Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2015/42., nov. 25.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Túl kicsi a könyvtárak gyerekkönyv-állománya - Ön felmérte már?
Digitális írástudásunk... :-( - ugyanakkor kiváló terep a könyvtáraknak :-)
Szponzorokat ösztönző eszköz - fundraisinghoz (fotókkal)
Fejesek helyett szakemberek adjanak elő könyvtáros konferenciákon
Könyvtáros egyesület a nagyobb költségvetésért és a térítésmentes internetért
Az élet döntő pillanatainak támogatása - új koncepció a közkönyvtárak számára
Az iskolai könyvtárak szükségszerű változása (olvasóink szavazatára)
Üzleti gondolkodásmód szükséges a könyvtárakban (olvasóink szavazatára)
Fogvatartottak alkotásaiból nyitottak kiállítást Balassagyarmaton
7. Szegedi Képregényfesztivál - a Star Wars jegyében
Műemlék könyvtár felújításának esete - Strasbourgi Egyetem
Megújult a Ciszterci Gimnázium Könyvtára - archív imázs
Ez most a Közel-Kelet legmenőbb közkönyvtára - Rijád
Több könyv jelent meg, de a digitális tartalmakkal még mindig küzdünk
Fizetős YouTube -- meddig van-e értelme a könyvtári videó-kínálatnak?
Új nemzeti könyvtár épül a Széchényi Könyvtár helyett
Könyvtáros flashmob a rendelők várótermeiben

Analógiák

Vezetői kommunikáció és lojalitás összefüggése
Mennyire értjük meg használóink kívánságát?

Praktikus

1 TB tárhelyet ad ingyen a Google - árucsatolással
Újratelepíti a gépét? Innen töltheti le ingyen és gyorsan az összes fontos programot

Kisszínes

Szakmák mennek a levesbe a digitalizáció miatt
Félresiklott könyvtári keresés eredménye az ikonikus Coca-cola palack?
Pénzügyileg írástudatlan a magyarok 46 százaléka

Információforrások

Weber kurzusok -- ha a tudás számít
SiópArt - Siófok első kulturális folyóirata; kultúrtörténeti kuriózum
Az összetett kérdéseket is megérti a Google hangalapú keresője


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Túl kicsi a könyvtárak gyerekkönyv-állománya - Ön felmérte már?FEL

Mark Deckers holland könyvtári szakértő az ország statisztikai hivatalának adatait vette alapul kimutatása készítéséhez. Az alábbi link linken elérhető diagram mutatja, hogy arányaiban mekkora a holland közkönyvtárak gyerekkönyv-állománya (kék vonal). A piros vonal jelzi, hogy mekkorának kellene lennie a gyerekkönyv-állománynak, a kölcsönzési adatok alapján. A zöld vonal a gyerekkönyv-állomány nagyságát a használói állomány bázisához méri.
A szakértő által kimutatott adatok jelzik: növekszik ugyan a holland közkönyvtárak gyerekkönyv-állománya, a dinamika csekélyebb a kelleténél, különösen, ha a használói demográfia adatait vesszük figyelembe.
A szerző javaslata: még át lehet tervezni a jövő évi beszerzési tervet (ref.: MG)


Digitális írástudásunk... :-( - ugyanakkor kiváló terep a könyvtáraknak :-)FEL

Bár számítógép- és internethasználatban nem sokkal marad le az uniós átlagtól a magyar lakosság, a digitális írástudás területén már jóval kedvezőtlenebb a helyzet - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből. A vállalkozások körében pedig egészen megdöbbentő adatokat mértek a múlt évre vonatkozóan, a hazai cégek 91 százaléka használt számítógépet és 88 százaléka internetet, míg az Európai Unió átlaga mindkét mutatóban 97 százalék volt.
A legnagyobb lemaradásunk a szoftverek konfigurálásában és a prezentációk készítésében van - állapítja meg a tanulmány. Nemcsak a lakosság, de a hazai vállalati szektor sem teljesít jól. Nemzetközi összehasonlításban a vállalati erőforrás-tervező rendszerek Magyarországon még kevésbé számítanak elterjedtnek: az ilyen rendszerrel rendelkező hazai vállalkozások aránya 2014-ben 17 százalék volt, mintegy fele az EU átlagának.


Szponzorokat ösztönző eszköz - fundraisinghoz (fotókkal)FEL

Amit nem tudsz mérni, nem tudod menedzselni - így a menedzsment-mondás. S ha már méred, eredményét prezentálni is érdemes. Ha a bevételszerzés állásával rendszeresen szembesítjük a potenciális adakozókat, növeljük a közös cél elérésére irányuló igyekezetet. Fotóinkon (ld.: link ) német és angol példa:
- a University of Hertfordshire hatfield-i campusának könyvtára
- egy német evangélikus közösségi ház építési projektje (nemcsak az állást, hanem a még szükséges összeget is jelzik).
- a műfaj elterjedt a nyugati világban; harmadik illusztrációnk jelzi, hogy a hőmérős demonstrációt egy grafikai cég is betette kínálatába, mint a szponzornak szánt köszönőkártya (forrás: link
A képeken jól látszik, hogy az összegyűlt pénz mennyiségével arányosan kúszik fölfelé a mutató - pl, hőmérő.
A pr-beli hüvelykujj-szabály szerint a szponzor nevének, céljainak promóciójára a szponzorösszeg 10%-át szokta fordítani a szponzorált. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2015. november 25.  • Továbbküldöm a hírt

Fejesek helyett szakemberek adjanak elő könyvtáros konferenciákonFEL

Múlt heti szavazás-kérdésünk volt: A könyvtárszakmai rendezvények színvonala leginkább ezzel lenne emelhető...
A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
15 (47%) - a tényleges szakemberek (nem protokoll) megszólaltatása
4 (12%) - a prezentációs színvonal emelése
1 (3%) - rendezvényszervezés javítása
12 (37%) - a fontos témák megragadása.
A válaszadóknak tehát közel fele nem protokoll, hanem szakértői előadókra cserélné a könyvtárszakmai konferenciák fellépőit. Szociológiai megfogalmazásban: sokkal inkább a tudáson alapuló hatalmat kedvelik a válaszadók, a pozíción alapuló hatalommal szemben. Szintén érdemes átgondolni a konferenciatémákat, ezeket is lecserélni a célcsoport számára ténylegesen hasznos témákra. (MG)


Könyvtáros egyesület a nagyobb költségvetésért és a térítésmentes internetértFEL

Az egyesület aktív részt vállalt Az állami kulturális politika alapjai c. stratégiai dokumentum megvitatásában; kezdeményezésére a parlamenti meghallgatáson a tervezetbe bekerült a könyvtárak stratégiai szerepének fontosságát és ennek megfelelő finanszírozását rögzítő paragrafus. A dokumentumot az állam elnöke hagyja jóvá. Az RBA széles körű kampányt folytatott annak érdekében, hogy a városi könyvtárak gyarapítási keretét államilag támogassák; a 2015. évre és a 2016-2017. tervidőszakra szóló költségvetési törvény tervezete szerint a városi könyvtáraknak 50 millió rubelt utalnak át. A következő feladat, hogy az országgyűlési képviselők bevonásával elérjék az összeg 350 millió rubelre emelését. A könyvtári politikával és törvényhozással foglalkozó szekció három éven át szorgalmazta a könyvtári törvény módosítását annak érdekében, hogy a közkönyvtárak térítésmentes szolgáltatásai közé vegyék fel az internetelérést, és legyen minden könyvtárban internet. (Az Oroszországi Könyvtári Egyesület stratégiai kezdeményezései az állami könyvtári politikában; ref.: Viszocsekné P.É.)


Az élet döntő pillanatainak támogatása - új koncepció a közkönyvtárak számáraFEL

...az egyik olvasó elmesélte, akkor tért vissza csak [a közkönyvtár-használathoz], amikor válságos helyzetbe került. ... A szerző ezután áttekinti az élet döntő pillanatait, amelyekhez a könyvtár kapcsolódni és információkkal szolgálni tud: a gyermek születése, óvodába menése, első napja az iskolában, iskolaváltás, pályaválasztás, felsőoktatási tanulmányok elkezdése, végzés utáni első munkahely, házasságkötés, házvásárlás vagy házépítés, súlyos betegség, a munkahely elvesztése, szülők gondozása, költözés vagy utazás, válás, halál.
Egy ilyen koncepcióval a közkönyvtárak el tudják érni a könyvtárat nem használó lakosokat is. Új szemléletet jelent, felhasználható minden közkönyvtárban, de nem lehet az egyetlen minta a könyvtári szolgáltatások szervezésére.
Bizonyos élethelyzetekben az internethez is lehet fordulni segítségért és információkért, bár ezek az információk nem mindig megbízhatóak: a közkönyvtár többre képes, mivel jó és megbízható információkat, többféle szempontú megközelítést nyújt. Ezen kívül a közkönyvtár alkalmas tér az élethosszig tartó tanulás számára is. Fontos része e tevékenységeknek természetesen a felkészült, jól képzett könyvtárosok is. (Murányi Lajos)


Az iskolai könyvtárak szükségszerű változása (olvasóink szavazatára)FEL

A modern iskolai könyvtárak feladata a megfelelő tanulási környezet biztosítása a diákság számára. Az elérhetőség sokban függ a tankerület és az állam támogatásától, de bizton állíthatjuk, hogy a keresési modulok és formák fejlesztése a legfontosabb.
Négy fontos trend van kialakulóban, melyek jelenléte meghatározza a könyvtár felhasználói számának növekedését.
1) Több forrás biztosítása. A diákság könnyedén válogathat a legkülönbözőbb formátumok között. Megtanulják, hogyan kell a könyvtári lehetőségeket sikeresen felhasználni, majd azokat tovább kamatoztatni a felsőoktatásban. E-könyvek, adatbázisok, fejlesztő programok mind rendelkezésükre állnak a könyvtárban.
2) Sikeresebb támogatás az osztálytermen belül. Többször kimutatták: jól felszerelt könyvtár és képzett könyvtáros esetén jobb eredményeket érnek el a diákok a teszteken, a felvételin.
3) Ugyanazért a pénzért többet nyújt a könyvtár. A költségvetés egyre kisebb. Terjed viszont a külső hozzáférés, csökkentve a könyvtár kiadásait, amellett, hogy a diákok és a tanárok kényelmesebben, bárhonnan elérhetik a könyvtárat.
4) Külső hozzáférés mellett kiterjedt könyvtárközi kapcsolat. Növelik a hozzáférést, a diákok sikeresebb felkészülését is elősegítve.
Több iskolai könyvtár megtette már az első lépéseket ebben az irányban, mikor szorosabb kapcsolatba kerültek a városi könyvtárakkal, vagy online szervezetekkel, mint a Limitless Library vagy a New York-i közkönyvtár. Ez utóbbi rendkívül fontos szerepet tölt be a tanulók felkészülésében. Fontos megtalálni az egyensúlyt az elérhetőség biztosítása, valamint a felmerülő költségek rendezése között. (ref.: NM)


Üzleti gondolkodásmód szükséges a könyvtárakban (olvasóink szavazatára)FEL

A könyvtárak lépjenek a könyvmegőrző szerepükön. Támogatóikkal együtt át kell venniük az üzleti élet szokásait, gondolkodását. Zárkózzanak fel a digitális élet kihívásaihoz. Tekintsenek ügyfélként az olvasóra, figyelve az olvasási szokások változását - a könyvtár sikere érdekében.
A könyvtárnak legyen információ-szolgáltató és a közösségi központ is. Az olvasás fontossága nem csökken, hanem többféle módon lehet elérni ugyanazt az információt, több lehetőség van a keresésre.
Ray Bradbury szavai továbbra is élnek: "Könyvtár nélkül nincs múltunk és nincs jövőnk". A könyvtárak vezetőinek észlelniük kell a változásokat és törekedniük kell az elavult szokások megváltoztatására. (ref.: NM)


Fogvatartottak alkotásaiból nyitottak kiállítást BalassagyarmatonFEL

A Balassagyarmati Fegyház és Börtön fogvatartottjainak alkotásaiból nyitottak meg kiállítást szerdán Salgótarjánban a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban. Mint István Gyöngyi, a börtön oktatásszervezője a rendezvényen összefoglalta: láthatók festmények a bűnről, a büntetésről, a fogva tartásról, vallásról. Van az alkotások között palóc áttört fafaragás és szerepelnek fazekas munkák is.
Molnár Éva, a könyvtár igazgatója az Adj esélyt, hogy jóvátegyem! című kiállítás megnyitóján arról beszélt, hogy a mai világban egyre többet beszélünk az együttműködésről, ami nem más, mint ajtónyitás egymás felé.
"Szeretnénk megmutatni, hogy a bűnt elkövető emberben is van érték" - mondta Budai István, a fegyház és börtön parancsnoka, aki a kiállításon egy indiai, a börtönben rendszeresen idézett mondást is ismertetett: a szenteknek is volt múltjuk, a bűnösöknek is kell hogy legyen jövőjük.


7. Szegedi Képregényfesztivál - a Star Wars jegyébenFEL

A Somogyi-könyvtár rendezi a hazai képregényes kultúra legnagyobb vidéki rendezvényét, a Szegedi Képregényfesztivált. A visszatérő vendégek, a töretlen érdeklődés, a - szerencsére - változatlan siker is bizonyítja, hogy van létjogosultsága a rendezvénynek, hogy szerencsés döntés volt hét évvel ezelőtt az ötlet mellé állni. Mint minden évben, a könyvtár célja most is az, hogy bebizonyítsa, van helye a képregénynek a könyvtárban, a könyves kultúrában. Ehhez mérten a látogatók nem csak képregényeket, képregényes (szub)kultúráról szóló könyveket, szórakoztató irodalmat vásárolhattak, de hagyományosan lehetőséget biztosított az alkotókkal való találkozásra, valamint ismét több érdekes előadást is hallgathattak.
A 7. Szegedi Képregényfesztivál központi témája a decemberben mozikban kerülő 7. film kapcsán a Star Wars űropera volt. Kísérő kiállítás, egy napig megtekinthető életnagyságú modellek, makettek voltak megtekinthetők a rendezvény ideje alatt.
Ezeken kívül természetesen egyéb kiállításokkal, játékokkal is készült a könyvtár. A látogatóknak lehetőségük volt kipróbálni egy asztali stratégiai játékot is.
Aki járt már ilyenkor a könyvtárban, az tudja, hogy milyen hangulatot tud varázsolni a közel 1000 képregényrajongó, aki még nem járt az jöjjön el legközelebb!
Képek, beszámolók, rövidhírek az esemény Facebook oldalán link


Műemlék könyvtár felújításának esete - Strasbourgi EgyetemFEL

A műemlék jellegű épületegyüttes renoválása - főleg belső tereinek és udvarának teljes lerombolása, majd más elosztású és szerkezetű felépítése - során számos riadalmat és bonyodalmat okozott a műemléki hatóságnak éppúgy, mint a minisztériumnak és egyéb szakmabelieknek. Az épület szigetelése, a megvilágítás, a fényviszonyok, a hőmérséklet és a páratartalom stb. optimális elérése és állandóságának biztosítása különösen nehéz feladat volt. A bútorzat beszerzése sem volt egyszerűbb. Mindent az építészek választottak ki és terveztek meg a könyvtárban folyó speciális tevékenységek ismeretében. Természetesen a könyvtár teljes személyzete szintén véleményt nyilváníthatott, valamint a termek berendezését illetően több bútorbeszállító kínálata is rendelkezésre állt egy ideiglenes kiállításon. Az építkezés folyamán a 47 kilométernyi dokumentumanyag a terv szerint három évig, a valóságban négy évig volt részlegesen hozzáférhető az olvasók számára. 32 kilométernyi anyagot két hatalmas hangárban helyeztek el, részleges nyitva tartással, igen rövidített kölcsönzési idővel (6/24 óra), csak néhány tucat olvasói ülőhellyel. Ennek ellenére a könyvtárosok mindent megpróbáltak megtenni az olvasói igények kielégítéséért. (Az új Strasbourgi Nemzeti Egyetemi Könyvtár; ref.: Pajor E.)


Megújult a Ciszterci Gimnázium Könyvtára - archív imázsFEL

A videótudósítást ld. az alábbi linken.
- A könyvtár közösségi élményt ad, a könyveket forgató emberek pedig közösséget alkotnak - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium felújított könyvtárának pénteki átadóünnepségén.
Rétvári Bence államtitkár szerint mindezek ellenére fontosak a könyvtárak, mert általuk egyszerre többen ismerhetik meg a tudást és a könyvekbe írt gondolatokat. Mint mondta, ma már nemcsak a gondolatátvitelre alkalmasak a könyvtárak, hanem "a hasonló érdeklődésű emberek itt tudják egymást alaposságra ösztönözni". Rétvári Bence kiemelte, hogy a gimnáziumi tanulók 23 százaléka egyházi fenntartású iskolába jár, emiatt a egyházak is felelősségét viselnek azért, hogy 10 év múlva a magyar értelmiség milyen gondolkodású lesz.
Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester, az iskola egykori tanulója arról beszélt: a közösségi médiák és az okostelefonok sem képesek veszélyeztetni a könyvtárak létét.
L. Simon László a Miniszterelnökség államtitkára a szalagátvágást követően Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben (1885-1902) 21 kötetes könyvsorozatot adományozta az iskola könyvtárának.


Ez most a Közel-Kelet legmenőbb közkönyvtára - RijádFEL

Stílusosan olvashatnak ma a rijádiak. A szaúdi főváros új könyvtára nemzetközi építészeti díjat is nyert. Mégpedig a legjobb innovatív építészeti megoldások kategóriában. A tervező a német Eckhard Gerber, aki a Közel-Kelet legnagyobb (még a híres alexandriainál is nagyobb) könyvtárául igazán egyedülálló struktúrájú épületet álmodott.
Az A+ díj pályázatán fontos kritérium volt a környezetbarátság és a struktúra ellenálló képessége a klímaváltozással szemben. A bírák a Fahd király könyvtár javára írták a rugalmasságon és az innovatív megoldásokon túl azt is, hogy az épületnek nincs szüksége sok energiára - például azért, mert Teflon panelek szabályozzák a hőmérsékletet, és porózus, vagy éppen perforált anyagok biztosítják a természetes fény bejutását. A könyvtár épületében fémkábelek működnek szigetelésként, ezek akadályozzák meg, hogy a falak magukba szívják a nap hőjét.


Több könyv jelent meg, de a digitális tartalmakkal még mindig küzdünkFEL

Több könyvet adtak ki, mint az előző évben, és az évek óta tartó példányszámcsökkenés is megállt, sőt enyhe növekedést mértek 2014-ben - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal elemzéséből. A magyarok 60 százaléka olvasott legalább egy könyvet egy éven belül; átlagosan hatezer forintot költöttünk könyvekre. A magyar szerzők művei teszik ki a könyvpiac kétharmadát, a külföldiek közül az amerikai szerzők alkotásai a piacvezetők.
Magyarországon 2014-ben összesen 12 747 nyomtatott mű jelent meg, 29 millió példányban. A papíralapú kiadványok 91 százaléka könyv, 3 százaléka füzet (e két kategória kiadványaiból több mint 28 millió darab jelent meg, 696 ezerrel több, mint 2013-ban), további 6 százaléka pedig zenemű, kotta, térkép és egyéb sokszorosítás volt. Ez összesen 167-tel több, mint az előző évben.

Változnak az olvasási szokások: a Központi Statisztikai Hivatal szerint a technikai eszközök rohamos fejlődése következtében olvasási szokásaink megváltoztak. Egyre nő a különbség az Y generáció már online kommunikációs közegbe született tagjai és az idősebb korosztály olvasási szokásai között is. A digitális könyvek megjelenése jelentős változásokat hozott, az infokommunikációs eszközök tömeges elterjedésének és napi szintű használatának következtében a digitális írástudás közel olyan jelentőssé vált, mint az elsődleges írástudás. Ennek ellenére azonban a digitális formátumú tartalmak nyilvántartása, statisztikai számbavétele még nincs megoldva, ezért összehasonlításuk az előző évek adataival nem lehetséges.


Fizetős YouTube -- meddig van-e értelme a könyvtári videó-kínálatnak?FEL

A video- és zeneszolgáltatók üzletéből szeretne kihasítani egy szeletet a Google azzal, hogy a tulajdonában lévő YouTube ingyenes változata mellé reklámmentes többletszolgáltatást is kínál, egyelőre csak az Egyesült Államokban, havi tíz dollárért. A YouTube Red indulását szerdára tűzték ki. A reklámmentesség mellett azzal csábítanának előfizetőket, hogy a hang kép nélkül is lejátszható, amivel mobiltelefonos használat esetén pénz és kényelmetlenségek takaríthatók meg. Külföldön vagy repülőgépen lehet hasznos, hogy a filmek vagy zenék letölthetőek lesznek. Azt is tervezik, hogy a YouTube Red saját tévésorozatokat is bemutat majd. Azok, akik videókat töltenek fel a YouTube-ra, a Red bevételeiből aszerint részesülnek, mennyire sokáig kötötték le a nézők figyelmét, ami elég nagy változás az ingyenes változat reklámbevételeinek szétosztásához képest. A zeneszolgáltatók - például a Spotify - helyzetét nehezítheti, hogy a YouTube Red-előfizetésben benne foglaltatik a Google zenetára, a Play Music használata is. Közben a Pandora online zeneszolgáltató részvényének árfolyama egyetlen nap alatt 35 százalékot zuhant arra a hírre, hogy a rivális megoldást kínáló Apple már 6,5 millió előfizetőt kötött magához. A Pandora az idei bevétel- és profitbecslését is rontotta.


Új nemzeti könyvtár épül a Széchényi Könyvtár helyettFEL

... jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
A politikus szerint a Magyar Nemzeti Múzeum mögött, az egykori Magyar Rádió épületének közelében jöhet létre az új könyvtár. Ez egy harmincmilliárdos beruházás lehet. Lázár szerint a jelenlegi Széchényi könyvtár már nem alkalmas a feladata ellátására.
Az építkezés előtt tervpályázat lesz. Az építésztársadalommal meg kell vitatni, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie egy nemzeti könyvtárnak - mondta.
- A tervezett helyszín: link
- Archív híreink az OSZK épületével kapcsolatban: link


Könyvtáros flashmob a rendelők várótermeibenFEL

Diafilmes flashmobot rendezett a Békés Megyei Gyermekkönyvtár két munkatársa, Mecseki Éva és Kiss Ildikó szerdán tizenegy békéscsabai házi gyermekorvosi rendelő várótermében. A két könyvtáros szakember nagy sikert aratva mesélt a gyerekeknek városszerte.
A Békés Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtára idén több programmal emlékezett meg Semmelweis Ignácról, hiszen 150 éve hunyt el "az anyák megmentője" - nyilatkozott lapunknak az előzményekről Mecseki Éva és Kiss Ildikó.
Analógiák

Vezetői kommunikáció és lojalitás összefüggéseFEL

...Az elégedettség paraszimpatikus nyugalma azonban nem mindig elegendő a munkahely elvárásainak kielégítésére. Amennyiben vezetőnk meggyőzően képviseli a céget, és azt teszi, amit mond, kialakul irányába bizalmunk, elkötelezettségünk (employee engagement), lojalitásunk. Amennyiben elmagyarázza számunkra, hogy látásmódja szerint cégünk miért tesz jót a vásárlóival, ügyfeleivel és legszélesebb körben az emberekkel, lelkesedését átvesszük, inspirációját magunkévá tesszük, követni tudjuk. Kialakul aktív részvételünk.


Mennyire értjük meg használóink kívánságát?FEL

A tervek szerint a McDrive szolgáltatásnál ezentúl az alkalmazottaknak háromszor kellene megismételnie szóban a rendelést a vevőnek, hogy biztosan jól értették-e az ügyfelet - írja a Business Insider.
A McDrive rendelés-felvételi pontossága eddig 70% volt, így a cég vezetői komoly feladatnak tekintik a pontossági statisztika javítását, még akkor, is, ha ez nem feltétlenül tetszik majd a vevőknek. Ugyanis az új rendszer hosszabbá teheti az átlagosan már amúgy is több mint 3 perces várakozási időt, amit egyébként 2013-ban mértek és az elmúlt 15 év leghosszabb átlagos várakozási ideje volt.
Az "ask, ask, tell" elnevezésű rendszer nem minden esetben kötelező jellegű, a McDonald's franchise üzletei dönthetnek arról, hogy ki akarják-e próbálni az új módszert, egyelőre azonban csak az USA-ban tesztelik.
Praktikus

1 TB tárhelyet ad ingyen a Google - árucsatolássalFEL

Vonzó ajánlatot tett a keresőcég az ingyenes online tárhelyre vágyóknak, cserébe egy kis szívességet kérnek.
A tárhelyek esetében nincs az a méret, ami elég lenne, és ezt a Google is pontosan tudja. 1 TB igen jól tud jönni, és éppen ennyi lenne a Google ajánlatának lényege: ha kellő számú helyet véleményeztünk a térképszolgáltatásukon, vagy frissítettük a már elavult adatokat, megkapjuk a hatalmas tárhelyet.


Újratelepíti a gépét? Innen töltheti le ingyen és gyorsan az összes fontos programotFEL

Egy új számítógép önmagában egy élettelen hardver, a rá telepített szoftverek teszik igazán hasznossá. Az alábbiakban a programok kiválasztásához és installálásához mutatunk egy oldalt.
Ha egy új gépet vásárolunk, mindenekelőtt telepíteni kell rá a legfontosabb programokat, böngészőt, képszerkesztőt, szövegszerkesztőt, vírusirtót stb. Egyenként is összevadászhatjuk ezeket a netről, de sokkal egyszerűbbé válik a dolgunk, ha felkeressük a Ninite nevű weboldalt link
Kisszínes

Szakmák mennek a levesbe a digitalizáció miattFEL

A digitális átalakulás jó. Vagy elkerülhetetlen. Csökkenti a vállalatok reakcióidejét a piaci változásokra. És amiről kevesebb szó esik, óriási hatással lesz a munkaerőpiacra. Ez utóbbi hatásait kutató szakemberek többsége egyelőre azon az állásponton van, hogy a jelenlegi foglalkozások zömét nem válthatja ki sem a robotika, sem a mesterséges intelligencia. Persze ez területenként változik. Például még egy viszonylag primitívebb algoritmus is hatékonyabb telemarketing kampányt rak össze, mint egy jól-rosszul felkészült és betanított kezdő marketinges. A foglalkozások zöménél azonban összetettebb változásokra lehet számítani. Legfőképpen az változik majd, hogy hogyan és hol végezzük a munkánkat, illetve hogy kik lesznek a versenytársaink.
Oxfordi kutatók egy ideje kutatják már, hogyan modellezhető a digitalizáció és a munkaerőpiac átalakulásának összefüggése. Egy 2013-as tanulmányukban link több mint hétszáz foglalkozást vizsgáltak meg részletesen ahhoz, hogy módszertant dolgozzanak ki a jövőbeni munkaerőpiaci hatások (foglalkozások eltűnése a digitalizáció nyomán, bérek lehetséges alakulása, milyen befolyásoló tényező az iskolai végzettség stb.) megbecsülésére.


Félresiklott könyvtári keresés eredménye az ikonikus Coca-cola palack?FEL

A legenda szerint az ötletgazdák elmentek egy könyvtárba, hogy a "coca" szóról egy kicsit többet megtudjanak. A társaság ehelyett csak a "cocoa" (kakaó címszót találta meg, és arra gondoltak, mi lenne, ha kicsit eljátszadoznának a gyümölcs alkalmazásának gondolatával. A dizájnerek tudták persze, hogy az üdítő köszönőviszonyban sincsen a kakaóval, ám úgy vélték, hogy a hüvely alakja elég érdekes ahhoz, hogy arra alapozzák a kontúrpalack azóta híressé vált koncepcióját.


Pénzügyileg írástudatlan a magyarok 46 százalékaFEL

Négy egészen egyszerű kérdésre kellett válaszolnia a Gallup, a McGraw Hill és a Világbank közös pénzügyi írástudásról szóló felmérésében a megkérdezetteknek. Ilyenekre: "Kölcsön kell venned 100 forintot. Mikor kell kevesebbet visszafizetned: ha 105 forintot, vagy 100 forint + 3 százalékot fizetsz vissza?"
Egészen elképesztő módon erre a világszerte megkérdezett emberek 49 százaléka válaszolt csak helyesen. Az OECD-tagoknál is csak 41 százalék volt a helyesen válaszolók aránya. Az inflációs kérdés se rossz: "Tegyük fel, hogy a következő tíz évben megduplázódnak az árak. Ha a jövedelmed is a duplájára nő, akkor ugyanannyit, többet vagy kevesebbet tudsz vásárolni ugyanazokból a dolgokból?" Erre is csak az emberek felének sikerült jól válaszolnia.
Végül az jött ki, hogy Magyarországon az emberek 54 százaléka írástudó csak pénzügyi értelemben, tehát helyesen tudott válaszolni a négyből három egyszerű kérdésre. (Ez persze nem meglepő, nemrég az OTP hozott ki egy felmérést hasonlóan lehangoló következtetésekkel.) Ez nagyjából megfelel a környező országok eredményeinek (kivéve Romániát, ahol lényegesen rosszabb a helyzet), de mondjuk a svéd-norvég-német-izraeli-kanadai éllovasoktól csúnyán elmarad.
Információforrások

Weber kurzusok -- ha a tudás számítFEL

Rengeteg online kurzust lehet teljesen ingyen elvégezni egy rakás képzési területen. Érdemes kipróbálni őket, hiszen csak némi angoltudás kell hozzá.
Rengeteg új tudás szerezhető akár úgy is, hogy csak otthon ültök a fotelben. Nincs szigorú időbeosztás, nem kell kimozdulni, és az egész teljesen ingyen van. A Mashable összeszedte a legjobb angol nyelvű online képzéseket link . Marketinget, jogot, üzleti tanulmányokat és akár kreatív írást is tanulhattok. Vannak olyan kurzusok, ahol a legjobb egyetemek professzorai adnak elő, így például akár a legjobb egyetemnek tartott MIT kurzusán is részt vehettek.

Hírforrás: Eduline
2015. november 25.  • Továbbküldöm a hírt

SiópArt - Siófok első kulturális folyóirata; kultúrtörténeti kuriózumFEL

A folyóirat próza rovata Varga Imre Munkácsy Mihály-, Kossuth- és Herder- díjas szobrászművész soraival indul, akinek világszerte több mint háromszáz köztéri szobra áll.
A próza rovat Molnár Ferenc unokájának, az 1956 óta Londonban élő Sárközi Mátyás József Attila-díjas magyar írónak a háborús visszaemlékezéseivel folytatódik, mely után Kerékgyártó István, Forgács Péter és Völgyi Lajos írása olvasható.
A lírai kitekintést, a fiatalos kortárs költészetet országosan ismert szerzők - Turczi István, Nagy Márta Júlia, Benedek Miklós, Toroczkay András, Mesterházy Fruzsina, Nagy Betti, Udvardi Attila és Orcsik Roland - versei fémjelzik. Az interjú rovatban Grozdits Károly beszélget Karinthy Márton színházigazgatóval Karinthyék nyarairól, illetve dr. Kovács Emőke történész, könyvtárigazgató a Siófokról elszármazott, Budapesten élő Szalay Etelka életművésszel. A helytörténet rovatban megismerkedhetünk - a Csehországból elszármazott, Temesvárra majd később Siófokra került - Gonauer Gyula főkertész legendás életútjával, melynek Pusztai Fruzsina Olívia könyvtáros járt utána. Somogyi György Magyar tenger magyar ecsettel című könyvét Tar Ferenc, a Praznovszky Mihály szerkesztésében megjelent Levelek a Lipták-házba: Örkény István levelei Lipták Gábornak című kiadványt Cséby Géza ismerteti. Varga István fonyódi könyvtárvezető A fonyódi gróf Zichy Béla-telep történetéről szóló könyvét Katona Csaba történész méltatja, míg Stekovics Gáspár Képpel/Írott/Táj című fotóalbumát Varga István mutatja be.
A hírek Somogy megye, Siófok és a Balaton déli partjának idei, fontosabb kulturális eseményeit gyűjtik csokorba.
A SiópArt folyóirat már képviseltette magát Balatonedericsen, ahol a múlt hétvégén tartották a Balaton-környéki helytörténészek első, hagyományteremtő találkozóját. A folyóirat siófoki bemutató estje 2015. november 25-én (szerdán) 18 órai kezdettel lesz a BRTK Könyvtár előadótermében.


Az összetett kérdéseket is megérti a Google hangalapú keresőjeFEL

Már komplex kérdésekre is válaszol, valamint többek között a dátumokat, illetve a melléknevek felsőfokát is ügyesebben kezeli a Google hangalapú keresője. Az Android és iOS rendszereken elérhető megoldás a felhasználókhoz több lépcsőben érkező frissítést követően lesz okosabb.
Egyre nehezebb lesz kifogni a Google hangalapú keresőjén: a vállalat bejelentette, továbbfejlesztette szolgáltatását, amelynek hamarosan a korábbiaknál jóval bonyolultabb kérdésekbe sem törik majd bele a foga. Bár a keresőn továbbra is lehet fogást találni, az már olyan összetett kérdésekkel is megbirkózik, mint például "Ki volt az Egyesült Államok elnöke, mikor az Angels megnyerte a World Series bajnokságot?" - persze mindezt angolul, a más nyelvet beszélő régiók még jó darabig kénytelenek lesznek a kevésbé komplex kérdésekre szorítkozni.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról