Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2015/40., nov. 11.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Tizennégy éves kor környékén egy időre elveszítjük az olvasóinkat
* * * Melyek a legjobb szakkönyvtári teljesítménymutatók? - webinárium * * *
Vállalati közkönyvtár a gyerekmegőrző és az étkező között (fotókkal)
Milyen stressz éri leginkább munka közben? (felmérés eredménye)
Életképes-e az olasz levéltár- és könyvtártudomány? Kutatás; Scopus, Web of Science és Google Scholar
Megállapítások tudományról, könyvtárról a jubileumi MKE-konferencián
Egyetemi könyvtári költségek csökkentése: kevesebb könyvtáros, nagyobb állomány (olvasóink szavazatára)
A könyvtár: kisjátékfilm a könyvtárak csodás világáról
Német szakkönyvtári tapasztalatok az olvasók által kezdeményezett beszerzéssel (PDA)
Szellemkastéllyá változott a veszprémi gyermekkönyvtár egyik régi szárnya
Az alaszkai könyvtár, ahol kitömött állatot, csontvázat és hasonlókat is lehet kölcsönözni (videó)
Mesterséges intelligencia keresi a tűt a szénakazalban
Mégnagyobb hatalma lett az MMA-nak az NKA-ban
Ha meg akarunk tanulni prezentálni -- pl. könyvtárszakmai rendezvényre

Kisszínes

A könyv az esetek 74%-ában jobb, mint a filmadaptáció
Interaktív mesekönyvekkel segítik az olvasástanulást
A sztálini propaganda módosulásai -- fellelhetők-e ma?
Ilyen lesz az állami internet
9x többet költenek a gazdagok a kultúrára
Kim Dzsong Un könyvtárat néz (fotó)
Róla nevezték el a Boole-algebrát

Praktikus

Letölthető az ingyenes vírusirtó 2016-os, feltuningolt változata
Vége a papírkottáknak? Ingyenessé teszi egy alkalmazás a klasszikus zongorakottákat

Információforrások

Mesevideók -- felolvasással


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Tizennégy éves kor környékén egy időre elveszítjük az olvasóinkatFEL

Nem könnyű kortárs magyar kamaszregényt találni. A hangjátékként is ismert, kultkönyvvé alakult Időfutár-sorozat szerzői is dramaturgok és rendezők voltak. "Mintha a színházi emberek gyorsabban reagálnának a világ történéseire" - mondja Péczely Dóra, a Tilos az Á Könyvek főszerkesztője, aki legutóbb Laboda Kornél rendezőt és Kemény Zsófit, a slam poetry neves képviselőjét kérte fel kamaszregény-írásra a korábbi "pagonyos" írók mellett. A Tilos az Á Könyvek a Pagony Kiadóból nőtte ki magát, miután óriási sikerével a magyar Harry Potternek is titulált Időfutár feszegetni kezdte a gyerekkönyvkiadó kereteit. A napokban a hatodik kötete jelenik meg a cselekményében a múltból a jelenbe, majd a jövőbe ugráló, a "kalandos-humoros műveltetési regény" műfaját megteremtő sorozatnak.
"Tizennégy éves kor környékén egy időre elveszítjük az olvasóinkat, mert ekkor önmagukat keresik, és más iránt érdeklődnek. Majd egy részük visszatér a könyvekhez" - mondja Péczely Dóra, hozzátéve: a Vészkijárat sorozatban ezért problémacentrikus könyveket kínálnak, amelyek segítenek a kamaszoknak eligazodni az élet útvesztőiben. Dávid Ádám Millennium expressz című könyve például árvaházban, Bódis Kriszta Carlo Párizsban című regénye magyarországi cigánytelepen játszódik, Laboda Kornél MátéPONTindul című kötete pedig egy reménytelenül szerelmes 17 évesről mesél. A Kolibri Váltságdíj nélkül című ifjúsági krimije szintén nagy adósságot rótt le: hozzá hasonló, elrabolt tinikről szóló, a mai Magyarországon játszódó, friss humorú kamaszkrimi aligha van a boltokban.


* * * Melyek a legjobb szakkönyvtári teljesítménymutatók? - webinárium * * * FEL

Bár a könyvtárakban a "számolgatás, méricskélés" eddig is része volt az állományértékelésnek, a szakkönyvtárosok egyre inkább olyan szerteágazó szolgáltatásokért felelősek, amelyek a tudományos munka eredményességének mérését célozzák. Ilyenek például:
- kutatók és hallgatók képzése, hogyan használhatják fel a mérési adatokat
- a tanszékek, intézetek segítése a benchmark-adatok felderítésében
- együttműködés és naprakészség a kutatásban.
Angol nyelvű Library Connect webinárium: 2015. nov. 12., 17:00-18:00 CEST


Vállalati közkönyvtár a gyerekmegőrző és az étkező között (fotókkal)FEL

A MagNet Bank Andrássy úti (Budapest) székházában a sok rekreációs és közösségi szolgáltatás közül az egyik az olvasó sarok. A könyvtár kötetei helyben olvashatók, kávé, tea mellett, akár munka közben. Az elhelyezett asztalkák azonban alkalmasak beszélgetésekre is. A helyiség a gyermekmegőrző és az étkező udvar között található, ahová a bank alkalmazottain túl más városlakók sőt turisták is megfordulnak. Fotók: link
A bank másik telephelye is izgalmas: link


Milyen stressz éri leginkább munka közben? (felmérés eredménye)FEL

Milyen stressz éri leginkább munka közben? -- tettük fel a kérdést a múlt héten, illetve másfél éve is. A mostani nem reprezentatív eredmények:
15 - egyéb
17 - felettesi nyomás
5 - használói elvárások
9 - munkatársak nyomása
12 - általános rossz hangulat.
Ha az adatokat a másfél évvel ezelőtti, ugyanilyen válaszokra leadott szavazatokkal link összevetjük, akkor azt látjuk: némileg csökkent a felettesek felőli, de ugyanennyivel nőtt a munkatársak felől érkező nyomás. Kicsivel emelkedett a használók elvárásai okozta stressz. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2015. november 11.  • Továbbküldöm a hírt

Életképes-e az olasz levéltár- és könyvtártudomány? Kutatás; Scopus, Web of Science és Google ScholarFEL

A római La Sapienza Egyetem irodalom-, nyelvészet- és dokumentáció-tudományi PhD programjának keretében kutatás indult az olasz könyvtári-levéltári diszciplínák állapotának felmérésére azt megállapítandó, mennyire képesek kilépni környezetükből, és jelen lenni sajátjukén kívüli szakterületeken és/vagy nyelvi területeken. A cikk leírja a szakterület olasz szerzőinek munkáira való keresést a Scopus, a Web of Science és a Google Scholar tartalmában, bemutatja az alkalmazott módszert, a használati különbözőségeket - és nem kevésbé az adatbázisok korlátait. Részletesen elemzi a Google Scholar használatának nehézségeit, és bemutatja a két másik adatbázisból nyert számszerű eredményeket is. A kirajzolódó kép azon kívül, hogy rávilágít e hivatkozási eszközök használatának bonyolultságára, megmutatja, milyen nehéz releváns mennyiségi adatokhoz jutni olyan esetekben, mint az olasz könyvtár- és információtudomány (LIS), lévén az kevéssé képviselt a hivatkozási panorámában. Az első kutatási eredmények világossá teszik, hogy az olasz LIS tanulmányok jelenlétének és hatásának (más szavakkal: "nemzetközivé tételének" és életképességének) vizsgálatához alapvető fontosságú a mennyiségi adatok korrekt gyűjtése és használata. (Autoref.)


Megállapítások tudományról, könyvtárról a jubileumi MKE-konferenciánFEL

A könyvtárak aktuális kérdéseit vitatták meg a szakma képviselői kedden a Kaposvári Egyetemen. A rendezvényen szó esett az információk digitális tárolásról, ezáltal a felsőoktatási és szakkönyvtárak átalakulásáról az agrár- és gazdaságtudományok, a művészetek, valamint a pedagógia terén. A konferencia egy ünnepéllyel zárult, amelyen az egyetem könyvtárának 10, illetve a Magyar Könyvtárosok Egyesületének 80 éves fennállására emlékeztek. (Somogy TV)
-- Néhány elhangzott megállapítás:
- a hallgatók inkább Google-iznak, mint könyvtárba járnak
- szükség van a digitális kompetenciák fejlesztésére
- a könyvtárak új kihívások előtt állnak
- a könyvtárosoknak is lépést kell tartani az igényekkel
- elhangzott az is: a könyvtárnak nem csak jónak kell lennie, hanem jónak is kell látszania. KIT-információ)


Egyetemi könyvtári költségek csökkentése: kevesebb könyvtáros, nagyobb állomány (olvasóink szavazatára)FEL

A Harvard egyetem könyvtárának csaknem 25 millió dollárral csökkentették a költségvetését 2009 óta. Az egyetemi tervek között szerepelt a 73 fiókkönyvtár összevonása egyetlen nagy könyvtárrá.
A 2010 és 2012 közötti időszakban a kinevezett munkacsoport átsrukturálta a szolgáltatást, 30%-kal csökkentették a könyvtárban dolgozók számát. A fizetéseket is korlátozták ugyanezen időszak alatt. Emellett további 7 millió dollárral tervezik csökkenteni a könyvtári költségvetést.
Bár legtöbben csak a csökkentéseket, a redukciót látják, a könyvtárnak új online felületet alakítottak ki, és 30%-kal növelték a könyvtár állományát (jelenlegi állomány 44 millió dollár értékű).
A Harvardé a világ legnagyobb egyetemi könyvtára. Az USA-ban csak a Kongresszusi Könyvtár és a Bostoni közkönyvtár rendelkezik több példánnyal az ALA kimutatása szerint. (ref.: NM)


A könyvtár: kisjátékfilm a könyvtárak csodás világárólFEL

A film rendezője Jason LaMotte, akire nagy hatással volt gyermekkora szomszédos könyvtára az USA-beli Houstonban, és ez a varázslatos hangulat inspirálta őt a film elkészítésekor.
A rendező így beszél erről: Sok szép emlék fűz a houstoni könyvtárhoz. Emlékszem a könyvek elrendezésére, a szagokra és a hangokra is. A történet abból a vágyamból született, hogy visszaidézzem az emlékeimet és a hely varázsát.
Ma is csodálatos érzés kerít hatalmába ezekben az egyfajta tudással, történetekkel teli szentélyekben, melyeket csendes tisztelet övez.
Az A könyvtár című film egy 13 éves lány története. Emily (Missy Keating) tanítás után minden nap elkerekezik a könyvtárba, ahol egy titokzatos hódolójától üzeneteket kap. Azt gondolja, hogy talán az egyik fiú lehet, akit a könyvtárban szokott látni. Ezek az üzenetek régi könyvtári könyvekből vett romantikus idézetek, és Emily minden nap várva várja az újabb üzenetet és romantikus idézetet.
A film végére Emilyvel együtt megtudjuk, ki is a romantikus üzenetek írója. Ez a film az első szerelemről, könyvtárakról, az ott lévő művekről és a demencia okozta szomorúságról szól. Reméljük, hogy legalább annyira fogják élvezni a filmet, amennyire a film készítői élvezték.
A film: link
A werkfilm: link (ref.: Horváth Viktória)


Német szakkönyvtári tapasztalatok az olvasók által kezdeményezett beszerzéssel (PDA)FEL

A SLUB dokumentumbeszerzésében előnyt élvez a digitális formátum. E-könyvtáruk kialakításában a retrospektív digitalizálás és az e-dokumentumok beszerzése egyaránt kiemelt feladat.
A nyomtatott dokumentumok kölcsönzése 20%-kal csökkent öt év alatt, míg ez alatt a teljes szövegű e-dokumentumok letöltése 48%-kal nőtt. Ebben a 2012-ben bevezetett olvasók által végzett gyarapításnak (PDA) is szerepe volt Az állománygyarapítás a műszaki egyetem igényeihez igazodik; a monográfiák esetében a szakterületek mellett formai kritériumokat (kiadó, nyelv) is figyelembe vesznek. A megtekintésre beküldött újdonságok a beszerzés 85%-át teszik ki, de ez mégsem elégíti ki teljesen az igényeket. A szakreferensek a felhasználókat képviselik, de mivel a beszerzett dokumentumok 30%-át az első két évben senki sem kölcsönzi, a könyvtár úgy döntött, hogy az e-könyvek esetében is a PDA alkalmazását javasolja.
A PDA bevonja a használókat is a gyarapításba, hatékonyan segít az igények kielégítésében, és a paradigmaváltás során az első fontos lépés, melynek során az e-folyóirat, adatbázis és e-könyvek közötti különbségek fokozatosan feloldódnak, és rugalmas üzleti modellek jönnek majd létre. (Sächsiche Landesbibliothek - Staats- und Universitätsbibliothek (Dresden); ref.: Murányi L.)


Szellemkastéllyá változott a veszprémi gyermekkönyvtár egyik régi szárnyaFEL

Az ide látogató gyerekek végigmehetnek egy olyan úton, ahol különféle rémségek, például pókok, kígyók lógnak a plafonokról és csontvázak, boszorkányok bukkannak fel a sötétben. A játékos este a gyerekkönyvtár által szervezett ifjúsági olvasóverseny megnyitója is, mely egy észt írónő Okkultisták klubja című ifjúsági regényéhez kapcsolódik. A november egyébként az észt mitológiában a lelkek hónapja, ilyenkor túlvilági lények népesítik be a földet.


Az alaszkai könyvtár, ahol kitömött állatot, csontvázat és hasonlókat is lehet kölcsönözni (videó)FEL

(linket ld. alább)


Mesterséges intelligencia keresi a tűt a szénakazalbanFEL

Minél több az online információ, annál könnyebb elsiklani a lényeges dolgok felett. A mesterséges intelligencia kutatói egy automatizált eszközt hoztak létre, amivel minden tudományos publikációt átvizsgálva új, eddig felfedezetlen kapcsolatokat találnának az információk között.
A november 2-án elindított Semantic Scholar képes az évente megjelenő közel 2 millió tudományos iratot automatikusan elolvasni, feldolgozni és kategorizálni a találtakat. A publikációk felét átlagosan mindössze legfeljebb három ember olvassa el, így rendkívüli tudásmennyiség mehet veszendőbe. "Szeretnénk a kutatóknak egy hatékony megoldást biztosítani, amivel elemezhetik a területükön végbemenő újdonságokat" - magyarázta Oren Etzioni a Seattle-i Allen Mesterséges Intelligencia Intézet (AI2) igazgatója.


Mégnagyobb hatalma lett az MMA-nak az NKA-banFEL

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) jelentősebb szerepet kap a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) működésében, az erről szóló, az MMA-val egyeztetett elvek mentén megszületett előterjesztést már tárgyalta a kormány - válaszolta kérdésünkre Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára (róla szóló portrénk itt olvasható.) A főtitkár megerősítette, hogy az előterjesztés tartalma nagyjából megegyezik a Népszabadságban megszellőztetett verzióval. Eszerint a kurátorok egyharmadát az MMA, egyharmadát az emberi erőforrások minisztere, egyharmadát a szakmai szerveztek jelölnék a jövőre esedékes tisztújításon. Jelenleg a döntéshozók felét adta a szakma, a másik felét a miniszter jelölte. Így tehát jövőre abszolút többségbe kerülnek a kormányhoz közelállók a tíz milliárd forint körüli büdzsével rendelkező, legnagyobb állami mecénás szervezetben. (Hatalmas változásra persze nem kell számítani, hiszen a nagyobb pénzekről eddig is a kormánynak tetsző határozatok születtek.) Halász János, a Fidesz frakciójának szóvivője, az MMA felügyelő bizottságának elnöke lapunknak azt mondta, hogy "már kulturális államtitkárként azon dolgoztam, hogy a kultúrafinanszírozásban minél kisebb legyen az állam szerepe, és ennek a folyamatnak logikus folytatása lenne, hogy nagyobb szerepet kapjon az MMA a Nemzeti Kulturális Alap működésében".


Ha meg akarunk tanulni prezentálni -- pl. könyvtárszakmai rendezvényreFEL

2 napot töltöttem prezentációs tréningen (szervező: T Systems, tréning: Ad Sidera), mindkét nap 8:30-18:00 között. Meglepően jó volt! Csak hát nagyon intenzív :-) Mikor az elején közölték, hogy 2 nap alatt 8-10 prezentációt kell majd tartanunk, ráadásul kamera előtt, akkor nagyon megijedtem. De megint be kellett látnom, hogy az ilyen gyakorlatorientált képzések a legjobbak!
Leginkább a beállásra, gesztusokra, szemkontaktusra, őőő-zés kiküszöbölésre koncentráltunk. Nagyon jó volt az a gyakorlat is, mikor nehéz kérdéseket kellett feltennünk egymásnak. Magáról a technikákról (mind map, TED stílus, ppt-alapelvek) csak kicsit beszéltünk, de sok olyat hallottam, ami nekem új volt. (Habók Lilla)
Kisszínes

A könyv az esetek 74%-ában jobb, mint a filmadaptációFEL

Címkék: felmérés | olvasás | USA |

A Vocativ portál 800 könyv illetve filmadaptáció esetében végzett vizsgálatot a könyvértékelések és az IMDb filmadatbázis szavazatait összevetve, Harry Pottertől a Hannibálig. Megállapították, hogy az esetek 74%-ában a könyv kapott magasabb szavazatot. Sőt, a könyveket 51,8%-ban "sokkal jobb"-nak minősítették a vonatkozó filmhez képest. A diagramot ld. a forráslinken. (ref.: MG)
- Az adatokat felhasználva felirat is készülhet a fikciós könyvek polcának végére :-)


Interaktív mesekönyvekkel segítik az olvasástanulástFEL

Többezer jelentkező közül válogatták be a dublini Websummit-nak, Európa egyik legjelentősebb technológiai konferenciájának kiállítói közé a magyar fejlesztésű BOOKR Kids könyvtár-alkalmazást, amely az első, tabletre és mobilra letölthető, kifejezetten gyerekek számára alkotott applikáció Magyarországon.
A Dublinban most bemutatkozó BOOKR Kids jelenleg egyedülálló a hazai piacon: az alkalmazás lényege, hogy interaktív mesekönyvekkel segít az olvasástanulásban, serkenti a memóriát és a kreativitást, valamint olvasóvá nevel. A MasterCard támogatásával megvalósult BOOKR Kids 2015 áprilisában indult, de már hivatalos partnere a legnagyobb magyar könyvkiadóknak, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetnek és a Samsungnak is.


A sztálini propaganda módosulásai -- fellelhetők-e ma?FEL

A sztálini propaganda módosulásai címmel folytatódik a KönyvTÁRlat V. évada (Propaganda a XX. században) 2015. november 12-én. Milyen is volt a sztálini propagandagépezet? Napjainkban életképes lehet-e? Tovább él-e valamilyen formában? A KönyvTÁRlat estjén választ kaphatunk ezekre a kérdésekre a Széchenyi-díjas kiváló történész, a Károli Gáspár Református Egyetem Kremlinológiai Intézet vezetője, Kun Miklós előadásában, aki az Oroszország és a Szovjetunió történetéről legrégebben publikáló hazai szakértők egyike.


Ilyen lesz az állami internetFEL

Kedvezményes internet-alapcsomagot vezethet be a kormány, az internetezés áfája 18 százalékra csökkenhet, ingyenes wifi szolgáltatás épülhet ki minden településen ? értesült a Magyar Idők kormányzati forrásból.
Az Otthontérképen ingyen hirdetheti eladó vagy kiadó lakását! Hirdetését több tízezer lakáskeresőhöz juttatjuk el!
A lap úgy tudja, az internetről szóló nemzeti konzultáció eredményei, s a piaci szereplőkkel, szakmai érdek-képviseleti és civil szervezetekkel folytatott konzultációk alapján törvényjavaslat készülhet a netsemlegességről, s átfogó digitális köznevelési stratégiát dolgozhat ki a kabinet.
Ennek részeként - a tervezet szerint - a köznevelés digitális megújításához szükséges infra­strukturális fejlesztések mellett a tantervek és a tananyagok megújítását, a pedagógusok digitális kompetenciáit, illetve az intézmények eszközellátottságának fejlesztési feladatait is vállalja a kormány. Program indulhat az oktatási intézmények belső wifihálózatának fejlesztésére, s digitális gyermekvédelmi tervet dolgozhatnak ki a kiskorúak védelmének erősítése érdekében.


9x többet költenek a gazdagok a kultúráraFEL

A munkaképességet meghatározó kiadásokra (az egészségre, közlekedésre és oktatásra) ötször annyit költenek a magas bevétellel rendelkező családok, ezáltal a szegényebb rétegek alapvető hátránnyal indulnak a munkaerőpiacon. A kultúrafogyasztás esetén majdnem kilencszeres a különbség.
A kiadások alapján tehát megállapítható, hogy az életszínvonalbeli különbségek kis mértékben csökkentek. Ezeket az eredményeket részben befolyásolhatja, hogy a KSH változtatott a lakosság fogyasztásának mérési módszerein. Ezáltal a 2015-ös adatok a korábbi évek adataival csupán korlátozottan vethetőek össze.


Kim Dzsong Un könyvtárat néz (fotó)FEL

Ld. az alábbi linken. Igazi politikus: jól tud nézni :-)


Róla nevezték el a Boole-algebrátFEL

Lánya lett az első női egyetemi tanár Angliában, róla mintázták Sherlock Holmes ősellenségét és munkáságát használva sikerült megfejteni a nácik titkos kódját.
Ma [nov. 2.] 200 éve, hogy megszületett George Boole, a modern számítástechnika elméleti alapjainak megteremtője. A Google a kereső mai logójával tiszteleg emléke előtt, a heavy.com pedig összeszedte azt az 5 tényt, amit csak kevesen tudnak róla.
Praktikus

Letölthető az ingyenes vírusirtó 2016-os, feltuningolt változataFEL

Megjelentek a népszerű antivíruscsalád tagjainak legújabb változatai, amelyekben egy kis "ajándék" is helyet kapott.
Az Avast elérhetővé tette 2016-os termékeit, és a legnagyobb változás az előző évhez képest, hogy egy jelszómenedzser is került a szoftverekbe. A programok: az ingyenes Avast Free Antivirus 2016, az Avast Pro Antivirus 2016, az Avast Internet Security 2016 és az Avast Premier 2016. Ezekkel párhuzamosan az Avast Mobile Security is ráncfelvarráson esett át.


Vége a papírkottáknak? Ingyenessé teszi egy alkalmazás a klasszikus zongorakottákatFEL

A Musica Piano nevű alkalmazással ingyen elérhető a teljes klasszikus zongorairodalom kottáit.
Az budapesti bemutató koncerten már egy okostelefon került a zongorára, de táblagép, illetve egy lapmonitor is lehet a művészek előtt. Ez a papírkották végét is jelentheti.
Az alkalmazás a tanítást is segíti. Egy diák a világ bármely részéről összekapcsolódhat egy általa választott tanárral. Így például egy kiemelkedő tehetségű délkelet-ázsiai növendék játékát anélkül fejleszthetik neves instruktorok vagy ünnepelt művészek Európából vagy Amerikából, hogy az utazás költségeit ki kellene fizetni.
- Hogy mitől olyan forradalmi ez az alkalmazás? Attól, hogy először teszi közzé egy kiadó a korábbi fizetős tartalmait ingyen egy felhőben. Először történik meg, hogy egy felhőben több klasszikus zenei tartalmat találnak a művészek és a zenélni vágyók, mint egy zenei szaküzletben a világ bármely pontján - magyarázta az alkalmazás mögött álló kiadó tulajdonosa, Ludwig Könemann.
Információforrások

Mesevideók -- felolvasássalFEL

A K&H Bank a 'K&H gyógyvarázs mesedoktorok' programot 2013 augusztusában hirdették meg. A program nagyon sikeresnek bizonyult -- az elmúlt egy évben közel 25 000-en regisztráltak a weboldalon, hogy szeretnének önkéntes mesedoktorok lenni. Így több mint 7200 meseolvasás valósult meg a kórházakban.
A kórházak befogadóképessége korlátozott, ezért 2013 decemberétől a 'K&H gyógyvarázs mesedoktorok a weben' programmal bővült a segítés lehetősége. Mesevideókkal szórakoztathatjuk az ország 30 gyermekosztályának betegeit, illetve a YouTube-on nyilvánosan bárkit, aki meséket szeretne hallgatni.
A meseolvasási programhoz bárki csatlakozhat, s rögzítheti, majd beküldheti a számára kedves meséket. A legjobb mesevideók felkerülnek a 'K&H gyógyvarázs' YouTube csatornájára. -- link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról