Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2003/34., 9. 24.

A versenyképesség ma már nem pénzügyi kérdés (könyvtár: eltartottból értéktermelő?)
Kurtítás központilag - ürül a hivatal
Leépítések a közszférában: rettegés és tiltakozás
Ismét divat lett könyvtárba járni a Dél-Dunántúlon
Egészségtelen táplálkozás -- közösségképzés hatására
Márkázás, azaz hogyan építik fel a vevők tudatában az erős márkákat?
Moszkva oktatási portált indított -- szép könyvtárosi feladat ;-)
Hatékonyságnövelés nonprofit szervezetek pénzszerzési kampányaiban
Tudásmenedzsment 16. (Tudásmenedzsment a gyakorlatban)
TUDÁSMENEDZSMENT ANNOTÁLT BIBLIOGRÁFIA
Könyvtári internetkávézók -- árkörkép
Kifizetődik a munkatársak megbecsülése
Akár 25 százalékos megtakarítás is elérhető a távmunkával
Létre nem jött hívások és létre nem jött válaszok
Amikor a főnök Big Brothert játszik (Menedzsmentfórum)
Adókedvezményt kapnak a K+F társaságok
A munkával való elégedettség megismerésének módszerei - 2. rész
Szakmai nap a Magyar Információs Társadalom Stratégiáról
PiCi Kuckó: számítógépes környezet óvodásoknak és kisiskolásoknak
Az interneten is tanulmányozhatóak az Országos Széchenyi Könyvtár corvinái - összesen 34 kódex
Öreg PC-kkel dolgozni nem olcsó mulatság
Támogatókra vár a Humor Háza
E-könyvek - a jövő zenéje
Könyvtár lesz a budapesti Ugocsa mozi helyén
Kereset a Hotel Könyvtár ellen
Ösztöndíjak az Unióba, a lehetőség adott
Internetes adattár fogyatékkal élő fiataloknak
Tudományos portállá bővült a hazai National Geographic honlapja
Könyvtári szervezetek és egyesületek
Megújult a kormányzati portál
Usability News


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

A versenyképesség ma már nem pénzügyi kérdés (könyvtár: eltartottból értéktermelő?)FEL

Nem a fogyasztásnövelésnek, hanem a fejlesztésnek az időszakát kell, kellene élnünk - hangzott el a közgazdászok szeptember 7-én kezdődött vándorgyűlésén Sopronban. Ez a felszólítás egybecseng a kormányzat gazdaságpolitikájával, mely a jövő évi büdzsében komoly mértékű finanszírozás-növekedéssel számol. Mindeközben azonban a reálszféra változatlanul versenyképtelennek tartja az adók mértékét, az államigazgatási apparátus létszámát, a szakképzés állapotát, féknek a magas irányadó kamatot.

Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató ügyvezető igazgatója úgy véli, a magyar munkaerő a bérmunkához már túl képzett. A nagyobb tudást igénylőhöz pedig még alulképzett. A kormányzati lépések pedig azért késnek, mert a drága államot, a felduzzasztott államapparátust az üzleti szféra csak akkor tudja eltartani, ha sok pénzt vonnak el tőle. Ezért nem csökkennek a vállalkozók terhei, ezért nincsen járulék és adócsökkentés.
Forrás: Menedzsmentfórum, 2003. szept. 12., link

-- Képesek-e a könyvtárak eltartotti szerepükből aktív érték-előállítóvá válni? Hogy a könyvtárak melyik kategóriába tartoznak most, azt a -- minőségirányítás szempontjából is -- a használók döntik el, leginkább nonverbálisan: lábukkal és szavazatukkal. Válaszuk lemérhetővé válik az elvonások más szektorokhoz viszonyított nagyságával. A nettó értéktermelő ágazatoktól ugyanis a fenntartónak sem érdemes elvonni. Amennyiben a könyvtár képes puszta információn túl a következetes értékhozzáadásra, tudásszolgáltatásra, a fenntartó számára is -- forintban, erkölcsi javakban, hosszú távú befektetésben -- nyereséget termel. (Korábban már említett példa: link ) Természetesen nem reális, hogy a könyvtár eltartsa magát. Az viszont reális elvárás lehet, hogy fenntartóival képes tudatni: léte gazdaságilag is kifizetődőbb, mint nemléte. Be tudjuk ezt bizonyítani? (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Piac és Profit, Menedzsmentfórum, 2003. szept. 12., link

Kurtítás központilag - ürül a hivatalFEL

A kormány szerint 20 milliárdot spórol az állam a közszféra nyolcezer fős leépítésétől. Az elbocsátottak többsége várhatóan az idősebb és a fiatal munkavállalók közül kerül ki. (...)
A létszámleépítést az elbocsátásnál kevésbé fájdalmas módszerekkel -- korengedményes nyugdíj, illetve tevékenységek kiszervezése -- kezdik. A nyugdíjazások a tízszázalékos kvótán belül nagyjából 2-3 százalékot tesznek ki. Ezen felül kezdetben a viszonylag koros, nyelveket nem ismerő közalkalmazottak kerülhetnek elbocsátásra, akik területüknek nem kiemelkedő szakértői. Éppen az a munkavállalói réteg, amelyik csekély eséllyel indul a multinacionális vállalatok álláspályázatain. A magánszféra ugyanis kevéssé tolerálja a bürokratikus rendszerben elsajátított munkastílust.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2003. szept. 19. link

Leépítések a közszférában: rettegés és tiltakozásFEL

Összesen ötvenháromezer embert érint a kormány takarékoskodási csomagjának keretében elrendelt elbocsátás. A hírek szerint nyolcezer embertől a minisztériumok válnának meg, amely tíz százalékos állománycsökkenést jelent. További negyvenötezer fő a közalkalmazotti szférából kerülne ki, amely hat százalékos létszámcsökkentést jelent.

Régebbi hírforrás(ok): Menedzsmentfórum, 2003. szept. 22. link

Ismét divat lett könyvtárba járni a Dél-DunántúlonFEL

A városi könyvtárak némelyikének nőtt az olvasótábora, ám községi könyvtáraink közül mintegy száz szünetelteti működését. A régió legnagyobb könyvtárát a Pécsi Tudományegyetem (PTE) birtokolja. Az intézmény 17 karán másfél millió könyv sorakozik a polcokon. A legnagyobb készlete az egyetem központi könyvtárának van, ott található az állomány fele. A PTE-re 30 ezer hallgató jár, nagyjából ugyanennyi a beiratkozott olvasó is. Az intézmény diákjainak ingyenes a beiratkozás, idegeneknek - ők képviselik az olvasók tizedét - ezer forint évente. Az egyetemi könyvtár tagjai alapvetően a szakirodalmat keresik, és persze újságokat, folyóiratokat, szakmai lapokat olvasnak, amelyekből 2500 jár a PTE-nek...

Régebbi hírforrás(ok): Népszabadság Online, 2003. 09. 18., link

Egészségtelen táplálkozás -- közösségképzés hatásáraFEL

A nagyvárosokban és főleg az iskoláskorú gyermekek esetében rendkívül népszerűek a gyorséttermek, nem elsősorban az ott fogyasztott ételek minősége, hanem a helyek nemzedéki találkahelye okán. A házon kívüli étkezés elterjedése bizonyos korcsoportok esetében sokkal inkább a divatkövetéssel, semmint a racionális gazdálkodással, vagy a korszerű táplálkozással áll kapcsolatban, más esetekben a társadalmi kapcsolati háló fenntartását szolgálja - derül ki a KSH kiadványából.

-- A táplálkozás és az egészség ügyén túl számomra arról is szól a cikk, hogy a könyvtárak használói számára is fontos lehet a "nemzedéki találkahely", és hogy melyik ez, azt nem racionális megfontolások mentén döntik el. A könyvtárak egyre inkább kínálnak közösségi tereket a találkozásra, többé-kevésbé elkülönítve az olvasói helyektől. A budai várban lévő Litea könyvesbolt olvasásra és teázásra, uzsonnázásra invitálja a betérőket ugyanazon a helyen. A könyvtár természetesen nem étkezőhely, de ki sem zárható, hogy ott étkezni, találkozni, projektmunkát végezni lehessen. Ha a könyvtárnak erre lehetősége adódik, és jól menedzseli ebbéli adottságait, joggal számíthat használói táborának növekedésére. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Menedzsmentfórum: 2003. szept. 15., link

Márkázás, azaz hogyan építik fel a vevők tudatában az erős márkákat?FEL

A márka sikere nem a termékminőségen múlik, hanem azon, ami a vevők fejében történik. Pont ezért van jelentősége a márkázásnak, melynek célja, hogy a kínálatot jól megkülönböztesse a versenytársak kínálatától, méghozzá úgy, hogy saját választékuk jelentse az első választást.

Régebbi hírforrás(ok): Menedzsmentfórum, OMIKK, 2003. szept. 15., link

Moszkva oktatási portált indított -- szép könyvtárosi feladat ;-)FEL

Az orosz főváros közoktatási hivatala szakportált indított, amely a link címen érhető el.
Az Elektronikus Oroszország program keretében hozták létre a webkikötőt, amelynek elsődleges célja a főváros közoktatásával kapcsolatos hatékony információszolgáltatás. A portálon számos adatbázis található, amelyekben szinte minden, az oktatás-neveléssel kapcsolatos lényeges módszertani, statisztikai információ, gyakorlati tudnivaló megtalálható. Az alkotók valamennyi, az oktatáshoz köthető célcsoportra gondoltak: külön aloldalakon található a pedagógusok, a diákok, a szülők, illetve az oktatás területén vezető pozíciókat betöltők számára szóló hírrovat, fórum, adatbázis, stb.
A tapasztalatcsere, szakmai konzultáció érdekében a portál fórumaihoz a moszkvai közoktatási hivatal szakemberei is hozzászólnak, emellett az egyes témákban pszichológusok, tanárok és jogászok véleményei is olvashatók. A portálon emellett megtalálható a fontos (normatív) dokumentumok gyűjteménye, az oktatási-nevelési intézmények linkgyűjteménye, valamint a főváros oktatásügyi információit tartalmazó hírrovat is.

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél, No.218, link

Hatékonyságnövelés nonprofit szervezetek pénzszerzési kampányaibanFEL

Továbbra is igaz, hogy a pénzcsináláshoz pénz kell. A nonprofit szervezetek azonban -- eredményességükhöz és az üzleti szektorhoz képest -- túl sokat költenek a pénzszerzésre. Ráadásul ezt a költséget gyakran nem mérik, vagy alábecsülik (1/3-nyira). Bevételeik kb. 18%-át adják ki magáért a bevételszerzésért. Az üzleti szektorban ugyanakkor ez a szám csak kb. 10%. Gyakori gond, hogy túlságosan elaprózódott adományozói körrel "dolgoznak", ami túl sok adminisztrációval jár (pályázás és elszámolás egyaránt). A határhaszonnak pozitívnak kell lennie, hiszen csak ekkor van igazán bevétel. Új, eredményes gyakorlat: a potenciális donorok online megkeresések, az adományozók preferenciáinak figyelembe vétele, forrásmegosztás, illetve nagyobb adományokra összpontosítás. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Nonprofits and the $100 billion opportunity / Bill Bradley, Paul Jansen, Les Silverman. In: Harvard Business School Working Knowledge Jun. 16, 2003; link

Tudásmenedzsment 16. (Tudásmenedzsment a gyakorlatban)FEL

A projektekben nagy szükség van a technikai és emberi összetevők kombinációjára. Az emberi szempontok és problémák jelenléte azonban sokkal erőteljesebb, és nagyon félreviheti a tudásmenedzsment-projektet, ha a hangsúly a szoftverre ill. .hardverre esik.
A projektgazda felelőssége, hogy ne csináljon reklámot egy projektnek addig, amíg nem történik valami említésre méltó -- hogy elkerülje a kíváncsi kívülállók bizalomvesztését. A tudásmenedzsment úgy induljon, hogy felfedezünk egy, a tudáshoz kapcsolódó üzleti problémát, tehát a tudás nem önmagáért, hanem egy megvalósítandó cél érdekében a leghasznosabb. A Texas Instrumentsnél a belső tudásáramlás korlátozottsága volt a gyenge pont: "Nem fogadjuk el, hogy világszínvonalú eljárásaink közvetlen szomszédságában középszerű teljesítmények létezzenek, pusztán csak azért, mert nem rendelkezünk a megfelelő módszerekkel a legjobb megoldások terjesztésére." (Jerry Junkins) A cégnél létrehozták a legjobb gyakorlat irodáját (Office of Best Practice), ahol munkatársaikat - akiknek feladata volt, hogy a világ minden területén felkutassák és dokumentálják saját munkaterületük legjobb eljárásait - továbbképzéseken a tudásbróker-képességekre tanították (kikérdezés, kategorizálás, dokumentálás, és keresés).
"A tudás értéke megegyezik a butaság árával." S az érték a ranglétrán felfelé haladva egyre kritikusabbá válik. Paradoxon, hogy "Különösen felsővezetők riadnának vissza attól az ötlettől, ha részletes vizsgálat alá vetnénk döntéseiket, hogy megértsük, mi volt azok alapja és milyen sikerrel jártak." Pedig "a tanulás legmagasabb szintje a hibák elismerése".
Lehetséges csapdák a tudásmenedzsment bevezetésekor:
- "Majd ha itt lesznek a számítógépek" -- nem, ugyanis nem azon múlik,
- "Legyen pl. a 'személyzeti kézikönyv' online is hozzáférhető -- nem, ugyanis a papír alapú dokumentumok puszta számítógépre vitele nem tudásmenedzsment, és leértékeli terminológiánkat,
- Senki nem meri tudásnak hívni -- pedig határozottan ki kell tűnnie a területnek, hogy kellő hatása legyen
- "Minden ember tudásmenedzser, tehát nem kell külön részleg" -- ilyen logikával felszámolhatjuk a pénzügyet és a könyvelést is, mivel mindenki felelős azért, hogy odafigyeljen a kiadásokra és növelje a bevételt
- "A hit mindent megold" -- legalábbis az első megszorításokig, éppen ezért a hiten túl ki is kell mutatni a tudásmenedzsment hasznát
- "A hozzáférés mindent megold" -- nem, mert az emberek nem feltétlenül olvasnak el mindent, holott hasznos lenne, s ha igen, nem feltétlenül tanulják meg, s ha mégis, még nem garancia, hogy alkalmazzák.
- Nem kell feltétlenül a legfelső szinten koordinálni -- tévedés, ugyanis a tudásmenedzsment nagymértékben hatalmi vállalkozás.
A szerzők utolsó szó jogán a könyvtárosok számára is intően szólnak:
"...vigyázni kell arra, ne vegyen el túlságosan sok időt az ismeretek öncélú felkutatása és szervezése." (összeáll.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Tudásmenedzsment / Thomas H. Davenport, Laurence Prusak. - Budapest : Kossuth, BKE Vezetőképző Intézet, 2001. - 195 p.

TUDÁSMENEDZSMENT ANNOTÁLT BIBLIOGRÁFIAFEL

Tanulásra, ismeretbővítésre kiválóan alkalmas tudásmenedzsment témájú annotált bibliográfia, eredeti tételekre mutató ellenőrzött linkekkel -- 42 tétel, közte 8, könyvtárakban nem elérhető konferencia-anyag. Magyar és angol cikkek magyar annotációval. Spirálkötésben 1200 Ft. Megrendelhető és a mintaoldal megtekinthető a link oldalon.


Könyvtári internetkávézók -- árkörképFEL

Az IHM által kiadott "Internet abc -- Használati útmutató leendő internetezők számára" egyebek mellett felsorolja a hazai nyilvános internetező helyeket. A teleházakat máshol sorolva a 107 helyből 23 a könyvtár. Ezek a következők (rövidítve): Békés MK, Bonyhád VK, KSH Kvt., ELTE Egyetemi K., Postai és Távközl. Műv. Alapítvány Klubkvt., FSZEK Központi, Orsz Eü. Szakkvt., FSZEK III/8., Celldömölk VK, Dunaföldvár VK, Eger MVK, Jászberény VK, Kaposvár MVK, Makó VK, Mindszent VK, Nagykanizsa VK, Salgótarján MK, Szekszárd MK, Szentendre MK, Szentes VK, Szolnok MK, Szombathely MK, Zalai Nonprofit Szakkönyvtár. A könyvtárak a beiratkozáshoz kötött ingyenes és 600 Ft közötti áron kínálják óránként a szolgáltatást. Jellemző ár a 300 Ft. A legmagasabb közölt piaci ár a 780 Ft. A könyvtárak jellemzően konzultációs lehetőséget is kínálnak a használóknak. A jegyzékből nem derül ki a géppark minősége és mennyiségi mutatói, illetve a környezet milyensége.


Kifizetődik a munkatársak megbecsüléseFEL

A formális munkaszerződés mellett van egy "pszichológiai" szerződés is, melynek keretében a szervezet a munkatárs lelkesedéséért, kreativitásáért, lojalitásáért fejlődési lehetőséget, szociális környezetet és karrierlehetőséget kínál -- legalábbis optimális esetben. Egy átlagos szakember elvesztése, aki öt-tíz évet dolgozott egy szervezetnél, az illető éves alapbérének 150-200 százalékába kerül. Ám ha mégis elmegy, a felmérések szerint a cégek jelentős része hasznot tud kovácsolni abból, hogy volt munkatársaitól harmonikusan búcsúzott el. (A cikk feltételezi a tudatos munkaerő-kiválasztást, ugyanis nem foglalkozik a feladatra alkalmatlan munkaerő kérdésével.)

Régebbi hírforrás(ok): Nem mindig az új a jobb : veszélyes és drága lehet a munkatársak cseréje. In: BOSS (2003) szeptember p. 45

Akár 25 százalékos megtakarítás is elérhető a távmunkávalFEL

A vállalkozások 18-25 százalékos megtakarítást érhetnek el a személyi jellegű kiadásoknál, amennyiben igénybe veszik a távmunka lehetőségeit - közölte az NRC Piackutató Kft. és a TNS Gazdasági és Társadalmi Marketing Tanácsadó Kft. szerdán az MTI-vel.
A két társaság, emlékeztetve az európai és az Amerikai Egyesült Államokban végzett felmérésekre, közleményében kifejti: ami hasznos a munkaadónak, az jó a távmunkásnak is, hiszen a távmunkások hatékonysága nagyobb azokénál, mint akik naponta bejárnak munkahelyükre.
A cégek számára jelentős költségmegtakarítást hoz az is, hogy kevesebb irodai helyre van szükség, s ezáltal kisebb lesz a vállalat rezsije. Ezen túlmenően a távmunkás nem megy betegállományba, hanem önállóan átcsoportosítja feladatát.
További üzleti hasznot jelent, hogy a vállalatok elektronikus eszközeikkel elérhetik és magukhoz köthetik azokat a magasan kvalifikált embereket, akiknek szakértelme a hagyományos módon, a távolságok miatt eddig elérhetetlen volt számukra: például a kvalifikált, magas szakmai képzettséggel és a számítástechnika készségszintű alkalmazásával rendelkező munkavállalókat, illetve az egyszerűbb, egyéb szellemi tevékenységet végzőket.
Újabb célcsoportokat jelentenek az elmaradt régiókban élő értelmiségiek, illetve a csökkent munkaképességűek - mutat rá a kutatás. A két cég a magyarországi gyakori internetezők körében felmérte a távmunkával kapcsolatos lehetőségeket. (...)
A gyakori internetezők szerint a távmunka legjellemzőbb előnye az időmegtakarítás, a szabadságérzet, a kevesebb stressz és a mobilitás. A távmunka legnagyobb hátrányait pedig a társadalmi kapcsolatok leépülésében, a karrierkilátások csökkenésében, a jogi és munkaügyi bizonytalanságban, illetve a visszaélés lehetőségében látják a kutatók.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, MTI, 2003. szept. 17., link

Létre nem jött hívások és létre nem jött válaszokFEL

Új szolgáltatást kínál ügyfeleinek a Westel Hívásértesítő néven. Az értesítő SMS-ben ad tájékoztatást a létre nem jött hívásokról.A szolgáltatás a Westel havidíjas ügyfeleinek díjmentes, Domino kártyások számára a szolgáltatás használata az aktiválástól kezdve bruttó 250 forint havonta. Mindeddig azokról a hívásokról, amelyek nem érték el a hívott felet, nem kapott értesítést az ügyfél, vagyis a hívás gyakorlatilag "elveszett".

-- A könyvtárosnak erről eszébe juthat, hogy mi történik a használó meg "nem válaszolt hívásaival", azaz, amikor a könyvtár vagy a tájékoztató nem tudja a megfelelő elégedettséget kiváltani az olvasóban. A megfelelő minőségirányítási rendszer feljegyzi ezeket az eseteket, és időről időre elemzi, illetve lépéseket tesz ezek csökkentésére. Természetesen nem várható, hogy a könyvtárak tanulási folyamatával az ilyen feljegyzések egyszer majd megszűnnek. Az viszont megfelelő munkával elérhető, hogy a fontos témakörökben cizelláltabbá váljanak. Pl.: nem mindegy, hogy egy szakkönyvtár egy alap kézikönyvet nem tud adni, vagy pedig X szakíró egyik munkájának valahanyadik kiadását. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2003. szept. 16., link

Amikor a főnök Big Brothert játszik (Menedzsmentfórum)FEL

Az alkalmazottak megfigyelése, lehallgatása, e-mailjeinek elolvasása, de akár még az is, hogy milyen internetes oldalakat néz meg a munkavállaló, mind-mind érdekelheti a kíváncsi munkaadókat, főnököket.
A technika jelenlegi fejlettségi szintjén ezekhez az informácókhoz könnyedén hozzájuthatnak. A már lényegében mindenhol használt beléptetőkártyával például könnyen nyomon követhető, hogy a dolgozó mikor, hol és mit csinált. Ez a már-már orwelli világ csak az adatvédelmi szervezetek tiltakozása miatt nem alakulhat ki.
Az adatvédelmi biztoshoz 1999 óta egyébként mind több beadvány érkezik a munkáltatók adatkezelésével kapcsolatban. A legtöbb a képfelvevő berendezések munkahelyi használatával kapcsolatos, ugyanakkor még viszonylag kevés az informatikai eszközökkel végzett ellenőrzést sérelmező beadvány.

Régebbi hírforrás(ok): Menedzsmentfórum, 2003. szept. 16., link

Adókedvezményt kapnak a K+F társaságokFEL

A jövő évtől jelentős adókedvezményt kapnak azok a társaságok, amelyek felsőoktatási intézményben végeznek K+F tevékenységet. Adómentes lesz a Deák Ferenc Ösztöndíj és a pedagógusi díszoklevéllel járó jutalom, de a munkavállaló hallgatók zsebében is több marad.

Régebbi hírforrás(ok): Magyarország.hu, 2003. szept. 23., link

A munkával való elégedettség megismerésének módszerei - 2. részFEL

A szervezet tagjainak hatékonyságát és motiváltságát döntően befolyásolja, hogy a rájuk bízott feladatok mennyire elégíti ki az igényeiket. Ezen kérdés megválaszolásához célszerű megismerni az elégedettség mérésének elméleti és módszertani hátterét.

Régebbi hírforrás(ok): Menedzsmentfórum, 2003. szept. 16., link

Szakmai nap a Magyar Információs Társadalom StratégiárólFEL

Mintegy 110 résztvevővel szakmai vitanapot tartottak szeptember 18-án az IHM-ben az elkészült Magyar Információs Társadalom Stratégiáról (MITS).

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. szept. 18., link

PiCi Kuckó: számítógépes környezet óvodásoknak és kisiskolásoknakFEL

A Bluefish Computers Kft. új budapesti, Teréz körúti boltjában mutatta be azt a számítógépes környezetet, amely az óvodások és a kisiskolások, valamint a szülők és a pedagógusok számára nyújt lehetőséget a kisgyermekeknek kifejlesztett terminálok és készségfejlesztő programok kipróbálására.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. szept. 17., link

Az interneten is tanulmányozhatóak az Országos Széchenyi Könyvtár corvinái - összesen 34 kódexFEL

Ez a honlap -- link -- az első eredménye a Bibliotheca Corviniana Digitalis elnevezésű nemzetközi programnak. A végső cél Mátyás király korabeli könyvtárának visszaállítása - legalábbis virtuálisan.

A már elkészült honlapon sok még a kitöltetlen adathely. Amikor összegyűlik a világ valamennyi Corvinája, nem csupán lapozni lehet bennük, hanem olvasható majd a róluk készült valamennyi tanulmány, részletek emelhetők ki és tölthetők le az egyéni számítógépekre. A Budapesten található és már feldolgozott 35 Corvina 10500 képe található a honlapon. Káldos János, a könyvtár elektronikus osztályának vezetője szerint, mire teljessé válik a gyűjtemény, a világban ma ismert 216 Corvina kódex lapjai között tallózhatnak majd az érdeklődők. - Forrás: Népszabadság, 2003. szept. 19. link

-- Az impozáns projekt honlapja kevésbé felhasználóbarát, így inkább kutató szakemberek érdeklődését vonzza. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Ma.hu, link Magyar Nemzet, 2003. szept. 20., link

Öreg PC-kkel dolgozni nem olcsó mulatságFEL

A piackutató Gartner cég új felméréséből kiderül, hogy a régebbi típusú asztali személyi számítógépek hosszú távú fenntartása nem kifizetődő a vállalkozások számára.
Általában a vállalatok három évre tervezik egy-egy 'számítógép-garnitúra' használatát, de a költségmegfontolások arra kényszerítik őket, hogy rendszerüket végül ennél hónapokkal, sőt évekkel tovább fenntartsák. A Gartner szerint egy gép négy évnél további működtetése során már az olyan típusú közvetlen költségek mellett, mint a hardverre, szoftverre és az információs rendszer működésére fordított összegek, egyre nagyobb súllyal esnek latba olyan közvetett költségek, amelyeket a végfelhasználók elmaradó teljesítménye és a növekvő állásidő eredményez.
"Az élettartamot illető döntések meghozatalához ezért a vállalkozásoknak teljes mértékben fel kell mérniük a termelékenységi, a kihasználhatósági és a cserélési költségeket, valamint azt, hogy ki viselje őket" -- jelentette ki Michael Silver, a Gartner kutatásvezetője.

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél No.219, link link

Támogatókra vár a Humor HázaFEL

Magyarországon létesülhet a világ első kabarémúzeuma. A Humor Háza munkacímen futó javaslat, amely nagy nevettetőinknek állítana emléket, Kalmár Tibortól származik. Az audiovizuális tárlat és archív gyűjtemény a Vidám Színpad volt főrendezője szerint a Divatcsarnok egyik szintjén kaphatna helyet. A főváros támogatja az ötletet, de egyedül nem vállalja a finanszírozást.

Hírforrás:
2003. szeptember 24.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Magyar Hírlap, 2003. szept. 19., link

E-könyvek - a jövő zenéjeFEL

Az olvasókat könyvéhségük még a könyvesboltok és a könyvtárak felé irányítja, de az olcsó számítógépek és a változó fogyasztói szokások azt sugallják, hogy az elektronikus könyveknek van jövőjük.
Ez a jövő azonban még elég távolinak tűnik, amit az is tanúsít, hogy a világ legnagyobb könyvkereskedője, a Barnes & Noble a múlt héten azzal rázta meg a kialakuló piacot, hogy bezárta e-könyveket értékesítő boltját. Daniel Blackman a B&N.com-tól úgy nyilatkozott, hogy a letölthető könyvek "megelőzték a korukat". Bizonyos mértékig értékesíthetők ugyan, de még nem térülnek meg annyira, hogy érdemes volna ezzel az üzletággal foglalkozni - állította.
Ahogyan a digitális zene, a könyvsorozatok is - például Shakespeare összegyűjtött művei - egy rágógumi-lapocska méretű memóriakártyán tárolhatók, ami különösen népszerűvé teheti őket az utazók, a diákok és a szakemberek körében. Ezek a memóriakártyák aztán különböző operációs rendszerek által működtetett hordozható vagy asztali eszközökön olvashatók.

Hírforrás:
2003. szeptember 24.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél No.219, link link

Könyvtár lesz a budapesti Ugocsa mozi helyénFEL

A központi könyvtár felújítását követően a kerületi könyvtárak korszerűsítésébe kezdett a Szabó Ervin Könyvtár. Tizenhat hónap alatt tíz fiók újult meg, s megkezdődött az egykori Ugocsa mozi átalakítása is. (...)
A főigazgató úgy vélekedik, hogy az olvasói megítélést megfelelően jelzi: ebben az évben 4 millió 117 ezer forint érkezett a személyi jövedelemadó felajánlható egy százalékából - csaknem egy millióval több, mint egy évvel korábban - a Szabó Ervin Könyvtár számlájára.

Régebbi hírforrás(ok): Budapesti Nap, 2003. szept. 23. link

Kereset a Hotel Könyvtár ellenFEL

A Dewey-féle egyetemes tizedes osztályozás jogait birtokló könyvtári szervezet jogtalan márkanév-használat miatt indított eljárást egy manhattani luxushotel ellen. A szóban forgó New York Public Library-val szemben lévő, Könyvtár Hotel minden szintje az osztályozási rendszernek megfelelően egy-egy decimális kategóriának felel meg. A 700.003-as számú szoba például képzőművészeti könyveket őriz, míg a 800.001-esben erotikus szépirodalmat olvashat a látogató.
Nemrégiben azonban az Online Számítógépes Könyvtári Központ (OCLC), mely 1988 óta birtokolja az osztályozási rendszer jogait, beperelte a hotelt, arra hivatkozva, hogy minden könyvtár, mely használja az osztályozási rendszert évente legalább 500 $ jogdíjat fizet ezért nekik. A könyvtári szervezet azt is nehezményezi, hogy a hotel weboldalára látogató könnyen azt hiheti, az osztályozási rendszer birtoklója is maga a hotel. Az OCLC keresetében a hotel megnyitástól való profitjának háromszorosát, illetve a szervezet kárának háromszorosát - a kettő közül a nagyobbat - követeli (az OCLC pillanatnyilag még nem ismeri a hotel profitjának nagyságát). A szálloda vezetősége egyelőre nem nyilatkozott az ügyben. (ref.: KE)

Régebbi hírforrás(ok): 2003. 09. 21., link

Ösztöndíjak az Unióba, a lehetőség adottFEL

Az államközi egyezményeknek és programoknak köszönhetően sok lehetőség adódik a diplomaszerzés utáni továbbképzésre az uniós tagországokban.

Régebbi hírforrás(ok): Menedzsmentfórum, 2003. szept. 23. link

Internetes adattár fogyatékkal élő fiataloknakFEL

Olyan webhely vált elérhetővé az Interneten, mely a fogyatékkal élő magyar fiatalok számára készült.
Elkészült a budapesti Motiváció Alapítvány FFRISS ifjúsági szolgálatának információs honlapja. A honlap többek között az integrált oktatási, kulturális, turisztikai, szabadidős lehetőségekről nyújt információt a mozgás-, látás- és hallássérült, illetve értelmi sérült fiatalok számára. Ezen felül további, kifejezetten e társadalmi réteg igényeinek figyelembe vételével elkészített szolgáltatások is az érdeklődők rendelkezésére állnak. A webhely például honlapajánlót is tartalmaz, elérhető rajta a látássérültek számára irodalomfigyelő szolgáltatás; s Budapest-térképpel is rendelkezik, mely kifejezetten a kerekesszékeseknek készült. A fenti szolgáltatásokat a sérült fiataloknak szóló aktuális hírek egészítik ki, folyamatosan naprakészen tartva a honlap információtartalmát.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. 09. 22., link

Tudományos portállá bővült a hazai National Geographic honlapjaFEL

Szeptember elejétől kibővült a National Geographic internetes tartalomszolgáltatása (link A site-on amellett, hogy megtalálható a havi magazin anyaga is, mindennap friss tudományos információk, visszatekintések, érdekességek várják az olvasót. Az online szerkesztőség célkitűzése: naponta, minden látogatónak legalább 15 perc igényes szórakozást nyújtani.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. szept. 17., link

Könyvtári szervezetek és egyesületekFEL

Az angol nyelvű oldal amerikai szemszögből kínál linkeket könyvtártípusonként, szakfeladatonként és földrajzi szempontból kategorizálva. Sajnos magyar szervezetet -- e lapszám összeállításának pillanatáig -- nem közöl.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megújult a kormányzati portálFEL

2003. szeptemberétől az ekormanyzat.hu kormányzati portál megújult, és a továbbiakban egy nagyobb internetes kormányzati egység, a Magyarország.hu szekciójaként működik tovább. A szekció a link oldalon érhető el. Az átállást az tette lehetővé, hogy a kormány 2002 novemberében kormányhatározattal szabályozta a portál működését. A Magyarország.hu 2003 februárjában már ennek köszönhetően kezdhette meg munkáját. Az új portál sokoldalúbb, így összetettebb is, mint a régi. Az ekormanyzat.hu-n megszokott információk továbbra is megtalálhatók rajta, ám ezek mellett több újdonsággal is találkozhatunk. A szolgáltatások továbbra is elérhetőek lesznek a link oldalon.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. szeptember 9,. link

Usability NewsFEL

A (fel)használhatósággal (usability) foglalkozó kutatások az utóbbi időben kezdenek különösen fontossá válni a számítástechnika/szoftveripar terén is. A Wichita Állami Egyetemen kifejezetten erre a célra létesült Software Usability Research Laboratory (SURL) önálló, negyedéves hírlevelet is szentel a témának, illetve egy levelezőlistát is fenntart.
Néhány érdekesebb hír a legfrissebb, augusztusi számból:
- Az online tapasztalatok mérése: nem csak az időtényező meghatározó
- Két számítógépes betűkészlet összehasonlítása: a Serif és az Ornate Sans-Serif
- A web, mint a diákok megoldásainak és hibáinak a megosztására alkalmas eszköz
- A szemtől-szembeni és a számítógépen alapuló kommunikáción nyugvó csoportos tanulási projektek összevetése

Hírforrás:
2003. szeptember 24.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél No.218, 2003. szept. 14. linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról