Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2003/42., 11. 19.

Bombaüzlet az ügyfélkapcsolat! -- CRM a könyvtárban is?
Pszichológiai akadályok leküzdése a sikeres online keresés érdekében
Ne informatikát, hanem digitális írásbeliséget tanítson az iskola
Az ingyenes internetszolgáltatók átadják a Petíciót
E-önkormányzat: szakember- és forráshiánnyal küzdenek a kistelepülések
Az Egyesült Királyság "európaelső" az e-kereskedelemben
Törvényellenes lehet a lopott tartalomra mutató link
Könyvtári együttműködés az agrárkamarával
A kerekesszék már nem akadály a fővárosi könyvtárakban
A világhálón kapják a tananyagot a diákok
Élő Könyvtár Nőkről...
Könyvkincsek a XVI. századból
Az adótörvény hatásai a teátrumokban -- és a könyvtárakban
Zenés Nyitott Műhely - "munkáltató" könyvtárral
Félmillió régi cseh könyv és kézirat hozzáférhető a neten
Tűz a SOTE könyvtárában
Pénzzel támogatja az iskolai könyvtárakat az amerikai rapper
Könyv a magyar számítástechnika hőskoráról
Tűz az iskolában
Irodalom az interneten
Elindult a Magyar virtuális enciklopédia
Böngésző az MTV-n
Information Today Inc. (Infinit-ajánlat)


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Bombaüzlet az ügyfélkapcsolat! -- CRM a könyvtárban is?FEL

A BBJ által a múlt héten szervezett 'Building customer relationships' (ügyfélkapcsolatok építése) konferencia egyik legérdekesebb mondata talán az volt, hogy az ügyfélszolgálatokba fektetett összeg hatvanszoros a megtérülési mutatója: egy befektetett euró hatvanat hoz, míg úgy általában a marketingre fordított csak ötöt. A könyvtár esetében nehezen értelmezhető a nyereség, pontosabban gyakran inkább nem akarjuk értelmezni. Így ugyanis nem kell a saját teljesítményszintjével szembesülni. A könyvtári szolgáltatások nyeresége azonban körülírható, pl.: az ügyfelek elégedettség-növekedése, helyesen megválaszolt referenszkérdések, megtalált dokumentumok száma, aránya. S ahogyan az üzleti életben is a termék vagy szolgáltatás minőségét nagyban befolyásolja a kommunikáció, úgy a könyvtárban is tapasztalható ez a hatás. Ahogy egy hazai banki szakember elmondta: a bankok lényegében ugyanazokat a kondíciókat kínálják. Ami őket igazán megkülönbözteti, az a kommunikáció szintje, milyensége. Lehet, hogy az egyre szomorúbb könyvtári imázs leginkább a könyvtári kommunikáció szintjének indikátora? A minőség unásig hangsúlyozása helyett a verbális és nonverbális kommunikációra érdemes helyezni a hangsúlyt -- a könyvtárak esetében is.
A CRM (Customer relationship management = ügyfélkapcsolati menedzsment) támogatására hatékony könyvtári szoftverek léteznek, ám gyakorlatilag kihasználatlanok e célra. Padig az üzleti életben emlegetett cross-selling és up-selling, azaz keresztértékesítés és felülértékesítés a könyvtárban is értelmezhető lenne. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Building Customer Relationships, Budapest Business Journal konferenciája, nov. 12., a prezentációk: link

Pszichológiai akadályok leküzdése a sikeres online keresés érdekébenFEL

A TMT rövidesen megjelenő 11. számában olvasható: a lélektan legújabb fejlődése komolyan felveti a kognitív és affektív folyamatok korábbi merev szétválasztásának tarthatatlanságát. Érzelem és gondolat igenis határozott kölcsönhatásban áll egymással. Ilyen megközelítésből kiindulva vizsgálható a gépi keresés úgy is, mint egyfajta előadói szereplés vagy fellépés. Akár az atléta versenyzése vagy a zenész fellépése. Mindezen esetekben rendkívül magasan képzett, minden készséget és képességet felvonultató "profikról" van szó, - akiknél mégis komoly szerephez jut a lelki-érzelmi diszponáltság. Nem véletlenül fordul elő, hogy elit sportolók felkészítésében pszichológus is részt vállal, segítve az esetleges érzelmi akadályok leküzdését a verseny során. A cikk főbb vizsgálati témái: a motiváció, az izgalom, a figyelem, az önbizalom. Leírja ezek hatásait és kezelésükre is tanácsokat ad. Pl.: "A motiváltságot általában pozitív elemként értelmezik, ám nem ritka a túlzott motiváltság negatív hatása. Például, ha a keresést végző szakember minél előbbi, minél jobb végeredményre törekszik, ez akár gátolhatja a hosszabb folyamat sikeres végrehajtását. Az izgalmi állapot vizsgálatai azt mutatták ki, hogy leggyakrabban egy fordított U-betűre emlékeztető módon megy végbe a folyamat (kezdeti emelkedő szakasz után előbb-utóbb visszaesés következik be), tehát a kereső szakember teljesítménye egy idő után csökkenni kezd. Jobb eredményre lehet számítani, ha az izgalmi állapot egyfajta közepes szinten stabilizálódik..."

Régebbi hírforrás(ok): Brian Quinn: Overcoming psychological obstacles to optimal online search performance. = The Electronic Library, vol. 21. (2002) no. 2. pp. 142-153. (ref.: Sonnevend P.)

Ne informatikát, hanem digitális írásbeliséget tanítson az iskolaFEL

A cél az, hogy 2005 végéig az ország összes középiskolája rendelkezzen szélessávú internetes kapcsolattal - mutatott rá Magyar Bálint az e-Magyarország, e-kormányzat elnevezésű konferencia csütörtöki zárófórumán Balatonaligán. Emellett indul el az a fejlesztés is, hogy minél több iskola legyen képes műholdas kapcsolaton keresztül digitális tartalmak, tananyagok nagy mennyiségű letöltésére.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, nov. 15., link

Az ingyenes internetszolgáltatók átadják a PetíciótFEL

Az ingyenes internetszolgáltatók hétfőn délelőtt átadták petíciójukat a Parlamenti Pártok Frakcióvezetői, az Informatikai és Hírközlési Miniszter, és a Kancelláriaminiszter részére. A petíciót az aláírásgyűjtés két napja alatt 8 879 internetező írta alá.A szolgáltatók üdvözlik az IHM csütörtöki sajtónyilatkozatát, mely szerint megmaradhat a díjmegosztás intézménye, az ún. "díjmegosztási modell" révén. Mint ismeretes, az IHM eredetileg olyan törvénytervezetet terjesztett a Parlament elé, melyben ez nem szerepelt. Mindazonáltal a parlamenti vita során létrejött egy bizottsági módosító indítvány, mely életben tarthatja a díjmegosztás intézményét. A szolgáltatók bíznak abban, hogy a hétfői parlamenti szavazás során ez a módosító indítvány valóban megkapja a szükséges többséget, és a díjmegosztás valóban bekerülhet a törvénybe. Az ingyenes szolgáltatók szerint azonban az IHM által említett "díjmegosztási modell" önmagában nem jelentene átfogó, piaci versenyt teremtő reformot, és nem biztosít elegendő jogi garanciát a volt monopol szolgáltatók piaci túlkapásai ellen. Egyéb módosulás hiányában legjobb esetben is a jelenlegi helyzet konzerválódna és még inkább megszilárdulna a volt monopol szolgáltatók egyeduralma az internetes hívástovábbítási és hívásvégződtetési piacon.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. nov. 17., link

E-önkormányzat: szakember- és forráshiánnyal küzdenek a kistelepülésekFEL

Az év végére 920 hazai önkormányzatnak lesz saját honlapja, ám sok kistelepülés anyagi fedezet híján nem tud megfelelő szakembert alkalmazni, aki gondozná az oldalakat - hangzott el az E-Magyarország, e-kormányzat konferencián Balatonaligán. Tóth Zoltán, a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára szerint az informatikai tárcának kell kidolgoznia az önkormányzatok informatikai stratégiáját.

Régebbi hírforrás(ok): Magyarország.hu, nov. 13., link

Az Egyesült Királyság "európaelső" az e-kereskedelembenFEL

Az Európai Unióban az Egyesült Királyság rendelkezik arányaiban a legtöbb e-kereskedővel, egy e-vásárlóra eső átlag 118 angol font összegű költés mellett. A Forrester eredményei alapján az ország az EU online értékesítéseinek 36%-át adja. Az "európaelső" angolok után második helyen áll Németország, mely egymaga az EU e-kereskedelmi értékesítéseinek 27%-át adja. Ezek alapján az Egyesült Királyság és Németország együttesen az Unió on-line eladásainak közel kétharmadát biztosítja. Az angol eredmény azért lehet némileg meglepő, mert nem ebben az EU tagországban a legmagasabb az internetpenetráció, viszont itt a legtöbb az e-kereskedő. A Forrester által jósolt ünnepi kilátások a tavalyi 1.1 milliárd font összegű karácsonyi vásárlások kétszeresének elérésével kecsegtetnek. Az angol sikerek az elemzők szerint a kormány azon törekvésének köszönhető, mellyel Nagy-Britanniát vezető digitális gazdasággá kívánják tenni. Az internet-hozzáférések díja 2000 és 2001 között 61%-kal zuhant az országban, mely a személyi számítógép árak csökkenése mellett sokakat segített az online jelenléthez.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. nov. 18., link

Törvényellenes lehet a lopott tartalomra mutató linkFEL

Ha valakinek a webhelyén linkek találhatók egy másik ember rendszerén közzétett lopott dokumentumok felé, akkor a linket biztosító felhasználó internetszolgáltatóját és szélessávú gerinchálózatát is perelheti a dokumentum jogos tulajdonosa?
Ezt a kérdést tette fel hétfőn Jeremy Fogel szövetségi kerületi bírónak az Online Policy Group non-profit internetszolgáltató jogi képviseletét ellátó Electronic Frontier Foundation (EFF), amely azt kéri a bíróságtól, tiltsa meg a Diebold Election Systems cégnek, hogy felszólító levelekkel zaklasson egyetemek, intrnetszolgáltatók, non-profit csoportok és egyének tucatjait, akik linket biztosítanak a Diebold belső kiszolgálóiból tavaly márciusban illegálisan kimásolt online archívumhoz.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. nov. 18., link

Könyvtári együttműködés az agrárkamarávalFEL

A Bács-Kiskun Megyei Agrárkamara és a megyei könyvtár együttműködési szerződést kötött. Ramháb Mária így indokolta a lépést: közösen kívánták kiválasztani a témákat és a településeket, valamint szerették volna egyesíteni erőiket és forrásaikat. Dr. Kecskés László megyei agrárkamarai elnök hangsúlyozta: az emberek ma már nem általános jellegű tájékoztatást, hanem konkrét kérdésekre konkrét válaszokat várnak, s ebben két, egyébként már régóta együttműködő szervezet jól kiegészítheti egymást.

Régebbi hírforrás(ok): Köztér, november p. 1.

A kerekesszék már nem akadály a fővárosi könyvtárakbanFEL

Kerekesszékkel is látogathatóak a főváros felújított könyvtárai, a jövő héttől pedig a hallássérültek is élvezhetik a budapesti színházi előadásokat - hangzott el egy csütörtöki konferencián. Az esélyegyenlőség erősítése érdekében az önkormányzat színházi buszjáratot indít a mozgáskorlátozottaknak.

Régebbi hírforrás(ok): Magyarország.hu, nov. 14., link

A világhálón kapják a tananyagot a diákokFEL

Több mint egymilliárd forintért készülnek digitális tananyagok és az oktatáshoz használható adatbázisok, amelyeket az iskolák már a jövő évtől használhatnak. A szemléltetésre, adatgyűjtésre, egyéni tanulásra alkalmas anyagok főként az interneten lesznek elérhetők. Mindeközben az általános iskoláknak csak 35 százaléka kapcsolódik a világhálóhoz. (...) "Nem a hókuszpókusz a lényeg, hanem az, hogy a diákok könnyebben tanuljanak" - mondja a gimnázium történelemtanára, Németh György, aki Kojanitz Lászlóval együtt készíti az 1956-ról szóló digitális anyagot. A pedagógus saját felkészüléséhez és az órák, fakultációk megtartásához már most is használ CD-ROM-okat. A tanár úgy látja: amíg nem használtak ilyen technikát, addig is állandóan időzavarban voltak az iskolában, úgyhogy nem kell félni az új eszköztől. Németh György szerint mindemellett nem szabad lemondani a könyvtár, a könyvek használatáról sem. A hagyományos tananyagok és a digitális változatok hosszú ideig egymás mellett élnek majd - véli Kőrösné Mikis Márta, az Országos Közoktatási Intézet munkatársa. Az oktatáskutató szerint nem lehet kijelenteni azt, hogy a digitális tananyagok önmagukban hatékonyabbak lennének. Továbbra is szükség lesz a felkészült tanárra, s a jó digitális tananyagnak könnyen kezelhetőnek, tartalmasnak, sokoldalúnak és nem utolsósorban esztétikusnak kell lennie.

Régebbi hírforrás(ok): Magyar Hírlap, nov. 14., link

Élő Könyvtár Nőkről...FEL

... címmel tartott nyilvános fórumot az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal és a Szabó Ervin Könyvtár. A rendezvény lényege, hogy könyvek helyett élő szerzőket kölcsönöznek ki az emberek, aki egy-egy témában segítenek az olvasónak, hogy jobban megértse és értelmezze az adott témát. Az Élő Könyvtár célja a figyelemfelkeltés és párbeszéd kezdeményezése azokkal az előítéletekkel kapcsolatban, melyek rendszerint az egyének és egyes társadalmi csoportok elleni diszkriminációhoz vezetnek - áll a Kormányhivatal sajtóközleményében. Az Élő Könyvtár dán minta alapján született: 2000-ben Dániában a Roskilde Fesztiválon valósult meg először, 2001 óta a Sziget Fesztiválon minden évben szerepel a programok között. Az Esélyegyenlőségi Kormányhivatal által kezdeményezett női témákat felvető pénteki rendezvényt követni fogja egy fogyatékosokról és egy romákról szóló Élő Könyvtár is.

Hírforrás:
2003. november 19.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Velvet, nov. 11., link

Könyvkincsek a XVI. századbólFEL

A 450 éves Egyetemi Könyvtár XVI. századi könyveinek gyűjteménye a második legnagyobb az országban. Összesen 9400 darab nyomtatványt őriznek az 1500-as évekből. A XVI. századi gyűjtemény eddig nem volt kutatható, de most külön helyet kapott, s elkészült számítógépes katalógusa is, így megnyílhatott a kutatók előtt. Legérdekesebb darabjait november 18-tól december 12-ig kiállításon mutatják be a könyvtárban.

Régebbi hírforrás(ok): Népszabadság, Ma.hu, Uno.hu, nov. 13.; link , link

Az adótörvény hatásai a teátrumokban -- és a könyvtárakbanFEL

A színházigazgatók számításai szerint a 2004-es adótörvény-változások 2,3 milliárd forint hátrányt jelenthetnek a színházaknak. (...) Schiffer János, Budapest kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettese úgy véli, hogy a törvény 600-800 millió forinttal károsíthatja meg a fővárosi színházakat. De ennél is nagyobb gond - Schiffer legalábbis úgy véli -, hogy nem csak a színházakról van szó. Ugyanúgy hátrányos helyzetbe kerülnek könyvtárak vagy akár folyóiratok is, hiszen a Nemzeti Kulturális Alaptól kapott vagy akár az önkormányzat által juttatott támogatás is kevesebbet ér majd.

Régebbi hírforrás(ok): Magyar Hírlap, nov. 11., link

Zenés Nyitott Műhely - "munkáltató" könyvtárralFEL

A Déli pályaudvarral szemközti Ráth György utca elején a Nyitott Műhely négy éve működik. A hely vezetője, Finta László bőrművesmester szervezi a programokat az eredetileg csak kézműves szakkörnek indult vállalkozásban. A több mint 200 négyzetméteres helyiségben galéria, teázó, koncertterem, táncterem, bőrműves alkotósarok, kézművesbolt, internetkávézó, könyvesbolt, CD-bolt és könyvtár található. A műhely lényege, hogy az érdeklődők nem csupán kívülállóként, hanem aktív résztvevőként kapcsolódhatnak be a munkába. Mindezt kötetlen formában, kulturált környezetben.

Régebbi hírforrás(ok): Népszabadság, nov. 14. link

Félmillió régi cseh könyv és kézirat hozzáférhető a netenFEL

Mintegy félmillió oldalnyi régi kéziratot és könyvet tett hozzáférhetővé a kutatók és a széles nagyközönség számára hétfőtől az interneten a prágai cseh Nemzeti Könyvtár. Adolf Knoll, a könyvtár igazgató-helyettese és a digitalizációs projekt vezetője újságíróknak elmondta: a régi iratok és könyvek - a legrégibbek a 13. és a 14. századból valóak - a link címen érhetők el. További 1,2 millió oldalnyi régi újság digitális változata is már elkészült, s az interneten még az idei év vége előtt hozzáférhető lesz.

Régebbi hírforrás(ok): Geographic, nov. 11., link

Tűz a SOTE könyvtárábanFEL

Rövid idő alatt eloltották a tűzoltók azt a tüzet, ami pénteken este keletkezett Budapesten a SOTE könyvtárában. A HavariaPres úgy tudja, az Üllői úton található épület első emeleti helyiségében este fél nyolckor csaptak fel a lángok. A számítógép terem felett egy galérián gyulladtak ki a berendezési tárgyak. A tűzoltók porral oltó készülékekkel akadályozták meg, hogy a lángok továbbterjedjenek. A tűz oltása közben három embert mentettek ki a tűzoltók az épületből. Őket füstmérgezés gyanújával vizsgálták meg a mentők. Az anyagi kár mértékét és a tűz keletkezésének okát egyelőre vizsgálják.

Hírforrás:
2003. november 19.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Magyar Nemzet, nov. 14. (link

Pénzzel támogatja az iskolai könyvtárakat az amerikai rapperFEL

A híres amerikai rapper, P. Diddy 2 millió dolláros csekket adott át nemrégiben New York City polgármesterének, mely összeget a november másodikán lezajlott Marathon-futás alkalmával gyűjtötte össze. A pénzzel az énekes az állami iskolákat kívánta támogatni, ezen belül is leginkább az iskolai könyvtárak fejlesztését tűzte ki célul.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. nov. 14., link

Könyv a magyar számítástechnika hőskorárólFEL

TPA történet címmel, a Magyar Tudománytörténeti Intézet és a KFKI Számítástechnikai Csoport gondozásában megjelent Lukács József könyve a magyar számítástechnika első évtizedeiről. Az informatika a tudás közvetítésében elnevezésű, a Magyar Tudomány Napja alkalmából szervezett konferencián bemutatott mű megörökíti az utókor számára a magyar informatika kialakulását, az első magyar számítógép, a Tárolt Programú Analizátor (TPA) megépítésének kalandos körülményeit.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. nov. 17., link

Tűz az iskolábanFEL

Tűz ütött ki egy budakeszi középiskola könyvtárában. A kiérkező tűzoltók hamar megfékezték tüzet, így az nem tudott tovább terjedni. A tűzben nem sérült meg senki, az azonban még nem lehet tudni, hogy mitől csaptak fel a lángok az épületben.

Hírforrás:
2003. november 19.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Uno.hu, nov. 17., link

Irodalom az internetenFEL

Az elektronikus könyvek nem egyszerűen digitalizált szövegek, hanem különleges formátumú, képernyőről jól olvasható, megfelelően tördelt állományok, melyek illusztrációt is tartalmazhatnak. A formátumok közül a két legelterjedtebb az Adobe cég Acrobat Reader nevű ingyenes szoftverével (link olvasható .pdf kiterjesztés és a szintén ingyenes Microsoft Reader programmal (link kezelhető .lit kiterjesztés. Ezek a körülbelül 3-5 megabájtos állományok csak saját szoftverükkel olvashatók, de a programok ingyenesen megszerezhetők. A könyveket kínáló internetes oldalakról modemmel is körülbelül fél-egy óra alatt letölthetők. (A cikk a Magyar Irodalmi Akadémiát, Magyar Elektronikus Könyvtárat és a Neumann Házat is említi.)

Hírforrás:
2003. november 19.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Népszabadság, nov. 13. link

Elindult a Magyar virtuális enciklopédiaFEL

Az informatikai minisztérium és az Akadémia együttműködésében elkészült a Magyar virtuális enciklopédia első 150 címszava, a honlap csütörtöktől a nyilvánosság számára is él. A projekt 2005 végéig tart, addigra 3200 címszóra szeretnék bővíteni a multimédiás lexikont.

Régebbi hírforrás(ok): Magyarország.hu, nov. 14., link

Böngésző az MTV-nFEL

A Magyar Televízión 2003. november 4-én, este 22 óra 35 perckor elindult egy új, félórás infokommunikációs magazin műsor, a Böngésző.

Hírforrás:
2003. november 19.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, nov. 15., link

Information Today Inc. (Infinit-ajánlat)FEL

Az érdekes nevet viselő Information Today Inc. link (ITI) több érdeklődésre számot tartó szolgáltatást is nyújt, így kiadója az Information Today magazinnak és egyéb periodikáknak, de egyúttal könyvkiadóként is tevékenykedik, továbbá konferenciákat szervez a könyvtártudomány, illetve az információ- és tudásmenedzsment témakörében. A vállalkozás többfajta heti elektronikus hírlevelet tart fenn, illetve az internetes oldalán is elérhetőek a friss anyagok.
Néhány izgalmasabb hírlevelük:
- CyberSkeptic's Guide
- EContent xTra
- KMWorld NewsLinks

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél No.227, linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról