Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2003/31., 9. 3.

Az IFLA leleplezi az amerikai hazafias törvényt
Munkatársaink megtartása -- értékelés és megelégedettség
Innovációsközpont-avatás Gödöllőn
A könyvtári szakácskönyvek lehetséges piaca (felmérés)
Útvonaltervezés mobiltelefonnal -- ténylegesen kurrens és praktikus tájékoztatás
IHM: a Közháló program meghirdetése
Átadták az önkormányzati portálrendszer első részét
Több IKEA katalógus mint Biblia -- mesteri pr
IT: csak a mediterrán országok vannak látótávolságon belül (Menedzsmentfórum)
Kétnyelvűség és erdélyi MOKKA -- Gondolatok a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének 2003-as évi illyefalvi tanácskozásáról
Tudásmenedzsment 12. (A könyvtáros imázsa és attitűdje)
Tudásmenedzsment 13.
Egész könyvtár egy könyvben
De a Vasas-könyvtár megvan, érintetlenül (Budapest, Baross u.)
Megyehét Tolnában
Feljelentés a diákközpont ügyében
Krúdy-vetélkedő II.
A láma könyvtáros volt
Hírlevél az információbrókerségről


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Az IFLA leleplezi az amerikai hazafias törvénytFEL

Az IFLA által szervezett 69. Könyvtári és Információs Vilkágkonferencián a résztvevők Berlinben megvitatták az információhoz való hozzáférés aktuális kérdéseit. Az Egyesült Államok terrorizmusra hivatkozó korlátozó intézkedéseire reagálva a szervezet két nyilatkozatot fogadott el. Egyik a lerombolt iraki információs infrastruktúra felállítását szorgalmazza az érdekelt kormányzatok által, a másik nyilatkozat sajnálatosnak tart minden olyan rendelkezést, amely "a nemzeti biztonság nevében megsérti az emberi személyiségi jogokat és az információhoz való akadálytalan hozzáférést."
-- A lapban az olvasás szabadságával másik cikk foglalkozik: Sound Off for the Freedom to Read / Dick Kase. link


Munkatársaink megtartása -- értékelés és megelégedettségFEL

Hogyan lehet megtartani azon munkatársainkat, akik nehezen pótolhatóak, akik speciális ismereteik, tapasztalatuk, személyiségük vagy valamilyen más tulajdonságuk miatt különösen fontosak a szervezet számára? A munkaerő-gazdálkodás egyik legfontosabb feladata a vállalati célokhoz illeszkedő kompetenciákkal rendelkező szakemberek megtartása a belső munkaerőpiacon. Leginkább azok esetében kulcskérdés ez, akikből kevés van a piacon, akiknek helyettesítése költséges és nehezen kivitelezhető vállalkozás. Ezért célszerű a frissen érkezett munkatársak első napjaiban tájékozódni elvárásaikról, motivációikról, véleményükről, beállítottságukról. Ugyanezen információkat pedig naprakészen kell tartani a már régóta foglalkoztatott munkatársakról.

Régebbi hírforrás(ok): Consultation Magazin, 2003/8., link

Innovációsközpont-avatás GödöllőnFEL

Magyarország legnagyobb természeti kincsének a nemzet szürkeállományát és az ebből gondos, előrelátó munkával kinyerhető tudást, a piac és versenyképes szaktudást nevezte Medgyessy Péter hétfőn Gödöllőn, az új innovációsközpont avatóünnepségén. A miniszterelnök hangsúlyozta: az országnak nem az olcsó munkaerőre épülő tömegtermelés idevonzásában kell élen járnia, hanem a magasabb hozzáadott érték előállításában, az innovációban, a geopolitikai adottságok kihasználásában. Hozzátette: nincs versenyképesség piacképes tudás, innováció, kutatás és fejlesztés nélkül. Ezért fogadta el a kormány nemrégiben a kutatás-fejlesztésről és a technológiai innovációról szóló törvény koncepcióját. Az a cél, hogy az elkövetkező években már olyan biztosítékokat építsünk be a kutatás-fejlesztés finanszírozásába, amelyek tervezhetővé, kiszámíthatóvá teszik az ehhez szükséges forrásokat - emelte ki a miniszterelnök. Fontosnak nevezte, hogy 2006-ig a kutatás-fejlesztési ráfordítások elérjék a GDP 1,8-1,9 százalékát. A Gödöllői Innovációs Szolgáltató Központ a Szent István Egyetem, a Regionális Fejlesztési Holding Rt., valamint a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Kft. összefogásával 106 millió forintos beruházással jött létre és a Mezőgazdasági Gépfejlődéstörténeti Gyűjtemény épületében kapott helyet. A központ fő feladata - ahogy szóvivője az MTI-nek elmondta - az alkalmazott kutatások vállalkozássá fejlesztése.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, MTI, 2003. augusztus 26. link

A könyvtári szakácskönyvek lehetséges piaca (felmérés)FEL

A magyar felnőttek döntő többsége, négyötöd része tud főzni. Ugyanakkor
a férfiak egyharmada, a nőknek pedig kétharmada kedveli is a főzést --
többek között ezt állapította meg a GfK Piackutató Intézet Étkezési
szokások 1989-2003 című felmérése.

Régebbi hírforrás(ok): Menedzsmentfórum 2003. 08. 26. link

Útvonaltervezés mobiltelefonnal -- ténylegesen kurrens és praktikus tájékoztatásFEL

A forgalmi dugók elkerülésére internetes, és SMS-ben is lekérhető útvonalajánló rendszert dolgoz ki a BME a fővárosi önkormányzat megbízásából, adta hírül az InfoRádió. A majdani szolgáltatást igénybevevők megtudhatják, hogy budapesti célpontjukat az adott időben milyen utakon és milyen hamar érhetik el.

Régebbi hírforrás(ok): Index, 2003. augusztus 28., link

IHM: a Közháló program meghirdetéseFEL

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter augusztus 27-én bejelentette, hogy a minisztérium ma öt, a jövő héten pedig további két közbeszerzési eljárást indít a Közháló első fázisának megvalósítására.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. aug. 28., link

Átadták az önkormányzati portálrendszer első részétFEL

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) átvette és ki is fizette az önkormányzati portálrendszer site-jainak első csomagját, mely az econet.hu által a rendszerben fejlesztendő közel 150 önkormányzati portál csaknem felét érinti.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. szept. 2., link

Több IKEA katalógus mint Biblia -- mesteri prFEL

A svéd IKEA bútoráruház katalógusaiból világszerte több példányt nyomtattak, mint a Bibliából valaha. Sem Shakespeare művei, sem pedig a Harry Potter könyvek nem jelentek meg annyi példányban, mint a különböző lámpákról, bútorokról, ágyakról szóló katalógus- adta hírül a Dagbladet felmérése. Szerte a világban 28 nyelven 130 millió darab IKEA katalógus készült, s az idén is 36 ország lakói várják az új termékeket bemutató füzetet. Talán a katalógusnak is köszönhető, hogy a tavalyi évben 286 millió ember látogatott el a 175 IKEA áruház valamelyikébe világszerte.
-- Vannak olyan témák, amelyeket kedvel a sajtó, vannak, amelyeket az olvasók fogadnak szívesen. Az autók mindkét szempontból előnyös helyzetben vannak. Az egészséges életmód témáját inkább csak a sajtó kedveli. A margarinok gyártói vagy például a könyvtárak mindkét szempontból előnytelen helyzetben vannak. A bútorok sem tartoznak a sajtó kedvenc témáihoz. A sajtó tehát "önként" nem tudósít arról, hogy új IKEA-katalógus jelent meg. Az áruház ilyen esetben vagy a pr-nél alacsonyabb hatású reklámhoz fordulhat, vagy -- mivel "egyenesben" nem adható el a hír -- nekilát a hírgenerálásnak. A példában egy közhely megkérdőjelezésével ér el figyelmet, melyre már vevő a sajtó. A költségek így sem elhanyagolhatóak (ld. felmérés készíttetése), de az üzenetet nem kíséri a reklámmal járó gyakori befogadói elutasítás. A pr-t alkalmazó kereskedő üzenete -- hogy ti. rövidesen megjelenik a katalógusunk -- így egy másik, egyébként számára kevésbé fontos üzenet által jut el a kívánt célcsoporthoz. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

IT: csak a mediterrán országok vannak látótávolságon belül (Menedzsmentfórum)FEL

Az Uniós régiók közül csak a spanyolok, illetve portugálok vannak az informatika helyzetét tekintve látótávolságban. Az EU fejlettebb részei és hazánk között komoly informatikai szakadék húzódik - állapította meg a GKI Gazdaságkutató Rt részvételével zajlott összehasonlító kutatás.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kétnyelvűség és erdélyi MOKKA -- Gondolatok a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének 2003-as évi illyefalvi tanácskozásárólFEL

- Tavaszi Hajnal tapasztalatai szerint a Bihar megyei községi könyvtárak helyzetét jelentősen befolyásolja, hogy a községekből kivonult az értelmiség; sok tanár ingázik, gyakran a show-business hatása érződik a falunapok rendezvényein. A nagyváradi magyarság nem látogatja a megyei könyvtárat. Hangsúlyozta a kétnyelvűség fontosságát a szórványvidéken, ti. hogy a könyvtáros román fórumon is hiteles lehessen.
-- Kiss Jenő tapasztalata szerint a Kovászna megyei községi könyvtárak helyzete nagyban hasonlít a Bihar megyeiekre. A helyzet azonban még siralmasabb a regáti könyvtárakban. Magyarországi könyvtárakkal való testvérkönyvtári kapcsolatok alakítására ösztönözte a résztvevőket.
-- Hermann Gusztáv: A Székelyudvarhelyi Municípiumi Könyvtár 1,8 milliárd lejből gazdálkodott 2002-ben, amelyből 15% jutott szerzeményezésre. A beiratkozott olvasók száma 4728 (13,5%), a kölcsönzött kötetek száma meghaladta a 80 ezret. Internetes szolgáltatás bevezetését tervezik. A könyvtári kutatómunka eredményeit az Areopolis tanulmánykötetben jelentetik meg.
-- Kálóczy Katalin hangsúlyozta, hogy a NKÖM Nemzeti Etnikai és Kisebbségek Főosztálya az állománygyarapítás helyett a regionális könyvtárügy egészét megmozgató tevékenységek támogatására helyezi a hangsúlyt (internet, szoftverek, szakmai képzések, stb.)
-- Monok István szerint noha a Nemzeti Könyvtár feladata a határon túli könyvtárak támogatása, a 16 helyett 6-ra csökkent kötelespéldány adományozásra nem ad lehetőséget. A határon túli hungarikákért viszont cserét kínál az OSZK. A MEK gazdagítása érdekében az erdélyi kiadók elektronikus anyagainak begyűjtésére biztatott. Javasolta továbbá egy közös erdélyi katalógus megépítését (a MOKKA mintájára).

Régebbi hírforrás(ok): Bákai Magdolna, könyvtárfelelős, Gyergyószentmiklós

Tudásmenedzsment 12. (A könyvtáros imázsa és attitűdje)FEL

"Egy nagy gyógyszergyártó cég vezérigazgatója információkat gyűjtött a malajziai piaci kondíciókról, és ezért beszámolókat kért a vállalati könyvtárostól, a marketingigazgatótól, és a stratégiai tervezésért felelős egyik idősebb elnökhelyettestől. A könyvtáros által összegyűjtött információk messze a legjobbak voltak. Gondosan összeállított feljegyzésében a Világbank és más alapvető források legfrissebb adatait is figyelembe vette. Az elnökhelyettes néhány üzleti hetilapból származó cikket ollózott össze. Mivel a vezérigazgató úgy gondolta, hogy bizonyára az elnökhelyettesé a legértékesebb munka, a könyvtáros jelentését értékelte a legalacsonyabbra. Az információt nyújtó rangja (és valószínűleg a stratégiai tervező szerepének megítélése) elfogulttá tette a döntést. Amikor a vállalat többi vezetőjének - a forrásra vonatkozó bárminemű jelzés feltüntetése nélkül - megmutatták a konkrét anyagokat, mindenki a könyvtáros összeállítását tartotta a legmagasabb szintűnek." A tudásmenedzsment minden munkatárs feladata, tehát az ideális állapot az, ha a tudással foglalkozók technikai tudással és intuitív képességekkel is bírnak. Ám kevesen képesek saját ismereteik megfogalmazására, megszerkesztésére. S még kevesebb, akiknek van idejük leülni és rendszerezni tudásukat. E feladattal legközelebbi rokonságban a könyvtárosság és újságírás áll. E két szakma képviselői lehetnek tehát legnagyobb eséllyel a tudásmenedzsment katalizátorai. Könyvtári példa: "Az Owens-Corning vállalati könyvtára "tudás-forrásközpont" lett. De nem kizárólag a név változott. A korábbi könyvtárosok szakítottak azzal a gyakorlattal, hogy ne tegyenek mást, csak "elővarázsolják" azokat az információkat, amelyek létezéséről a felhasználók is tudnak, csak éppen nem találják meg azokat. Inkább arra ösztönzik a felhasználókat, hogy maguktól keresgéljenek az adatbázisokban vagy a könyvtári tranzakciók révén találjanak rá a szükséges ismeretekre. A régi könyvtári dolgozók tehát arra összpontosítanak, hogy navigációs eszközöket -- tudástérképeket [...] -- hozzanak létre, s általuk megismertessék megbízóikat a megfelelő ismeretforrásokkal, illetve tanácsokat adjanak, hogyan használhatók leginkább a külső és belső erőforrások. Amennyiben a könyvtárosok a tudásmenedzsment új világában boldogulni akarnak, változtatniuk kell céljaikon, feladataikon és kulturális érzékenységükön." (összeáll.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Tudásmenedzsment / Thomas H. Davenport, Laurence Prusak. - Budapest : Kossuth, BKE Vezetőképző Intézet, 2001. - 195 p.

Tudásmenedzsment 13.FEL

Ha pl. a könyvtáros tudásmenedzsment-katalizátorként kíván működni [pl. el kívánja kerülni, hogy leépítsék] érdemes áttekintenie a szükséges tudásprojekt-vezetői képességeket. Ezek a projektmenedzsment, technika, pszichológia, üzlet [sajnos ezek "kevéssé" szerepelnek a könyvtárosképző tantervekben]. Ezek mellett célravezető attitűd az alázat és a szerénység. A tudásmenedzser titulusai az alábbiak lehetnek: tudásigazgató (CKO -- chief knowledge officer), tanulásért felelős vezető (CLO -- chief learning officer), szellemi tőke igazgató (pl. a Skandia cég esetében), tudástranszfer-igazgató (pl. Buckman Laboratories), intellektuális javak globális igazgatója, szellemitőke-menedzsment vezetője (Dow Chemical). Megjegyzendő, hogy természetesen nem az elnevezés a kritikus sikertényező, hanem a mögötte lévő hatáskör és teljesítmény. Lehet független (ez a legelőnyösebb) de tevékenysége ötvöződhet HR- vagy IT-funkciókkal is.
A CKO feladatai:
- hirdeti és népszerűsíti a tanulást,
- menedzseli a tudásinfrastruktúrát,
- kapcsolatot tart külső információ- és tudásforrásokkal, megszerzi a belső tudástermelés inputjait,
- tervezi ás irányítja a vállalati tudás kodifikációját,
- felméri a tudás értékét,
- irányítja a vállalat tudásmenedzsereit,
- megteremti számukra a közösség érzetét,
- szakmai normákat alakít ki és törődik karrierjükkel,
- vezeti a tudás stratégiák kidolgozását.
A CKO-lét feltételei: a KM valamely területén [pl. könyvtárosság] szerzett alapos gyakorlat, tudásorientált szervezetek és technológiák alapos ismerete, szakmai ismereteihez kapcsolódó tudáskezelési képességek, az alapvető üzleti folyamatok ismerete. Rövid távon a szervezeti tudáskultúra fejlődését leginkább az oktatás, az ösztönzőrendszerek és a vezetőség példamutatása segítheti elő. A Skandia cég például éves beszámolókat készít a cég tudástőke-felhalmozásáról; a könyvvizsgálat eszközeivel mérik fel a szellemi tőkét. Ez azt is jelenti, hogy egy munkaerő érkezésénél vagy távozásánál fontos szempont, hogy a változás hogyan befolyásolja a szervezet összvagyonát. (összeáll.: MG)

Hírforrás:
2003. szeptember 03.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Tudásmenedzsment / Thomas H. Davenport, Laurence Prusak. - Budapest : Kossuth, BKE Vezetőképző Intézet, 2001. - 195 p.

Egész könyvtár egy könyvbenFEL

Újabb lépésként a hagyományos könyvek uralmának megdöntése felé vezető úton a Hewlett Packard kutatómérnökei kifejlesztették egy olyan elektronikus könyv prototípusát, amely könyvtárnyi anyagot tárol zsebkönyv méretű hordozóban. A körülbelül egy centiméter vastag fémszerkezet úgy néz ki, mint egy túlméretezett hordozható számítógép. Az elektronikus kötet egy képernyőn keresztül, néhány érintésérzékelő sávval irányítható, amelyek segítségével az olvasó navigálhat a könyvben. Az e-könyvek egy szabványos számítógépes USB porton keresztül tölthetők le az eszközre. (...) "A könyv legfőbb előnyének az információsűrítést tekintjük" - állítja Huw Robson a Hewlett Packard-tól. - "Azért használjuk oly régóta, mivel nagyon kényelmes átlapozni őket és megtalálni bennük valamit". (...) Az oldalakat egy ujj lapozza az egyik sáv mentén. A sáv különböző sebességű görgetésével az olvasó felgyorsíthatja az olvasás sebességét, vagy alkalomszerűen átböngészheti a könyvet. A kijelző segítségével egylapos újság is olvasható. Az olvasó átszkennelheti az oldalt, ha valami érdekeset talál, s az érintőpadokkal felnagyíthatja azt. Bizonyos oldalak megjelölhetők könyvjelzővel vagy az elektronikus ujjal váltani lehet két fejezet között. Az elektronikus könyvek piaca még kicsi. A legfőbb problémát az jelenti, hogy a képernyőik a számítógép monitorához hasonlóan túlzottan megerőltetik az emberi szemet. Az elektronikuspapír-kijelzők új fejlesztései megoldhatják ezt a problémát, s a prototípust vékonyabbá és még hatékonyabbá teszik. "Radikálisan új kijelző-technológiák kifejlesztése előtt állunk, amelyek segítségével 'papírízűbbé' válik a dolog" - jelentette ki Robson. - "Ki kell kutatnunk és fejlesztenünk egy valamennyi szempontból új típusú kijelzőt."

Hírforrás:
2003. szeptember 03.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link Infinit Hírlevél No.116

De a Vasas-könyvtár megvan, érintetlenül (Budapest, Baross u.)FEL

"A rendszerváltásnak voltak vesztesei alighanem. De a könyvtárak azok voltak, biztosan. Százszámra, ezerszámra szűntek meg munkahelyi, szakszervezeti és mindenféle más bibliotékák. Magam is vagy fél tucat helyen jártam, ahol a folyosón halmozódtak a kidobott könyvek. És naponta látom igazolódni a tételt: akik könyvek kidobálásával kezdik, azok emberek kidobálásával folytatják. De az 1903-ban alapított Vasas-könyvtár megmaradt. Túlélte a fehérterrort, túlélte az ostromot, és ami a legnagyobb csoda: túl a rendszerváltást."

Régebbi hírforrás(ok): Népszabadság, 2003. aug. 30. link

Megyehét TolnábanFEL

Szeptember 1. és 6. között ötödik alkalommal rendezik meg a megyehetet Tolnában annak emlékére, hogy a vármegye 1699. szeptember 1-jén pecséthasználati jogot nyert I. Lipót császártól. A szekszárdi megyei könyvtár a Palackposta Európából címmel sorozatot indít, bemutatva az EU tagországainak kulturális örökségét, ezúttal a görögök és az olaszok hagyományait.

Hírforrás:
2003. szeptember 03.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Népszabadság, 2003. augusztus 28. link

Feljelentés a diákközpont ügyébenFEL

Visszaéléseket gyanít az Oktatási Minisztérium (OM) a budapesti Hallgatói Információs Központ tavalyi beruházásánál, ezért hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt feljelentést tett.

Régebbi hírforrás(ok): Magyar Hírlap, 2003. 08. 26. link

Krúdy-vetélkedő II.FEL

"Mint már hírül adtuk, Krúdy Gyula születésének 125. és halálának hetvenedik évfordulója alkalmából háromfordulós műveltségi vetélkedőt rendez a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár óbudai könyvtára."

Hírforrás:
2003. szeptember 03.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Népszabadság, 2003. szept. 1. link

A láma könyvtáros voltFEL

Tarab Tulku Rinpocse tibeti Láma, Tarab XI. újjászületése. Rinpocse, aki most kapta meg a Lharampa Geshe / Ph.D. fokozatot a Drepung Kolostoregyetemen a tibeti Lhászában, korábban a Koppenhágai Királyi Könyvtár és Egyetem tibeti részlegének vezetője volt. Stanislav Groffal indította el a hatvanas években a Transzperszonális Pszichológiai Szövetséget. Kifejlesztette az "Egység a kettősségben" tibeti pszichológia, pszichoterápia és önfejlesztés rendszerét.

Hírforrás:
2003. szeptember 03.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): HarmoNet, 2003. szept. 1. link

Hírlevél az információbrókerségrőlFEL

A héten jelenik meg a Magyar Információbrókerek Egyesületének Hírlevele. A Bíró Szabolcs főszerkesztésében megjelenő, tagoknak járó elektronikus folyóirat referátumokat és híreket közöl. Az első szám tartalma tallózva:
- Peer-to-peer -- belső információáramláshoz is, CI túlélés: kifizetődő CI (SCIP.online)
- A technológiabrókerek tevékenysége (Andrew Hargadon, Harvard Business School Working Knowledge
- The British Library - The world's knowledge (link
- Blog-szolgáltatás, mint üzleti modell (Napi Gazdaság)
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról