Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2015/34., szept. 30.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Használói igények felmérése -- akár zsákutca is lehet
* * * Szakcikk-szerzők felkészítése -- Scopus-szeminárium, okt. 7. * * *
Könyvtári képtár -- helyismeret, művészeti alkotásokon keresztül
A teljesítményelvű támogatási rendszer nem tiszteli a rangidősöket -- Alexandriai Könyvtár
Mire használná fel, ha több pénzt kapna az Országos Könyvtári Napokra? -- központi cuccokra nem
Nagy lehetőségek a könyvtári közösségépítés előtt -- ezzel is segíthetjük a társadalmat?
Hatékonyabban: felhasználók képzése helyett felhasználói tanulás
E-learning az információs és könyvtári képzésben -- előnyök és hátrányok
Internetes szövegértés: 34-ből 31-edikek vagyunk: tág lehetőségek az oktatási hatékonyság előtt
Vetélkedő iskolásoknak a Lőrinci Nagykönyvtárban -- IT-ismeretek is...
Történelem, mint big data -- 500 év könyvillusztrációi és könyvek milliói (olvasóink szavazatára)
Hogyan jósolható meg, ki mondja le a szolgáltatást? -- MIBE-konferencia predikcióról
Közös szakterületi kalauzok vagy szakkönyvtárra szabottak?
A használó akár megvásárolhatja, vagy kikölcsönözheti a könyvet -- Google Books a cseh nemzeti könyvtárban
Hatékonyabb a papírról olvasás -- vs. Kindle
Open Library of Humanities -- tudományos színvonal, de nem fizet a szerző
Tumblr - a könyvtári weboldalak elérésének kiterjesztése
Neves könyvtárosok adatbázisa a könyvtáros egyesület kezdeményezésére -- és hol a magyar kataszter?
Irodalom, zene, párkapcsolat, színház -- Országos Könyvtári Napok a Somogyiban
Egyetemi könyvtárak kutatástámogatása: kutatás-értékelés, repozitórium, hallgatói kutatás, adatkezelés
Újabb 1,9 millió oldalt digitalizáltak az Országgyűlési Könyvtárban

Analógiák

A goebbelsi propaganda elemei -- egyszerűsítés: hogyan igen, hogyan nem?

Praktikus

5 perc alatt letesztelheti, milyen szinten áll angolból
Ügyes pdf-konverter a Windows 10-ben

Kisszínes

Az Egyetemi Könyvtár, ahogy még nem láttad (fotók)
Ahol csak egy db könyv vásárolható

Információforrások

Megújult a Tények.hu


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Használói igények felmérése -- akár zsákutca is lehetFEL

Jól teszik a könyvtárak, ha nem magukat, hanem használóikat teszik meg a könyvtári szolgáltatás fejlesztési irányainak meghatározóivá. Ugyan továbbra is jól kitapintható a "mi jobban tudjuk, mi kell neked" könyvtárosi szemlélet -- ennek köszönhető az alacsony fokú marketingorientáció --, de sokszor még az adminisztrációs elvárások is szorgalmazzák az igényfelmérést. Ám sajnos, gyakran nem jól. A könyvtárak ugyanis általában használóikat mérik fel, nem a potenciális használói tábort (pl. a település összlakosságát, az iskola minden munkatársát a diákok mellett stb.).
Az ilyen bázisú felmérésnek számos előnye lehet:
- kevesebb embert kell elérni (kisebb ráfordítás)
- a várható eredmények közelebb állnak a könyvtáros elképzeléséhez (inkább pendül egy húron a már könyvtárlátogatókkal)
- a kapott eredmények kevésbé szembesítenek a nagyobb változtatások szükségességével (nagyobb könyvtárosi kényelem).
Az így kapott eredmények tévesen akár meg is erősíthetnek bennünket eddigi eljárásaink folytatásában -- mellyel közben jó eséllyel lemondunk a ránk bízott teljes népesség szolgálatáról. -- Már ha a szavakon túl is van igyekezet a használók kedvére tenni. Az ennél (Magyarországon) 7-8x nagyobb, potenciális használói tábor felmérése is jár előnyökkel, sőt:
- megismerjük a könyvtárak tényleges konkurenseit -- ahol a potenciális használók információt keresnek
- a megismert konkurensek általában együttműködő felekké tehetők, akik segítenek a használók megtartásában, könyvtárba vonzásában
- a könyvtárak több lehetősége lesz saját hosszabb távú fennmaradásának biztosítása.
- rászorítjuk magunkat a teljes célcsoport megismerésére, szolgálatára, amely nagyobb használói tábort vetít előre. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2015. szeptember 30.  • Továbbküldöm a hírt

* * * Szakcikk-szerzők felkészítése -- Scopus-szeminárium, okt. 7. * * *FEL

Jó pontot szerezhet szakkönyvtára célcsoportjában a fiatal kutatók, oktatók körében. Nekik előlépésükhöz kimondottan fontos, hogy megjelenjenek minősített külföldi folyóiratokban, és hogy nevük, teljesítményük láthatóvá váljon nemzetközi környezetben is. Az egyetemi rangsorok egyre inkább a Scopus használatára térnek át, ezért a kutatók sikere az egyetem presztízsét, együttműködési lehetőségeit is szolgálja. Ajánlja a kutatók figyelmébe a Szakcikk-szerzők felkészítése -- Scopus-szeminárium, okt. 7., Magyar Tudományos Akadémia. További információ: link
Jelentkezési lap: link


Könyvtári képtár -- helyismeret, művészeti alkotásokon keresztülFEL

A Berlini Frankfurter Allee Kerületi Könyvtár Pablo Neruda Fiókkönyvtára ( link , Facebook: link ) artotékával is bír, mely kb. 330 eredeti alkotást - festmények, grafikák, plasztikák és szobrok -- kínál 20. századi berlini mesterektől. A könyvtár művészeti részlege link amellett, hogy kölcsönzi ezeket, képzőművészet, dizájn és fotográfia terén szakkönyvtári állományt is a használók rendelkezésére bocsát. A használók egyszerre 4 alkotást kölcsönözhetnek ki, térítésmentesen, 3 hónapra, egyszeri hosszabbítási lehetőséggel. Keresés a katalógusban: link
Fotók: link (MG)


A teljesítményelvű támogatási rendszer nem tiszteli a rangidősöket -- Alexandriai KönyvtárFEL

A BA kezdettől fogva támogatja az innovációt; álláspontja szerint az ismeretek nemcsak olvasással sajátíthatók el, hanem kiállítások és egyedi művészeti alkotások segítségével is. Számos program tárgya Egyiptom örökségének és nemzeti emlékezetének megőrzése, ezeket sok kutatóintézet, múzeum és galéria támogatja; a planetárium és a természettudományos központ a művészeti és tudományos programokat kiállításokkal és különböző méretű rendezvényekkel egészíti ki. A BA-ban az információs és kommunikációs technológiát nem kiszolgáló tevékenységnek tekintik, hanem az intézmény működtetésében részt vevő független és egyenlő partnernek. Az igazgató kiterjedt nemzetközi kapcsolatainak és a kuratóriumnak köszönhetően az intézmény számos nemzetközi projektben és szerződésben vesz részt. A könyvtár működését nagyon fiatal munkatársakkal kezdte, azóta is frissen végzett diplomásokat vesznek fel. A teljesítményelvű támogatási rendszer nem tiszteli a rangidősöket, a fiatal és a nemeket egyenlően kezelő vezetés nyitott az új ötletekre, nem küzd örökölt problémákkal.
Felmerül a kérdés: ha az anyagok virtuálisak és mobilak lesznek, mi lesz a ma könyvtárnak nevezett fizikai térrel. Válasz: az eredeti műveket továbbra is a könyvtárak fogják őrizni, a kéziratok és az első kiadások értékállók maradnak; intézményi és pénzügyi okokból lesznek csak helyben elérhető anyagok; a könyvtárak jelentik a hidat a nagyközönség (elsősorban a kutatók) és a nemzeti és nemzetközi archiváló rendszerek között. Összefoglalva: a könyvtárak átalakulnak, és megőrzik társadalmi szerepüket. (A holnap könyvtárának építése ma: az új Alexandriai Könyvtár; ref.: Viszocsekné P. É.)


Mire használná fel, ha több pénzt kapna az Országos Könyvtári Napokra? -- központi cuccokra nemFEL

Mire használná fel, ha több pénzt kapna az Országos Könyvtári Napokra? -- tettük fel a kérdést a múlt héten olvasóinknak. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
5 - A működési költségek lyukait tömködném
3 - Együttműködnék azzal, akivel én akarok
2 - Központi anyagok, szolgáltatások vásárlására
19 - Használóinkkal való együttműködésre, programra
2 - Egyéb
-- Az adatok szerint kétharmad használná fel saját elképzelései, tervei szerint a hipotetikus többletösszeget, ehhez képest 10x kevesebben vásárolnának belőle központi szolgáltatásokat. Ez utóbbiak előállítóinak tehát marad a lehetőség, hogy továbbra is kötelezővé teszik saját szolgáltatásukat más könyvtárak számára -- vagy: értékesebbé teszik kínálatukat a könyvtárak túlnyomó többsége számára. (MG)


Nagy lehetőségek a könyvtári közösségépítés előtt -- ezzel is segíthetjük a társadalmat?FEL

A származás alapvetően befolyásolja a társadalmi esélyeket, legalább annyira, mint a lakóhely. Az országon belül hatalmasak a különbségek, az anyagi hátrányok mellett az emberi kapcsolatokban is nagy a nélkülözés -- derül ki egy új kutatás adataiból. De az MTA és a Tárki felmérése azt is jelzi, hogy mennyire tömeges a demokráciából való kiábrándulás és a reményvesztettség.
A hátrányok nem csak az anyagiakban jelennek meg, hanem az emberi viszonyokban is. A diplomásoknak, a fiataloknak, a fővárosiaknak, a jobban keresőknek több a szoros érzelmi, családi, baráti kapcsolata. A rosszabb helyzetűek nem csak gazdasági értelemben szegényebbek, hanem a kapcsolataikban is.
A magány különösen erősen jelentkezik az idősebbek, a munkanélküliek és a közmunkások között. És szintén a lent lévők érzik magukat a leginkább kirekesztve a társadalomból.


Hatékonyabban: felhasználók képzése helyett felhasználói tanulásFEL

A felhasználóképzés hagyományos módszere, amikor egy könyvtáros előadásban közli a könyvtárhasználattal kapcsolatos ismereteket: ez a tanító könyvtár (teaching library). Új módszer, amikor a felhasználók előre összeállított feladatlapok segítségével ismerkednek a könyvtárral és dokumentumaival, majd az eredményeket megvitatják, miközben a jelen levő könyvtáros csak kezdeményez és moderál: ez a tanuló könyvtár (learning library).
A Berlini Freie Universität (FUB) társadalomtudományi karának politikatudományi tanszékén alkalmazták 2009 őszén először az utóbbi megoldást másfél órában és 150 résztvevővel. Az oktatócsapat nyolc könyvtárosból és egy diáksegítőből állt, akik először egy nagy előadóban ismertették az oktatás lefolyását.
Az "igazi" learning library módszerével kapcsolatban a FUB könyvtárosai nemcsak "a kíváncsiság és a kétely" felkeltésére törekednek, a foglalkozásokat tudatosan "felhasználóképzés"-nek nevezik. Nem hagyják magukra a diákokat, mindig jelen van egy könyvtáros, aki segít, vagy válaszol a felmerülő kérdésekre. Emellett törekednek a diákok önálló munkájára és aktivitásának fenntartására. A képzésben sohasem a könyvtár vagy kínálata áll a középpontban, hanem a diákok és az ő céljaik, problémáik. (A tanuló könyvtártól a használóközpontú tanulásig. Gyakorlati beszámoló a Berlini Freie Universität Társadalomtudományi és Kelet-európai Tanulmányok Könyvtárából; ref.: Murányi L.)


E-learning az információs és könyvtári képzésben -- előnyök és hátrányokFEL

Az e-learningre alapozott oktatás előnyei közé sorolták a válaszadók, hogy az információk elérését gyorsabbá, hatékonyabbá és dinamikusabbá teszi. Az órarendek rugalmassá tehetők és az oktatási programok egy-egy területhez igazíthatók. Az e-learning programok azt is lehetővé teszik, hogy a hallgatók technológiai ismeretekre és készségekre tegyenek szert. Hátrányai között említették, hogy a tananyagok létrehozása drága és időigényes. A programok beindítása és a technikai infrastruktúra fenntartása is költséges. Az e-tananyagok nem segítik a csoportos tanulást, továbbá gyakran a hallgatók azt várják, hogy minden szükséges dolog meglegyen az e-learning rendszerben, ami ahhoz vezet, hogy leszoknak az információkeresésről.
Az oktatók gyakran ellenállnak az e-learning bevezetésének többek között azért, mert úgy gondolják, hogy túlságosan megterhelő a hallgatóknak. Az e-learning sokkal időigényesebb, mint a hagyományos oktatás, ráadásul az oktatók mindkét típusú, sőt a kettő kombinációját jelentő (blended) oktatásban is részt vesznek. A tanszékeken nincs elegendő információtechnológiai szakember. Hiányzik az oktatók formális és technikai képzése. Sok oktató hiányolja a hallgatókkal való kontaktust, ami a hallgatóknál is megjelenik. A problémák elkerülése végett célszerű, ha az oktatók előzetes technológiai tréningeken vesznek részt. A motiváció megfelelő rendszerét is ki kell építeni számukra. Szükséges, hogy legyenek online és interaktív fogadóórák. (Milyen az e-learning megítélése a könyvtár- és információtudományi tanszékek vezetőinek körében?; ref.: Koltay T.)


Internetes szövegértés: 34-ből 31-edikek vagyunk: tág lehetőségek az oktatási hatékonyság előttFEL

Előző lapszámunkban már szóltunk a témában link ; most újabb megközelítés:
Harmincnégyből a harmincadik helyen végeztek a magyar diákok az internetes szövegértést mérő teszten, sokan bele sem kezdtek a feladatokba. Az élen ismét csupa ázsiai ország végzett.
Annak felmérésére, hogy a gyerekek mennyire összeszedetten interneteznek, a feladatkor használt gépeken egy nyomkövető program futott, amely naplózta, hova kattintanak, mennyi időt töltenek egy-egy oldalon a feladat megoldása során. Ez alapján négyféle lépést különböztettek meg
- releváns,
- nem releváns,
- téves, de korrigált,
- téves és nem korrigált lépéseket.
A tesztek során a magyar diákoknak igen gyakran akadt nehézségük az információk megtalálásával, rossz helyre kattintottak, vagy sokáig tartott megtalálniuk a válaszokat.
A magyar iskolák számítógépparkja igencsak elavult: az áprilisi Smartmobil 2015 konferencián az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége oktatási szakértője, Horváth Ádám azt mondta, az iskolák nagy része hatéves vagy annál régebbi számítógépeket használ, és a karbantartásukra nem kapnak pénzt.


Vetélkedő iskolásoknak a Lőrinci Nagykönyvtárban -- IT-ismeretek is...FEL

2015 októberétől 2016 márciusáig 6 fordulós, olvasásnépszerűsítő vetélkedőt hirdet a Lőrinci Nagykönyvtár általános iskolák felső tagozatos tanulóinak. 2-4 fős csapatok jelentkezését várják!
Havonta háromféle feladatot kell a csapatoknak teljesíteni, és a következő hónap 15-éig eljuttatni a könyvtárba lehetőleg a havi internetes űrlapon keresztül.
1. El kell olvasni egy könyvet és a könyvekhez tartozó kérdésekre válaszolni kell.
2. Valamilyen, a könyvhöz kapcsolódó kreatív munkát kell készíteni: rajz, makett, PowerPoint, film stb., vagy a könyvhöz köthető állatokról kell keresni az interneten válaszokat.
3. A hónap témájához kapcsolódó feladatot kell megoldani a könyvtárban.
Találkozók: 2015. november, február és április hónapban.
A könyvtár mindhárom alkalomra szeretne meghívni előadókat (állatvédő egyesületektől, nemzeti parkból), akik valamilyen módon kötődnek azokhoz az állatokhoz, amelyekről olvastak a gyerekek.


Történelem, mint big data -- 500 év könyvillusztrációi és könyvek milliói (olvasóink szavazatára)FEL

Az adatbázisok a modern világ jelképei, a könyvtárakat viszont sokan még mindig poros, elavult könyvespolcokkal, helyiségekkel azonosítják.
Ma a könyvtárak már régen nem ezt a szerepet töltik be. Elég, ha csak az Internet Archive nevű oldalt böngésszük át, rengeteg adatot (23 petabyte), megőrzött weboldalt (436 milliárd), könyvoldalt (fél milliárd), TV műsort (750,000) találhatunk benne. E rengeteg adat 1000 könyvtárból származik és csaknem 500 év emlékezetét hordozza magában.
A legújabb előrelépés az archívumban képeket és alapadatokat tartalmazó frissítést jelenti mely a Flickr-en is kereshető lesz.
A képek pontosabban érzékeltetik a változásokat, melyekkel meg kellett és meg is kell küzdenünk.
A cikk szerzője, Kalev Leetaru vezeti a GDELT projektet, melynek célja, hogy katalogizálja és megértse / megértesse a körülöttünk lévő világot. A projekt során 160 processzort és egy terabit RAM-ot használtak fel alig két hét alatt a 3,5 millió angol nyelvű könyv feldolgozása során.
A térképes szemléltetés megfelelő eszköz arra, hogy ne csak a kiadás évét és helyét mutassa be, hanem azokat a helyeket is, ahol a könyvek története játszódik. (ref.: NM)


Hogyan jósolható meg, ki mondja le a szolgáltatást? -- MIBE-konferencia predikcióról FEL

Néhány perc alatt is áttekinthető a Magyar Információbrókerek Egyesületének 15., predikcióról, jövendőmondásról szóló konferencia anyaga link . Az előadások idejével azonos mértékben személyes és csoportos eszmecserét biztosító konferencia a jövőfürkészés több megközelítését kínálta: tartalomelemzési, szervezeti kulturális, adatbányászati, információs tanácsadói projektekben felmerülő, vagy éppen információtechnológiai példákat felhozó.
A jelenlévőkben lecsapódhatott: a múlt és jelen mintáinak jövőre vetítése -- többféle megközelítés alkalmazásával -- jól megközelíti a várható jövő leírását. Ezen az alapon mondhatják meg a távközlési cégek, hogy ki fogja lemondani e hónapban a szolgáltatásaikat, vagy a könyvtárak, hogy mely használni csoport fogja kölcsönözni az adott témájú könyveket. Ezek alapul szolgálhatnak a jövő tudatos befolyásolására. (MG)


Közös szakterületi kalauzok vagy szakkönyvtárra szabottak?FEL

Az online szakterületi útmutatókat a könyvtárak széles körben alkalmazzák, hogy segítsék a diákokat az információkeresésben. A LibGuides (2007-ben indult felhőalapú kereskedelmi termék) a hagyományos szakterületi kalauz vagy portál egyik legújabb "inkarnációját" jelenti, amelyet Amerikában számos felsőoktatási könyvtár használ. Írországban azonban a könyvtári kalauzok teljes mértékben helyi tervezésűek, és helyi webszervereken működnek.
A tanulmány bemutatja azt a projektmenedzsment-folyamatot, amely a University College Dublin könyvtárában a LibGuides kísérleti alkalmazásával kapcsolatban zajlott, beleértve a tervezést, a dizájnt és egy sor új szakterületi kalauz bevezetését. A projekt kísérleti jellege szükségessé tette az értékelés előtérbe helyezését, különösen a LibGuides hatékonyságának és alkalmasságának felmérését az információs műveltség támogatásában -- vezetési és felhasználói szempontból egyaránt. Ennek vizsgálata során kétfajta megközelítést alkalmaztak, beleértve a kvantitatív webes statisztikát és elemzést, valamint a hallgatóktól, az oktatóktól és a könyvtárosoktól érkezett visszajelzéseket. (Kísérlet a kutatási és információs kalauzok készítését segítő LibGuides szoftverrel a University College Dublin könyvtárában; autoref.)


A használó akár megvásárolhatja, vagy kikölcsönözheti a könyvet -- Google Books a cseh nemzeti könyvtárbanFEL

A néhány éves együttműködés eredményeként 140 ezer kötetet digitalizálnak. Jelenleg a Google Books (books.google.cz) anyagában folyamatosan elérhető a már digitalizált kötetek egy része, amely 2015-től a régi nyomtatványok európai digitális könyvtárában is hozzáférhető lesz (link Eddig a kéziratok és régi nyomtatványok gyűjteményéből 17 277 címet, a szláv könyvtár anyagából 7247 kötetet digitalizáltak, és 4000 kötet már előkészítve várja a digitalizálást. A szláv könyvtárból kb. 20-25 ezer kötetet, a kéziratok és régi nyomtatványok anyagából 120 ezer kötetet digitalizálnak összesen. A sajtótájékoztatón bemutatták azt a speciális szállítóeszközt (kocsit), amelyben a könyvek állományvédelmi szempontból (ütés, rázkódás, nedvesség ellen) védve várják a szállítást egy klimatizált biztonsági kamionban. A projekt eredményeként Jan Ámos Komenský, Tycho Brahe, Jan Hus művei is elérhetőek lesznek, számos unikális dokumentummal együtt.
A Google Books oldalain 20 millió könyv található, 400 nyelven és 100 országból, 48 ezer partnerrel, 40 világkönyvtárral együttműködve, a Partnerségi program és a Könyvtár projekt keretében. A cseh nemzeti könyvtár a tizenkettedik európai és a negyedik nemzeti könyvtár, amellyel a Google együttműködést kötött. A szerzői joggal védett könyvek esetén csak a bibliográfiai adatok és egy kis fejezet érhető el digitálisan. Ha a könyvet a szerzői jog már nem védi, online megtekinthető vagy ingyen letölthető. Mindkét esetben a használó javaslatot kap a bolti megvételre vagy a könyvtári kölcsönzés lehetőségére is. A Partnerségi program keretében a digitális tartalmakat maguk a partnerek, kiadók, szerzők, szerzői jogtulajdonosok ajánlják föl. Céljuk, hogy a használók számára betekintést engedjenek a könyvbe, megkönnyítsék a megtalálását és megvásárlását. A partnerek a könyv egy fejezetének részébe online betekintést biztosítanak. (A Cseh Köztársaság Nemzeti Könyvtára és a Google - elkezdődött a könyvkincs digitalizálása; ref.: Prókai M.)


Hatékonyabb a papírról olvasás -- vs. KindleFEL

6 perc olvasás 68%-kal csökkenti a stressz szintjét, és számtalan tanulmány bizonyította: az olvasás segít megőrizni a koncentrációt és szellemi képességeket. A rendszeresen olvasók körében 2,5-szer kisebb az Alzheimer-kór kialakulásának esélye.
Nem mindegy viszont, hogy milyen formátumú az olvasás: a papíron megjelent történetek pozitívabb hatást fejtenek ki az olvasókra.
1. Segíti a szöveg megértését. Akik Kindle [vö.: elektronikus] változatban olvasták a történetet, nehezebben emlékeztek a történés sorrendjére, gyakrabban keverték össze a cselekményeket - szemben a papírról olvasókkal.
2. Elveszíthetjük a képességünket, mely a hosszabb mondatokat eddig képes volt egyből feldolgozni. A képernyő olvasása során legtöbbször csak átfutjuk a témát, nem értelmezzük egyből a mondatok mögött rejlő tartalmat.
3. Lassú, megfontolt olvasás. Napi 30-45 perces lassú olvasással (ténylegesen csak az olvasnivalóra figyelve) elősegítjük a teljesebb, tökéletesebb koncentrációt. (ref.: NM)

Hírforrás: MIC
2015. szeptember 30.  • Továbbküldöm a hírt

Open Library of Humanities -- tudományos színvonal, de nem fizet a szerzőFEL

Ma elindult az Open Library of Humanities nevű portál. A kezdeményezés lényege: a nagy kiadókkal szembeni alternatív, nyílt hozzáférésű publikációs platform, ahol a szerzőknek nem kell fizetni a megjelenésért, ugyanakkor a szerkesztési elvek nem engednek az tudományos normákból. Az utóbbi hónapokban számos egyetemi könyvtár jelentette be, hogy csatlakozik a kezdeményezéshez.
A nyitónapon hat folyóirat tette át a székhelyét (szerkesztőségi rendszerét, honlapját és archívumát) az új platformra, ezek:
- ASIANetwork Exchange: A Journal for Asian Studies in the Liberal Arts
- Journal of British and Irish Innovative Poetry
- The Comics Grid: Journal of Comics Scholarship
- 19: Interdisciplinary Studies in the Long Nineteenth Century
- Orbit: Writing Around Pynchon
- Studies in the Maternal
illetve létrehoztak egy új, a platformmal, illetve a kapcsolódó témaköröknek szentelt folyóiratot, az Open Library of Humanities-t. A platform elindítását a University of London két oktatója Martin Paul Eve és Caroline Edwards kezdeményezte, fenntartásáról pedig egy nemzetközi könyvtári konzorcium gondoskodik, aminek (egyelőre) brit, észak-amerikai, holland és belga egyetemi könyvtárak a tagjai. Elérhetőség: link


Tumblr - a könyvtári weboldalak elérésének kiterjesztéseFEL

A Tumblr olyan platform, amely egyszerre szolgál közösségi hálóként és blogként. Egyre több köz- és felsőoktatási könyvtár használja a Tumblrt. Az amerikai DPLA (Digital Public Library of America) 2014 elején csatlakozott a szolgáltatáshoz, ahol a partnerintézmények képeit osztja meg. Egy-egy tartalom véletlenszerű felfedezésének öröme hasonlít a polcok közötti böngészéshez. A Tumblr segíthet a könyvtáraknak, hogy sokkal szélesebb rétegekkel osszák meg tartalmaikat a közösségi oldalak felületein, különösen a 18?29 éves korosztályban. Egy 2014-es felmérés szerint a felsőoktatásban tanulók 25%-a rendszeresen használ mikroblogokat információszerzés céljából. A Mount Holyoke College könyvtárában egy ott dolgozó diák vetette fel, hogy a Tumblrt is kezdjék el használni a nyelvi központban, amely az intézménynek egy 2300 diákot kiszolgáló kisebb részlege. A Tumblrt eredetileg a diákok által menedzselt Kérdezd a könyvtárost informális szolgáltatásban kezdték el használni. A diákok dolgozták ki a dolgozók számára az útmutatót, amely leírja a Tumblren alkalmazott tartalomkezelés alapvető ismereteit (címkézés, posztok készítése és időzítése). Megalkottak egy egységes közösségimédia-stratégiát is, amely leírta, hogy mi az ezen a felületen közzéteendő tartalom, és elhelyezte ezt a felületet a többi közösségimédia-felülethez képest. (Tumblr - a könyvtári weboldalak elérésének kiterjesztése; ref.: Tóth M.)


Neves könyvtárosok adatbázisa a könyvtáros egyesület kezdeményezésére -- és hol a magyar kataszter?FEL

A cseh könyvtárosok szótára elnevezésű adatbázis célja, hogy a szakmai és a szélesebb nagyközönséget is megismertesse a neves cseh könyvtáros személyiségekkel. A rövid életrajzok nyomán az érdeklődők nemcsak a könyvtáros szakma híres, meghatározó személyiségeit ismerhetik meg, hanem olyan más szakterületre került egyéniségeket is, akik egy ideig könyvtárosként tevékenykedtek. A hírességek sorában említhetnénk Casanovát is, de olyan neves könyvtárosokat is, mint a prágai városi könyvtár első igazgatója, Antonín Sova.
Az adatbázisnak nemcsak a történeti visszatekintés a célja, hanem a könyvtár- és információtudomány fejlődésére és a meghatározó kortárs egyéniségekre való rálátás biztosítása is. A szótár gondolata 2006-ban született a cseh, morva és szlovák bibliográfusok tanácskozásán, a Cseh Könyvtáros Egyesület támogatásával. Koordinátora a morva könyvtár lett, amely a nemzeti és a megyei könyvtárak közreműködésével összegyűjtötte az egyes régiókból a szótár számára a személyi anyagokat. Az adatbázis az egyesület honlapján "Cseh könyvtárosok szótára" néven érhető el. 2014 őszén jelentős változás történt az adatbázisban: kiderült, hogy az addig használt szoftver nem felel meg az igényeknek és elvárásoknak. Az egyesület képviselői a nemzeti könyvtárhoz fordultak segítségért, melynek eredményeként az adatbázis gondozása átkerült a nemzeti könyvtárba, de építése továbbra is kooperáció keretében valósul meg. Új munkacsoportot hoztak létre az együttműködő könyvtárak képviselőiből. Az átadáskor az adatbázisban 589 tétel szerepelt, mely neves cseh könyvtáros egyéniségekről szóló információkat tartalmazott.


Irodalom, zene, párkapcsolat, színház -- Országos Könyvtári Napok a SomogyibanFEL

Lőrincz L. Lászlóval, Tari Annamáriával és Dolák-Saly Róberttel is találkozhatnak az érdeklődők az Országos Könyvtári Napok Somogyi-könyvtári rendezvényein. Az október 5-én kezdődő programsorozat többek között a próza, költészet és zene mellett a párkapcsolatok pszichológiája, valamint a mese és színház világában kalauzolja a könyvek szerelmeseit.
Zenés irodalmi esten köszöntik az idén 80 esztendős Simai Mihály szegedi költőt, a 20. század magyar novellairodalmáról Podmaniczky Szilárd, Szilasi László és Szilágyi Zsófia beszélgetnek. Érzelmek a XXI. században -- generációk egymás mellett címmel Tari Annamária pszichoanalitikus tart előadást, Dienes Angéla coach, viselkedéselemző, újságíró Csábításra születtünk című könyve megjelenése kapcsán a párválasztás pszichológiájáról beszél, Pálkúti Adrienne klinikai szakpszichológus, gyermekterapeuta a párkapcsolati problémák megoldási lehetőségeit vázolja föl.
Gyermekeknek szól a Szegedi Nemzeti Színház Rózsa és Ibolya című mesetájéka - az előadás alkotógárdája több helyszínen is ízelítőt ad a közelgő bemutatóból.
A Somogyi-könyvtár központjában és fiókkönyvtáraiban zajló rendezvénysorozatról részletes tájékoztatást az alkalomra kiadott programfüzetben és a bibliotéka honlapján találnak az érdeklődők.


Egyetemi könyvtárak kutatástámogatása: kutatás-értékelés, repozitórium, hallgatói kutatás, adatkezelésFEL

Stratégiai szempontból egyre fontosabb feladat a kutatás-támogatás az ausztrál egyetemi könyvtáraknak, ennek oka pedig a kormány és az egyetemek erősen teljesítmény- és versenyközpontú kutatáspolitikájában keresendő. A tanulmány részletesen tárgyalja azokat az új kutatástámogató szolgáltatásokat, melyeket a könyvtárak az elmúlt években fokozatosan kialakítottak. Az előtérben a bibliometria és a kutatás-értékelés (research impact), az intézményi repozitórium, a hallgatói kutatás támogatása, továbbá a kutatási adatok kezelése áll. A tanulmány másik fontos témája e feladatoknak a könyvtár szervezeti életébe való integrálása. (A kutatások támogatása az ausztrál egyetemi könyvtárakban; autoref.)


Újabb 1,9 millió oldalt digitalizáltak az Országgyűlési KönyvtárbanFEL

Szeptember végéig fejeződik be az Országgyűlési Könyvtár legújabb digitalizálási projektje, amelynek keretében mintegy 1,9 millió oldalnyi törvényhozási dokumentum vált elektronikusan elérhetővé - mondta el Markója Szilárd, a könyvtár igazgatója csütörtökön Budapesten.
A digitalizált dokumentumok között mintegy 1,5 millió oldal 1990 után született országgyűlési iromány és bizottsági jegyzőkönyv található. Elérhetővé vált továbbá számos muzeális értékű, törvényalkotással kapcsolatos dokumentum a 18-19. századból, valamint az Országház tervezésére vonatkozó úgynevezett Steindl-féle tervtár 250 ezer oldalnyi irattal és több mint 800 tervrajzzal.
Markója Szilárd az Országház Eszterházy János-termében tartott sajtótájékoztatón felidézte, hogy a ténylegesen 2014-ben elindult projekt előtt az Országgyűlési Könyvtár mintegy 1 millió dokumentumra és 10 ezer muzeális kötetre tehető állományának alig 1 százalékát digitalizálták, az informatikai eszközpark átlagéletkora pedig 8-10 éves volt.
A 450 millió forintból megvalósuló Digitalizált Törvényhozási Tudástár 2. projekt részeként ezért 83 millió forint értékben vettek új informatikai eszközöket, valamint egy bemutatóterem mellett kialakítottak egy digitalizáló műhelyet is A1-es méretű színes könyvolvasókkal és könyvszkennerekkel.
Analógiák

A goebbelsi propaganda elemei -- egyszerűsítés: hogyan igen, hogyan nem?FEL

A múlt héten szóltunk az OSZK-beli Kepes-előadásról link melyre érdemes visszatérni...
A propaganda az egyszerűsítés műfaja, nem intellektuális műfaj -- tartotta Goebbels, Hitler propagandaminisztere - és megállapította annak elemeit:
1. Kerüld az elvont gondolatokat, és az érzelmeket vedd célba!
2. Kevés üzenetet küldj, de azokat folyamatosan sulykold!
3. Használj felszínes, általánosító véleményeket, sztereotípiákat!
4. Az érvelés legyen egyoldalú -- soha ne árnyalj!
5. Folyamatosan kritizáld az ellenfeledet!
6. Keress egy ellenségképet és folyamatosan rágalmazd!
Mint látható, ezek a 'törvények' a történelem során mind univerzálisnak mutatkoztak, legyen szó keresztényről, zsidóról, polgárról, arisztokratáról, mágnásról, proletárról, vagy gulágról -- bármit be lehet helyettesíteni, az egész logikája a mai napig jól működik.
-- A fentebb listázott 1-4 pontokra reagálva: az egyszerű szöveg szélesebb körben tényleg jobban teljesít. A mások oldalról -- a témából adódóan -- nem esett szó. Ha ugyanis a szakmá(nka)t saját összetett, szigorú logikai rendszerével kívánjuk "eladni" használóinknak, szinte kizárt, hogy sikeresek legyünk. Önképünk ugyan megmaradhat, de feleslegessé válunk, saját igazunkat mantraként ismételve: nagyon fontosak a könyvtárak, könyvtárosok, csakhát nem ismernek el bennünket -- szól a könyvtáros szakma No.1-es siráma. Kihívás tehát: hogyan lehet közlendőnket úgy leegyszerűsíteni, hogy az adott közlési helyzetben a fontos tartalom megmaradása mellett az üzenet minél nagyobb része menjen át? Nem könnyű, de próbálni kell. (MG)
Praktikus

5 perc alatt letesztelheti, milyen szinten áll angolbólFEL

A Duolingo nem csak a nyelvtanulásban segít, hanem a nyelvtudás szintjének ellenőrzésében is. Fizetős felmérésük már régóta van, most pedig itt az ingyenes gyorsteszt.
Fejlesztői szerint a Duolingo Quick Test által adott vizsgaeredmény igazodik a nyelvtudás szintjét Európa-szerte bekalibráló Közös Európai Referenciakerethez, és összhangban van a népszerű, 250 dollárba kerülő standardizált, TOEFL nyelvvizsga értékelési rendszerével is.


Ügyes pdf-konverter a Windows 10-benFEL

Címkék: praktikus |

A Microsoft egy roppant hasznos eszközt integrált új operációs rendszerébe. Jó pár különféle alkalmazást, webszolgáltatást bevethetünk, ha pdf fájllá alakítanánk át képeinket, dokumentumainkat. Azonban azoknak, akik Windows 10-et használnak, nem lesz szükségük ezekre, nem kell semmit telepíteniük, sőt internetkapcsolatra sincs szükség, a pdf-konverter ugyanis már benne van az operációs rendszerben.
Kisszínes

Az Egyetemi Könyvtár, ahogy még nem láttad (fotók)FEL

A város szívében, a Ferenciek tere 6. szám alatt találjuk az Eötvös Loránd Tudományegyetem 19. századi könyvtárépületét. Az első, folyamatosan működő magyar egyetemi könyvtár - vagyis latinul Bibliotheca Universitatis - igazi könyvritkaságoknak ad otthont. Cikkünkben bemutatjuk az intézmény történetét, a frissen felújított olvasótermet, az igazgatói szobát, a restaurátorműhelyt és a kupola rejtelmeit is!


Ahol csak egy db könyv vásárolhatóFEL

A tokiói Morioka Shoten nevű könyvesbolt meglehetősen egyszerű elven működik: a boltban mindig csak egyetlen könyvből tartanak példányokat, az pedig, hogy mi ez a könyv, hetente változik.
A könyvesbolt még májusban nyitott. A tulajdonos, Yoshiyuki Morioka egy másik könyvesboltot is vezet, onnan jött az ötlete, hogy lehetne egy bolt, ami minden héten csak egyetlen könyvre koncentrál. Ehhez egy borzasztó minimalista designt találtak ki a Takram tervezőirodával. A könyvesbolt mindössze egyetlen teremből áll, melyben van egy asztal, ezen található a hét könyve, egy fiókos szekrény, körülöttük pedig műalkotások és tárgyak, melyek valahogy kapcsolódnak az adott könyvhöz. Esténként a boltban rendezvényeket is tartanak, szintén a könyvhöz kapcsolódva. Kivéve hétfőnként, olyankor zárva vannak.
Információforrások

Megújult a Tények.huFEL

Egészen hírportálnak néz ki. Megújult a TV2 Tények.hu nevű oldala, amely kifejezetten hírportálosra sikerült. A hírfolyamot személyre lehet szabni, a hírszolgáltatás 0-24 óráig tart, a híreket pedig számos szűrővel lehet szelektálni, valamit térkép szerint is lehet keresni.

Hírforrás: Kreatív
2015. szeptember 30.  • Továbbküldöm a hírtlegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról