Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2019/4., jan. 23.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

A vezetők által végzett mérgezés hatásmechanizmusa - könyvtárban is
* * * A hírszerző csapatban ott a könyvtáros helye. Az oknyomozókéban is? * * *
Nézz bennünket máshogyan - Közkönyvtári marketing-kampány Milwaukee-ból (olvasóink szavazatára)
Megkérdeztük: Mi a készülő könyvtári stratégia minőségének feltétele?
Fenntartja a szakmai depressziót, ha a közös stratégiát nem közösen alakítjuk ki
Scopus és SciVal nélkül...
Az Open Access nem ingyen kánaán
Könyvtári kuckó, OBA-módra
425 ezer hardcore gamer (kemény számítógép-játékos) - hogyan lehetnek könyvtári célcsoport?
Mennyibe kerülnek a holland könyvtárosok?
Mielőtt elítélnél egy generációt, hallgasd meg az ő véleményüket is!
A polgármester agitált a Vörösmarty Mihály Könyvtár mellett
Használó-kezdeményezte kölcsönzéssel és nyomtatással csökkentik a porosodó állományt
Ellenőrizték a könyvtári szabadulószobát
Akadémiai intézeti könyvtárak - szintén projektalapon?

Analógiák

Hálózatok - hogyan segíthetik a könyvtárosok gondolkodását?

Kisszínes

A példa (nem) ragadós - remény, autokratikus könyvtárvezetők esetén
Kiskönyvtár a játszótérben
Aki a Harry Potteren nőtt fel, jobb fej felnőtté vált
Korhűségre törekvő rendezvények - akár könyvtárba is

Praktikus

LastPass Password Manager
Tide - alkalmazás, mely kellemes hangokkal nyugtat

Információforrások

Digitalizált családi emlékek: erdélyi Fortepan született
Kelet fényei - szemellenző-nyitogató
Segítség online zaklatás ellen - könyvtáron belüli plakátra is javasolt
Pew Research Center - magyar adatokhoz is
Fűtési javaslatok - takarékosság könyvtárnak és használóknak


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

A vezetők által végzett mérgezés hatásmechanizmusa - könyvtárban isFEL

Egy szervezet előmenetele 80%-ban a vezető képességén múlik. Gyakran láthatjuk, hogy a vezető képes durva eszközökkel rövid távon sikereket elérni, ám közben bedarálja munkatársait. Az így lecsökkentett hatékonyságot külső pénzinjekciókkal ellensúlyozza (ha tud forrást szerezni). Az ilyen vezető felemelkedése frusztrált, magában kevéssé, viszont az erős kézben annál jobban bízó közösségekben gyakori. A jelenség megfigyelhető szervezeti, szakmai vagy annál is magasabb szinten is. Magam közkönyvtárban találkoztam mérgező vezetővel, aki - ha netán kérdés merült fel elképzeléseivel kapcsolatban - a kételyeket kiváltó szövegét, feltehetőek elégtelen szakmai érvek miatt mégegyszer elmondta, de már jóval hangosabban. Ilyen ihletéséből született meg a Hogyan keserítsük meg beosztottaink életét link c. cikk fordítása :-) Egy tavalyi TED-előadás rámutat a főnöki mérgezés stratégiai romboló mechanizmusára és tüneteire. Ha pl. olyat látunk, hogy egy könyvtár munkatársai nem mernek önálló véleményt mondani, csak hallgatóznak a közösségi fórumokon, tartósan alacsony szintű a kreativitásuk, okkal merülhet fel, hogy felettesük folyamatosan mérgezi őket. (MG)
- Mit akarnak legjobban az emberek a vezetőiktől? A világ minden pontjáról több mint 20.000 munkavállaló adatából azt láttuk, hogy a válasz egyszerű: tiszteletet. A tiszteletteljes bánásmódot fontosabb tartották az elismerésnél, a megbecsülésnél, a hasznos visszajelzéseknél, sőt a tanulási lehetőségeknél is. Akik megtisztelve érzik magukat, 56%-ban egészségesebbek, 92%-ban jobban koncentrálnak, 1,1x nagyobb valószínűséggel maradnak a szervezetben, és sokkal - 55%-kal - elkötelezettebbek. - A tiszteletlenség vagy gorombaság sokféle magatartást foglal magába: mások kigúnyolása, becsmérlése, maró élcelődés, sértő viccek, mobilozás értekezleteken.
Felmérés kimutatta, hogy a modortalanság gyengíti az emberek motiváltságát: 66 százalékuk kisebb erőbedobással dolgozott, 80 százalékuk arra fecsérelte idejét, hogy a történteken rágódott, és 12 százalékuk otthagyta munkahelyét. [S nemcsak a közvetlen érintettre, hanem a szem és fültanúkra - praktikusan a szervezet egészére - hatással van.]
Vizsgálatokat végeztünk, amelyekben öt résztvevő tanúja volt, hogy a kísérletvezető gorombán viselkedett valakivel, aki késve érkezett. A kísérletvezető ezt mondta: "Mi van magával? Elkésett, maga felelőtlen! Nézzen már magára! Hogy képzeli, hogy így megtarthatja az állását?" Egy másik vizsgálatban, egy kis csoportban azt néztük, milyen hatása van, ha egy csoporttag sérti meg egyik társát. Nagyon érdekes, amit tapasztaltunk, mert a tanúk teljesítménye is csökkent, és nemcsak kis mértékben, hanem elég jelentősen. [25%-ban okozott gyengébb teljesítményt és 45%-ban csökkentette az ötletek számát.] A modortalanság pusztító. Ragályos, és már akkor is hordozói leszünk, ha csak jelen vagyunk. És nemcsak a munkahelyeket érinti. [Folyt. köv. - Az előadás folytatásában rámutat a helyes magatartásra is.]

Régebbi hírforrás(ok): Hogyan keserítsük meg beosztottaink életét? - Rövid útmutató a demotivációhoz link

* * * A hírszerző csapatban ott a könyvtáros helye. Az oknyomozókéban is? * * *FEL

A hírszerzők szívesen dolgoznak együtt könyvtárossal link . Nov. 23-én kiderül, hogy a legjobb oknyomozók is hasonlóan gondolkodnak-e :-)
- Milyen nyílt adatbázisokban lelhetsz izgalmas összefüggésekre?
- Hogyan teremts kapcsolatot emberi információforrásaiddal, s hogyan tartsd fenn velük a bizalmi kapcsolatot?
- Hogyan rendezd begyűjtött adataidat?
"Oknyomozás workshop - Humán- és adatforrások" a címe a Magyar Információbrókerek Egyesülete link
és a Direkt36 link közös programjának. A MIBE rendezvényein a térítéses információt nyújtó szakemberek és a téma iránt érdeklődők megismerhetik a rokon területek tevékenységét, módszereit,
lehetőségeit, és szakértőikkel kapcsolatba kerülve együtt is működhetnek velük.
Előadók: Pethő András (a Minőségi Újságírás Díj háromszoros tulajdonosa) és Zöldi Blanka újságíró, a Direkt36 munkatársai.
Időpont és helyszín: 2019. febr. 1., péntek; ELTE Egyetemi Könyvtár, Budapest, Ferenciek tere 6.
- Részvételi szándékodat jan. 25-ig itt jelezd: link
- Letölthető meghívó: link
- Hasznos olvasmányok a felkészüléshez: link

Hírforrás: Magyar Információbrókerek Egyesülete
2019. január 23.  • Továbbküldöm a hírt

Nézz bennünket máshogyan - Közkönyvtári marketing-kampány Milwaukee-ból (olvasóink szavazatára)FEL

A Milwaukee-i kampány az elérhető digitális szolgáltatásokat mutatja be. A könyvtár legyen legyen a nem könyvtárlátogató tizenéveseknek is. Mutassa meg nekik, hogy számukra is vannak hasznos szolgáltatások. Letölthető könyvek, filmek, zenék és más beszállítók.
Ennek szemléltetésére a könyvtár ismert internetes cégek logóit - például Amazon, YouTube, Netflix, Spotify - helyettesíti a "library" (könyvtár) szóval. A marketingesek szerint ez a szokatlan ötlet felhívhatja a figyelmet. Olyan üzenetet közvetít, amit ők is ismernek. Meg akarnak küzdeni a könyvtárakról berögzült nézetekkel. Több az ingyenes Wi-Fi-nél és a nyilvános számítógépeknél is.
Ugyan felmerülhetnek szerzői jogi problémák, de a paródiák kivételt képeznek. A könyvtár szó behelyettesítése pedig ebbe a kategóriába tartozhat. A paródiának jól felismerhetőnek, de egyben megkülönböztethetőnek kell lenni az eredeti műtől. Kifejeznie, hogy ez csak szatíra, humor, vicc vagy szórakoztatás.
Az intézmény 2017 tavasza óta dolgozik az ötleten. A kampány 2018 szeptemberében indult. A hirdetéseket városszerte váratlan helyekre teszik ki. Pl. a könyvtárhoz közeli épületek mellékhelyiségébe, könyvtárhoz vezető tömegközlekedési eszközökre.
A reklámokban a könyvtár a konkrét termékneveket direkt kerüli. Nem kifejezetten forrásokra akarják felhívni a figyelmet, fő a szemléletváltás. Például a Netflix-szerű logó azt üzeni: "Több ezer filmünk van. De a mieink mind ingyenesek. Egy könyvtári kártya a belépőd a végtelen információhoz és szórakozáshoz."
2018 októberére az adatbázis-használat egy év alatt 57%-ot ugrott. Az ebook kölcsönzés 50%-ot, a könyvletöltés 26%-ot, más digitális letöltések 18%-ot. Az új regisztrálók száma 53%-kal több, a megújítók száma pedig 12%-kal. Most már négy Milwaukee-i lakosból háromnak van könyvtári kártyája. Nem csak a távoli hozzáférés, hanem az események résztvevőszáma is nőtt. (ref.: Habók Lilla)


Megkérdeztük: Mi a készülő könyvtári stratégia minőségének feltétele?FEL

Könyvtári stratégia készül, de a szakma nagyobbik hányada nem tud róla. Ezért kértük kiegészíteni a következő mondatot: "A készülő könyvtári stratégia minőségének feltétele, hogy..." A kapott nem reprezentatív válaszok:
1 - a legbennfentesebb személyek készítsék
2 - a készítők tájékoztassák a szakmát, hogyan állnak a munkával
18 - a legszélesebb szakmai, illetve szakmán túli közösségek folyamatos, nyilvános bevonása.
3 - a szakma képviselői legyenek bevonva.
Az adatok alapján a válaszadók pontosan háromnegyede szerint a lehető legszélesebb körű bevonásra van szükség a könyvtárszakmai stratégia készítésében. Indirekt módon: nem elégséges a legbennfentesebbek képességei a stratégiakészítésre. A vonatkozó diagramot ld.: link .


Fenntartja a szakmai depressziót, ha a közös stratégiát nem közösen alakítjuk kiFEL

Dédelgetett szakmai neurózisaink link - mivel folyamatosan rombolnak -, nem biztos, hogy fenntartásra érdemesek. Van lehetőség a változásra is, nevezetesen:
1. vegyük át az irányítást saját hatáskörünkön belül
2. alakítsunk közösséget a hasonló célokért elkötelezettekkel. Johann Hari link ezt a követhetőképpen fogalmazza meg... (MG)
- 2011-ben 142 országban végzett felmérést a Gallup arról, hogy az emberek mennyire elkötelezettek a munkájuk iránt. 63 százalék mondta azt, hogy nem elkötelezett, de úgy-ahogy eltölti a munkanapjait, 24 százalék válasza volt az, hogy kifejezetten utálja a munkáját, és mindössze 13 százalék azt, hogy lelkesen dolgozik. Vagyis, az első két kategóriát összeadva az emberek 87 százaléka nem szereti azt, amit csinál napjai jelentős részében. Csoda, ha nem érzik jól magukat a bőrükben?
Azt is megfigyelték, hogy a hierarchia alapján milyen típusú pozícióhoz tartozik a legnagyobb valószínűséggel depresszió. Ez egyrészt az alacsony státuszúakra volt igaz, másrészt azokra, akik valamiért fenyegetve érezték a saját helyüket, legyenek bármilyen státuszban. De a leginkább azzal kapcsolódott össze a depresszió, ha valaki úgy érezte, nincs semmilyen érdemi irányítás a kezében, és valójában nem más, csak egy behelyettesíthető csavar a gépezetben.
... mit érnek azzal a mentális betegségektől szenvedő emberek, ha azt javasolják nekik, hogy az egész világot meg kellene változtatni, miközben ezt nyilván nem tudják megtenni. Hari erre azt mondja, hogy egyrészt a saját mozgásterén belül persze mindenki tegyen meg, amit tud, de végső soron az egyéni helyzetek javítására a legjobb módszer, ha az egyének összeállnak, és társadalmi változást érnek el - mert a probléma sem egyéni valójában.


Scopus és SciVal nélkül...FEL

Az Elsevier-szolgáltatások jan. 11-ével való leállásáról a múlt héten írtunk link . A leállás három szolgáltatást érint:
- a teljes szövegeket tartalmazó ScienceDirect-et
- a bibliometriai és absztrakt-szolgáltató Scopust és a
- Scopus-adatokra épülő SciVal tudománymenedzsment döntéseket támogató rendszert.
Érdemes tudni, hogy a világ négy nagy egyetemirangsor-szolgáltatásai mind a Scopus adataira épülnek. Ha aktuális érdekekre épülő, vagy kény és kedv-alapú döntések helyett megalapozott, harmadik fél által készített, azaz független adatokon nyugvó döntéseket szeretnénk hozni a tudomány és innováció területén, akkor szükség van a SciVal-ra, vagy annak megfelelő alkalmazásra. (MG)
- Demeter Márton: ... Hazai körökben pedig az EISZ és az intézmény érveléseit kritikátlanul átvevő megszólalók elsiklanak a tény mellett, hogy az OA-mozgalmat zászlajára tűző retorika egyébként is legfeljebb a ScienceDirect esetében érvényes az Elsevier-vitában. A Scopusra, illetve a SciValra, amely platformok természetesen mind Németországból, mind az Egyesül Államokból továbbra is elérhetők, már nem alkalmazhatók. Végül, a magyar "megoldást" nem pusztán azért tartom meggondolatlannak, mert mindhárom szolgáltatásról egységesen levált, hanem azért is, mert, a nyugati lázadók példájától ugyancsak eltérően, nem hagyott helyet a minimális szolgáltatás fenntartásának. Így most azok sem érhetik el a szolgáltatást, akiknek épp futó projektjeik okán ez nélkülözhetetlen lenne.

Régebbi hírforrás(ok): Lekapcsolt Elsevier-szolgáltatások - hogyan hathat a szakkönyvtárosok megítélésére? link

Az Open Access nem ingyen kánaánFEL

Régóta várok egy olyan anyagra, amely az Open Access előnyeit és hátrányait egyaránt bemutatja. Ugyanis nem tűnnek hitelesnek az előnyökre összpontosító, piacgazdaságban bűnbakokra mutató, hárító közlések. (MG)
- A szélesebb közönség, teljesen természetes módon, szívesen támogat olyan szimpatikus, ám némiképp leegyszerűsített narratívákat, miszerint a csúnya kapitalista Elsevier elszedi a pénzt, míg a jóságos OA, Ludas Matyi módjára tanítja móresre döbrögi uraságot. Csakhogy az akadémiai egyenlőtlenségeket sokkal nagyobb arányban okozza a nemzetközi kutatási pénzek egyenlőtlen és torz elosztása, vagy az elit diplomák felülértékelése, amivel együtt jár az elit intézmények, vagyis a nemzetközi elit, mint társadalmi osztály kiemelkedése.
Hasonlóképpen sokat nyom a latban a szerkesztőbizottságok torz összetétele és a humánerőforrás menedzsment globális, déllel szembeni kolonizációs gyakorlata. Nem szólva arról, hogy az úgynevezett Máté effektusnak megfelelően a szakfolyóiratok elfogultak az elit egyetemről érkező cikkek iránt.
Az OA-mozgalom, miközben alapelve nagyon dicséretes, nem hozza el a "minden ingyen van" aranykorát, ellenben sok szempontból tovább növeli a meglévő globális hegemón viszonyokat: a PLOS típusú arany modellt követő lapoknál a cikkek után fizetendő díjakat csak a leggazdagabb országok kutatói tudják megengedni maguknak. A gyémánt OA-folyóiratok alapítását pedig szintén csak vagy a gazdag nyugati egyetemek, vagy a hozzám hasonló "holdkórosok" szorgalmazzák.

Régebbi hírforrás(ok): Lekapcsolt Elsevier-szolgáltatások - hogyan hathat a szakkönyvtárosok megítélésére? link Parazita folyóiratok - ezek az ismertetőjegyeik link

Könyvtári kuckó, OBA-módraFEL

Az amszterdami közkönyvtár - OBA link - épületének 10 évvel ezelőtti nyitásakor is megvoltak már azok a talán tengeralattjáró-kabinokra emlékeztető kuckók, melyeket leginkább fiatalok használnak tanulásra, beszélgetésre. A beül viszonylag durva kiképzésű, üvegszálasnak látszó szürke kabinok - fotókat ld.: link - szinte mindig tele vannak. Az utóbbi időben néhány szinttel lejjebb hozták őket, a nagy büfé link (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2019. január 23.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Mégnagyobb lett a büfé az amszterdami közkönyvtárban (OBA) - Gezelligheid! link Lelátó-lépcsők a könyvtári térben - több funkció kis helyen is elfér link

425 ezer hardcore gamer (kemény számítógép-játékos) - hogyan lehetnek könyvtári célcsoport?FEL

Stabilan magas, 60 százalék körüli Magyarországon a videojátékozók aránya, és már 40 milliárd forintnál is többet költenek az ehhez köthető tételekre - derül ki az eNet friss kutatásából. A mobilon, tavbleten, pc-n, konzolon videojátékokkal játszók száma az eNet tavaly szeptemberi felmérése alapján 3,7 millió fő. A 18 és 65 év közötti lakosság kétharmada egyet is azzal, hogy videojátékkal bármely életkorban játszható. Bár leginkább (66 százalék) a 18-25 év közöttiekre jellemző tevékenység ez, de az idősebb korosztályoknak is több, mint a fele szokott videojátékozni. A férfiak ugyan valamivel jobban (62 százalék) szeretik, a nőknek csak mindegy fele vallja be, hogy játszik videojátékkal.
A felmérés szerint nagy különbség van a videojátékokat játszók között az intenzitásban, ám nem igaz az a közkeletű nézet, hogy az a videojátékos, aki naponta tölt el ezzel órákat. Az adatok azt mutatják, hogy a játszók háromnegyede legalább heti rendszerességgel játszik, viszont sokkal kevesebbet a feltételezettnél. Egy hét alatt a játékkal eltöltött idő több mint 60 százalékuknál legfeljebb 5 óra (1-2 órát játszik 36 százalék, 3-5 órát 25 százalék).
A videojátékkal játszók közt azonban van egy kisebb, markáns csoport is. Ők a legelkötelezettebbek; akár heti 20 óránál is többet videojátékoznak. Azoka a hardcore gamerek, akik versenyszerűen játszható videojátékokkal játszanak, illetve streamer és közösségi média csatornákon követik az általuk kedvelt játékokat és játékosokat mintegy 425 ezren lehetnek - állapította meg az eNET elemzése.


Mennyibe kerülnek a holland könyvtárosok?FEL

A múlt héten téves adatokkal adtunk közre egy hírt a holland könyvtárosok fizetésével kapcsolatosan. Köszönjük olvasónk figyelemfelhívását, mellyel hozzájárul a KIT minőségének növeléséhez. Az anyagot javítottuk link egyúttal biztatjuk minden olvasónkat, hogy bátran jelezzen vissza, ha hibát talál a KIT-ben, vagy javaslata van annak jobbá tételével kapcsolatban. A rendelkezésre álló anyagi kereteken belül igyekszünk fejleszteni, javítani a szolgáltatást. - Köszönettel, Mikulás Gábor


Mielőtt elítélnél egy generációt, hallgasd meg az ő véleményüket is!FEL

"Fiatalságunk [...] rosszul nevelt, fittyet hány a tekintélyre és semmiféle tiszteletet nem tanúsít az idősek iránt. Manapság fiaink [...] nem állnak fel, amikor a helyiségbe belép egy idős ember, feleselnek a szüleikkel és fecsegnek ahelyett, hogy dolgoznának. Egyszerűen kiállhatatlanok." - írta Szókratész (Kr.e. 470-399)
A magyar TED-előadásban felmerülő témák: mobiltelefon-használat, leterheltség, nemolvasás, kötelező olvasmányok, képmutatás, felnőttek példamutatása, könyveladások és olvasás statisztikái, értékkonfliktusok, önálló gondolkodás, stb.
És az elhangzó javaslatok: ha azt akarod, hogy
- olvassanak, olvass (neki) te is.
- ne lógjon a telefonján, akkor tedd le te is
- érdekelje a világ, akkor érdekeljen téged is
- legyenek offline kapcsolatai, legyenek neked is; kezdd vele. (ref.: MG)


A polgármester agitált a Vörösmarty Mihály Könyvtár mellettFEL

Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő kötete és a Bogyó és Babóca könyvek voltak tavaly a legnépszerűbbek a kölcsönzők között a Vörösmarty Mihály Könyvtárban link . Mindkét könyvből 259 alkalommal kölcsönöztek tavaly. A második legtöbb alkalommal Beck Andrea: A Titoktündér című könyvét, harmadik legtöbbször pedig Berg Judit Ruminijét kölcsönözték ki.
A könyvtári szolgáltatásokról és a legutóbb beszerzett kötetekről közösen tartott sajtótájékoztatót az olvasóteremben Fehérvár polgármestere és a Vörösmarty Könyvtár igazgatója, népszerűsítve ezzel is a könyvtári tagságot.
Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hogy a jogszabályi keretek között "szeretnénk mindent megadni a könyvtár biztonságos működésre és a fejlesztésekre." Mint mondta 2019-ben is lesz épületet érintő beruházása a Vörösmarty Mihály Könyvtárnak. "Hiszek abban, hogy a könyvtári szolgáltatás nem vész ki, amit a látogatási adatok is bizonyítanak." Beszélt arról is, hogy vívmány Fehérváron a városrészi alapon szervezett könyvtárhálózat, viszont ennek hátránya sajnos, hogy nincs egy olyan modern, nagy központi könyvtárépület, ami minden 21. századi igényt kielégít.
A város polgármestere hangsúlyozta, hogy száz forintba kerül a fehérváriaknak a beiratkozás a Vörösmarty Mihály Könyvtárba. A száz forinttal pedig szeretnénk kifejezni azt, hogy a könyvtárba járás egyfajta alapszolgáltatás a városban. "Arra biztatok mindenkit, hogy jöjjön és iratkozzon be a könyvtárba, ahol rengeteg jobbnál-jobb programot is szerveznek."
Egy beiratkozással az összes tagkönyvtár szolgáltatása igénybe vehető. Több mint 700.000 könyv, 7000 dvd és 16.000 CD érhető el a fehérvári könyvtárhálózatban, ahol közel 300 ezer kölcsönzés történt 2018-ban. "Ez a szolgáltatás rengeteg feladattal jár, amit ezúton is szeretnék megköszönni a könyvtári dolgozóknak" - mondta Cser-Palkovics András.
[A cikk felsorolva közli a könyvtár szolgáltatásainak jegyzékét.]


Használó-kezdeményezte kölcsönzéssel és nyomtatással csökkentik a porosodó állománytFEL

Schleswig-Holstein tartomány könyvtári központjának (Büchereizentrale Schleswig-Holstein link , BZSH) Kölcsönző és Kiegészítő Könyvtára (Leihverkehrs- und Ergänzungsbibliothek link , LEB) az első német közkönyvtár, amely bevezette a felhasználók kezdeményezte könyvbeszerzést (Patron Driven Acquisition, PDA) a nyomtatott média területén egy kétéves projekt keretében. A módszert alkalmazzák néhány tudományos könyvtárban is (pl. Universitäts- und Stadtbibliothek Köln, Staatsbibliothek zu Berlin - Preußischer Kulturbesitz). Probléma ugyanis, hogy a használók az új beszerzések zömét nem kölcsönzik ki - a cél ennek az aránynak a csökkentése.
Negyven éve működik Flensburgban a LEB-nek egy olyan részlege, mely 135 000 kötetével speciális szakirodalmi igényeket elégít ki a tartományon belül egyfajta központi könyvtárként. A kért irodalmat rövid időn belül kiszállítják a könyvtárakba. A lektorátus az utóbbi években megfelelő állományprofilt dolgozott ki a LEB számára, mely a következő részekből áll: igényes szépirodalom, ritkán keresett szakirodalom, alkalmazásorientált szakirodalom, földrajzi és családtörténeti szakirodalom, idegen nyelvű szép- és szakirodalom, központi külön- és csereanyagok. A lektorátus nyolc munkatársa felel a könyvpiac figyeléséért és az ajánlójegyzékek előkészítéséért, 2011 óta pedig a LEB állománygyarapítása is a feladatuk. A tartomány központi könyvtári katalógusa (ZKSH) jelenleg több mint 400 000 címet tartalmaz (könyvek, zenei CD-k, hangoskönyvek, DVD-k stb.), és lehetővé teszi, hogy rendelési funkcióján keresztül a könyvtárak és az olvasók tartományi szinten kölcsönözhessenek.
A közkönyvtári gyakorlattól eltérően a LEB anyagát a központi katalógus rendelési funkcióján keresztül keresik fel - a helyben használat minimális -, így olyan nyomtatott vagy AV-dokumentumokat is kínálhatnak, melyek fizikailag még nincsenek az állományban, anélkül, hogy összezavarnák a használókat. A PDA bevezetése mellett az alábbi érvek szóltak: az állománygyarapítás tehermentesítése, jobb kapcsolat az olvasókkal, a téves beszerzések minimalizálása, a jobb használati adatok és a takarékosság. Emellett fontos volt a ki nem kölcsönzött művek arányának csökkentése is, amit egy projekt során akartak ellenőrizni és optimalizálni - ugyanis a 2013-ban vásárolt címek 18%-át és a 2014-ben vásárolt címek 24%-át 2015 tavaszáig senki sem kölcsönözte ki. (Olvasók által javasolt nyomtatott könyvgyarapítás a Schleswig-Holstein-i Kölcsönző és Kiegészítő Könyvtárban: projektbeszámoló egy új szerzeményezési modell bevezetéséről; Murányi L.)


Ellenőrizték a könyvtári szabadulószobátFEL

A lengyelországi sajnálatos baleset kapcsán, melynek következtében több fiatal bennégett egy szabaduló szobában, ellenőrzést tartottak a helyi és a megyei tűzoltóság munkatársai a Városi Könyvtárban.
Az ellenőrzés során nem találtak szabálytalanságot, a meglévő óvintézkedések megfelelőnek bizonyultak. Az ellenőrzés eredménye számunkra is megnyugtató, hisz célunk, hogy megfelelő és biztonságos körülményeket teremtsünk a 14 éves kor feletti játszani, kikapcsolódni vágyó olvasóink számára. Ha Ön is játszani szeretne, hívja bizalommal a 0266-218332, vagy 0740-154554 telefonszámok egyikét.


Akadémiai intézeti könyvtárak - szintén projektalapon?FEL

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter közölte az akadémiai intézetvezetőkkel, hogy 2019 áprilisától az MTA kutatóközpontjai projektalapú működésre állnak át. Ez magyarul azt jelenti, hogy a kormány terve szerint mostantól a minisztériumban döntik el, ki és mit kutathat, és mennyi pénzt kap rá. Félreértés ne essék: nem beleszólnak, hanem eldöntik.
Mivel a tudományos kutatás szabadsága - hiába van róla szó az Alaptörvényben - magyar állami szemszögből mára holt betű lett, és eleve túl általános fogalom, könnyen elcsépelhető - nem sokat érek vele, ha egyszerűen leírom, hogy végveszélybe került. Talán hasznosabb, ha a praktikus oldaláról közelítem meg: értelmetlen elgondolás, hogy egy hatóság döntheti el, sőt tervezheti meg, hogy tehetséges és felkészült emberek gondolkodása milyen pályát járhat be. Kérdés, hogy mi ezzel a kormány célja. Csak feltevéseim vannak, nem tudom egyiket sem bizonyítani.
Mivel a kutatócsoportok között vannak, amelyek a magyar világot kutatják, és olyan eredményekre jutnak, hogy a kormány szakpolitikái súlyos bajokhoz vezettek, a rendszer logikájából simán következhet, hogy a politikusok nem a kormányzáson javítanak, hanem megbüntetik azt, aki a bajokról beszél.
Analógiák

Hálózatok - hogyan segíthetik a könyvtárosok gondolkodását?FEL

Barabási Albert László: - ... Kérdés, hogy hol használom fel jobban az időmet: ha arra törekszem, hogy még jobb fizikussá váljak, vagy inkább próbáljam meg a megfelelő kontextusba helyezni, amit csinálok, hogy érthető legyen a világnak.
- Ez az, amit úgy hívunk, hogy önmenedzselés?
BAL: - Nem, inkább úgy, hogy kommunikáció. Leírhatom a felfedezésemet egy fél oldalban matematikai képletekkel fizikusoknak azzal, hogy itt van, használjátok. Avagy rászánhatok még két napot arra, hogy megmagyarázzam, miért csináltam, hogyan néz ki, és hol alkalmazható ez az egész. Rengeteg szakcikk van a szaktársadalomban, amit a közönség nem értett meg, mert egyszerűen el volt dugva az eredmény egy képletben, és sose szállt le az illető a piedesztálról azért, hogy megmagyarázza, mit fedezett fel. A kérdés az, hogy hajlandóak vagyunk-e megfelelően kommunikálni a közönséggel. Hajlandó vagyok-e elmenni, megtartani egy előadást, ahol elmagyarázom, mi az, amit csináltam, hogyan csináltam, és miért.
- Egyszer meg felhívtak azt állítva, hogy megduplázták a Rolls-Royce-eladásokat annak alapján, amit a könyvemből tanultak. Rájöttek, hogy a Rolls-Royce-t nem úgy kell eladni, hogy reklámozzuk a megfelelő helyeken, hanem úgy, hogy fel kell hívni a Rolls-Royce-tulajdonosokat, és meg kell tőlük kérdezni, hogy melyik barátjuknak kell egy Rolls-Royce. Mert azok a barátok valószínűleg olyan társadalmi kategóriába tartoznak, akik meg tudják engedni maguknak, míg a reklámok célcsoportjának nagy része nem. A hölgy szerint, aki felhívott, ennek segítségével dupláztak.
Kisszínes

A példa (nem) ragadós - remény, autokratikus könyvtárvezetők eseténFEL

Bár a példa általában ragadós, a főnökök viselkedése esetében ez akár másképp is lehet - derítették ki amerikai, mexikói és szingapúri kutatók. A Journal of Applied Psychology című folyóiratban, többéves vizsgálataik summázataként közölt tanulmányuk link arra mutat rá, hogy ha egy szervezet felső szintjén dolgozók visszaélnek a hatalmukkal, rosszul bánnak a beosztottjaikkal, az nem vezet ahhoz, hogy ez utóbbiak is hasonlóan viselkedjenek. Amikor ugyanis a korábbi munkahelyi visszaélések áldozataiból vezetők lettek, ők az esetek döntő többségében emberségesebben kezelték az alárendeltjeiket, mint őket a korábbi főnökeik, és nagyobb valószínűséggel váltak jobb főnökké, mint azok, akik sosem tapasztalták meg a munkahelyi hierarchia árnyoldalait. Shannon Taylor vezető kutató szerint ez nem jelenti azt, hogy erőszakos főnökökkel kellene kinevelni a jövő emberséges vezetőit, azt azonban megjegyzi: jobban kellene ösztönözni a főnöki önkény áldozatait, hogy álljanak ki az érdekeikért, és ne fogadják el a visszaélésszerű vezetői stílust. Taylor nem számít a munkahelyi erőszak megszűnésére, de javaslata szerint tréningekkel és a pozitív munkahelyi légkör fenntartásával jobban kellene törekedni a főnök-beosztott problémák megoldására.


Kiskönyvtár a játszótérbenFEL

A vietnami Hanoi városa kapott egy olyan könyvtárat, amit bármelyik másik város elirigyelhetne. És ugyan nem vagyunk város, de mi irigyei is lettünk rögtön ennek a könyves játszótérnek. Az elsőre látszik, hogy az építmény nyitott kialakítása ellenére milyen hangulatos olvasókuckókkal rendelkezik. Azt viszont muszáj leírunk, hogy a könyvtárhoz egy komplett önfenntartó élővilág is tartozik.
A könyvtárba ugyanis beépítettek egy akvapóniás rendszert is, ami egy olyan élelmiszer termelési eljárás, ami a halak (jelen esetben koi pontyok) tenyésztését és tápfolyadékkal etetett növények termesztését kapcsolja össze. Anélkül, hogy nagyon belebonyolodnánk, a halak esznek a növényekből, az ürülékük pedig cserébe táplálja a növényeket.


Aki a Harry Potteren nőtt fel, jobb fej felnőtté váltFEL

A Mental Floss link ásott elő egy nemzetközi tudományos kutatást link , ami ezt támasztja alá. Általános iskolások, gimnazisták és egyetemisták vettek részt a vizsgálatban, ami azt próbálta felmérni, hogy a Harry Potter-könyvek hogyan befolyásolják az olvasók gondolatvilágát, konkrétan a kisebbségi csoportokkal kapcsolatban. Láss csodát: az jött ki, hogy aki olvasta a könyveket, annak kevésbé vannak negatív előítéletei, és elfogadóbbak például a menekültekkel vagy a melegekkel szemben.
Ami, ha jobban belegondolunk, egészen logikus, hiszen a könyvek egyik fő konfliktusa a "tisztavérű" varázslónép meg a lenézett nemvarázslók között húzódik, ami ugye eléggé nyílt rasszizmus.
- A témában érdekes lehet még: Egyházi áldás vagy átok a Harry Potteren? / Kamarás István (2002) link Harry Pottert üldözi a pápa (2005) link (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Harry Potter veszélyben -- az amerikai Georgia államban link

Korhűségre törekvő rendezvények - akár könyvtárba isFEL

Kik is az újrajátszók? - Hétköznapi emberek, akik szenvedélyből történelmi öltözeteket, eszközöket készítenek és tevékenységeket játszanak újra szabadidejükben. Éveket szánnak témáik kutatására, miközben embertelennek tűnő összegeket költenek erre a szórakozásra. Mindezt azért, hogy mássá válhassanak egy-egy hétvégére, mint akik a hétköznapjaikban. A főszezon nyárra esik, de sokan már kora tavasztól fellépésekre járnak. Egyesek magukban űzik ezt a hobbit, de a legjellemzőbb, hogy valamilyen egyesületben tevékenykednek. Az egyesületek tagjai általában ugyanazt a korszakot igyekeznek megjeleníteni. A társaságok összetétele változó, de a legjobbakra az jellemző, hogy egymást kiegészítő érdeklődésű és képességű tagok dolgoznak egy vagy több személy irányítása alatt a közösen elhatározott célokért. A jó újrajátszók nemcsak a felszerelésükben, de a műsoraikban is törekednek a hiteles bemutatásra. A műsorpaletta a mesterség/tánc/viselet/harci bemutatóktól a színi jeleneteken át a gyerekjátszóházig igen széles lehet a társaság habitusától függően. Sajnos a mai napig erős a tévhit, hogy ezek az emberek csak katonai dolgokat játszanak újra. Ez azonban nem igaz: már több éve terjed hazánkban a hétköznapi élet és a különböző mesterségek megjelenítése is, amelyek múzeumi körülmények között ideális szemléltetést biztosíthatnak.
Praktikus

LastPass Password ManagerFEL

Bizonyára sokaknak gondot szokott okozni, hova írják fel a szolgáltatásokhoz tartozó jelszavaikat, hogy biztosan fejben tudják azokat tartani. A jegyzettömbbe való rögzítés ideális megoldás lehet, azonban korántsem naprakész. Ezt igyekszik lényegesen modernebb (és biztonságosabb) módon megoldani a LastPass Password Manager, amely egyetlen felületen őrzi az androidos mobilhasználók minden jelszavát, szolgáltatástól függetlenül.
A nyilvántartott jelszavak bármikor módosíthatók és törölhetők, de a LastPass a beírásukban is segítséget nyújt: bármelyik (előzetesen hozzáadott) oldalra is lép fel valaki, a LastPass automatikusan kitölti a vonatkozó mezőket, hogy ezzel is időt spóroljon. A funkció természetesen kikapcsolható, így az app akár egyetlen dologra, például kizárólag jelszótárolásra is használható, ha más részét nem kívánjuk igénybe venni.


Tide - alkalmazás, mely kellemes hangokkal nyugtatFEL

Ennyi ajánlás nem is lehetne teljesebb egy kiadós pihenés nélkül. A relaxációs funkciókkal rendelkező Tide link ebben lehet nagy segítség, amely az alvásproblémákkal küzdőknek is megér egy próbát. Az ébresztővel is rendelkező app természetes hangszínekkel igyekszik álomba ringatni használóját, és ugyanilyen kellemes dallamokkal riaszt is.
A program azonban nem csak az elalvásban, a koncentrálásban is segíthet: néhány perc alatt elvégezhető légzésgyakorlatokat egyaránt kínál, emellett a munkahelyi besokallástól is védi a felhasználót. Utóbbi esetben a környezetünkben előforduló, de mégis kellemes "zajokkal" próbálja megnyugtatni az embert, mint amilyen a hánykolódó óceán hangja.
Információforrások

Digitalizált családi emlékek: erdélyi Fortepan születettFEL

A magyarországi Fortepan digitális képarchívum mintájára indította be az Azopan Fotóarchívumot Erdélyben Szőcs Edgár közgazdász. A háromnyelvű képadatbázis tartalma önkéntes adományokból bővül, nem kereskedelmi célra pedig szabadon felhasználható.
Analóg technikával készült fotók átmentése céljából indította az Azopan Fotóarchívum háromnyelvű honlapot a marosvásárhelyi származású, Budapesten élő Szőcs Edgár közgazdász. Az archívummal az összegyűjtött fotókat megpróbálja átmenteni a digitális korba, hogy hozzáférhetővé és kutathatóvá tegye azokat. A képek ingyenesen hozzáférhetők, és forráshivatkozással, nem kereskedelmi jellegű tevékenységre felhasználhatók. "Térben főleg Románia mai területe érdekel, tekintet nélkül a nemzetiségi szempontra. Nem véletlen, hogy az Azopan Fotóarchívum link háromnyelvű. Reméljük, hogy a sajtó, a bloggerek is felfedezik, és képeinket használni fogják tartalmaik illusztrálására" - fejtette ki Szőcs Edgár.


Kelet fényei - szemellenző-nyitogatóFEL

A Kelet fényei tudományos ismeretterjesztő Facebook-oldal link széles értelemben foglalkozik az iszlám világ fejleményeinek többoldalú megközelítéseivel, így pl. kultúra, képzőművészet, építészet, politika, történelem, jog, sport, divat területeivel. Van, hogy globális szinten is érinti a muszlim világgal kapcsolatos kérdéseket. Mivel az utóbbi években számos tévhit és félreértelmezés jelent meg a laikus közönség körében, az oldal szerkesztője tudatosan törekszik bizonyos, általa kutatott égető témákban tudományos igényű közlések, tanulmányok közzétételére, így például az "ISIS" kérdése vagy a muszlim nőjogi mozgalmak területein. Az oldal további célja a tudományra alapozott párbeszéd, a tévképzetek ellensúlyozása és az érzelemtől fűtött, elfogult nézetek helyetti kritikai gondolkozás támogatása.
Az oldal döntően nemzetközi, főként az érintett országban illetékes angol, francia, arab és német nyelvű forrásokat referál és linkel.
A Kelet fényei oldal szerzője Fodor István iszlámkutató vallástörténész, történelem és társadalomismeret szakos tanár.


Segítség online zaklatás ellen - könyvtáron belüli plakátra is javasoltFEL

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tavaly indított, az Internet Hotline jogsegélyszolgálat mellett külön weboldalt hozott létre link néven, amely pontos útmutatókkal segíti azokat, akik jogsértő tartalmakkal találkoznak az online térben.
Az oldal lépésről lépésre, illusztrációkkal mutatja be azokat a jelentési lehetőségeket, amelyekkel a gyerekek a legnépszerűbb közösségi felületeken - a Facebookon, a YouTube-on, az Instagramon, a Snapchaten, a Twitteren és a Viberen - megvédhetik magukat; ahogyan törölhetnek, jelenthetnek egy-egy parás bejegyzést, fényképet, videót, vagy letilthatnak egy zaklató felhasználót.


Pew Research Center - magyar adatokhoz isFEL

A Pew Research Center link amerikai adatszolgáltató. Közvélemény-kutatást, demográfiai kutatást és más empirikus társadalomtudományi kutatást folytat. Erősségük a jól értelmezhető diagramok. Gyakran közölnek módszertani segítséget nyújtó cikkeket is. Az inzézmény Twitteren és Facebook-on is követhető. Néhány anyaguk a közelmúltból:
- Az európai országok vallási különbözőségei link
- Hírolvasás közösségi média platformokon link
- Az USA lakosainak nagy része támogatja a képzett emigránsok bevándorlását link


Fűtési javaslatok - takarékosság könyvtárnak és használóknakFEL

Érdemes egész napra bekapcsolva hagyni a fűtést? Most szakértők vették végig a témát, végre fény derült a titokra! Emellett tippeket is adunk, hogyan minimalizáld a hőveszteséget a lakásban.
Repkednek a mínuszok, hol hó, hol havas eső hullik - ezt sajnos a rezsicsekkek is megérzik, ilyenkor az egekbe emelkedhet a fűtésszámla. Összeszedtünk pár tippet, amikkel viszonylag fájdalommentesen tornázhatod lejjebb a téli rezsiköltségeket, és utánajárunk annak a vélekedésnek is, hogy jobban jársz, ha nap közbenre sem kapcsolod ki a termosztátot.
A tippek felsorolását ld. a forráslinken.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról