Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2015/16., ápr. 22.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Mennyiben járul hozzá a könyvtár az egyetem rangsorbeli jobb helyezéséhez?
Mi a CRIS? -- bibliometriával is segíthető az egyetemi döntéshozatal
Szadomazo és lefejezős videóról is tájékoztat -- A könyvtáros változó szerepe (olvasóink szavazatára)
Tavasz az Enzt Könyvtárban
Mi lehet használóink számára legfontosabb a könyvtárunkban?
Mit kell tudnia egy könyvtárvezetőnek az érzelmi munkáról?
Amerikai országos könyvtárszabályozási trendek 2015-ben (olvasóink szavazatára)
Információs műveltség emelése -- Tutanhamon maszkja helyett nem jó Ehnatoné
Karrier: ha kevesebb könyvet olvasnak a fiatalok, nagyobb hatású a könyvtár
Iskolai könyvtári munkavállalás -- aranyban fizetnek, majd adóznak belőle a diákok
Önkormányzati tulajdonba kerülhetnek egyes múzeumok, könyvtárak ingatlanai
E-könyvek és erkölcsi dilemmák az egyetemi könyvtárban
Poplar Library -- fotók a színes gyerekkönyvtárról
Diákmunkásból könyvtárszponzor
Helyismereti Bartók-gyűjtés a gyulai könyvtárban
A magyar operettjátszásról nyílik kiállítás a Színház- és Filmművészeti Egyetem könyvtárában
'Mackógyógyítás könyvek között' -- Szegeden
Miért maradok ki a pedagógus béremelésből? Tanítói diplomával dolgozom iskolában
Könyvek könyvtárosokról, könyvtárakról -- a Nemzeti Könyvtári Hét (USA) alkalmából
Angol nóták könyvtárosoktól, könyvtárakról
Biztos menedék Coloradóban -- helyismereti magánkönyvtárt alapítanak
Sárkányos Gyerekkönyvtár a könyvtárosok világnapja alkalmából (videó)
Nem értékesíthetők a használt e-könyvek?

Analógiák

Ránézek a könyv vonalkódjára, s megjelenik szemüvegemen a könyvkritika?

Praktikus

Szeretne egy jó és ingyenes diktafont? Töltse le ezt

Kiemelt Katalist-hír

Könyvtárosi munkaerő-prognózis készül?

Kisszínes

Már a szülők az igazán Facebook-függők
Lovaskocsis mozgókönyvtár
Nagy változás az egyik legnépszerűbb torrentoldalon
Hét mondat, amit soha ne mondj a beosztottaidnak


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Mennyiben járul hozzá a könyvtár az egyetem rangsorbeli jobb helyezéséhez?FEL

Az egyetemi menedzsmentek és testületek számára a kutatási és oktatási tevékenységek nyilvántartása, komplex értékelése, monitoringja segít a stratégiai és finanszírozási döntések megalapozásában. Klasszikus időkben az egyetemek tudományos erejét a könyvállomány nagysága is jellemezte. Ma az egyetemi kutatás és oktatás indikátorai a publikációs és hivatkozási nyilvántartásokban vagy egyéb, média- és döntéshozói megítélést is formáló erővel bíró rangsorokban öltenek testet (Fábri, 2014) -- ezek menedzselése egyszerre szakmai és kommunikációs feladat. A bibliometriai, szcientometriai és metatudományi elemzések, kutatások és szükség szerinti oktatási/képzési programok az egyetemi kutatói közösség egésze számára közvetlenül is hasznosíthatóvá teszik ezt az aktivitást.


Mi a CRIS? -- bibliometriával is segíthető az egyetemi döntéshozatalFEL

A tudományos teljesítmények elemzéséhez és bibliometriai mutatók meghatározásához általában a nagy nemzetközi bibliográfiai adatbázisok (pl. Web of Science, Scopus) szolgálnak forrásul. Ezek különösen alkalmasak olyan szakterületek esetében, ahol az angol az elsődleges publikációs nyelv, és a publikációk nagy többsége folyóiratcikk. Számos vizsgálat és tanulmány mutatta be ezen eszközök használatának nem kielégítő voltát a nem angol domináns, illetve monografikus publikációs gyakorlatú tudományterületek (azaz jellemzően a társadalomtudományok és humaniórák) esetében. Ezekben az esetekben érdemes az összefoglalóan Current Research Information Systems (CRIS) néven emlegetett tájékoztató adatbázisokat használni. Spanyolországban számos olyan információs adatbázis működik, melynek segítségével a kurrens kutatási tevékenység követhető nyomon egyes intézmények (pl. egyetemek), illetve egyes területek (pl. tartományok) tekintetében. Ilyen adatbázisokat használtak forrásul ahhoz, hogy a két katalán egyetem publikációs tevékenységét részletesen elemezzék a humán és a társadalomtudományok területén.(ref.: Mohor J.)


Szadomazo és lefejezős videóról is tájékoztat -- A könyvtáros változó szerepe (olvasóink szavazatára)FEL

A könyvtárosnak a legfurcsább kéréseket is meg kell válaszolnia. Hammad Khan texasi főiskolai könyvtáros szerint érdekes, és néha meglepő információkat kell a diákok számára megkeresnie. Legutóbb a főiskola rektorának füle hallatára magyarázta el az egyik diáknak a szado-mazo technikák megfelelő alkalmazását.
Bevallása szerint is elég furcsa volt a helyzet, de meggyőződése, hogy könyvtárosként képesnek kell lennie az információszolgáltatásra. A Google már sok embert meggyőzött arról, hogy már nincs szükség könyvtárosra, de ennek ellenére a szakma mégis megmaradt, és még mindig szükségesnek bizonyul.
Khan úgy véli, hogy bármilyen kényelmetlen is ilyen kérdésekkel foglalkozni, ennek ellenére jobb, ha a könyvtáros keres valós adatokat, mintsem hogy elküldje a kérdezőt, aki magára maradva kutakodik majd az interneten. Sok feladata van a könyvtárosoknak. Sokan keresnek információt a katonai alakulatokkal, jogi kérdésekkel, önéletrajzírással kapcsolatban.
Néhány 'érdekes' kérdést már intéztek Khanhoz és munkatársaihoz: Hol kapható marihuána? Hol található lefejezéssel kapcsolatos videó? Furcsa szexuális beidegződések?
Kahn biztosan állítja, hogy a 'könyvtárosság' egyáltalán nem unalmas szakma. Ő bármikor készen áll arra, hogy választ adjon a legképtelenebb kérdésekre is. (ref.: NM)


Tavasz az Enzt KönyvtárbanFEL

A Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi, Kertészettudományi és Tájépítészeti Karainak Entz Ferenc Könyvtára link abban a szerencsés helyzetben van, hogy lényegében egy arborétum közepén fekszik a Gellért hegy lábánál. Így a tavasz (és az ősz) különösen szék környezetet varázsol az ott tanulók és ott dolgozók köré. Képgaléria: link (MG)


Mi lehet használóink számára legfontosabb a könyvtárunkban?FEL

Mi lehet használóink számára legfontosabb a könyvtárunkban? -- tettük fel a kérdést a múlt héten. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
8 - sokat kölcsönözhet
2 - használó lehet
23 - előbbre jut a könyvtár használatával
3 - egyéb
4 - jó ár--érték-arányt nyújt a könyvtár.
-- A könyvtárosok a használók szemszögével a használóközpontű megközelítést alkalmazták -- ellentétben a két héttel ezelőtti felmérésünk eredményével, amikor a könyvtár kommunikációs súlypontja felől közelítettünk. (MG)


Mit kell tudnia egy könyvtárvezetőnek az érzelmi munkáról?FEL

A cikk az érzelmi munkát könyvtári környezetben mutatja be, és a vezetőknek kínál stratégiákat, melyekkel az érzelmi munka negatív hatásai minimalizálhatók mind a munkatársak, mind az olvasók körében. A tanulmány ismerteti az érzelmi munka összetevőit, és olyan válaszszint-rendszert mutat be, ahol minden szintre a megfelelő stratégia áll rendelkezésre (esemény, képzés, felügyelet, az emberi erőforrások, szervezeti kultúra). Ezek a stratégiák a vezetőknek adnak ötleteket az érzelmi munka hatékony intézményi kezelésére. Az érzelmi munkavégzés hatásainak a megértése és olyan eszközök kifejlesztése, amelyek ellensúlyozzák a potenciális negatív következményeket, pozitív munkahelyi légkört és az olvasók jobb kiszolgálását eredményezheti. (Mit kell tudnia egy könyvtárvezetőnek az érzelmi munkáról?; sajnos csak autoref.)


Amerikai országos könyvtárszabályozási trendek 2015-ben (olvasóink szavazatára)FEL

A könyvtár létezését, fenntartását is szabályozó törvények felölelik pl.: titoktartás kérdése, az állami és megyei támogatás megléte, könyvtárosi továbbképzés, a szerzői joggal kapcsolatos felvetések.
Az ALA nemrég kiadott közleményében nemcsak ezekkel a kérdésekkel foglalkozik. A jelentésben szóba került az iskolai könyvtárosok létének fontossága. Ezzel a kérdéssel manapság gyakran foglalkoznak, mert egyre több helyen zárják be, szüntetik meg az iskolai könyvtárakat pénzügyi gondokra hivatkozva.
1965-ös rendelet: az állam garantálja az iskolák, ezen belül a könyvtárak anyagi támogatását. 2001-ben a 'No child left behind' nevű törvényen keresztül az iskolákat anyagi támogatásban részesítették, viszont az iskolai könyvtárakat nem számították bele a támogatottak körébe.
- Az 2015 februári törvényváltoztatás szerint (Skills Act) kibővítenék a könyvtári tevékenységeket, mely a következőt takarja:
-nagyobb lehetőségeket kapnak a tanárok és a könyvtári dolgozók is a további professzionális fejlődésre.
-elősegíti a tanárok és könyvtárosok közötti kapcsolatok fejlesztését.
-biztosítja a megfelelő tankönyvek elérését azon diákok számára, akik nem a tipikus , megszokott háttérrel rendelkeznek.

- A titoktartásra vonatkozó rendeletek létrejöttében aktív szerepet játszik az ALA is.
- Az állami könyvtári támogatás kapcsán Obama 2015-ös költségvetési tervében $8.8 millió kért a Kongresszustól, melyet a könyvtárak és múzeumok ingyenes elektronikai hozzáférhetőségére fordítanának.
- A munkaerő-piac támogatásában a könyvtárak is kiveszik részüket. Egy tavaly júliusi törvény szerint a közkönyvtárak állami támogatást kaphatnak a munkalehetőségek hatékonyabbak közvetítő programokra.
- E-rate néven 2 törvény is nagyban finanszírozza az iskolai telekommunikációs szolgáltatásokat. (ref.: NM)


Információs műveltség emelése -- Tutanhamon maszkja helyett nem jó EhnatonéFEL

Jávorka Brigitta kutatómunkája során létrehozott egy 12 hetes információs műveltség fejlesztő mintaprogramot, amelynek kiemelt részeit két egymástól nagyon eltérő terepen is kipróbálta a gyakorlatban: a Pécsi Gyermekotthonban, illetve a baranyai kistelepüléseket járó könyvtárbuszon. Az utóbbi színhelyen szerzett tapasztalatokból született az OTDK dolgozata. A munka során 16 településen összesen 28 gyerek töltötte ki a feladatlapokat, akik életkora 7 és 19 év között változott. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sok esetben nincs akkora különbség a gyerekek teljesítménye között, mint ami az életkori különbségük alapján elvárható lenne: néha a 12 éves gyerekek gyakorlottabban oldanak meg keresési feladatokat, mint a 19 évesek. Ugyanakkor még a legszegényebb ormánsági településen sincs látványos probléma a gyerekek digitális írástudásával, a számítógép használatával kapcsolatban megfelelő ismeretekkel rendelkeznek, ám a keresések során egyértelműen kiderül, hogy nem megfelelő az információs műveltségük Pl.:
- találataikat nem értékelték (mikor Tutanhamon fáraó halotti maszkjáról kellett képeket keresni, Ehnaton fáraó szobrait ugyanúgy elfogadhatónak ítélték)
- ömlesztett adatok között keresővel sem találták meg a számukra szükséges információkat
- nem használtak szinonimákat, csak szó szerinti kereséseket futtattak.
A foglalkozások során a gyerekek látványos fejlődést mutattak (például a keresések során jöttek rá, hogy a tartalomjegyzék használata mennyiben segítheti a megoldásaikat, de volt olyan weboldal, amelynek a súgó rendszerének használatát fedezték fel egyedül).

Hírforrás: Jávorka Brigitta
2015. április 22.  • Továbbküldöm a hírt

Karrier: ha kevesebb könyvet olvasnak a fiatalok, nagyobb hatású a könyvtárFEL

Címkék: olvasás | USA | felmérés |

Korábban ismertetett link hírre visszatérve a folytatás:
A karrier támogatásának hatékonyságában a legfontosabb tényezők relevancia szempontjából sorrendben a következők: könyvtárhasználat, iskolázottság, kor, nem, olvasási gyakoriság, internethasználat. Minél gyakrabban használják a válaszadók szakmai céljaikra a könyvtárat és az internetet, minél szakképzettebbek és fiatalabbak, ellenben minél kevesebb könyvet olvasnak, annál nagyobb hatással lesz számukra könyvtár a hivatásuk területén. A nemek közötti különbség csak ezen a területen jelentkezik: a nők hasznosabbnak érzik a könyvtárat, mint a férfiakat. (Modellek a közkönyvtárak hasznosságának elemzésére; ref.: Jávorka B.)
-- A fenti meglepő eredmény magyarázata lehet, hogy a középkorúak (a fiatalabbakhoz és idősebbekhez képest) kevesebbet olvasnak. A modell szerint a könyvolvasás növekszik az életkorral, de a könyvolvasás negatív hatással van a karrier-célú könyvtárhasználatra. Noha az idősebb emberek aktívan olvasnak, kevéssé használják karrier-célokra a könyvtárat -- írja a forráscikk. (ref.: MG)


Iskolai könyvtári munkavállalás -- aranyban fizetnek, majd adóznak belőle a diákokFEL

Csodát tesznek a győri Kossuth Lajos Általános Iskolában a főképp hátrányos helyzetű roma gyerekekkel. Együtt tűzik ki az egyénre szabott célokat, kudarc esetén nem büntetnek, azt is jutalmazzák, ha valaki segít a gondnoknak, és nem csak akkor hívják be a szülőket, ha baj van a gyerekkel. A speciális, amerikai minta alapján működő módszer működik, az iskola minden mutatója jelentősen javult, de a legfontosabb, hogy a gyerekek és a tanárok is szeretnek ott lenni.
... A gyerekek ugyanis minden megkeresett aranyuk után havonta adóznak, cserébe pedig az osztályok így összegyűlt közpénzéből különféle fejlesztésekre számíthatnak. A Pressley Ridge mintája alapján a győri iskolában működik egy 'munkaügyi központ' is, amin keresztül a diákok különböző iskolai feladatokra jelentkezhetnek -- szintén iskolai aranyakért. Legyen az segítség a gondnok Imre bácsinak apró javítási munkákban, vagy a könyvtárosnak a leltárazásban link esetleg egy vers elszavalása egy iskolai ünnepségen -- mindegyik munkára személyesen, a munkaügyi központban kell jelentkezni.


Önkormányzati tulajdonba kerülhetnek egyes múzeumok, könyvtárak ingatlanaiFEL

Állami tulajdonból önkormányzatiba kerülhetnek egyes megyei hatáskörű múzeumok és könyvtárak ingó és ingatlan vagyontárgyai, ha a parlament elfogadja az erről szóló fideszes önállói képviselő indítványt.
Az előterjesztés célja, hogy a megyei hatáskörű városi múzeumok és megyei könyvtárak állami tulajdonú ingó és ingatlan vagyona a fenntartó önkormányzathoz kerüljön. Ez a lépés összesen 154 ingatlant érint, az átadott vagyon elidegeníthetetlen és kulturális közfeladat ellátáshoz kötött.


E-könyvek és erkölcsi dilemmák az egyetemi könyvtárbanFEL

1. Az egyetemi hallgatók, oktatók és a 'külsősök' megkülönböztetés. Utóbbiak kiszolgálása e-folyóiratok vagy tájékoztatási segédletek esetén akár megoldhatatlan is lehet, hiszen sok esetben korlátozott a hozzáférés, illetve sok időbe telne.
2. A magas színvonalú szolgáltatásra törekvés és a szerzői jogok tiszteletben tartása közötti konfliktusból ered: figyelembe kell venni a használat ellentmondásos követelményeit, melyek akadályozzák a könyvtárosokat és az olvasókat, a diákokat el is kedvetlenítheti a sok korlátozás.
3. A jelen és a jövő olvasóinak igényei közötti konfliktus okozza. Most az egyetemi könyvtárak temérdek e-könyvet szereznek be, mert nem kell hozzá raktár, és többnyire távolról is elérhetők. De mi lesz 10, 20 vagy 25 év múlva? Számos mű csak papíron jelenik meg: ezekről sem szabad lemondani. (E-könyvek és erkölcsi dilemmák az egyetemi könyvtárban; ref.: Murányi L.)


Poplar Library -- fotók a színes gyerekkönyvtárrólFEL

London Poplar városrésze könyvtárának link új gyerekkönyvtári részlege a szivárvány minden színében pompázik.

Régebbi hírforrás(ok): link

Diákmunkásból könyvtárszponzorFEL

A tér a hallgatók, szakkönyvtárosok, gyüjtemények és a legfejlettebb technológia találkozási pontja, egyfajta 'technológiai homokozó' lesz, ami arra szolgál, hogy a hallgatók egyéni vagy csoportos kutatási projektjeiket helyben és a könyvtári szakértőkkel együttműködve tudják végezni. Evans Lam egyébként hallgató korában egy ideig a kölcsönzőpultban dolgozott, hogy kiegészítse az ösztöndíját. Abban, hogy adakozás során a könyvtárnak is jutott, ez nem volt éppen az utolsó motívum. Így emlékszik vissza: 'Az egyetemi életem középpontja az ikonikus Rush Rhees Könyvtár volt (ez a központi könyvtár neve - K.P.) Ez volt az otthonom, ahol tanulhattam, felfedezéseket tehettem, kapcsolatokat építhettem, sőt, aludhattam is és élvezhettem a nyugit. A tandíj és albérlet fizetése végett a kampuszon végzett különféle munkáimnak is ez volt a központja. Remélem, hogy az Evans Lam tér mindezekkel a high-tech felszerelésekkel továbbra is a hallgatók ismeretszerző-, tudás-, ötletgyári-, barátkozási- és ihletadó központja lesz. Meliora!' (Meliora! = Még jobbat! - az egyetem mottója). Ezt akár egy szép egyetemi könyvtár-definíciónak is felfoghatjuk.


Helyismereti Bartók-gyűjtés a gyulai könyvtárbanFEL

Görgényi Ernő polgármester és Kónya István alpolgármester átadta a gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtárnak a Bartók Béla által 1906-ban Gyulán és Gyulaváriban gyűjtött 213 népdal hangfelvételét, kottáját és lejegyzéseit.
A Gyula városának átadott DVD-n 214 hangfájl és 192 lejegyzés, valamint 36 fotó található. A városvezető kifejtette: Bartók Béla először az 1906. július 20-i nyári vásárra érkezett Gyulára, ahová Galgóczy Géza, a józsefbenedeki uradalom gazdatisztje invitálta azért, hogy a zeneszerző meghallgathassa a környék híres muzsikását, a Vágási nevű dudást. Bartók július 29-én találkozott Galgóczy cselédlányával, Illés Pannával és Borek András parasztemberrel is, tőlük gyűjtött népdalokat.
-- A hír nem szól arról, hogy az említett dokumentumok eddig hol voltak. (MG)


A magyar operettjátszásról nyílik kiállítás a Színház- és Filmművészeti Egyetem könyvtárábanFEL

Párizsi élet -- (nem csak) Pest-Budán címmel nyílik kiállítás a Színház- és Filmművészeti Egyetem könyvtárában április 23-án.
Az idén 150. születésnapját ünneplő intézményben Nádasdy Kálmán - korának meghatározó művészegyénisége, akkori főigazgató -- kezdeményezésére jött létre a könyvtár zenei részlege. Ennek jelenlegi állománya 9000 kotta és 2563 hangzódokumentum. Az ezekből készült friss tematikus válogatásban daloskönyvek, brosúrakivonatok, kézirattal ellátott súgópéldányok, partitúrák, színházi zsebkönyvek szerepelnek. A látogatók olyan érdekes csemegéket tekinthetnek meg, mint az ?Országos Magyar Királyi Színművészeti Akadémia 1914/15-iki tanévről szóló értesítője? évkönyv, vagy egy 1864-es cenzori bejegyzésekkel ellátott Offenbach, Az átváltozott macska kottapéldány.
A kiállítás időrendben a pesti Nemzeti Színháztól, a Népszínházon keresztül jut el a kuplé műfajáig és az operett játszás virágkoráig, s egészen az ötvenes évekig mutatja be az SZFE könyvtárának kincseit.


'Mackógyógyítás könyvek között' -- SzegedenFEL

Óvodás és kisiskolás korú gyermekek gyógyíthatják a macikat a Szegedi Orvostanhallgatók Egyesületének tagjaival a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában április 18-án, szombaton 10-től 15 óráig.
'Mackógyógyítás könyvek között' -- olvasható a szegedi program Facebook-oldalának meghívóján. Azaz: 'Egy nagy játék kicsiknek, ahol oldódik a gyermekek félelme az orvostól, 'szuritól'; ismereteket szereznek saját testük működéséről; fölfedezik a világot a betegek és fogyatékkal élők szemszögéből.'


Miért maradok ki a pedagógus béremelésből? Tanítói diplomával dolgozom iskolábanFEL

Iskolakönyvtárban dolgozom tanítói diplomával, ember és társadalomismeret fakttal és könyvtár asszisztensi végzettséggel. 2013-ban, mikor napköziből újra a könyvtárba kerültem (előtte 3 évet dolgoztam már ott), elvették a 20 nap pótszabadságom, persze én sem kaptam fizetésemelést. Szeretném tudni, hogy a pedagógiai asszisztens miért kap +20 nap szabadságot, hisz ő is pedagógiai munkát segítő, mint én. A fizetésem még a 100 ezer forintot sem éri el nettóban. Kérdésem, miért a kivételezés és kapok e szeptembertől béremelést, ahogy állítólag ígérték, és mennyit? Ugyanis diplomával egy szinten vagyok a titkárnővel a technikai dolgozókkal. Nem a diplomámmal kérkedem, csak nem értem, miért?


Könyvek könyvtárosokról, könyvtárakról -- a Nemzeti Könyvtári Hét (USA) alkalmábólFEL

A Nemzeti Könyvtári Hét (USA) alkalmából Caitlin Kleinschmidt egy csokor olyan kötetet gyűjtött össze, melyek könyvtárakkal és / vagy könyvtárosokkal foglalkoznak. Íme a lista:
1. Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka / The Shadow of the Wind
2. Elizabeth Kostova: A történész / The Historian
3. Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége / The Time Traveler's Wife
4. Umberto Eco: A rózsa neve / The Name of the Rose
5. A. S. Byatt: Mindenem / Possession
6. Roald Dahl: Matilda
7. Nicholas A. Basbanes: A Gentle Madness: Bibliophiles, Bibliomanes, and the Eternal Passion for Books
8. Marilyn Johnson: This Book Is Overdue!: How Librarians and Cybrarians Can Save Us All
9. Geraldine Brooks: People of the Book


Angol nóták könyvtárosoktól, könyvtárakrólFEL

(via Facebook, Koreny Á.)


Biztos menedék Coloradóban -- helyismereti magánkönyvtárt alapítanakFEL

Egy könyvesboltot irányító házaspárnak 1986 óta érlelődött a terve, miszerint létrehoznák a Rocky Mountain Land Library-t. A könyvtárban minden olyan információ fellelhető lenne, ami a nyugati területre vonatkozik: rajzok, irodalmi elbeszélések, történelmi adatokat tartalmazó könyvek, az indián populációval foglalkozó írások.
A házaspár (Jeff Lee és Ann Martin) saját maguk spórolták össze a terület megvételéhez és az engedélyekhez szükséges pénzt, valamint hatalmas személyes könyvtárat gyűjtöttek össze. Terveikben egy olyan könyvtárat képzeltek el, melyben együttesen megférnek a tudósok, a természetbarátok, a cserkészek, a diákok.
A házaspár 120,000 dollárt gyűjtött össze az évek során, most már az adományokban reménykednek, melyek segítségével hozzáláthatnának a könyvtár kivitelezéséhez.
Sokan támogatják az elképzelést, egyetemi oktatóktól kezdve egészen az állami parkok vezetőségéig.
A házaspár elmondta, hogy mikor megfogalmazódott bennük az elképzelés a 90-es évek elején, még nem gondolták, hogy ennyit változik majd a világ. Most már lehet tudni, hogy az összegyűjtött anyagokat archívumként fogják majd kezelni, ezzel is biztosítva az emlékek megmaradását. (ref.: NM)


Sárkányos Gyerekkönyvtár a könyvtárosok világnapja alkalmából (videó)FEL

3'15''-től, Dienes Éva bemutatásával.


Nem értékesíthetők a használt e-könyvek?FEL

Egy tartományi bíróság ítélete alapján Németországban nem adhatók el a digitális kiadványok. EU szintre kerül a téma.
A hamburgi legfelsőbb bíróság jogerősen elutasította a Német Fogyasztóvédelmi Központok Szövetségének (VZBV) beadványát, amely arra irányult, hogy az elektronikus könyveket újra lehessen értékesíteni - minderről a Német Könyvkereskedelmi Egyesület számolt be. Az ügy előzménye, hogy a VZBV évekkel ezelőtt olyan online könyvkereskedőket perelt be, akik a felhasználási feltételeikben kizárták a digitális és a hangoskötetek továbbértékesítését.
Analógiák

Ránézek a könyv vonalkódjára, s megjelenik szemüvegemen a könyvkritika?FEL

A magyar találmány könyvtári környezetben is értelmezhető...
-- Az Aero Glass egy okosszemüvegre fejlesztett alkalmazás, amely a pilóták navigációját hivatott segíteni. A projekt legújabb sikereként a brüsszeli Horizon 2020 uniós innovációs alap is érdemesnek találta az ötletet arra, hogy milliárdos nagyságrendben támogassa a fejlesztést.
Praktikus

Szeretne egy jó és ingyenes diktafont? Töltse le eztFEL

Ha androidosként a lehető legegyszerűbb és ingyenes diktafon alkalmazásra vágyik, akkor a Parrot jó választás.
A Parrot diktafon alkalmazása tényleg csak annyit tud, amire egy átlagos felhasználónak szüksége van, azt viszont megbízhatóan. Az Androidra ingyen letölthető alkalmazást megnyitva az alul középen látható mikrofon ikont megnyomva már indul is a felvétel, ha pedig megállítjuk, nevet lehet adni a hanganyagnak, illetve a Share lehetőséggel megosztani.
A Play lehetőség alatt láthatóak a korábban elmentett hanganyagok, amelyek innen is megoszthatóak. A jobb felső sarokban kiválasztható Settings menüpontban megadhatjuk, hogy milyen legyen a felvétel minősége (WAV vagy MP4), illetve a hangerő is alakítható. A lejátszásokhoz és felvételekhez különböző effekteket lehet rendelni, illetve hangjelzéseket.
Kiemelt Katalist-hír

Könyvtárosi munkaerő-prognózis készül?FEL

A Könyvtári Intézet a minisztérium Közgyűjteményi Főosztálya Könyvtári és Levéltári osztályának felkérésére felmérést készít a szakmai munkakörökben dolgozó könyvtárosok létszámáról, a várható nyugdíjazásokról és a státuszok betölthetőségéről annak érdekében, hogy valamennyi szakmai végzettség szintjén prognosztizálható legyen a következő évtizedben a munkaerő-piaci kereslet, ill. hogy adatokat szolgáltathassunk a könyvtáros életpálya-modell munkálataihoz. A kérdőív a fentebb említett Adminisztrációs felületen link érhető el a felmérésben érintett könyvtárak számára.
Kisszínes

Már a szülők az igazán Facebook-függőkFEL

40 éves kor alatt továbbra is okostelefonon használják a legtöbben a Facebookot, ám a smartphone-ok már minden korosztályban megelőzik az asztali gépeket -- derül ki az ArvaliCom magyarországi Facebook-használatról szóló, nem reprezentatív, online kutatásából. A korábbinál sokkal többen (45 százalék) nem kattintanak hirdetésekre, és munkát sem itt keres a többség. Érdekesség, hogy az oldalt használó fiatalok kevésbé Facebook-függők, mint szüleik.

Hírforrás: Haszon hírek
2015. április 22.  • Továbbküldöm a hírt

Lovaskocsis mozgókönyvtárFEL

Argentínában Condor Huasi nevű falucskában létrejött a mobil könyvtár projekt. A faluban nincs internet, ezért iskolások egy csoportja kitaláltak egy jó módszert arra, hogy a modern technológia nélkül saját magukat és a helyieket is szórakoztassák. A diákok egy könyvekkel teli lovas kocsi segítségével járják körbe a falut.


Nagy változás az egyik legnépszerűbb torrentoldalonFEL

Egykori alapítóira ugyan lecsapott a törvény szigora, de ez kevés volt ahhoz, hogy az egyik legnépszerűbb torrentoldal ne kezdene régi fényében, régi funkcióival tündökölni.
Jó néhány hostingcéghez elhajózott már január végi visszatérése óta a hírhedt, ám roppant népszerű torrentoldal, a Pirate Bay, s a mostani helyszín stabilnak tűnik.
A kezdeti híresztelésekkel ellentétben sok régi moderátor is visszatért a fedélzetre, és ezzel a spam problémákat is ellenőrzés alatt tarthatják. Azonban eddig hiányzott egy, az oldal szempontjából fontos funkció, a felhasználók ugyanis nem tudtak regisztrálni, így tartalmakat sem feltölteni. A regisztrációt -- árulta el a TorrentFreaknek egy TPB-s -- biztonsági okokból tartották zárva, azonban most, hogy a moderátorok visszatértek, nem kell attól tartani, hogy az oldalt elárasztják a hamisítványok.
Az elmúlt néhány hónapban a moderátor csapat alaposan megtisztította a gyanús felhasználói fiókokat -- sokkal több a csalók aránya, mint azt a felhasználók gondolnák.
Visszatekintve az elmúlt hónapokra, úgy tűnik, visszatér a régi élet a The Pirate Bayen, s bár jelenleg nem ez a leggyakrabban felkeresett torrentoldal (az élen a Kickasstorrents áll), de a hajó mindenképpen a felszínen van.


Hét mondat, amit soha ne mondj a beosztottaidnakFEL

Címkék: vezető | munkaügy |

Azért, mert valaki főnök, még nem biztos, hogy tökéletes, és néha -- amikor úgy érzi, hogy a beosztottai a türelmét tesztelik, vagy csak nem értenek vele egyet -- mondhat olyat, amit később megbánhat. Főnökként sokkal jobban meg kell válogatnia a szavait az embernek. Vannak olyan mondatok, amelyek demotiválóan hatnak, és egyszerűen nem engedheti meg egy főnök azt a luxust, hogy ilyeneket mondjon, csak azért, mert csalódott. Jótanácsok vezetőknek.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról