Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2003/46., 12. 17.

Friss adatok a német gyerekek információs műveltségéről
Emberi tényező az orvostudományi információ keresésében -- nyilvános védés
Ajurvéda-könyvtárat avattak fel Budapesten
Ottlik-könyvtár nyílt Kolozsváron
Megtalálták az ellopott könyveket
A New York Times idén is kiosztotta a legjobb könyvtárosoknak járó elismeréseket
Tanulmány a digitális tartalmak üzleti modelljeiről
Díjnyertes tartalmak -- sajnos nem könyvtárból
Van-e magyar tartalom az interneten?
Üzlet, IT, könyvtár - informatikaszervezés
Az információs társadalomtól a tudástársadalmakig
'Tanuló könyvtár' az Inteltől
Nem sikerült elterjeszteni az digitális aláírást
Nem innovatívak a szolgáltató cégek (Menedzsmentfórum)
Eljárás indul kilenc EU-tagállam ellen a digitális hálózatok adatvédelmi hiányosságai miatt
TV kontra PC: a nevető harmadik?
Szélessávú internet négyszáz kistelepülésnek
A gödöllői városi könyvtárról...
Közzétett borzalom
Fénymásolt könyvtár és nyitott műterem a belvárosban
Elektronikus hátsó utas a járművezetés biztonságáért
Szivárványhártya-, ujjlenyomat- és arcfelismerés a személyazonosításban
Ifjúsági Vállalkozási Központ
Hatszáz oldal a magyar közoktatásról
Új Volán-menetrend


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Friss adatok a német gyerekek információs műveltségérőlFEL

2003-ban a 6-13 éves német gyerekek 70%-a használt már számítógépet. Az internethasználat körükben egy év alatt 53-ról 60%-ra emelkedett (ezen belül a fiúknál mért emelkedés 5, míg a kislányoknál 10%-kal nőtt). A legmeglepőbb, hogy ma már a lányok megelőzik a fiúkat (62% kontra 58%). A heti gyakoriságú számítógép-használat válfajai közt most is a játék vezet, de az iskolai-tanulmányi célzatú géphasználat is eléri az 50%-ot. Az internetes szörfölésre leggyakrabban a szülő(k) társaságában kerül sor. A legkedveltebb szabadidős elfoglaltságok sorát most is a társakkal való találkozás (46%) és a szabadban megvalósuló játék vezeti, azaz a médiahasználat csak ezek után következik (a tévézés 34%-kal a harmadik helyre került, egyébként 5%-ot veszítve egy év alatt). (ref.: SP) - F: dec. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Emberi tényező az orvostudományi információ keresésében -- nyilvános védésFEL

Dr. Vasas Lívia PhD-értekezésének -- Az emberi tényező szerepének vizsgálata az orvostudományi információkeresés gyakorlatában -- nyilvános védésére december 17-én kerül sor az ELTE BTK Alagsori Tanácstermében (Bp. VIII. Múzeum krt. 4/D épület). Opponensek: Dr. Horváth Péter és Dr. Marton János.


Ajurvéda-könyvtárat avattak fel BudapestenFEL

A gyógyítás indiai tudománya - az ajurvéda - mintegy ötezer éves múltra tekint vissza, s immár Magyarországon is akadnak követői, sőt művelői. Az ő igényeik kielégítését szolgálja az a szakkönyvtár, amelyet a múlt héten avatott fel Budapesten Manbir Szingh indiai nagykövet. A könyvtár 250 kötetét Riesz István, a Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány vezetője mutatta be a vendégeknek. Elmondta, hogy az ősi módszereket és gyógyszereket ismertető könyvektől a modern kor humán- és állatorvosainak képzését segítő művekig terjed az immár hazánkban is hozzáférhetővé vált forrásmunkák skálája. A házigazda külön örömmel szólt arról, hogy a gyűjteményben magyar szerzők írásai is megtalálhatók.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ottlik-könyvtár nyílt KolozsváronFEL

Ottlik Géza hagyatékából származó könyvtár és tanulmányi terem nyílt hétfőn Kolozsváron a Babes-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE). A több mint kétezer kötetes könyvtár és a többrendeltetésű tanulmányi terem segíti majd az oktatást, létrehozása megtisztelő a bölcsészkar számára - mondta a résztvevők előtt Stefan Oltean, a filológia kar dékánja. - F: dec. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megtalálták az ellopott könyveketFEL

25 év után Dániában sikeresen megtalálták az annak idején a koppenhágai Dán Királyi Könyvtárból ellopott 1600 darab könyvet, térképet és dokumentumot. A lopással gyanúsított négy személyt a rendőrség őrizetbe vette. A több millió dollár értékű lopássorozat az 1960-as évek végén indult, s egészen 1978-ig tartott. Ezalatt az idő alatt a könyvtárból többek között olyan értékes és ritka dokumentumok is eltűntek, mint Immanuel Kant, John Milton vagy Luther Márton eredeti nyomtatású írásai. (KE) - F: dec. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

A New York Times idén is kiosztotta a legjobb könyvtárosoknak járó elismeréseketFEL

December 10-én tette közzé a New York Times annak a 27 könyvtárosnak a nevét, akik 2003-ban elnyerték a legjobb könyvtárosoknak járó díjakat. A harmadik alkalommal megrendezett versenyen már nemcsak a New York City-ben, hanem további államokban dolgozó könyvtárosok mérettettek meg. Így idén a nyertesek az USA 14 államából kerültek ki. A közel 2000 jelöltből kiválasztott nyerteseket december 16-án jutalmazták meg, az emlékplakett mellett 2500$-t kaptak fejenként. (KE)

Régebbi hírforrás(ok): link

Tanulmány a digitális tartalmak üzleti modelljeirőlFEL

A Kanadai Örökségvédelmi Hivatal munkatársai (Gerry Wall és társai) tanulmányukban a kulturális tartalmak digitalizálását vizsgálták a költség-haszon elemzés módszerével. A tartalom-digitalizálás egyebek mellett megköveteli a hatékonyabb közép- és hosszútávú tervezést, szerzői jogi szakértők alkalmazását, valamint a közönség igényeinek alaposabb, pontosabb felmérését. A tanulmány szövege megtalálható az interneten. ([Inforras]) Bővebb információ: link

Régebbi hírforrás(ok): KultúrPont Hírlevél, dec. 15.

Díjnyertes tartalmak -- sajnos nem könyvtárbólFEL

Az eFesztiválon második éve díjazzák a versenyre jelentkező tartalmakat: CR-ROM-okat és portálokat. Noha a könyvtárügy stratégiájának központi eleme a kulturális örökség megőrzése és reprezentálása, a döntőbe jutottak között nem szerepel könyvtárban vagy könyvtárral együttműködésben készült alkotás. A bemutató CD-re is felkerült alkotások kategóriák szerint:
- A magyar kulturális örökség digitális megőrzése: Ezer év 100 templom, Szőlő- és bortermelés Magyarországon,
- eLearning: Profi Töri: Az ókori kelet, Boncasztalon az egér, Konduktív pedagógia, Flóra és fauna -- múzeumi érintőképernyős játékok, Múlt-kor történelmi portál
- Mindennapjaink az információs társadalomban: link link link MINők -- link Eszem-Iszom Magazin -- link Elvira - Intelligens belföldi menetrend -- link
- iDemokrácia: link
- Mobil multimédia: link ZsebWeb Klub -- wap.pgsm.hu, Wap Internet Online Áruház -- wap.officedepot.hu, Jojatek.hu mobiltelefonos játékai. (MG)


Van-e magyar tartalom az interneten?FEL

A DAT 2003 konferencián többször elhangzott e kérdés -- kétkedést és cáfolatot egyaránt kiváltva. E sorok írója szerint mindkét félnél van igazság. Ugyanis a tapasztalt kereső sokmindent megtalál az interneten, sokszor még akkor is, ha az adat- vagy információgazdák explicit módon nem is kívánták azt közzétenni. (A pontosság kedvéért érdemes megjegyezni, hogy a leghasznosabb információ a legtöbbször személyes beszélgetés során szerezhető meg.) Ám a keresők túlnyomó többsége nem szakember! És nagyon gyakori hogy a meglévő internetes tartalom körülményesen érhető el, illetve az adott honlapon is igen körülményes a navigálás, a felhasználó számára logikátlan az OPAC keresése. A könyvtáros szekcióban mutatott megyei könyvtári honlapon is nehézkes volt a belső navigálás, a hasznos tartalmakra mutató linkek messze nem a 600x800 pixeles felső hányadban voltak. De vannak jó példák is e kategóriában. Meglepő azonban, hogy a hazai könyvtárak honlapjain az olvasói szempontból legfontosabb OPAC mennyire visszafogottan helyezkedik el. A főbb információszolgáltatók és a nevesebb külföldi könyvtárak igyekeznek katalógusukat a legnagyobb figyelmet vonzó helyre tenni. (MG)


Üzlet, IT, könyvtár - informatikaszervezésFEL

A gyakorlatban már kipróbált, s az adott területen a legjobbnak bizonyult megoldások gyűjteménye alapján alakíthatják IT folyamataikat az ITIL-t alkalmazó cégek.Sok vállalat ütközik bele az információtechnológiai folyamatok menedzselésének gondjaiba. Az üzleti folyamatok és az IT-háttér integrálása ugyanis sokszor nehézséget okoz, arról nem is beszélve, hogy gyakran bonyolult feladat felbecsülni, mennyiben járult hozzá egy informatikai projekt a vállalat eredményéhez. Az information technology infrastructure library (ITIL) egy olyan módszertan, amely éppen e fenti kérdéseket próbálja megválaszolni. Az eredetileg a Central Computing and Telecommunications Agency által az 1980-as években kifejlesztett megoldás néhány évvel később már világszerte elfogadott szabvánnyá vált az IT szolgáltatások terén. Ajánlások több kötetben "Az ITIL olyan keretrendszer, amely az informatikai infrastruktúra hatékony menedzselését biztosító folyamatokra tesz javaslatokat" - foglalja össze a módszertan lényegét Csala Zsolt, a Grepton Rt. üzleti tanácsadás üzletágának vezetője. Ezek a javaslatok tulajdonképpen számos vállalat és intézmény felmérése alapján azonosított úgynevezett legjobb gyakorlatok (best practices). Eredete szerint brit kormányzati körökből származik, ezáltal gyártóktól, technológiától, iparágaktól független ajánlásokat tartalmaz, mára ez vált az informatikai szolgáltatások menedzsmentjének alapjává.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az információs társadalomtól a tudástársadalmakigFEL

A technológiai megoldások önmagukban nem elégségesek ahhoz, hogy áthidalják a digitális szakadékot. Az UNESCO szerint az információs forradalomban rejlő lehetőségek legmesszebbmenő kihasználása érdekében az ezzel összefüggő társadalmi, politikai és kulturális szempontokat is előtérbe kell helyezni. Az új információs és kommunikációs technológiák (IKT) az elmúlt évtized során egy olyan békés forradalmat robbantottak ki, amely különösen a felsőoktatás és az információ-hozzáférés terén érezteti hatását. Adott a lehetőség arra, hogy az IKT teret adjon a kifejezés szabadságának, előmozdítsa a kulturális sokszínűséget, elősegítse a kormányzást, és nem utolsósorban felvegye a harcot a szegénységgel.Mindezekkel azonban nagyon óvatosnak kell lenni, ahogy arra a Genfben a napokban sorra kerülő, a tudásszakadék problémáira megoldásokat keresni hivatott Nemzetközi Információs Társadalom Csúcstalálkozó (WSIS) is felhívja a figyelmet. link

Régebbi hírforrás(ok): link

'Tanuló könyvtár' az InteltőlFEL

Az Intel kutatói szerint a számítógépek munka közben is tanulhatnak. Ezt alátámasztandó a vezető chip-gyártó kutatási részlege bejelentette, az érdeklődők számára szabadon elérhető a weben az az ún. Nyílt Forrású Gépi Tanuló Könyvtár (Open Source Machine Learning Library) elnevezésű szoftvercsomag, amelynek segítségével a számítógépek "tanulhatnak" a különböző tapasztalatokból.A Bayes angol matematikus nevéhez fűződő matematikai elvekre épülő programgyűjtemény (könyvtár) révén a korábbi tevékenységek elemzése alapján számításokat végző komputer képes lehet előre megjósolni a felhasználó magatartását vagy más történéseket.A könyvtár a számítógépeket és robotokat tervező szakemberek számára is hasznos eszköztárként szolgálhat. A kutatás célja a cég által gyártott processzorok felhasználásának forradalmasítása, illetőleg végső soron a chip-eladás felfuttatása.Az Intel szerint a gépi tanuló könyvtár révén hatékonyabbá válhat a fogyasztók és cégek számítógép-használata, illetve az egyes ipari alkalmazások esetében az adott környezet igényeihez igazodva tanulásra képes eszközök állnak majd rendelkezésre.

Régebbi hírforrás(ok): dec. 11. link

Nem sikerült elterjeszteni az digitális aláírástFEL

A gyakorlati alkalmazás hiányának oka azonban nemcsak a szabályozási környezetben keresendő, főként gazdasági, pénzügyi indoka van. A megfelelő piac kialakulását nehezítette, hogy sem a közszféra, sem a gazdasági szereplők nem generáltak olyan keresletet, amely aktivizálta volna a piaci folyamatokat. További gondot okoz az elektronikus aláírást igénylő és elfogadó közigazgatási és üzleti alkalmazások hiánya mellett a potenciális igénybevevők részéről megnyilvánuló bizalmatlanság. E problémák megoldására tesz javaslatot, illetve a feladatok megvalósításának módját és részleteit tárgyalja az informatikai tárca által nyilvánosságra hozott Magyar Információs Társadalom stratégia elektronikus aláírás részstratégiája, amely kulcsszerepet tulajdonít a közszféra szerepvállalásának. A fenti folyamatok alapján várhatóan olyan konjunkturális fejlődés alakul ki, amely jelentősen megnöveli az elektronikus aláírást felhasználók számát, és változást indít el a felhasználók összetételében is.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nem innovatívak a szolgáltató cégek (Menedzsmentfórum)FEL

Az innovatív vállalkozások részesedése Magyarországon a vegyiparban a legmagasabb, amely a feldolgozóipar 28,8 százalékos átlagos arányának több mint kétszerese - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A KSH elemzésének megállapítása szerint a szolgáltatási szektorban lényegesen kedvezőtlenebb volt a kép. Az innovatív vállalkozások részesedése itt nem érte el a 12 százalékot. Különösen alacsony az innovatívak aránya a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatokban. Feltehetően ez abból is adódhat, hogy míg a feldolgozóipar területén pontosan definiálható az innováció, a szolgáltatási szektorban nehezebben határozható meg - áll a közleményben.

Régebbi hírforrás(ok): link

Eljárás indul kilenc EU-tagállam ellen a digitális hálózatok adatvédelmi hiányosságai miattFEL

Az Európai Bizottság az elektronikus kommunikáció adatvédelmi direktívájának (DPEC) bevezetési határidejének október 31-es lejártával eljárást indított Belgium, Németország, Görögország, Franciaország, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Finnország, és Svédország ellen.

Régebbi hírforrás(ok): link

TV kontra PC: a nevető harmadik?FEL

Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a szélessávú hozzáférések bővülésével az új, nagyobb felbontást biztosító szabványok, és az ezt megjeleníteni képes LCD TV-k megjelenésével előbb-utóbb eltűnik a technikailag ma már kőkorszakinak számító hagyományos televíziózás. A korábban minden más médiát maga alá gyúró, újságokat, mozikat megtizedelő TV helyére egy új, kibővült digitális televíziós rendszer, vagy egy valóban multimédiás PC tűnt a legesélyesebb versenyzőnek, ám a jelek szerint könnyen egy nem várt harmadik lehet a befutó, a következő generációs játékkonzol.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szélessávú internet négyszáz kistelepülésnekFEL

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 600-ról 900 millió forintra emelte annak a pályázatnak a keretösszegét, amellyel szélessávú internetszolgáltatás beindítását támogatják az ország elmaradott helyzetben levő településein. A tárca csütörtökön tette közzé a nyertesek listáját.

Régebbi hírforrás(ok): link

A gödöllői városi könyvtárról...FEL

A múlt év a gödöllőiek által kezdetben idegenkedve fogadott modern városi könyvtár és információs központ sikersorozatát hozta. A címzett állami támogatást élvező építkezés tervezői, Kálmán Ernő és Major György elnyerték Pest megye építészeti nívódíját, míg a téka a 2002 akadálymentes épülete címet nyerte el a Belügyminisztérium pályázatán. A beruházó város néhány hete kiérdemelte a kulturális tárca Könyvtárpártoló önkormányzat díját.

Régebbi hírforrás(ok): link

Közzétett borzalomFEL

Elsőre úgy tűnik, mintha szokványos archívumban vagy levéltárban nézelődnék. Szürke, sínen guruló szekrények, címkézett fiókok. Akkor kerítenek furcsa érzések hatalmukba, amikor a tematikát ismertető papírlapokat olvasom: hidegháborús bűncselekmények, népirtások, eltűntek nevei, boszniai tömegsírok lajstroma... A Közép-Európai Egyetem (Central European University), közismerten CEU budapesti intézetének archívuma a napokban "lépett a nyilvánosság elé". A Nyílt Társadalom Archívuma - mely egyben nemzetközi levéltár, dokumentációs és kutatóközpont - egyedülálló gyűjteménnyel rendelkezik. Alapja a Szabad Európa Rádió (SZER) kutatóintézetének dokumentációs anyaga, de fellelhetők egyéb, az emberi jogokkal, illetve a genocídiumokkal kapcsolatos kollekciók is. - F: dec. 12.

Hírforrás:
2003. december 17.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Fénymásolt könyvtár és nyitott műterem a belvárosbanFEL

A Dinamó december 10. és január 7. között ad helyet a HINTSnek. A volt garázs egyszerre lesz műhely kiállítótér, könyvtár, kávézó és utcai események bázisa, Budapesten, a Tűzoltó u. 22-ben. Az egy hónap során performance-okra, előadásokra, könnyed közösségi rendezvényekre kerül sor, emellett lehetőség lesz a csoport tagjainak és más fiatal alkotók munkájának megismerésére, a Fénymásolt Könyvtár használatára. - F: dec. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Elektronikus hátsó utas a járművezetés biztonságáértFEL

A német BMW-gyár mérnökei olyan elektronikus berendezést fejlesztenek ki, amely azt hivatott felügyelni, hogy a járművezető figyelme valóban az útra, a vezetésre irányuljon. A rendszert annak megakadályozására tervezik, hogy a gépkocsikban található eszközök (pl. mobiltelefon, CD-játszó, műholdas navigációs rendszer) eltereljék a vezető figyelmét.Az elektronikus hátsó utas különféle érzékelői folyamatosan figyelik az utat, a forgalmat, a vezetés egyéb körülményeit, valamint a vezető mozdulatait, a rendszer pedig akkor jelez, ha a helyzet túlságosan veszélyes ahhoz, hogy a járművezető a vezetésen kívül mással is foglalkozzon. A telefonhívásokat a hangpostára irányítja át, a beérkező e-maileket elrejti, a navigációs vezérlőberendezések és az autórádió gombjait pedig zárja. - F: dec. 11

Régebbi hírforrás(ok): link

Szivárványhártya-, ujjlenyomat- és arcfelismerés a személyazonosításbanFEL

Szivárványhártya-, ujjlenyomat- és arcfelismerő eszközt tesztelnek az Egyesült Királyság személyi igazolvány ügyekkel foglalkozó hivatala által végzett, féléves biometrikus technológiai kísérlet keretében az új személyiazonosító-kártyák valószínűsíthetően kötelező bevezetése előtt.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ifjúsági Vállalkozási KözpontFEL

A BIVÁK Magyarország és Közép-Európa első olyan vállalkozási központja és inkubátorháza, amely 18-30 éves vállalkozók képzését és támogatását tűzte ki célul.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hatszáz oldal a magyar közoktatásrólFEL

Három év elteltével ismét átfogó jelentést tett közzé a magyar közoktatás helyzetéről az Országos Közoktatási Intézet. A vaskos kötet teljes tartalmát le lehet tölteni a világhálóról.

Régebbi hírforrás(ok): link

Új Volán-menetrendFEL

Az utasok igényeihez és a vasúti menetrendhez igazították a távolsági buszok új menetrendjét, mely vasárnap lépett életbe. A Volán-társaságok jövőre 7,3 százalékos tarifaemelést is szükségesnek tartanak, ám az ügyben még nem született döntés.
-- Emlékeztetésképpen a két legfontosabb hazai menetrendportál URL-je: buszok link és vonatok: link . Sajnos egyik sem a használók álma. Használhatóság szempontjából néhány más példa: link link link (MG)

Hírforrás:
2003. december 17.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról