Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2015/29., aug. 19.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Következő lapszámunk 2015. szept. 2-án jelenik meg.

Hírek

Csurgói Könyvtár -- 21%-os lefedettség, heti 56 órában (fotókkal)
Elhivatott könyvtárvezető és csapata - mennyire jellemző az énkép?
Fokozottabb online jelenlét a konyvtáraknak is (olvasóink szavazatára)
Hol tanulnának internethasználatot a felnőttek?
Merre tovább, strandkönyvtár? -- Szakmai álláspont és technikai reform kellene
Továbbra sem prioritás a magyar internet archiválása
Minden háztartásban elérhető lesz a szélessávú internet -- könyvtár-konkurens a szegényebbek esetében is?
Víz a könyvtárban!
A kultúra olykor ingyen sem kell -- Nagykörű településen siker a KSZR
A liberalizmus ellen: Oroszországi iskolai könyvtárakból gyomlálják Soros György könyveit
OSZK-Ciszterci Műemlékkönyvtár Zircen -- a sörfőzés mellett
Online is többet olvasnak a nők
Olvasás mobilon -- mindig zsebben, ajánl, kevésbé elmélyült
Admont -- barokk a völgyben
A zene története -- időszaki kiállítás a Kalocsai Főszékesegyházi Könyvtárban

Analógiák

Túl a százezren a Vonatinfó -- Mikor lesz könyvtárinfó?
Segíthet-e a falvak népesség-megtartásában egy turbózott (és racionalizált) KSZR?

Praktikus

Egy kattintással megoszthatók a hírek több közösségi felületen egyszerre
Így védheted meg a szemed, ha egész nap a gép előtt ülsz
Sway: itt a Microsoft új prezentációs alkalmazása
Hogyan választanánk ma e-könyv-olvasót?

Kisszínes

Szocializálás helyismeret-bővítéssel -- akár verskommentdóval
Közösségi oldalak és a depresszió -- mi is a kapcsolat?
A tíz legpazarabb magánkönyvtár Washington környékén (fotókkal)
10 meghökkentő könyves graffiti (fotók)
Okostelefon: mennyire, mire és hogyan használjuk?
50 éve jelent meg az első pöttyös könyv kötet

Információforrások

Internet Archive időgépe -- magyar tartalmak is, dátum és URL alapján


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Csurgói Könyvtár -- 21%-os lefedettség, heti 56 órában (fotókkal)FEL

A Csurgói Könyvtár a közelmúltban elnyert pályázatok révén az 5220 lakosú település és a 16 ezer lelkes járás reprezentatív kulturális létesítményévé vált. A beruházások révén új könyvkiválasztó és kölcsönző térrel bővült.
Szokatlan, praktikus eljárás, hogy külső homlokzatán is megtalálható a szolgáltatások felsorolása, ahogyan az épületbe betérve is szembe ötlik a könyvtári weboldal.
A lakosság 21 %-a beiratkozott könyvtárhasználó. A gyerekkönyvtári rész felé ötletes, újrahasznosított CD-kből készült vidám alakok irányítják a gyerekeket. Bent macik is fogadják őket. Kedvenc olvasmányaikat Top könyvek plakátra jegyzik fel.
A könyvtár este hattól kilencig Teleház szolgáltatást nyújt, nyitva tartása ezzel együtt heti 56 óra. -- A fotókat ld. a link oldalon (Füstös János közlése alapján)


Elhivatott könyvtárvezető és csapata - mennyire jellemző az énkép?FEL

Korábbi gondolatmenetünket folytatva link , melyből megtudtuk, hogy válaszadóink szerint leginkább az elhivatott könyvtávezető és csapata a minőségi könyvtár kulcsa, legutóbb azt kérdeztük: Az Ön könyvtárát mennyire jellemzi 'az elhivatott könyvtárvezető és csapata'? A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
20 - teljes egészében
7 - részben
6 - igen is, meg nem is
6 - inkább nem
8 - egyáltalán nem.
-- A válaszadók közel két ötöde eszerint olyan könyvtárban dolgozik, ahol jó a belső együttműködés a közös célok érdekében. A többségnek ennél rosszabb a helyzete: majdnem minden ötödik válaszadónak kimondottan rossz a helyzete e szempontból. (MG)


Fokozottabb online jelenlét a konyvtáraknak is (olvasóink szavazatára)FEL

Ha bármilyen információra van szükségünk a legújabb filmekkel, vagy éppen manga szereplőkkel kapcsolatban, az interneten gyorsan megtaláljuk a választ.
De ha könyvekről keresünk további információt, már nem ennyire könnyű a helyzet. Fokozni kellene az interneten a könyvtár állandó jelenlétét. "Ha valami nincs az interneten, akkor az nem is létezik" -- hallhatjuk.
A csodás bostoni könyvtárnak pl. 7 millió könyve és több mint 17 milliós állománya van. Az elavuló szerzői jog miatt e tartalmak online nem érhetők el.
A könyvtárak információközvetítő szerepe nagyban függ a költségvetésétől és az innovatív ötletek megvalósítási lehetőségétől.
A könyvtárvezetők felelőssége, hogy megtalálják a leginnovatívabb munkatársakat a tartalmak bemutatásához. Jó példa erre a Digital Public Library of America, mely szabadon elérhető anyagokat rendszerez és jelenit meg.
Más könyvtárak is megkezdték a felzárkózást, de együttműködés és nyitás nélkül nem lehet sikeres ez a hatalmas vállalkozás. (ref.: Nagy M.)


Hol tanulnának internethasználatot a felnőttek?FEL

Az ELTE PPK ITOK Digitális állampolgárság kutatócsoport 2013-as kérdőívét 167 fő töltötte ki a nem tanárként dolgozó felnőttek közül, melynek internetezési szokásokról és információrendszerezésről szóló részeredményei a Könyvtári Figyelő 2015. 2. számának elektronikus változatában jelentek meg. Megállapításaik:
- Internethasználati szokásairól 70% gondolja úgy, hogy fejleszthető lenne és igényelné is a fejlődést, ugyanakkor 75% inkább nem könyvtár vagy művelődési ház szolgáltatásait venné igénybe ebből a célból. A legnépszerűbb lehetőségnek az bizonyult, ha a munkahelyük íratja be őket ilyen jellegű internetes tanfolyamra, esetleg az internetes önképzést választják.
- A kitöltők 35%-a még soha nem próbálta ki a könyves közösségi oldalak használatát, és a mintából senki nem gondolja, hogy teljes mértékben hasznos tevékenység lenne megosztani, hogy aktuálisan mit olvasunk.
- Az információrendszerező tevékenységek közül sokan a könyvjelzők, a mappák és a címkézés tartozik a legismertebbek közé. A hírleveleket nem sorolják ebbe a kategóriába, de az ezekre történő feliratkozás szintén gyakorinak számít.

Hírforrás: Habók Lilla
2015. augusztus 19.  • Továbbküldöm a hírt

Merre tovább, strandkönyvtár? -- Szakmai álláspont és technikai reform kelleneFEL

Óvatlan becslések szerint is legalább ötven strandkönyvtárnak örvendezhet a publikum Magyarországon -- minden jel arra mutat, hogy pár év alatt megszerettük a műfajt. De megszerették a könyvtárosok is: úgy érzik, hogy a strandon könnyebben halványulnak az irántuk táplált rossz sztereotípiák. A kulisszák mögé az egyik legkülönösebb parti könyvtárat működtető siófoki bibliotéka igazgatója vezetett be bennünket.
... Jogosnak éreztük a felvetést: mi lesz a papírkönyv-kölcsönzéssel, ha egyszer csak minden strandon ott lesz az ingyen wifi (ld.: Ingyenes internet a balatoni strandokon -- strandkönyvtár-kokurens? link ). Kovács Emőke úgy látja: a vízparton egy könyv, egy újság még mindig jobban ellenáll a körülményeknek, mint az elektronikus eszközök. Ugyanakkor, tette hozzá, kétségtelen, hogy a könyvtárosszakmában is nagy technikai előrelépések történtek, így, ha kialakulna egy egységes szakmai álláspont a strandkönyvtárak esetében, szükség lenne a technikai reformokra is.

Régebbi hírforrás(ok): Ingyenes internet a balatoni strandokon -- strandkönyvtár-kokurens? link

Továbbra sem prioritás a magyar internet archiválásaFEL

Magyar szakemberek -- az Országos Széchényi Könyvtárban működő Magyar Elektronikus Könyvtár munkatársai -- már 2006-ban javasolták egy magyar internetarchívum (a MIA) létrehozását. A javaslat mindmáig olvasható az interneten, megvalósításához azonban még hozzá sem kezdtek, egyelőre csak előkészítő műhelymunka folyik -- panaszolja Moldován István osztályvezető. Kérdés, hogy ha megkezdhetnék a munkát, hogyan tudnák archiválni a folyamatosan változó site-okat vagy éppen a percről percre frissülő hírportálokat. Talán pillanatfelvételekkel, ahogyan a werkfotók sem a filmet, hanem a film készítésének fontos pillanatait örökítik meg ? hoz hasonlatot Moldován.
Amit a MEK elektronikusperiodika-archívuma, az EPA gyűjt immár tíz éve, az nem is a minduntalan változó internetes újságok, portálok, blogok és effélék tartalma, hanem a hagyományos formájukban kezelhető "önálló, elkülöníthető, lezárt" folyóiratok, szaklapok számainak sora. Késik továbbá a könyvtári köteles példányokról szóló jogszabály hozzáigazítása a papíros helyett az internetes világhoz. Hiánya talán azért tűnhet kevésbé kellemetlennek, mert az e-könyvek kiadói többnyire önként beküldözgetik a MEK-nek a digitális köteteket.
A magyar internetes tartalmak megörökítésének késlekedését az sem menti, hogy változatlanul érvényesnek tűnik, amit a 2006-os MIA-javaslatban Drótos László főkönyvtáros mondott az internetről: "nagyon bonyolult, gyorsan változó, nehezen megőrizhető médium. Hosszú távú és mindenre kiterjedő megoldás ? a papírra nyomtatáson kívül -- még sehol sem létezik."


Minden háztartásban elérhető lesz a szélessávú internet -- könyvtár-konkurens a szegényebbek esetében is?FEL

Jelenleg 883 ezer magyar háztartásban még nincs megoldva szélessávú internethez való hozzáférés. A Digitális Magyarország terv szerint 2018-ra minden háztartásban ott lesz a világháló.
A kormány 2014 októberében fogadta el a Digitális Nemzeti Fejlesztési Programot, amely kitér arra, hogy a világháló mindenki számára elérhető legyen, az állampolgárok megtanulják használni az internetet és az infokommunikációs eszközöket, tájékoztatott Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára a Kossuth Rádió G7 című műsorában.


Víz a könyvtárban!FEL

Kiürítették a fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat link , miután a pár évvel ezelőtt felújított épület beázott a hétfő koraesti hatalmas viharban. Viszont az esőbe nem mehettek, így az épület előcsarnokában álldogált cikkünk megjelenésekor 100-150 ember. Munkatársunk szerint a beázás nem annyira súlyos, inkább elővigyázatosságból küldték ki az olvasótermekből az embereket. (HVG)
Vízbetörés miatt nem működik a lift az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban. (VEOL)

Hírforrás: HVG ; VEOL
2015. augusztus 19.  • Továbbküldöm a hírt

A kultúra olykor ingyen sem kell -- Nagykörű településen siker a KSZRFEL

A művelődésszervezők, könyvtárosok egyik legnagyobb problémája, hogy a lakosság nehezen mozgósítható kulturális programokra, még akkor is, ha nem kell értük fizetni. Ha a művelődési ház integrált közösségi és szolgáltatótér (ikszt) minősítést kap, az nemcsak épületfelújítást, hanem gondokat is hoz magával. A kulturális közmunka pedig sokat segíthet, de azért nem varázspálca. Osztatlan sikere a kistelepüléseken talán csak a 2013-ban létrehozott Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszernek van, amely lehetővé teszi a megyei könyvtáraknak, hogy az ötezer főnél kisebb településeket külön költségvetésből évente három-négy kulturális program biztosításával és új könyvek megvásárlásával segítsék. A program terhére folyóiratokra is előfizethetnek azok a könyvtárak, amelyeknek erre korábban nem volt lehetőségük.
A Szolnok megyei Nagykörű sikerrel pályázott ikszt kialakítására is. A könyvtár és a művelődési ház gyönyörűen felújított és korszerű. Az előtérben zöld cserépkályha áll, amit a közmunkások készítettek. Telente nehezebb munkát adni nekik, így a leglehetetlenebb tanfolyamokat rendezik nekik a rossz idő beálltával. Európai színvonalú könyvtár fogad itt minket, gyermekfoglalkoztatóval, számítógépekkel, új bútorokkal. 2013-ban készültek el a két évig tartó felújítással. A könyvtárral azóta nagy sikereket értek el, de az ikszt-vel kapcsolatos nehézségek is egyre inkább látszanak. 'A felújítás alatt nem volt lehetőség könyvtárba járni, de a legtöbben azelőtt sem hozták a gyerekeket. Volt olyan negyedikes, aki még soha nem volt könyvtárban. Azóta könyvtárlátogatásokat tartunk az alsósoknak, a felsősöknek pedig könyvismereti rejtvénysorozatot. Sokan beiratkoztak azóta, a gyerekek hozták a felnőtteket is' -- mondja a művelődési ház vezetője, Vágóné Horváth Mária.


A liberalizmus ellen: Oroszországi iskolai könyvtárakból gyomlálják Soros György könyveitFEL

Oroszországban megkezdődött a liberális ideológiai alapművek eltávolítása az iskolák könyvtáraiból; Soros György alapítványainak áltudományos propagandaanyagait kivonják a forgalomból, hogy ne mérgezzék tovább az ifjúságot.
Az E1.ru regionális hírportál hozta nyilvánosságra azt a dokumentumot, amit a Szverdlovszk régió vezetői és iskolaigazgatók kaptak az Oktatásügyi Minisztériumtól. Egyelőre nem tudni, hogy regionális, vagy országos intézkedésről van-e szó. A minisztérium által az iskolaigazgatóknak is kiküldött levélben az áll, hogy valamennyi, a Soros György féle Nyílt Társadalom Alapítvány által kiadott, vagy annak támogatásával kiadott könyvet ki kell vonni az iskolák könyvtáraiból.
A dokumentumon Nina Zuravleva helyettes oktatásügyi miniszter aláírása szerepel. Az intézkedést azzal indokolják, hogy a könyvek áltudományos propagandaanyag, ami a Harmadik Birodalom idején szándékosan kialakított sztereotípiákkal torzítja az emberek társadalomképét. Az indoklás szerint a Soros György féle eszmerendszer a nácizmus folytonosságának tekinthető, mivel felsőbbrendűnek, egyedüli elfogadhatónak állít be egy áltudományos elméletek által alátámasztott ideológiát.


OSZK-Ciszterci Műemlékkönyvtár Zircen -- a sörfőzés mellett FEL

Régen a könyvtár Reguly Antal nevét viselte. Két éve viszont OSZK-Ciszterci Műemlékkönyvtárra változtatták a nevét. A műemlék könyvtár 65 ezer kötetes állománya zömében XVIII-XIX. századi, tematikailag túlnyomórészt teológiai, de a legtöbb tudomány területéről találunk benne könyveket. Az itt őrzött több mint 300 antikva között vannak Magyarországon egyedülállóak is.
Ősnyomtatványból, vagyis Európában a könyvnyomtatás feltalálásától (1450-es évek) kezdve 1500. december 31-ig szedésnyomással -- összerakható és szétszedhető betűkkel -- készült nyomtatványból 70 darabot őriznek. Elárulok pár adatot, és ki-ki kedve szerint statisztikázhat, számolhat százalékokat, állíthat fel aránypárokat. Az Akadémiai Könyvtár 2 millió könyvtári egységet tart nyilván, ebből kicsivel több, mint ezer ősnyomtatvány. Magyarországon hivatalosan 7107 az ősnyomtatványok száma.
A könyvtárigazgató viszont kétszeresen szerencsésnek érezheti magát. Nemcsak kézbe vehette a ritkaságokat, de azok elárulták neki a titkukat is: a zirci ciszterci apátságban 1735-ben sörfőzésre adták fejüket a szerzetesek!


Online is többet olvasnak a nőkFEL

Azok a nők, akik tanulásra, képzésre használják okostelefonjukat, táblagépüket, számítógépüket, egy átlagos napon 51 percet töltenek ezzel, szemben a férfiak 41 perces átlagával. Még jelentősebb a különbség az e-könyveket, digitális magazinokat olvasók körében: az alább látható ábra szerint ebben a nők 19 percet 'vernek rá' a férfiakra, napi átlag 53, olvasással töltött perccel.


Olvasás mobilon -- mindig zsebben, ajánl, kevésbé elmélyültFEL

A Wall Street Journal cikke link szerint nem az e-olvasók, hanem a telefonok fogják a jövőben irányítani a könyvpiacot. Ennek legnyilvánvalóbb oka, hogy kényelmes. Mert mindig náluk van, mert mindig kéznél van.
A másik ok a legújabb okostelefonok kedvező mérete. A jelzett tendenciák komoly kihívás elé állítják a kiadókat: azon túl, hogy az e-könyveket mobilra optimalizálva jelentetik meg, más, az eddigiektől eltérő marketing stratégiákat kell kidolgozniuk ahhoz, hogy elérjék potenciális olvasóikat, olyanokat, akik két perccel korábban még akár nem is gondolták, hogy könyvet fognak olvasni.
A Foli nevű mobil applikáció GPS koordináták alapján ajánl ingyenes e-könyveket a felhasználóknak. Pl. jóga témájú könyveket egy New Yorkban megrendezett jógafesztivál résztvevőinek. New York, California, Florida, Missouri, Texas és Hawaii szállodáiban és repülőterein pedig az alkalmazás használói annyi könyvet olvashatnak ingyenesen, amennyit csak akarnak, egészen addig, amíg az adott helyen tartózkodnak.
A Penguin Random House a világszerte nagy sikerű "A lány a vonaton" c. regényből részleteket tett elérhetővé az Amtrak Acela Express vonatain.
Az Amazon, a Google, az Apple és a Barnes & Noble is kínál már alkalmazásokat e-könyvek olvasásához, olyanokat, amelyek automatikusan szinkronizálnak, így a felhasználó az előző este pl a tabletjén olvasott könyvet másnap már a telefonján tudja folytatni. ...
Senki sem gondolja, hogy a telefonos olvasás helyettesítheti a nyomtatott könyvet, de mindenképpen -- mint lehetőség -- ösztönözheti az embereket az olvasásra.


Admont -- barokk a völgybenFEL

Fénykorában több könyve volt, mint a Vatikánban a pápai bibliotékának. A világ legnagyobb kolostori könyvtára. Efféle -- és nem is érdemtelen -- szuperlatívuszokban dicséri magát a stájerországi Admont bencés kolostorának fő látványossága. Az 1074-ben alapított kolostor magas csúcsok között, az Enns völgyében, még ma is a világtól kissé elbújva, az autópályák felől kanyargós utakon megközelíthetően éli csendes, nyugodt életét. A nemrég restaurált könyvtárterem a rokokóba hajló késői barokk jegyében, a felvilágosodás hajnalán készült. Ez magyarázza, hogy sok más hasonló intézménytől eltérően a komoly barna helyett a -- különösen napsütésben szépen fénylő -- fehér és arany ragadja meg a látogató tekintetét.
Fotók: link

Régebbi hírforrás(ok): Admont -- a világ legnagyobb kolostorkönyvtára link

A zene története -- időszaki kiállítás a Kalocsai Főszékesegyházi KönyvtárbanFEL

2015. december 31-ig látogatható 'A zene története' című kiállítás, amelyet az ezeréves európai hangjegyírásra, illetve Johann Sebastian Bach születésének 330. évfordulójára emlékezve rendezett a Kalocsai Főszékesegyházi Könyvtár, bemutatva a gyűjtemény zenetörténeti anyagát.
Analógiák

Túl a százezren a Vonatinfó -- Mikor lesz könyvtárinfó?FEL

Augusztus elejére már több mint százezren töltötték le a Vonatinfó alkalmazást, amelynek segítségével a vonaton utazók útközben is folyamatosan követhetik az aktuális vasúti információkat.
Az ingyenes applikáció elérhető Android, IOS és Windows Phone operációs rendszeren is, az androidos letöltések száma nyár közepére meghaladta a 65700-at.
Az alkalmazás öt hónapja működik, és az utasok visszajelzései alapján hamar közkedveltté vált. A legtöbben az útvonaltervezés funkciót használják, de sokan figyelik a vonatok valós helyzetét is a térképes felületen. Az alkalmazáson a MÁVINFORM aktuális hírei folyamatosan frissülnek, így az utasok menetközben is tájékozódhatnak a vonatforgalmat érintő korlátozásokról és változásokról.


Segíthet-e a falvak népesség-megtartásában egy turbózott (és racionalizált) KSZR?FEL

A falvak és aprófalvak népességének csökkenése folytatódott az ezredfordulót követően, és egyre többen élnek városokban. Mostanra már nemcsak a falvakat, hanem a kisebb városokat is fenyegeti az elnéptelenedés, amelyet nem könnyű megállítani. A tendenciát erősíti, hogy nehéz munkát találni a kisebb településeken.
Komoly szociálpolitikai változásra lenne szükség, és több forrást kellene nyújtani a kisvárosoknak, falvaknak -- mondta Kovách Imre. Finnországban például több pénzt adtak azoknak a tanároknak, akik elmentek a falvakba tanítani. Kiemelte: ott sem megy egyszerűen a vidék felzárkóztatása, de sokat tesznek ezért.
Praktikus

Egy kattintással megoszthatók a hírek több közösségi felületen egyszerreFEL

Leegyszerűsíthetővé válik a közösségi térben való kommunikáció. A SpreadIt alkalmazással egyetlen kattintással négy különböző felületen lehet megosztani az egyes tartalmakat, ezek közé tartozik a Facebook, a Twitter, a LinkedIn és a Reddit. A posztok nyomon követhetők az oldalon, minden visszajelzést jegyez a rendszer.


Így védheted meg a szemed, ha egész nap a gép előtt ülszFEL

Korunk gyakori problémája, hogy az egész napos számítógépezéstől szemünk hamar elfárad és irritált lesz, sőt néha talán a fejünk is megfájdul tőle. Szerencsére van azonban néhány szakértői tanács, aminek a segítségével megvédhetjük magunkat a kellemetlenségektől.
- Nagyítsuk a szöveget! - Amikor apróbetűs szöveget nézünk, akkor általában vagy bandzsítunk vagy közelebb tesszük az arcunkat a képernyőhöz és ez okozhat fejfájást vagy fáradtságot. Ezért nagyítsuk a szöveget, vagy állítsunk be eltérő színeket a könnyebb olvasáshoz.
- Pislogjunk. Amikor a gépet nézzük, elfelejtünk pislogni, és ez kiszárítja a szemeinket. Nehéz emlékezni, de próbáljuk fejben tartani, hogy a pislogás segít. A szemcsepp a másik nagy segítség a szemszárazság távol tartása érdekében.
- Állítsunk a fényerőn. A képernyő vakító fénye megerőlteti a szemeinket és fejfájást is okozhat. Ezért állítsunk a fényerőn, és kerüljük a tükröződést vagy szerezzünk be tükröződésmentes fóliát.
- A 20-20-20 szabály. Minden 20 perc munka után, nézzünk 20 másodpercig valamit, ami 20 méterre van tőlünk. Ez segíti a szemizmok mozgását, és a fókuszálást. Azonban ha négy órán keresztül nézünk valamit, ami ugyan olyan távolságban van, akkor a szemizmaiknak már nehéz lesz beállni, ha ismét másfelé nézünk.


Sway: itt a Microsoft új prezentációs alkalmazásaFEL

Több platformon -- így iOS és Windows 10 operációs rendszereken egyaránt -- elérhető a Microsoft új alkalmazása, a Sway.
A magyar nyelven elérhető Sway egy olyan új prezentációs eszköz, amely alkalmazásként vagy akár böngészőből futtatva segít digitális formába önteni történeteinket és ötleteinket. Grafikai előképzettség nélkül készíthetünk kiforrott, jól áttekinthető, kreatív bemutatókat, amelyek minden eszközön és képernyőméreten kiválóan mutatnak.
A Sway az Office termékcsalád legújabb tagja, a feladat-végrehajtás automatizálásával teszi még hatékonyabbá a tartalmak előállítását. Az új alkalmazásról bővebb információ: Sway.com link
Office Blog link Microsoft NewsCenter link .


Hogyan választanánk ma e-könyv-olvasót?FEL

Amellett, hogy szépek és egy ház lakóinak műveltségéről is tanúskodhatnak a könyvespolcok, néhány hátránnyal is rendelkeznek az egész gyűjteményt sokkal kompaktabb formában tároló e-olvasókhoz képest. Ugyanez mondható el a rajtuk tárolt könyvekről is: imádjuk őket, de azért bőven vannak érvek az elektronikus változatok mellett is.
Kisszínes

Szocializálás helyismeret-bővítéssel -- akár verskommentdóvalFEL

Régi álmom, hogy megnézzek majdnem minden emléket Cserépfaluban egy kis túra keretében. Még ilyen vezetett túra nincs, ezért úgy döntöttem, hogy szeptember 27-én, a Cserépfalvi Könyvmegálló születésnapján végigmegyek Cserépfalun. És verset is írok, azért verskommandós! Fogalmam sincs, hogy mennyi ideig fog tartani de azt tudom, hogy kb. hat kilométer lesz. Három órán át biztos eltart. Kilenc órakor indulunk. Többes szám.
Mert Cserépfalu. Jó.
Aki akar csatlakozhat. Bármelyik állomáson. Ahol van kontakt (kiállítóhelyek, könyvtár, Gazdaház stb.) Őket felhívom telefonon és lebeszélem velük, hogy kb. ekkor érkezünk. Nem lesz semmi extra szervezés. Kinyomtatok egy térképet melyet mindenkinek lemásolom. Teljesen önköltséges a túra, ahol belépő van. ott meg kell váltani, ahol, pénzbe kerül az ital azt ki köll fizetni.
Minden versíró kap egy tollat és egy A/4-es papírt. Erre kötelező verset, verseket írni. A papírt a túra végén le kell adni. 2002-ben már volt egy hasonló rendezvény! Lesz kötet minden egyéb, ahogy szoktuk.

A kishídnál a falu elején kezdünk. Az első pont azért van, mert itt kezdődik a cseréprajongás mint olyan. Itt kicsit lassít az emberfia, elámul a kilátástól, aztán megindul.


Közösségi oldalak és a depresszió -- mi is a kapcsolat?FEL

A mai tizenévesek sok időt töltenek a Facebook, Instagram, Twitter és ehhez hasonló más közösségi oldalakon. Míg a közösségi média sok információ forrása, túlzott használata depresszióhoz vezethet.
A Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking újságban megjelent tanulmány 750 tanulóról készült vizsgálat anyagait használta fel. Az eredeti vizsgálatot 2013-ban végezték Ontarióban, a diákok drog használati szokásait illetve egészségi állapotukat vizsgálták. Észrevették, hogy a közösségi oldalakon eltöltött idő növeli a kockázatát a mentális problémák kialakulásának. A közösségi oldalak böngészésével töltött több idő gyakrabban vezetett pszichés szorongáshoz, öngyilkossági gondolatokhoz.
Ez nem jelenti azt, hogy a közösségi oldalak feltétlenül rossz hatással lennének a fiatalokra. Az is előfordulhat, hogy a rosszabb mentális állapotú fiatalok több időt töltenek az internetes közösségi oldalakon. Az egészségügyi szakemberek épp ezért sokszor ezeken az oldalakon keresztül próbálják elérni a veszélyeztetett csoportokat.
Mindenesetre ha azt látjuk, hogy gyermekünk túl sok időt tölt ezeken az oldalakon, érdemes közbelépni.


A tíz legpazarabb magánkönyvtár Washington környékén (fotókkal)FEL10 meghökkentő könyves graffiti (fotók)FELOkostelefon: mennyire, mire és hogyan használjuk?FEL

A magyar okostelefon-tulajdonosok közel 80 százaléka szerint okostelefonjuk változtatta meg leginkább az életüket az elmúlt évtizedek technológiai találmányai közül - derült ki egy friss kutatásból.
A felmérés szerint a magyar mobilhasználók elsősorban személyi asszisztensként (42 százalék) és szórakoztató központként (39 százalék) tekintenek a telefonjukra. A magyar tulajdonosok több mint fele használja telefonját bankszámlájának ellenőrzésére, 47 százalék pedig gyakran vásárol online mobilja segítségével.
Egy hetet végigkövetve, az okostelefon-tulajdonosok a leggyakrabban az időjárást előrejelző alkalmazást használják telefonjukon (78 százalék), de népszerűek a közösségi oldalak alkalmazásai (69 százalék) és a fotós alkalmazások (68 százalék) is. A felhasználók közel egyharmada 3-5 applikációt tölt le telefonjára egy hónap alatt, minden tizedik tulajdonos pedig akár tíz alkalmazást is telepített. Ha bármilyen alkalmazást választhatnának, minden második okostelefon-tulajdonos a forgalmi dugókat és alternatív útvonalakat javasoló appot töltene mobiljára, míg a felhasználók 41 százaléka készülékével fizetne, így gyorsítva fel a vásárlást.


50 éve jelent meg az első pöttyös könyv kötetFEL

A sorozat népszerűsége 1959 óta töretlen. A könyvek titka, hogy újraolvasva is pont ugyanolyan, lebilincselőek, mint elsőre.
Bevallom mostanában ismét pöttyös könyv imádó lettem. Persze a csíkos köteteket is újra elővettem. Most aztán ráébredtem, hogy újra el kell olvasnom valamennyit. Sőt igyekszem beszerezni a régebbi, de számomra eddig ismeretlen köteteket.
Rájöttem rengeteg ilyen van. És egyik érdekesebb, mint a másik. Az Álarcosbál, A Bezzeg az én időmben, a Mi szemüvegesek, Az utolsó padban, a Mogyoró, a Születésnap, Az egyetlen szerep, és persze A két Lotti-t olvastam újra felnőtt fejjel. Egyszerűen varázslatos érzés volt kicsit visszamenni az időben. Neked melyik volt a kedvenced?
Információforrások

Internet Archive időgépe -- magyar tartalmak is, dátum és URL alapjánFEL

Gondban lehet az, aki megszűnt internetes újságok korábbi szövegeire kíváncsi, blogok régi bejegyzéseit keresi. Hasonlóan járhatnak azok az újságírók és elemzők, akiknek a szeme elől egyszer csak eltűnik mondjuk a nemzeti bank vagy a statisztikai hivatal sok éven át fölpakolt, összehasonlítható adatsora. Nekik adhat esélyt a Wayback Machine link amelynek segítségével fellelhető a törölt oldalak, a megszűnt site-ok egy része. 430 milliárd körül jár az ott őrzött weboldalak száma, így ez ma a világ legnagyobb internetarchívuma, amelynek a többiek (például nemzeti könyvtárak) a nyomába sem érnek. Alapítója, Brewster Kahle szeme előtt az ókori alexandriai könyvtár példája lebegett: ha lett volna másolat a szövegekről, akkor a könyvtár leégése ellenére is többet ismernénk a klasszikus szerzők művei közül. Jelképes, hogy az IA biztonsági másolatainak egyik tárolási helye a mai alexandriai könyvtár.
Wayback Machine az oldalak tárolt, akár igen régi példányait mutatja meg. Naptárból kereshető ki, mely pillanatok őrződtek meg (többnyire szórványosan, felismerhető rendszer nélkül) az internet meglehetősen viszonylagos örökkévalóságának. Itt például több -- jelenleg is létező vagy már megszűnt -- magyar hírportál főoldalai is megtalálhatók (az Index-előd Internettótól kezdve a hvg.hu-ig), de mindegyik gyűjteményben jelentős hiányok tapasztalhatók, akár hosszú hetek is kimaradtak, másrészt egyáltalán nem biztos, hogy az egyes mentéseken meg is nyithatók a cikkek. A Google pedig, ha tárol is oldalakat, mindig csak a legutóbbi változatot biztonsági tartaléknak, ha az adott oldal éppen nem lenne elérhető.
Komoly hátrány, hogy a Wayback Machine idővonalán csak dátum és internetcím (URL) alapján lehet régi oldalakra rábukkanni.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról