Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2003/39., 10. 29.

Hírek

Axelero: Kiugró évet zár a hazai internetpiac
Motivációs levél: kulcs az új munkahelyhez (Menedzsmentfórum)
A Kovászna megyei könyvtárban alakult meg a Székely Nemzeti Tanács
A régióban is lemaradtunk az internet tekintetében

A Veszprémi Egyetem tudásközpont lehet -- egyelőre nem megfelelő a könyvtár
Intelligens város a III. kerületben
Közkincs és tulajdon a világhálón
Internet - milyen a magyar cenzúra?
Számítástechnika óvodáskortól
Egy hónapi könyvtárra ítélték
Ptolemaiosz segít az afrikai orvosokon
15 milliárd dolláros Google-kibocsátás
2006-2007-re 30 százalékos internet-elterjedtség lesz
E-mailes csalók online bankot vettek célba
Univerzális kirakójáték (recenzió: Albert László Barabási: Behálózva)
Feljövőben az online marketing Európában
Könyves problémák az arab világban
Gyerekek könyvtárhasználata Maassluisban (beszámoló egy konferenciáról)
Amerika digitalizálni akar
Közkönyvtári fejlesztési stratégia Texasban
Magánerő partneri bevonása (PPP) -- könyvtári példával
Amiben a magyar tudomány világelső...
Nemzetközi iskolai könyvtári nap


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Axelero: Kiugró évet zár a hazai internetpiacFEL

Az idei év a hazai internet történetének eddigi legjobb éve volt: megugrott a szélessávon csatlakozók száma, és egyre több a háztartásokban a számítógép - véli az Axelero. A szolgáltató szerint a nethasználat további terjedésének nem az ár és az infrastruktúra, hanem elsősorban a tájékoztatás a kulcsa.Az elmúlt egy esztendő a hazai internet történetének eddigi legjobb éve volt, mert több fontos területen - például a PC-penetráció és a "drága az internet" percepció terén - sikerült elmozdulni a holtpontról. Emellett kiemelkedő növekedés jellemezte a szélessávú internethasználatot is. Ezekhez nagyban hozzájárult, hogy a piaci szereplők mellett a kormányzat is intenzív szerepet vállalt a kedvező folyamatok elindításában - áll az Axelero közleményében. A vállalat szerint az internet jelenleg a fel nem ismert hasznosság stádiumában van, így a jövőbeli fejlődést alapvetően az fogja meghatározni, hogy az internet előnyeit, gyakorlati hasznát ismerő piaci szereplők mennyire hatékonyan tudják felhívni a világháló hasznára azoknak a potenciális internetezőknek a figyelmét, akiket az internetezéstől már csak egy lépés választ el. Ennek eléréséhez több hasznos tartalomra, inspiráló és pozitív kommunikációra, valamint megbízható piaci struktúrára van szükség.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. okt. 27., link

Motivációs levél: kulcs az új munkahelyhez (Menedzsmentfórum)FEL

Az álláskeresés minden fázisát végigkíséri a pályázati anyagunk függetlenül attól, hogy konkrét álláshirdetésre jelentkezünk, közvetlenül keressük meg a jövendő munkáltatót vagy közvetítőn keresztül keresünk munkahelyet. Amikor elkészül ez a bemutatkozó anyag, arra kell figyelni, hogy ez alakítja ki az első benyomást egy olyan személyben, aki egyáltalán nem ismeri minket, és akivel kapcsolatba szeretnénk kerülni.

Régebbi hírforrás(ok): Menedzsmentfórum, okt. 28., link

A Kovászna megyei könyvtárban alakult meg a Székely Nemzeti TanácsFEL

Az erdélyi tömbmagyar vidékek képviselői vasárnap megalakították Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Tanácsot, amelynek célja a székelyföldi autonómia demokratikus eszközökkel való kivívása. A régi székely székek mintájára létrehozott települési és széki tanácsok küldöttei vasárnap a Kovászna megyei könyvtár Gábor Áron termében alakították meg a Székely Nemzeti Tanácsot (SZNT), és kifejezték a tömbmagyar vidék igényét egy autonóm, etnikai alapú eurorégió létrehozására.

Régebbi hírforrás(ok): Magyar Nemzet, okt. 27., link

A régióban is lemaradtunk az internet tekintetébenFEL

Fél év alatt 20 százalékkal növekedett ugyan Magyarországon az Internet-használók száma, de a világháló elterjedtsége még mindig közepesnek mondható Közép- és Kelet-Európa többi országaihoz képest.

Régebbi hírforrás(ok): Menedzsmentfórum, okt. 20., linkA Veszprémi Egyetem tudásközpont lehet -- egyelőre nem megfelelő a könyvtárFEL

Két új karral, a műszaki-informatika és a gazdaságtudományi karral, valamint 3100 első évessel kezdte meg az idei tanévet a Veszprémi Egyetem. A bővítéssel immár ötkarúvá vált az intézmény. (...) "Szükség volna az egyetemi könyvtár fejlesztésére, átépítésére, bővítésére is, ám a beruházás elindítása csakis a kormányzat pénzügyi lehetőségeitől függ" - közölte a rektor.

Régebbi hírforrás(ok): Népszabadság, okt. 21., link

Intelligens város a III. kerületbenFEL

A budapesti Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat milliárdos nagyságrendű fejlesztéssel belső informatikai hálózatot alakított ki, mely révén jelenleg hatszáz alkalmazott kommunikálhat elektronikus úton. Az önkormányzat, valamint a projektben részt vevő MatávkábelTV és Microsoft hétfői közös sajtótájékoztatóján elhangzott: a III. kerület célja az, hogy a városrész 130 intézményének 2500 dolgozója közül minél többen csatlakozzanak a hálózathoz, s végezzék munkájuk minél nagyobb részét elektronikus úton. A hálózat építése során eddig 250 végpontot alakítottak ki az oktatási, az egészségügyi, a kulturális és a szociális intézményekben, ahol a dolgozók gyakorlatilag bármikor használhatják az informatikai eszközöket, s elérhetik széles sávon az internetet. Az úgynevezett intelligens város projekt milliárdos nagyságrendű forrásból valósulhatott meg.Az önkormányzat hosszabb távú célja az, hogy a lakosság számára is elérhetővé tegye az interneten keresztüli ügyintézést, s új szolgáltatásokat vezessen be, így például az elektronikus oktatást.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. okt. 27., link

Közkincs és tulajdon a világhálónFEL

Ingyenes zeneletöltések, fájlcseredömping, tisztázatlan eredetű szoftverek és fotók - jelenleg az internet a szerzői jogok megsértésének melegágya. Várhatóan még októberben módosítja az Országgyűlés a szerzői jogi törvényt, az internetet illetően azonban nem várható lényegi változás. Sokak szerint amúgy is inkább a felhasználási árakat kellene csökkenteni. (...) A digitális archiválás kérdése új eleme lesz az elfogadásra váró törvénynek. Eszerint a könyvtárak, közgyűjtemények, múzeumok, archívumok és iskolák a szerzők beleegyezése nélkül készíthetnek ugyan digitális másolatot, ám ezeket csakis egy helyi, zárt láncú számítógépes hálózaton tehetik hozzáférhetővé. Dr. Mayer Erika azonban úgy véli, az archivált anyagokat az interneten is hozzáférhetővé kellene tenni.

Régebbi hírforrás(ok): Magyar Hírlap, okt. 25., link

Internet - milyen a magyar cenzúra?FEL

Hazánk helyzetéről is olvashatunk az interneten elérhető információk korlátozására tett kísérletekről szóló, egész világra kiterjedő jelentésben.

Régebbi hírforrás(ok): Számítástechnika, FigyelőNet, okt. 27. link

Számítástechnika óvodáskortólFEL

Számítógép mára szervesen beépült életünkbe, mindennapjainkba. Így a vele való barátkozást nem lehet elég korán kezdeni, a gyermekek ráadásul nagyon fogékonyak a digitális világra, ha azt a megfelelő formában mutatjuk be nekik.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, okt. 24., link

Egy hónapi könyvtárra ítéltékFEL

Napi másfél órányi olvasásra ítélt egy török bíróság egy férfit. A bíró először 15 nap fegyházbüntetést mért ki a 28 éves elítéltre, aki részegen randalírozott. Aztán - elsősorban a török börtönök túlzsúfoltsága miatt - új ítéletet hozott, mely szerint a "bűnösnek" egy hónapon keresztül napi másfél órát kell olvasnia egy közkönyvtárban. A könyvek barátjának valószínűleg nem nevezhető elítélt tiltakozott ugyan a változtatás ellen, ám a bírót nem hatotta meg. Sőt, egy őrt is kirendelt mellé, aki ellenőrzi majd, hogy ténylegesen olvas-e, nemcsak lapozgatja a könyvet.

Régebbi hírforrás(ok): Uno.hu, Transindex, Ananova, nov. 23., link link

Ptolemaiosz segít az afrikai orvosokonFEL

A kelet-afrikai orvosok közel 20 ezer online orvosi szaklaphoz férhetnek hozzá a torontói egyetem Ptolemaiosz-projektje jóvoltából. Miért Ptolemaiosz? Az ókori uralkodónak az volt az álma, hogy a világ összes irodalmát egyetlen könyvtárba gyűjthesse össze. Az afrikai orvosokat segítő online könyvtár is valami hasonló célt szolgál.

Régebbi hírforrás(ok): Magyar Hírlap, okt. 22., link

15 milliárd dolláros Google-kibocsátásFEL

Tisztán internetes részvénykibocsátásra készül a Google, az internet-ipar egyik legsikeresebb keresőrendszere; a tranzakció előzetes becslések szerint meghaladhatja a 15 milliárd dollárt, de szakértők veszélyekre is figyelmeztetnek - írta a pénteki Financial Times.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. okt. 26., link

2006-2007-re 30 százalékos internet-elterjedtség leszFEL

Magyarországon az internet-használók köre a jelenlegi 21,6 százalékról 2006-2007-re 30 százalékra nő az előrejelzések szerint - mondta Simó György, az Axelero Internet Rt. vezérigazgató-helyettese hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, MTI-Eco, okt. 27., link

E-mailes csalók online bankot vettek célbaFEL

Halifax vált az e-mailes csalás legújabb áldozatává: az elkövetők a bank ügyfeleitől bizalmas információt csaltak ki. A pénzintézet leállította online szolgáltatását, miután számos ügyfél kapott olyan e-mailt, amelyben arra kérték őket, hogy a levélben található linkről látogassanak el egy weboldalra, és ott adják meg a számlájukkal kapcsolatos adataikat.
A csalók az elmúlt két hónap során a Barclays, a Lloyds TSB és a NatWest ügyfeleinek is küldtek hasonló tartalmú leveleket. A Halifax egyik szóvivője elmondta: kárpótolni fogják a veszteséget szenvedett ügyfeleket, és a bank további biztonsági lépéseket tesz az online szolgáltatás újraindítása előtt, hogy a csalók hozzáférését megakadályozzák. A "horgászás" néven ismertté vált csalássorozat a nagy amerikai, ausztrál, új-zélandi és európai kereskedelmi bankokat érintette tavaly.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. okt. 26., link

Univerzális kirakójáték (recenzió: Albert László Barabási: Behálózva)FEL

A könyvben szereplő fejtegetések, elemzések, megállapítások - némi leegyszerűsítéssel - két közhelyre vezethetők vissza: arra, hogy kusza, zavaros világunkban minden mindennel összefügg, valamint kicsi a világ. Jórészt ebből az alapállásból kiindulva fogalmazza meg Barabási leglényegbevágóbb felismeréseit. Lássuk: "Kis világunkban semmi sem történik elszigetelten, a legtöbb esemény és jelenség része egy komplex, univerzális kirakójátéknak, amelynek sok-sok darabja egymással kapcsolatban és kölcsönhatásban áll." S ebben a kis világban a komplexitásnak szigorú szerkezete van. Hogy ezt a világot megértsük, mivel hálózatokban és hálózatok között élünk - hiszen a természet, a társadalom, az üzleti élet elválaszthatatlan a hálózatoktól -, feltétlen szükségünk van a hálózatokban való gondolkodásra. Ez a végső szentencia. Bizonyára nálunk is rövidesen bestseller lesz ez a magas színvonalú, világos stílusú, szép kivitelű kötet. Szerzője Erdélyben született, iskoláit részben Budapesten végezte, s az Egyesült Államokban mint matematikus az internetről szóló szakcikkeivel vált ismertté.

Régebbi hírforrás(ok): Figyelő, 2003/43., p. 40., Előfizetőknek: link

Feljövőben az online marketing EurópábanFEL

Egy 3000 fős felmérés szerint az európai marketingszakemberek 46 százaléka beépíti a reklámstratégiába az internetes reklámokat. Az online marketing egyre inkább szerves részét képezi a kommunikációs mixnek. Egy 3000 fős felmérés szerint az európai marketingszakemberek 46 százaléka beépíti a reklámstratégiába az Interneten történő hirdetést. A németek egy kicsit az átlag alatt helyezkednek el 43 százalékkal, a spanyoloknál viszont 66 százalék, a brit szakemberek közül pedig 73 százalék használja ki az online marketingben rejlő lehetőségeket. Franciaország esetén ez az arány 21 százalék, míg Olaszországban 31 százalék. Azon 54 százalékon belül, akik nem élnek az online marketing kínálta lehetőségekkel, 27 százalék gondolja úgy, hogy hozzáállása a jövőben változni fog. Az internetes marketingre fordított kiadások az összes európai országban nőttek az elmúlt időszakban.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. okt. 27., link

Könyves problémák az arab világbanFEL

A frankfurti könyvvásár jövőre az arab világot kívánja középpontba állítani. A Frankfurter Allgemeine Zeitung október 14-i számában egy arab kiadó adott rövid betekintést sajátos problémáikba. Ma a világ népességének mintegy 5%-át teszi ki a 22 arab állam együttesen 280 milliós lakossága. Kétharmaduk írástudatlan. A többiek egy része is felhagy az olvasással az iskola befejezése után. A könyvtárak jelentős része oly szegény, mint a templom egere, új könyv vásárlására ritkán van pénzük. Egy mai arab kiadvány általában két-háromezres példányban jelenik meg. A könyvkereskedelem szervezetlen, igen gyakran a kiadóktól megrendelt példányok kifizetése elmarad. Áttekinthetetlen és szigorú cenzúra uralkodik a könyvkiadás felett (az előzetes engedély ellenére előfordul a frissen megjelent könyv elkobzása). Egyes arab államokban megjelenhetnek Marx művei, másokban betiltják Rainer Maria Rilke elbeszéléseit vagy egy 10. századi bagdadi költő műveinek kiadását. Akinek van elég pénze, az egyszerűen megrendeli "összes műveinek" előállítását egy nyomdában, kihagyva a kiadói gondozás szakaszát.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. okt. 25., link (SP)

Gyerekek könyvtárhasználata Maassluisban (beszámoló egy konferenciáról)FEL

Testvérvárosok könyvtári konferenciáját rendezték meg Hatvanban október 13-15 között "A gyermekek és az ifjúság olvasási kultúrája" címmel. A résztvevők Maassluis (Hollandia), Hatvan, valamint Kézdivásárhely könyvtáros és közművelődési szakemberei voltak. Legnagyobb meglepetést Maassluis városi könyvtárának vezetője, Wonter Van Heiningen szerzett: az óvodai és kisiskolai könyvtárhasználat után (12 éves kortól) az egyéni beiratkozás a városi könyvtárba "kötelező"! A beiratkozási díj 7 Euró, melynek felét az iskola fizeti. Maassluisban a kötelező könyvtárba járást az iskolák igazgatói a könyvtárvezetővel közösen határozták el. Azóta nem fogadnak el a pedagógusok olyan választ, hogy nem volt amiből tanulni, házi feladatot írni. Sokak számára hihetetlen, hogy az iskolai feladatok megoldásához a pedagógusok korlátozzák az internethasználatot. Ki kívánják küszöbölni, hogy a házifeladatokat készítésénél nagyobb hangsúly essen a webes forrásokra, mint az ismeretek elsajátítására. A házifeladatok készítésében meghatározott adatbázisokra, forrásokra -- főként könyvekre -- lehet hagyatkozni. Amióta korlátozták az Internet-használatot és kötelezővé tették a könyvtári dokumentumok használatát, sokkal jobb tanulmányi eredményeket érnek el a diákok -- fejtette ki a holland könyvtárigazgató.

Régebbi hírforrás(ok): Vántsa Judit, Kézdivásárhely

Amerika digitalizálni akarFEL

A nagy tudományos könyvtárak egyesülése (Research Library Group, RLG) által iadott elektronikus hírlevél, az RLG DigiNEws október 15-i számában fontos kezdeményezéseket foglal össze és fogalmaz meg. Két éve elindult egy olyan projekt, mely hatalmas, a szövetségi kormányzat által (is) támogatott digitalizálási programok elindítását célozza meg. Érdekes a múltra történő hivatkozás: 1787-ben született az a felhívás, hogy ingyenes telkeket bocsásson rendelkezésre minden állam közösségi (állami-önkormányzati) iskolák létesítése végett; 1862 törvény támasztotta al a felsőoktatási intézmények létesítésének támogatását. Mindkét esetben z ország háborúban állt. Most ismét háború van, de ez most se akadályozza meg, hogy a kidolgozott projekt szerint kapjon a digitalizálás hosszabb távon 20 milliárd dollárt. A jelenkori oktatás hatékonysága csak ezáltal biztosítható. Dodd szenátor és mások készülnek a vonatkozó törvényjavaslat beterjesztésére. A munkát leíró átfogó report a Digital Opportunity Investment Trust (DO IT) honlapján október 24-étől lesz olvasható.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. okt. 27., link (SP)

Közkönyvtári fejlesztési stratégia TexasbanFEL

Elkészült a texasi közkönyvtárak elemzése és fejlesztési stratégiája a 2003-2007. közti időszakra. Az elemzés azt mutatja, hogy a 21 milliós állam közkönyvtárai eléggé szétaprózottak (összesen 538 szervezeti egységhez csaknem 800 szolgáltató egység tartozik). A lakosság felét közülük 21 egység látja el, míg a másik végén megállapítható, hogy 60 kiskönyvtár lakossági háttere nem haladja meg a 2 ezres nagyságrendet. Ma közel 13 dollárt költenek lakosonként a közkönyvtári ellátásra. 25 ezer emberre átlag 3,5 teljes foglalkozású könyvtári dolgozó jut. Egy lakosra átlag 2-3 dollárból vásárolnak új dokumentumot. A fejlesztés iránya: a nagyobb egységekbe való szerveződés (pl. az állam tíz regionális ellátó szervezetéből kívánatos hetet vagy nyolcat meghagyni).

Régebbi hírforrás(ok): 2003. ot. 27., link illetve link (SP)

Magánerő partneri bevonása (PPP) -- könyvtári példávalFEL

Szerte az országban egyre több olyan vállalkozás, beruházás folyik, amelyben közületi szervek, hatóságok, közintézmények a magánszektor vállalataival, szervezeteivel közösen működnek együtt. E partnerség fontosságát a könyvtárak is felismerték, s ezzel sikerül olyan minőségi színvonalat elérni, amelyre másképpen nem volnának képesek. A Nashville Public Library (Tennessee, USA) példája is ezt bizonyítja. A központi könyvtár és öt új fiókkönyvtár építésébe és felszerelésébe sikerült jelentős mértékben bevonni a magánszféra eszközeit is: az 50 millió dolláros beruházáshoz 2 millióval járult hozzá, s egy 10 milliós alapítvány is létrejött a forrásgyűjtés során. Nyilvánvalóvá vált, hogy
-- a helyi hatóság örül, ha beruházását magánosok is támogatják, mert ez azt bizonyítja, hogy egyetértésre talál a közösségben a vállalkozás;
-- ha az emberek valamit támogatnak, nagyon is azon vannak, hogy a beruházás sikeres legyen;
-- a magánforrások lehetővé teszik, hogy a projekt vagy beruházás olyasmit is tartalmazzon, ami közpénzekből nem lenne megvalósítható...

Régebbi hírforrás(ok): Donna D. Nicely: Private funding for capital projects = Bottom Line. 15 (2002) 4. p.163-166. Ref.: Papp I., Könyvtári Figyelő, 2003/3, link

Amiben a magyar tudomány világelső...FEL

Magyarország előkelő pozíciót mondhat magának a tudományos cikkek írásában. Nálunk készül ugyanis a legtöbb tudományos közlemény, ha a költségekhez viszonyítjuk a "termelést"... A cikk Kroó Norbert egyik előadását szemlézi. "A diszciplináris (egyetlen tudományágra kiterjedő) megközelítéseket a transzdiszciplináris szemlélet váltja fel. A hierarchikus tudástermelői körök pedig szövevényes, sokágú és összefonódó hálózatokká alakulnak át. Eddig főleg az egyéni kreativitáson volt a hangsúly, a jövőben azonban a csoportos kreativitás lesz a döntő. Persze az egyén szerepe továbbra sem lesz elhanyagolható Kroó szerint: a csoportok ugyanis általában egy-egy kiemelkedő személyiség köré épülnek." "Az ezer munkavállalóra jutó kutatók számát tekintve is óriási a lemaradásunk, hiszen az USA-ban ez 7,4, Japánban még ennél is nagyobb (8,5), míg az EU-ban 5,1. Magyarországon pedig mindössze 3,2. Ha Magyarország néhány innovációs mutatóját hasonlítjuk az Európai Unióhoz (2002-es adatok szerint), akkor is kedvezőtlen képet kapunk: míg a beáramló külföldi tőke az EU-átlag másfélszerese volt nálunk, s ez volt egyetlen kifejezetten pozitív mutató, addig gyakorlatilag a kockázati tőke meg sem jelent a high-tech cégekben itthon, a szabadalmak száma a töredéke az EU-átlagnak."

Régebbi hírforrás(ok): Geographic.hu, okt. 23., link

Nemzetközi iskolai könyvtári napFEL

Október negyedik hétfőjén (idén 27-én) tartják világszerte az iskolai könyvtárak napját. Az idei év jelmondata: "Döntsük le a korlátokat!" volt. Az elmúlt négy év tapasztalatairól készült írásokat, különböző programötleteket, eseményekről beszámolókat, felhívásokat olvashatunk a Nemzetközi Iskolai Könyvtárak Szervezetének honlapján.

Régebbi hírforrás(ok): Cím: linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról