Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2004/2., 1. 14.

Írás- és olvasási készség - óvodától kezdve?
A könyvtáros szakma szerepváltása a digitális korban – Trendek a hazai és nemzetközi könyvtárügyben
Csökkenő könyvtárhasználat -- remote librarian szükséges
Házikönyvtár minden Illinoisban született gyereknek
Összefogás egy könyvtárért
Rögös úton az arab tudásalapú társadalom
A Francia Nemzeti Könyvtárról
Öt év könyvtárstatisztikája lemezen
Nem olvas, elégedetlen önmagával – szegény
Brit könyvtári statisztika (2001-2002) + analóg hazai adatok (2002) (II.)
Folytatódnak a tárgyalások a közszférában dolgozók béremeléséről
Emberi erőforrás-menedzsment és halál
Könyvek vidéki olvasóknak
Hírözön - húsz százalékkal több hír az interneten
Költözik a könyvtár
Innovációs járulékot fizetnek a cégek januártól
A perek elijesztették a zeneletöltőket
Trükkös játék (élethű számítógépes játék)
Móra Ferencre emlékeznek Kiskunfélegyházán
Kisebbségek az Európai Unió tagállamaiban
Jókai-regény beás nyelven
Gépi tanulást segítő szoftver
Shakespeare vagy Christopher Marlowe?
Elindult az első magyar online petíciós oldal
MINok/NoTárs hírlevél
Elkészült a Budapest Portál vakbarát felülete


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Írás- és olvasási készség - óvodától kezdve?FEL

Preschool literacy (iskoláskor előtti írás-olvasás) volt a témája a múlt heti krétai Nemzetközi Olvasástársaság (IRA) európai szemináriumának. Ezen többek között elhangzott, hogy Európa országaiban nagyon eltérő eszközökkel készítik fel a gyerekeket az írás-olvasás majdani iskolai elsajátítására. Ennek elemei pl. a literacy corner (írás-olvasás "sarok" az óvodai szobában), vagy a 'partnerség a könyvtárral'. Nagy érdeklődésre tarthat számot a vezetői szekcióban elhangzott 'Mitől sikeresek a finnek az olvasásban?' kérdésre adott 13 pontos válasz, mely -- bármilyen furcsa is -- az olvasás háttérkörülményeit taglalja, pl. hogy a finn gyerekek tizenhat évet járnak egy iskolába, vagy hogy rendszeresen meleg ebédet kapnak. A konferencia és szeminárium tapasztalatairól a könyvtáros közvéleményt (is) Steklács János, az IRA Európai Egyeztető Tanácsának tagja fogja tájékoztatni a szaksajtóban. (MG)


A könyvtáros szakma szerepváltása a digitális korban – Trendek a hazai és nemzetközi könyvtárügybenFEL

(Ismertető a TMT 2004/1-es számából: Tóth Máté: A könyvtáros szakma szerepváltása a digitális korban -- Trendek a hazai és nemzetközi könyvtárügyben) A könyvtáros szakmának a digitális korban új szerepeket kell felvállalnia. Három globális trend határozza meg az új szerepeket: a tudás szerepének felértékelődése, az informatikai infrastruktúra fejlődése és az esélyegyenlőség biztosításának kívánalma a könyvtári szolgáltatásokban. A vonatkozó hazai és külföldi cikkek alapján megállapítható, hogy a szakma tovább differenciálódik a foglalkozás űzéséhez szükséges készségek mentén. A valódi szakadást azonban nem ez okozza, hanem az információközvetítésben mindinkább előretörő forprofit irány. A nonprofit szektorban dolgozó információs szakemberek számára két szerepkör kerül előtérbe: a szociális munkásé és a professzionális információs szakemberé. Az új szerepek betöltésének egyik legkomolyabb gátja a folyamatosan romló presztízs, így ennek emelése stratégiai fontosságú feladat lesz a jövőben.

Régebbi hírforrás(ok): Tóth Máté közlése

Csökkenő könyvtárhasználat -- remote librarian szükségesFEL

Noha a könyvtárak kényelmes és jól berendezett helyek hallgatók és információkeresők számára -- írja a New Library World cikke -- a naprakész könyvtárosok visszaesést tapasztalnak a könyvtárhasználók számában. Ezzel ellentétes irány, hogy drámaian megnő a könyvtári távhozzáférések száma. E két trendből ered a diszintermediáció, mely szerint a használók egyre inkább a könyvtáros kikerülésével keresik az információt, továbbá az is, hogy a könyvtárosok nincsenek jelen, amikor a használónak segítségre van szüksége a megfelelő keresési stratégia kialakításában, és a talált információ értékelésében. A diszintermediáció hatásainak kivédése érdekében a könyvtárosoknak értékelniük kell szolgáltatásaikat és innovatív módon újjáalakítani instrukciós stratégiájukat, hogy az információkeresők elérhessék őket, bárhol is tartózkodnak éppen.

Régebbi hírforrás(ok): tone buildings, cyberspace, and the library user / Jim Agee; Patricia Antrim. In: New Library World 104 (2001) 11 p. 474-480

Házikönyvtár minden Illinoisban született gyereknekFEL

Illinois állam kormányzója, Blagojevich a 2005-ös költségvetés tárgyalásakor új ötlettel állt elő, miszerint minden egyes, az államban született gyermeknek öt éves koráig bezárólag havi rendszerességgel ingyenes könyvet biztosítanának. A kormányzó szerint így biztosítani lehetne, hogy minden gyermekes családban a szülők olvasni tudjanak gyerekeiknek. A tervezet szerint ez az államnak az első évben 26 millió dollárjába kerülne. Az elképzelések szerint az első könyvet még a kórházban megkapnák a gyerekek, s ekkor egyúttal egy regisztrációra is sor kerülne, mely a későbbiekben biztosítaná, hogy minden gyermek az életkorának megfelelő könyvet kapjon. A havonta járó könyveket egyébként a szülők egy listáról választhatnák ki, amelyet szakemberek állítanak majd össze. (KE) - F: 2004. 01. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Összefogás egy könyvtárértFEL

Az Egyesült Államokban két település, Macomb és Clinton lakói ezelőtt öt évvel úgy döntöttek, szeretnének egy állandó könyvtárat létrehozni, s ezért készek is voltak áldozatokat hozni. Különböző állami támogatások formájában a kezdeményezők 4,5 millió dollárt kaptak, s a cél érdekében a lakosok is beleegyeztek abba, hogy adóterheiket folyamatosan növeljék. Emellett nagy segítséget jelentett az is, hogy a város az építési telek adományozásával hozzájárult a ma már 133 000 dokumentumot őrző könyvtár létrejöttéhez. Mindezeknek köszönhetően a nemrég megnyitott, a legújabb technológiával, 48 számítógéppel működő könyvtár az egyik legkedveltebb célpontja lett a kikapcsolódni vágyó lakosságnak. Az igazgató azt tervezi, hogy - mivel a lehetőség és az igény is megvan - éjjel-nappal nyitva tartó könyvtárrá fejleszti intézményét. A statisztikák szerint a környékbeli települések között több olyan is van, ahol a lakosság 85 százaléka beiratkozott olvasója az új könyvtárnak, s az olvasói létszám folyamatosan bővül.(KE) - F: 2004. 01. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Rögös úton az arab tudásalapú társadalomFEL

Az ENSZ fejlesztési szervezete, a UNDP elkészítette és közzétette az arab világ humán erőforrásait áttekintő 2003. évi elemzését (Arab Human Development Report 2003, - a teljes anyag térítésért hozzáférhető elektronikus és nyomtatott változatban). Néhány fontosabb adalék a UNDP honlapja és a Die Welt című német napilap január 3-i száma alapján. Negyven év alatt az ún. ázsiai tigris-államokban az átlagos iskoláztatás 4-ről 10 évre nőtt, addig az arab országok (összesen 22 van) átlagában csupán egyről négyre (a gazdag államokban 2-ről hétre, míg a szegényekben egyről kettőre). 2001-ben a lakosság internet- hozzáférése a fejlettebb és/vagy gazdagabb országokban elérte a 10 (Libanon), 12 (Kuvait), 13 (Katar), 20 (Bahrein) ill. 30%-ot (Arab Emirátusok). A népes Egyiptomban 1-2%-os, a szegény és/vagy diktatórikus államokban – Irak, Szudán, Jemen, Szíria, Libanon – a fél százalékot sem éri el. A nemzetgazdasági mutatók szerint a 270 milliós arab népességnek még mindig több mint fele a mezőgazdaságban tevékenykedik. A kutatás-fejlesztés terén dolgozók aránya (ezer lakosra vetítve) alig éri el a világátlag harmadát. A felsőfokú képzést elnyerők tetemes része elvándorol (1998-2000 közt 15 ezer orvos távozott hazájából). A világ egyik leggazdagabb országában, Szaúd-Arábiában 1980 óta az egy főre jutó GDP 17 ezerről 9 ezer dollárra csökkent, a lakosság 30%-a munkanélküli. (SP) - F: 2004.01.11.

Régebbi hírforrás(ok): link link

A Francia Nemzeti KönyvtárrólFEL

Christine Creff, a Bibliothéque Nationale de France (BNF) munkatársa - jelenleg a budapesti Francia Intézet könyvtárvezetője - előadást tartott január 9-én a FSZEK vendégeként a BNF-ről. A közel hetedfélszáz éves múltra visszatekintő világkönyvtár – a föld öt legnagyobb könyvtára közt tartva számon magát – 12 millió könyvvel és folyóiratkötettel, s további 15 millió egyéb dokumentummal (metszetek, hangzó anyagok stb.) rendelkezik. Néhány fontosabb adat: 2800 munkatárs, 146 millió euro (közel 40 milliárd forint, több, mint az összes hazai könyvtár költségvetése együttvéve) költségvetési keret (plusz számos funkció kihelyezése szerződéses alapon további költségekért, melyet a minisztérium fizet), a hatalmas új (Tolbiac) és a különgyűjteményeknek meghagyott régi (Richelieu) épületben napi 4 ezer látogató, illetve csaknem ennyi olvasói hely (csak az újban 1900 kutatói és 1700 „általános” olvasói hely, kb. harmaduk számítógéppel ellátva). A Gallica elnevezésű elektronikus könyvtárban (link ma mintegy 50 ezer mű digitális változata olvasható. Igen kiterjedt – országos és nemzetközi – együttműködés (kötelespéldány-megőrzés, nemzeti bibliográfia, közös katalogizálás, K+F stb.). Egyik legaktuálisabb feladatuk a hálózati dokumentumok gyűjtése, megőrzése és hozzáférhetővé tétele. (SP) - F: 2004.01.11.

Régebbi hírforrás(ok): link ill. Christine Creff előadása

Öt év könyvtárstatisztikája lemezenFEL

A Könyvtári Intézet – a NKÖM támogatásával – megjelentette az Öt év települési és szakkönyvtári ellátása a statisztika tükrében (1998-2002) című CD-ROM-ot (megkapta a kaposvári Könyvtár Tanszék is). A kiadvány táblázatokat – adatszolgáltató és szerkesztő Somogyi József - és Vidra Szabó Ferenc értékelő tanulmányát (pdf: 2o oldal) tartalmazza. A kitűnő összeállítás nagyban elősegítheti a könyvtárosi tisztánlátást és a további teendők józan mérlegelését. A friss adatokból és nagyságrendekből ízelítőül: 2002-ben 2853 települési és 632 munkahelyi és szakkönyvtár 5090 szolgáltatóhellyel 714 ezer m2 alapterületen 6128 főfoglalkozású könyvtáros munkája révén 6,5 milliárd forint gyarapítási keretből 2,5 millió dokumentummal gyarapodott. Halk kívánság a tisztelt összeállítókhoz: talán nem okozna nagy gondot az iskolai könyvtárak legfontosabb adatait is átvenni, hogy valóban (elvben) teljes könyvtári statisztikát tanulmányozhasson az érdeklődő. – Részletes elemzés talán máskor és máshol.


Nem olvas, elégedetlen önmagával – szegényFEL

A gyermekek szegénységének "látványosabb" formáival lépten-nyomon találkozik a tehetősebb polgár is. Ha erről esik szó, akkor a médiumok automatikusan veszik elő a hajléktalanokról, nyomortelepeken élő romákról készült anyagaikat. Darvas Ágnes és Tausz Katalin kutatásai bepillantást engednek a "tisztes szegénység" nyomorúságaiba is. - F: jan. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Brit könyvtári statisztika (2001-2002) + analóg hazai adatok (2002) (II.)FEL

A brit közkönyvtári szolgáltatóhelyek száma öt év alatt 350 körüli számban csökkent, főként az alacsony nyitva tartásúak körében (max. 10 órás nyitva tartás: 1997-ben 452, 2002-ben 195), míg a legalább 54 órán át nyitva tartók száma kissé növekedett (733-ról 770-re). Egy szolgáltatóhely átlagban csaknem 13 ezer lakost lát el. Itthonról nincs nyitva tartási időt felmutató adatunk. Egy közkönyvtári szolgáltató hely nálunk átlag háromezer(!) lakost lát el. Az 58 millió lakosból több mint 34 millió (csaknem 60%) rendelkezik közkönyvtári olvasójeggyel. Itthon 15%. A látogatók közt a nő-férfi arány 6:4- hez. Erről nincs hazai adat.
Összesen közel 40 ezer ember dolgozik a könyvtárakban, ebből 26 ezer a köz- és 11 ezer a felsőoktatási könyvtárakban. Közülük szakember 11 ezer (a szakemberek az összesből átlagosan a nemzeti és felsőoktatási könyvtárakban minden harmadik, míg közkönyvtárakban minden negyedik állást töltik be). A közkönyvtári dolgozók átlag 2500 lakost látnak el. Itthon teljes munkaidejű átszámítás alapján 6233 könyvtári dolgozóról tudunk, ebből 3853 a közkönyvtárakban dolgozik - az egy közkönyvtári dolgozóra jutó lakosszám kicsivel a brit fölött van. (SP)

Régebbi hírforrás(ok): link , Könyvtári statisztika 2002. Bp. : Könyvtári Intézet, 2003., illetve link

Folytatódnak a tárgyalások a közszférában dolgozók béremelésérőlFEL

A hét közepén kapják kézhez a sztrájkbizottság képviselői a harmadik érdekegyeztető tanácskozás alapjául szolgáló dokumentumot, és várhatóan csütörtökön ülnek újra tárgyalóasztalhoz a kormánnyal. A találkozón eldőlhet, érdemes-e egyáltalán tovább tárgyalni a megállapodásról vagy figyelmeztető sztrájkot hirdetnek-e. Vadász János, a közszolgálati reformért felelős kormánymegbízott korábban elmondta, hogy a parlament 45 milliárd forintos többlettámogatást szavazott meg a munkaadók részére. Míg tehát a kormány a munkaadókon keresztül kívánja biztosítani a 6 százalékos növekmény fedezetét, addig a szakszervezetek központilag garantált, a bérrendszerbe beépített állami forrásokat tartanának szükségesnek. - F: jan. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Emberi erőforrás-menedzsment és halálFEL

Határozott korreláció található a kórházi intenzív osztályokon tapasztalható vezetési stílus és a betegek halálozási aránya között: jobb vezetés, kisebb halálozás - fejtegeti egy angol tanulmány (The link between the management of employees and patient mortality in acute hospitals / Michael A. West et al. In: International Journal of Human Resource Management, 13 (2002) 8 p. 1299- 1311)
-- A könyvtári szolgáltatásokkal kapcsolatban nagyon durva lenne ilyen párhuzamot említeni. Az viszont okkal feltételezhető, hogy a rossz vezetési stílus miatti folyamatos stresszállapotban a beosztottak csak alacsonyabb minőségű munkára képesek, s ennek kárát a szolgáltatást igénybevevők is látják. A hazai könyvtárakban uralkodó vezetési stílus mindenképpen javítható. A munkát nehezítő tényezők - írja a bűnösen kisszámú, hazai közkönyvtári viszonyokat feltáró tanulmány egyike: rossz hangulat, bizonytalan jövő, szakmai gondok közös megvitatásának hiánya, érdektelenség, aránytalan leterhelés, mások munkájának nem ismerése, az ellenőrzés, jutalmazás, értékelés és együttműködés hiánya (ld.: Szervezetfejlesztési lehetőségek a megyei könyvtárakban / Barlai Róbert, Csapó Edit. In: Könyvtári Figyelő 42 (1996) 4 p. 611-622) A probléma idültségére is utal a tanulmány: "A beosztott munkatársak a dolgok változtathatatlanságát érzik, maguk sem kezdeményeznek, nehogy szembekerüljenek közvetlen felettesükkel vagy a szomszéd asztalnál ülő kollégával. Az érintett vezetők pedig védik szerzett jogaikat, a kialakult beosztotti létszámot és a munkakört. (...) Egyik könyvtárban sem jellemző, hogy a reformokat a munkatársak vagy a középvezetők kezdeményeznék. A beosztottak az igazgatói szerephez tartozónak vélik a változtatási kockázatot, ugyanakkor kiszámítható reakcióktól tartva maguk a felső vezetők csak kivételes esetben merészkednek el a saját döntésük alapján akár a legapróbb változtatásokig is. / Sehol sem jellemző az önkéntes feladatvállalási szellem, a nyílt kezdeményezés, a személyes képességek megmutatására irányuló törekvés."


Könyvek vidéki olvasóknakFEL

A Nem Library World cikke a tanyák könyvellátásának alternatíváit vizsgálja Dél-Lincolnshire-ben. A szakirodalom kevés friss költséghatékonyság- vizsgálatot kínál e téren. A cikk négy lehetőséget mérlegel: 1. postai út, 2. falusibolt-könyvtárak, 3. házhozszállítás, 4. az ügyfelek könyvtárhoz szállítása. Mindezek éves költségét összehasonlították a mobilkönyvtári ellátás árával, és persze a könyvtári alkalmazottak és a használók véleményét is felmérték. A költségek szempontjából az ügyfelek könyvtárhoz szállítása volt a legjobb, ám ezt nem kedvelték a használók. A mérlegelésnél további szempontokat jelentenek a szociális megfontolások, a "legjobb szolgáltatásérték" és a közkönyvtári szabványelőírások.

Régebbi hírforrás(ok): Books to rural users: public library provision for remote communities / Sarah Haggis; Anne Goulding. In: New Library World 104 (2003) 3 p. 80-93

Hírözön - húsz százalékkal több hír az internetenFEL

A magyar internetezők tavaly mintegy félmillió hírből válogathattak – derül ki a Hírkereső online hírgyűjtő oldal statisztikáiból. Ez bő húsz százalékkal több, mint tavaly - olvasható a Magyar Hírlapban. - F: jan. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

Költözik a könyvtárFEL

A Békásmegyeri Közösségi Házba, pontosabban az ottani önkormányzati fenntartású Platán közművelődési könyvtárba költözik a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) tavaly év végén bezárt Ezüsthegy utcai bibliotékája. Az áthurcolkodás a FSZEK koncepciójának része: az intézmény kevesebb, de korszerűbb könyvtárral biztosítaná az ellátást; az Ezüsthegy utcai fióknak is ezért pecsételődött meg a sorsa. A tizenháromezer kötetes bibliotéka – amelyet a Szabó Ervin Könyvtár az utóbbi három évben nem gyarapított – a III. kerületi önkormányzat idei költségvetéséből több mint 3,6 millió forintot kap fejlesztésre – adta hírül az Óbuda című helyi lap.

Hírforrás:
2004. január 14.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Innovációs járulékot fizetnek a cégek januártólFEL

Innovációs járulékot kell fizetni januártól a gazdasági társaságoknak, a befizetések az állam által is támogatott kutatási és technológiai alapot gyarapítják. 2004-ben több mint 40 milliárd forint juthat az innovációra. - F: jan. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

A perek elijesztették a zeneletöltőketFEL

A Pew Internet and American Life Project vasárnap közzétett vizsgálati eredményei azt mutatják, hogy november-december folyamán 18 millióra esett vissza a zeneletöltők száma a március, április és május során mért 35 millióról. Az internetfelhasználók körében végzett közvéleménykutatás azt mutatja, hogy a RIAA szeptemberben indított és nagy visszhangot kapott akciója ráijesztett a letöltőkre, akiknek csak a 20 százaléka nyilatkozta azt, hogy folytatja a letöltést, csak talán kevésbé rendszeresen, mint korábban. - F: jan. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Trükkös játék (élethű számítógépes játék)FEL

Klikk a Startra. Teljesen élethű a grafika, térhatású a hang. Választom a „görkori” menüpontot, a legördülő menüben rákattintok Szegedre. És hopp, lenézek a lábamra, rajta a kori, előttem a Dóm, mögöttem a könyvtár. A játék lényege, hogy trükköket kell csinálni a könyvtár márványlépcsőjén meg a padon. Az irányítás elég egyszerű, csak gyakorolni kell egy kicsit. A márvány jól csúszik, be van gyertyázva. Hibapontokat lehet összeszedni, ha nem sikerül jól a figura. Időnként emberek mennek el a könyvtár előtt, ha nekik megyek, az is hibapont, ha meg elesek, fogy az életerőm. Ha gyereket ütök el, az nagyot kiabál, a szülők meg agresszívek lesznek. Ilyenkor több hibapontot kapok, és iszonyú sokat vesztek az életerőmből, ha nem tudom lerázni a szülőket. - F: jan. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

Móra Ferencre emlékeznek KiskunfélegyházánFEL

Móra Ferencre emlékeznek szülővárosában halálának 70. évfordulóján, január 21- én, szerdán 18 órakor a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökség. A Móra-emlékév jegyében szervezett „A szeretet az élet” rendezvényt Endre Sándor országgyűlési képviselő nyitja meg, majd Juhász István, a Móra Ferenc Gimnázium tanára emlékezik Móra Ferencre. - F: jan. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kisebbségek az Európai Unió tagállamaibanFEL

Az Európa Tanács Budapesti Információs és Dokumentációs Központja, valamint az Országos Idegennyelvű Könyvtár Határtalan Európa - Kultúrák találkozása című, egy évre tervezett rendezvénysorozata immáron kilencedik tárlatához érkezett. Kisebbségek Európában címmel február végéig látható kiállítás a könyvtár kiállítótermében, január 14-én pedig a témával kapcsolatban tudományos konferenciát szerveznek. - F: jan. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link , link

Jókai-regény beás nyelvenFEL

Magyarországon először jelent meg beás nyelven Jókai Mór: Cigánybáró című regénye, Kalányos Terézia szociálpedagógus fordításában és a nagykanizsai Czupi Kiadó gondozásában - tudatta az MTI-vel a kiadó tulajdonosa. Czupi Gyula elmondta: messze "nem az üzleti siker reményében, sokkal inkább kulturális küldetés szándékával, a térség roma kisebbsége által leggyakrabban használt beás nyelv irodalmi értékhordozóként való felhasználására" vállalkozott a 160 oldalas Jókai-regény 1.000 példányos megjelentetésére. - F: jan. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Gépi tanulást segítő szoftverFEL

Az Intel új, decemberben közzétett nyitott forráskódú szoftvere tapasztalataikból tanuló számítógépek létrehozására ad lehetőséget a fejlesztőknek. A programmal felerősített computer Bayes-féle statisztikai módszerrel, a múltbeli előfordulás alapján értékeli ki egy adott esemény jövőbeli valószínűségét.
Minél több adat áll a rendelkezésünkre, annál hatékonyabbak, pontosabbak a Bayes-féle matematikai elveken alapuló modellek. Amennyiben az adatok megváltoznak, a rendszer automatikusan korrigálja az eredményeket. - F: Agens portal jan. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Shakespeare vagy Christopher Marlowe?FEL

Statisztikai és MI-módszerek a stíluselemzésben A statisztikai elemzéstől a neurális hálókig, vagy a genetikus algoritmusokig, egyre több számítástudományi módszert alkalmaznak vitatott művek szerzőinek azonosítására. Az adatbázisok és a számítógépes kapacitás drasztikus növekedésével aranykorába lép a szépirodalmi stílus „mérésének” tudománya (stylometry).
Az eljárások nem érvényesek minden szövegre: a nagyon rövid (ezernél kevesebb szót tartalmazó), a permanensen átalakított (nem „tiszta”), vagy a szájhagyomány útján fennmaradt művek esetében hasznavehetetlenek. Csak olyankor vethetők be, amikor megfelelő hosszúság mellett a szerző stílusa egyértelműen azonosítható. - F: jan. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Elindult az első magyar online petíciós oldalFEL

Egyéves előkészítő munka eredményeként elindult Magyarország első nonprofit online petíciós oldala, a peticio.hu. Ugyan a honlap még béta üzemmódban működik, de petíciók már élesben indíthatók és aláírhatók. - F: jan. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

MINok/NoTárs hírlevélFEL

Több mint két éve heti rendszerességgel jelenik meg a MINok-hírlevél. Célja kettős: egyrészt a MINok, a Magyar Internetező Nők honlapjára (link felkerült friss tartalmakról ad tájékoztatást nők és net, nők és ITC témakörökben, másrészt a magyar interneten található, nemek esélyegyenlőségével foglalkozó, a kérdést valamiképpen érintő híradásokból, információkból szemléz. Ez utóbbi jelenti voltaképpen a MINok hírlevél Notárs külön kiadását. A hírlevél állandó rovatai: Programajánló, Webtallózó, EU és a nők, NőTárs, KINCS, NetNők, Könyvkuckó, Férfisarok, NőNapTár. A hírlevélnek jelenleg 1030 megrendelője van. Az érdeklődők a hírlevélre a MINok honlapjáról link tudnak feljelentkezni: a bal oldalt Hírlevél cimszó alatt.

Hírforrás:
2004. január 14.  • Továbbküldöm a hírt

Elkészült a Budapest Portál vakbarát felületeFEL

Elkészült a Budapest Portál vakbarát felülete. A fővárosi önkormányzat honlapja látássérülteknek készült változatát szerdán mutatta be Demszky Gábor főpolgármester, valamint a szoftver kifejlesztője, Szuhaj Mihály, aki a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) informatikai csoportvezetője. - F: jan 7.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról