Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2019/7., febr. 13.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

A hallgatók sikere az egyetemi könyvtár minőségének fontos mutatója (olvasóink szavazatára)
Könyvtáros diploma a nyílt munkaerő-piacon
Megkérdeztük: Tapasztalatod szerint kik készítik a könyvtári stratégiát?
Elképzelhető-e a könyvtár megújuló, agilis szervezetként?
Ha szeretnéd megtartani jó könyvtárosaidat: elkötelezés helyett felhatalmazás
Szókincset építenek a tabukhoz - író--olvasók helyett / mellett?
Repozitóriumoktól a digitális tudományig - ismét konferencia Jasnában
Marketing-ötlet 20. - Hagymahéjak a könyvtárban
Szenvednek a patinás épülettel, de van, hogy neves személyek szolgálnak ki a pultnál
Vizsgáztak az automatizált tájékoztatógépek - ember--gép együttműködés az egészségügyben
Így automatizálható a tájékoztatás - mesterséges intelligencia tanítja az okoshangszórót
Hogyan járulhat hozzá a könyvtár a jobb PISA-eredményekhez?
Se posta, se takarék, se ATM - és még mindig nem csinálunk posta-könyvtárat
Olvastató székek - beszélgetések indítói és meditációs segítség
Páratan lehetőségek az egészségügyi tájékoztatás előtt! - Betegségben tölti élete utolsó 15 évét a magyar
A kritikus / kritikai olvasás területei 57. - Candide, avagy az (ön)cenzúra működése
A kritikus / kritikai olvasás területei 58. - Csoport-összetartás vagy jóakaratú kíváncsiság a megoldás?
Új vezető a FSZEK nagytétényi tagkönyvtára élén (videó)
Az isztambuli egyetem könyvtárának koncepciója - kifelé lélegzik (képekkel)

Analógiák

A kiskereskedő jó gyakorlata: társadalmi célú marketing
A tudatosan bevont kívülálló lehetősége - fejre állított mindent
Finanszírozás - a 'jót' mellett a 'jól' is kell. Illetve a társadalom elvárása

Praktikus

Listening Post - lehetséges eszköz a hazai könyvtári rendszer problémáinak felderítésére is
Még erősebb használóorientáció: élőben igazít útba az új térkép

Kisszínes

Soha nem volt ilyen jó helyzetben a magyar népzene
Miután megvolt a butaságok és a hazugság hatása - 109 helyreigazítási pert vesztett 2018-ban a kormányközeli média

Információforrások

Az internet veszélyei - rendőrségi felhívás
Térképre vitték Budapest minden Bauhaus-épületét!
Milyen a politikai értékrended? - mérd meg, itt a teszt. De óvatosan a konfrontációval!
Eltüntették Semjén vadászatát a Magyar Nemzet kereshető oldalairól


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

A hallgatók sikere az egyetemi könyvtár minőségének fontos mutatója (olvasóink szavazatára)FEL

Steven Bell a könyvtárnak a hallgatók sikerében betöltött vitatott szerepéről elmélkedik. Mit jelent ez, és hogyan lehet kimutatni a könyvtárosok közreműködését, milyen adatokkal? Korábban a sikert az egyetemi karokkal való együttműködés jelentette. S bár a kapcsolatépítés továbbra is fontos, Bell szerint másodlagos a hallgatók sikerének előmozdítása céljából.
2018-ban az egyetemeknek a hallgatók megtartása és diplomához juttatása volt a fő cél. Egyre fontosabb a beiratkozottak számának növelése is. A könyvtárnak pedig ebben is szerepet kell vállalni.
A sikerben való közreműködés attól is függ, ki határozza meg a sikert. A diákok és a szülők szempontjából az egyetem elvégzése minél rövidebb idő alatt. Minél kevesebb költség. Eközben elhelyezkedés egy szakmai pozícióban. Esetleg kapcsolatok építése, díjak, megfelelő gyakornoki program szerzése. Könyvtáros szempontból a siker a hallgató megtartása és diplomához juttatása is lehet önmagában. Másrészről a tanulmányi átlag növelése, digitális írástudási készségek fejlesztése. Először ki kellene találni, mi számít még mindig releváns sikernek a mai hallgatóknál. Utána jöhet az értékelési szempontok meghatározása.
A vitát többek közt a Defining Student Success Data c. jelentés provokálta ki az utóbbi időben (link Eszerint nem feltétlen csak az számít "jó diáknak", aki sok könyvet kölcsönöz és kutatási támogatást kér a könyvtárostól. A jelentés szerint a siker méréséhez új intézményi mutatókat kellene kidolgozni. Akár a befektetés megtérülését, a diákok adósságának mértékét vagy a fizikai-mentális jóllétüket.
Az átgondolás feladata részben a Frontier Set csoportra hárult. Tagjai pl. kutatóegyetemek, közösségi főiskolák, állami intézmények, kisebbségi iskolák. Újragondolják a hallgatói sikert. A trendnek megfelelően a hallgatóközpontú megközelítés kerül előtérbe, az intézményfókuszú megközelítés helyett. Például alkalmazkodni kell az alacsonyabb társadalmi-gazdasági környezetből érkező "ígéretes diákok" eredményeinek méréséhez is. Ez gyakran eltér más diákokétól.
Ennek megfelelően a könyvtárak szerepét is át kell gondolni. Helyi stratégiát kialakítani az intézményi kutatókkal. Kidolgozni az értékelést. Külön tekintettel az "ígéretes diákokra". Nincs olyan, hogy egy megközelítés mindenkire egyformán illik. Vannak olyanok, akik az analitikai adatok alapján is jól mérhetők. Mások miatt új mérési keretrendszert kellene kidolgozni az intézményi stratégia alapján. (ref.: Habók Lilla)

Régebbi hírforrás(ok): A felsőoktatási könyvtárak értéke -- pl.: javítják-e a diplomaszerzési arányt? link

Könyvtáros diploma a nyílt munkaerő-piaconFEL

Gyakori sztereotípia, hogy a bölcsészekre nincs kereslet, érdemes azonban különbséget tenni. A nyelvszakokon végzettek például könnyen elhelyezkedhetnek multinacionális vállalatoknál, a Shared Service Centerek (SSC) pedig kifejezetten nagy igényt támasztanak a jó nyelvtudással rendelkező munkavállalók iránt. A nyelvtudással azonban Lukács Zsolt szerint hatalmas bajok vannak Magyarországon, a pályakezdők gyakran a ma már alapelvárásnak számító angol nyelvet sem beszélik. ... Tehát a nyelvtudásuknak köszönhetően könnyen el tudnak helyezkedni főleg az SSC szektorban vagy fordítás/tolmácsolás területén. A titok a rugalmasságban és/vagy továbbképzésben rejlik, hogy az álláskereső alkalmazkodjon a munkaerő-piaci igényekhez.
A nem nyelvszakos bölcsészek tehát nem számíthatnak arra, hogy találkoznak a szakterületüknek megfelelő álláshirdetéssel. Lukács például azt mondta, hogy a magyar, a történelem és az andragógia - bár kulturális szempontból nagyon fontos tudást adnak - valójában menekülő utak a diákok számára: ezek a területek a munkaerő-piacon egyáltalán nem léteznek.
Ugyanezt erősítette meg Ficza János is, a Workania.hu szóvivője. Ő is elmondta, hogy bár minden végzettséggel el lehet helyezkedni, a nyelvtudást nem adó bölcsészképzések kevésbé piacképesek. Ő kitért a tanári képzésekre is: - A munkaerőpiac olyan gyorsan változik, hogy nehéz megállapítani, mire lesz igény és miből lesz hiány 5-10 év múlva. E kettősségre jó példa még a tanári terület: óriási hiány van belőlük, így a jövőre nézve talán érdemes ezt a pályát választani, jelenleg viszont annyira alulfizetett, hogy egyáltalán nem kecsegtető a mai pályakezdők illetve diákok számára.
A Trenkwalder megemlített még egy érdekes dolgot is: arra vonatkozóan, hogy előnyben részesítik-e a munkáltatók az MSC diplomát a BSC-vel szemben nincs egyértelmű tapasztalat, a jelenlegi körülmények között mindenesetre a stabil alaptudás és a megszerzett szakmai gyakorlat a lényeges.
Így tehát sokkal hasznosabb egy piacképes alapszak, mint egy piacképtelen mester. Ha például valaki a történelem alapszak mellett elvégez egy történelem mesterszakot, ugyanolyan értéktelen tudása lesz a munkaerőpiacon, mintha a további két évét nem fordította volna tanulásra.


Megkérdeztük: Tapasztalatod szerint kik készítik a könyvtári stratégiát?FEL

A legbennfentesebb emberek készíthetik a gyenge minőségű könyvtári stratégiát - eddigi tapasztalataink szerint így látjuk a helyzetet múlt heti és két héttel ezelőtti nem reprezentatív felmérés alapján. Ez a tapasztalat egybevág Charles Handy több évtizedes észrevételével is: a jó minőségű terv készítéséhez széles körű információbázisból, minél több szempontból kell meríteni. Ugyanis:
1. Hiába kiválasztottak - esetleg még tájékozottak is - a stratégiakészítők, nem képesek elegendő szempontot beépíteni.
2. A stratégia megvalósítása sokkal eredményesebb, ha azt a végrehajtók magukénak érzik. S ennek legkézenfekvőbb módja a készítés közbeni bevonás. (Nem a mondvacsinált konzultáció, roadshow, hanem a ténylegesen interaktív eljárás.)
A múlt heti eredmények tehát a "Tapasztalatod szerint kik készítik a könyvtári stratégiát?" kérdésre:
24 - a legbennfentesebb személyek
0 - olyan készítők, akik rendszeresen tájékoztatják a szakmát
1 a szakma egésze és azon túli közösségek nyilvánosan, bevonva a folyamatba
6 - a szakma bevont képviselői.
Ha múlt heti és a két héttel ezelőtti eredményeket egy diagramra vetítjük, az alábbi ábrákat kapjuk: link . Jól látható rajtuk, hogy azt tapasztaljuk: a minőségi stratégia ellentétben áll a klikk általi készítéssel. A minőség érdekében nagyon széles körű bevonásra van szükség.
Mint a KIT a minisztérium illetékesétől, Sörény Edinától megtudta, a stratégiakészítés előkészítési szakaszban van. (MG)


Elképzelhető-e a könyvtár megújuló, agilis szervezetként? FEL

Azok a szervezetek fognak tudni előnyt kovácsolni a mostani átrendeződésből, amelyek szervezetileg képessé teszik magukat erre és szellemiségükben is meg tudnak újulni.
Az agilis szervezet alapvetően egy tág módszertani keret, amelyből minden cégnek magának kell felépítenie saját agilis modelljét, méghozzá a missziójából és kulturális sajátosságaiból kiindulva.
Itt jön be a képbe a felhatalmazás: ahelyett, hogy felülről határoznánk az egyes témákban, minden döntést arra a szintre delegálunk, ahol ahhoz a legjobban értenek. Meghatározunk egy stratégiai célt, amelyet aztán rájuk bízunk, hogy olyan módon érjék el, ahogy azt szakmailag leghatékonyabbnak gondolják, és ők vállalhatnak a saját ütemüknek megfelelően határidőket. Döntéseikért és vállalásaik teljesítéséért pedig a felelősség is az övék. Ezzel jóval nagyobb teret adunk szaktudásuk és ötleteik kiaknázásához, kiteljesedhetnek a munkájukban.
Mivel az emberek más-más sebességgel haladnak ezen az úton, vezetőként a mi feladatunk, hogy annak megfelelően támogassuk őket, hogy épp hol tartanak a folyamatban. Ezt elősegítendő sokrétű képzési programot alakítottunk ki a módszertani tréningektől a különféle fórumokig, hogy az új kultúrához is mielőbb hozzá tudjanak szokni és hozzá tudjanak tenni a kollégák.
- Kapcsolódó: Five trademarks of agile organizations link

Régebbi hírforrás(ok): Magasabb érzelmi intelligencia esetén jobban elfogadjuk a szervezeti változást link

Ha szeretnéd megtartani jó könyvtárosaidat: elkötelezés helyett felhatalmazásFEL

Ahogy a fogyasztói és munkavállalói igények is egyre inkább a személyre szabottság, az egyediség irányába haladnak, a munkáltatók is akkor tudnak a leginkább eredményesek lenni a megtartásban, ha igyekeznek dolgozóikkal egyéniségként bánni. Úgy tűnik, bőven van tere még a fejlődésnek. Néhány tippet is ad a cikk a dolgozók megtartására, elsősorban a felhatalmazáson keresztül 2019-re:
- A szolgáló vezető legfőbb ismérve éppen az, hogy irányt mutat és felhatalmazza az alkalmazottakat arra, hogy döntést tudjanak hozni. Vagyis az övé a segítő, támogató szerep, nem pedig fordítva.
- Értelmet adni a munkának - Már az sem igazán újdonság, hogy azoknál a cégeknél érzik jól magukat a munkavállalók, amelyeknek a missziójával, magasabb céljaival is tudnak azonosulni.
- Hatékonyabb vezetők kinevelése - Ha valaki jól végzi a munkáját, egyáltalán nem jelenti azt, hogy vezetőként is jól fog funkcionálni, mintegy ösztönösen. Fel kell készülni a feladatra.
- Igazodás és átláthatóság - Az emberek akkor ábrándulnak ki a munkájukból leginkább, ha nem értik, mit, miért csinálnak. A vezetők ezt megelőzhetik, rendszeresen tűznek ki célokat a megállapodott stratégia mentén.
- Elismerés és a visszajelzés kultúrája - Egy Gallup felmérés szerint a dolgozók 98%-a nem elkötelezett, ha nem kap a vezetőitől visszajelzést. A szervezetnek komoly hozzáadott értéket jelenthetnek ezek az ötletek, vélemények. Ráadásul a digitális kultúrából kiindulva a visszajelzésnek minél gyorsabbnak, szinte azonnalinak kell lennie, mert akkor van igazi hatása és értéke.


Szókincset építenek a tabukhoz - író--olvasók helyett / mellett?FEL

- A döntés szabadságait körbejáró üzenetek eljuttatására szövetkezett Tudás 6alom csoport fiatal művészei csapatépítő tréninget tartanak magyar állampolgároknak a Jurányi Házban.
Horváth Kristóf, slammer: A nemi erőszaktól a hajléktalanságon át a drogfüggőségig mindenki a saját traumáit dolgozza fel a Cigány magyar csapatépítő tréningben. A romákkal szembeni előítéletekkel akartak szembemenni?
Azt akartuk, hogy a közönség egy laboratóriumi környezetben megfigyelhesse a romákhoz való viszonyát, és a társadalom szembesüljön a saját működésével [ld. pl.: link ]. Ezeket az önreflexiós folyamatokat szeretnénk segíteni. A közönségünk általában azt gondolja magáról, hogy nem rasszista, ám a hétköznapokban rengeteg előítélet dolgozik mindenkiben.
A Tudás 6alom csoporttal azt a célt fogalmaztuk meg magunknak, hogy jelenségeket figyeljünk meg, adjunk nekik nevet, építsünk a tabukhoz szókincset, és ezt minél szélesebb körhöz juttassuk el. (...) Kiderült, hogy amit 12 éve írok a fióknak, az működőképes. Addigra annyi minden feszített, bosszantott, a képmutatások, amelyeket mindannyian látunk, de nem merünk kimondani. Felszabadító kimondani, hogy a király meztelen.
- Milyen témák fogják meg mostanában?
HK: Az írás mellett a produceri, szervezői munka is érdekel. A Tudás 6alom csoporttal nemcsak a cigánytémát akarjuk nyomni. Az Örömsorvasztó drogprevenciós fórumszínházi előadásunkban például nem szerepel a cigányság. Az intim tudatosság, a szexuális felvilágosítás témáját dolgozzuk fel az intimtréning kitalálójának, Kriston Andreának a segítségével. Rácz Katinka gyásztanácsadóval pedig a veszteség és a gyász feldolgozásával foglalkozó előadáson dolgozunk. Olyan dolgokat akarunk hozni a társadalomba, amelyek mindenkinek hasznosak. Persze a roma identitás kérdése mindig fontos marad, mert a társadalom ezen keresztül is tanulhat magáról. A melegeknek, a sérülteknek, a zsidóknak, a szemüvegeseknek és a vegánoknak, a kirekesztett csoportoknak a kötelessége, hogy megmutassák a világ félreműködését. Ahogy a Bibliában áll: "a világ bolondjait választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse a bölcseket; és a világ erőtleneit választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse az erőseket".

Régebbi hírforrás(ok): ...válaszd az olvasást és megszűnik az éhezés... link

Repozitóriumoktól a digitális tudományig - ismét konferencia JasnábanFEL

A 22. ILIDE (Innovative Library in Digital Era) nemzetközi konferencia április 8-10-én lesz az Alacsony-Tátrában, Szlovákiában (Jasná, Ski and Welness Residence Hotel Družba). Főbb témák:
- repozitóriumok, kutatási adatok archiválása,
- nyílt hozzáférésű tudomány
- digitális bölcsészet
- digitális tudomány.
A rendezvény sok évvel ezelőtt digitális könyvtári konferenciaként indult, s csak néhány éve bővült ki egy, a digitalizálásnál átfogóbb, sokféle innovatív technológiát felvonultató és bemutató nemzetközi konferenciává. Az egyik magyar rendszeres résztvevő, Kovácsné Koreny Ágnes tapasztalata szerint a tematika továbbra is javarészt műszaki jellegű: digitalizálás, open access és újabban open science, illetve az ezeket támogató, rendező, szervező szoftverkörnyezetek, IKR-ek, repozitóriumok, technikai megoldások. Tehát főleg egyetemi könyvtárak és bizonyos szakkönyvtárak e területek iránt érdeklődő munkatársai számára lehet érdekes. Egyébként egy nagyon jó hangulatú, nagyon jól megszervezett és lebonyolított, rangos nemzetközi névsort felvonultató rendezvény, gyönyörű helyen és környezetben.
További információ (program, regisztráció): link vagy Szántó Péter, a szervezőbizottság tagja szanto.peter1@upcmail.hu

Hírforrás: Koreny Ágnes, Szántó Péter
2019. február 13.  • Továbbküldöm a hírt

Marketing-ötlet 20. - Hagymahéjak a könyvtárbanFEL

Az én könyvtáram közelmúltbeli konferenciáján a résztvevők nagyon izgalmas hagymával találkoztak. Ezt a hagymát a kulturális termékhagyma ábrája keretében láthatták a jelenlevők (ld.: Pavluska Valéria előadása, 5. dia: link Lényege: a használónak adni kívánt érték (üzenet, művészeti alkotás ill. az azt körülvevő művészeti interpretáció - azaz együttesen maga a kulturális termékmag) sok egyéb héjba csomagolódik be, illetve érdemes becsomagolnunk, hogy az minél inkább befogadható legyen a használó számára. (Természetesen a könyvtárban nem csak művészeti termék a marketing tárgya, de a séma ugyanaz.) A lényeg, hogy használóink a hagyma egészével találkoznak, melyben az alkotást "beborítják" az interpretáció, a befogadást segítő integrált termékelemek, szolgáltatások és eszközök, a kiegészítő eszközök és szolgáltatások, a közvetlen tárgyi és személyi környezet, a származtatott szolgáltatások, immateriális és egyéb elemek. Hiába tudjuk tehát, hogy pl. Háború és béke jó a használónknak, csak akkor kap kedvet elolvasásához, ha valaki kedvet csinált hozzá, barátságosan fogadjuk, a könyvtár imázsa megfelelő számára, a neki megfelelő nyelven olvasható, nem piszkos a könyv, stb. stb. (MG)


Szenvednek a patinás épülettel, de van, hogy neves személyek szolgálnak ki a pultnálFEL

Mindent összevetve jó évet zártunk, és ha az intézmény működésére, üzemeltetésére fordított energiáinkat is alapvető szolgáltatásunk érdekében tudtuk volna felhasználni, még jobb évünk is lehetett volna - értékelte Szonda Szabolcs, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója a 2018-as esztendőt.
... tavaly például 8661 könyvtári belépővel rendelkező "ügyfelük" volt, ebből közel nyolcszázan az év folyamán iratkoztak be. A forgalomnak és az igényeknek megfelelően könyvállományukat is folyamatosan bővítik.
Szonda Szabolcs elmondta, bár tavaly "többször meg kellett húznunk a nadrágszíjat", merthogy az épület fenntartási költségei sok pénzt felemésztettek, "sokat kellett sakkozni ahhoz, hogy könyvvásárlásra is jusson". Végül ez is megoldódott, az év vége felé sikerült vásárolniuk közel 1700 új könyvet is.
Másik forrásuk az állomány bővítésére az adományozás: mintegy 3500 kötetet vittek be könyvbarátok, akik jobb helyét látták a sokféle okból fölöslegessé vált könyveknek a könyvtárban, mint a kukában.
A tárolást és általában az intézmény működését sokban segítené, ha az egykor adminisztratív rendeltetésűre tervezett épület könyvtári célra való átalakítása megvalósulna, de az évek óta húzódó munkálat végét még mindig nem látni. Szonda Szabolcs szerint valójában egy új, eleve a célnak tervezett épület oldhatná meg leginkább gondjaikat.
2019-ben katalógus-szoftverükhöz helytörténeti adatbázis kiépítését szolgáló modult vásárolnak, melyet terveik szerint az idei év végére ez is hozzáférhetővé válna a közönség számára. Rendezvényeiket is annak jegyében szervezik, hogy mind-mind kapcsolatban legyenek a könyvvel - így például tavaly 86 kulturális eseménynek adott otthont a könyvtár, ebből 39 saját szervezésű, a többi befogadott volt.
A nagy sikernek örvendő fordított napot - amikor meghívott jeles személyiségek szolgálták ki az olvasókat - is újra megszerveznék idén - sorolja Szonda Szabolcs terveiket.
A Bod Péter Megyei Könyvtár mindig is partnere volt a nemcsak a városban, hanem egész Háromszék-szerte szervezett művelődési rendezvényeknek: rendszeresen kiveszik részüket a Szent György Napok kulturális hete vagy a PulzArt összművészeti fesztivál programjainak szervezéséből, de a tematikus évekbe is bekapcsolódnak, így a jelenleg zajló Háromszék nem alkuszik címűbe, amelynek részeként gyerekrajzverseny lebonyolítását vállalták el.


Vizsgáztak az automatizált tájékoztatógépek - ember--gép együttműködés az egészségügybenFEL

Őrületes orvoshiány van Kínában. Átlagosan három órát kell várni egy vizitre, és az mindössze nyolc percig tart.
Az első ránézésre egy italautomata és egy telefonfülke házasságából született egyperces klinika személyzet nélküli orvosi rendelő és egyben patika is, amely a száz leggyakrabban használt orvosságcsoportból azonnal ki tudja szolgálni a pácienst. Ha helyben nem érhető el a felírt gyógyszer, egyórás határidővel futár juttatja el a beteg címére. A fülke magányában az orvosi vizsgálatot először a számítógép végzi: kikérdezi a beteget, felveszi a kórelőzményt, de nem gond a pulzusszám mérése és a légzés meghallgatása sem. A mesterséges intelligenciával rendelkező komputer "fejében" már 300 millió adat van orvos-beteg konzultációkról, képes a 2 ezer leggyakoribb betegségről konzultálni és azonnali válaszokat adni több tízezer, betegséggel és egészséggel kapcsolatos felhasználói kérdésre. Kétszáz világklasszis fejlesztő okosította az egyperces klinikákat kiszolgáló komputert, amely nagy találati pontossággal képes diagnosztizálni a bajokat. "Véleményét" azonban elsőként nem a beteggel, hanem a háttérben elérhető szakorvossal közli, aki felülvizsgálja az adatokat, és csak az ő jóváhagyása után kerülhet a fülkében lévő képernyőre a javasolt terápia. "Nem kell időpontot kérni, sorban állni, ráadásul a nap 24 órájában rendelkezésre áll, és a gyógyszert is azonnal ki lehet váltani" - dicsérte az új szolgáltatást egy vucseni lakos.
Az egyperces klinikák nemcsak a forgalmas városrészekbe, a bevásárlóközpontokba vagy az egészségügyi ellátást fájdalmasan nélkülöző, isten háta mögötti falvakba kerülnek.


Így automatizálható a tájékoztatás - mesterséges intelligencia tanítja az okoshangszórótFEL

Akkora, mint egy nagyobb péksütemény, de a világ szinte összes tudása kinyerhető belőle. Egy olcsó okoshangszóróval próbáltuk ki, milyen egy magyar otthonban angolul Alexával beszélgetni. A beüzemeléshez wifihálózatra és egy okostelefonra van szükség. Miután kész, csak ki kell mondani az "Alexa" varázsszót, és a megszólított asszisztens máris figyel. Szinte bármit lehet tőle kérdezni, amennyiben ezt a nagy világnyelvek egyikén teszi az ember. Magyarul nem tud, és vélhetően jó ideig nem is fog tudni, de például minimális angoltudással és messze nem tökéletes kiejtéssel is kiváló hatékonysággal használható.
Megkérhető, hogy vegye fel a tennivalók listájára a fodrászatot és az edzőtermet, a bevásárlólistához pedig adjon hozzá néhány déligyümölcsöt. A banán, a citrom és a kivi ráadásul egyetlen mondatba belefoglalható, Alexa egészen emberszerűen értelmezi a felsorolás elemeit. És persze kérésre tud néhány szót mondani az adott tételek vitamin- és kalóriatartalmáról is. A benzingőzért rajongók nekiszegezhetik a kérdést, hogy jelenleg melyik a világ leggyorsabb autója, de arra is kapásból válaszol, hogy mit lehet tudni egy adott nagyvállalatról, vagy éppen hogy ki az Egyesült Államok elnöke.
A teszt során a gyerekek is előszeretettel használták Alexát, például a matematikafeladatok eredményének ellenőrzésére. A gépből azonnal jön a válasz az olyan kérdésekre is, mint hogy mennyi 25x13 vagy 306:18. Ezzel pedig nemcsak a matematikát, hanem egyúttal az angol nyelvet is gyakorolták. Világtörténelmi évszámok hasonlóan gyakorolhatók vele.
A válaszok késedelem nélkül, szinte azonnal megérkeznek, és ha esetleg - nagyon ritkán - elsőre nem sikerült a kérdés felismerése, második nekifutásra biztosan menni fog. A feltett kérdések és a kapott feleletek szöveges formában bármikor visszaolvashatók a telefonos alkalmazásban, melyben visszajelzés is adható a rendszernek, hogy sikerült-e a kérdést jól értelmeznie és megválaszolnia. Ha nem, abból tanul.


Hogyan járulhat hozzá a könyvtár a jobb PISA-eredményekhez?FEL

A magyar diákok egyre gyengébb eredményeket produkálnak a nemzetközi felmérésben. Szeretnénk remélni, hogy a folyamat megfordítható. Ebben pedig a szak-, köz- és iskolai könyvtárak is kaphatnak szerepet, pl. a témakörrel kapcsolatos tudatos és célzott tájékoztatással (ajánlók készítése a vonatkozó olvasmányokkal az igazgatók, oktatók, tanárok, tanítók számára), az olvasási stratégiák, vagy a differenciált oktatással kapcsolatos irodalmak ajánlásával. (MG)
- Olvasáskutatás, olvasástanítás - Ezen a területen komoly tartalékaink vannak. A tudomány sokkal többet tud az olvasásról, annak folyamatáról, hatékony tanítási, fejlesztési módjairól, mint ahogy az iskolában a tanítás szemléletiségében, tartalmában és módszereiben az megjelenik. Jelentősen javulna a szövegértési képesség, ha az olvasáskutatás eredményei gyorsabban megjelennének az oktatási gyakorlatban, a tanítási módszereken kívül a fejlesztést segítő elemek, tartalmak hamarabb beépülnének a tantermi munkába.
- Az olvasási stratégiák tanítása, tanulása, a metakogníció képességének fejlesztése szintén bizonyítottan fejleszti a szövegértő képességet, ha ezek elterjednének az osztálytermi gyakorlatban már alsóban és folytatódna a folyamat felsőben és középiskolában, biztosak lehetünk benne, hogy az eredményeink is javulnának.
- Mivel az iskolába lépő gyerekek biológiai és olvasáskora közt egyre nagyobb különbségek vannak, a frontális oktatás hatékonysága csökken. Az egyéni, páros, csoportos, kooperatív differenciált oktatásra, tanulásra lenne szükség sokkal erőteljesebben áttérni a gyerekek hatékonyabb fejlődése érdekében. Ahogyan már a mostani kerettanterv is lehetővé teszi, a fenti okok miatt az előkészítő szakaszt el kell nyújtani, a betűtanulást szükség esetén késleltetni első osztály végéig. A látványos gyarapodás helyett a mélyen beépült, megszilárdult tudásra van szükség a sikeres előmenetelhez. (Steklács J.: PISA 2015 után, PISA 2018 előtt)


Se posta, se takarék, se ATM - és még mindig nem csinálunk posta-könyvtáratFEL

Ha a könyvtár akar, lehet közszolgálati, közhasznú és proaktív is az együttműködésben. A partnerségről már volt sok könyvtári konferencia és előadás is... (MG)
- A takarékok áramvonalasítása a leromlott állagú épületekben, veszteséggel működő kirendeltségek bezárásával jár. A kistelepüléseken nem tudják, hogyan lehet pótolni a sokaknak az egyetlen bankolási lehetőséget jelentő szolgáltatást. Mindkét oldal azt mondja: hiányzik rá a pénz.
Kétségbeesetten keresi a megoldást a helyi takarékszövetkezeti kirendeltség bezárása után kialakult helyzetre Győrtelek polgármestere. A Mátészalka melletti, 1600 lelkes település vezetője, Halmi József tárgyalt olyan céggel, amely legalább egy bankautomatát hajlandó volna telepíteni, ami azért volna létfontosságú, mert Győrtelek egyike azoknak a falvaknak, ahol a posta sem működik már, így a takarékon túli egyetlen pénzfelvételi lehetőség is megszűnt. Az árajánlat alapján azonban az ATM havi 75 ezer forintos költséggel járna a falu számára - ezt pedig nem tudják kigazdálkodni. A takarék felajánlotta ugyan az önkormányzatnak, hogy vegye át a fiók épületét, ám ez sokat nem segítene - mondta el lapunknak Halmi József -, hiszen önkormányzatként nem nyújthatnak pénzügyi szolgáltatást.

Régebbi hírforrás(ok): Posta--könyvtár--információs központ a teleházból Soboron link A posta is közösségi helyet épít... -- ideje, hogy a könyvtár is együttműködjön link

Olvastató székek - beszélgetések indítói és meditációs segítségFEL

Namurben (Belgium, Vallónia fővárosa) sétálva több helyen belebotlik az ember fém székekbe, melyek ülő felületein versidézetek vannak kivágva - a fotókat ld.: link . 2011-ben Quebec tartomány és Namur város közös projektjében 20 fémből készült széket - Michel Goulet Quebes-i szobrász alkotásait - helyeztek el a belga város terein. 8 széket kapott a közeli Nismes és Dinant városa. A projekt összeköti Namurt és Charleville-Méziéres-t, ahol a Quebec-i művész 2010-ben hasonló installációt készített Arthur Rimbaud-nak.
A székeket csoportokba rendezve, egymással szemben állították fel, de van olyan elrendezés is, mely ideális az egyéni nyugodt meditációhoz. A versek szerzői kortárs költők, egy Quebec-i, a másik kettő vallón (köztük Henri Michaux, namuri születésű író és festő) illetve egy brüsszeli alkotó. (fotó és ref.: MG)
- Kapcsolódó: Radnóti üzenetet küldött a Messengeren: Vesd le ruhádat, már esik is kinn ;) link


Páratan lehetőségek az egészségügyi tájékoztatás előtt! - Betegségben tölti élete utolsó 15 évét a magyarFEL

Az Eurostat a napokban közölt adatai szerint várhatóan az átlag uniós nő 64,2, míg a férfi 63,5 éves koráig él egészségesen, tehát ennyi évet él le olyan betegség, fogyatékosság nélkül, ami akadályozná a hétköznapokban. Az élen a svédek vannak, náluk ez a szám 73,3 a nők és 73 év a férfiak esetén. A 70 fölötti ligában benne van még Málta, Írország és Ciprus. A sereghajtók a lettek, náluk ez 54,9 év a nők és 52,3 a férfiak esetén.
A magyar nők várhatóan 60,2 egészséges évnek néznek elébe, míg a férfiak csak 59,9-nek.
A WHO statisztikái szerint 2015-ben a magyar férfiak átlagos születéskor várható élettartama 72,3 év, a nőké 79,5 év volt. Tehát bár a magyar nők várhatóan tovább élnek, mint a férfiak, de az utolsó éveiket betegségben töltik.


A kritikus / kritikai olvasás területei 57. - Candide, avagy az (ön)cenzúra működéseFEL

A Candide rajzfilm-sorozat hatósági és alkotói kezelése bemutatja, hogyan működik ma Magyarországon a cenzúra: intuícióval.
Az öncenzúrára kényszerítés szemléletes példáját mutatta be a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és az MTVA a Candide című animációs sorozaton keresztül. Az alkotóknak ugyanis ki kellett vágniuk, illetve át kellett írniuk azokat a részeket, amelyek a napi magyar politikai témákat érintették. Megkerestük a rendezőket, hogy beszéljenek minderről, és beszámolunk a producerek álláspontjáról is. A két fél között ugyanis szakadás támadt.
"Nem terveztünk ilyenfajta marketinget a filmnek, de örülök neki, mert vicces, hogy alkalmaztuk Voltaire módszerét a mostani helyzetre, és ez jött ki belőle. Szerintem ez neki tetszene a legjobban, hogy még mindig működik: ha egyszerűen körülnézünk és leírjuk, mi van, akkor letámadnak felülről" - mondja Turai.

Kérdésünkre, hogy miben sértette a közszolgálatiságot a sorozat eredeti formájában, Iványi-Bitter azt mondta, hogy köztelevízióban vallási szimbólumokat kétélű kontextusban nem lehet használni, ilyen részletek a köztévé által támogatott gyártásban nem szerepelhetnek. Ezen a ponton rákérdeztünk, hogy miben sértik a közszolgálatiságot a stadionok és a kisvasutak, amiket szintén kivágtak, de erre a producer azt a választ adta, hogy "az indoklás összességében a Közszolgálati Kódex betartatása volt, ahogy azt az NMHH értelmezi". Amikor arról kérdeztük a producert, hogy a hatóság emberei üvöltöztek-e velük, azt válaszolta, "nem, mindig messzemenőkig udvariasak és tisztelettudóak voltak".


A kritikus / kritikai olvasás területei 58. - Csoport-összetartás vagy jóakaratú kíváncsiság a megoldás?FEL

A társadalmi és politikai vitákban a felek hajlamosak akár a tények felett is átsiklani, nehéz meggyőzni valakit a tévedéséről - ezeknek a folyamatoknak a hátterét fejtegetik a szociálpszichológusok. ... "Az emberi következtetés ugyanis a vadászó-gyűjtögető korszakban nem abba az irányba fejlődött, hogy absztrakt logikai problémákat oldjon meg, hanem hogy könnyebbé tegye az együttműködést és a kommunikációt kis csoportokban, segítsen megtalálni az egyén helyét a közösségben - fejtegetik 2017-ben megjelent, Az ész rejtélye (The Enigma of Reason) című kötetükben. ...
A csoportpolarizációt azonban az sem feltétlenül enyhíti, ha valaki tudatosan nyit az ellenvéleményekre. Egy tavalyi széles körű amerikai kutatás bebizonyította, hogy a Twitteren a meggyőződésükkel ellentétes politikai üzeneteket hosszabb ideig követők világnézete nemhogy árnyaltabb nem lett, hanem inkább megerősödött. ...
A felek akkor álltak fel kölcsönösen elégedetten az asztaltól, ha eleve jóakarattal viszonyultak a másikhoz, kíváncsiak voltak a véleményére, beszélgetés közben több pozitív visszajelzést adtak, mint negatívat, a témát pedig árnyaltan közelítették meg, nem a szokásos "pró-kontra" logikával."


Új vezető a FSZEK nagytétényi tagkönyvtára élén (videó)FEL

Magyaródi Ágnessel, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Nagytétényi Könyvtárának új vezetőjével beszélgettünk.
- Az egykori zsinagóga épülete 5 éve került a budapesti könyvtári hálózathoz. A könyvtári funkciókra alakított térben - a hagyományos szolgáltatások mellett - péntekenként diavetítéses meseolvasást tartanak. Újdonságuk lesz rövidesen egy olyan "mesés" asztal, amelybe két beépített tablet segít a szövegértés előkészítésében, fejlesztésében. (Szakmári Kára ajánlásával)


Az isztambuli egyetem könyvtárának koncepciója - kifelé lélegzik (képekkel)FEL

A GAD építészeti stúdió bemutatta a terveket az új isztambuli egyetemi könyvtárhoz. A projekt célja az volt, hogy egy olyan tudásközpont jöjjön létre, amely a kampusz kiemelkedő pontja is egyben. Az építményt a strukturális kialakítása határozza majd meg, amely a belső elrendezést és külső kialakítást fonja össze.
A projekt az összefolyó árkádrendszerre fókuszál. Ezek az árkádok fonják körbe az épület szintjeit. A GAD természetes formákkal akart dolgozni. A végső kialakítás egy olyan gördülékeny struktúra, amely összekapcsolja a külső és belső tereket, és rengeteg fényt enged be a könyvtárba. Ez az elképzelés a legfontosabb koncepciója a terveknek. Az épületet arra tervezték, hogy "kifelé lélegezzen", hiszen közvetlenül elérhető belőle a szemben lévő játéktér, amfiteátrum és kampusz. Tetőkert is helyet kap majd rajta, ezzel a rengeteg zöld felülettel akarják érzékeltetni azt, hogy a struktúra a földből emelkedik ki. A GAD ezzel azt a holisztikus jövőképet akarja erősíteni, ahol az információ, a hallgatók és a természet egy egészet alkotnak.
Analógiák

A kiskereskedő jó gyakorlata: társadalmi célú marketingFEL

Közszolgálati szintű információval jelent meg a Lidl kiskereskedelmi diszkontáruház. Mint a vonatkozó hírben írják:
"A magyar felnőtt lakosság több mint harmadának nincs pontos információja arról, hogy naponta mennyi zöldség, gyümölcs és rost fogyasztása ajánlott. A WHO zöldség- és gyümölcsfogyasztásra irányuló ajánlásával összhangban a magyar áruházlánc integrált kampányt indít. A legfrissebb hazai felmérések szerint az élelmi rostbevitel férfiaknál és nőknél egyaránt elmarad az ajánlásokban szereplő napi legalább 25 g mennyiségtől..."
A cég célja, előnye a hír közreadásával többes:
- Ha reklámmal jelentkezik, akkor kilóg a lóláb: azt a befogadók automatikusan a kevésbé ható reklámüzenet kategóriába teszik.
- Nem kell reklámot fizetnie, "csak" az újságírókat, szerkesztőket kell meggyőznie közhasznúságáról.
- A közvetlen üzleti hasznot nem hozó közlés használószempontú imázst épít a (lehetséges) vásárlók fejében.
Adhatna közre a könyvtár is közhasznú üzeneteket? (MG)


A tudatosan bevont kívülálló lehetősége - fejre állított mindentFEL

Praktikusan nem lehet a könyvtárba a könyvek és az olvasás imázsával új használói csoportokat bevonni. Ahogyan a múzeum hagyományos imázsa sem alkalmas jellemzően ilyenre. De vannak izgalmas, kreatív kerülőutak. Bécsi példát hozunk, ahol annó a nyughatatlan Hundertvasser is kapott egy háztömböt, tegyen vele belátása szerint. Tett is...
Az idegen szemlélet bevonásának előnyei
- kimozdít bennünket megszokásainkból, más szemszögből is meglátjuk dolgainkat, felpezsdíti gondolkodásunkat
- megnöveli az esélyt vadonatúja tartalmak, gondolatok létrehozására
- megmutatja, hogy kezdeti gyomorgörcsünknek fantasztikus eredménye is lehet - sőt, később még büszkék is leszünk magunkra :-) (MG)
- A hatszoros Oscar-jelölt Wes Anderson és felesége minden szakembert kiborítottak totálisan és röhejesen laikus kéréseikkel, de ami kijött a dologból, az nagyon szeretetreméltó, és teljesen rendhagyó. Megnéztük, mihez kezdett a bécsi Szépművészeti Múzeum komoly gyűjteményével A Grand Budapest Hotel komolytalan rendezője.
A múzeum egy 1969-es, amerikai ötletet valósított meg újra: akkor Andy Warholt, posztmodern képzőművészet egyik legnagyobb alakját kérték fel, hogy válogasson össze egy kiállításra való anyagot egy Rhode Island-i művészeti iskola raktárából, hogy kipróbálják, milyen az, amikor nem a megszokott szempontok alapján alakítanak ki egy tárlatot.
Úgyhogy ezúttal Wes Anderson és író-grafikus felesége, Juman Malouf túrták át két év alatt tizennégy osztrák múzeum gyűjteményét, hogy aztán a maguk tökéletesen tudománytalan, művészettörténetileg teljesen irreleváns, néha akár egészen gyermetegnek tűnő szempontjai szerint előkotorjanak mindent, ami valamiért megtetszett nekik, és kiállítsanak az átnézett több mint négymillió tárgyból négyszáztizenegyet. A "talált tárgyak" jelentős része most először látható a nagyközönség számára, mivel jellemzően olyan darabokról van szó, amelyeket az elmúlt évtizedekben soha senki nem akart kiállítani.


Finanszírozás - a 'jót' mellett a 'jól' is kell. Illetve a társadalom elvárásaFEL

Bár a kormány szívesen hivatkozik arra, hogy egyre többet költ az oktatásra, a kérdés az, hogy jól költ-e. Az mindenféleképpen helyes irány, hogy az óvodáztatásra több megy, és azt kötelezővé teszik. Ugyanis "minél korábbi iskolázási szakaszba ruházunk be, annál nagyobb annak a hosszú távú megtérülése" - fogalmazott egyik előadásában Csapó Benő, hozzátéve: "hiába költenénk el a közoktatásra ugyanakkora összeget, mint Finnország, ha azt nem legalább olyan okosan tesszük, mint a finnek, a ráfordítások egy része kárba veszne". A finn oktatás, és különösen a tanárok megbecsültsége valóban példaértékű lehet, de azt sem szabad elfelejteni, amit Horn György, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium alapítója tartott fontosnak megemlíteni egy interjújában: "A finn iskolarendszerrel szoktak példálózni, csakhogy ott nem az oktatás ilyen, hanem a társadalom, amelynek az igénye szervesen jelenik meg az oktatásban."
Praktikus

Listening Post - lehetséges eszköz a hazai könyvtári rendszer problémáinak felderítésére isFEL

A terembe lépve az első, amit megláttam, sok-sok szék volt a tér közepén. Nem sorokba vagy körbe rendezve, hanem össze-vissza egymás felé és egymásnak háttal. Miután mindenki helyet foglalt, a szervezők ismertették a program célját és menetét, és hamarosan azt is megtudtuk, mi a jelentősége a székek szokatlan elrendezésének. A szervezők arra kértek bennünket, hogy osszuk meg, milyen dolgok foglalkoztatnak minket a különböző társadalmi szerepeinkben, 2019 hajnalán. Történeteinkkel nem egymás történeteire válaszoltunk - ezt szolgálta a dialógusokat kizáró térelrendezés - így bár az elhangzottak nyilván hatottak ránk, nem kellett kapcsolódnunk mások élményeihez. A székem kifelé nézett, így a résztvevők többségét nem láttam, mégsem vágtunk egymás szavába. Volt, aki több történetet is elmesélt, és olyan is, aki egyet sem: a különböző szólamokból mégis érdekes zenemű született. A történetek megosztását követően párokban majd kisebb csoportokban dolgoztunk azon, hogy összegyűjtsük a közös témákat és a köztük lévő legfontosabb mintázatokat. Megpróbáltuk átjárni társadalmi köreink hagymamodelljének különböző rétegeit az egyéntől, a kisebb közösségeken át a társadalom egészéig. Mi történik a társadalomban, és ez hogyan csapódik le bennem? Mi történik bennem, és ez hogyan hat a világra? Igyekeztünk benézni a jelenségek mögé, okokat és összefüggéseket kerestünk, hogy munkahipotéziseket készítsünk közös helyzetünkről és működésünkről. Számomra különleges, egymásra hangolódó élmény volt a Listening Post programja, ahol hasonló, sok szempontból mégis különböző emberekkel gondolkodhattam közösen. A közösen megformált képet továbbítják majd a szervezők, így ez nagyobb nemzeti és globális helyzetképek részévé válik. (...)
A Listening Post szocioanalitikus eszköz. Abban az értelemben analitikus, hogy a mélyebben lévő, rejtett, tudattalan dinamikáknak a feltárására törekszik, de a klasszikus pszichoanalízissel szemben nem egyéni, hanem közösségi és társadalmi szinten. A cél a feltárt pszichoszociális tartalmak, vagyis érzések, érzetek, megélések megértése, az ezekkel való munka és a tanulás.


Még erősebb használóorientáció: élőben igazít útba az új térképFEL

A Google bemutatta legújabb térképét, amely valós időben a telefon kamerájának segítségével ad útbaigazítást a felhasználónak: a rendszer az élő képre vetíti ki a különböző tájékoztatókat és az útirányt. A Google azonban nem szeretné, hogy egész úton a telefonon keresztül bámuljuk a világot, ezért miután használtuk az opciót, az hamarosan eltűnik és a térkép visszavált a hétköznapi kinézetre. A fejlesztőcsapat egyik vezetője elmondta, a funkciót az olyan helyzetekre találták ki, amikor például leszállunk a metróról, és nem tudjuk, melyik kijáratot válasszuk.
Kisszínes

Soha nem volt ilyen jó helyzetben a magyar népzeneFEL

Sebő Ferenc szerint a népzene jelenleg sokkal jobb helyzetben van, mint bármikor. - Ha valamit sikertörténetnek lehet nevezni az elmúlt 40-50 évben, akkor az a népzene elterjedése a fiatalok körében - mondta. - Ezt Kodályék még elképzelni sem tudták, csak szerették volna. Próbálták iskolákban, itt-ott terjeszteni, persze akkor nehezebben ment még. De azt meg kell hagyni, az ő munkájuk is benne van ebben. Ez százötven év küszködésének eredménye, de most százezrével vannak fiatalok, akik ezzel foglalkoznak. Ilyet el nem lehetett képzelni, még a mi időnkben sem, amikor mi kezdtük. Most tele lehet az emberek fülét tömni mindenféle népzenével, mert van hozzá technika. Ez régebben lassabban ment, pedig ezek a versek szövegek, arra valók, hogy az ember könnyítsen magán és ne orvoshoz kelljen járni, hogy kibeszélje magából a problémákat. Ez az igény tehát nem szűnt meg, és erre vigyázni kell, hogy elérje a célját és ne puszta színpadon való virtuózkodásról szóljon.


Miután megvolt a butaságok és a hazugság hatása - 109 helyreigazítási pert vesztett 2018-ban a kormányközeli médiaFEL

A Fővárosi Törvényszéktől kikért adatok szerint 2018-ban összesen 109 sajtó-helyreigazítási pert vesztett a 888, a közmédia, a Lokál, a Magyar Idők, az Origo, a Pesti Srácok, a Ripost és a TV2.
Tavaly az országgyűlési választás előtt és miatt minden korábbinál nagyobb fokozatra kapcsolt a kormánypropaganda a közmédiában és az állami hirdetésekkel kitömött lakájmédiában is. Szinte nem volt olyan nap, amikor két sorosos-migránsos hír között ne jelent volna meg egy lejárató anyag valamelyik ellenzéki politikusról, amit aztán a Fidesz-barát médiabirodalom minden tagja átvett.
Ezek a lejárató "cikkek" többször nyilvánvaló hülyeségeket tartalmaztak, máskor konkrét hazugságokat. Az érintett ellenzékiek jelezték is, hogy jogi lépéseket tesznek emiatt, és később közülük többen is beszámoltak róla a Facebook-oldalukon, hogy megnyerték a helyreigazítási per(eke)t. Kíváncsiak voltunk a pontos számokra, ezért közadat-igénylésben kértük ki a Fővárosi Törvényszéktől, hogy 2018-ban a 888, a közmédia, a Lokál, a Magyar Idők, az Origo, a Pesti Srácok, a Ripost és a TV2 ellen hány darab sajtó-helyreigazítási kereset érkezett, és hány ilyen pert vesztettek el részben vagy egészben ezek a szerkesztőségek.
A Fővárosi Törvényszéktől kapott adatok szerint 2018-ban összesen 109 alkalommal marasztalta el a bíróság ezt a nyolc szerkesztőséget.
Információforrások

Az internet veszélyei - rendőrségi felhívásFEL

A Biztonságos Internet Napja alkalmával tartottak előadásokat a somogyi rendőrök.
A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai a városi rendőrkapitányságok bevonásával, a Biztonságos Internet Napja alkalmából 2019. február 5-én a megye több településén általános- és középiskolákban, kulturális központokban, gyermekotthonokban, nyugdíjas otthonokban tartottak előadásokat. Az előadók elsősorban az internet veszélyeit érintő témakörben tájékoztatták a megjelent diákokat, nyugdíjasokat, szülőket, pedagógusokat, gyermekvédelmi gondoskodásban élőket. Fogadják meg a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait:
- Az ajánlott biztonsági intézkedések és magatartási szabályok tudatos betartásával csökkenthetőek a felmerülő kockázatok.
- Fontos annak tudatosítása minden korosztály részére, hogy a közösségi oldalak felelőtlen használata számos veszélyforrás lehet.
- Amit az életben nem tesz, azt ne csinálja online se! A való és a virtuális világ szabályai azonosak.
- Gondolja meg, mit tesz közzé! Ami egyszer felkerül a világhálóra, az örökre ott marad. A túlzott kitárulkozással saját magát és környezetét is bajba sodorhatja.
- Fontos szabály, hogy minden regisztrációt igénylő oldalra más-más jelszót használjunk, és jelszavainkat havonta változtassuk.
... (folyt. a forráslinken)


Térképre vitték Budapest minden Bauhaus-épületét!FEL

... Idén ugyanis ez lesz a Budapest100 témája május 4-5-én.
A legklasszabb budapesti épületünnep a Budapest100 minden tavasszal, amikor az adott témához kapcsolódó házak megnyitják kapuikat. A lakók vendégül látják a látogatókat, a felkészülés közben pedig megismerik egymást és saját házuk történetét.
Idén száz éves a Bauhaus, a születésnapos német iskoláról már az Urbanistán is esett szó. Elég közismert, hogy több tanára és diákja is magyar volt, a hatása pedig igen erős volt Budapesten. A szó szinte stílussá vált, és tulajdonképpen így hívunk idehaza minden háború előtti, koramodern épületet, akárki is tervezte azokat. Így gondolták a Kortárs Építészeti Központban is, amikor összeállították a 2019-es Budapest100 potenciális résztvevőit. A központi téma ezúttal ugyanis a Bauhaus lesz.
Összegyűjtötték tehát azokat az épületeket, amelyek az akkori Budapest területén fekszenek, 1919 és 1949 között épültek, és valamilyen módon megjelenik bennük a Bauhaus hatása. Akár úgy, hogy tervezőik valóban kötődtek a németországi műhelyhez, akár csak úgy, hogy az arra jellemző stílusban dolgoztak. Az első listára több mint kétszáz épület került fel. Itt van maga a térkép, de aki jobban szeret szöveges listában böngészni, az kerületenkénti bontásban megtalálja itt link az összeset. (Akinek a háza szerepel a listán, és szeretne bekapcsolódni, az itt link jelentkezhet.)


Milyen a politikai értékrended? - mérd meg, itt a teszt. De óvatosan a konfrontációval!FEL

Ön baloldali? Jobboldali? A nyitott társadalom támogatója? Vagy pont az ellenkezője? Hol helyezkedik el a politikai értékrendek koordináta-rendszerében? - Az Új Egyenlőség tesztjét kitöltve néhány kérdés megválaszolása után megtudhatja, hogy miben hasonlít és miben különbözik Ön az átlag magyar választó gazdasági és társadalmi értékrendjétől. A teszt megválaszolásával az is kiderül, hogy melyik magyar párt programja, melyik magyar vagy külföldi politikus értékrendje áll Önhöz a legközelebb, és hogy az értékelésünk szerint milyen fogalom írja le legjobban az Ön személyes politikai értékrendjét. A teszt mindegyik kérdésénél csupán azt kell eldöntenie, hogy mennyire ért egyet a képernyőn megjelenő állítással. A teszt indítása: link . A teszt során személyes adatokat nem kérdezünk és ezért nem is tárolunk. A honlap a Friedrich-Ebert-Stiftung Budapesti Irodájának támogatásával készült. (Új Egyenlőség)
- Mit tegyünk, ha az apósunk Soros-bérencezni kezd az ünnepi asztalnál? - Ha még nem végletekig kiélezett a helyzet, érdemes megteremteni a közéleti beszélgetések rítusait. Határozzuk el például közösen, hogy az asztalnál nem beszélünk politikáról, tartogassuk a témát a vendégség oldottabb, elvonulósabb beszélgetéseire - javasolja Schell Gergely pszichológus, családterapeuta.
Gyakoroljunk pozitív gesztusokat, adjunk hangot elismerésünknek is a másik által vallott értékek iránt, és kérjünk azonnal bocsánatot, ha a másik kifejezi, hogy megbántottuk valamivel. Törekedjünk tudatosan az empátiára, próbáljuk megérteni, hogy minden ember más kultúrát hordoz magában, nem kell mindenről ugyanazt gondolnunk, és senki sem tudja mindenre a helyes választ. Igyekezzük nyitottan, közbeszólás nélkül végighallgatni a másikat, és erőszakmentesen kommunikálni.
Balázs hosszú évek terméketlen vitái után határozta el, hogy stratégiát vált. "Rájöttem, ha mindketten csak meggyőzni akarjuk a másikat a saját igazunkról, abból semmi jó nem fog kisülni. Ezért úgy döntöttem, hogy ezt elengedem, és mivel tényleg kíváncsi vagyok, hogyan épül fel az apám gondolatvilága, a meggyőzés helyett megpróbálom megérteni az ő nézőpontját. Nem próbálom sarokba szorítani, inkább fókuszáltan kérdezve igyekszem a végére járni, (...), milyen tények és élettapasztalatok alapján ítél meg egy-egy ügyet. Próbálom úgy felfogni, hogy tanulhatok is ebből, még akkor is, ha egyébként szakadéknyi különbség van a véleményünk között. Nem mondom, hogy mindig sikerül, de amióta így állok hozzá, sokkal kevesebb bennem a frusztráció, és a saját előítéleteimet is jobban észreveszem." (24.hu)


Eltüntették Semjén vadászatát a Magyar Nemzet kereshető oldalairólFEL

A Magyar Idők kormánylap szerdai magyarnemzetesítése nem csupán fejléccserével és a régi tipográfia visszaállításával járt, hanem azzal is, hogy KESMA fennhatóság alatt működő újság az internet nehezen elérhető bugyraiba száműzte a Simicska-korszak kormányzati szempontból kellemetlen cikkeit.
A művelet technikailag úgy történt, hogy szerdán az új magyarnemzet.hu url-re irányították át a korábban használt mno.hu oldalt. Ezzel elérték, hogy a 2018. áprilisi megszűnés előtti négy év cikkei az eredeti helyükön elérhetetlenné váljanak. A Semjén Zsolt és vadászat keresőszavakkal ugyan most is pillanatok alatt rá lehet lelni a Google-keresőn a miniszterelnök-helyettes svédországi szarvasvadászatáról szóló cikksorozat linkjeire, de a címekre kattintva "Nincs találat" felirattal az új Magyar Nemzet oldal jelenik meg. A tavaly márciusban készült vadászatos cikkekre az oldal saját keresőjével sem lehet rábukkanni. De ugyanígy van ez bármelyik korábbi cikk esetében.
Tény persze, hogy a lap új vezetése nem törölte teljesen a régebbi cikkeket. Az összeset (202709 darabot) bepakolták az Archívum rovatba, ahol oldalanként visszalépkedve előbb-utóbb felbukkan a keresett cikk, csak türelem kell hozzá.
- Kapcsolódó: Európa Tanács: Kormánypárti oligarchák kezében a magyar média nagy része link
- Kapcsolódó: Megszűnik a Vs.hu link . Az amerikai Internet Archive-ben csak részletes mentés szerepel róla, az alakuló magyar könyvtári archiváló projekt pedig még nem üzemel. Ezért könnyen előfordulhat, hogy a lap archívuma köddé válik a kibertérben. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Kaptok is, meg nem is - tudatos, vagy átgondolatlanságon alapuló szakmai hozzáférés-korlátozás? linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról