Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2003/30., 8. 27.

Könyvtár-pr -- felülről támogatva
Korlátozottak Magyarország lehetőségei az outsourcing piacon
Valamennyi nagyközség könyvtárába bevezetik az internetet
Krúdy-vetélkedő Óbudán
Könyvmentő akciók 1944-1945-ben
Europa Nostra-díj a megszépült könyvtárért
Ismét bélyegen az OSZK -- sok millió példányban: A könyv művészete
CRM-példa az Amazontól -- könyvtáraknak is
Könyvtárak életkora: csecsemő, vagy aggastyán?
Túl nagy a közszféra
Elektronikus források gyarapítása amerikai tudományos könyvtárakban
Növekszik az életkor szerinti digitális szakadék a németeknél?
Szélessávú internetért kampányol az EU
Olcsó internet TV már Magyarországon is!
Gépesítési projektek vezetőinek - biztos kézzel a kudarc felé... (Szász Szabolcs)
Magyar Bálint a velencei Sulinet táborban
Megfelelő szoftverrel ellophatók az adatok Bluetooth-on keresztül
Új fizetős zeneszolgáltatás nyugat-európaiaknak
Email "lehallgatása" miatt perlik az OM-et
Elektronikus adatnyilvánosság -- városok portáljai
IHM: 3 év alatt 15 milliárddal támogatja a Digitális Település Programot
Megalakulása óta először veszteséges az MTI
Kovács Kálmán: "e-fordulat" Magyarországon
4,7 milliárd forint informatikai K+F-re
Adatbank alapkő-letétele -- Vincze Gábor: A romániai magyarok történeti kronológiája
Korrupcióellenes adatbázisok az interneten
Számítógép-történeti kiállítás nyílt az IHM-ben
Skócia: mobil videoüzenet a kormánytól
Muravidéki életrajzi lexikon
Portál kézműveseknek
Budapesti Információs Portál indul
Harvard University Press - Course adoption texts
Átadták a gazdasági minisztérium új honlapját


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Könyvtár-pr -- felülről támogatvaFEL

A Kovászna megyei Székely Hírmondó link hetilapban a kézdivásárhelyi önkormányzat által havonta jelenteti meg a Városházi Körkép mellékletet. Ebben -- kötelezettségük okán -- a város különböző szakirodáinak vezetői számolnak be főként az előző hónap történéseiről, illetve a közeljövőben várható eseményekről. Így a városi könyvtárral kapcsolatos hírek, események is olvashatók benne.

Régebbi hírforrás(ok): Vántsa Judit, Kézdivásárhely

Korlátozottak Magyarország lehetőségei az outsourcing piaconFEL

Magyarország a középmezőnyben áll azon a listán, amelyen a multik ügyviteli feladatainak elvégzésére legalkalmasabb országokat sorolja fel az AT Kearney. Az amerikai tanácsadó cég értékelése szerint több szempontból India áll az első helyen. Magyarország esetében az azonos kulturális gyökereket, a szaktudást, a nyelvismeretet, az uniós jogharmonizációt méltányolják a szakemberek -- írja a Világgazdaság. Míg korábban ez elsősorban a szoftverfejlesztésre volt jellemző, mára egy sor, a cég konkrét üzleti tevékenységét segítő ügyviteli feladatot delegálnak külföldre: például az irodai háttérmunkát (back-office), az adatfeldolgozást, vagy az ügyfélszolgálatot -- állapítja meg tanulmányában az AT Kearney.

Régebbi hírforrás(ok): Menedzsmentfórum, Világgazdaság, 2003. aug. 21. link

Valamennyi nagyközség könyvtárába bevezetik az internetetFEL

2006-ig valamennyi nagyközségi könyvtárba is bevezetik az Internetet - mondta a kulturális miniszter Nagykanizsán. Öt pontból álló könyvtárfejlesztési program indítását jelentette be Hiller István a Magyar Könyvtárosok Egyesülete 36. nagykanizsai vándorgyűlésén. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának vezetője hangsúlyozta: a rendszerváltás óta a közművelődés, a politika, ezzel együtt is a kultúrpolitikának a mostohagyermeke volt, pedig a könyvtárosok, a népművelők a méltánytalanul alacsony figyelem mellett is magas szinten dolgoznak. Mindezek ismeretében Hiller István partneri viszonyt ajánlott Nagykanizsán a könyvtárosoknak és ezt konkretizálta a következő évekre szóló fejlesztési elképzelésekkel. Eszerint a kormányciklus végéig nagyközségi szintig minden könyvtárba eljuttatják az internetet, ezenbelül 350 könyvtár szélessávú professzionális kapcsolatra számíthat. A beruházások értéke 200 millió forint. 2006-ig évente 50 település könyvtárának a teljes felújítását is támogatja a tárca, mintegy 250 millió forinttal. Támogatják azt is, hogy a könyvtárak digitalizással maguk is gyarapíthassák a világháló kínálatát, ugyanakkor - mint a miniszter kijelentette még - szerződést készítenek elő a világ egyik legnagyobb tartalomszolgáltatójával, adatbázisa magyar könyvtáraknak történő megnyitásáról. Mindez azt jelentené, hogy e forrásból 9 ezer folyóirat teljes, míg 16 ezer tartalomismertetett anyagához lehet majd a könyvtárakban az interneten hozzáférni. A határokon túli magyar könyvtárakról szólva Hiller István elmondta: a készülő 10 kötetes Magyar Művészettörténet című könyvből 500 példányt a miniszteri keretből juttat majd el ezekbe az intézményekbe. - Forrás:2003. 08. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Krúdy-vetélkedő ÓbudánFEL

Krúdy Gyula születésének 125., halálának hetvenedik évfordulója alkalmából háromfordulós műveltségi vetélkedőt indít a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár óbudai könyvtára. A könyvtár - amely a helyes megfejtők között értékes nyereményeket sorsol ki - egyébként segítséget nyújt a jó megoldások meglelésében. Eredményt október 20-án hirdet a bibliotéka - mondta el az intézmény vezetője, Varró Erika, akitől elmondta: a nagy író a 30-as években maga is két évig tagja volt könyvtáruknak, amely akkor a Kórház utcában működött. A 80 éves könyvtár jogelődje 1923. szeptember 2-án nyitott, mai helyére, a Fő térre 1934-ben költözött át, 8-as számú könyvtár néven. Az író iránti tisztelete jeléül, születésének 125. évfordulóján, a bibliotéka október 20-án - tehát az eredményhirdetés napján - felveszi Krúdy Gyula nevét. - Forrás: 2003. 08. 18.,

Hírforrás:
2003. augusztus 27.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvmentő akciók 1944-1945-benFEL

A könyvtárosok múlt heti vándorgyűlésén átadott Fitz József-díj névadója ismeretlen a közvélemény előtt, jóllehet az Országos Széchényi Könyvtár egykori főigazgatójának kulcsszerepe volt abban, hogy a második világháború alatt és után ne pusztuljon el a rábízott könyvállomány - változó politikai okokból - veszélyeztetett része. "Minden fasiszta szellemű, szovjetellenes és antidemokratikus sajtótermék" 15 napon belüli begyűjtését és a lajstromba vett könyvek, folyóiratok és nyomtatványok "kivétel nélküli" megsemmisítését rendelte el 1945. február 26-án a még Debrecenben székelő Ideiglenes Nemzeti Kormány elnöke, Dálnoki Miklós Béla. Az egy hónappal korábban Moszkvában aláírt fegyverszüneti egyezményben vállalt ez irányú kötelezettséggel a háború utáni politikai elit - mondhatni, pártállásra való tekintet nélkül - egyetértett. Mai ismereteink szerint csupán egyetlen helyről érkezett a szóban forgó rendelet módosítására irányuló - egyébiránt szigorúan szakmai megfontolású - felszólamlás: az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatója, Fitz József írt segélykiáltással felérő levelet főnökének, a Magyar Nemzeti Múzeum frissen kinevezett elnökének, Supka Gézának - derül ki A könyvtár és a hatalom című, megjelenés előtt álló tanulmánykötet egyik közleményéből.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. 08. 21., HVG, Murányi Gábor, link

Europa Nostra-díj a megszépült könyvtárértFEL

Elismerést ítélt oda a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának a helyreállítási és bővítési munkálatokért, az európai épített örökségvédelmi szervezeteket tömörítő Europa Nostra. A könyvtár központi bibliotékájának rekonstrukciója során megszépült a Wenckheim-palota és az ehhez kapcsolt Reviczky utcai palota is. A Baross utca felőli oldalon pedig újonnan emelt nyolcszintes szárnnyal bővült az intézmény. A mintegy 13 ezer négyzetméteres könyvtári komplexum szolgáltatásai között böngészde, szabadpolcos kölcsönző, 11 különböző méretű olvasóterem, gyermekkönyvtár, valamint az internet is igénybe vehető. A szépítés, bővítés központi költségvetésből, valamint a Fővárosi Önkormányzat pénzügyi támogatásával történt. A beruházás a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár lebonyolításában valósult meg. Hegedűs Péter építész, vezető tervező e munkáért elnyerte Budapest építészeti nívódíját. - Forrás: 2003. 08. 23.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Ismét bélyegen az OSZK -- sok millió példányban: A könyv művészeteFEL

Ázsia igazi kulturális csemegét kínál a közelgő ősz közepén Budapesten: kínai könyvtörténeti kiállítás nyílik az Országos Széchényi Könyvtárban. Szeptember 30-án, a tárlat megnyitásának napján a két ország közös bélyegeket bocsát ki. Mindkét ország postája alkalmazta már a közös kiadás gyakorlatát, Kína például nemrég Svájccal, Magyarország pedig Horvátországgal együtt adott ki azonos témájú újdonságokat. Két címlet jelenik meg - nálunk már az emelt, 44 forintos tarifával - itt is, ott is, a magyar kiadás várhatóan félmillió példányban, míg a kínai természetesen sokmilliós tételben jelenik meg. - Forrás: Népszabadság, 2003. augusztus 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

CRM-példa az Amazontól -- könyvtáraknak isFEL

Az értékesítés támogatásában mind fontosabb szeret kap az ügyfelek viselkedésének elemzése, melyhez egyre inkább a CRM rendszerek biztosítanak alapot. Nos az e-kereskedelemben működő cégek mind nagyobb hányada véli úgy, hogy az eCRM a sikeres üzletmenethez nagy segítséget biztosít.
-- Az Amazon.com-nak számos olyan, az ügyfelek bizalmát megnyerő alkalmazása van, amely lényegében a tájékoztató és az automatizált szerzeményező könyvtáros tevékenységének leképezése. A könyváruház honlapján könyveket, irodalmakat ajánlanak a keresett témában -- alternatív könyveket is, igyekeznek beszerezni a pillanatnyilag nem elérhető anyagokat, előrendelést vesznek fel, szívesen tájékoztatnak, ha új könyv érkezett. Még arra is van lehetőség, hogy hús-vér Amazon-alkalmazottal vegyük fel a kapcsolatot. Lehet, hogy a könyvtári tájékoztatás, dokumentumszolgáltatás 90%-a is eredménnyel automatizálható?! Korábban úgy gondoltam, hogy nem. Most már bizonytalanabb vagyok. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Menedzsmentfórum: 2003. 08. 22. , link

Könyvtárak életkora: csecsemő, vagy aggastyán?FEL

A könyvtáraknak, mint szervezetnek szintén megvannak az életszakaszai. Az ezt vázoló ún. Adizes-modell felvázolja az egyes életszakaszok jellemzői és veszélyeit.
- A fiatal szervezetekre a rugalmasság, a növekvő teljesítőképesség, a viszonylag alacsony szabályozottság jellemző.
- Az öreg szervezetekre az elburjánzott szabályozás, a csökkenő teljesítmény, elbizakodottság és rugalmatlanság jellemző.
A tapasztalat szerint a nehéz gazdasági helyzetben inkább a fiatalítás jelenti a megoldást. A cikk felhívja a figyelmet, hogy egyes szektorokban a törvényi szabályozás is öregíti a szervezetet: agyonszabályozás esete [pl. közalkalmazotti kötöttségek, a költségvetési rovatok szigorú szabályozása, bürokratikus selejtezési eljárások].

A monopolszervezetek szintén hajlamosak a befelé fordulásra. A cikk a Fővárosi Vízművek megfiatalítását veszi példaként, melynek lépései voltak: telefonos ügyfélszolgálat létrehívása, informatikai háttér és belső kommunikáció korszerűsítése, frissdiplomások (új látásmód) felvétele, újoncok rotálása, javaslatok kérése tőlük problémák a megújulási programhoz (egy részük kivitelezhetetlen, más részük jól hasznosítható volt). (referálta: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Csecsemők és aggastyánok : vállalati életciklus-modell / Mártonffy Zsuzsanna. In: Figyelő (2003. augusztus 14.) p. 52-53

Túl nagy a közszféraFEL

Folyamatosan nő a költségvetési szektorban dolgozók száma, az utóbbi egy évben csaknem 30 ezer fős a bővülés. Egy OECD-tanulmány szerint a magyarországi az egyik legméretesebb állami szféra. Különösen annak fényében meglepő ez, hogy a kormány elviekben az olcsó állam híve. Kiss Péter kancelláriaminiszter úgy véli, a bővülést főként az uniós csatlakozás indukálja. Vitathatatlanul szerepet játszhat ebben azonban az is, hogy igen dinamikus a bérkiáramlás e szektorban. A tanulmány szerint hazánk az ország méretét figyelembe véve több mint háromszor akkora létszámú államot működtet, mint Norvégia vagy Görögország, kétszer akkorát, mint Hollandia és Németország, de jelentős méretbeli különbség figyelhető meg Ausztriával, Új-Zélanddal vagy Spanyolországgal összehasonlítva is. - Forrás: Világgazdaság, 2003. aug. 22.

Hírforrás:
2003. augusztus 27.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Elektronikus források gyarapítása amerikai tudományos könyvtárakbanFEL

Az ARL (Association of Research Libraries) közzétette a 2001/2002-es pénzügyi évről szóló statisztikáját, benne az elektronikus forrásokra való ráfordítás adatait. E tétel először az 1994/1995-ös felmérésben szerepelt, akkor a személyi ráfordítások nélkül számolt működési kiadások nem egészen 4%-át tette ki, míg a mostani szerint már kis híján 20%-ot (dollárban kifejezve 171 millió). E hatalmas összeg közel 90%-a az elektronikus időszaki kiadványok előfizetésére lett felhasználva. - Forrás: 2003. 08. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

Növekszik az életkor szerinti digitális szakadék a németeknél?FEL

Egyes vizsgálatok azt látszanak igazolni, hogy javul az idősebb - 60 év feletti - jelenléte a világhálón. Ha azt vesszük, hogy 1997-ben az idősebb korosztályok 0,2%-a internetezett (szemben a fiatalabb nemzedékek 9,2%-val), míg ma már a szeniorok körében a részvétel eléri a 7,8%-ot (szemben az ifjabbak 58,1%-val), akkor akár az is következhet, ahogy előbbiek növekedési dinamikája többszöröse az utóbbiakénak (39-szeres növekedés kontra hatszoros). Másként szemlélve, vagyis a két százalékarány különbségére (0,2 - 9,2 illetve 7,8 - 58,1%) koncentrálva, viszont az derül ki, hogy a két csoport különbsége nőtt. Abszolút számokkal kifejezve: 2003-ban 1,4 idősebb és 26,9 millió 50 alatti használta a hálót. - Forrás: 2003. 08. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szélessávú internetért kampányol az EUFEL

A nagysebességű internetkapcsolat elterjesztése egyik kiemelt célja az EU eEuope 2005 tervének. A terv szerint 2005-ig a tagállamok minden közhivatalát el kell látni szélessávú internet-hozzáféréssel, ez vonatkozik az iskolákra és az egyetemekre is. A jövő háztartásának alapszolgáltatásai között a szélessávú internet-hozzáférés is megtalálható majd - vélik azok az évtizedekkel előre látó szakemberek, akik egy-egy technológia jövőjét kutatják. A ma társadalma egyelőre a szélessávú internet elterjesztésének problémáival küszködik, biztató jel ugyanakkor, hogy a politikusok is felismerték: nem elég csupán internet-eléréssel ellátni egy háztartást, a vonalkapcsolat minősége is fontos. A szélessávú internet elterjedése kapcsán több kérdés is megfogalmazódott, például az, hogy a kormányok hogyan előzik meg a digitális szakadék kialakulását. Pontosan meg kell határozni a kormányzat és a magáncégek szerepét a szükséges befektetések kapcsán, szabványosítani kell az internet-kapcsolatot, a wireless hozzáférés esetében rendezni szükséges a licencek kérdését, és ki kell alakítani az ideális piaci körülményeket. Az eEurope Akcióterv rendelkezései szerint 2005-ig a tagállamok minden közhivatalát el kell látni szélessávú internet-hozzáféréssel, ez vonatkozik az iskolákra és az egyetemekre is. - Forrás: Index, 2003. 08. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Olcsó internet TV már Magyarországon is!FEL

Magyarországon kereskedelmi forgalomba került az első, teljeskörűen magyarított internet TV (Freedomland Netbox), amellyel egy egyszerű televízió készüléken keresztül is elérhetővé válik az internetes tartalmak olvasása, valamint kommunikációs képességei révén (e-mail, fax, sms, hangrögzítő) a család egyik központi kapcsolattartó rendszerévé válhat.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. aug. 13., link

Gépesítési projektek vezetőinek - biztos kézzel a kudarc felé... (Szász Szabolcs)FEL

A projektvezetés tudomány, számos mű foglalkozik a sikeres projekt feltételeivel, a leggyakoribb hibákról azonban jóval kevesebb szó esik. Ezt pótolja a Számítástechnika sajátos hangvételű írása.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, Számítástechnika, 2003. augusztus 26. link

Magyar Bálint a velencei Sulinet táborbanFEL

Magyarország valamennyi iskoláját és oktatási intézményét bekapcsolják 2005-re a közeljövőben meghirdetésre kerülő "közháló pályázat" révén a Sulinet programba - mondta az oktatási miniszter csütörtökön Velencén.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. aug. 18., link

Megfelelő szoftverrel ellophatók az adatok Bluetooth-on keresztülFEL

Az egyik angol kutató-fejlesztő előállt egy olyan eszközzel, amelyik bemutatja, milyen biztonsági rések vannak a vezeték nélküli technológiáknál. A szoftver képes arra, hogy a titkos/bizalmas információkat ellopja a mobilkommunikációs eszközökről -- írja a New Scientist tudományos magazin.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. aug. 18., link

Új fizetős zeneszolgáltatás nyugat-európaiaknakFEL

Csütörtökön új, iTunes-szerű digitális zenei áruházat nyílt az EU-állampolgárok részére, amely a Windows Media Player 9 szoftver segítségével elérhető.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2003. augusztus 15. link

Email "lehallgatása" miatt perlik az OM-etFEL

Az adatvédelmi ombudsman szerint jogellenesen olvasták el az Oktatási Minisztérium egyik volt cége vezetőjének elektronikus leveleit. Az ombudmsani állásfoglalás után az érintettek, Béres István volt OM-kormánybiztos, illetve Orbán Imre, a Multinova Kft. korábbi ügyvezetője pert indítanak az oktatási tárca ellen.

Régebbi hírforrás(ok): Index, 2003. 08. 21., link

Elektronikus adatnyilvánosság -- városok portáljaiFEL

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet azt vizsgálta, mennyire alkalmasak a nagyvárosok honlapjai ügyintézésre, miként élnek az internet adta lehetőségekkel az egyes települések.
-- A felmérés módszertani lehetőséget kínál a könyvtári portálok felmérésére is.

Régebbi hírforrás(ok): Magyar Hírlap, 2003. 08. 05., link

IHM: 3 év alatt 15 milliárddal támogatja a Digitális Település ProgramotFEL

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter augusztus 18-án sajtótájékoztató keretében útjára indította a Digitális Település Programot.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. aug. 18., link

Megalakulása óta először veszteséges az MTIFEL

A választási céltámogatás elmaradása, a hatékonyságot javító intézkedések hiánya, a tanácsadói és ügyvédi díjak növekedése, a végkielégítés és felmondási bér címén kifizetett többletköltség és a pénzügyi műveletek nyereségének csökkenése együttesen eredményezte, hogy a Magyar Távirati Iroda Rt. mérleg szerinti eredménye 2002-ben, megalakulása óta először negatív volt - állapítja meg az Állami Számvevőszék a nemzeti hírügynökség tavalyi gazdálkodásáról készített jelentésében. (...) A dokumentum kitér arra is, hogy "a közszolgálati feladatok konkrét meghatározása nélkül a költségvetési törvényben biztosított és a nemzeti hírügynökségi törvényben meghatározott céltámogatás törvényes felhasználása nem ellenőrizhető".

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, MTI-Eco, 2003. augusztus 15. link

Kovács Kálmán: "e-fordulat" MagyarországonFEL

Fordulat következett be az információs társadalom fejlődésében a tavasszal: a korábbi, másfél évi stagnálás után 2002 márciusához-áprilisához képest 41 százalékkal nőtt az internet-előfizetők száma Magyarországon - mondta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter az MTI-nek kedden, Keszthelyen. Ezzel megkezdődött az ország fölzárkózása ezen a területen - hangoztatta a miniszter az eMagyarország táborsorozat zárása alkalmából. Ha tovább tart a 40 százalékos növekedési ütem, 2006-ra elérhetjük az Európai Unió mai átlagát, ami 32 százalékos internet-használatot jelent, szemben a hazai lakosság 8 százalékos internet-használói arányával - fogalmazott Kovács Kálmán.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, MTI 2003. augusztus 12. link

4,7 milliárd forint informatikai K+F-reFEL

Az informatikával összefüggő kutatás és fejlesztés támogatására egy év alatt több mint 4,7 milliárd forint értékben kötelezte el magát az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) - mondta Kovács Kálmán, a tárca vezetője sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten. Ez az összeg a tárca teljes költségvetésén belül 10 százalékos részarányt képvisel, ami jól jelzi a minisztérium elkötelezettségét az innováció iránt. "A remények szerint az elkövetkező évben legalább szinten marad az informatikai K plusz F támogatottsága" - mondta Kovács Kálmán.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, MTI, 2003. augusztus 21.

Adatbank alapkő-letétele -- Vincze Gábor: A romániai magyarok történeti kronológiájaFEL

A kolozsvári Jakabffy Elemér Alapítvány, számos társadalomtudományi kutatás befogadója és mentora, egy olyan romániai magyar on-line adatbank felállításának tervét készítette el, amely, ha akár részben is megvalósul, jelentősen gyarapítja majd az erdélyi magyar digitális kincstárat. A tervezett multimédia könyvtárat valószínűleg elsősorban a diákok és a kutatók használnának, de kialakítása révén azon leszünk -- ez lenne a Transindex csapat kompetenciája -- hogy böngészését a nem szigorúan vett szakközönség is tartalmas időtöltésnek tekintse. Az adatbank első modulja Vincze Gábor szakmai berkekben jól ismert és gyakran hivatkozott kronológiájának első része, amely az 1944-1955-ös korszakot öleli fel. "Az adatbank kiépítésének első, tesztfázisában még Vincze Gábor kronológiájának folytatását és Kuszálik Péter sajtóbibliográfiáit tesszük közzé. A második szakaszban reményeink szerint számos további bibliográfiát, kronológiát, statisztikát, térkép- és helységnévtárat, címtárat és linkgyűjteményt internetesítünk. E mellett például kutatók vendégoldalainak, tanulmánytáraknak is helyet fogunk adni. A következő szakaszban a természettudományok felé is nyitunk, tervezünk például egy Erdély flóráját és faunáját bemutató multimédiás fejezetet is. És most, ezzel a hatalmas információmennyiséget feldolgozó kronológiával letesszük a leendő adatbank alapkövét, amely itt érhető el, de hamarosan olvasható lesz hivatalos helyén, a link is."

Régebbi hírforrás(ok): Transindex, 2003. aug. 14., link

Korrupcióellenes adatbázisok az internetenFEL

Úgy tűnik a kormány két legyet kíván ütni egy csapásra. Terveik szerint ugyanis az üvegzseb-program kiteljesítéseként az összes, közpénzre kötött szerződést nyilvánosságra akarja hozni a világhálón. Ez remélhetőleg együtt fog járni a közélet megtisztulásával és az Internet fokozottabb használatával is.

Régebbi hírforrás(ok): link

Számítógép-történeti kiállítás nyílt az IHM-benFEL

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter 2003. augusztus 19-én megnyitotta a minisztérium épületében megrendezett "A számítástechnika mindenkié" című, a főleg a 70-es, 80-as évek hazai és külföldi számítógépeit, perifériáit, informatikai eszközeit és módszereit bemutató kiállítást.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. aug. 20., link

Skócia: mobil videoüzenet a kormánytólFEL

skót kormány - kísérleti jelleggel - mobiltelefonokra küldött videoüzenetek formájában kívánja értesíteni a lakosságot a legfrissebb hírekről. Idén szeptembertől kezdve Skócia állampolgárai igényelhetik, hogy kormányuk mobil multimédiás hírüzeneteket küldjön mobiltelefonjukra. A kabinet a tervek szerint a szeptemberben kezdődő tesztüzem során 2-3 hónapon keresztül - a jelentkezők készülékeinek típusától függően - képet, letölthető videót küldene, vagy streamet sugározna a szolgáltatás igénybe vevői számára. Az üzeneteket egy "kiber-bemondó" olvassa majd fel. A jelentkezők naponta egy, de minimum heti 2-3 üzenetet kapnak majd. Amennyiben sikerrel zárul a tesztidőszak, a kormány a jövő évtől minden bizonnyal szélesebb körben is elérhetővé teszi a szolgáltatást.

Régebbi hírforrás(ok): Origo, 2003. 08. 18., link

Muravidéki életrajzi lexikonFEL

Mintegy három éves kitartó gyűjtőmunka és levelezés eredménye a Muravidéki életrajzi lexikon digitalizált formában. A számítógépek és a világháló térhódításával egyidőben szlovéniai viszonylatban az elsők között indítjuk be ezt a virtuális életrajzi lexikont a muraszombati könyvtár magyar honlapján. Célunk az, hogy naprakész friss adatokkal szolgáljunk a világhálón keresztül vidékünk neves személyiségeiről, akik a középkortól kezdve egészen napjainkig nyelvi, nemzeti hovatartozástól, vallási s politikai nézettől függetlenül itt éltek s alkottak (ma is élnek és alkotnak) s valami hasznosat tettek a közjó érdekében. Indulásként mintegy száz neves muravidéki személyiség rövid életrajzi adatait tesszük közzé az általuk kiadott könyvek, tanulmányok, valamint a róluk szóló cikkek és méltatások jegyzékével. Az adatgyűjtés során részben a COBISS egységes szlovén könyvtári adatbázisra támaszkodtunk, felhasználtuk még a Zalai Életrajzi Lexikont, a Magyar Életrajzi Lexikont, s Szinnyei József: Magyar írók élete és munkái c. műveket. Köszönet mindazoknak, akik 2002 tavaszán ott voltak az indulásnál s "nagy terveink kovácsolásánál" s számos hasznos adattal, s tanáccsal támogatták szerény kezdeményezésünket. Ld.:
link
Kapcsolódó oldalak:
- Szlovéniai magyar irodalmi lexikon
link
- Muravidéki magyar elektronikus könyvek
link
- Tanulmányok és szakcikkek link
- Napi- és hetilap olvasóterem link
- Szlovén könyvtári adatbázis (270 könyvtár) link

Régebbi hírforrás(ok): Pap József

Portál kézműveseknekFEL

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége a Széchenyi-terv keretében elnyert pályázat alapján, a Gazdasági Minisztérium támogatásával kezdett hozzá a MesterPorta.hu internetes portál létrehozásához. A fejlesztést a C.Enter Információ-Technológiai Kft. végezte.

Hírforrás:
2003. augusztus 27.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. aug. 14., link

Budapesti Információs Portál indulFEL

A tervek szerint szeptember közepén indulna a Budapesti Információs Portál, mely egyfajta szakmai linkgyűjteményként működne. Az oldalra budapesti mozik, múzeumok, színházak, éttermek, üzletek, ügyvédek, szervízek jelentkezését várják, a regisztráció ingyenes. Az oldalra ellátogatók az őket érdeklő adatokat egy kereső segítségével lelik majd meg.

Régebbi hírforrás(ok): Számítástecnika, 2003. 08. 25., link

Harvard University Press - Course adoption textsFEL

Minden bizonnyal sokan ismerik és kedvelik a nagynevű Harvard University Press kiadó hagyományos kiadványait. Ezúttal egy újfajta kezdeményezésre hívnánk fel az olvasók figyelmét, amelynek révén az említett kiadó az online térben teszi ingyenesen elérhetővé egyes könyvek teljes szövegét. Igaz, az Acrobat Readerben olvasható kurzuskönyvek nem nyomtathatók, csak a monitorról olvashatók. Tartalom: link

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél No.215, 2003. aug. 22.

Átadták a gazdasági minisztérium új honlapjátFEL

Augusztustól 19-tol érhető el nyilvánosan a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium új, integrált intra- és internetes portálja. Az új portál kialakítása nemcsak egy egyszerű továbbfejlesztés, a fejlesztéssel párhuzamosan számos változás is történt a GKM belső működésében. Az új portál egyéves munka eredménye, a koncepció megalkotása tavaly augusztusban, a műszaki fejlesztés tavaly novemberben indult.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. aug. 19., linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról