink hoztak vissza hozzánk, a Verseghy Ferenc Könyvtárba -- mondja Bartáné Engel Aranka. A könyvtáros elmeséli, már húsz esztendeje dolgozik itt, azóta gyűjti kollégáival e tárgyakat. Eddig csak 'maguknak' őrizgették egy nagy dobozban a leveleket, feljegyzéseket, fotókat, most azonban úgy döntöttek, megmutatják mindenkinek e 'leleteket'.


Demonstráció a közszolgálati reálkeresetek csökkenése miattFEL

2015. január 20-án a Magyar Kultúra Napja előtt két nappal a KKDSz civil szervezetek és a társszakszervezetek bevonásával demonstrációt szervez Budapesten.
'Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik.' Gróf Széchenyi István sokat idézett megállapítása ma is megállja a helyét, de korunkat mégsem a kiművelt emberfők sokasodása, hanem fogyatkozása jellemzi. Bár a közszolgálatban dolgozók reálkeresete 2008 óta egyharmadával csökkent, a 2015-ös költségvetésben sem szerepel számukra béremelés. Ma már nem csak dolgozói szegénység van, hanem dolgozói nyomor és éhezés is. Ez nem csak a mi, és méltatlanul lenézett szakmáink szégyene, ez az egész ország szégyene!
A művelődés a rendszerváltás óta egyetlen kormány számára sem jelentett prioritást. A látvány-beruházások, megaprojektek árnyékában a kultúra intézményei és a bennük dolgozó szakemberek egyre mostohább körülmények között vegetálnak. E tendencia hatására a teljesítmény minősége és a szellemi értékek iránt fogékony, a kulturális szolgáltatásokra igényt tartó felhasználók életminősége is romlik. (via Heti Attila)


A könyvek kiszállítását is érinti az idősellátás megszorítása FEL

Durván megemelte a házi segítségnyújtásra való jogosultság rászorultsági küszöbét az emberi erőforrások minisztériuma. A szerdai Magyar Közlönyben kihirdetett változás azt jelenti, hogy a jövőben nagyon sokan eleshetnek attól a lehetőségtől, hogy az otthonukba kijárjon valaki, aki segít a mindennapokban boldogulni, például gyógyszert adagolni, bevásárolni, vagy mosakodni. Oldja meg a család! A már megítélt gondozást nem veszik el, a szigorítás az új igénylőkre fog vonatkozni.


Bukarest után Pekingben is: megnyílt az első metrókönyvtárFEL

Januárban megnyílt a világ első metrókönyvtára Kínában -- adta hírül a BBC. A pekingi metró 4-es vonalán a szerelvényekben kihelyezett QR-kódokat leolvasva az utasok hozzáférhetnek a Nemzeti Könyvtár állományához táblagépeiken és okostelefonjaikon. A könyvtár egy tíz kötetből álló gyűjteményt tesz elérhetővé az utasok számára, ami néhány havonta fog frissülni.

Régebbi hírforrás(ok): Digitális könyvtárrá változott metróállomás link Metrós olvasást népszerűsítenek Sanghajban link

Mire költött 13 milliót a nagymágocsi könyvtár?FEL

Az Elektronikus könyvtári szolgáltatások fejlesztése a könyvtárban az oktatás-képzés és az élethosszig tartó tanulás érdekében című projekt nagy változásokat hozott az intézmény életében. Kialakítottak egy könyvtári portált, amelyen az olvasók akár otthonról is böngészhetnek az állományban. Helyi elektronikus könyvtárt indítottak, amelyet helyismereti és helytörténeti dokumentumokkal töltöttek fel. Az elnyert pénzből lehetővé tették, hogy a vakok és gyengén látók is böngészhessenek karakterfelismerő, képernyő-felolvasó program segítségével.


Legszebb holland könyvtárak (fotók)FEL

Almere, Amersfoort, Amsterdam, Arhnem, Delft TU, Hága, Maastricht, Zutphen. A linket ld. alább.


Újságolvasás hete a bécsi kávéházakbanFEL

Újságolvasás hete kezdődik pénteken a bécsi kávéházakban: tematikus beszélgetésekkel és több kávéházi újsággal várják a vendégeket az osztrák fővárosban.
Az eseménysorozatot szervező Osztrák Újságok Szövetsége (VÖZ) és a bécsi kávéházak egyesülete a kávéházi viták, eszmecserék szokását akarja újra feléleszteni az újságolvasás hete kezdeményezéssel.
A digitalizálódás miatt a kommunikáció nagy része már a neten zajlik, azonban ez a fórum nem pótolja a közvetlen kommunikációt - mondta a VÖZ vezetője, Gerald Grünberger. Úgy fogalmazott: a mostani kezdeményezéssel a kávéházi újságolvasás, viták és eszmecserék hagyományát akarják ápolni.
Az esemény kezdőnapján, pénteken Bécs 9. kerületében a már csaknem száz éve működő Cafe Weimarban szerveznek beszélgetést Online vagy print, avagy lejárt a kávéházi újságtartók kora? címen. Az esten többek között Martina Salomon, a Kurier, Rainer Nowak, a Die Presse napilapok munkatársa, Jürgen Grimm, a bécsi egyetem tanára, Helmut A. Gansterer író és a Maximilian Platzer, a Café Weimar tulajdonosa, a Kávéház-tulajdonosok Szövetségének elnöke vesz részt.
Analógiák

Budapesti étteremválasztó -- könyvekkel is működne az alkalmazás?FEL

Az adatbázis forrása: link
Praktikus

Megjelent a Google új fordítóprogramjaFEL

Az új változat abban különbözik elődjétől, hogy a beszéd alapján automatikusan felismeri a nyelvet, és már nem mondatonként, szakaszosan, hanem 'egyenesben', egyidejűleg képes fordítani a 'hallott' szöveget. Ugyancsak újítás, hogy az okostelefonos applikáció a kamera segítségével rögzített írott üzeneteket is le tudja fordítani. A nyelvészek azért arra figyelmeztetnek, hogy a program az egyszerűbb szövegek fordítására alkalmas, (ami idegen nyelvet egyáltalán nem beszélőknek komoly segítség külföldön) bonyolultabb összefüggéseket, kulturális finomságokat azonban nem tud követni. Ráadásul a humoros fordulatokat sem ismeri föl.

Hírforrás: Haszon hírek
2015. január 21.  • Továbbküldöm a hírt

Szorít az idő? Mi visszaszámolunk ön helyett!FEL

Járt már úgy egy konferencián vagy egyéb előadáson, hogy kifutott a rendelkezésére álló időből? Az általunk most bemutatandó, online weboldalon elhelyezett visszaszámláló -- ha az idő gyors folyásán nem is, de -- segíthet önnek abban, hogy előadás közben mindig tisztában legyen azzal, hogy mennyi idő áll még a rendelkezésére.
Önnek nincs más dolga, mint meglátogatni a munkatársaink által elkészített weboldalt, majd beállítani azt az időegységet, ahonnan a másodperc és perc pontosságú visszaszámlálást indítani szeretné. Ehhez választhatja az előre definiált időegységeket (1, 5, 10, 15, 20, 30, 45 perc), vagy kívánság szerint saját időintervallumot is beírhat.
Kisszínes

Antikvárium-nézőben - 'Ha nekünk megtetszik, biztos van még egy ember a világon, aki megveszi'FEL

Milyen a tapintása egy Arany János-kéziratnak? Van-e szaga Rákosi aláírásának? Hogyan kerül a Mechanikus narancs Burgess által írt forgatókönyve a Petőfi Irodalmi Múzeum szomszédságába? Például ilyen kérdésekre keressük majd a választ budapesti antikváriumokat bemutató sorozatunkban, melynek első részével rögtön le is romboljuk a rejtett zugokkal, titkos átjárókkal, színben harmonizáló könyvtornyokkal, és nehéz, dohos betűszaggal operáló antikvárium-sztereotípiát. Nem minden antikvárium megelevenedett Pinterest-fotó, sőt az antikvárius sem csak bajszos, de minimum szemüveges öregúr lehet, aki csukott szemmel is épp a hőn áhított könyvet húzza elő egy embernagyságú kupac aljáról.


Megjelent a munkahelyi FacebookFEL

Megjelent a Facebook munkahelyi verziója, amelyet néhány cég már el is kezdhetett tesztelni. A szolgáltatással elkülöníthető lesz a munka és a magánélet.
Szakértők értesüléseire hivatkozva még novemberben megírtuk, hogy januárban akár már meg is jelenhet a Facebook munkahelyi verziója. Az idő a The Wall Street Journal informátorait igazolta, ugyanis a közösségi oldal képviselői tegnap tényleg bejelentették és élesítették a szolgáltatást. A legtöbb embernek és cégnek azonban még egy kicsit várnia kell, hogy használhassa, hiszen a bevezetést fokozatosan hajtják végre: először csak néhány tesztelő cég próbálhatja ki, majd a visszajelzések után mindenki számára elérhető lesz. A szolgáltatáshoz már -- itthon még nem letölthető -- iPhone-os alkalmazás is van, hamarosan az androidos is érkezik.


Mit is kölcsönöznek a British Library-ból? -- real time videóFEL

Jelenidőben mutatja egy 10 perces videón a British Library saját kölcsönzési rendszerét, mely mutatja, mit is kölcsönöznek és hoznak vissza a használók. Látszik benne a tartalom sokfélesége és forgási sebessége.


Könyvtáros életpálya -- Vonderviszt Lajos a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárjaFEL

Visszavonták a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárjának kinevezését, miután Papp Csilla visszalépett a posztról. Helyette Vonderviszt Lajost nevezték ki, akit ugyancsak alkalmasnak tartottak a pályázat során. Az új kancellár, M. Tóth Géza rektor és a minisztériumot képviselő Solti Péter csütörtökön sajtótájékoztatót tartott.
-- Vonderviszt Lajos ezt megelőzően az Országos Széchényi Könyvtár munkatársa volt. (MG)


Egy macska lett az edinburgh-i könyvtár őreFEL

Jordan egy 8 éves kandúr, aki önként vállalt őrszolgálatot teljesít az edinburgh-i egyetem könyvtárában. Az egyetem katolikus lelkészségéhez tartozó macska sűrűn átjár a közeli könyvtárba ugyanis, sőt saját belépője is van az intézménybe. A hallgatók imádják az akár órákig a könyvek közt ücsörgő macsekot, amelyiknek saját Facebook-oldala is van 7800 lájkkal.
Információforrások

Interaktív azték történelmi kódexFEL

Interaktív lett az aztékok Kolumbusz előtti története egyik legfontosabb forrásának tekintett, 16. századi mexikói kódex -- jelentette be a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történelmi Intézet (INAH).
A Mendoza-kódex egy 1542-ben készült illusztrált jelentés, melyet Antonio Mendoza spanyol alkirály rendelt meg, hogy bemutassa a gazdagság forrásait, a területi adókat, az aztékok lakta területeket, a mindennapi életet és a társadalmi változásokat.
A kódex új, interaktív változatában a felhasználó végiglapozhatja a virtuális dokumentumot. Ha az egeret a spanyol szöveg fölé viszi, megjelenik modern spanyol vagy angol fordítása, a képekre kattintva további magyarázatokhoz juthat vagy megvizsgálhatja a terület térképét. A kódex ingyen tanulmányozható az interneten, de az 'azték alkalmazást' le lehet tölteni az Apple App Store-jából is.


Felolvasott könyvek -- gyengénlátóknak, jogtisztánFEL

Farkas Kira megkereste a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hangoskönyvtárát, akik támogatásukról biztosították -- ráadásul évek óta foglalkoznak hangoskönyvek kölcsönzésével --, így a törvényes keret garanciát jelenthet, arra, hogy a könyvtár által szolgáltatott hangoskönyvek, valóban csak a könyvtárba beiratkozott felhasználókhoz juthatnak el.
A hangoskönyvtár felelőssége sem tisztázható, amennyiben igazoltan látássérült kölcsönözte ki -- törvényes keretek között -- a hangoskönyvet. A látássérült sem vonható felelősségre, mert nem bizonyítható, hogy az illegális másolat tőle, vagy a lakókörnyezetében élőktől ered.
Az előbbi okfejtésből látható, hogy a digitális élet törvényi keretek közé nagyon körülményesen szorítható és mind a jogalkotóknak, mind a felhasználóknak komoly paradigmaváltáson kell átküzdeniük magukat, ahhoz, hogy senkinek a jogai se csorbuljanak és mégis élvezhető maradjon digitális világunk.
A Farkas Kira Könyvtára Projekt célkitűzése az, hogy ezt az új digitális életet megteremtse. Ehhez keres partnereket könyvtári szolgáltatás terén, valamint a kiadói és szerzői szférát próbálja megszólítani, és egyúttal ösztönzi a felolvasni tudó és vágyó magánszemélyeket, hogy csatlakozzanak ehhez a nagyszerű elképzeléshez. A Farkas Kira Könyvtára Projekt Facebook-címe: link


Virtuális túrán utazhatjuk körbe DubaitFEL

Egy dubai fejlesztőcsapat olyan internetes, ingyenesen elérhető virtuális túrát készített, amelynek segítségével bárki otthonából járhatja körbe a közel-keleti város felhőkarcolóit, fényűző hoteljeit és más nevezetességeit.


Ezek most a slágerkönyvek Magyarországon - itt a lista!FEL

Nyáry Krisztián új könyve iránt csak erősödött az érdeklődés tavaly év végén, így az Igazi Hősök decemberben a Bookline sikerlista élére lépett. Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni megrendítő sorsára és kivételesen értékes írására is rengetegen kíváncsiak voltak 2014 utolsó hónapjában. Borbás Marcsi receptjeivel pedig a tökéletes ünnepi menüt tervezhették meg az olvasók.
5 helyet ugrott előre Nyáry Krisztián új könyvével, így a decemberi TOP50 sikerlistás dobogó első fokára lépett az Igazi hősök. Valódi példaképekről, 33 neves magyar személyiség példaértékű sorsáról olvashatunk a sikerkönyvben. De nem ez az egyetlen kötete az írónak, amire kíváncsiak voltunk az év végén: az Így szerettek ők két könyvében (40. és 43. hely) a múlt századi magyar irodalom legismertebb szerzőinek szerelmi életéről, az irodalmi élet párkapcsolati történeteiről mesél Nyáry.
A tavaly év elején elhunyt Gyarmati Fanni igaz szerelmet és mély érzelmeket, hosszú éveket és viszontagságoktól nem mentes életutakat jegyzett le a Radnóti Miklóssal kötött házasságától a költő újratemetéséig. A hiteles korrajzot festő személyes sorstragédia, a Napló 1935-1946 I-II két kötete páratlan érékű szöveg. Az év végén megjelent könyv egyből a sikerlista dobogójának 2. fokára került.
A konyhában töltött önfeledt pillanatokat, a mindennapi örömök felfedezését, ...


1200 e-könyv, amelyet nem kell ellopniaFEL

Sokan vesznek azért e-könyvolvasót, mert úgy gondolják, akkor ingyen olvashatnak. Az ingyenesség azonban nem jelent feltétlenül legális hozzáférést a vágyott olvasmányhoz. Ahhoz, hogy egy fájlmegosztóról letöltsük az adott művet, valakinek 'orgazdává' kell válnia. Pedig több mint 1200 olyan magyar nyelvű könyv érhető el, amely néhány kattintással legálisan, ingyenesen a miénk lehet. A Papírontúl blog összeállított egy praktikus listát, ahonnan kedvünkre válogathatunk az e-könyvek között. Ide kattintva elkezdheti a beszerzést.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról