Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2003/33., 9. 17.

A vezetők minősége -- és hatásai
Elektronikus folyóiratok hazai könyvtáraknak
Bezár a könyvtár Felgyőn
A német oktatási rendszer számokban
Enyhe IT-fellendülés 2004-ben
"Állócsillag halovány fénnyel" - Reformra készül a német könyvtárügy
Jó üzletnek bizonyult a zeneletöltés
Egyre nagyobb az igény a széles sávú internet iránt
Problémamegoldás alapkövei
Román könyvtár a Gozsdu udvarban?
Tudásmenedzsment 15. (Projektek a gyakorlatban)
Könyvtár is van a börtönben
Az elhurcolt sárospataki könyvtár sorsa továbbra is bizonytalan
Megújul a Világgazdaság
PowerPoint-módszertan: túl nagy a bóvli prezentáció kísértése
Inkább csak szöveg
Informatikai verseny tizenéveseknek
Megújult a News.com
Tulipánok földje az Országos Idegennyelvű Könyvtárban
Nem aratott sikert az önmegsemmisítő DVD
DigiCult Hírlevél


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

A vezetők minősége -- és hatásaiFEL

Közhely, hogy a szervezet szárnyalása -- vagy éppen haldoklása -- durván 80%-ban a vezetők felelőssége. Egy angol szerzőpáros pontosítja a megállapítást: a jó eredményű mikrovállalkozásokat elsősorban a vezető/tulajdonos magasabb végzettsége és nagyobb szakmai tapasztalata különbözteti meg gyengébb teljesítményű társaiktól. (A könyvtárakat a méreteket tekintve leginkább mikro-, esetleg kisvállalkozásnak tekinthetjük, egy-két hazai nagyvállalattal.) A mikro- és kisvállalati szinten maga a szervezetfejlesztés is azonos a tulajdonos, illetve vezető fejlesztésével. Általános tapasztalat, hogy ezen a szinten erős állami támogatásra van szükség. A kisvállalkozások szintjén ha megértjük a döntéshozók személyiségét, motivációit akkor a szervezet belső folyamatait is érteni fogjuk. Menedzsereik szívesen kezelik saját hatáskörükben az emberi erőforrás feladatokat, azokat nem delegálják, annak ellenére, hogy ellátásukhoz gyakran nem rendelkeznek megfelelő képességekkel. Intézkedéseik hirtelenek, reaktívak, informálisak. Azokkal a menedzsment-praktikákkal élnek, amelyek a mindennapi munkában tudták bizonyítani életképességüket, így kevésbé tudnak stratégiában gondolkodni.

Régebbi hírforrás(ok): Kis- és középvállalatok - hogyan gazdálkodnak az emberrel? In: FigyelőNet, 2003. aug. 12. link

Elektronikus folyóiratok hazai könyvtáraknakFEL

Mintegy nyolcezer elektronikus folyóiratot tesz elérhetővé a magyar könyvtárak számára az az adatbázis, amelynek használatáról a kulturális minisztérium az EBSCO Publishing szolgáltatóval 2005-ig szóló szerződést kötött - tájékoztatta a tárca hétfőn az MTI-t. Az országos felhasználási szerződés kedvezményezettjei a nyilvános könyvtárak, a felsőoktatási könyvtárak, valamint a nonprofit intézmények és szervezetek könyvtárai - olvasható a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) közleményében. Ismertetésük szerint a megállapodásnak köszönhetően a nagy tudományegyetemek mellett a közkönyvtárak is bekapcsolódhatnak előfizetéses tudományos információforrások szolgáltatásába. Az adatbázist használó könyvtárak és az egyidejű használók száma nincs korlátozva, de a hozzáféréshez, az adatbázis megnyitásához be kell jelentkezni az EBSCO ügyfél-azonosító rendszerébe - tették hozzá.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. 09. 16., link

Bezár a könyvtár FelgyőnFEL

Október közepétől Felgyő valószínűleg szegényebb lesz egy jól felszerelt, naponta használt, a falu lakossága, diákjai által kedvelt könyvtárral. A felgyői könyvtár életveszélyes állapotban van. A fából készült barakképületbe évekkel korábban szükségmegoldásként költözött a község könyvtára abban a reményben, hogy idővel sikerül előteremteni a szükséges pénzt egy új épületre. Mint Törköly Lajosné könyvtárvezető elmondja, Felgyőn 1960 óta működik könyvtár. A község lélekszáma ezernégyszázhatvan fő, beiratkozott olvasóinak száma háromszázkilencvenöt, a falu lakóinak csaknem egynegyede. Tavaly például 4680 alkalommal fordultak meg a könyvtárban, a látogatók mintegy fele volt tizennégy éven aluli. A könyvek száma meghaladja a tizennégyezret. Az általános iskola diákjai, amikor a tananyag úgy kívánja, a könyvtárban folytatnak kutatómunkát, vagy készülnek fel különböző versenyekre.

Hírforrás:
2003. szeptember 17.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Népszabadság, 2003. szept. 11., link

A német oktatási rendszer számokbanFEL

A német oktatási rendszer pénzügyi hátterét tárja fel a Der Speigel online változata (SPIEGEL ONLINE). A közoktatásban évente átlagban egy gyerekre 4600 eurót költenek: az általános iskolában ez 4600, míg a gimnáziumokban már 5200. A felsőoktatási átlag viszont 8000 euró, mely igen nagy ingadozásokat mutat egyes tartomány s - természetesen - egyes szakok szerint is (legdrágább az orvosképzés, mely évente átlag 28 ezer eurót követel). Hallgatói átlagként a legtöbb egyetemistát és főiskolást képző Északrajna-Vesztfália ötezret, míg a viszonylag alacsony létszámot mutató Sachsen-Asnhalt átlag 13 ezer eurót költ. Végül is egy érettségizőre az állam 60 ezer eurót költ, míg egy diplomás szakemberre a 16-18 év alatt - minden forrásból - 118 ezer eurót költenek, ami a legdrágább Mercedes gépkocsi árszínvonalán mozog. (SP)

Régebbi hírforrás(ok): 2003. 09. 14., link

Enyhe IT-fellendülés 2004-benFEL

Az idei év lanyha IT költekezésében már nem várható jelento~s változás a Goldman Sachs felmérése szerint, ám 2004-re javul a forgalom. A legfontosabb 1000 vállalat körében 100 informatikai igazgatót kérdeztek meg a jelenlegi és a várható helyzetro~l. Az év végéig tartó ido~szakról vegyes képet mutatott az IT vezeto~k véleménye, a várakozások a változatlantól a kismértéku^ javulásig íveltek. A korábbi felmérések tükrében azonban már nem lehet komolyabb visszaesésto~l tartani, hiszen a hónapokkal ezelo~tti legborúlátóbb jóslatok is csupán 1 százalékos éves szintu^ csökkenéssel számoltak 2003-ra. Jövo~re a megkérdezettek 2,3 százalékos növekedést valószínu^sítenek. A felmérés egyik érdekessége a 2004-re vonatkozó kérdések re adott válaszok nagy szórása. Igen tág határon belül jósolták meg a növekedési ütemet, a szinte jelzésértéku^ javulástól az áttörésszeru^ kétszámjegyu^ fellendülésig. Etto~l függetlenül a jövo~re nézve senki nem vár visszaesést, ami három drámai év
tendenciájának végét jelentené.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. 09. 15., link

"Állócsillag halovány fénnyel" - Reformra készül a német könyvtárügyFEL

2002-ben a Német Könyvtárosszövetség a Bertelsmann Alapítvánnyal szövetkezve elhatározta, hogy Bibliotheken 2007 címmel egy olyan átfogó projektet indít el, amelynek célja a jövő hatékony német könyvtárügyének felvázolása és megvalósítása. Az alapítvány - mely arról nevezetes, hogy "reform-motorként" a legkülönfélébb területek dinamizálását igyekszik elősegíteni - e nagy munkára 500 ezer eurót (mintegy 120-130 millió Ft-ot) kész fordítani. 2003 végére remélik az első eredményeket. Számos felmérés készül az intézményrendszerről, a könyvtárhasználók (és nem-használók) igényeiről: innen a címben említett fakó állócsillag-hasonlat is ), alaposan tanulmányozzák - helyszínen is - az élenjáró országok (Dánia, Finnország, Egyesült Királyság, Szingapúr és Egyesült Államok) könyvtárügyét. A jelentős projektnek saját honlapja van, érdemes az ott látható anyagokat folyamatosan tanulmányozni. (Egyébként a német könyvtárügyről az IFLA augusztusi berlini közgyűlése alkalmából áttekintő tanulmányt közölt az IFLA Journal legújabb száma, lásd link (SP)

Régebbi hírforrás(ok): 2003. 09. 12., link

Jó üzletnek bizonyult a zeneletöltésFEL

A fájlcserélő programok boszorkányüldözése után a zenekedvelők megbarátkoztak a fizetős zeneletöltő rendszerekkel is. Az Apple iTunes zenekönyvtárából fennállásának négy hónapja alatt 10 millió zeneszámot töltöttek le.
A zeneszámok darabját az Apple 99 centért, azaz mintegy 230 forintért árusítja, könnyen kiszámolható, hogy az internetezés költségeit nem számítva egy albumnyi zene jóval a zenei CD ára alatt hozzáférhető. A siker titka azonban nemcsak az olcsóság, a felhasználók és a szakemberek szerint is az iTunes az egyik legkönnyebben kezelhető online zenevásárlási rendszer. Miután az Apple mind az öt nagy zenekiadó cég hozzájárulását megszerezte, most mintegy egymillió különböző zeneszámot kínál az iTunes-on keresztül.
Az Apple ellenfelei egyelőre nem tudták követni a cég sikereit a zeneletöltési piacon, bár próbálkozások már akadnak: a BuyMusic.com 79 centet kér egy számért, és 7,95 dollárt egy albumért, míg a Virgin most beindított szolgáltatása 60 pennyt kér számonként. A siker azonban egyik cég esetében sem átütő, lévén a rendszer bonyolult, a katalógus pedig igencsak soványka az Apple iTunes-hoz képest.

Régebbi hírforrás(ok): Magyar Nemzet, 2003. szept. 9.

Egyre nagyobb az igény a széles sávú internet irántFEL

Az elmúlt évben 72 százalékkal 62 millióra emelkedett a nagy adatátviteli sebességű (szélessávú) internet kapcsolattal rendlelkező előfizetők száma világszerte.
Mindezt az Internationalen Organisation für Telekommunikation jelentette. A rohamos terjedés mögött a gyors internet kapcsolat, az olcsó telefonálás, a nemzetközi rádióadások hallgatása és az internetes játék iránti igény áll.
A telítettségi listát Dél-Korea vezeti, ahol minden ötödik internet kapcsolat szélessávú technológiát alkalmaz. A legjobb minőségű (leggyorsabb) és legolcsóbb internet kapcsolatot Japán kínálja, ahol az átlagos adatátviteli sebesség 520-szorosa a dial-up modemes kapcsolaténak, és a 24 dolláros átlagos díj is a legolcsóbbak közé tartozik.
Összehasonlításképpen Japánban egy DVD játékfilm letöltése mintegy 20 percet vesz igénybe, míg Svájcban átlagosnak tekinthető szélessávú kapcsolattal ugyanehhez tizenkét órára lenne szükség, egy hagyományos dial-up modemes kapcsolaton keresztül pedig hét és fél napig tartana.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. 09. 15., link

Problémamegoldás alapköveiFEL

A Kontrolling hírlevél cikke praktikusan, röviden mutatja be a problémamegoldás folyamatát és jellegzetességeit. Eszerint a problémamegoldás az ún. problémaállapotot megoldási állapottá (célállapottá) átalakító tevékenység. Első hallásra talán furcsa, de egy probléma megoldása független a tényleges helyzettől, az csak az észlelt helyzettől ill. állapottól függ. Ebből adódik, hogy az észlelés, ergo a probléma megoldása is relatív. Azt is mondhatnánk, hogy nincsenek jó és rossz megoldások.
A szerző felhívja a figyelmet a hiposztazálás veszélyére: a modell és a valóság összetévesztésére. Az illető eszerint nem fedezi fel, hogy elérkezett a modell működési határaihoz, amikor a status quo fenntartása - főleg ha a modellt saját maga alkotta - sokkal fontosabbá válik, mint a valóság. (Az egyik legirracionálisabb viselkedés, amikor a szervezet képes sok millió forint kifizetésére, kizárólag azért, hogy a szervezeti struktúra és szabályok nyújtotta egyéni status quo ne sérüljön meg.) Isaac Asimov írta: "Ha a problémákkal egyszer igazán szembenéztünk, akkor már meg is oldottuk őket." -- ahogyan ezt Illyés Gyula is megfogalmazta Bartók c. versében: Ím, a példa, hogy ki szépen kimondja a rettenetet, azzal föl is oldja." (ref.: MG)

Hírforrás:
2003. szeptember 17.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Problémamegoldás alapkövei / Hauszmann János. In: Menedzsmentfórum - Kontrolling, 2003-08-19, link

Román könyvtár a Gozsdu udvarban?FEL

-- Azt szeretnénk, ha a közösen kezelt alapítvány, a Román-Magyar Partnerségi Intézet, a kétnyelvű iskola, az Emanuil Gozsdu emlékmúzeum és könyvtár a Gozsdu-udvarban kerülne elhelyezésre -- írta levelében Adrian Nastase.

Régebbi hírforrás(ok): Népszabadság, 2003. szept. 15., link

Tudásmenedzsment 15. (Projektek a gyakorlatban)FEL

A tudásmenedzsmentre fordított energia legnagyobb részét az emészti fel, hogy a tudást tudásként kezeljék, olyan entitásként, amely az azt létrehozó és használó emberektől elválasztható. Ezen belül is a leggyakoribb kérdés, hogy miként lehet a tudást a szervezeten belül előcsalogatni a tatasztalt emberekből. Mint korábban már volt szó róla, ez csak kedvező szervezeti kultúra (leginkább feladat-, személy-) esetén valósulhat meg. (A hazai nagyobb közkönyvtárakra -- legalábbis 1996-ban még -- nem ez jellemző, vö.: Szervezetfejlesztési lehetőségek a megyei könyvtárakban / Csapó--Barlai, Könyvtári figyelő, 1996/4. p. 611-622., elektronikusan sajnos nem elérhető).
A tudásmenedzsment alkalmazása természetszerűen az egész HR-re kihat: pl. az újonnan érkezők szocializációja, a tudásmegosztás serkentése, vállalati mítoszok és történetek megalkotása, kulturális rítusok, rutinok általános közvetítése, a tudásmegosztás és a teljesítményértékelő rendszer harmonizálása. Ide tartozik például a Buckman Laboratories éves ?Legjobb ötven tudásmegosztó díja is, utalva arra, hogy a tudás előállítása önmagában kevés a szervezeti sikerhez.
Prózaibb, de ugyanolyan hasznos a személyes kontaktusok számának tudatos emelése: a tudósok és a mérnökök tapasztalatcseréjének hatékonysága egyenesen arányos személyes találkozásaik sűrűségével. A tudásmegosztás érdekében változtatni kell a kreatívok ösztönzési és jutalmazási rendszerén (vö. pl.: Néhány gondolat a vezetés eredményesebbé tételéről (avagy hol van a bölcsek köve) link ) Ellenható tényező a létszámcsökkentés. A szerzők arra is utalak, hogy azok a vezetők képesek a "kreatívok" támogatására, akik maguk is elértek egy intellektuális szintet: a kezdeményezések mellett kiálló vezetők maguk is intellektuális, nagy műveltségű emberek voltak. Alapos olvasottsággal és kiváló iskolai végzettséggel rendelkeztek, megteremtették a
tudásorientált kultúra létrejöttének feltételét.
Összefoglalásként a tudásmenedzsment-projekt sikertényezői:
1. Tudásorientált szervezeti kultúra
2. Technikai és szervezeti infrastruktúra
3. A felsővezetés támogatása
4. Kapcsolat a gazdasággal vagy az értéknövekedéssel
5. Folyamatorientáltság
6. Egyértelmű jövőkép és nyelv
7. Újfajta motivációs eszközök
8. Valamilyen fokú tudásstruktúra
9. Többféle tudástranszfer-csatorna. (összeáll.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Tudásmenedzsment / Thomas H. Davenport, Laurence Prusak. - Budapest : Kossuth, BKE Vezetőképző Intézet, 2001. - 195 p.

Könyvtár is van a börtönbenFEL

Kevesebb a fogva tartott az új, június 26-án felavatott veszprémi börtönben, mint a hivatalos átadás napján. Az ország legmodernebb, 2,5 milliárd forintért felépített börtönében 214 fogva tartott és 133 őr számára van hely. Az európai normáknak megfelelő intézményben két-, valamint négyszemélyes zárkákon kívül sétáló- és sportudvar, egészségügyi részleg, látogató- és irodahelyiségek, könyvtár, kápolna, műhelyek, tantermek, kondicionálóterem és egy ötszáz adagos konyha található. Az új börtönben - a Veszprémben elterjedt pletykákkal ellentétben - nincs uszoda.

Hírforrás:
2003. szeptember 17.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Népszabadság, 2003. szept. 12., link

Az elhurcolt sárospataki könyvtár sorsa továbbra is bizonytalanFEL

Oroszország szerepet kér a magyar privatizációból, s Medgyessy Péter szerint kap is. A tegnapi kormányfői találkozón megállapodtak egy sor szakmai kérdésben, ám a sárospataki könyvtár sorsa továbbra is bizonytalan.

Régebbi hírforrás(ok): Magyar Hírlap, 2003. szept. 9., link

Megújul a VilággazdaságFEL

Tartalmában és megjelenésében is megújul a gazdasági napilap az információk hatékonyabb közvetítése érdekében - írja a Kreatív online. A lap külalakját szeptember 15-étől új betűtípus, több grafikon, táblázat, továbbá szövegkiemelések és portrék határozzák majd meg.

Hírforrás:
2003. szeptember 17.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, kreativ.hu 2003. szeptember 15.

PowerPoint-módszertan: túl nagy a bóvli prezentáció kísértéseFEL

Képzeljen el egy gyakran használt, drága gyógyszert, ami gyönyörűvé válással kecsegtet. Ám ebből egy szó sem igaz. Viszont komoly mellékhatásai vannak: hatására ésszerűtlenül cselekszünk, érdektelenné válunk, és lealacsonyítjuk a kommunikáció minőségét és hitelességét. Ezek a tünetek kísértetiesen emlékeztetnek egy világméretben elterjedt, vezető termékre.

Régebbi hírforrás(ok): Carnation Hírlevél, Wired, 2003. szept., link

Inkább csak szövegFEL

Meglepő, hogy mennyien preferálják a szöveges hírleveleket a HTML-lel szembeállítva. Gondolná a szerkesztő, hogy a szemet gyönyörködtető, de legalábbis figyelmet felkeltő layout és színvilág már önmagában fél siker. Téved. Az olvasók közel 50%-át maga a velős tartalom tökéletesen elégedetté teszi.

Hírforrás:
2003. szeptember 17.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Carnation Hírlevél, Newsletter Strategy Session, link

Informatikai verseny tizenéveseknekFEL

Szoftverek, animációk, de akár robotok is nevezhetők egy szeptember 15-én induló informatikai pályázatra. A Szabadfogású számítógép elnevezésű versenyen 19 év alatti fiatalok indulhatnak. A C3 Kulturális és Kommunikációs Központ Szabadfogású számítógép címmel versenyt hirdet az informatika iránt fogékony, 19 év alatti fiatalok számára. A versenyen minden számítógéppel készített pályamű nevezhető, így például játékok, animációk, portálok, honlapok, szoftverek vagy akár robotok. A verseny győztesei értékes nyereményeket vehetnek át - tájékoztat a C3 közleménye. A pályázat célja a fiatalok számítógéppel készített műveinek összegyűjtése és kiállítása.
A szervezők a pályázatokat szeptember 15-től várják, beadási határidő november 3., éjfél. Az elkészült pályaműveket a kitöltött pályázati űrlappal együtt postai úton vagy online lehet eljuttatni a C3 Alapítványhoz. A verseny eredményéről a C3 postai úton vagy e-mailben küld tájékoztatást a nyertesek névsora pedig megtalálható lesz a verseny honlapján is. Az ünnepélyes díjkiosztásra és a díjazott munkákból készült kiállítás megnyitására november 28-án kerül sor.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. 09. 15., link

Megújult a News.comFEL

Off-line magazinokban megjelent egész oldalas hirdetésekkel és megújulással ünnepli megalapításának hetedik születésnapját a világ egyik leglátogatottabb informatikai portálja, a News.com. Az először 1996 szeptember 6-án megjelent internetes oldal a technológiai és informatikai hírek egyik legkorábbi gyűjtőhelye volt, és egyik legnagyobb és legismertebb lapcsaládjává nőtte ki magát napjainkra. Az eddigi fennállása során több mint 80 különböző internetes díjat és kitüntetést elnyert oldal teljesítményét olyan jelentős szervezetek ismerték el, mint az Amerikai Magazinszerkesztők Szövetsége, a Nemzeti Sajtóklub és az Online Hírszövetség.
Az új News.com semmilyen radikális változást nem hoz, de mind külsejét, mind belsejét tekintve jelentős ráncfelvarráson esett át. A változásoknak köszönhetően a látogatók a korábbiaknál egyszerűbben és gyorsabban érhetik el a számukra fontos információkat, és értesülhetnek a legfrissebb hírekről az informatika és technológia világából. Az új oldal természetesen továbbra is a korábbi News.com címen érhető el.

Hírforrás:
2003. szeptember 17.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): 2003. 09. 15., link

Tulipánok földje az Országos Idegennyelvű KönyvtárbanFEL

"A tulipánok földje" Benelux államok címmel nyílik kiállítás szerdán Budapesten, az Országos Idegennyelvű Könyvtárban. A tárlat a "Határtalan Európa - Kultúrák találkozása" mottóval ez év tavaszán indított sorozat őszi eseményeinek nyitó rendezvénye.

Régebbi hírforrás(ok): Index, MTI, HírTV, 2003. szept. 9. link , link

Nem aratott sikert az önmegsemmisítő DVDFEL

A néhány nap alatt használhatatlanná váló, eldobható DVD-Video lemezek egyelőre nem arattak olyan sikert a piacon, mint azt kifejlesztői korábban várták - számol be a SuperGamez informatikai magazin.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2003. szeptember 15., link

DigiCult HírlevélFEL

Már megtalálható az interneten a DigiCult Hírlevél legújabb száma; egyebek mellett az új digitális finn rádió-archívumról olvashatnak benne. (DigiCult Newsletter) link

Hírforrás:
2003. szeptember 17.  • Továbbküldöm a hírtlegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról