Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2015/4., jan. 28.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Kalózkodásra kényszerülnek a magyar tudósok
Könyvtári trendek 2015-re (olvasóink szavazatára)
Melyik lehet a legjobb közkönyvtár-fenntartó?
Ezen a napon -- történelmi könyvek megforgatása a Halis-könyvtárban
A dunaújvárosiak a használóknak számolnak be -- példás publicitás
Mekkora az átfedés városi könyvtárak állományai között?
Vajdasági könyvtárak költségvetése -- szerényen
A könyvtáros életpálya -- OSZK volt jogi vezetője: 220 helyett 800-at keres gyári munkásként Londonban
Maradhat-e a Vár a kultúráé?
Crowdsourcing -- gyorsabb és jobb digitális anyag
Mantra: 'Könyvtár nélkül nincs esélyegyenlőség'
Könyvbár -- minden héten másik regényt főznek meg -- evés a könyvtárban
Ön még repozitóriumot épít? Miért nem digitális könyvtárat?
OSZK-s kiállítások 2015-ben: Magyarok a Kaukázusban, Propaganda az első világháború idején
Minőségi Díjat kapott a Kecskeméti Katona József Könyvtár -- bizottság általi minősítés
Olvasást támogató babacsomagot kapnak a kismamák
Marketing és porosodásgátlás: Ezer forint egy doboz könyv!
Elindult a Nagy Olvasás -- Szolnok olvas -- kihívás?
Szabó Ervin házhoz jön a (videó)
Elfeledett kódextöredékek a Gyöngyösi Ferences Könyvtárban.
A gyűjteménykezelői tanfolyam a MaNDá-nál

Analógiák

Csak a feladatértő, közösségükért elkötelezett 'közszolgákkal' lehet közszolgáltatásokat működtetni

Kisszínes

Online közvetít klasszikusokat a Sony
Hamis dedikálások a könyvekben
Sikeres a bécsi operaház online élő közvetítése
57 millió előfizetőnél tart a Netflix

Információforrások

Virtuális újságosstand
Fényképek a monarchia Magyarországáról -- digitalizálta a Kongresszusi Könyvtárból
Blog nőknek, a digitális írástudás terjesztéséért


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Kalózkodásra kényszerülnek a magyar tudósokFEL

K. évi száz könyvet olvas el, hetente kettőt. Nyolcszáz papírkönyve van, de e-könyvei 38 gigabájtot tesznek ki. Ezek túlnyomó többségét illegálisan szerezte be a legkülönfélébb amatőr hackermódszerekkel: lopott jelszavakkal jutott be amerikai könyvtárakba, segédprogramokkal verte át a Google Booksot. K. (vagyis Könyvkalóz) doktori hallgató az egyik legnagyobb magyar egyetemen, identitását jogsértő tevékenysége miatt nem fedjük fel.
Messze a kalózválaszték a legszélesebb. Hammer szerint 'ha például az elmúlt tíz évben kiadott médiaelméleti szakkönyveket szeretnénk olvasni, a Szabó Ervinben találhatunk kettőt, a CEU-ban nyolcat, a Library Genesysen meg mondjuk ötvenet. Nagyságrendileg ez a helyzet.'
Hammer oktatóként soha nem tölt le innen könyvet a diákjainak, 'de a törvény nem tiltja, hogy megmutassam nekik az elérési utat. Magyarország a tudományos célra történő illegális könyvletöltést tekintve elöl van a nemzetközi ranglistán.' 'A Library Genesis nélkül én biztos nem tudnám a szakmát gyakorolni.'


Könyvtári trendek 2015-re (olvasóink szavazatára)FEL

Címkék: legjobb gyakorlat (közkönyvtár) | önkiszolgálás | térítés (nem közvetlenül infszolgáltatásért) | USA | adatbázis készítése | adatbázis, elektronikus adatok elérése | állománygazdálkodás | digitális (elektronikus) könyvtár | digitális dokumentumok | digitalizálás (folyamat, technika) | együttműködés más könyvtárakkal | együttműködés nem könyvtárakkal | felmérés | hangzóanyag- és zenei információszolgáltatás | használó, igény | informatikai fejlesztés, automatizálás | innováció, szolgáltatásfejlesztés | katalógus, integrált könyvtári rendszer (IKR) | kiszervezés | kölcsönzés | könyvtár, köz- | közös katalógus | legjobb gyakorlat (felsőoktatási könyvtár) | információ szolgáltatása weben | kiadó(vállalat), kiadás | piac, információ- és hír- | piac, könyv- és dokumentum- | beszállítói kapcsolatok | e-könyv olvasó, más mobil eszközök |

Az USA könyvtárainak 95%-a kínál e-könyv-kölcsönzést. Kanada és Nagy-Britannia könyvtárai is zárkóznak fel ehhez az értékhez. A digitális kölcsönzések száma várhatóan duplázódik tavalyról idénre. Az USA-ban a könyvkölcsönzés modellje bejáratott, a briteknél még folyamatban van egy a fizikai könyvek kölcsönzésétől eltérő rendszer kidolgozása. Egy a fenntartható kölcsönzési modell kidolgozása érdekében 2014-ben indított projektben link négy könyvtár pilot projektjével kívánják felmérni az e-könyv-kölcsönzés tényleges hatását könyvtárakra, szerzőkre és kiadókra. Az eddigi eredmények szerint a forgalom nő, ugyanakkor a fizikai könyvek forgalma nem csökken. Emellett a használók gyakran meg is vásárolják a könyvet.

A következő dobás az audió-könyveké: előállításuk és értékesítésük exponenciálisan emelkedik. Az USA piacán a Hoppla szolgáltató kínálja a könyvtárak (pl. a San Francisco Public Library) számára a legkedvezőbb modellt: a könyvtárak csak a használó által kölcsönzött tételek után fizetnek. A könyvtári kazetták és CD-k nem gazdaságosak, ezért a digitális audio könyvek HTML5-ös formátumban streamingelve érhetők el a weben, konzol nélkül, platformfüggetlenül.

Digitális sajtótermékek: egyik modell szerint e-hírcentrumban tableteken kínálják e tartalmakat a könyvtárak. A legnagyobb (üzleti) tartalomszolgáltató a Pressreader link de várható, hogy lesznek konkurensei, egyik ilyen az Ebsco Flipster link szolgáltatása, mely 'kiváló minőségű digitális olvasási élményt' biztosít a népszerű sajtótartalmakhoz, illetve néhány adatbázisát is elérhetővé teszi. A harmadik fél szolgáltató bevonása mellett a könyvtárak is előállnak saját archív tartalmakkal.

Mobilalkalmazások: a Queens könyvtári rendszer Android és iOS-alapra is kifejlesztette alkalmazását, mely audió és szöveges tartalmak özönét kínálja a könyvtári tagoknak olyan praktikus funkciók mellett, mint katalógus, könyvtári információ, chat-referensz, naptár stb. Rendszerük kisebb könyvtáraknak való értékesítésében 2015-re várnak áttörést.

2014 fontos trendje a 100%-ban digitális könyvtárak megjelenése volt. Várható, hogy 2015-ben e szolgáltatások átlépik az adott ellátási körzet határát, alternatívát kínálva elvileg bármely könyvtárt használni szándékozónak. 2015-re az állományszolgáltatás finomhangolása várható: minőségibbé válik a szolgáltatott címek köre. (ref.: MG)


Melyik lehet a legjobb közkönyvtár-fenntartó?FEL

Címkék: felmérés | fenntartó |

Melyik lehet a legjobb közkönyvtár-fenntartó? -- kérdeztük portálunkon a múlt héten. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
17 - A helyi önkormányzat
1 - Regionális önkormányzat
13 - Amelyiket éppen támogatja a kormányzat
5 - Országos szintű fenntartó.
-- A válaszadók ezek szerint leginkább a szubszidiaritás elvét -- helyi döntéshozatal -- tartják üdvösnek. Emellett opportunisták / rugalmasak / megalkuvók is az aktuális politika pénzcsapjai iránt. A nagyobb -- akár méretgazdaságos -- hálózatok létrehozásának alacsony a támogatottsága. (MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2015. január 28.  • Továbbküldöm a hírt

Ezen a napon -- történelmi könyvek megforgatása a Halis-könyvtárbanFEL

Egy éve működik rendszeresen a Halis István Városi Könyvtár 'Ezen a napon történt...' napi szakirodalmi könyvajánlója.
Elsősorban történelmi témák könyveit reklámozzuk, minden nap újakat. Ezért a hangsúly a naponta változó eseményeken és dokumentumokon van. A forrásunk az Ezen a napon link portál.
A célunk az volt, hogy minél szélesebb körhöz eljuttassuk a szakirodalmat és kedvet csináljunk azoknak is, akik maguktól nem használnák ezt az állományrészt. Módszereink egy év alatt sokat finomodtak. Tudatosan nyomon követtük és mértük a szolgáltatás kihasználtságát. Ezek alapján összegeztünk egy év elteltével. Az év során
- 171 különböző napi válogatást készítettünk, melyek
- 591 ajánlott témát tartalmaztak
- 2437 dokumentumot ajánlottunk, ebből a
- kölcsönzések száma 134.
A vártnál jóval több, 63 különböző olvasó kölcsönzött. A legfontosabb kapott adatunk azoknak a dokumentumoknak a száma, amiket az év során csak az ajánlóról kölcsönözték, ez a kölcsönzött anyag 54%-a. Egy addig nem mozgó állományrészt sikerült tehát újra használók kezébe adni.
A fentiek mellett a szakterület frissen kinevezett tájékoztatóiként ilyen módon néztük végig tüzetesen a vonatkozó állományrészt.
Tervezzük a szolgáltatás továbbvitelét, fejlesztését, melyekhez ötleteket, hozzászólásokat szívesen fogadunk. Benke Dániel benke.daniel02@gmail.com, Musztács Krisztián musztacs.krisztian@gmail.com. A szolgáltatásról készült statisztika:
link (Musztács Krisztián)


A dunaújvárosiak a használóknak számolnak be -- példás publicitásFEL

A 2014-es évben 6,7 millió forintot költhetünk dokumentumok vásárlására. A könyvtár állománya 3725 dokumentummal gyarapodott, ebből 787 dokumentumot ajándékba kaptunk; a Márai-programon keresztül, az Nemzeti Kulturális Alaptól és nem utolsósorban olvasóinktól, akiknek ezúton is köszönjük támogatást! A tavalyi évben 1 millió forintért rendeltünk újságot, folyóiratot, összesen 157-féle napi-, hetilap és folyóirat járt, jár a könyvtárba -- olvasható a link oldalon található összegzésben.
2014-ben összesen 5787 beiratkozott olvasónk volt, ebből 3860 olvasó a felnőtt- 1449 a gyermekkönyvtár tagja, 352 fő pedig a Béke fiókkönyvtáré. A könyvtár használói 95025 alkalommal keresték fel a könyvtárat, közülük 44239-szer virtuálisan, azaz a honlapon keresztül látogattak el József Attila Könyvtárba. A tavalyi év leglátványosabb eseménye az immár mobil-eszközökre (okos telefonra, tabletre) optimalizált, megújult honlap, amellyel november 5-én találkozhattak először látogatók. A bibliotéka megújult világhálós oldala a könyvtár fennállásának 40. évfordulóján mutatkozott be az olvasóközönségnek.


Mekkora az átfedés városi könyvtárak állományai között?FEL

Felkérésre egy friss felmérésben Pest megye 6 legnagyobb dokumentumszámú városi könyvtárának állományát hasonlította össze a NetLib Kft.: Arra volt kíváncsi, hogy ez egyes könyvtárak állománya között mekkora az átfedés. A kiválasztott hat könyvtár állományát egyenként egymáshoz viszonyították, összesen 15 hasonlítással, minden párosításban a kisebb könyvtárat a nagyobbhoz. (A felmérés megszorításai: csak főcímek - tehát szerzőségi és megjelenési adatok nélkül, csak könyvek, csak élő címek - azaz nem selejtezettek.)
A mérések végeredménye természetesen függ attól, hogy az adott könyvtár gyűjteménye milyen beszerzési időintervallumba esik, tehát van-e pl. jelentős régi könyves részgyűjtemény, jelenleg a teljes élő könyvállományt nézték, megjelenési adatok nélkül. A végeredményben a hibahatárt átlépő mértékben szerepet játszik továbbá, hogy van-e az állományban specializált részgyűjtemény (pl. van-e beszerzi prioritás bizonyos szak vagy akár nyelvi területen), ill. a helytörténeti gyűjtemény aránya is, hiszen ezek a címek, kizárólag az egyes könyvtárak állományában szerepelnek.
Összefoglaló módon megállapítható, hogy a 15 könyvtár-párosítás közül 7 esetében a teljes könyvállományra vetített címazonosság eléri a 70%-ot, 11 esetben a 60%-ot és a maradék 4 is meghaladja az 50%-ot. (Minél nagyobb mértékben tér el két vizsgált könyvtár könyvcímeinek száma, annál nagyobb az átfedés mértéke, tehát a kisebb könyvtárak állománya jelentősebb mértékben részhalmaza a nagyobb könyvtárak állományának.)
További vizsgálódási lehetőségek:
- további megyék megyén belüli városi könyvtárainak átfedése;
- eltérő megyékből vett városi könyvtárak egymással történő összevetése;
- finomítás nyelvre, beszerzési-, ill megjelenési időszakra, esetleg selejtállományra vonatkoztatva;
- nemcsak közművelődési könyvtárak vizsgálata: a szakkönyvtári állományok összevetését nem, de esetleg azonos típusú oktatási intézmények állományát érdekes lennek még vizsgálni, persze eltérő szempontrendszer és módszer segítségével (pl. mennyire azonosak a gyerekek lehetőségei az iskolai könyvtárakban? gyarapítási keret, korszerűség, állományméret és összetétel, potenciális és tényleges hasznosulás...)


Vajdasági könyvtárak költségvetése -- szerényenFEL

Lapunk szerdai számában Dragan Rokvić, a Szabadkai Városi Könyvtár igazgatója részletezte, hogy milyen támogatások állnak rendelkezésükre, és milyen nehézségekkel küzdenek. (Az alapító, vagyis Szabadka város költségvetéséből ugyanis kevés jutott az intézménynek, így az idén alig 300 000 dinárból kell könyvet vásárolniuk, és körülbelül ennyi pénz jut a többtucatnyi rendezvényük megszervezésére is.) Óbecsén egyetlen dinár sincs könyvek vásárlására, Újvidéken 4,25 millió dinárt tud a Városi Könyvtár e célra fordítani, bár egy ekkora város esetében ennél jóval nagyobb összegre lenne szükség.


A könyvtáros életpálya -- OSZK volt jogi vezetője: 220 helyett 800-at keres gyári munkásként LondonbanFEL

Gyönyörű kis patak, üzletek, patinás épületek -- Ez London egyik elővárosi negyede. Látszólag az élet majdnem ugyanolyan, mintha Magyarországon lennénk. A szerkesztőségünkbe azonban néhány napja landolt egy email. Az Országos Széchenyi Könyvtár volt jogi vezetője, Szegedi László írt nekünk, aki jelenleg ott él feleségével. (via Heti Attila)


Maradhat-e a Vár a kultúráé?FEL

A magyar kultúra napján évindító sajtótájékoztatót tartottak az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK). Szó esett sok mindenről a neten szabadon hozzáférhető dokumentumok Eldoradójától (elektronikus dokumentumot mindenkinek! -- a könyvtári rendszerek megújuló rendszere) egészen a pálos rendről szóló új kiállításig. A fő kérdés azonban az volt: kell-e költöznie a nemzeti könyvtárnak?
Tüske László főigazgató diplomatikusan fogalmazott: álláspontjuk szerint nem a helyszín a fontos, hanem az, hogy a könyvtár technikailag megfelelő modernizálásával járjon. A digitális világban nemcsak a könyveknek, az ország központi könyvtárának is versenyben kell maradnia, új helyszínnek csak akkor van értelme, ha az alkalmas az 'élménykönyvtár'-vízió megvalósítására, továbbá olyan új technikai hátteret nyújt, ami a teljes körű digitalizálást is megteremti.
-- Kommentár a Heti Attilában (ld. a linket alant)


Crowdsourcing -- gyorsabb és jobb digitális anyagFEL

A könyvtárak és levéltárak számára új fogalom, a civil archiválás gyorsan elterjedt a világban. Lényege, hogy az internet segítségével bevonják a társadalmat az archívumok építésébe, a meglévő gyűjtemények kiegészítésébe és a hibaigazításba. Elsőként 2009-ben az Ausztrál Nemzeti Könyvtárban alkalmazták a Trove a nemzeti történelmi dokumentumok interaktív portáljának építéséhez. Egy speciális panel segítségével bárki írhat szöveget, tehet fel fényképeket, képeket. A Cambridgei-i Városi Könyvtárban is ezt a módszert követték, 2013-ban ünnepelték a történelmi hírlapgyűjtemény (Historic Cambridge Newspaper Collection, link egyéves fennállását. A DL Consulting céggel és új-zélandi szakemberekkel együttműködve a könyvtár digitalizálta és nyílt hozzáférésűvé tette mindazokat a hírlapokat, amelyeket a szerzői jog nem érint, köztük az USA legrégebbi hetilapját, a Cambridge Chronicle-t. A Veridian használatával az is látható, hogy ki javította a legtöbb hibát. Az eltelt év alatt a felhasználók 40 ezer olvashatatlan sort korrigáltak, a teljesítmény heti ezer sorra nőtt. A projekt sikere is bizonyítja, hogy a társadalomnak valós igénye, hogy helyi szinten bekapcsolódjon a történelmi források megőrzésébe és rendelkezésre bocsátásába. Az önkéntes szövegjavítók blogjai arról tanúskodnak, hogy szabadidejükből sokat fordítanak olyan alkotó tevékenységre, amellyel mások hasznára lehetnek. (A világ kulturális örökségének elhelyezése az interneten a crowdsourcing módszerével; Viszocsekné P. É.)


Mantra: 'Könyvtár nélkül nincs esélyegyenlőség'FEL

Ez volt a mantra azon a tüntetésen, amelyet a Közműlelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezete hívott össze a Magyar Tudományos Akadémia elé.
Több mint harminc hazai és nemzetközi szervezet támogatását élvezte, végül körülbelül 250-en vettek részt az esti tüntetésen. Ők fáklyákkal, gyertyákkal a Magyar Tudományos Akadémia székházától a Kossuth tér sarkáig vonultak a magyar kultúra mellett tüntetve.


Könyvbár -- minden héten másik regényt főznek meg -- evés a könyvtárbanFEL

Egy ponyvaregény is lehet remekmű, ha jól van elkészítve -- szól a hetedik kerület egyik rendhagyó új gyöngyszemének, a könyvek által inspirált ételeket felszolgáló Könyvbárnak a mottója. Látogatásunkkor éppen a Szürke ötven árnyalatából készült, afrodiziákumokkal felpörgetett finomságok voltak terítéken.
Ténsasszony levese ehető cipőfűzővel, a lókupec kolbászválogatása, ebenguba és rengeteg gombóc -- néhány étel, amit ma már hiába keresne a Dob utca legújabb éttermében, a Könyvbárban, mivel az Indul a bakterház a múltheti menü volt. A Könyvbárban ugyanis minden héten másik regényt 'főznek meg' a szakácsok, ezért az étlap állandó része mellett folyamatosan változik a választék, hogy még a legkitartóbb törzsvendég se unhasson rá a kínálatra. Azoknak, akiknek még ez sem lenne elég, a konyhában igény szerint bármit elkészítenek, amihez van megfelelő hozzávaló, hiszen a helynek egyébként is az egyik alapelve, csak frissen készült ételek kerülnek az asztalra.
Az utcáról bekukkantva a felületes szemlélő akár antikváriumnak is nézheti az éttermet ? és valóban, a roskadásig pakolt könyvespolcok között ülve akár olyan érzése is lehet az embernek, mintha egy könyvtárban készülne elkölteni egy három fogásos vacsorát. Ez egyeseknek furcsa élmény lehet, ám azoknak, akiket dobtak már ki könyvtárból evés miatt, bizonyára édes lesz a bosszú.


Ön még repozitóriumot épít? Miért nem digitális könyvtárat?FEL

A cikk felvázolja a digitális könyvtárak fejlődését a szöveg-repozitóriumoktól a szolgáltatás-központú architektúra, valamint a P2P és Grid hálózatok használatán alapuló második generációs könyvtárakig. Ezeket a különféle intézményektől származó dokumentumok egyetlen információs térbe integrálása és a különféle digitális könyvtárak közötti egyesített kutatás lehetősége jellemzi. Figyelembe veszi a legújabb generációs szemantikus digitális könyvtárak jellemzőit, azaz a szemantikus web alapvető elemeinek (RDF, ontológiák) használatát és a collaborative filtering systems alkalmazását. Bemutatja a DELOS Modelt (a digitális könyvtárak referencia-modelljét) érintő néhány kritikát, és hangsúlyozza annak szükségességét, hogy szemantikai szempontból gazdagabb metaadatok jöjjenek létre, amelyek jobban meg tudnak felelni a felhasználók keresési igényeinek, különösképpen a humán tudományok területén. (A digitális könyvtárak fejlesztése és átalakulása szöveg-repozitóriumokból szemantikus digitális könyvtárrá; ref.: Mohor J.)


OSZK-s kiállítások 2015-ben: Magyarok a Kaukázusban, Propaganda az első világháború idejénFEL

Boka László tudományos főigazgató programokat ismertetve elmondta, hogy 2015-ben két nagy kiállítást terveznek megrendezni: áprilisban nyílik a Magyarok a Kaukázusban című tárlat, amely a 19. századi magyar nemzettudat egy különleges aspektusát ismerteti meg az érdeklődőkkel dokumentumok, fotók, magyar és európai térképek, metszetek segítségével. A kiállítás azt a 19. századi hiedelmet járja körül, mely szerint a Kaukázusban fennmaradt a magyarságnak egy része.
Az októbertől látogatható Propaganda az első világháború idején című kiállítás a hátországi háborús propagandát és annak alakulástörténetét mutatja be az OSZK gyűjteményében őrzött tárgyi és dokumentum-emlékeken keresztül.


Minőségi Díjat kapott a Kecskeméti Katona József Könyvtár -- bizottság általi minősítésFEL

A létező legmagasabb szakmai elismeréssel tüntették ki ma délelőtt a Kecskeméti Katona József Könyvtárat. A Könyvtári Minőségi Díjat, amit idén osztottak ki először, Balogh Zoltán Emberi Erőforrások minisztere adta át Ramháb Máriának a könyvtár igazgatójának Budapesten a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében. Az eseményen Kecskemét önkormányzatát Hörcsök Imre, az Értékemegőrzési Bizottság elnöke képviselte.
-- A Heti Attila kommentje: ld. a linket alant.


Olvasást támogató babacsomagot kapnak a kismamákFEL

A Soproni Gyógyközpont is csatlakozott a Széchenyi István Városi Könyvtár olvasást népszerűsítő kampányához. 2015 januárjától valamennyi, a szülészeti osztályról hazabocsátott édesanya megkapja a könyvtár ingyenes beiratkozásra jogosító baba-mama csomagját.
Az olvasásra nevelés egyik leghatékonyabb módja, ha már a legkisebbek is minél hamarabb megismerkednek a könyvek világával. Ezt a törekvést támogatja a városi könyvtár olvasást népszerűsítő kampánya, melyhez most -- több közintézményhez hasonlóan -- a Soproni Gyógyközpont is csatlakozott -- mondta el Horváth Csaba könyvtárigazgató az első baba-mama csomagok átadásán.


Marketing és porosodásgátlás: Ezer forint egy doboz könyv!FEL

Mivel a pécsi Minerva Könyvtár új helyre költözött, a felesleges könyvekből pedig könyvkiárusítást tartanak a napokban, így aki a megadott időpontban érkezik a helyszínre, egy doboz könyvet ezer forintért vihet magával!
A Minerva Könyvtár a Pécsi Kulturális Központba költözött (7633 Pécs, Veress E. u. 6.) aminek apropóján a könyvtár régi épületében (7623 Pécs, Athinay u. 44.) a fölöslegessé vált könyvekből kiárusítást tartanak.
Az utolsó akció alkalmával az érdeklődők magukkal hozott dobozában, mindössze ezer forintért vihetik el kedvenc köteteiket január 28-29-30-án (szerda, csütörtök, péntek) 10-16 óra között.


Elindult a Nagy Olvasás -- Szolnok olvas -- kihívás?FEL

A Magyar kultúra napján indította el 48 héten át tartó olvasási kihívását a Verseghy Ferenc Könyvtár. A felnőtteknek minden héten egy könyvet kell elolvasniuk, a gyerekeknek pedig 20 könyv a penzum. Az akció végén értékes ajándékokat sorsolnak ki a kiívást teljesítők között.


Szabó Ervin házhoz jön a (videó)FEL

Házhoz viszik a könyvtári könyveket, cd-ket és dvd-ket azoknak, akik másképpen nem tudnának kölcsönözni. A szolgáltatás ingyenes és bárki igénybe veheti, aki mozgáskorlátozott, tartós beteg vagy valamiért nem tud kimozdulni otthonról.
-- a Heti Attila kommentárja: 'Az önkormányzatok (AZ ADÓFIZETŐK) fizetik a FSZEK ingyenesnek mondott szolgáltatását' link
-- KIT-kommentár: ha FSZEK költségvetését is az adófizetők adják.

Régebbi hírforrás(ok): Fiókkönyvtár helyett házhoz szállítás, összefogással link Könyvet a házhoz - Ferencvárosban is elérhető a szolgáltatás link

Elfeledett kódextöredékek a Gyöngyösi Ferences Könyvtárban.FEL

Meglepetések jellemezték az elmúlt napok eseményeit a Gyöngyösi Ferences Könyvtárban. Amint azt Fáy Zoltán, a ferences rend könyvtárostól megtudtuk, egy kicsi, ám a maga nemében mégis jelentős újdonságról adhatnak hírt: a gyűjtemény állománya nagy számban gazdagodott egy, a közművelődési könyvtárak számára többnyire nem létező dokumentumtípussal: előkerült egy doboznyi kódextöredék.


A gyűjteménykezelői tanfolyam a MaNDá-nálFEL

2015. január 20-21-én a MaNDÁ-nál zajlott a Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében indult Múzeumi Gyűjteménykezelő tanfolyam, melynek során könyvtárosok, muzeológusok, közgyűjteményi dolgozók ismerkedhettek meg a Magyar Digitális Archívum és Filmintézet sokrétű tevékenységével.
Analógiák

Csak a feladatértő, közösségükért elkötelezett 'közszolgákkal' lehet közszolgáltatásokat működtetni FEL

Egy fideszes képviselő összefoglalta, hogy mi a baj a kormánnyal.
Bencsik Tűzoltásszerű törvényhozást látott, szerinte sokkal több párbeszédet, egyeztetést igényelnének a fontos törvények, a civilekkel, a szakmai szervezetekkel le kell ülni beszélni.
Hatékony kormányzás csak jól teljesítő hivatalnoki gárda közreműködésével lehetséges. Teljesítmény viszont csak olyan közegben születik, ahol a bizalom légköre felülírja a félelem bénító hatását. (?)
Társadalmi erőforrást gyarapító intézményeket, közszolgáltatásokat 'zsoldosokkal' nem lehet hatékonyan működtetni, csak a feladatot értő, a közösségük iránt elkötelezett 'közszolgákkal'.
Kisszínes

Online közvetít klasszikusokat a SonyFEL

Klasszikus zenei koncerteket közvetít stúdióminőségben élőben a világhálón a Sony áprilisban - jelentette be a japán elektronikai óriás.
A kezdeményezéssel a cég a technikai fejlődésre és az egyre tökéletesebb, a CD-nél is kiválóbb hangminőségű digitális formátumokra kívánja felhívni a zenehallgatók figyelmét.
Az élő, online közvetítéssel (DSD, direct streaming digital) az eredeti analógot rendkívüli hűséggel visszaadó hangminőséget akarják bemutatni a nagyközönségnek


Hamis dedikálások a könyvekbenFEL

Antikváriusok szerint az utóbbi egy-két évben gyakrabban tűnnek fel hamis dedikációval ellátott kötetek a piacon. Manapság már megéri hamisítani a híres írók kézzel írt ajánlását. Értékük több százezer forint lehet. Ha túl könnyen olvasható Krúdy Gyula dedikációja, valószínűleg nem ő írta!


Sikeres a bécsi operaház online élő közvetítéseFEL

Az online élő közvetítés segítségével idén több mint negyven alkalommal követhet otthonról is opera- vagy balettelőadásokat a közönség az osztrák főváros híres operaházából.


57 millió előfizetőnél tart a NetflixFEL

Tavaly 13 millióval nőtt az amerikai Netflix internetes tartalomszolgáltató és videó streamer oldal előfizetőinek száma, elérve az 57,4 milliót, a cég negyedéves jelentése szerint 2014 utolsó negyedévében 4,33 millió új előfizetőt regisztráltak, ez volt az eddigi legsikeresebb negyedévük ebből a szempontból.
Reed Hastings vezérigazgató szerint az internetes televíziózás világszerte növekszik és a Netflix az iparág élvonalában van. Az eddigi sikereik alapján a vezérigazgató arra számít, hogy 2017-ig befejezik nemzetközi terjeszkedésüket úgy, hogy közben nyereségesek tudnak maradni. A vállalat 1 milliárd dollár hitelt vesz fel, hogy finanszírozza az Amerikán kívüli piacszerzést.
Információforrások

Virtuális újságosstandFEL

A NEWSPAPER MAP új alkalmazás a világ bármely részén megjelenő e-sajtótermékek megtalálására, elolvasására: egy GoogleMap-en több mint 10,000 sajtóterméket érhetünk el egy szimpla kattintással vagy a keresőablakkal (nyelv, ország, cím szerint lehet keresni). A kiválasztott lapokat a beépített Google Fordító segítségével bármely kiválasztott nyelven elolvashatjuk (no, ennek azért vannak korlátai, a magyar nyelvvel különösen, de elvben működik). (via Koreny Á., Facebook)


Fényképek a monarchia Magyarországáról -- digitalizálta a Kongresszusi KönyvtárbólFEL

Páratlan gyűjteménye van Osztrák-Magyar Monarchia korabeli színes képeslapokból a washingtoni kongresszusi könyvtárnak. Ez az Egyesült Államok nemzeti könyvtára, és a világ legnagyobb könyvtára is mind méretei, mind pedig tárolt könyveinek, fotóinak, dokumentumainak száma alapján. A több mint 125 millió darabos gyűjteményében szép számmal található magyar vonatkozású anyag is, ebből válogattunk.


Blog nőknek, a digitális írástudás terjesztéséértFEL

Az új blog link a digitális írástudást növeli és az informatikai pályát népszerűsíti. A könyvtárak munkatársait és a közművelődési szakembereket segíti digitális írástudással kapcsolatos szemléletformáló, oktató munkájukban.
Tudta, hogy a világ első programozója nő volt, a költő Byron lánya? És azt, hogy mit írt Albert Einstein Marie Curie-nek, amikor támadások érték második Nobel-díjának átvétele előtt? Hallott az amerikai színésznőről, aki feltalálta a WiFi-t? Hogy lehet ösztönözni a fiatalokat az informatikai pályára?
A blogon és Facebook oldalán hírek, érdekességek és tippek teszik színesebbé a digitális írástudás és az informatikai pálya internetes népszerűsítését, amelyből ötleteket meríthetnek a szakemberek. A blog társadalmi felelősségvállalása hangsúlyozni a digitális kompetencia jelentőségét, és az ún. másodlagos digitális írástudatlanság leküzdését, azaz, hogy a már internetezők körében a hasznos internetezéssel töltött idő rendszeressé váljon.
Emellett cél az EU által is támogatott 'Girls in ICT' kezdeményezés alapján a lányok informatikai pályára ösztönzése, szüleiken, tanáraikon és szemléletformálással is foglalkozó szakembereken keresztül. Ezért a blog írásai bemutatják, hogy az informatikai vagy ahhoz kapcsolódó kompetenciák a lányok és nők számára ugyanolyan hasznosak.
A blog közössége: link
A Nyáry Krisztián irodalomtörténész egyik hőséről írt blogbejegyzés Igazi hősök című könyve hivatalos Facebook oldalán is olvasható: link (Kovács Bernadett)
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról