Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2015/28., aug. 5.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Következő lapszámunk 2015. aug. 19-én jelenik meg.

Hírek

A szakmai lobbi ma ötletszerű és tények helyett az érzelmektől függ
Könyvtárak szervezési vezetési mintái; 20 éves a legutolsó felmérés -- mi történhetett azóta?
Meseposztó -- hallás, látás mellett tapintják is a mesét Szolnokon
Versenyképesek-e a könyvtárak a Google és Amazon mellett? (olvasóink szavazatára)
Mi jellemzi a jó magyar könyvtárakat? -- Mit jelenthet a Minősített Könyvtár cím?!
Dolgozzunk-e ki stratégiát a közkönyvtárakat leginkább értékelő célcsoportra?
KSZR Hargita megyében?
Megosztó könyvtárépület nyert építészeti elismerést
A 4 legfontosabb közkönyvtári alapfunkció
Nem minden könyvtáros flegma, kioktató és rozoga -- könyvtárosszelfi-kampány
A megyei jogú városok tulajdonába kerültek a megyei könyvtárak és múzeumok
Japán könyvtárhotel -- a könyvtárimázs marketingje?
Több olvasás -- nagyobb empátia, jobb emberi kapcsolatok
Holnaptól szállítják a tankönyveket - azt ígérik, idén mindenki időben megkapja
A Google Street View-ban a Debreceni Egyetem Könyvtára (videó)
Tor kilépőpontokat kapnak a könyvtárak?
25 000 db üvegnegatívot digitalizált a makói könyvtár és múzeum
Tudománykommunikáció, munkásmozgalom és a közkönyvtár
Mit csináljunk a Balatonnál a gyerekekkel, ha rossz az idő?
Ingyenes internet a balatoni strandokon -- strandkönyvtár-kokurens?

Analógiák

Hogyan győzzük le a lehetséges betérőket visszatartó akadályokat?
Nem működik a felsőoktatási minőségbiztosítás -- rendszerhiba miatt?
Áruházon (és könyvtáron?) belüli információszolgáltatás az ingyen wifin

Praktikus

Diszlexiásoknak segít az e-könyv olvasó

Kisszínes

Mindenki számára elérhető legyen az olvasás
Google: jogunk van nem felejteni
Gangkoncert és udvari könyvtár - így lesz élhetőbb a belváros

Kiemelt Katalist-hír

Gongolatok 'álláshirdetés és -hiány a Katalisten' ügyben

Információforrások

Személyi adattárak -- várják a használói interfészt
Fejlesztené angol szókincsét? Keresve sem találna ennél hasznosabb oldalt
A kötelezőn túl - 10 nyári könyvtipp iskolásoknak


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

A szakmai lobbi ma ötletszerű és tények helyett az érzelmektől függFEL

Horváth Sándor Domonkos előadása a Kávéházi szekcióban; Szolnok, 2015. július 17., elektronikus kapcsolaton keresztül)
Rágódunk a múlton, töprengünk a jövőn. És mi van a jelennel? Létezik szakma? Lobbizás létezik szakmai szinten? Pl. Könyvtárostanárként speciális szegletét látjuk a szakmának, mennyire tartozik könyvtárhoz vagy az oktatáshoz, mivel tőlük függ a sorsa?! Hogyan viszonyul a szakmához egy vállalati könyvtáros, a felsőoktatási könyvtárban dolgozó? Miként gondolkodik egy országos közgyűjtemény, egy országos szakkönyvtár? Egyáltalán létezik-e két azonos működésű filozófiájú közkönyvtár? Mi zajlik a megyei könyvtárakban, a városi feladatellátás és a KSZR viszonyában? Mikor látjuk be, hogy nem beszélhetünk egységesen városi könyvtárakról, hiszen az egyszemélyestől a professzionális szervezetig minden megtalálható ebben a kategóriában? Mikor ébredünk rá, hogy a gyermekkönyvtárakra és az iskolai könyvtárakra jelentős erőforrásokat és figyelmet kellene fordítani, ha szeretnénk művelt társadalmat építeni?
A szakmai lobbitevékenység jelenleg nem tényektől, hanem érzelmektől függ. Számomra nem látható átgondoltan és hatékonyan működő könyvtári lobbi, legalábbis nem olyan, amely átfogó célok érdekében mozdulna meg, inkább eseti jellegű érdekérvényesítésekről beszélhetünk, egyes esetekben (pl. a KELLÓ monopólium kivédése) nagy sikert is felmutatva.
A könyvtárügyre (ha beszélhetünk az előzőek alapján ilyenről) az utóbbi évtizedekben nem a szakmai párbeszéd (inkább annak egyfajta kötelező tornagyakorlatként való letudása) jellemző, illetve egy-egy karizmatikus vagy nagyobb énerővel rendelkező kolléga részéről történő messianisztikus megnyilvánulások. Ezek eredményeit sem becsülném alá, a nulla szcenáriónál az ilyen is jobb, azonban ennek a tévedés esélye mellett az önállótlanság, "vezérekre" hagyatkozás és a csodavárás passzivitása lehet az ára.
A szakmai szervezetek élén a közelmúltbeli változás ígéretes lehet: az MKE elnökség összetételét tekintve fiatalodott, ami nagyobb lendületet hozhat a szervezet működésébe, az IKSZ vezetésébe is bekerültek karakteres személyiségek, amelyek a belső disputák izgalmasabbá válását jelenthetik. A generációváltás idejét éljük... reméljük egy idő múlva ez paradigmaváltásban is megnyilvánul.


Könyvtárak szervezési vezetési mintái; 20 éves a legutolsó felmérés -- mi történhetett azóta?FEL

20 éve volt utoljára felmérés a könyvtárak előmenetelét 80%-ban befolyásoló könyvtárvezetői képességekről -- mégha az csak néhány megyei könyvtárat vizsgált is. Néhány akkori megállapítás: félelem a megszorítástól, problémamegoldás kerülése, ritka a személyes felelősség, igazgatói típusok: 'exkluzív klub' és 'magányos farkas', a könyvtárosok szebb képet igyekeznek mutatni a valósághoz képest.
A 20 évvel ezelőtti felmérést néhány éve egy szűkebb, szervezeti kultúra-központú kutatás követte 3 közkönyvtárban (Győr, Nagykanizsa, Orosháza). Jó hír, hogy (ha kiterjesztjük az eredményeket), a munkatársak például a jelenleginél nagyobb teljesítmény- és jövőorientációt várnak el, ugyanakkor kisebb hatalmi távolságot szeretnének.
Az eredményekből következik gyakorlatilag a menedzsment-gyakorlat javítsa: stratégiai terv a munkatársak bevonásával, annak személyre szabott visszacsatolása, az egyéni és közös célok összehangolása, ön- és 360 fokos értékelés stb. (Mikulás Gábor előadása a Kávéházi szekcióban, 2015. júl. 17., Szolnok, információs tanácsadó)


Meseposztó -- hallás, látás mellett tapintják is a mesét SzolnokonFEL

A Verseghy Ferenc Könyvtár Gyerekkönyvtára számos foglalkozást kínál: ilyenek például a Ciróka Móka (dalos, verses, mondókás foglalkozás), könyvtári órák, könyvtári tábor, kézműves foglalkozások, a Fényvirág együttes gyermekkoncertjei, havonta Családi hétvégék stb. Ezek közül most a meseposztót emeljük ki.
A filc anyag könnyen egymásra tapad, ezért lehet, hogy a táblát mindig az előadásnak megfelelően lehet alakítani. A könyvtáros meséje nyomán folyamatosan változik a kép, így tulajdonképpen egy síkbáb technikával előadott mesejátékot láthatunk. Ezzel a technikával nemcsak mesék, hanem ismeretterjesztő foglalkozások, társasjátékok is játszhatók. Felhelyezése nem igényel különösebb szakértelmet, ezért a gyermekeket is be tudjuk vonni az előadásba. A kérhető előadások a gyermekkönyvtár honlapján találhatók ( link ), de igény szerint újabbakat is készítünk. Óvodás, kisiskolás csoportok kedvelt könyvtári foglalkozása a meseposztó, melyet saját projektjeik színesítéseként kérnek. A könyvtárosok kreativitását és művészi érzékét dicsérik a megvalósított táblák, munkánk eredményei bizonyítja, hogy a posztómeséket rendszeresen kérik a városi rendezvények gyerekprogramjaira is.
Fotók a link oldalon:
1. A vízben és a vízparton táblája
2. Középkori várak, lovagok táblája
3. A konyhakert foglalkozás
4. A víz foglalkozás
5. Madarak foglalkozás táblája
6. Világszép Vaszilisza táblája
7. A brémai muzsikusok táblája
8. A brémai muzsikusok
9. A világgá ment porszem
10. Vendégjáték az Agórában: A farkastanya (Balázs Ildikó)


Versenyképesek-e a könyvtárak a Google és Amazon mellett? (olvasóink szavazatára)FEL

A New York-i közkönyvtár előtt hosszú sor kígyózik. S ez az ország más közkönyvtáraira is jellemző.
A könyvtárak lehetőséget nyújtanak az információ szabad átadására, és hozzáférhetővé teszik azt az alacsonyabb jövedelműek számára is.
A mai könyvtárak felhasználóként tekintenek az olvasókra. Ezért is jelent kihívást a Google vagy az Amazon keresőfelülete, ahol az olvasók ingyen érhetik el az adott könyveket, vagy bizonyos összegért annyi könyvet kölcsönözhetnek, amennyit csak szeretnének.
A Queens-i könyvtár vezetőjének elmondása szerint a könyvtárnak meg kell küzdenie a felhasználók figyelméért az internetszolgáltatókkal, a könyvesboltokkal, a múzeumokkal is.
Viszont sok család képtelen megfizetni a tableteket vagy az internet csatlakozás költségeit, pedig az utóbbi megléte szükségszerű a sikeres tanulmányok eléréséhez.
1999 óta a közkönyvtárak az e-könyvekhez ingyenes hozzáférést biztosítanak. Mégis nehéz az elérhetőséget széles körben biztosítani.
Google-on keresztül ingyenesen hozzáférhető pl. A titkos kert című könyv, míg a könyvtárban lehet hogy több napot vagy hetet kell várni ahhoz, hogy olvasható legyen egy népszerű könyv.
A könyvtárak csak kölcsönzik a kiadóktól a megjelent e-könyveket, ahol a kiadók határozzák meg a feltételeket (hányszor lehet letölteni, fizetés a további hozzáféréshez). Ez további hasznot jelent a kiadóknak, de a könyvtárak hozzáférhetőségét jelentősen csökkenti.
Az USA-ban áprilisban jelentették be, hogy az állam és a legnagyobb kiadók 3 évre megállapodtak: több ezer gyerekkönyvet fognak eljuttatni a könyvtárakon keresztül a szegényebbek számára.
Remény van arra, hogy Google-ön keresztül ingyen jussanak a könyvtárak a szerzői jogi kötelmek alá nem tartozó tartalmakhoz, mellyel sok gyermeknek biztosíthatják a felzárkózást. (ref.: NM)


Mi jellemzi a jó magyar könyvtárakat? -- Mit jelenthet a Minősített Könyvtár cím?!FEL

A jó magyar könyvtárat leginkább a ... jelzi -- kiegészítő mondattal szondáztuk olvasóinkat legutóbb. A nem reprezentatív válaszok:
20 - az elhivatott könyvtárvezető és csapata
1 - a Minősített könyvtári cím
6 - a jó kapcsolatokkal rendelkező könyvtárvezető
13 - kiemelkedő használati adatok.
-- Ezek szerint a válaszadók számára nem mérvadó a Minősített Könyvtári cím. Pontosabban: nem a minőséget fejezi ki (hanem valami mást). A kínálatközpontú gondolkodás állhat a válaszok felét kitevő 'elhivatott könyvtárvezető és csapata' mögött. A használói értékre -- alias: minőségre -- utaló 'kiemelkedő használati adatok' a második legtöbb választ kapta. Így a magyar könyvtárak marketing- és minőségorientációja még fokozható. De szemmel láthatóan nem a mostani, felülről irányított módon. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2015. augusztus 05.  • Továbbküldöm a hírt

Dolgozzunk-e ki stratégiát a közkönyvtárakat leginkább értékelő célcsoportra?FEL

Március óta több mint 120 ezer család veszítette el a rezsi kifizetéséhez nyújtott támogatást, és hónapról hónapra egyre több háztartásnak jár le a jogosultsága. Az önkormányzatok pótolhatnák a megszűnő állami támogatást, de egy felmérés szerint a legtöbb település nem vagy alig segít a rászorulókon -- írja a Magyar Nemzet.


KSZR Hargita megyében?FEL

Hargita megyében kistelepülési könyvtárfejlesztési programot indított a Kájoni János Megyei Könyvtár. A programban részt vevő települések könyvtárai változatos tartalmú, tetszetős kivitelezésű új könyveket és számos könyvtári foglalkozást kínálnak a helyi lakosságnak.
A könyvtárközi kölcsönzésre szánt új könyvekből összetevődő állományt a Kájoni János Megyei Könyvtár hozta létre, és programban részt vevő települések könyvtárainak meghatározott időre kölcsön adja. A lakosság a helyi könyvtárból kölcsönzi a könyveket és ugyanoda szolgáltatja vissza. 2015. július 17-én 17 órakor a Homoródalmási Községi Könyvtárban került sor a program nyitórendezvényére. A homoródalmási könyvtár csodálatos festett bútorokkal berendezett olvasóterme a könyvtári rendtől eltérő kiállítási teret biztosított a helyi lakosság rendelkezésére bocsátott könyveknek. Rövid köszöntő és tájékoztatás után elkezdődött a könyvkölcsönzés. A főként pedagógusokból, kisgyermekes szülőkből és városon tanuló vakációs diákokból összetevődő közönség több mint 400 új könyv közül választott olvasnivalót. Homoródalmáson a program 2015. július 17. és szeptember 30. között zajlik. 2015-ben a programot Hargita Megye Tanácsa 30 000 lejjel támogatta, szakmai megvalósítása a Kájoni János Megyei Könyvtár feladata. (via ReMeK-e-Hírlevél)


Megosztó könyvtárépület nyert építészeti elismeréstFEL

A legrangosabb brit építészeti elismerésként a hétvégén felkerült a legkiválóbb brit épületek listájára a több mint 150 millió dokumentumnak otthont adó nemzeti könyvtár, a British Library épülete.
A könyvtár még csak 17 éves, ezzel a legfiatalabb olyan épületek sorába tartozik, amelyek bejutottak a legkiválóbb kategóriát képviselő brit épületek közé, az úgynevezett "Grade One"-listára.
A British Library London belvárosában, a Euston Roadon áll. Amikor megépült, a legnagyobb olyan középület volt, amely a huszadik században Nagy-Britanniában készült. Az építkezés - amelynek költségei a BBC News tájékoztatása szerint 506 millió fontra (222 milliárd forint) rúgtak - 16 éven át folyt, s végül 1998-ban adták át.
Tracey Crouch brit örökségvédelmi miniszter arról beszélt az elismerés szombati bejelentésén, hogy a könyvtár egészen rendkívüli építészeti megjelenése miatt kerülhetett fel az ország építészeti örökségét gazdagító legkiválóbb épületek listájára.
A miniszter elmondta, hogy bár a könyvtár tervei kezdettől megosztották a közvéleményt, most örömmel veszik fel a listára a szakértők támogatásával.
Roly Keating, a könyvtár vezetője szerint az elnyert státusz az épület "bátor és előremutató" építészeti tervezésének szól. "Már a megnyitás óta eltelt viszonylag rövid idő alatt is sikerült megnyernie a látogatók és kutatók millióit, akik felfedezték csodás belső tereit, a természetes fény finom alkalmazását és különleges részleteit" - fűzte hozzá Keating.
Az igazgató úgy vélte: a tény, hogy a könyvtár feljutott a legkiválóbb épületeket összegyűjtő listára egyúttal arra is emlékeztet, hogy a digitális korszak közepén is nagyon fontos szerepet töltenek be a legmagasabb színvonalat fizikailag is képviselő, közösségek központjában álló könyvtárak.
A British Library minden Nagy-Britanniában és Írországban kiadott könyvből kap másolatot, évente hárommillió új példánnyal növekszik az könyvállománya. De kéziratok, térképek, újságok, folyóiratok, nyomatok, grafikák, kották is szerepelnek a gyűjteményben, amely komoly hangarchívummal is rendelkezik.
Jelenleg mintegy 625 kilométer hosszúságú polcrendszere évente 12 kilométerrel nő. Ha valaki naponta a gyűjtemény egy-egy darabját tekintené meg, csaknem félmilliárd évbe telne, mire minddel végezne.


A 4 legfontosabb közkönyvtári alapfunkcióFEL

A szerző link az alábbi közkönyvtári alapfunkciókat emeli ki:
1. Az egyenlő hozzáférés biztosítása - Az olvasás előfeltétele minden egyéb olvasási és kreatív tevékenységnek. Az alapkészségek, műveltség hiányok pótlásában segíteni kell!
2. Kulturális és szabadidő hasznos eltöltését szolgáló funkciók egyenrangúsága
3. Pontos és megbízható Információszolgáltatás az állampolgárok számára, mint állampolgári jogaik és kötelességeik gyakorlásához szükséges, alapvető emberi jog
4. Az élethosszig zajló tanulás támogatása.

Hírforrás: Németh Márton Facebook
2015. augusztus 05.  • Továbbküldöm a hírt

Nem minden könyvtáros flegma, kioktató és rozoga -- könyvtárosszelfi-kampányFEL

Hiába a rengeteg ellenpélda, mégis erősen tartja magát a sztereotípia, hogy a könyvtárakban csak ápolatlan, ingerült öregasszonyok várják -- pontosabban a hátuk közepére kívánják -- az olvasókat. Ezzel az előítélettel próbál sajátosan leszámolni Moszkva.
Összefogtak az orosz főváros könyvtárainak aktivistái és az önkormányzat, hogy népszerűsítsék az olvasást -- jelentette a sostav.ru marketing hírportál. Kirakták a buszmegállókba a könyvtárosok szelfijét.
Az ötletgazdák szerint a moszkvaiakat annyira lenyűgözik majd a szimpatikus könyvtárosok arcképei, hogy azonnal meg akarják majd őket személyesen is ismerni. A trükk a dologban az, hogy nem jelzik, melyik könyvtárban is dolgozik az illető. Így, ha valakire tényleg hatna a kampány, akkor körülbelül 500 intézményben keresgélhet.
Hiába van irigylésre méltóan sok könyvtára Moszkvának, a legtöbbet alig látogatják a siralmas állapotok miatt. Hogy mikor jön el a rozoga épületek felújításának ideje, egyelőre nem tudni. A the-village.ru hírportál szerint viszont van remény. A Dosztojevszkij könyvtárat ugyanis ma már 5 ezren látogatják naponta, a korábbi háromszázzal szemben.


A megyei jogú városok tulajdonába kerültek a megyei könyvtárak és múzeumokFEL

A július 1-jén hatályba lépett törvény országosan 152 ingatlant érint -- közölte Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára szerdán Veszprémben, a Laczkó Dezső Múzeumban. Hoppál Péter kiemelte, az ingatlanlista véglegesítését megelőzte az önkormányzatokkal és a Megyei Jogú Városok Szövetségével való egyeztetés. A tulajdonba adás megkönnyíti az épületek felújításának és bővítésének tervezését, valamint a pályázati források igénybevételét is -- fogalmazott. Az államtitkár elmondta, 2015-ben az eddig meghirdetett pályázatokon a kormány 506 millió forintot bocsátott a múzeumok és kiállítóhelyek, valamint a gyűjtemények rendelkezésére. A Kubinyi Ágoston-programban múzeumok támogatására 295, míg kiállítóhelyek és gyűjtemények megsegítésére 75 millió forintot fordítottak. 2012 óta a program költségvetése folyamatosan emelkedett, eddig hárommilliárd forintot osztottak fel, és az elmúlt 12 évben 162 önkormányzat 196 intézménye nyert támogatást -- mondta Hoppál Péter.


Japán könyvtárhotel -- a könyvtárimázs marketingje?FEL

A godzillás, a robotszemélyzettel működő, és a sírószobákkal felszerelt szállodák után a japán furahotel-trend újabb állomásához érkeztünk. Szeptemberben nyit Tokió első könyvtárhotele, a Book and Bed -- írja a Luxuo.com.
A hotel különlegessége, hogy nem különálló szobákból áll majd, hanem egy nagy teret osztanak fel könyvespolcokkal kis olvasó-pihenő zugokra. Intimitásra, csendre és nyugalomra vágyóknak tehát nem a legideálisabb hely. Ugyanakkor, akinek nagyon elege van az emberekből maga körül, az legalább a függönyt elhúzhatja.
A hotel Tokió Ikebukuro városrészében nyílik majd meg, és a turisták pár órára, vagy egész éjszakára is vehetnek ki itt "szobát" magunknak. Az árakról egyelőre nincsenek információk.


Több olvasás -- nagyobb empátia, jobb emberi kapcsolatokFEL

Címkék: olvasás | emberi minőség |

Az új jelentés megállapítja, hogy egyértelmű bizonyítékok szólnak amellett, hogy a szabadidő eltöltésének céljából folytatott olvasás növelheti az empátiát, javíthatja kapcsolatainkat embertársainkkal, csökkenheti a depresszió, illetve a demencia tüneteit, s általánosan nézve jobb életminőséghez vezet. (via Németh Márton, Facebook)


Holnaptól szállítják a tankönyveket - azt ígérik, idén mindenki időben megkapjaFEL

Hétfőn megkezdődik az iskolákba az alaprendelés során igényelt tankönyvek kiszállítása a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) raktáraiból, a kiadványok átadásának idejét az iskolák és fenntartóik közösen határozzák meg. A könyvekért az idén szeptember 15-ig kell majd fizetniük a szülőknek.


A Google Street View-ban a Debreceni Egyetem Könyvtára (videó)FEL

A világ bármely pontjáról megtekinthető belülről a Debreceni Egyetem Főépülete, az intézmény ugyanis -- Debrecenből egyedüli helyszínként -- bekerült Magyarország nevezetességei közé a Google Street View gyűjteményében. A keresőóriás munkatársai tavaly márciusban vették fel a kapcsolatot az egyetemmel, áprilisban pedig elkészítették a felvételeket. A fotók összeillesztésével létrejött, 360 fokban forgató panorámaképet link idén nyáron tette közé a Google a Magyarországi nevezetességek link című gyűjteményében -- pl. az ELTE Egyetemi Könyvtár mellett.

Régebbi hírforrás(ok): Magyarországon is terjeszkedik a Google Art Project -- csatlakozna? link

Tor kilépőpontokat kapnak a könyvtárak?FEL

Nyilvános könyvtárakban létesített kilépőpontokkal bővítené a Tor hálózatot a Library Freedom Project. Amennyiben a kezdeményezés sikerrel jár, az kiterjesztheti, illetve gyorsíthatja is a jelenleg ezer kilépő-relayt tömörítő hálózatot.
Könyvtárakban helyezne el Tor kilépőpontokat a Library Freedom Project vagy röviden LFP névre hallgató csoport. Az Egyesült Államok a könyvtáraiban az adatvédelmi eszközök minél kiterjedtebb használatát sürgető szervezet célja, hogy így növelje a népszerű, anonim hálózaton lévő kilépő-relayek számát, ezzel annak sebességét és méretét is kiterjesztve. A kezdeményezés valószínűleg jó helyen tapogatózik, az Amerikai Könyvtárszövetség (American Library Association) ugyanis, ahogy arra az Ars Technica is rámutat, hosszú ideje kiáll az adatvédelem, illetve a magánélethez való jog védelme mellett.


25 000 db üvegnegatívot digitalizált a makói könyvtár és múzeumFEL

A makói József Attila Városi Könyvtár és Múzeum sikeresen digitalizált üvegnegatívokat 2014-ben.
A makói József Attila Városi Könyvtár és Múzeum gyűjteményében található üvegnegatívok digitalizálását 2014-ben kezdték el a lelkes múzeumbarát, Halász Tamás segítségével. Az üvegnegatívok zöme az ún. Homonnai-gyűjteményből származik, szám szerint 16 616 db, amelyeket még dr. Péter László igazgatósága alatt, az ötvenes évek elején sikerült gyűjteni. A gazdag anyagot először Szűcs Tibor kutatta, és közel 4000 db átválogatása után, több kiállítást követően 1998-ban jelentette meg a Fotó Homonnai, Egy makói fényképészcsalád hagyatéka c. kötetet.


Tudománykommunikáció, munkásmozgalom és a közkönyvtárFEL

Egyébként, a tudományos eredmények szélesebb körben való megismertetése egyértelműen ahhoz a társadalmi fejleményhez kötődött, amit a munkásmozgalom megjelenése fémjelez.
Erről megint csak nem divat mostanában beszélni, és talán nem nekem, aki a tudománykommunikáció konzervatív interpretációját vallom, kellene ezt kiemelnem, de az az igazság, hogy a nagy baloldali emancipatorikus mozgalomhoz kötődött. Alapeszméje, miszerint a dolgozó réteg is ér annyit, mint az uralkodó osztályok és ezért nekik is meg lehet ismerniük a tudományt, találkozott a marxizmus szcientista eszmevilágával. Gondoljunk a közkönyvtári hálózat kiépítésére, a különböző munkás önképzőkörökre és még sorolhatnám.


Mit csináljunk a Balatonnál a gyerekekkel, ha rossz az idő?FEL

Mit csináljunk a Balatonnál a gyerekekkel, ha rossz az idő? -- 10 klassz hely. -- Például menjünk el a helyi könyvtár gyerekrészlegébe, esetleg kérdezzük meg az ott lakó anyatársakat, hogy milyen szórakozási lehetőségek vannak a közelben. És ha még mindig nem áll el az eső (úgy tűnik, most komolyan gondolja), akkor nézzétek meg a listánkat. A lehetőségek száma végtelen, mi most csak néhány kipróbált helyet szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani. Ti is folytathatjátok a sort a cikk alatti kommentekben!


Ingyenes internet a balatoni strandokon -- strandkönyvtár-kokurens?FEL

Hipernet Roadshow-val járja körbe a Balatont a Telenor júliusban és augusztusban. A vállalat munkatársai minden szombaton és vasárnap másik strandra települnek ki. A helyszíneken ingyenes internetezési lehetőséget biztosítanak a strandolóknak egy hatalmas ballonról, de bárki olyannak is segítenek, aki csak a lemerült mobilját szeretné feltölteni.
Analógiák

Hogyan győzzük le a lehetséges betérőket visszatartó akadályokat?FEL

Kutyaparkolót alakított ki kölni áruházában az IKEA. A cél az, hogy a gazdák kutyájukkal együtt mehessenek vásárolni -- és ne hagyják őket a parkoló autókban.
Az áruházlánc célja, hogy a kutyás vásárlókat is ki tudja szolgálni: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amíg vevő az üzlet kínálatából válogat, kutyája egy kényelmes fekhelyen hűsölve várja őt. A kutyák egy elkerített részen, egy zöld -- a pázsitra emlékeztető -- szőnyegen heverhetnek, és még vizet is kapnak.


Nem működik a felsőoktatási minőségbiztosítás -- rendszerhiba miatt?FEL

Egy neve elhallgatását kérő egyetemi oktató szerint az egyik legnagyobb probléma, hogy sokszor a szóbeli vizsgákon a kérdező, zh-knál pedig a javító tanár személyén (vagy szeszélyén) múlik, hogy valaki átmegy vagy megbukik. Ő is tud olyan hírhedt és rettegett tanárokról, akik sorozatos és tömeges buktatással szűrik meg a hallgatókat, mégis alig hallani arról, hogy az egyetemek vizsgálnák ezeket az eseteket, mondta a tanár.
'Ezek elkerülhetőek lennének, ha a felsőoktatási minőségbiztosítás a valóságban is működne' -- tette hozzá forrásunk, és egyértelmű lenne a diákok és a tanárok számára is, hogy milyen követelményekről miképp kell számot adni a vizsgán. Ehelyett elég tipikus, hogy egy szigorlaton a bukás vagy a siker azon múlik, hogy ki, melyik tanárhoz megy be vizsgázni. 'Az egyik tanár 15 perc alatt megbuktatta az egész csoportot, nekem szerencsém volt, mert a másik tanárhoz osztottak be' -- mesélte egy diák az egyik magyar szigorlatáról.


Áruházon (és könyvtáron?) belüli információszolgáltatás az ingyen wifinFEL

Ingyenes vezeték nélküli internetkapcsolattal bővíti szolgáltatásait a 19 magyarországi Auchan áruház. Az áruházlánc a szolgáltatás bevezetésével a vásárlói igényekre ad választ, hiszen így bevásárlás közben is kapcsolatban maradhatnak, és akár még több információhoz juthatnak egy-egy megvásárolni kívánt termékkel kapcsolatban.
Az ingyenes Wi-Fi szolgáltatás bevezetésével az Auchan a vásárlók igényeire válaszol. Amikor napszaktól és munkaidőtől függetlenül elengedhetetlenül fontos a folyamatos információáramlás, a vásárlók részéről felmerült az elvárás, hogy akár bevásárlás vagy sorban állás közben is egyszerűen, gyorsan megnézhessék üzeneteiket vagy követhessék a legfrissebb híreket, illetve szükség esetén további információkat kereshessenek az interneten egy-egy megvásárolni kívánt termékről saját mobileszközük segítségével. Az ingyenes Wi-Fi szolgáltatást a felhasználási feltételek elfogadása után gyorsan és egyszerűen el lehet érni.
Praktikus

Diszlexiásoknak segít az e-könyv olvasóFEL

Diszlexiában szenvedőket segítő betűtípussal, az OpenDyslexic fonttal bővült 5.9-es szoftverfrissítésének köszönhetően a PocketBook Touch Lux 3 és elődje, a PocketBook Touch Lux 2. A betűkészlet amellett, hogy könnyíti az olvasást, gyermekeknél a betegség előrehaladásának meggátolásában is segít.
Kisszínes

Mindenki számára elérhető legyen az olvasásFEL

A 12 éves Matthew számára teljesen megváltozott az élet. Eddig csak reklámanyagokat olvasgatott, mostantól viszont Ron (a városi postás) segítségével boldog könyvtár-tulajdonosnak mondhatja magát.
A kisfiú arra kérte Ront, hogy hozzon neki minél több olvasnivalót, mert otthon nincs könyvük, és a könyvtárba sem tud eljutni.
Ez a kérés meghatotta a postást, és Facebook-oldalán barátait kérte meg arra,hogy adományozzanak könyveket a fiúnak.
Elképesztő volt a válasz: sokan megosztották a post-ot, és áramlani kezdtek a könyvek Mathew-ék lakásába. Már több száz könyve van Matthewnak, és azt tervezi, hogy miután elolvasta a könyveket, ő is juttat majd belőle azoknak, akiknek hozzá hasonlóan nincs / nem volt lehetőségük az olvasásra. (ref.: NM)


Google: jogunk van nem felejteniFEL

A keresőóriás elutasította a francia adatvédelmi hatóság határozatát a 'felejtéshez való jog' globális alkalmazásáról.
Az adatvédelmi hatóság (CNIL) határozata szerint a felhasználók kérésére szerte a világon el kell távolítania a rájuk vonatkozó keresési adatokat, a Google viszont úgy véli, a 'felejtéshez való jog' érvényesítéséről szóló európai jogszabály hatálya nem vonatkozik a világ összes országára. A keresőóriás közölte, hogy amennyiben eleget tenne a francia adatvédelmi hatóság kérésének, arra kényszerülne, hogy végrehajtsa bármely olyan ország kormányának hasonló értelmű kérését, amely nem ért egyet a keresőprogram tartalommegjelenítési módszerével.


Gangkoncert és udvari könyvtár - így lesz élhetőbb a belvárosFEL

A társasházak is több pályázat közül választhatnak, például akkor is érdemes támogatás után kutatni, ha megunták, hogy az udvar teljesen élhetetlen hely, és egy zöldellő közösségi teret szeretnének létrehozni. Az egyik kánikulai napon meg is néztük, hogy a MOL Zöldövezet Programjának három nyertes pályázója hogyan alakította át azt a pár négyzetmétert, ami rendelkezésükre állt.
A Dembinszky utca 33. udvarának nagyon sok kedves kis részlete közül nekünk a minikönyvtár lett a kedvencünk, ahova bárki leviheti megunt könyveit, és persze el is lehet vinni az olvasnivalókat. A lakók egyébként évente többször is összejövetelt tartanak az udvaron, az avatást is koncerttel és kertmozival ünnepelték meg. Persze a jó munkához idő kell, a felújítás/átalakítás másfél-két hónapig tartott, és szükség volt három teherautónyi termőföldre is, amire a törmelékkel, sóderrel kevert talajt ki lehetett cserélni.
Kiemelt Katalist-hír

Gongolatok 'álláshirdetés és -hiány a Katalisten' ügybenFEL

Levelezésemben megpróbáltam visszakeresni, hogy az MTA KIK milyen álláshirdetéseket jelentetett meg a Katalist levelezőlistán 2015-ben. Ezek az alábbiak (remélem, hogy nem töröltem egyet sem):
- Könyvkötő: január 23.
- Könyvtári raktáros: január 23.
- Informatikus könyvtáros (a szövegben informatika-könyvtáros): március 2.
- EISZ tájékoztató könyvtáros: július 20.
- EISZ gyűjteményszervezés: július 20.
Ezek szerint valószínűbbnek tarják, hogy potenciális könyvkötő vagy könyvtári raktáros található a Katalist olvasói között, mint olyan, aki alkalmas lenne arra, hogy a könyvtár általános főigazgató-helyettese legyen. Én úgy gondolom, hogy több olyan kiváló kolléga hozzászólásait olvashattuk a listán, akik alkalmasak lennének erre a posztra, könyvkötőkre és raktárosokra nem emlékezem.
Információforrások

Személyi adattárak -- várják a használói interfésztFEL

30 éve épített, jelenleg több mint 345.000 személy adatait tartalmazó Magyar Életrajzi Kalauz reprezentatív nemzeti digitális névkataszter... -- Tibor 44 személyt talált a megadott kritériumokkal, (16 nő, 28 ffi), A hivatkozások kódjai az alábbi honlapon találhatóak meg: link
Herczeg Tündének pedig nagyon köszönöm, hogy felhívta a figyelmemet a PIM.hu Adatbázisok menüjében a Gyűjteményi katalógusok, bibliográfiák oldalra. Az összetett keresőben (Névtér, Irodalmi adattárak) remekül lehet keresni évszámokra és foglalkozásra is.


Fejlesztené angol szókincsét? Keresve sem találna ennél hasznosabb oldaltFEL

Ha ellenőrizni, bővíteni szeretné angol szókincsét, érdemes felkeresnie az alábbi weboldalt, ugyanis a játékos teszt mellett még másokon is segíthet.
Angol szókincsét tesztelheti, bővítheti a FreeRice nevű weboldalon, amely valóban egyedülálló a maga nemében. Miközben ugyanis ellenőrizzük a tudásunkat, észrevétlenül segítünk másokon is -- a site a együttműködik az ENSZ Világélelmezési Programjával.


A kötelezőn túl - 10 nyári könyvtipp iskolásoknakFEL

A kötelező olvasmányok mellé tíz kihagyhatatlan könyvet válogattunk a gazdag nyári gyerek- és ifjúsági kínálatból. A fiatal írógeneráció iskolai környezetben játszódó, tipikus kamaszkori problémákat feldolgozó regényei most sokkal szórakoztatóbbak, mint az amerikai tinivígjátékok. Mutatjuk Michael Ende első gyerekkönyvét is, és a legszórakoztatóbb, Balatonról szóló ifjúsági könyvet is.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról