Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2015/36., okt. 14.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

A Wikipédia szereti a könyvtárakat: Olaszországban ez viszonzott szerelem
Mennyire jellemző, hogy a tehetségesek jutnak előbbre a könyvtárban?
Használókat tájékoztató prospektus 3 nyelven -- mind németül (fotók)
20 könyvtári lehetőség a menekültek segítésre
Mivel segíthet a könyvtár a mélyszegények párhuzamos világában?
Kontraszelekciós motívumok 1. Könyvtárigazgató-kiválasztási minták
Összehangolt állománygondozás köz- és felsőoktatási könyvtár között!
A könyvtáros és a betiltott könyv esete (olvasóink szavazatára)
Ha szeretnéd, hogy becsüljék meg szakmádat, te is becsüld meg a másét!
A könyvtárba mentem, gyere utánam! -- hihetetlen népszerűség!
Itt a KönyvtárMozi weboldala
Tankönyvemet egy tabletért! -- Mikor indul be a program?
Nagy elbocsátások jöhetnek Magyarországon: hamarabb, mint gondolnánk
Az ország legjobb szövegértés-fejlesztő középiskolái
Megmutatják, hogyan készül a kódex
Irodalmár bloggerek találkoztak a makói könyvtárban
Láthatatlan valóság a könyvtárban
A 65 év fölötti magyarok a közösségi hálók legaktívabb használói

Analógiák

A magyar boltok 15 titkos trükkje -- melyik eljárással és hogyan éljen a könyvtár?
Akadálymentesítés vagy akadályoztatás a szolgáltatásban?

Kisszínes

Lehetne élvezetes is az olvasás -- Kincskereső kisködmön olvastatása: emberiség elleni vétek
Mi lehet a nemolvasás oka?
Szia, nőgyógyász vagyok. Iszol valamit? - így nyomulnak az egyetemisták a TIK-ben
Az a valóság, ami nem múlik el egy áramszünettel!
Teszt: mennyire emlékszik a kötelező olvasmányokra?
Intelligencia -- ha nem akarjuk csökkenteni

Információforrások

700 angol ingyenfilmből válogathatsz az OpenCulture-ön
Elindult az első egyházi állásportál - HR, ideológiai alapon?
Elkészült Magyarország legteljesebb címeradatbázisa
Politikai elemző és véleménycikkek a Nézőpont Intézet kutatóitól elemzőitől


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

A Wikipédia szereti a könyvtárakat: Olaszországban ez viszonzott szerelemFEL

A GLAM (galleries, libraries, archives, and museums) projekt keretében a Wikipédia közössége elindította a Wikipedia Loves Libraries kampányt azzal a céllal, hogy az enciklopédia kapcsolatot teremtsen a könyvtárak, levéltárak és a nyílt hozzáférés világával. Más országokhoz hasonlóan Olaszországban is vannak a könyvtárakat és olvasóikat is bevonzó kezdeményezések. A tevékenység kb. két éve kezdődött, néhány ?wikipédista? könyvtárosnak köszönhetően. Rövid idő alatt több rendezvényt kezdeményeztek, szemináriumokat, konferenciákat, továbbképzéseket szerveztek; megállapodásokat írtak alá és projekteket dolgoztak ki, amelyek a katalogizálás, az authority control területét is érintik. Az ICCU (az olasz könyvtárak közös katalógusának intézete) munkálatokat kezdett annak érdekében, hogy az SBN (országos könyvtári szolgálat) keretében létrejövő authority rekordok jobb kihasználása révén intenzívebbé tegye az olasz részvételt a VIAF-ban (Virtual International Authority File), és kösse össze azokat a Wikipédia címszavaival.


Mennyire jellemző, hogy a tehetségesek jutnak előbbre a könyvtárban?FEL

Mennyire jellemző, hogy a tehetségesek jutnak előbbre a könyvtárban? -- tettük fel a kérdést a múlt héten. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
4 - Teljesen; a tehetségesekből lesznek vezetők
11 - Általában
26 - Hol így, hol úgy
17 - Általában nem
7 - Szinte soha nem.
- Az adatok szerint úgy tűnik, valamivel inkább nem hiszünk a tehetség és a könyvtárvezetés együttjárásában, azaz tapasztalatunk szerint a kontraszelekció gyakrabban merül föl, mint amikor nem. (MG)


Használókat tájékoztató prospektus 3 nyelven -- mind németül (fotók)FEL

A KIT-ben korábban már többször említett link berlini Friedrichshain-Kreuzberg Kerületi Könyvtár Pablo Neruda fiókkönyvtára többféle könyvtárismertető kis prospektust ad ki (fotókat ld.: link Az egyes szóróanyagok azon túl, hogy más-más nyelvi szinten szólnak, színükben is eltérőek:
- "hagyományos"
- gyerekeknek szóló
- könnyített nyelven.
Míg az első kettő A/4, az utóbbi A/3 nagyságú porszórt matt (nem fényes glossy!) papíron kínálja az információt. Tartalom és forma szempontjából is azonos kéz munkája.
A könnyített nyelvű anyag nagyon egyszerű, tőmondatokat tartalmaz, célcsoportként a gyengén olvasókat, gyengén látókat vagy éppen a nem német anyanyelvűeket célozza. A két kisebb prospektus szélein az "olvasni", "írni", "meghallgatni" kifejezések olvashatók, a nem német anyanyelvű célcsoportoknak is megfelelően, különböző nyelveken. A prospektus-fotókat ld.: link (MG)


20 könyvtári lehetőség a menekültek segítésreFEL

Az EBLIDA összegyűjtött néhány európai példát link arra, hogy a könyvtárak hogyan segítenek a menekülteken. Itt található meg Mark Deckers prezentációja is, amely 20 lehetőséget sorol fel, példákkal. Így -- a teljesség igénye nélkül:
- Könyvtár a menekülttáborban, Calais link
- Képzések a könyvtárban menekülteknek és a menekültek nyelvének(!) elsajátítására link
- Összecsukható könyvtár, pl. Jordániában link
- Asylothek: bevándorlók nyelve szerinti könyvek gyűjteménye link
- Menekültügyi könyvgyűjtemény összeállítása
- Kiállítás a menekültekről, könyvtárban
stb. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): A könyvtáros egyesület nyilatkozata menekültek fogadásáról -- Európa értéke link

Mivel segíthet a könyvtár a mélyszegények párhuzamos világában?FEL

A gyerekeket az elszenvedett éhezésük szövődményeként fellépő mentális problémákból eredő rossz viselkedésük miatt megbélyegzik a megértés és a probléma kezelése helyett, ami elkeserítő.
A Szocsoma link példája azt mutatja, hogy aki legalább a Facebookon keresztül látszik az egyik világban, könnyebben juthat segítséghez a másikból. (NB. Mark Zuckerberg nemrégiben egy ENSZ-konferencián arról beszélt, hogy a Földön mindenki számára elérhetővé kellene tenni az internetet, a világháló segítségével ugyanis milliók kerülhetnek ki a mélyszegénységből.) Anikó az úgynevezett Z generáció tagjait (digitális kor gyermekeit) megszégyenítő sebességgel közlekedik a neten: a Facebookon szervez, megvitatja a legégetőbb ügyeket, tudósít, kommunikál. Posztokat oszt meg az egyik világgal, adományokat a másikkal.
Úgy kezdődött, hogy Anikó segélykiáltásokra lett figyelmes a Facebookon. Olyan adományokért könyörgő felhívásokkal találkozott, amelyek súlyos nélkülözésről, reménytelen szegénységről, válsághelyzetekről szóltak. Útnak indult, hogy felkeresse a bejegyzések gazdáit. - Így kezdtem két világban élni - idézi fel Anikó, aki a borsodi kis falvakba és cigánytelepekre eljutva döbbent rá arra, hogy az országban két világ létezik párhuzamosan, és ezek teljesen el vannak zárva egymástól.
- Az átlagembereknek nincs világos képük arról, milyen az a másik világ. Nem is gondoltam, mennyire számít a közvetlen tapasztalat. Ha az ember nincs jelen, semmit nem tud a másik világról. Még azt is hiheti, nincs nagy baj Magyarországon. Pedig iszonyú nagy a baj.


Kontraszelekciós motívumok 1. Könyvtárigazgató-kiválasztási mintákFEL

Múlt heti felvetésünkre link több reakció érkezett, melyekből a szerzők engedélyével, anonimizálva közlünk:
- Kontraszelekciós jelek mindig is voltak, vannak. Elég a [100-nál több könyvtárost foglakoztató könyvtár neve] igazgatói névsorát végignézni hozzá! Az annó nyugdíjba vonult kolléganő utolsó hónapjaiban önálló döntéseket hozott, akár az országos könyvtári lobbi ellenében is. Utódját, bár igen tevékeny volt, egyik napról a másikra leváltották. Onnantól kezdve a helyi politika diktált: a következő igazgatónak szakmai végzettsége nem volt, a mostaninak a vezetési gyakorlata hiányzik. A "mezei könyvtárosok" kiválasztásában "a mi kutyánk kölyke", "X. Y. rokona" stb. elvek érvényesülnek. Helyben nagyon belterjes a szakmánk! Az ország más részén van, hogy a könyvtárigazgató akár beáll a pultba, hogy beteg kollégán segítsen. A diszkriminációra inkább nem írok konkrét példákat :-)
Dolgoztam együtt leváltott polgármesterrel, sok pszichiátriai beteggel, felsőoktatásba fel nem vett "fruskákkal", a mindenkori aktuálpolitika "kegyeltjeivel" ... inkább nem sorolnám. Talán a svájci, szigorú kiválasztási módszerek irányába kellene haladni :-)


Összehangolt állománygondozás köz- és felsőoktatási könyvtár között!FEL

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár munkatársai is több közös projekten dolgoztak már együtt az Esterházy Károly Főiskola Tittel Pál könyvtárával. Tőzsér Istvánné Géczi Andrea, a könyvtár igazgatója kiemelte: a két intézmény állományát összehangoltan dolgozzák fel és fejlesztik, valamint reklámozzák egymás programjait. Azt remélik, hogy a szorosabb együttműködéssel több felhasználót vonzanak majd a könyvtárakba.


A könyvtáros és a betiltott könyv esete (olvasóink szavazatára)FEL

A könyvtár biztosítja az információ ingyenes és szabad hozzáférését, melyet nem lenne szabad sem kontrollálni, sem megváltoztatni.
A polcokon a szakértők kiválasztotta könyvek a legkülönbözőbb álláspontokat tükrözik. Ez sokakban ellenérzést kelt, néhányan még egy-egy kötet eltávolítására is javaslatot tesznek, ám a könyvtárak szempontjából lényeges a szokatlan, a különleges bemutatása is.
1982 óta rendezik meg a Betiltott Könyvek Hetét az USA-ban. Ekkor azokat a könyveket helyezik előtérbe, melyeket betiltottak akár nyelvezeti, akár vallási okokból.
Scott DiMarco, könyvtárigazgató megtette, amire sokan nem vállalkoznának: kivont a könyvtári forgalomból egy általa kiválasztott könyvet. Kíváncsi volt a tanárok, diákok, a közösség reagálására: mennyire veszik komolyan a betiltás tényét?
A felháborodás nagy volt, csoportok alakultak tiltakozásul a könyv forgalomból való kivonása miatt. Sokan csak az internetes hozzászólók anonimitását kihasználva másokat szidtak.
DiMarco szerint fontos volt ez a kísérlet, látni engedte, meddig képesek egyesek elmenni, tényleg szükség van-e a szabad szólási jog gyakorlására, hogyan változik a közösség hangulata, hozzáállása, ha megoszlanak a vélemények. (ref.: MN)

Régebbi hírforrás(ok): Texas szerint a Betiltott Könyvek Hete a legmegfelelőbb a cenzúrára link

Ha szeretnéd, hogy becsüljék meg szakmádat, te is becsüld meg a másét!FEL

Sok esetben a küllem, megjelenés ad el egy hirdetett rendezvényt. Ezért nem mindegy, hogy milyen vizuális arculattal bír pl. az Országos Könyvtári Napok. A sok éve gyengélkedő arculat az idén bizonyos elemeiben bizarra sikeredett. Ha elnézzük, hogy egyes könyvtárak mennyire használták fel a központi vizuális elemeket, vegyes képet kapunk. Van, amely semennyire link Vannak, akik a lehetőségekhez képest megtartották a logót, színeket és többé-kevésbé harmonikus egységet alkottak. Ismét másoknak ez nem sikerült, a legalapvetőbb grafikai hibák is előfordulnak, akár a központi plakáton. Kínos az ilyen esetekben, hogy a könyvtárak polcain jellemzően megtalálgatók a vonatkozó grafikai alapvetések könyvei. Hitelesség, ugye...
De félreértés ne essék: nem szégyen, ha a könyvtáros nem ért a grafikussághoz. Az ugyanis másik, külön szakma. És ahogyan mi is hivatásunk megcsúfolásának tartjuk, ha valaki könyvtáros végzettség (és / vagy szaktudás nélkül könyvtároskodik), hasonlóan érezheti a grafikus is. Bízzuk meg, ha van rá pénzünk (pl. központi szervezők), vagy legalább vegyük le a könyvet a polcról... (MG)
Néhány böngészhető példa:
- Ajka link
- Mosonmagyaróvár link
- Szolnok link
- Nyíregyháza link
- Keszthely link

Régebbi hírforrás(ok): KönyvtárCirkusz?! -- Meglepő plakátok az Országos Könyvtári Napokra link

A könyvtárba mentem, gyere utánam! -- hihetetlen népszerűség!FEL

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség kezdeményezésére október 5. és 11. között tizedik alkalommal rendezték meg az Országos könyvtári napok elnevezésű eseményt. A program minden évben hihetetlen népszerűségnek örvend, tavaly az ország 1251 településén több, mint kétszázezer fő vett részt a rendezvényen. Az eseménysorozat lényege, hogy a különböző korosztályok és az olvasóközönség egyes rétegeinek igényeit figyelembe véve az egyes intézmények tematikus programok segítségével hívják fel a figyelmet széleskörű szolgáltatásaikra, s mindazokra a kulturális, szabadidős és közösségi lehetőségekre, amikhez csak a könyvtárak rendszeres látogatásával lehet hozzáférni.


Itt a KönyvtárMozi weboldalaFEL

Ez az oldalon foglalja össze a nemrégen kitalált KönyvtárMozi mozgalmat. Az IKSZ a megyei könyvtárak közreműködésével olyan településekre juttat el moziszolgáltatást, amelyeken megyei könyvtárak a KSZR-ellátók. A programba jelentkező könyvtárak az oldalon regisztrálhatják a vetítések adatait, így megállapítható, hogy hol, mikor, mit néztek meg. Azt, hogy mennyien, arról a még részben feltöltésre váró weboldal látogatója csak összegzett adatokat lát link Ám ezek alapján is kiszámítható a projekt költségvetése ismeretében, hogy mennyibe kerül egy (ingyenes) mozijegy. (MG)
-- Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke [a nyitó sajtótájékoztatón] kiemelte: "a KönyvtárMozi nem hagyományos mozi, hanem egy gyönyörű könyvtár, ahol körülvesznek minket a kötetek, de közben nekünk is adnak teret. Ezek az épületek sok mindenre alkalmasak, elsősorban arra, hogy együtt legyünk, akár kisebb, akár nagyobb csoportokban." (Kormány.hu)

Régebbi hírforrás(ok): KönyvtárMozi a kistelepülési könyvtárakban? -- Lehet, hogy lesz üzleti terv is? link

Tankönyvemet egy tabletért! -- Mikor indul be a program?FEL

A Microsofttal fejleszteti a kormány az új közoktatási csodafegyvert, amely jelentősen javítaná a tanulók eredményeit, és csökkentené a köztük lévő esélyegyenlőtlenséget. A bemutatón egyelőre csak diákat mutattak róla, és a felmerült gyakorlati kérdésekre sem érkeztek megnyugtató válaszok. Pedig ha ezt jól megcsinálnák!


Nagy elbocsátások jöhetnek Magyarországon: hamarabb, mint gondolnánkFEL

Ismét arról beszélt Lázár János, hogy túl sokan dolgoznak a közszférában.
Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) kimutatása szerint a magyar bürokrácia visszafogja a gazdaságot, vagyis a tervezett bürokráciacsökkentés a versenyképességre is pozitív hatással lehet.
Hozzátette, hogy Magyarországon az adózók mintegy 20 százaléka kapja a fizetését valamilyen formában az államtól, ez az arány a régióban 15 százalék körül van, Nyugat-Európában pedig 8-10 százalék. Éppen ezért a miniszter szerint a következő években megkerülhetetlen kérdés lesz, hányan élnek majd állami fizetésből.


Az ország legjobb szövegértés-fejlesztő középiskoláiFEL

Azaz: nem azok, ahol a diákok szövegértésének szintje legmagasabb, hanem ahol az oktatási hatékonyság a legnagyobb: a beérkező gyerekek a legnagyobb fejlődési lehetőséget, hozzáadott értéket kapják.
1. Gubody Ferenc Szakképző Iskola, Cegléd
2. Erzsébet Királyné Német Nemzetiségű Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Szakiskola. Rakamaz
3. Új Esély Oktatási Központ, Edelény.

Hírforrás: Nők Lapja Iskolaválasztó
2015. október 14.  • Továbbküldöm a hírt

Megmutatják, hogyan készül a kódexFEL

A Gyöngyösi Ferences Könyvtár az egyetlenegy középkori könyvtár Magyarországon, így az érdeklődők első kézből tudhatják meg, hogyan készül a kódex.
Hogyan változott a birka vagy kecske, néhány deszka, zsineg, fonál, némi korom, mínium és aranyfüst szakemberek munkájával díszes középkori könyvvé? A Gyöngyösi Ferences Könyvtár munkatársai előadásaikon ezt mutatják be, hiszen kódexeket készítenek. A könyvtár számos középkori darabot őrzött meg az utókornak, az a tudás azonban, amely a középkori könyv elkészítéséhez szükséges, mára szinte teljesen elveszett - ezt eleveníti fel a programsorozat.


Irodalmár bloggerek találkoztak a makói könyvtárbanFEL

Manapság egyre népszerűbb blogot írni, ezzel fejtve ki a saját véleményt bármiről. A makói József Attila Városi Könyvtárban pénteken három olyan blogger mutatkozott be, akik irodalmi téren osztják meg gondolataikat, elsősorban könyvekről mondják el elképzeléseiket.
A könyvtár azért van, hogy becsalogassa azokat, akik többek között a papír alapú szépirodalmat kívánják "fogyasztani". A blogok pedig inkább a monitor elé ültetik az olvasót. Ez a két világ azonban pénteken Makón együtt jelent meg. A tizedik országos könyvtári napok keretében a József Attila Városi Könyvtár olvasóterében helyi - elsősorban irodalmi - bloggerek beszélgettek arról, mi is az a blogírás.


Láthatatlan valóság a könyvtárbanFEL

Egy héten át a vakok világával ismerkedhetnek a látogatók a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárban. A Láthatatlan valóság című rendezvénysorozaton a gyerekek kipróbálhatják, milyen sötétségben élni és különféle segédeszközök segítségével közlekedni. A rendezvény célja, hogy megismertesse és közelebb hozza a látássérültek világát a látó társadalomhoz.
Bekötött szemmel, csak a tapintásukra hagyatkozva kellett felismerniük a gyerekeknek, milyen tárgyakat rejt a dobozban. Habár a Láthatatlan Valóság című rendezvénysorozat programjai a gyerekek számára játékos élményt nyújtanak, a legtöbben felismerték, a komolyabb mögöttes tartalmat is.


A 65 év fölötti magyarok a közösségi hálók legaktívabb használóiFEL

Az Európai Unió lakossága 65 és 74 év közötti korosztályának kevesebb mint fele - 42 százalék - használta az internetet 2014-ben, Magyarországon ez az arány 28 százalék, ám a magyar 65 év fölöttiek a közösségi hálók legaktívabb használói az uniós tagállamok idős korosztályában - derül ki az Eurostat által kedden Luxemburgban közzétett adatokból.
Az idősek október elsejei világnapja alkalmából közzétett jelentésből kiderül, hogy a 65-74 éves korosztályban az észak-európai tagállamok lakói élnek leggyakrabban az internet adta lehetőségekkel, Dániában 84, Luxemburgban 81, Svédországban 78, Hollandiában 76, az Egyesült Királyságban 70, míg Finnországban 68 százalék használta az internetet. A legkevesebben ebből a korosztályból Romániában és Bulgáriában - 10-10 százalék - éltek a világháló lehetőségeivel, előttük Görögország (14), Ciprus (16) és Horvátország (17 százalék) áll.
Az idősebb internethasználók nagy többsége - 86 százalék - e korosztályban leginkább levelezésre használta a világhálót. Termékekről és szolgáltatásokról szóló információk szerzésére 79 százalék, hírolvasásra 60 százalék, vásárlásra 42 százalék. A közösségi hálókon 23 százalék volt aktív.
Magyarországon az idősebb internethasználók közül 89 százalék e-mailezett, 84 százalék termékek és szolgáltatásokról szóló információk után kutatott, 89 százalék híreket olvasott, 11 százalék vásárolt a világhálón. 51 százalékuk élt aktív életet a közösségi oldalakon.
Analógiák

A magyar boltok 15 titkos trükkje -- melyik eljárással és hogyan éljen a könyvtár?FEL

Semmitől sem riadnak vissza a szupermarketek, ha bevételről van szó. Különböző titkos trükkökkel igyekeznek rávenni arra, hogy még többet költs náluk.
1. Nagyobb kiszerelések
2. Hatalmas bevásárlókocsik, kosarak
3. Előre csomagolt zöldségek és gyümölcsök
4. Édességek és magazinok a pénztárnál
5. Édes illatok
6. Soha nem tudod, mit hol találsz
7. A legfontosabb termékek hátul vannak
8. A szemmagasság-trükk
9. Ravasz "akciós" újságok
10. Klubkártya és vásárlói hűség
11. A színek ereje
12. Pszichológiai árképzés
13. Kóstoltatás, ingyen minta
14. Nagybevásárlás
15. Zene


Akadálymentesítés vagy akadályoztatás a szolgáltatásban?FEL

Olvasóink nagy erőkkel osztották meg a sok érthetetlen, logikátlan szolgáltatást és beruházást, amikkel a pokolba kergetik őket. A postára és az autópálya-elzárásokra nagyon ki vannak bukva, de kaptak bőven a kéményseprők, sőt felbukkant néhány további állampolgár-szívatási technika is. Nincs azonban veszve minden, arra is kaptunk példát, hogy hogyan élhet együtt a kukásautó az álmos polgárokkal.
Kisszínes

Lehetne élvezetes is az olvasás -- Kincskereső kisködmön olvastatása: emberiség elleni vétekFEL

Visszacsempésznék az olvasás élményét az irodalomoktatásba. Ennek egyik záloga, ha újra közel hozzák a diákokhoz a kötelező olvasmányokat. A fiatalok olvasási szokásai és ízlése ugyanis gyökeresen megváltozott, ehhez pedig az iskoláknak is alkalmazkodni kell. A Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár csütörtöki rendezvényén írók és pedagógusok beszélgettek a témáról.
Élvezetes is lehet az olvasás, ám a "kötelező" szót a legtöbb pedagógus kivenné a tanrendből. A gyerekek már olyannyira eltávolodtak azoktól a klasszikus irodalmi művektől, amelyek generációknak voltak kötelező olvasmányai, hogy nemhogy megszeretik de elfordulnak az olvasástól - vélekedik Kukorelly Endre író. - Ezek az úgynevezett kötelező olvasmányok ezek már gyerekkoromba is ezek voltak tehát akkor is Jókai volt, Kőszívű ember fiai, Aranyember és a még kisebb gyerekeknek Kincskereső kisködmön és ez szerintem durván fog hangzani de emberiség elleni vétek, hogy ilyenekkel bombázzák a gyerekeket.


Mi lehet a nemolvasás oka?FEL

Nem túl friss anyag, de ritka megközelítés... (Családháló)
Az, ha valaki nem szeret olvasni mást is rejthet a háttérben. Kérdezzük meg a gyermekünket, érte-e mindent a szövegben. Lehet az a baj, hogy vannak szavak, amiknek a jelentésével nincs tisztában, és emiatt a kudarc miatt nem szeret olvasni - ilyenkor üljünk le vele és magyarázzuk el pontosan, hogy mit jelent az a szó vagy kifejezés, amit nem ért.
Sok fiatal az iskolába kerülés után kezdi elhagyni a könyveket. Ilyenkor a legtöbb gyermek a kötelezők miatt hagyja abba az olvasást, mert azok annyira nem tetszenek nekik, hogy inkább nem is akarnak olvasni. Jó megoldás lehet, ha a kötelezők mellé, otthonra csak az ő érdeklődésének megfelelő könyveket választjuk, azokat, amik rövidek és megfelelnek a korának.
Az olvasás kerülésének hátterében állhat továbbá, ha a gyereknek olvasási nehézsége van. Érdemes logopédushoz fordulni, hogy kiderüljön, nem áll-e fenn diszlexia.
Szülőként nem tehetünk mást, mint hagyjuk, hogy gyermekünk megtalálja a saját útját. Ha sok mesét olvasunk neki gyerekként, ha otthon könyvek veszik körül, ha mi maguk is olvasunk - az nem szép dolog, hogy prédikálunk, de mi évek óta nem olvastunk -, bőven elég ahhoz, hogy idővel, ő is olvasóvá váljon. Nem szabad erőltetni, és a gyerek előbb-utóbb olvasni fog. Vagy nem. De nem baj, sokan sokfélék vagyunk...


Szia, nőgyógyász vagyok. Iszol valamit? - így nyomulnak az egyetemisták a TIK-benFEL

Személyesen ismerkedni a legjobb. Kell hozzá bátorság, hogy megszólítson az ember egy lányt, de bátraknak áll a világ. Annak jártunk utána akad-e még rámenős srác az egyetemi könyvtárban.
- Nekem barátnőm van, nem is látom a szép lányokat, de sokan mondják, hogy rengeteg van belőlük - viccelődött egy fiú a TIK-ben, amikor arról kérdeztük, szokott-e ismerkedni.
Biztos mindenkinek van legalább egy érdekes, izgalmas ismerkedős története. Ne tartsa magában! Kommenteljen!
Tseresn egy hete érkezett Szegedre Mongóliából, de már szóltak neki, hogy a magyar fiúk szívesen leszólítják a külföldi lányokat. Szerinte, sokkal egyszerűbb itt, a könyvtárban ismerkedni, mint egy kocsmában. Hiába a Facebook, a Tinder vagy akármilyen közösségi média, a legtöbben, úgy tűnik, még mindig a személyes találkozást kedvelik a legjobban.


Az a valóság, ami nem múlik el egy áramszünettel!FEL

- többek között erről is beszélt Tari Annamária szegedi előadásán. A pszichoanalitikus szerint egyre nő a különbség a fiatal digitális generáció és a szülők között. Az egyre népszerűbb közösségi oldalak miatt, pedig mi is egyre nárcisztikusabbá válunk.
Tari Annamária pszichoanalitikus több kötetet is megjelentetett már a digitális világba beleszületett fiatalokról, s a számítógépek használatát csak később megtanuló, vagy azokat egyáltalán nem ismerő idősebb generációkról. A Somogyi-könyvtárban a X. Országos Könyvtári Napok keretében tartott előadást "Online gyerekek és offline szülők" címmel, zömmel középkorú hölgy közönségnek, habár jópár fiatal is igyekezett megérteni, hogy miért néz az édesanyja megrökönyödve rá, mikor azt tanácsolja neki, hogy le lehet torrentezni az esti filmet, csak ne felejtse el utána visszaseedelni.


Teszt: mennyire emlékszik a kötelező olvasmányokra?FEL

Shakespeare, Jókai, Gárdonyi. Készítettünk egy irodalmi kvízt, amellyel most letesztelheti, mennyire emlékszik a kötelező olvasmányokra.


Intelligencia -- ha nem akarjuk csökkenteniFEL

Nem is gondolnánk, hogy átlagos és mindennapos szokásainkkal milyen rossz hatással lehetünk intelligenciánkra -- erre hívja fel a figyelmet a legfrissebb kutatások összegzése. ...
2) Több elektronikus eszköz egyszeri használatával - például mobilon böngészés tévézés közben - érzelmi intelligenciánkat károsítjuk. Pontosabban a szürkeállomány sűrűséget csökkentjük az agy azon részeiben, amelyek az érzelmek kordában tartásáért felelősek. Egyszerre tehát csak egy eszközt használjunk: vagy tévézzünk, vagy mobilozzunk, vagy dolgozzunk a laptopon.
3) A Google keresés is rontja az intelligenciát, pontosabban annak észlelését, ugyanis azt az érzetet kelti, hogy sokkal több mindent tudunk, mint amit valójában. Pont amiatt, mert mindenre választ kapunk pár másodperc alatt. De ha nincs kéznél a Wikipédia és találkozunk egy fogós kérdéssel, akkor megáll a magunkénak hitt tudomány...

Hírforrás: HVG
2015. október 14.  • Továbbküldöm a hírtInformációforrások

700 angol ingyenfilmből válogathatsz az OpenCulture-önFEL

700 film teljesen ingyen? Köztük Chaplin, Hitchcock, Tarkovszkij? Nem átverés, az OpenCulture pontosan ennyi filmet tett online elérhetővé. ITT link lehet válogatni.
A gyűjteményben klasszikusokból, független filmekből, film noir-okból, némafilmekből, animációkból válogathatsz, és olyan filmesek alkotásait érheted el ingyen, mint Orson Welles, Fritz Lang, vagy John Huston. Nézhetsz néhány korai rövidfilmet Tarantino, Kubrick and Truffaut életművéből, és Humphrey Bogartot, Laurence Olivier-t, Audrey Hepburnt, John Wayne-t vagy Bette Davis-t nézve századszorra is kijelentheted, régen minden jobb volt.
A 700 tételes kollekció Vígjáték és Dráma, Film Noir, Horror és Hitchcock, Western, Némafilm valamint Dokumentumfilm és Animáció kategóriákra oszlik, de van egy speciális kollekció az Oscar-díjas alkotásokból is.


Elindult az első egyházi állásportál - HR, ideológiai alapon?FEL

A link az első állásoldal, amely a vallásos értékrendet magukénak valló vagy erre nyitott álláskeresőket kapcsolja össze a történelmi egyházi fenntartású intézményekkel. Az oldal oktatási, szociális és egészségügyi területen ajánl munkalehetőségeket. A kínálatot a jövőben a vallásos értékrendet magukénak érző cégek hirdetéseivel is bővíteni kívánják. Az oldal mögött hét szerzetesrend áll, a konzorciumvezető a Piarista Rend Magyar Tartománya.


Elkészült Magyarország legteljesebb címeradatbázisaFEL

Több éven át tartó munkával elkészült Magyarország legteljesebb és legpontosabb címeradatbázisa, amely az ország 19 megyéjének és 3046 településének címere mellett a történelmi Magyarország valamennyi királyi, állami és vármegyei jelképét is bemutatja, szöveges magyarázattal kiegészítve - írja az MTI.
A honlapot link egy programozókból és designerekből álló kreatív csapat, a Design & System készítette anyagi támogatás nélkül. Az elindítását több éven át tartó gyűjtés és feldolgozás előzte meg - mondta a társaságot képviselő Antal Judit. Az ötletet az adta, hogy a közreműködők az elsődleges munkájuk során számos esetben dolgozták fel települések címerét is, ezt szerették volna egy könnyen használható, kereshető adatbázisba rendezni.


Politikai elemző és véleménycikkek a Nézőpont Intézet kutatóitól elemzőitőlFEL

Nézőpontok.hu címen blogot indítanak a Nézőpont Intézet kutatói és elemzői. A blog link célja, hogy a Nézőpont Intézet a kutatások és elemzések mellett kötetlenebb - de ugyancsak színvonalas -, az aktualitásokra és érdekes összefüggésekre fókuszáló elemző- és véleménycikkekkel is megjelenjen a nyilvánosságban. A belpolitikai, gazdasági és médiapolitikai témák mellett külön figyelmet kívánunk szentelni az EU-s és nemzetközi politikának, illetve a szélesebb értelmű geopolitikai folyamatoknak is. A blogon megjelent tartalom a Nézőpont Intézet adott munkatársának véleményeként szabadon idézhető és leközölhető.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról