Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2003/38., 10. 22.

Főhajtás az '56-os mártír könyvtároshallgató és társai előtt
Könyvtáros kell az üzleti hírszerzők csapatába
Tej, párizsi, sör -- + tudás, információ, könyv?
EU-átlag alatt a magyar könyvtárhasználat -- Titkosak a hazai használói megítélés adatai?
A könyvtárosok ünnepe
A hazai könyvtárak elmaradottsága fokozza az agyelszívás veszélyét
Digitális könyvtár Pakisztánban
Megújul a Startlap -- Példás tartalomszolgáltatói munkák
Térítéses könyvtári szolgáltatások a krasznodari könyvtárban
Bővülhet a Digitális Akadémia
Magyar Szilícium-völgy - a völgy már megvan...
1,2 milliárd euró kutatásfejlesztésre
"Tudásalapú társadalom - információs műveltség" -- konferencia
EU-információ
Szövegbányászat
Egyetem az interneten - a tudás mindenkié?
Frankfurti könyvvásár információs háttérrel
Látáskárosultak az interneten?
Egyre több gyerek és fiatal az interneten
Ingyenes internet az Inviteltől
Az álláskeresés buktatói
Állásajánlat - mitől kelendő, mitől nem?
A termelékenység növelése nem elsősorban anyagi kérdés
Két könyvtár is lesz a Milleniumi Városközpontban?

Hírek

Megkezdődött a tanév a vírusíróknál is

Gyermekmagazint indít a National Geographic

Hírek

Hírfelolvasó böngésző az [origo]-n
Krúdyra emlékeznek
Egyre többen tanulnak ismét oroszul


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Főhajtás az '56-os mártír könyvtároshallgató és társai előttFEL

November 6-án 9 órakor a Jogi Kar Szerb utcai bejáratánál az 56-os egyetemisták emlékére emléktábla avatás lesz. Külön főhajtással emlékezünk Füzéky Istvánra, aki mártírhalált halt könyvtárszakos hallgató volt.
Aki az ügyet magáénak érzi, szeretettel várjuk.

Régebbi hírforrás(ok): Horváth Tibor

Könyvtáros kell az üzleti hírszerzők csapatábaFEL

Az üzleti hírszerzés -- definitíve -- modern vezetői, döntéshozói gondolkodás. Célja a vállalat rugalmasságának növelése és a meglepetések, kockázati tényezők iránti érzékenység csökkentése. E tevékenységhez többféle képességre van szükség: jó hallgatási képesség, kreativitás, kitartás, stratégia, gyakorlat. Az ideális hírszerző csapat tagjai: elemző (interjúkat készít, publikálatlan adatokat gyűjt és elemzéssel növeli az információ értékét), projektmenedzser (irányítja a csapatot és kapcsolatot tart az ügyfelekkel) és könyvtáros (adatbázisokban keres, összegyűjti a publikált anyagokat, és rendezi az adatokat). Az üzleti információ 1%-a található meg nyomtatott formában. Ezek az anyagok segítenek az igazán fontos, ki nem nyomtatott információ megkeresésében.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tej, párizsi, sör -- + tudás, információ, könyv?FEL

Tejre költik a legtöbb pénzt a magyar háztartások, majd az egyes termékkategóriák közül felvágott, sör, sajt és szénsavas üdítőital következik, a GfK Piackutató Intézet adatai szerint.
-- Az ember irigykedve nézi e felmérés eredményeit, és várakozással tekint az információszolgáltató szervezetek hasonló felméréseire: honnan szerzik be a célcsoportok az információt, olvasnivalót, tudást, adatokat? Kik veszik igénybe az egyes szolgáltatók kínálatát? A kereslet a szolgáltatáscsokor mely részeire összpontosul? (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Menedzsmentfórum, okt. 15., link

EU-átlag alatt a magyar könyvtárhasználat -- Titkosak a hazai használói megítélés adatai?FEL

A tagországok háztartásainak kiadásaiból a művelődésre fordított hányad 6 százalék fölötti Svédországban, és Dániában, 5,5 százalék körüli Finnországban, Hollandiában, Németországban, és jóval az átlag alatti Luxemburgban, Olaszországban, Görögországban. A magyar háztartások kulturális kiadásainak aránya hasonló a német, a holland és a finn mutatóhoz. (...) A lakosságot a házon kívül igénybe vehető művelődési formák közül leginkább a mozi, a könyvtár, a történelmi emlékhelyek, a sportesemények, legkevésbé a balett, táncszínház és a régészeti gyűjtemények vonzották. (...) Az unióban a lakosság kevesebb mint 30 százaléka volt könyvtárban. A finnek, a svédek és a dánok fele könyvtárlátogató, míg a görögöknél ez a tevékenység jóval átlag alatti gyakoriságú. A kölcsönözhető kötetek száma 666 millió volt, 1,3 százalékkal kevesebb mint 1990-ben. (...) Az unió nyolc országának könyvtáraiban a kilencvenes évek utolsó harmadára nőtt, a többiben csökkent a könyvtári állomány. Míg a növekedés Finnországban 2,5-szeres, az olasz könyvtárakban felére csökkent a kölcsönözhető könyvek száma. Egy uniós polgár évente átlagosan több mint 4 könyvet vesz kölcsön. A mutató értéke a finneknél eléri a 20-at, Dániában és Hollandiában a 16-ot, míg Luxemburgban, Portugáliában, Görögországban és Spanyolországban kevesebb mint 0,5. Magyarországon az egy lakosra jutó kölcsönzött könyvek száma mintegy 3,5.
-- A hazai könyvtári szolgáltatás megítélését feltáró 2002. decemberi Szonda-Ipsos felmérés továbbra is csak szűk körben érhető el, a szakma számára nem publikus. Kérdés, hogy meddig és miért a titkolózás? (MG)

Régebbi hírforrás(ok): MTI, Népszabadság, okt. 16., link

A könyvtárosok ünnepeFEL

Október 15-én zárva tartott a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, ahová több száz könyvtáros érkezett az ország különféle pontjairól: a jövő októberben századik születésnapját ünneplő intézményben tartották a könyvtárosok napját. Skaliczki Judit, a kulturális tárca könyvtári osztályának vezetője elmondta: a legfőbb cél a hatékony könyvtári rendszer létrehozása, a könyvtárhasználók megfelelő ellátásának biztosítása és az esélyegyenlőség megteremtése azáltal, hogy a kis vidéki könyvtárakban is hozzáférhetővé váljanak az információk, az adatok. Szeifert Dezső, az informatikai tárca szakértője az adatok megfelelő tárolására kidolgozott MDT-ről (Magyar Digitális Tudáskincstár) tartott előadást.

Hírforrás:
2003. október 22.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Népszabadság, okt. 16., link

A hazai könyvtárak elmaradottsága fokozza az agyelszívás veszélyétFEL

A tudásalapú társadalom megteremtését célul kitűző Magyarország számára komoly kihívást jelenthet az EU-csatlakozást követően az agyelszívás jelenségének felerősödése. A "braindrain" egyik kiemelt területe lehet az információtechnológiai szektor. Az itt dolgozó, magasan képzett kutatók, szakemberek itthon tartása hazánk számára stratégiai kérdés. Az agyelszívás elleni védekezés követendő sratégiájáról, lehetséges módozatairól a Budapesti Műszaki Egyetemen hangzottak el előadások. (...) "Magyarország a könyvtárak tekintetében is erősen el van maradva, míg az európai, amerikai könyvtárak nagyon jók, azokban minden szükséges információ könnyen fellelhető."

Régebbi hírforrás(ok): Magyar Nemzet, okt. 15., link

Digitális könyvtár PakisztánbanFEL

Pakisztánban a következő év januárjában hozzák létre az első digitális könyvtárat, mely lehetővé teszi majd az egyetemek hallgatói és a kutatóintézetek dolgozói számára, hogy mintegy 5000 nemzetközi folyóiratot tanulmányozhassanak. Emellett a digitális technológiának köszönhetően a tanárok számára is lehetőség nyílik majd webkonferenciák keretében arra, hogy megvitassák egymással szakmai problémáikat, bemutassák eredményeiket vagy éppen csak egyeztessék az óravázlatokat. A Felsőoktatási Bizottság által kidolgozott terv szerint a digitális könyvtáron keresztül további 30.000 nemzetközi folyóirat kivonata is elérhetővé válna. A készülő könyvtárra többek között azért is nagyon nagy a szükség, mert az országban tanító 7000 egyetemi tanár közül mindössze 1500 PhD-zett, s az oktatási színvonal emelésének érdekében ezt a számot mindenképpen növelni szeretnék.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. okt. 17., link

Megújul a Startlap -- Példás tartalomszolgáltatói munkákFEL

Október 1-jétől új főszerkesztő, a korábban fejlesztési csoportvezetőként dolgozó Vidó Viktor gondoskodik a Startlap további fejlődéséről, megújításáról.
-- Vidó Viktor nevéhez fűződik a Lap.hu család szerkesztői rendszerének kidolgozása, melyet a könyvtárosok is megirigyelhetnek... No és persze eredménnyel is használhatnak. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, okt. 15., link

Térítéses könyvtári szolgáltatások a krasznodari könyvtárbanFEL

A Könyvtári Figyelő 2003/3. számában olvastuk: ... A kanyevszki könyvtári hálózat tagjainak alapító okiratai és könyvtárhasználati szabályzatai az ingyenes és térítéses szolgáltatások sorrendjében sorolják fel azokat a jogokat és kötelességeket, amelyek a célként megjelölt feladatellátáshoz feltétlenül szükségesek. Az árak megállapítása a ráfordított könyvtári munkaerő és az anyagi-dologi költségek arányában történik. A könyvtárosok eleinte kételkedtek a térítéses szolgáltatások bevezetésének sikerében, mondván, az ingyenességhez szokott olvasó nehezen fogadja majd el, hogy a könyvtárban bizonyos szolgáltatásokért fizetnie kell. Eleinte valóban kevesen vették igénybe a térítéses szolgáltatásokat, a későbbiekben azonban megváltozott a helyzet. Az olvasók rájöttek, hogy a térítéses szolgáltatások bevételeit a könyvtárak saját gyűjteményük fejlesztésére fordítják: többek között a dokumentumállományt gazdagítják, méghozzá a kurrens, legfrissebb szak- és szépirodalommal. Bár nem tartozik a térítéses szolgáltatások közé, mégis bevételt jelent a könyvtárak számára a beiratkozási díj bevezetése. Cserébe a könyvtár beiratkozott olvasóit folyamatosan tájékoztatja a körzetben bevezetett legújabb szolgáltatásokról...

Régebbi hírforrás(ok): Mif ili real'nost? / Tat'ana Vladislavovna Ivanova. In: Biblioteka. (2002) 9 p. 24-25. Ref.: Mítosz vagy realitás? A térítéses szolgáltatásokról / ref.: Hangodi Á. In: Könyvtári Figyelő (2003) 3

Bővülhet a Digitális AkadémiaFEL

Noha a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) működése az év végéig garantált csak, szóbeli minisztériumi ígéret már van arra, hogy lesz folytatás. Sőt az is felmerült, hogy önálló költségvetési tétel legyen a DIA, jelenleg ugyanis a Nemzeti Kulturális Alap finanszírozza, az idén 150 millió forinttal.

Régebbi hírforrás(ok): Magyar Hírlap, okt. 14., link

Magyar Szilícium-völgy - a völgy már megvan...FEL

Komoly ingatlanbiznisz is az eljövendő évek magyar tudományos-technológiai központjának szánt tudáspark. A Zsámbéki-medence hasznosítására a Talentis nevű projekt keretében kerülhet sor.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, okt. 17. link

1,2 milliárd euró kutatásfejlesztésreFEL

Az Európai Unió gazdasági versenyképességi operatív programja által Magyarország 2004-2006. között 1,2 milliárd euró támogatáshoz juthat hozzá - mondta Pongorné Csákvári Marianne, a GKM helyettes államtitkára szerdán Budapesten. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakértője elmondta: a magyar költségvetés ezt az összeget további 50 százalékos önrésszel egészíti ki, amelynek jövő évi hányadát már figyelembe vették a 2004. évi büdzsé tervezésekor. Hozzátette: a támogatást befektetésösztönzésre, innovációs és kutatásfejlesztési tevékenységre, valamint kis- és középvállalkozások információtechnológiai fejlesztésére fordíthatják.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, MTI-Eco, okt. 15.

"Tudásalapú társadalom - információs műveltség" -- konferenciaFEL

Németországban az iskolák 10-20%-ában van könyvtár (a PISA-felmérésben a németek valamivel előrébb állnak, mint a magyarok. Magyarország e helyezését GDP-arányosan nagyobb összegből vívja ki; a németek ebben a vizsgált országok között a legköltséghatékonyabbak.) -- hangzott el az OPKM által okt. 16-17-ére szervezett konferencián, mely túlnyomó részben az iskolai könyvtárosok képzésének hazai kínálatát mutatta be. Mivel e kérdéskörnél az információs társadalom ügye jóval szélesebb ívű, terítékre került az információs műveltség fogalma és tanítási gyakorlata is, amerikai, német és francia példákkal. Néhány gondolat ez utóbbiból: Az Iskolai Könyvtárosok Nemzetközi Szövetségének elnöke saját iskolájában arra törekszik, hogy a tanári kar számítógépes ismereteit az odajáró 9. osztályosok szintjére emelje. Iskolai könyvtáruk honlapján tanulási linkajánló található. Horst Dichanz igen szemléletesen vázolta fel az iskolai könyvtár modelljeinek lehetséges változását: mai "elszigetelt" (szervezeten kívül álló), "csatolt" (mint az egyik iskolai egység), integrált (szervezetben lévő, eseti kapcsolatokkal) és "vezető" modell (az iskola számára információs infrastruktúrát kínáló), melyek alapján a hazai iskolai könyvtárak is meghatározhatják jelenlegi és elérni kívánt helyüket. Bazin úr Rheimsből hangsúlyozta, hogy az iskolai könyvtár információs--kommunikációs mediátor az iskola és az azt körülvevő társadalom között. (A prezentációk remélhetőleg elérhetőek lesznek az OPKM portáljáról.)
Az Iskolai Könyvtárosok Nemzetközi Szövetségének tavalyi malajziai konferenciájának témái pl. az alábbiak voltak (Genco úr által körbeadott konferencia-kiadványból szemlézve):
- projektalapú tanulás az iskolai könyvtárban
- küzdelem a HIV ellen: frontvonal az iskolai könyvtárban?
- digitális könyvtárak és helyismereti források
- az iskolai könyvtár, mint az iskolai tudásközösség dinamója
- stratégiai irányok és újabb dilemmák
- információban művelt iskolai közösség építése
- a gyerekek információszerzési szokásainak felmérése
- tudásgazdag környezet építése gyerekek számára
- kutatás az iskolai könyvtárban.

Régebbi hírforrás(ok): MG

EU-információFEL

A BOSS Magazin októberi számában, a harmadik információbróker-mellékletben található Kovácsné Koreny Ágnes cikke, az Információ az Európai Unióról, a csatlakozásról (az anyag elérhető:link ).
A Magyar Információbrókerek Egyesületének konferenciáján e témakörben elhangzott két előadás:
- Az európai uniós joganyag elérhetősége magyar nyelven (Somssich Réka, osztályvezető, Igazságügyi Minisztérium)
- Integráció és információ; információforrások az EU-ról (Madari Ákos, ügyvezető igazgató, Euro Info Service)
Az előadások a link oldalról tölthetőek le PowerPoint formában.

Hírforrás:
2003. október 22.  • Továbbküldöm a hírt

SzövegbányászatFEL

A döntéshozatalhoz nem egyszerűen információ (weboldalak, cikkek, könyvek, fájlok) kell -- amelyekből Dunát lehet rekeszteni. Csakis a problémára röviden és gyorsan választ adó tudáselemek a megfelelőek. Ezek előállításának egyik, automatizált módja a szövegbányászat; szövegek gyors automatikus szelektálása és értelmezése előre beállított paraméterek szerint. A BOSS Magazin információbróker-mellékletében három cikk is szól a szövegek boncolásáról:
- Szövegbányászat : Tudásmenedzsment szoftvertechnológiák az üzleti információszerzésben és konkurenciaelemzésben (Aszalós Péter) link
- Mire jó a NewsPro? -- Rövidhírek automatikus elemzése -- magyarul! (Kis Balázs és Prószéky Gábor)
link
- Gondolatvadászat; rejtett információk írott szövegekben (Galuska László Pál) link .

Hírforrás:
2003. október 22.  • Továbbküldöm a hírt

Egyetem az interneten - a tudás mindenkié?FEL

A világ egyik leghíresebb egyeteme, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) félezer kurzusának tananyagát tette elérhetővé mindenki számára az interneten. Immár 500 MIT-tantárgy található a világhálón, a maradék 1500 kurzus a következő három év során lesz fokozatosan elérhető. Az egyetem még 2001 áprilisában döntött úgy, hogy él az e-learning által kínált, egyre népszerűbb lehetőséggel - méghozzá a felhasználók számára ingyenes formában. A döntést nagyban befolyásolta az egyetem nyílt forráskódú szoftverekhez kapcsolódó filozófiája, amelynek keretében az intézmény kurzusainak anyagai szabadon hozzáférhetőek és felhasználhatóak nem profitorientált célokra. Az OpenCourseWare névre hallgató projekt 2002. szeptember végén indult el 32 kurzus tananyagaival, a vállalkozás első fázisa pedig a napokban fejeződött be.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. okt. 19., link

Frankfurti könyvvásár információs háttérrelFEL

Az 55. Frankfurti Könyvvásár sok tekintetben újabb rekordokat hozott. 336 ezer kiállított könyv (ennek 20%-a vadonatúj), hétezer kiadó (nagyok: németek - 2735, angolok - 867, amerikaiak - 716, kis-közepesek: csehek - 23, magyarok -21), ezernél több szerző. Mindez 170 ezer négyzetméteren. Naponta 50-60 ezer látogatót számlálnak, végül bizonyára meghaladják a tavalyi 266 ezres összes látogatói számot. Különösen sikeres a tavaly ősszel átszerkesztett weboldal, melyet augusztusban közel 700 ezer látogató keresett fel. Az idei kiemelt vendégek, az oroszok pályázatot hirdettek olyan kérdésekre, amelyeket a 270 kilométer magasan keringő űrhajósoknak lehet feltenni. A frankfurti könyvvásár köztudottan az újkor elején élte első virágkorát (1574-től 1750-ig megjelenő katalógus sajátos nemzeti bibliográfiaként is felfogható). Mostani virágzását sokak szerint az elektronikus eszközök is jelentősen fokozzák. Érdemes a híradójukra feliratkozni. (SP)

Régebbi hírforrás(ok): link

Látáskárosultak az interneten?FEL

A vakok idei világnapja (október 15.) a következő címmel hirdeti magát: "Olvasni, tévézni és szörfözni az interneten - vak embereknek is!" A német szövetség október 13-14-én ingyenes tájékoztató tanfolyamokat biztosít az érdeklődőknek, hogy elsajátíthassák a nélkülözhetetlen tudnivalókat. (SP)

Régebbi hírforrás(ok): link

Egyre több gyerek és fiatal az internetenFEL

Egy év alatt mintegy hárommillióval nőtt a 18 év alatti szörfözők száma Európában, s ezzel elérte a 13 milliós nagyságrendet. Vezetnek az angolok 4,5 millió fiatal használóval (58%-os növekedés egy év alatt), mögöttük a németek három, míg a franciák 1,5 millióval állnak. A családban élők sokkal nagyobb arányban élnek e lehetőséggel, állapítja meg a Nielsen//Netratings. Jóllehet sok felnőtt weboldalt is kedvelnek a gyerekek, mégis körükben a vezető cím a Neopets.com, mely ezernyi játékot és sok más kellemest-hasznost kínál. (SP)

Régebbi hírforrás(ok): link

Ingyenes internet az InviteltőlFEL

Kibővítette korábbi ADSL akcióját az Invitel Távközlési Szolgáltató Rt. Októbertől kezdve 0 forintos belépési díjért lehet ADSL-hez jutni a szolgáltatótól. Október 13-tól azonban nemcsak a belépési díj, de az év végéig a havi díj is 0 forint a most szerződőknek. A belépési díjat (egyes internetszolgáltatókkal ellentétben) a későbbiekben sem kell megfizetni, így valóban ingyen lehet ADSL-hez jutni az idén, amennyiben az Invitelre esik a választás. Az akció az Invitelnél minden csomagra vonatkozik, tehát mind az üzleti, mind pedig a lakossági ügyfelek részére nyújtott szolgáltatások esetében alkalmazásra kerül.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, okt. 14., link

Az álláskeresés buktatóiFEL

Az álláspályázatok, bár mindegyik más, hasonlítanak egymásra. Éppen ezért fontos odafigyelni azokra a tipikus hibákra, amelyek elüthetik a jelöltet az áhított állás megszerzésétől. Tekintsük át az önéletrajzok és a felvételi beszélgetések kapcsán felmerülő gyakori hibákat!

Hírforrás:
2003. október 22.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Menedzsmentfórum, okt. 12., link

Állásajánlat - mitől kelendő, mitől nem?FEL

Mi riaszt el egy munkavállalót egy állás elfogadásától, és melyek azok a tényezők, amelyekkel vonzóvá lehet tenni egy állást és egy céget?

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, okt. 18. link

A termelékenység növelése nem elsősorban anyagi kérdésFEL

Két százalékkal javult a magyarországi vállalatok termelékenysége a tavalyi adatokhoz viszonyítva, ennek ellenére megfigyelhető a termelékenység növekedését gátló problémastruktúra konzerválódása, sőt legmeghatározóbb elemeinek erősödése - állapítja meg a Czipin and Proudfoot Consulting felmérése. A magyarországi adatok folyamatosan, ám lassan javuló tendenciát mutatnak. A 2001-es 47 százalékhoz, valamint a 2002-es 45 százalékhoz képest az elvesztegetett idő 43 százalékra mérséklődött hazánkban. A Czipin and Proudfoot Consulting kutatásai szerint nemzetközi szinten a termelékenységfejlesztés első számú akadálya a nem megfelelő tervezés és irányítás, amely 36 munkanappal csökkenti a hasznos munkaidőt. A vezetési és felügyeleti problémák 23 nap, a nem megfelelő munkamorál 10 nap veszteséggel befolyásolják negatívan a termelékenységet. A hiányos kommunikáció 5 napnyi, az IT problémák 6 napnyi, a nem megfelelő képesítések pedig 8 napnyi veszteséget okoznak évente, dolgozónként.

Régebbi hírforrás(ok): Menedzsmentfórum, okt. 10., link

Két könyvtár is lesz a Milleniumi Városközpontban?FEL

Néray Katalin, a Ludwig Múzeum igazgatójának reményei szerint az új Duna-parti Modern Magyar Művészeti Múzeumban helyet kap könyvtár, médiatár, gyermekfoglalkoztató, előadóterem, könyvesbolt és kávézó is. A tervek szerint a Hagyományok Háza médiatárában és könyvtárában helyezik majd el a Martin György- és a Lajtha László-hagyatékot.

Régebbi hírforrás(ok): Magyar Hírlap, okt. 4., linkHírek

Megkezdődött a tanév a vírusíróknál isFEL

A Trend Micro szerint megkezdődött a tanév a vírusíróknál is, amit jelez, hogy a szeptember nyugodt hónap volt.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, okt. 15., linkGyermekmagazint indít a National GeographicFEL

A National Geographic Deutschland gyermekeknek szóló kiadványt jelentet meg: A National Geographic World november 21-étől kerül az újságos standokra. A National Geographic kétnyelvű (német és angol) füzetet jelentet meg, ami egyidejűleg a fiatalok nyelvismeretét is fejlesztheti, különféle riportokat tartalmaz az állatvilágról, idegen tájakon végzett kísérleteket mutat be, és érdekes történeteket dolgoz fel az emberiségről. Az elsősorban 8-12 éves korosztálynak szóló magazin 180 ezer példányban jelenik meg és 2,2 euróért lesz kapható. A kiadvánnyal párhuzamosan, november 23-ától egy szintén kétnyelvű gyermekcsatorna is megkezdi működését.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, Médiainfo, okt. 16.Hírek

Hírfelolvasó böngésző az [origo]-nFEL

Az [origo] új, Hírmondó nevű szolgáltatása vakok és gyengénlátók számára biztosít hozzáférést a portál híreihez és egyéb szerkesztett tartalmaihoz egy ingyenesen letölthető, hírolvasó webböngésző alkalmazás segítségével.

Régebbi hírforrás(ok): Origó, okt. 16. link

Krúdyra emlékeznekFEL

Krúdy Gyula születésének 125. évfordulójáról emlékezik meg hétfőn (okt. 20.) a fővárosi önkormányzat kulturális bizottsága, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Óbudai Társaskör - közölte pénteken Harsányi Mária, a társaskör kulturális munkatársa. Krúdynak nagyon sok az óbudai vonatkozású írása; a társaskör irodája pedig az író 1930 és 1933 közötti lakhelye és korábbi törzshelye, a Kéhli vendéglő között található. (MTI) Várpalotán, a "Radics nagymama" és a "Palotai álmok" városában október 20-án, a könyvtárban mutatják be a Praznovszky Mihály szerkesztette Krúdy Kiskönyvtár újabb darabját.

Hírforrás:
2003. október 22.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Népszabadság, okt. 16, 18. link

Egyre többen tanulnak ismét oroszulFEL

Az egyetemi és főiskolai hallgatók közül egyre többen érdeklődnek az orosz nyelv iránt. Ráadásul az orosz piac is egyre jobban fejlődik, a magyar üzletembereknek érdekük, hogy ne maradjanak ki belőle.

Régebbi hírforrás(ok): Népszava, okt. 18., linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról