Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2015/6., febr. 11.


Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

A könyvtár eredményességét a hallgatók sikereivel mérik - de hogyan is?
Az online chat a legkedveltebb virtuális tájékoztatási forma
Világháborús emlékek után kutat a siófoki könyvtár -- 2.0 alapon
Soha ne bízd egy profit-cégre a könyvtáros munkáját!
Az MKE megújulása legyen...
100 remek ötlet, melyek befolyásolhatja a könyvtárak jövőjét (olvasóink szavazatára)
Sopronba költözik a Szombathelyi SEK-könyvtár?
Előzetes az első hajléktalanokról szóló operáról
Könyvtermés az egyes országoknak -- nem lélek; sokaság...
Apasztási módszertan az állományegészség növeléséért
Gyerekkönyvtárat vezetek! -- Szeretem a munkám
Szerelmesek ingyen iratkozhatnak be a hatvani könyvtárba
Könyvajándék nap a Berzsenyi könyvtárban -- febr. 13-14.
A világ legnagyobb könyvtárégései I-II.
Miért adott erre a filmre 55 milliót az OSZK, ha bajban van?
A hazai könyvtárhálózat tudásalapú szolgáltatásai -- Ramháb Mária szerint
Elindult a Könyvkihívás.hu -- lesz-e tényleges teljesítményértékelés?
Csaknem kétszáz év után költözik a somogyi levéltár
Kifosztja az Iszlám Állam a moszuli könyvtárakat

Analógiák

Közösségi tér -- nemcsak könyvtárban: megnyitott a HelloAnyu!
Képviselői vagyonnyilatkozatok -- civilek tették adatbázisba

Praktikus

Hogyan növelhetjük e-könyv olvasónk élettartamát? -- 5 szabály
Saját, személyi könyvtárat otthon -- fizikai szempontok, 4 lépésben!

Kisszínes

MEK újdonságok: Radnóti, Simicska Lajosnak ajánlott vers
Kirúgták az egyetemi könyvtárban maszturbálós videót készítő lányt
Túlbürokratizálódik a Wikipédia, kevesebb a szerkesztő
Hogyan vegyük rá a kamaszokat a Szigeti veszedelem olvasására? -- Ha jót akarunk, sehogy
Győzött a netsemlegesség az Egyesült Államokban

Információforrások

Munkavállalás a weben -- megéri-e?
Tudja meg, melyik sláger vezette a listát a születésnapján
Magyar nyelvű könyvek a Gutenberg Projekt oldalán


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

A könyvtár eredményességét a hallgatók sikereivel mérik - de hogyan is?FEL

Az, hogy a korábban domináns felvételi számokkal szemben nagyobb súlyt kap a hallgatók megtartása vagy sikerességük, a könyvtárakra is feladatokat ró, elsősorban abban, hogy új, jobb módokat találjanak ezeknek a fejleményeknek és összefüggéseknek a dokumentálására, az információs műveltség alapfogalmainak további definiálására, valamint abban, hogy programjaikat az egyetemi hallgatók új értékelési módszereihez igazítsák. (A tíz legfontosabb trend az amerikai felsőoktatási könyvtárakban; ref.: Koltay T.)

Régebbi hírforrás(ok): A felsőoktatási könyvtárak értéke -- pl.: javítják-e a diplomaszerzési arányt? link

Az online chat a legkedveltebb virtuális tájékoztatási formaFEL

A tanulmány öt virtuális tájékoztatási forma (chat, e-mail, SMS, telefon, videokonferencia Skype-on) használatát elemezte: 31 végzett és posztgraduális hallgató értékelte két egyetem virtuális tájékoztató szolgálatát. A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a felhasználói igény és elégedettség jól korrelál a szolgáltatás általános használhatóságával eredményesség és hatékonyság szempontjából. Az összes értéket tekintve az online chat kapta a legmagasabb értékeket, beleértve az elégedettséget és a hét használhatósági tényezőt. A tanulmány legfontosabb megállapítása, hogy a chat a legnépszerűbb az egyetemi hallgatók körében, és hogy a használhatósági mutatók előre tudják jelezni a felhasználók preferenciáit a befektetés magas megtérülése, a tranzakció sebessége, a megfelelés és a minimális erőfeszítés tekintetében. (Egyetemi könyvtári virtuális tájékoztató szolgálatok használhatóságának értékelése; autoref.)


Világháborús emlékek után kutat a siófoki könyvtár -- 2.0 alaponFEL

Siófok és környékének I. és II. világháborús katonáiról, hősi halottairól, katonai áldozatairól fennmaradt emlékek, fényképek után kutat a BRTK Könyvtár. A gyűjtőmunka -- dr. Kovács Emőke támogatásával és a BRTK Könyvtár koordinálásával -- Pusztai Fruzsina könyvtáros kezdeményezésére indult.
100 éve éppen javában zajlott az I. világháború, 70. éve pedig már véget is ért a II. világháború. Ehhez kötődik a BRTK Könyvtár felhívása, amelynek során várjuk a helyi és környékbeli lakosok világháborús katonákról, áldozatokról szóló emlékeit, történeteit, fényképeket, naplókat, leveleket. A gyűjtőmunka -- dr. Kovács Emőke támogatásával és a BRTK Könyvtár koordinálásával -- Pusztai Fruzsina könyvtáros kezdeményezésére indult. A BRTK könyvtárosa így vall magáról:
'Értelmiségi, történész és néprajzkutató családban nőttem fel. A szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola történelem szakán végeztem, majd ugyanott (csak közben Nyugat-magyarországi Egyetem lett) informatikus könyvtáros szakon szereztem diplomát. Több mint tíz éve foglalkozom családfakutatással...'
-- A fotókat ld.: link


Soha ne bízd egy profit-cégre a könyvtáros munkáját!FEL

A Google-nek már nem elsődleges a múlt megőrzése, ezért egyéni kezdeményezők léptek fel a közösségi és internetes emlékeink megörökítésében.
1999-ben a Google fogalmazta meg: 'Legfőbb feladatunk a világ információs forrásainak elrendezése, elérése és hasznossá tétele.' Több éven át fontosnak tartották a múlt megőrzésére irányuló törekvéseket is. Több olyan céget hoztak létre, mely a múltunk megmaradását szorgalmazta és örökítette meg. A Google Groups az üzeneteket megtartását, a Google Books a fellelhető összes könyv digitalizálását, a Google News Archive pedig az elmúlt 200 év történelmi eseményeinek feldolgozását célozta.
Az elmúlt öt év strukturális változtatásai azonban más irányba terelték a cég figyelmét, már nem létszükségletük a múlt eseményeinek feldolgozása és katalogizálása.
2015-ben már a jelen és a jövő a prioritásuk. Kiderült számukra: a múlt megőrzése nem jövedelmező.
Szerencsére / szerencsénkre a non-profit Internet Archive célja a web archiválása, adataink megmentése. A Wayback Machine már több mint 435 milliárd weboldalt jegyez fel, ezáltal teszi kereshetővé a régebbi adatokat.
Az adatmegőrzés mellett a világ legnagyobb könyvtárát is fenntartják: nyílt hozzáférés több mint 6 millió könyvhöz, 2 millió videofelvételhez, hangoskönyvekhez, élő koncertfelvételekhez, archív szoftverekhez.
Az Internet Archive-ben -- a Google-lel szemben -- még nem egyszerű az adatok keresése, leginkább egy szövevényes hálóhoz hasonlít, ám a fejlesztésekkel egyre jobb a technikai minőség, a hozzáférhetőség.
A cikk következtetése: nem várható el egy profit-cégtől, hogy a múltat komolyan vegye és azzal megfelelő mértékben törődjön, de igenis támogathatjuk a non-profit szervezeteket, amelyek célul tűzték ki számítógépes emlékeink megőrzését. (ref.: NM)


Az MKE megújulása legyen...FEL

Az MKE megújulása legyen... -- volt a KIT múltheti befejezendő mondata. A válaszok nem reprezentatív megoszlása:
14 - alapvető
14 - folyamatosságot képviselő
10 - részben így, részben úgy.
-- Ezek szerint a válaszadóknak több mint kétharmada változást szeretne az egyesületben, sőt, kb. két-ötöd gyökeres változást szorgalmaz.
-- N.b.: a KIT gyűjti a szakmai szervezetek legjobb gyakorlatát: link (MG)

Hírforrás: KIT Hírlevél
2015. február 11.  • Továbbküldöm a hírt

100 remek ötlet, melyek befolyásolhatja a könyvtárak jövőjét (olvasóink szavazatára)FEL

Az információhoz jutás nagymértékben megváltozott az elmúlt 2200 évben, de a könyvtárak felépítése és működése mégis stagnálónak tűnhet. A könyvtáraknak a használók elérése érdekében gyökeresen változtatniuk kell az eddigi beidegződéseken.
A párbeszéd fontossága, a nyitottság elérése, az együttműködés megteremtése alapozzák meg egy sikeres közösség működését és működtetését.
Ezt az elgondolást tesztelték Miamiban. Az alapötlet szerint létrehoztak egy olyan közösségi teret, ahol bárki -- könyvtári tagságtól függetlenül -- csatlakozhatott az online kommunikációs fórumhoz. Több mint 600 résztvevő fejezte ki véleményét a könyvtárak megújításával, fennmaradásával, fontosságával kapcsolatban.
A hozzászólásokat eljuttatták a könyvtári és non-profit vezetőkhöz, a polgármesterekhez, majd értékelték a válaszokat. Meglepődve vették tudomásul a szervezők, hogy a legjobb ötleteket, felajánlásokat már több szinten alkalmazzák. Öt irányelvet határoztak meg a jövőre nézve:
- aktív részvétel a város életében
- a civil felelősségvállalás fontosságának hangsúlyozása
- a résztvevők, az állampolgárok készen állnak arra, hogy megfelelő tájékoztatást kapjanak a város ügyeiről
- együttműködést erősíteni mindenféle formában
- már most is sok új innovatív kezdeményezés fellelhető a könyvtárakban, melyek növelik az olvasók és felhasználók körét. (ref.: NM)


Sopronba költözik a Szombathelyi SEK-könyvtár?FEL

A szombathelyi csapatból ketten is átszavaztak, így Sopronba viszik a SEK-ről a tanulmányi osztályt és a könyvtárat is. A szombathelyiek legfőbb indoka a nemmel szavazásra egyébként a központosítás volt. Az új szmsz alapján soproni irányítás alá kerül a tanulmányi osztály és könyvtár is. Mindez tovább erősíti azt, amiről hetek óta beszél mindenki, hogy a SEK akkor járna a legjobban, ha kiszakadna a Nyugat-magyarországi Egyetemből. Korábbi cikkünkben fejtegettük is az anyagi források elszívását (és az egyéb okokat). Azt mondják, a SEK nem működhet úgy, hogy az ide szánt pénzeket Sopronban, vagy az NymE egyéb karain költik el.
-- A link oldalon illusztrációként közölt fotók Haraszti László magántulajdonát képezik.


Előzetes az első hajléktalanokról szóló operárólFEL

Február 19-én a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei gyűjteményében különleges bemutatót tartanak.
Col Legno (magyar zeneszerző) Az egyetlen hajléktalan című opera ötletgazdája, zeneszerzője, egyben főszervezője is annak az előzetes programnak, amelyre a február 19-én a Zenei Gyűjteményben kerül majd sor. Az opera szövegkönyve a tavaly elhunyt Csábi István hajléktalan író műve alapján készült, de más otthontalan művészek szerzeményei is bekerültek a librettóba. A történet nagy vonalakban a következő: egy vidéki kisvárosba egy hajléktalan érkezik, akit a polgármester befogad. Maga sem számít rá, hogy tettének következményeképpen fedél nélküliek sora kezd el áramlani a városkába. Az opera végkifejlete rejtve marad a május 29-ei bemutatóig, amelyre a tervek szerint a Duna Palotában kerül majd sor.


Könyvtermés az egyes országoknak -- nem lélek; sokaság...FEL

Nagy-Britannia több könyvet ad ki a lakossága arányához viszonyítva, mint bármely más ország. Tavaly 184 ezer kötetet publikáltak, így 2870 kötet jutott minden millió brit lakosra ?- ismertette a Könyvkiadók Nemzetközi Szövetsége (IPA).
Kínában 444 ezer, az Egyesült Államokban 304 ezer 912 könyv jelent meg. Az ország lakosságához viszonyítva azonban Amerika a 12., Kína pedig a 25. helyen áll a könyvkiadás terén. A BBC News beszámolója szerint az olyan bestsellerek, mint a Harry Potter-sorozat vagy Jamie Oliver szakácskönyvei emelik Nagy-Britanniát a toplista csúcsára.
Legjobban Tajvan és Szlovénia közelíti meg a briteket: mindkét országban 1831 könyv jut egymillió lakosra. A sorban Spanyolország következik a millió lakosonként számított 1626 könyvvel, majd Grúzia 1547 és Csehország 1509 kötettel.
A brit elsőséget Richard Mollet, az IPA vezetője történelmi és kulturális okokkal magyarázta.
És eközben nálunk mi a helyzet? A legfrissebb hozzáférhető adatok szerint 2013-ban 9202 cím jelent meg (tankönyvek nélkül), összesen 16.885.877 példányban. Egy főre nagyjából 16 könyv esik.


Apasztási módszertan az állományegészség növeléséértFEL

Az első lépés az állománykivonás: ez ébreszt rá arra, hogy kétszer is meggondoljuk olyan könyvek beszerzését, melyek csak kevés olvasónkat érdekelnek, s ekkor derül ki, mely szakokban rendelkezünk kevés vagy avult irodalommal. Állítsunk fel fontossági sorrendet: mely területek a legfontosabbak olvasóink és a közösség számára. (Nézzük át az egyes szakok kölcsönzési statisztikáit, az intézmény gyarapítási szabályzatát és stratégiai terveit.) Ne felejtsük el, hogy a közkönyvtár nem felsőoktatási könyvtár: tehát ha nem szakosodtunk egy szakterületre, tudományos műnek nincs helye az állományban. Selejtezéskor mindig alaposan mérlegeljünk: a kölcsönzés adatai támpontot adnak a mű fontosságának megítéléséhez -- miként a szerző is --, valamint a tájékoztatási segédletek is támpontul szolgálhatnak a döntéshez. Nézzük meg a könyv fizikai állapotát: pótolni kell-e vagy kivonni. (Ha van a közelben partnerkönyvtár, ahonnan a mű átkérhető, inkább új könyvet szerezzünk be helyette.)... (Gyakorlati útmutató az állománygyarapításhoz: egyszerűbb lett az állománykivonás; ref.: Murányi L.)


Gyerekkönyvtárat vezetek! -- Szeretem a munkámFEL

Deva Budapest szívében [FSZEK] gyerekkönyvtár vezető -- de nem ám csak olvas egész nap. :) Programokat talál ki és vezényel le, rendezi az állományt, és folyamatosan fejleszti magát. Ha olyan munkád van, ami átlagos, különleges, szokatlan, félreismert, népszerű vagy nem túl kedvelt, de függetlenül ettől te imádod és megtaláltad magad benne, és szívesen elmondanád másoknak is, hogy miért, írj! Részletek a felhívásban.
-- Miből áll a munkád?
-- Minden nap információt szolgáltatok, tudást, értéket közvetítek, gyerekprogramokat és csoportfoglalkozásokat szervezek és tartok. Segítek, hogy könyv és olvasó, történet és ember egymásra találjon, hogy ne vesszünk el a média útvesztőiben: egyszóval gyerekkönyvtáros vagyok, együtt lélegzem a könyvekkel. Népszerűsítem az olvasást, a kortárs gyermek és ifjúsági irodalmat, közvetítem a mesék évezredes tudását, segítek tájékozódni az információs társadalom világában, médiaismereti foglalkozások keretében. Számomra ugyanúgy érdekes lehet egy marketing és kultúra kapcsolatát részletező konferencia, mint az, ahol a média és gyerekek viszonyát kutatják, vagy ahol egész nap a népmesékről hallhatunk előadásokat.


Szerelmesek ingyen iratkozhatnak be a hatvani könyvtárbaFEL

Ingyenes beiratkozási lehetőség a hatvani Ady Endre Könyvtárban! Február 14-én (szombaton) Bálint napon a szerelmespárok és a házaspárok ingyenesen beiratkozhatnak! (via Heti Attila)


Könyvajándék nap a Berzsenyi könyvtárban -- febr. 13-14.FEL

A Berzsenyi Dániel Könyvtár igyekszik megragadni minden olyan alkalmat, amelynek során örömet szerezhet a könyvszerető embereknek. A folyamatosan nyújtott szolgáltatásaik mellett ezért szívesen csempésznek be a mindennapokba apró meglepetéseket, s erre buzdítják a hozzájuk betérőket is -- írja az intézmény.
Ilyen meglepetésekkel teli nap lehet 2015. február 13. és 14. is, amennyiben minél többen csatlakoznak a Nemzetközi Könyvajándék Nap (International Book Giving Day) kezdeményezéshez.
A Berzsenyi Dániel Könyvtár egy könyvajándék polc felállításával teremti meg a könyvajándékozás lehetőségét 2015. február 13-án és 14-én. A könyvtár földszintjén található polcra ezen a két napon bárki helyezhet el olyan új vagy jó állapotú használt könyvet, amelyet jó szívvel elajándékozna, s minden ajándékozó maga is választhat a polcról, ha megtetszik neki valamelyik kötet.


A világ legnagyobb könyvtárégései I-II.FEL

A könyv az egyik leggyúlékonyabb dolog. Nem csak metaforikusan, hanem a szó szoros értelmében is. A könyvtárégések végigkísérték a történelmet, és napjainkban sem ritkák. Még az utóbbi években is semmisültek meg felbecsülhetetlen kulturális értékek természeti katasztrófák vagy emberi erőszak miatt.


Miért adott erre a filmre 55 milliót az OSZK, ha bajban van?FEL

Bár az Országos Széchényi Könyvtár súlyos anyagi gondokkal küzd, arra azért van pénz, hogy 55 millió forintot adjon az idei világkiállításhoz kapcsolódó filmekre. A filmeket készítő cég tulajdonosa csak részinformációkkal rendelkezik, mivel valójában csak zenei szerkesztő a produkcióban. A könyvtár főigazgatója szerint nem támogatásról van szó.
Megkerestük az ügyben Tüske Lászlót, az OSZK főigazgatóját is. Az alábbi kérdéseket küldtük el:
- Miért támogatja az OSZK a világkiállításhoz készülő filmeket?
- Valójában ki készíti a filmeket? Nem tartja furcsának, hogy a szerződött cég tulajdonosa ennyire tájékozatlan?
- Hány film készül, egyenként milyen hosszúságúak, és mi lesz a tartalmuk?
- Áttekintve az elmúlt évek kiadásait, 55 millió forint kirívóan magas összeg az intézményhez nem kapcsolódó projekt támogatására, ráadásul köztudott, hogy az OSZK súlyos pénzhiánnyal küzd: Ezek tükrében mivel magyarázható a filmek támogatása?
Tüske László tömören válaszolt: Az Ön kérdésében szereplő filmek nem támogatási konstrukcióban készültek.


A hazai könyvtárhálózat tudásalapú szolgáltatásai -- Ramháb Mária szerintFEL

Címkék: tervezés, stratégia |

A fenti címmel Ramháb Mária tart előadást a Falufejlesztési Társaság Építész Tagozata és a Magyar Építőművészek Szövetségének programsorozata a MÉSZ székházban.


Elindult a Könyvkihívás.hu -- lesz-e tényleges teljesítményértékelés?FEL

Egy év alatt ötven könyv kiolvasására biztat az a felhívás, amelyet 2014 utolsó napjaiban tett közzé egy külföldi közösségi oldal. A magyar közönség februártól a könyvkihívás.hu honlapon kapcsolódhat a felhíváshoz, akár 25 vagy egy hónap alatt négy könyv elolvasásával is.
Tavaly, az év utolsó napjaiban indult útjára egy olvasásra biztató nemzetközi felhívás, amelyet először a 9gag.com közösségi oldalon tettek közzé. Eszerint 50 különböző 'kategóriájú' könyvet kell elolvasni a versenyben résztvevőknek, akik maguk választják ki a különböző meghatározásokhoz tartozó műveket.


Csaknem kétszáz év után költözik a somogyi levéltárFEL

Tetemes mennyiségű, csaknem hatezer folyóméternyi levéltári anyagot, köztük a harmincezer kötetes könyvtárat kell becsomagolniuk a levéltár dolgozóinak.
Csaknem kétszáz év után új helyre költözik Somogy megye levéltára: a Kaposvár belvárosában álló, eredetileg is levéltárnak -- egyúttal börtönnek -- épült klasszicista stílusú épületből a donneri városrészbe, ahol egy egykori iskolában kap helyet az egyik legtekintélyesebb vidéki gyűjtemény.
A költözés előtt pénteken még utoljára kinyitják a levéltár raktárait a nagyközönség előtt -- közölte honlapján a Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltára.


Kifosztja az Iszlám Állam a moszuli könyvtárakatFEL

Megrohamozták az Iszlám Állam fegyveresei az észak-iraki Moszul városában levő központi könyvtárat: több mint kétezer, szentségtörőnek tartott művet pakoltak össze és szállítottak el, az iszlám szövegekhez nem nyúltak -- értesült az AP.
A hírek szerint 20. század eleji iraki újságok, az Oszmán Birodalom idejéből származó térképek és könyvek, illetve a vagyonos moszuli családok által a könyvtárnak adományozott értékes gyűjtemények látták a kárát az Iszlám Állam legutóbbi akciójának. Néhány nappal a könyvtár kifosztását követően a fegyveresek betörtek a Moszuli Egyetem könyvtárába is, ahol a diákok szeme láttára égettek el több száz könyvet.
Az egyik neve elhallgatását kérő történészprofesszor elmondása szerint a szélsőséges szervezet tagjai a múlt hónapban kezdték meg a moszuli könyvtárak fosztogatását. Súlyos károk keletkeztek a Szunnita Muzulmán Könyvtár és a 265 éves katolikus egyházi könyvtár gyűjteményében, illetve a dominikánusok és a Moszuli Múzeum könyvtárában, ahol i.e. 5000-ből származó emlékeket is őriznek. E művek további sorsa ismeretlen, egyesek azonban tudni vélik, hogy az értékes könyvek és ereklyék egy része a feketepiacon végzi.
Analógiák

Közösségi tér -- nemcsak könyvtárban: megnyitott a HelloAnyu!FEL

A könyvtár partnere, vagy konkurense?
-- Pár nap alatt kétszer is jártunk családostól a Klauzál tér közelében, a csendes Csányi utcában található HellóAnyu! nevű új közösségi térben. Az első alkalom a zsúfolt, de nagyon hangulatos megnyitón voltunk, ahol rendre olyan 'arcokkal' találkoztunk, akikkel sok-sok évvel ezelőtt még bulizni jártunk ugyanerre a környékre, a második egy jóval csendesebb délután volt. Ekkor ejtettem meg életem első kisgyerekes interjúját, amikor egyszerre próbáltam Lipták Orsit, a közösségi tér és ökokávézó megálmodóját és megvalósítóját kikérdezni és közben a kislányomat is szemmel tartani...


Képviselői vagyonnyilatkozatok -- civilek tették adatbázisbaFEL

A K-Monitor korrupcióellenes civil szervezet felhívására több tucat lelkes fiatal gyűlt össze a szervezet Damjanich utcai székhelyén a Vagyonnyilatkozatok hajnalán. Néhány óra leforgása alatt adatbázisba rendezhető, egységes formában feldolgozták a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozatait, így a kézzel írt, gyakran bornírtságokat tartalmazó dokumentumok jóval átláthatóbbakká váltak, a képviselők vagyonosodása is ellenőrizhetőbb lesz.
A probléma az eddigi vagyonnyilatkozatokkal az volt, hogy az adatok nem voltak strukturáltak, elektronikusan feldolgozottak, így szabadon kereshetők és rendszerezhetők. A K-Monitor, a Transparency International hiába kérték, hogy az Országgyűlés honlapján tegyék elektronikusan is könnyen kereshetővé a vagyonnyilatkozatokat, egy adatbázissá fejlesztve az adatokat, erre nem került sor. Így a civilek erre maguk kerítettek sort. Természetesen az, hogy nyilvánosak és rendszerezettek az idei vagyonnyilatkozatok, még nem jelenti azt, hogy a tévesen (vagy hamisan) feltüntetett jövedelmi állapotoknak lenne bármilyen jogkövetkezménye a képviselőknél, de az átláthatóság egyre jobban biztosított a civilek munkájának köszönhetően. Az adatok még feldolgozásra várnak és többségében ellenőrzésre szorulnak, de hamarosan bárki hozzáférhet és kutathat közöttük, mintha csak egy modern demokráciában élne.
Praktikus

Hogyan növelhetjük e-könyv olvasónk élettartamát? -- 5 szabályFEL

Az e-könyv olvasók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, ami nem meglepő, hiszen egyetlen készülék egy több ezer könyvből álló gyűjteményt is képes tárolni. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy mint minden készülék, az e-olvasók is bizonyos fokú figyelmet igényelnek használatkor. Az alábbi 5 egyszerű szabály betartásával bármely e-könyv olvasó élettartama jelentősen megnövelhető: egy PocketBook e-könyv olvasó például legalább 5 éven keresztül használható gond nélkül.
- Óvás a fizikai sérülésektől
- Rendszeres tisztítás
- Óvatosan a gőzzel
- Megfelelő töltés
- Nem szeret napozni


Saját, személyi könyvtárat otthon -- fizikai szempontok, 4 lépésben!FEL

A lelkes olvasók körében egy igazi, saját könyvtár valódi kincs az otthonban! Persze, nem könnyű időt találni arra, hogy kiválogassuk és összeállítsuk a személyi könyvtárat. Hogyan tehetnénk ezt meg kreatívan?
Aki szeret olvasni, ráadásul igen sok könyve gyűlt már össze, az örömmel alakítana ki akár saját kis könyvtárat is magának, ám erre sokszor sem ideje, sem lehetősége nincs.
Kisszínes

MEK újdonságok: Radnóti, Simicska Lajosnak ajánlott versFEL

Felkerült az Országos Széchenyi Könyvtár elektronikus könyvtárába Radnóti Miklós kötete, amely az Ikrek hava című önéletrajzi prózát és válogatott verseit tartalmazza. Radnóti védelmi ideje nemrég járt le, hagyatékának sorsáról pedig nemrég döntöttek.
-- Mikroblogján Nádori Péter szúrta ki, hogy a Magyar Elektronikus Könyvtárba feltöltött legfrissebb kötetek között szerepel Gubcsi Lajos Jut eszembe című kötete is, azaz az érdeklődök mostantól ezt is legálisan olvashatják ingyen az interneten. (444)


Kirúgták az egyetemi könyvtárban maszturbálós videót készítő lánytFEL

Lefilmezte magát maszturbálás közben az egyetemi könyvtárban, a videó kikerült egy pornómegosztó oldalra. Most pénzt gyűjt egy jó ügyvédre a tinilány, aki immáron nem hallgatója az oktatási intézménynek.
A 19 éves, amerikai Kendra Sunderlandnek fenekestül felfordult az élete a múlt hétvége óta. Akkor tettek fel a Pornhub-ra egy videót, amin ő volt látható maszturbálás közben az oregoni állami egyetem könyvtárában. Rövid időn belül 250 ezren nézték meg a kis filmecskét, Kendra egy éjszaka alatt pornósztár(ocska) lett, felkapta a világsajtó is.
A cenzúrázatlan videót időközben eltávolították az internetről, és a lány is eltűnt, törölte a Facebook- és Instagram-profilját is. Szóval minden jel arra mutat, hogy a szőkeség meglehetősen szégyelli produkcióját. Egy Twitter-bejegyzése is erre utal: 'Szerencsére nem kell többet órára mennem az egyetemen. Elég kínos lenne.' (Bors)
-- Először adott interjút a 19 éves egyetemista, aki az iskolája könyvtárában forgatott pornóvideóval robbantott ki botrányt. (Hír24)


Túlbürokratizálódik a Wikipédia, kevesebb a szerkesztőFEL

Bürokratizmus és viták riasztják el az újonc önkénteseket, köztük elsősorban a nőket a lassan szerzőit vesztő angol Wikipédia bővítésében való közreműködéstől.
Mintha érvényét vesztené a világ legnagyobb ingyenes tudástárának szimpatikus mottója: 'az enciklopédia, amit bárki szerkeszthet'. Legalábbis, egyes kritikusai szerint, alapos kiegészítésre szorul, valahogy így: bárki szerkesztheti -- aki megérti a követelményeket, képes szocializálódni az internetes közösséghez, túlteszi magát a személytelen, sokszor szinte automatikus elutasításokon, és ezek ellenére rászánja a szabadidejét és az energiáját. A 2001-ben indult Wikipédia fejlődése nagyjából hat évvel az alapítása után torpant meg, az angol nyelvű változaton azóta csökken az aktív szerkesztők száma és az új szócikkek aránya: a 2007-esnek a felére, körülbelül 30 ezerre esett a közreműködők száma. A ma elérhető több mint 34 millió szócikk közül így is minden hetedik angolul készült, a többi nagy nyelv (a francia, a német, a holland, a svéd) részesedése 5-5 százalék körüli. Összesen 287 nyelven van fent tartalom az online enciklopédián.


Hogyan vegyük rá a kamaszokat a Szigeti veszedelem olvasására? -- Ha jót akarunk, sehogyFEL

Mert ezek a 'mai tizenévesek' pontosan olyan érzékenyek és fogékonyak a szépségre, az alkotás élményére és örömére, az esztétikai értékekre, a sikerre és az elismerésre, mint mindig, minden korban -- de az első lépést a világuk felé nekem, a felnőttnek, a tanárnak kell megtennem. Hiszen ők ellenállással és bizalmatlansággal tekintenek az oktatási intézményre úgy általában -- az idevezető okok persze külön tanulmányokat érdemelnének. De egyelőre ez a kiindulási helyzet.
Ezek közül a 'kemény', külvárosi aszfalton felnőtt kamasz fiúk közül néhányan elképesztő érzékkel fordítják szlengre az Antigoné drámai dialógusait és a Hamlet-monológot. Amit aztán a többiek is szájtátva hallgattak. 'Hallod, ezt írd már le nekem is!' 'Jó, majd átküldöm facebook-on!'


Győzött a netsemlegesség az Egyesült ÁllamokbanFEL

A lehető legerősebb netsemlegességi szabályok elfogadását javasolja az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság elnöke, Tom Wheeler a jogalkotóknak. Ez a bizottság egy amerikai kormányzati szerv, a feladata a kommunikációs hálózatok felügyelete, és a kommunikációs piac szabályozása. A szektorban betöltött megkerülhetetlen szerepe miatt elképesztően fontos, hogy ez a bizottság melyik oldalra áll a 2014-ben kirobbant netsemlegesség-vitában.
A vita lényege az volt, hogy a netszolgáltatóknak lehet-e joguk bizonyos adatáramlásokat előnyben részesíteni a többivel szemben. A szolgáltatók szerint ők csak így tudják rendesen fenntartani az internethálózatot, hiszen a mai hatalmas adatéhség jelentős része találkozik olyan gigaszolgáltatásokkal, mint a Netflix vagy akár a Youtube, melyek hatalmas adatforgalmat generálnak. A másik oldal képviselői szerint viszont az internet lényege az, hogy minden adategységnek, legyen az e-mail, videóletöltés vagy bármi, egyenlő elbánásban kell részesülnie. Ez azt jelenti, hogy a netszolgáltatók nem válogathatnak kedvük szerint és nem hozhatnak létre a hálózaton belül gyors és lassú sávokat.
Információforrások

Munkavállalás a weben -- megéri-e?FEL

Egyre több olyan platform, applikáció, weboldal jelenik mely, mely összeköti a szabad intellektuális energiával rendelkezőket azokkal a cégekkel, személyekkel, akiknek gyorsan és jó áron (magyarán: olcsón, olcsóbban, mint korábban) kell munkaerőt találni. A Testbirds, Surveys on the Go, Slidejoy, Viggle mind olyan alkalmazások, ahol különböző szoftvereket, alkalmazásokat, programokat lehet tesztelni, kérdőíveket lehet kitölteni. Vagy csak egyszerűen megnézi az alkalmazás, hogy milyen zenét hallgatunk és ez után is fizetnek nekünk. Bármilyen egyéb szabadúszó munkát pedig akár a Freelancer.com-on vagy Elance-Odesken is lehet találni.


Tudja meg, melyik sláger vezette a listát a születésnapjánFEL

Vagy bármelyik napon 1958-tól kezdve. A játék a Billboard hivatalos listáját veszi alapul. A Billboard Hot 100-as listája, mely az amerikai eladási adatok, illetve a rádiós játszási listák alapján rangsorolja a dalokat, 1958 óta létezik. Így azoknak, akik 1958 előtt születtek, rossz hírünk van, de ők a gyerekeik születésnapjával próbálhatják ki ezt a játékot, mégpedig itt link .


Magyar nyelvű könyvek a Gutenberg Projekt oldalánFEL

'A világ legrégibb digitális könyvtára' -- ezzel a címmel büszkélkedhet az 1971-ben indult közösségi projekt, melynek célja, hogy digitális formátumban megőrizze az elsősorban írott, szöveges kulturális javainkat. A gyűjtemény ma már több mint 47 ezer kötetet tartalmaz, legnagyobb részük angol nyelvű, de számtalan nemzet -- így a magyar -- eredeti nyelvű dokumentumai is megtalálhatóak a gutenberg.org oldalon. A szervezők, közreműködők gyűjtéssel kapcsolatos kiemelt elvei közé tartoznak az alábbiak:
- A lehető legszabadabb, platformfüggetlen hozzáférés: ennek köszönhetően az összes tartalom több formátumban (egyszerű szöveg, html, epub, prc) letölthető.
- Teljes körű könyvészeti adatgyűjtés: minden elérhető információt igyekszenek begyűjteni a felajánlott, begyűjtött kiadványokról (szerző, cím, kategória, jogi státus, nyelv). Így könnyen kereshetünk a digitális könyvtár rendszerében.
- Csak jogtiszta, közkincsnek minősülő vagy felajánlott tartalmakat gyűjtenek, elkerülendő bármilyen szerzői jogi problémát.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról