Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2003/37., 10. 15.

Első nap a munkahelyen: asszimilációs tréning
Többdiplomás fiatalokat bocsát el a VPOP (is)
Benchmarking információs és könyvtári szolgáltatásokban
Könyv-örökbefogadás Szegeden is
A legtöbbet Szabó Magda könyveit kölcsönözték a győriek a könyvtárakból
"Nulla gyarapodás", nincs nyári olvasószám-csökkenés...
Jövőre 2004 eMagyarország-pont országszerte
Információs társadalmi modellek 2. -- Mondd, te mit választanál?
A jó iskolai könyvtárak olvasásra ösztönözhetnek
A Fidelitas kritizálja a kormány informatikai politikáját
Megkezdődött az egyeztetés a közszolgálati reformról
Felmondás után - mit tehet az alkalmazott?
Lemaradtak a magyar cégek - technológiai lista a Deloitte-tól
Elektronikus Győri Szalon -- könyvtárból
Környezetbarát államigazgatást tervez a kormány
Az internet és használói - ki , miért, hogyan
A vártnál kevésbé növekszik az elektronikus könyvek népszerűsége
Kétmillió mobilelőfizető havonta - Oroszországban
Magyarország is csatlakozik az új számítógépesített árutovábbítási rendszerhez
Többet fordítanak a cégek IT-kiadásokra
Betiltathatják az Internet Explorert
A RIAA harca: reszkessetek zenekalózok!
Bartók-gyűjtemény szlovák--magyar kiadásban
Fejtő-könyvtár Fehérvárcsurgón -- Tízezer kutatható kötet közelmúltunk történelméről
Elindult a Napster 2.0 zenei szolgáltatás
SuperGamez: Átalakult az informatikai és tudományos szakportál
Internetes enciklopédia Ukrajnáról: a lehetőségek tárházát nyújtja


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Első nap a munkahelyen: asszimilációs tréningFEL

Egy délelőtt alatt heteket nyerhet a cég. Az új munkatárs beilleszkedését és a hatékony közös munka azonnali megteremtését segítik az asszimilációs tréningek.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, okt. 8., link

Többdiplomás fiatalokat bocsát el a VPOP (is)FEL

A nyugdíjjogosultak többségét megtartja, viszont többdiplomás, próbaidős fiatalokat bocsát el a VPOP.
-- A piaci hatásoktól elzárt hierarchikus szervezetekben a felsőbb szintek nagyobb érdekérvényesítő-képességükre támaszkodva jó eséllyel állnak ellen a megszorításoknak. Hasonló helyzet tapasztalható a közszféra több részében, pl. a honvédségnél, az oktatásban is. A jelenség fokozza ezen szervezetek kontraszelekcióját, és rontja a szervezeti rugalmasságot, kultúrát, morált. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Népszabadság, okt. 8. link

Benchmarking információs és könyvtári szolgáltatásokbanFEL

A Könyvtári Figyelő napokon belül megjelenő 3. számának külföldifolyóirat-szemléjében találtuk: A brit könyvtárak fejlődésében alapvető szerepet játszó felsőoktatás minőségirányításának keretében -- az adófizetők pénztárcáját okosan kímélendő -- benchmarkingot végeznek: "Nagy-Britanniában a könyvtár- és információtudományi képzés minőségbiztosításának legfőbb felelőse a Felsőoktatási Alap Tanácsa - Higher Education Funding Council (HEFCE) -, melynek törvény által előírt kötelessége az oktatás minőségének ellenőrzése. Az elsődleges cél annak biztosítása, hogy az adófizetők pénze csakis megfelelő minőségű oktatási programokra legyen költhető. 1990-től a felsőoktatási intézményekben kétfajta minőségbiztosítási eljárás működik. Az egyik magának az intézménynek a működését van hivatva vizsgálni, a másik pedig az egyes szaktárgyak oktatásának minőségbiztosítási eljárása. 1997-ig, a független Felsőoktatási Minőségbiztosítási Hivatal - Quality Assurance Agency for Higher Education (QAA) - megalakulásáig maguk az egyetemek, illetve a HEFCE látta el ezeket a feladatokat. A QAA szerepéről és működésének részleteiről honlapjuk ad bővebb tájékoztatást (link - F: Driving change in the profession: subject benchmarking in UK library and information management / Marion Huckle. In: Libri 52 (2002) 4 p. 209-213. Ref.: Benchmarking a könyvtári és információszervezési szakterületen az Egyesült Királyságban / ref.: Fazokas E.
-- Benchmarkingról korábbi Könyvtári Figyelő-referátumokban pl.: Hatékonyság és minőségmérés a könyvtári ügyfélszolgálatban benchmarking módszerrel (2000/2), A benchmarking terjesztésének szükséges volta a könyvtári-tájékoztatási szektorban (1997/2).

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári Figyelő 2003/3.

Könyv-örökbefogadás Szegeden isFEL

A szegedi Somogyi Könyvtár akciót hirdet, amelynek keretében bárki örökbe fogadhat köteteket a bibliotéka régi könyvei közül. Az országban már sok helyen bevált kezdeményezés célja, hogy pénzt gyűjtsenek a könyvtárban őrzött ódon könyvek restaurálására. Az akciót Hiller István kulturális miniszter is támogatja, ezt kifejezendő vasárnapi látogatásakor első örökbefogadóként fél- millió forintot ajánlott fel miniszteri keretéből. Szőkefalvi-Nagy Erzsébet igazgató tudósítónknak elmondta: nagy gondot jelent a régi kötetek és folyóiratok megóvása és helyreállítása, mert erre nincs külön kerete a könyvtárnak.

Régebbi hírforrás(ok): Uno, okt. 10. link

A legtöbbet Szabó Magda könyveit kölcsönözték a győriek a könyvtárakbólFEL

Szabó Magda regényeit olvasták legtöbben Győrött a helyi könyvtárak ez évi regisztrációja szerint, a legolvasottabb kortárs magyar szépíró számára alapított díjat a győri könyvszalon megnyitóján adják át a Kossuth-díjas írónőnek - hangzott el rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón, szerdán. Az október 17-én kezdődő háromnapos könyvünnepen mintegy 80 kiadó vonultatja fel köteteit, az olvasóközönség hetven szerzővel találkozhat, az érdeklődők összesen 200 programból választhatnak - mondta a könyvszalont szervező önkormányzat kulturális irodájának vezetője.

Régebbi hírforrás(ok): Geographic, okt. 9, link

"Nulla gyarapodás", nincs nyári olvasószám-csökkenés...FEL

(Interjú az Év könyvtára cím adományozása kapcsán.) A két évvel ezelőtt felavatott, csaknem egymilliárd forintból megépült modern nagykanizsai könyvtár arról a Halis Istvánról kapta a nevét, akinek a kezdeményezésére a dél-zalai városban, 1919-ben létrehozták az első közgyűjteményt. A mai könyvtárat 1951-ben alapították, amely így az ötvenedik születésnapján költözhetett egy vadonatúj épületbe. (...) Czupi Gyula elmondta: a katalógus az intézmény honlapján keresztül az internetről is elérhető, így a látogatóknak csak akkor kell bemenniük a könyvtárba, ha az általuk keresett kötet éppen bent található. (...) A gyűjtemény gondozásában a "nulla gyarapodás" elvét követjük, azaz nem a meglevő kiadványaink számának növelésére, hanem a gyűjteményünk folyamatos frissítésére, aktualizálására törekszünk. A látogatók számára nem az a fontos, hogy az általuk keresett kiadvány feltétlenül a mi tulajdonunkban legyen, hanem az, hogy a lehető leggyorsabban a rendelkezésükre tudjuk bocsátani. (...) A légkondicionált helyiségeknek köszönhetően a könyvtár látogatottsága a nyári kánikula idején sem csökkent, a beiratkozott olvasók száma pedig folyamatosan emelkedik. A belső mobil telefonrendszernek köszönhetően a látogatók bármikor könnyen elérhetik az épületben tartózkodó és szolgálatban lévő valamennyi könyvtári dolgozót. Az elmúlt két évben az intézmény Nagykanizsa szellemi és közéleti centrumává nőtte ki magát: a nagy érdeklődéssel kísért kulturális rendezvények mellett például rendszeresen itt tartja az üléseit a megyei jogú város közgyűlése is.

Régebbi hírforrás(ok): Népszabadság, okt. 9., link

Jövőre 2004 eMagyarország-pont országszerteFEL

Jövőre 2004 helyen hoznak létre eMagyarország internet-hozzáférésipontot. Háromszázat a teleházakban, ezret a könyvtárakban és kulturálisintézményekben, a többit pedig a kispostákon - közölte az informatikaiés hírközlési miniszter csütörtökön Székesfehérvárott.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, okt. 10., link

Információs társadalmi modellek 2. -- Mondd, te mit választanál?FEL

2003. október 15-17. között kerül sor a centenáriumi Neumann év keretében a VIII. Országos Neumann Kongresszusra link , ahol Magyarország - a rejtőzködő információs társadalom tézise címmel hangzik el egy előadás a konferencia utolsó, pénteki napján. A következő, négy részesre tervezett sorozat az előadás főbb téziseit kívánja bemutatni. Manuel Castells Pekka Himanennel közös, 2002-ben megjelent könyvében azt állítja, hogy nem egyfajta információs társadalmi modell létezik, hanem számos, alapvető tulajdonságaiban eltérő módja van annak, hogy egy társadalom eljusson az információs társadalomba. Bár ennek némileg ellentmond, hogy maga Castells a korábbi, három kötetes opusában erre a különbözőségre nem fektetett különösebb hangsúlyt. Így könyvük bevezetőjében három markáns típust különböztetnek meg és írnak le röviden:
-- Szilícium-völgyi modell: piacvezérelt, nyitott információs társadalom.
-- Szingapúr-modell: autoriter, államilag vezérelt információs társadalom.
-- Finn modell: nyitott, jóléti információs társadalom.

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél, No.222, okt. 11. link

A jó iskolai könyvtárak olvasásra ösztönözhetnekFEL

Egy új floridai tanulmány szerint részben az iskolai könyvtáraknak köszönhető, hogy jónéhány tanuló nemcsak megszereti, de jól el is sajátítja az olvasást. A Közép-Floridai Egyetem professzornője, Donna Baumbach több mint 1700 médiaközpontot vizsgált meg a floridai iskolákban, s arra a következtetésre jutott, hogy a jól felszerelt könyvtárak, ahol magasan képzett könyvtárosok dolgoznak az általános iskolákban akár 9, a középiskolákban pedig 22 százalékban járulhatnak hozzá az olvasás megszerettetéséhez. A professzor megfigyelése szerint azoknak az iskolásoknak magasabban fejlett az olvasási és szövegértési készsége, ahol a helyi iskolai könyvtárban tanárok helyett könyvtárosok vezetik a könyvtárat. A könyvtárosok szakértelmének köszönhetően ezekben a könyvtárakban az egy olvasóra jutó kötetszám, az előfizetett lapok és folyóiratok száma, az egy főre jutó számítógép mennyisége megfigyelhetően nagyobb, s ezzel párhuzamosan több a beiratkozott olvasó és sűrűbbek a könyvtárlátogatások is. A tanulmány a következőképpen foglalja össze a markáns különbségeket, melyeket egy könyvtáros és egy nem könyvtáros vezette iskolai könyvtárban észlelt:
- A könyvtárosok támogatásokért folyamodnak, és igyekeznek minden lehető módon a könyvtári állományt folyamatosan bővíteni. Az állományban található könyveket inkább az osztálytermek között szüntelenül mozgatják, ahelyett, hogy a könyvári helyiségben tartanák.
- Multimédiás ismereteket adnak át a tanulóknak, olvasási és írás gyakorlatokat biztosítanak számukra.
- Együttműködve a tanárokkal az egyes diákok hiányosságait külön-külön is feltérképezik, s segítenek, hogy a gyerekek minél jobban teljesíthessenek... (ref.: KE)


A Fidelitas kritizálja a kormány informatikai politikájátFEL

A Medgyessy-kormány informatikai politikáját a teljes koncepciótlanság, a tervtelenség, a pazarlás és a hatalmi villongások jellemezték azelmúlt 16 hónapban - hangoztatta a Fidelitas alelnöke csütörtökön,Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, okt. 10., link

Megkezdődött az egyeztetés a közszolgálati reformrólFEL

A közigazgatási rendszer korszerűsítéséről és a közszolgáltatások reformjáról kezdett egyeztetést szerdán Lamperth Mónika belügy- és Kiss Péter kancelláriaminiszter a parlamenti pártokkal. A reform hét pillérre épül majd, ezek egyike az elektronikus közigazgatás kiépítése.

Régebbi hírforrás(ok): Magyarorszag.hu, okt. 8., link

Felmondás után - mit tehet az alkalmazott?FEL

Recesszió idején több az elbocsátás. Tekintsük át a felmondásra vonatkozó legfontosabb szabályokat, nem érintve a tömeges elbocsátásokra, illetve a vezetőkre vonatkozókat.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, okt. 14., link

Lemaradtak a magyar cégek - technológiai lista a Deloitte-tólFEL

Egyetlen magyar vállalkozás sincs a leggyorsabban növekvő húsz regionális technológiai cég között. Ez azért is szomorú, mert tavaly még heten voltak a legjobb tízben...

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, okt. 14., link

Elektronikus Győri Szalon -- könyvtárbólFEL

Győri Városi Könyvtár 2003. október 1-jétől felvette Galgóczi Erzsébet nevét. Hét nappal később megindította internetes kulturális magazinját, a Győri Szalont. Az időzítés nem véletlen, a magazin nyitószáma a III. Győri és Nemzetközi Könyvbemutató és Vásár előtti héten jelent meg, azon rendezvény előtt, amelynek a könyvtár az egyik szervezője. A Győri Szalon gazdag kulturális publicisztikának kíván helyet adni. Dinamikus fejlődésének záloga, hogy egyrészt az intézmény web-szerverén fut a szolgáltatás, másrészt főállású, harminc év sajtótapasztalattal rendelkező újságírót alkalmaztak e feladatra, mégpedig könyvtáros alapvégzettséggel. A magazin címe: link .

Régebbi hírforrás(ok): Horváth Sándor Domonkos

Környezetbarát államigazgatást tervez a kormányFEL

A szelektív hulladékgyűjtést bevezetését, valamint a környezettudatos irodai munka és közbeszerzés meghonosítását tervezi a kormány a minisztériumokban és az állami intézményeknél. A várhatóan jövőre induló program eredményeképp hulladékhegyek tűnhetnek el. A köz szolgálatán kívül hamarosan a feleslegessé vált papír, a kiürült festékkazetta különválogatása is az államigazgatásban dolgozó hivatalnok napi feladata lehet - feltéve, ha elfogadják a környezettudatos irodai és beszerzési tevékenységének fejlesztéséről szóló kormány-előterjesztést . A zöldtárca által készített dokumentum az irodai eszközök, gépek erőforrás-takarékos használatát, valamint a környezettudatos közbeszerzés elterjesztését is javasolja a kabinetnek.

Régebbi hírforrás(ok): Magyarorszag.hu, okt. 8., link

Az internet és használói - ki , miért, hogyanFEL

Az NRC Piackutató Kft. és a TGI Magyarország Kft. idén is elkészítette hazánk legnagyobb online felmérését "Az internet és használói" címmel, amelyben a demográfiai és az internethasználati szokásokon túl megvilágításba kerültek a gyakori internetezők életstílus-jellemzői, médiafogyasztási, kommunikációs és fogyasztási szokásai is.

Régebbi hírforrás(ok): Menedzsmentfórum, okt. 9. link A tanulmány teljes egészében az ITTK által kiadott Kutatási Jelentésben olvasható.

A vártnál kevésbé növekszik az elektronikus könyvek népszerűségeFEL

Az internet világhódításakor még úgy tetszett, a könyvkiadóknak lassanként befellegzik, hiszen az elektronikus dokumentumok megjelenésekor sokan azt jósolták, hogy a hagyományos könyveknek már nem sokáig lesz létjogosultságuk. Mára azonban az elektronikus dokumentumokhoz fűzött remények szertefoszlottak, hiszen az olvasók még mindig jobban szeretik maguk lapozgatni a kezükbe vett könyveket. Ezért aztán nem meglepő, hogy az idei frankfurti könyvvásáron az elektronikus dokumentumokat kiadók már jóval reálisabban beszéltek a jövőről. Az elmúlt hónapban például a legnagyobb amerikai könyvterjesztő, a Barnes & Noble Inc bejelentette, hogy nem árusít a jövőben e-könyveket. A cég szóvivője elmondta, hogy az elektronikus könyvek eladásai nem váltották be a hozzá fűzött reményeket, s más kiadók is azt nyilatkozták, hogy a három évvel ezelőttre tehető "internet-boom" időszakában jóval reménykeltőbbnek látták az elektronikus könyvek piacában rejlő lehetőségeket. Mindennek ellenére az e-könyvek piaca azért folyamatosan bővül, ám jól jellemzi a növekedés ütemét, hogy még a közismert papír alapú Penguin-könyvekből egységnyi idő alatt 40000 kötet fogy, azalatt az idő alatt csak 4000 darabot tudnak eladni hangoskönyv formában, s mindössze 400 darabot vesznek az elektronikus változatból.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. okt. 11., link (KE)

Kétmillió mobilelőfizető havonta - OroszországbanFEL

Az oroszországi mobiltelefon-előfizetők száma túllépte szeptemberben a harminc milliót. A jelentős növekedés ellenére az orosz mobilhasználati szokások gyermekcipőben járnak, a legtöbben a hangszolgáltatásokat használják, kevesen SMS-eznek és még kevesebben használják az adatátviteli szolgáltatásokat. A moszkvai székhelyű J'son & Patners and Sotovik tanácsadó cég piacfigyelő elemzése szerint múlt hónapban az orosz mobilszolgáltatók kétmillió új előfizetővel gyarapodtak, ami minden idők legnagyobb gyarapodása. Összesen 30,8 millió előfizető van Oroszországban, a penetrációs szint 21,2 százalékos. Az év elején kevesebb mint 20 millió előfizető volt az országban. A legtöbb orosz mobiltulajdonos városban él, Moszkvában 62,4 míg Szentpéterváron 49,6 százalékos a készülékek elterjedtsége.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. okt. 14., link

Magyarország is csatlakozik az új számítógépesített árutovábbítási rendszerhezFEL

A Vám- és Pénzügyőrség a huszonkét tagországot tömörítő Tranzitegyezmény keretében az árutovábbítási eljárást, a nemzetközi árufuvarozást gyorsító, könnyítő eljárást vezet be. Az új számítógépesített árutovábbítási rendszer (NCTS) lényege, hogy az eddig papír alapon lebonyolított vámeljárások teljes mértékben számítógépes hálózaton zajlanak le, így a vámhatóság saját informatikai hálózatán végig tudja követni egy-egy szállítmány útját. Az új rendszer bevezetése a hazai elektronikus ügyintézés első nagy mérföldköve. A Vám- és Pénzügyőrség október 1-jén éjféltől indítja az új rendszert, aminek alkalmazására a vámhatóság ügyfeleinek is fel kell készülniük. A vámeljárási helyeket fenntartó gazdálkodók már októbertől csatlakozhatnak a vámhatóság informatikai rendszeréhez. Az engedélyezett feladói/címzetti engedéllyel rendelkezők (azok a cégek, amelyek a vámhivatal közreműködése nélkül, saját maguk indíthatják és érkeztethetik szállítmányaikat) január 1-jétől alkalmazhatják az új metódust. A május 1-jei európai uniós csatlakozás után pedig a Tranzitegyezmény szabályai szerinti vámeljárásokat már minden érintett - mind a vámhivatalok, mind az ügyfelek -csak az új rendszer alkalmazásával bonyolíthatja le.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. okt. 14., link

Többet fordítanak a cégek IT-kiadásokraFEL

Az informatikai vezetők (CIO-k) elvárásai szerint jövő évben növekedni fog az IT költségvetésük, három százalékkal - áll a Merill Lynch&Co. TechStrat Survey kutatásában. A felmérést 75 amerikai és 25 európai informatikai vezető megkérdezésével készítették, és a válaszok alapján azt a következtetést vonták le, hogy 2003-ban az IT-kiadások átlagban egy százalékkal növekedtek. Egy szeptemberi jelentésben az informatikai vezetők azt nyilatkozták, hogy a gazdasági fellendülés időszakában inkább szoftverre és nem hardverre vagy hálózati eszközökre költenék pénzüket. Ez alapján a Merril azt vázolta fel, hogy a szoftverek eladásának növekedése lesz az igazi jele az IT-kiadások növekedésének.

Régebbi hírforrás(ok): Magyar Nemzet Online, 2003. okt. 13., link

Betiltathatják az Internet ExplorertFEL

A Microsofttal szemben indított szabadalmi perében az eddigiek alapján nyerésre álló Eolas egy olyan új indítványt nyújtott be egy chicagoi bíróságon, amellyel azt szeretné elérni, hogy a redmondi óriás a perek lezárásáig ne hasznosíthassa az általa birtokolt szabadalomban levédett plugin technológiát. Amennyiben a bíróság helyt ad az Eolas követelésének, úgy a Microsoft kénytelen lesz Internet Explorer böngészőjét azonnali hatállyal levenni weblapjáról, és feltehetőleg a Windows részeként sem terjeszheti azt. Az Eolas az indítvánnyal azt szeretné elérni, hogy a Microsoft kénytelen legyen tőle licenszelni weboldalakba ágyazott automatikusan betöltődő bővítésekkel kapcsolatos szabadalmát, amelyről a szoftvergyártó egyelőre hallani sem akar. (...) A Microsoft természetesen fellebezi az Eolas által indított perben hozott előzetes döntést, valamint az új indítvány megtagadását is szorgalmazza.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. okt. 10., link

A RIAA harca: reszkessetek zenekalózok!FEL

A hanglemezgyártó-ipar az internetes állománycserékben látja a bevételek folyamatos csökkenésének legfőbb okát. Hamarosan perek ezreit indítja el, hogy megvédje érdekeit.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, Számítástechnika, okt. 13., link

Bartók-gyűjtemény szlovák--magyar kiadásbanFEL

Az eddig kiadatlan egykori Bartók-népdalgyűjteményt a magyar és a szlovák kulturális tárca közösen finanszírozott kötetben kívánja megjelentetni -- közölte Hiller István kedden. A két miniszter megbeszélésén döntött arról is, hogy mindketten ösztönzik a szlovák--magyar, magyar--szlovák nagyszótár elkészítését.

Régebbi hírforrás(ok): Magyarország.hu, okt. 8., link

Fejtő-könyvtár Fehérvárcsurgón -- Tízezer kutatható kötet közelmúltunk történelmérőlFEL

Rendhagyó módon koncerttel, az Akadémia vonósnégyes nagy sikerű fellépésével kezdődött az az ünnepség, amellyel felavatták a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban a Fejtő Ferenc Könyvtárat tegnap, a névadó író, történész és filozófus jelenlétében. Fejtő Ferenc a Károlyi-kastélynak adományozta mintegy 10 ezer kötetes magánkönyvtárát, valamint újságkivágásokból és folyóiratokból álló gyűjteményét. A könyvtár - elsőként - része a Magyarországon létrehozott Európai Találkozási Pontnak, amelyet a még felújítás alatt álló kastélyban kíván létrehozni Károlyi György, a történelmi nevet viselő família Párizsban élő leszármazottja. Céljában a család alapítványa és a magyar állam is segíti.

Régebbi hírforrás(ok): Népszabadság, okt. 10, link

Elindult a Napster 2.0 zenei szolgáltatásFEL

Az egykor oly népszerű internetes zenefájl cserebere szolgáltatást, aNapstert a közelmúltban felvásárló Roxio csütörtökön újraindította, mégpedigNapster 2.0 néven.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, okt. 10., link

SuperGamez: Átalakult az informatikai és tudományos szakportálFEL

Átalakult és arculatot váltott a népszerű számítástechnikai magazin a SuperGamez. Naponta több ezer számítástechnika és tudomány iránt érdeklődő olvasótvonzó portál mától az SG Hírmagazin nevet viseli és a link címen keresztül érhető el.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, okt. 10., link

Internetes enciklopédia Ukrajnáról: a lehetőségek tárházát nyújtjaFEL

Képzeljünk el egy hatalmas információforrást, amely széleskörű és alapos tudást nyújt Ukrajnáról és az ukránokról, mindezt ingyen és bárki számára bármikor, a világ bármely pontján elérhetően. Képzeljük el, hogy a világtörténelemről tanuló ázsiai diákok vagy a Kelet-Európáról anyagot gyűjtő amerikai újságírók, esetleg ukrajnai hivatali helyekre kinevezett európai diplomaták bekapcsolják a számítógépüket, és egyszerűen hozzáférnek több mint 20000 Ukrajnával kapcsolatos részletes cikkhez és enciklopédiai címszóhoz, többek közt az ország történelméről, lakosságáról, földrajzáról, társadalmáról, gazdaságáról, kulturális örökségéről és az ott élő diaszpórákról. Képzeljük el, hogy a szócikkekhez csatoltak több ezer térképet, fényképet, illusztrációt, táblázatot, zenei fájlt és multimédiás anyagot, amelyek lehetővé teszik az internetezők számára, hogy megtekintsék a szövegben említett kimagasló személyiség fényképeit, pontosan beazonosítsák a városok, hegyek, tavak, folyók helyét, megtekinthessék az építészeti remekműveket és a műalkotásokat, meghallgathassák a szövegben említett zeneműveket. A Kanadai Ukrántudományi Intézet torontói részlegében, az Ukrajnai Internetes Enciklopédia (Internet Encyclopedia of Ukraine; IEU) projektben résztvevő szakértői csoport fáradozásainak köszönhetően végre létrejött ez az alapos és felhasználóbarát információforrás. Amint teljesen elkészül, az IEU lesz a legszélesebb körű angol nyelvű webes adatbázis Ukrajnáról és az ukrán népről. Az IEU-szájt már működőképes és az alábbi címen elérhető: link

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél, No.222, okt. 11. linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról