Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2003/45., 12. 10.

Az MKE közleménye
Digitalizált hungarológia
Adomány Kárpátaljának -- Mi az adománykönyvek haszna? -- Adományozói felelősség
Pénzt hoznak a pályázatok
Elfogadás előtt a roma esélyegyenlőségi program
Sokszínű információs társadalom: bemutatkozott az ITOK-hálózat
Összevont nagykönyvtár
Fejtő-könyvtár a Károlyi-kastélyban
Tévésorozat indul Magyar elsők címmel -- könyvtárba is jut
Hazai online könyvkereskedelem és bulvárosodó hírportálok
Felfutóban a fizetős zeneletöltő szolgáltatások
Egyre nagyobb a digitális szakadék
Digitalizált katalógus a Skót Nemzeti Könyvtárban
Magyarország a 36. a digitális világrangsorban
300 milliós támogatás innovatív iskoláknak
A világ lakosságának 10 százaléka internetezik
Kistigrisek a Finn-öbölnél -- EU-titkárság az észt nemzeti könyvtárban
Fordítóprogram - magyarosan magyarít
Magyar zenebolt indul a neten
Legjobb internetszolgáltató cím az Axelerónak
Magyar Online Hirdetési Adatbázis
Informamedia
Kennedy-gyilkosság - Warren-jelentés
Megújuló Budapest Portál


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Az MKE közleményeFEL

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete 2002-ben megkülönböztetett figyelmet fordított a könyvtáros életpálya kérdéseire, mivel megérett az idő arra, hogy a könyvtári intézményrendszer és -technológia fejlesztésének fontossága mellett az "emberi tényező" vizsgálatának szükségességét is hangsúlyozzuk. (Ez egyébként az MKE-nek alapvető küldetése, ha úgy tetszik.) Ebbe az irányba mozdítottak bennünket olyan egyéb, külső körülmények is, mint az akkoriban elindult pedagógus életpályamodell-vizsgálat, a közalkalmazotti bérhelyzet tarthatatlan helyzete, valamint a könyvtárügy küszöbön álló középtávú tervezésének megindulása. Az év során az egész tagságot megmozgató fórumsorozatot rendeztünk, mely kedvező fogadtatásra talált az egyesületi tagok körén túl a szakmában is. A fórumok tapasztalatai beépültek/beépülnek a 2003-2007-es időszak stratégiai tervébe, illetve az ennek nyomán megfogalmazódó cselekvési programba. A 2002-es év vége felé lehetőségünk kínálkozott arra is, hogy a Szonda Ipsos-szal megismételtessük egy korábbi (1996-os), 500 megkérdezettre korlátozódó telefonos közvélemény-kutatását, melynek akkori eredményeit a debreceni vándorgyűlésen adta elő Levendel Ádám. Az árajánlatuk "barátinak" volt tekinthető, ráadásul a Könyvtári Intézet, melynek 2002-es tevékenységében ugyanolyan fontos szerepet játszott ez a téma, vállalta a költségek felét. Tudva az ilyen típusú vizsgálatok korlátait és hibahatárait, az MKE akkori elnöksége mégis úgy gondolta, ez is egy adalék lehet a sok dimenzióban vizsgálandó könyvtáros pálya kérdéseihez.. Hasonlóan a könyvtáros fórumok tapasztalatainak "sorsához", ezt is a stratégiai terven dolgozó bizottság rendelkezésére bocsátotta, a Könyvtári Intézet pedig a Könyvtártudományi Szakkönyvtár állományában helyezte el a tanulmányt (4-11187-5.5 K 89 ).
A KIT 2003/44. számában olvasottak link nyomán az MKE jelenlegi elnöksége természetesen közzéteszi a témával kapcsolatos anyagokat a honlapján. Reméljük, hogy erre a felfokozott érdeklődésre az MKE egész tevékenysége iránt is számíthatunk a jövőben! -- Az MKE Elnöksége
-- Mihelyt elérhetővé válik az anyag a link honlapon, beszámolunk Olvasóinknak. (Lapzártakor még nem volt elérhető; Utolsó módosítás dátuma: 2003-09-29) (MG)

Hírforrás:
2003. december 10.  • Továbbküldöm a hírt

Digitalizált hungarológiaFEL

Nemzeti Digitális Adattár (NDA) néven tervezi összegyűjteni a világhálón már fellelhető, illetve a jövőben felkerülő hazai digitalizált kulturális értékek adatait az Informatikai és Hírközlési Minisztérium. A koncepció szerint nem újabb digitális archívum, hanem egy annál magasabb fokú kezdeményezés indulhat. Maga az NDA nem tárol digitalizált értékeket, de számon tartja őket, valamint a nemzeti kultúra fenntartása és tovább élése szempontjából kiemelkedően fontos értékek, dokumentumok, adatbázisok, szolgáltatások megőrzése érdekében összefogja, ellenőrzi a kormányzat digitalizálási programjait.

Hírforrás:
2003. december 10.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): 2003. dec. 4. link

Adomány Kárpátaljának -- Mi az adománykönyvek haszna? -- Adományozói felelősségFEL

A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat egymillió forint értékben visz adományokat Kárpátaljára. Adventkor a szervezet rászoruló beregszászi családoknak oszt szét élelmiszereket és tisztálkodószereket - olvasható a Hír Tv honlapján. Az akció kiterjed a város környékének településeire is. A szeretetszolgálat tisztítószereket és könyvadományt szállít a csatfalvai iskola, valamint a benei óvoda és könyvtár részére.
-- A határon túli könyvadományok 25-40%-a használható ténylegesen. Persze, jóval nagyobb arány érhető el célzott, a fogadóval együttműködve végzett donorprogramokkal. Az "azonnal" feleslegessé váló könyvek sokszor még kárt is okoznak, ugyanis a sok helyen elavult állománygazdálkodási elvek szerint az apasztást csonkításnak élik meg használók, fenntartók és sokszor a könyvtárosok is. Emiatt a kevésbé átgondolt adományozásnak gyakran kitett határon túli könyvtárak nemritkán olyan mennyiségű ballasztot tárolnak, hogy az szolgáltatásuk minőségét rontja. A helyi igényekre szabott állományalakítási támogatás a donortól jóval nagyobb figyelmet, szakértelmet és pénzt kövezel, mint a határon belül leselejtezett állomány "átdobása". És helyi igényeknek nem megfelelő adomány által okozott "lelki hatásokról" is érdemes megemlékezni. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Pénzt hoznak a pályázatokFEL

Húsz éve vezeti a Kiskunhalasi Városi Könyvtárat Varga-Sabján Gyula, akit az elmúlt hetekben újabb öt évre megválasztottak erre a feladatra. Az igazgató író-olvasó találkozókkal és egyéb kulturális rendezvényekkel igyekszik bővíteni a könyvtár kínálatát. Ismert és fiatal, még ismeretlen írókat, költőket egyaránt bemutatnak. Jelentős pályázati összegekhez jutottak az idén a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának könyvtárkollégiumától. Kétmillió forintot nyertek új autó vásárlására, amit az önkormányzat további kétmillió forinttal pótolt ki; gyermek- és pedagógiai szakirodalom beszerzésére 20 százalékos önrész mellett 280 ezer forintot kaptak; 150 ezer forint jutott az internetfelhasználói tanfolyamra, százezer a fogyatékkal élők könyvtári szolgáltatásainak javítására. Csaknem egymillió forinthoz jutott a könyvtár az érdekeltségnövelő támogatáson keresztül.

Hírforrás:
2003. december 10.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): 2003. dec. 4. link

Elfogadás előtt a roma esélyegyenlőségi programFEL

Még az idén elfogadhatja a kormány a Romák esélyegyenlőségét elősegítő programot. A 2006-ig tartó feladatokat felsoroló dokumentum végrehajtására csak a Nemzeti Fejlesztési Tervből 70 milliárd forint juthat - hangzott el a Roma gyermekek és fiatalok az ezredfordulón című hétfői konferencián.

Régebbi hírforrás(ok): Magyarország.hu, 2003. dec. 2., link

Sokszínű információs társadalom: bemutatkozott az ITOK-hálózatFEL

November 25-én, az Információs Társadalom Szakmai Napok rendezvénysorozatának keretében, a Sokszínű Információs társadalom c. konferencián mutatkoztak be az ország egyre több felsőoktatási intézményében működő Információs Társadalom Oktató- és Kutatócsoportok. A konferencián elhangzott előadások többségének PowerPoint bemutatója a konferencia weboldaláról letölthető: link

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél No. 230, 2003. dec. 5. link

Összevont nagykönyvtárFEL

A főiskola és a város könyvtárát közösen tartja fenn az oktatási intézmény és az önkormányzat Gyöngyösön. Az összevonást kezdeményező Magda Sándor, a Károly Róbert Főiskola rektora, országgyűlési képviselő elmondta: a tervek szerint a főiskola megvásárolja a gyöngyösi városi könyvtár szomszédságában lévő épületet, ahová az intézmény 30 ezer kötetes könyvállományának egy részét áthelyezik. A két épületet egyetlen fal választja el egymástól, így lehetőség nyílik a két téka egyesítésére. Az épületben internetes kávéházat alakítanak ki, és lehetőség nyílik a legmodernebb számítógépes rendszer bevezetésére is. A főiskolán csak olvasóterem működik majd, ahol a hallgatók a szakkönyveket forgathatják: ezzel együtt felújítják és modernizálják az ott megmaradt könyvtári részt. A közös intézmény fenntartási költségeit fele-fele arányban viseli a város és a főiskola. A könyvtár számára hasznosítható épületben működik jelenleg a város házasságkötő terme, több üzlet és néhány lakás is található benne.

Hírforrás:
2003. december 10.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): 2003. dec. 5, link

Fejtő-könyvtár a Károlyi-kastélybanFEL

A fehérvárcsurgói XIX. századi Károlyi-kastély felújított, modern, svájci toronyórája pontosan jár. Az 1844-ben neoklasszicista stílusban épült, korábban majdnem száz szobás kastély díszparkjában munkások javítják az épület közműhálózatát. A bejárat felőli homlokzat már tetszetős, a tető is impozáns. Az északi szárny belső terein is látszanak már a rekonstrukció nyomai. [Mint korábban már írtunk róla...] Az első emeleti könyvtárat másfél hónapja adták át. Az elegáns fából készült polcokat egy helybéli asztalosmester, Damsits János készítette. A polcokon a Párizsban élő Fejtő Ferenc író, történész által adományozott több mint hatezer francia, német, angol és magyar nyelvű kötet. A könyvtár folyamatosan bővül. A dokumentumok, könyvek már most is kutathatók. Egyelőre a pincében tárolják, de hamarosan a könyvtárban lel otthonra Fejtő sajtóarchívuma is.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. dec. 3, link

Tévésorozat indul Magyar elsők címmel -- könyvtárba is jutFEL

Csaknem száz részből álló ismeretterjesztő sorozat indul a Magyar Televízió egyes csatornáján. A tizenöt perces filmetűdökből álló sorozat dec. 6-án indul a Magyar Televízió (MTV) egyes csatornáján. Az archív felvételeket fikciós elemekkel vegyítő ismeretterjesztő műsor olyan emberekről, tárgyakról és eseményekről szól, melyek úttörők voltak a maguk nemében. A kulturális miniszter szerint a látszólag különböző témákból kibontakozik az ország történelme és egyfajta közép-európai mentalitás. Hiller István szeretné elérni, hogy az összes magyarországi könyvtárba eljusson az anyag, ennek költségét a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) állja.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. dec. 6., link

Hazai online könyvkereskedelem és bulvárosodó hírportálokFEL

A HVG decemberi Háló melléklete többek közt e két témát fejti ki. Felsorolja és minősíti a hazai online könyvesboltokat, röviden ismerteti működési elveiket (p. 18.). Egy oldallal hátrébb a hazai internetes hírportálok tartalmáról esik szó.

Régebbi hírforrás(ok): HVG, Háló melléklet, 2003. dec.

Felfutóban a fizetős zeneletöltő szolgáltatásokFEL

Az amerikai zenerajongók csaknem kétszer annyi zeneszámot vásárolnak meg digitális formában az internetről, mint ahányat CD-n a hagyományos lemezboltokban. A Billboard magazin beszámolója szerint június vége óta mintegy 7,7 millió zeneszámot töltöttek le a fizetős szolgáltatások segítségével, miközben csak 4 millió maxi CD-t értékesítettek. Az adatok a jogszerűen működő új zeneletöltő szolgáltatások sikerét jelzi. Forrás: link

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél No.229, 2003. dec. 1.

Egyre nagyobb a digitális szakadékFEL

A világ lakosságának a 10 százaléka rendelkezik internet-hozzáféréssel, az iparilag legfejlettebb országokban viszont már a lakosság 44 százaléka - derült ki abból a jelentésből, amelyet a nemzetközi távközlési intézet (ITU) hozott nyilvánosságra annak kapcsán, hogy a jövő héten Genfben tartják az ENSZ által szervezett informatikai világtalálkozót. A december 10. és 12. között tartandó találkozón a világ fejlett és fejletlenebb fele közötti informatikai szakadék megszüntetésének a lehetőségeiről is szó lesz, amivel kapcsolatban már számtalan tanulmányt ismertettek Svájcban és Ausztriában. A szakértők szerint egyre nagyobb a "digitális szakadék" a világ fejlettebb és szegényebb fele között. A világon például ma becslések szerint már 650 millióan rendelkeznek saját internet-hozzáféréssel, ám döntő többségük (kb. 90 százalékuk) az iparilag fejlett országokban él, és egyedül az Egyesült Államokban az egyharmaduk. A tanulmányok szerint a technika rohamléptekkel halad előre, hiszen 1993-ban még csak kevesebb mint egymillió internetezőt tartottak számon, 2002-ben pedig a számuk már meghaladta a 600 milliót, világméretű távközlési hálózatok születtek, aminek következtében ma elméletileg a világ összlakosságának a 95 százaléka számára biztosított a rádióadások, 89 százaléka számára a tv-adások vétele, és 81 százaléka számára elérhető a vezetékes vagy mobiltelefonok hálózata. A műszaki haladás áldásainak az élvezete azonban ma legfőképpen csak a világ fejlettebb felén élők számára biztosított.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. dec. 8., link

Digitalizált katalógus a Skót Nemzeti KönyvtárbanFEL

A Skót Nemzeti Könyvtár OPAC-jába került az utóbbi kétszáz évben megjelent nyomtatott dokumentumok teljes állománya, mintegy 3 millió kiadvány leírása, - jelenti a 24 brit egyetemi és nemzeti könyvtárak közös katalógus-szervezete (COPAC). (SP)

Régebbi hírforrás(ok): 2003. dec. 6., link

Magyarország a 36. a digitális világrangsorbanFEL

Az információs társadalom témakörében először megrendezésre kerülő világméretű csúcstalálkozó (Genf, december 10-12., 60 állam- és kormányfő stb.) alkalmából megjelent a Nemzetközi Távközlési Unió összeállításában egy rangsor az információs "érettség"-ről. A több tényező (Internet elterjedtsége, igénybevételének ára, szélessávú hozzáférés, írni-olvasni tudás, köz- és felsőoktatás adatai stb.) alapján kialakított aggregált mutató szerint Svédország vezet 0,85-ös pontértékkel, 10. Kanada (078), 11. USA, 20. Belgium (0,74), 30. Málta (0,67). Magyarország a 36. (0,63), Észtországnak és Csehországnak 0,69 jutott, Lengyelország a 40. helyen áll (0,59), ugyanannyit kapott Szlovákia és Horvátország is.. 50. Lettország 0,54-es pontértékkel, 64. Oroszország (0,50). (SP)

Régebbi hírforrás(ok): 2003. dec. 6. link

300 milliós támogatás innovatív iskoláknakFEL

Az oktatási és az informatikai minisztérium az Európai Innovatív Iskolahálózatban résztvevő 30 magyar intézményt 10-10 millió forint értékű szoftverrel és számítástechnikai eszközzel támogatja - tájékoztatott az oktatási tárca. Az Oktatási Minisztérium az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal együttműködésben a Sulinet Programiroda koordinálásával pályázati úton 30 közoktatási intézményt választott ki a Magyar Innovatív Iskolahálózat létrehozásához - áll az oktatási tárca közleményében. A tájékoztatás szerint az innovatív iskolák úttörők az iskolák között a Sulinet Digitális Tudásbázis tartalomfejlesztési eredményeinek alkalmazásában, azok tanórába való integrálásában, a digitális pedagógia magyarországi elterjesztésében és az infokommunikációs technológiákon alapuló pedagógus-továbbképzésben. A kiválasztott intézmények a közeljövőben modern technológiák és eszközök tesztelésében vehetnek részt különböző külföldi és hazai projektek keretében, amelyekhez képzések és konferenciákon való részvételek kapcsolódnak. A két minisztériummal való együttműködés során a kiválasztott iskolák az Európai Innovatív Iskolahálózat (ENIS) tagjaivá is váltak. Az OM és az informatikai tárca az intézményeket 10-10 millió forint értékű szoftverrel, számítástechnikai eszközzel támogatja. A támogatás odaítélését igazoló okleveleket Magyar Bálint oktatási miniszter december 6-án adta át.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. dec. 5., link

A világ lakosságának 10 százaléka internetezikFEL

A világ lakosságának a 10 százaléka rendelkezik internet-hozzáféréssel, az iparilag legfejlettebb országokban viszont már a lakosság 44 százaléka - derült ki abból a jelentésből, amelyet a nemzetközi távközlési intézet (ITU) hozott nyilvánosságra annak kapcsán, hogy a jövő héten Genfben tartják az ENSZ által szervezett informatikai világtalálkozót. A december 10. és 12. között tartandó találkozón egyebek között a világ fejlett és fejlettlenebb fele közötti informatikai szakadék megszüntetésének a lehetőségeiről is szó lesz, amivel kapcsolatban már számtalan tanulmányt ismertettek Svájcban és Ausztriában. A szakértők szerint egyre nagyobb a "digitális szakadék" a világ fejlettebb és szegényebb fele között. A világon például ma becslések szerint már 650 millióan rendelkeznek saját internet-hozzáféréssel, ám döntő többségük (kb. 90 százalékuk) az iparilag fejlett országokban él, és egyedül az Egyesült Államokban az egyharmaduk. A tanulmányok szerint a technika rohamléptekkel halad előre, hiszen 1993-ban még csak kevesebb mint egymillió internetezőt tartottak számon, 2002-ben pedig a számuk már meghaladta a 600 milliót, világméretű távközlési hálózatok születtek, aminek következtében ma elméletileg a világ összlakosságának a 95 százaléka számára biztosított a rádióadások, 89 százaléka számára a tv-adások vétele, és 81 százaléka számára elérhető a vezetékes vagy mobiltelefonok hálózata. A műszaki haladás áldásainak az élvezete azonban ma legfőképpen csak a világ fejlettebb felén élők számára biztosított.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. dec. 8., link

Kistigrisek a Finn-öbölnél -- EU-titkárság az észt nemzeti könyvtárbanFEL

Cikk a baltikum fejlődéséről.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. dec. 6., link

Fordítóprogram - magyarosan magyarítFEL

Egész mondatokat angolról magyarra fordító, megértést támogató szoftver utómunkálatai folynak egy hazai műhelyben. A csatlakozással egy időben jelenik meg.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2003. dec. 6. link

Magyar zenebolt indul a netenFEL

Januárban indul az eMusic.hu. Amerikai mintára zenét vásárolhatunk számonként, várhatóan viszonylag olcsón az internetes oldalról. A technikát a Microsoft adta, a jogi háttér pedig a magyar lemezkiadókkal kötött jutalék-alapú szerződés, ám a külföldiekkel a Világgazdaság értesülése szerint a megállapodás késik. A vásárlók emelt díjas SMS és telefonhívás, bankkártya, és feltöltőkártya használatával fizethetnek majd a zenéért. A lemezpiacon a VG szerint 2000 óta folyamatosan tart a visszaesés: 2002-ig kétmillió darabbal 5,3 millióra csökkent a forgalom. Értékét tekintve pedig 16 százalékot veszített a tavaly 8 milliárd forintos piac.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. dec.8., link

Legjobb internetszolgáltató cím az AxelerónakFEL

A Budapest Business Journal olvasói által leadott szavazatok alapján az idei év legjobb internetszolgáltatója az Axelero lett. A hetilap olvasói tíz kategóriában választották meg az év vállalatát. A díjakat az angol nyelvű üzleti hetilap olvasóinak szavazati alapján ítélték oda a győzteseknek, amelyeket a BBJ Awards ceremónián vehették át a legjobb üzleti szolgáltatásokat nyújtó vállalatok - így az Axelero Internet - képviselői. Az olvasók a legjobb internetszolgáltató kategória mellett szavazhattak többek között a legjobb vállalati bankra, brókercégre, valamint 2003 legjobb piacra lépő cégére. Simó György, az Axelero vezérigazgatója a díj odaítélése kapcsán elmondta, hogy cége az elmúlt évekhez hasonlóan idén is dinamikus növekedésen ment keresztül. Az előfizetők számát tekintve ez a tavaly év végi adatokhoz képest várhatóan közel 40%-os növekedést, így az év végéig közel 215 ezres előfizetői tábort jelent. Az ADSL-hozzáférések száma az év eleji 16 ezerről december végére meg fogja haladni a 60 ezret.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. dec. 6, link

Magyar Online Hirdetési AdatbázisFEL

Hasznos és egyedülálló szolgáltatással jelent meg a hazai internetes reklámpiacon az Onlinemarketing.hu Kft.: a Magyar Online Hirdetési Adatbázissal (MOHA). A MOHA interneten keresztül elérhető adatbázis, mely tartalmazza a legtöbb hazai portál hirdetési adatait. A hazai piacon hiánypótló szolgáltatás új lehetőséget nyit a reklámügynökségek, a hazai portálok és az online marketing szakma egésze számára. A MOHA tartalmazza a magyar internetes portálok hirdetési árait és fontosabb adatait, melyek több különböző szempont szerinti kereséssel érhetőek el. Az adatbázisba történő bekerülés portálok számára ingyenes, annak használata előfizetéshez kötött. Jelenleg 133 hazai oldal hirdetési ára érhető el, de ez a szám hétről hétre nő. Az adatok kizárólag eredeti forrásból származnak, a portálok tudtával és hozzájárulásával kerülnek feldolgozásra, így azokat folyamatosan ellenőrzik és frissítik is. A MOHA az interneten a link szakmai portálon keresztül érhető el. A portálon ezen kívül szakmai híreket és egyéb szolgáltatásokat is találhatnak az érdeklődők.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. dec. 4., link

InformamediaFEL

Volt egyszer egy igen nívós hírforrás, az Europemedia.net, amit nagyon szerettünk, napról-napra olvastuk a híreit, és különösen a kelet-európai blokkját találtuk hasznosnak. Aztán egyszer csak nem jöttek többé az addig rendszeres hírlevelek, mígnem néhány hónapnyi hallgatás után meg nem jelent a színen az Informa Media Group, arról tudatva az egykori olvasókat, hogy megvásárolta a korábbi szolgáltatót (felhasználóival együtt, tesszük hozzá halkan). Céljai szerint az újjáélesztett oldal továbbra is jó minőségben szeretne foglalkozni az új média híreivel, a hagyományokhoz híven ingyen tájékoztatva az olvasókat. Ellátogattunk tehát az új oldalra, de olvasóinkra bízzuk annak megítélését, hogy sikerült-e az Informamedia.com-nak az előd nyomdokaiba lépni. link

Hírforrás:
2003. december 10.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél No.229., 2003. dec. 1.

Kennedy-gyilkosság - Warren-jelentésFEL

A gyilkosságokat kutató amerikai központ oldalán közzétették a Kennedy-gyilkosság kormányzati elemzését, a neves Warren-jelentést teljes terjedelmében. A 26 vaskos kötet (kb. 25 ezer oldal) így bárki számára lapozható és olvasható. (SP)

Régebbi hírforrás(ok): 2003. dec. 6. link

Megújuló Budapest PortálFEL

A MÁV INFORMATIKA Kft. - tárgyalásos közbeszerzési eljárás nyerteseként - megbízási szerződést írt alá a Budapest Főváros Önkormányzata Főpolgármesteri Hivatalának Főpolgármesteri Irodájával a Budapest Portál tartalomszolgáltatásának működtetésére és továbbfejlesztésére. A megbízás összege bruttó 161 millió forint, 3 év alatt. A szerződés szerint a társaságnak ki kell alakítania az új portál tartalmi koncepcióját, valamint felelős a portál működtetéséért, és az ehhez szükséges műszaki támogatás megvalósításáért. A Budapest portál tartalomstratégiája - a vele szemben támasztott legfontosabb kritériumoknak megfelelően - közszolgálati, közösségi és szolgáltató portál. A portál közszolgálati funkciójában szervezett keretek között juttatja el a polgárokhoz a Főpolgármesteri Hivatal hivatalos információit, az intézményrendszer szervezett adatvagyonát, és ezen túlmenően növekvő szerepet kell, hogy vállaljon az elektronikus ügyintézésben. Közösségi szerepében lehetővé teszi a kerületi önkormányzatok, média, civil szervezetek, kulturális, gazdasági szervezetek, sőt a lakosság felé az információszállítást, illetve a vélemények visszacsatolását is. Szolgáltatói minőségében tájékoztatja a polgárokat a főváros vonatkozásában hasznos információkról, segíti őket ügyes-bajos dolgaik intézésben - elsősorban a polgármesteri hivatalokban és az okmányirodában történő ügyintézést támogatva, de linkek segítségével elérhetővé válnak a közszolgáltatók oldalai is.

Hírforrás:
2003. december 10.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): 2003. dec. 3., linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról