Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2019/40., nov. 13.

Szerkesztő: Mikulás Gábor

Hírek

Kell-e 170 ezer elérés? - Halloween a kurrens közszolgálat a könyvtárban
Mitől működne szakmai szintű a kreativitás - és miért nem működik most? 1. Ellentétes gondolatok bátorítása és összeegyeztetése
Minél erősebb az egyenlőtlenség a felsőoktatásban, annál inkább foglalkoznunk kell vele (olvasóink szavazatára)
Hogyan változtatta meg életemet a helyi közkönyvtár? 2. (olvasóink szavazatára)
Megkérdeztük: Könyvlopások előfordulása
Design thinking oktatás is növelheti a MOME megújult könyvtárának forgalmát
Eredményes szolgáltatás megalapozása szegény használóknak - 4. Kognitív képességek: a szegénység a konzervativizmust erősíti
Hogyan szerezzünk több olvasót szakfolyóiratainknak - nemzetközi környezetben?
Kalandok, szósaláta, költészetfelhő?! Kreatívírás-akciók fiatalok számára a Frankfurti Városi Könyvtárban
Képes-e egy kis vagy közepes könyvtár egy birtokában lévő szöveg szakszerű feldolgozására, közreadására?
100 millió dolláros fiókkönyvtárat terveznek Charlotte Mecklenburgban
Nem növekvő könyvtár - a raktárkapacitás szab határt Szolnokon
Open Access, ScienceDirect, Scopus és SciVal - MTA-megállapodás az Elsevierrel
Arborétumba költözik a szombathelyi (öko) fiókkönyvtár
A kritikus / kritikai olvasás területei 87. - Összezavarás: Vlagyiszlav Szurkov doktrínája
A kritikus / kritikai olvasás területei 88. - Helyes stratégia: közös alapok keresése
A Csemadok fejleszti és üzemelteti az Ipolyviski Községi Könyvtárat

Analógiák

Átgondolja szolgáltatási körét a Posta - És a könyvtárak?
Van-e tovább értelme így az intézmény-rendszernek? - Identitáskérdések az ICOM-on
Olvass jobbat! - 'Olvass többet' helyett

Kisszínes

Sörkönyvtár - a kocsma, ahova tanulni jársz
Az online videók felelnek az üvegházhatású gázok kibocsátásának 4 százalékáért
A kutyának sem kell az állami egyentankönyv (diagramokkal)

Információforrások

Hogyan segíthetsz hajléktalan embertársaidnak?
Idős olvasóidat figyelmeztetheted: így húzzák le a gyanútlan nyugdíjasokat országszerte
Újabb (megyei) napilapok érhetőek el
300 év után itt a digitális földnyilvántartás - reméljük
Értékeink térképe - friss felmérési adatok Magyarországról is


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Kell-e 170 ezer elérés? - Halloween a kurrens közszolgálat a könyvtárbanFEL

Az október végén menetrendszerűen fellángoló - elbírja-e a magyar gerinc a halloween ünneplését? témájú - vitára időzítve jelentette meg a FSZEK Ugocsa Utcai Könyvtára link a témára vonatkozó tárgyilagos, mém-forma üzenetét, praktikusan egy szöveg tartalmú képet, melyet az idén a Könyvtárosok csoportban link is számosan megosztottak.
Az aktuális példa Farkas Ferenchez köthető, aki több éve kísérletezik a témával, de idehaza több könyvtárnak vannak hasonló kezdeményezései (Kaposvár, OIK). A KIT-nek kifejtette:
- Fontos, hogy a könyvtárak vállalják fel az online világban is a "szakértői" szerepet. Ez több területen is érvényesíthető, talán a két legfontosabb az információ(s) szakértői, illetve az olvasást támogató szerep.
1. Információ(s) szakértőként: lehet a fenti példához hasonló infokártyákat készíteni (pl. a szintén vitatott Bálint nap / Valentin napról), vagy más megközelítésből álhíreket pontosító tartalmakat előállítani, praktikus ismereteket közölni, de helyi szinten akár helytörténeti érdekességek aktualitása is megfogható. Ezek nem biztos, hogy elsőre "átmennek", de lehet, hogy később felkapottá válnak.
2. Az olvasást támogató szerep pedig még egyértelműbben a hagyományos könyvtári tevékenység (olvasmányajánlás) kiterjesztése a könyvtár falain kívülre. Könyvtárosok sokkal gyakrabban vállalhatnák fel minőségi tematikus ajánlók összeállítását, ehelyett gyakran csak mások - bloggerek, újságírók - hasonló listáit szoktuk megosztani (legjobb gyerekkönyvek kezdő olvasóknak; mesék konkrét gyerekkori problémák leküzdéséhez; olvasmányajánlók olvasási nehézségekkel küzdő gyerekeknek; könyvek bizonyos traumák feldolgozásához stb.).
Hasonló lehetőség bizonyos összefüggésekre való figyelem felhívása (pl. meseolvasás fontossága link), vagy a nap első visszahozott könyvéből közzétett idézet, vagy olvasóktól kért egymondatos ajánlások közreadása. Előnyös ezeket képi tartalomként előállítani, hiszen ezek virulensebbek.

Célok és eredmények: A könyvtár imázsának erősítése (ez is része a ma sokat emlegetett hiteles hely kérdéskörének). Másfelől az adott könyvtári oldal (Facebook, Instagram ismertségének / forgalmának növelése. Különösen azért hasznos, mivel online felületen rengeteg olyan embert el lehet érni, akiknek nincs friss könyvtári élménye.
A most újra figyelmet keltett halloween-i poszt 3 nap alatt például 170 ezer embert ért el (ebben értelemszerűen nincs benne a Könyvtárosok csoportbeli közzététel statisztikája). A figyelem felhívásnak más módjai is lehetnek, tényközlés helyett például mémgyártás könyvtári vonatkozással. Ez a saját gyártású könyvtári mém link például korábban 140 ezres elérést mutatott fel, de mivel nem vízjelzett tartalom volt, számos más oldal is átvette (ami a célba juttatás egyik lehetséges útja).
A mém típusú posztok vonatkozásában a lehetséges ötletek szikrája bárhonnan jöhet, s ha megvan a koncepció, a kidolgozás már egyszerű. Azaz nem feltétlenül az a hatékony megoldás, hogy leülünk mémeket gyártani.

A projekt alkotásai által a könyvtár az elméletben évtizedek óta emlegetett just-in-time elvet valósítja meg: az információ akkor és csak akkor kerül a felhasználó elé, amikor arra éppen szüksége van - fejti ki Farkas Ferenc


Mitől működne szakmai szintű a kreativitás - és miért nem működik most? 1. Ellentétes gondolatok bátorítása és összeegyeztetéseFEL

A hazai könyvtári rendszerben gyakran találkozunk az információvisszatartással, a szakemberek tudásának szándékos mellőzésével, vagy a nyilvános viták mellőzésével. Ezzel gyakorlatilag a szakmai szervezetek, intézmények vezetői lehetetlenítik el a szakmai szintű innovációt. - Nem egyszer utána mutogatnak az érdek- és ötlettelenné vált kollégákra. S könnyen bebizonyítják: ha sikeresen elnyomnak másokat, nekik lesznek csak ötleteik, ugye... De nézzük meg a Pixar animációs cég gyakorlatát. (MG)
- Linda Hill: Az innovációs szervezetek háromféle képessége: kreativitás a vitákban [abbrasion], a reakciókban [agility] és a problémamegoldásban [resolution].
1. Kreativitás a vitákban: ötletekből piacképes dolgot kihozni vitákon és megbeszéléseken keresztül. Teret adnak a különbségeknek, nem csillapítják őket. A kreatív vita nem ötletroham, ahol a résztvevők mellőzik a bírálatot. Tudják, hogyan folytassanak heves, de építő vitát azért, hogy a lehetőségek egész kínálatát dolgozzák ki.
2. A munkatársak megtanulják, hogyan kérdezzenek, hogyan figyeljenek aktívan. És azt is, hogyan álljanak ki véleményükért. Értik, hogy az innováció aligha jön létre a sokféleség és a viszály egyidejű megléte nélkül. A kreatív reakció [agilitás] ebben áll: képesek vagyunk ötlettárunkat tesztelni és finomítani gyors változatok, észrevételek és kiigazítások útján. Felfedezés-vezérelte tanulás, nem pedig megtervezett előrehaladás. Ezt nevezik dizájngondolkodásnak, amely a tudományos módszer és a művészeti folyamat izgalmas elegye. Kísérletek sorozata, nem pedig próbák sorozata.
A kísérletek célja általában a tanulás. A nemleges eredményből is tanulunk.
3. Kreatív problémamegoldás: a döntéshozatalban még az ellentétes gondolatokat is össze tudjuk békíteni, hogy új és hasznos megoldást alkossunk. Az innovációs cégek nem szoktak engedményeket tenni. Nem hagyják, hogy egy csoport vagy személy felülkerekedjék, még akkor sem, ha vezetőről vagy szakértőről van szó. Ehelyett olyan türelmes és elfogadó döntési folyamatot hoztak létre, amelyben a megoldások nem kizárólagosak, hanem összeegyeztethetők. Szerintünk e három tulajdonsága miatt tud a Pixar sikeres lenni.

Régebbi hírforrás(ok): A szervezeti autokrácia bűne link

Minél erősebb az egyenlőtlenség a felsőoktatásban, annál inkább foglalkoznunk kell vele (olvasóink szavazatára)FEL

Paul Tough új könyve a felsőoktatásban töltött évekről szól. (link ) Pontosabban, hogy azok hogyan erősítenek meg vagy törnek meg minket. Bemutatja, hogyan nem valósul meg általa a társadalmi mobilitás. A társadalmi szakadékot nem csökkenteni, hanem növeli. A rendszer továbbra is a jómódú diákokat részesíti előnyben. Ők választhatnak a legjobb iskolák közül. Hogy aztán maximalizálják keresőképességük.
A jó anyagi háttér és közösségi támogatás nélkül érkező diákoknak a felsőoktatás rémisztő lehet. Néhány felnőtt igyekszik támogatást nyújtani ezeknek a diákoknak. Az SLJ főszerkesztője, Rebecca T. Miller szerint a könyvtár is felvállalhatná ezt a szerepet. Már egészen attól kezdve, ahogy a szülők elkezdik bemutatni a felsőoktatási rendszert. Majd a középiskolás éveken át a kampuszon töltött első évig támogathatnák a diákot.
Vannak egyéni törekvések, de ez mind kevés. Tough könyve világosan rámutat a probléma mélységére. Ahogy a rendszer működik, az szerinte jól tükrözi Amerika működését. A megoldásra a szerző nem mutat utat. Egy figyelmeztető jelet vázol. Amire a társadalomnak kell választ adni. (ref.: Habók Lilla)


Hogyan változtatta meg életemet a helyi közkönyvtár? 2. (olvasóink szavazatára)FEL

Folytatva múlt heti link anyagunkat...
13 Penguin Book szerző oszotta meg, miért fontos neki a helyi könyvtár. A történtekből kirajzolódik, miért érdemes védeni a könyvtárakat. A második részben újabb négy író gondolatait foglaljuk össze.
- Jojo Moyes (brit újságíró és romantikus regényíró, könyvei pl. Mielőtt megismertelek, Miután elvesztettelek): Kiskorában heti négy könyvet kölcsönzött. Kihívásnak tartotta olyan gyorsan olvasni, hogy mind a négyet elolvassa egy hét alatt. Legújabb könyve, a Tue Giver of Stars Kentucky könyvtárosairól szól. Szenvedélyesen hisz a könyvtárakban. A sok privatizált hely mellett az egyetlen hely, ami ingyenes szórakozást nyújt. Menedék a menekülteknek, a társadalomnak, egy közösségi tér. Minden könyvtár bezárásával a közösség veszít.
- Jacqueline Wilson (Magyarországon is ismert gyerekkönyvíró, sorozatai pl. Lányok, Tracy Beaker): A gyerekkorában látogatott könyvtár nem volt színes. Csak egy terem székekkel és szekrényekkel. De sok új és szép szóhoz juttatta hozzá. Nem csak olvasóvá változtatta, hanem íróvá is. Nemrég a BBC-vel ellátogatott a kedvenc könyvtárába. A sok új könyv közt a könyvtárosok most is elő tudták szedni neki a gyerekkorában forgatott könyveket.
- Orlando Figes (brit történész és író, könyve pl. The Europeans): gyerekkorában a könyvtár az uszoda mellett, a két program összekötése volt a hét fénypontja. Az anyukája kiadóban dolgozott, szintén hozott haza könyveket. De a könyvtár ennél sokkal többet tudott adni. Azóta is rendszeres könyvtárjáró. Kedvence a Cambridge Egyetem könyvtára, ahol tematikák szerint vannak rendezve a könyvespolcok. Megtalálni a keresett könyvet olyan, mint egy jutalom.
- Kim Liggett (zenész és író, könyve pl. The Grace Year): Kansas egy kis városában nőtt fel, ahol a könyvtár sokkal többet jelentett a könyveknél. Minden szombaton tíz könyvet kölcsönzött. Ezek nyitottak ablakot a világra. Valós és képzelt világra egyaránt. Ezek segítették hozzá, hogy utána tényleg körbeutazza a világot. A félénk kislányból saját élete hőse legyen. (ref.: Habók Lilla)


Megkérdeztük: Könyvlopások előfordulásaFEL

A könyvlopások mennyiségére kérdeztünk a múlt héten. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
7 - Alig fordul elő
3 - Gyakori nálunk
19 - Időnként előfordul.
A most szerzett és az öt éve hasonló kérdésre kapott válaszokkal összegezve az alábbi diagramot kaptuk: link .
A nem túl nagy válaszadási arány mellett feltűnő, hogy a lopások érzete jelentősen csökkent. Hogy emögött az érzet éa / vagy a valóság változása áll, azt további felmérés derítheti ki. (MG)

Hírforrás: KIT-információ
2019. november 13.  • Továbbküldöm a hírt

Design thinking oktatás is növelheti a MOME megújult könyvtárának forgalmátFEL

A MOME campus fejlesztése miatt a MOME 2016-ban ideiglenesen a Műszaki Egyetem Z épületébe költözött. Az elhelyezkedés, belakás után 2018-ban az új campus és a visszaköltözés tervezésével foglalkoztunk a mindennapi teendőink mellett. Megtörtént a visszaköltözés 2019. nyarán.
A MOME Könyvtár link forgalma kölcsönzés szempontjából, amióta visszaköltözött a Zugligeti útra, jelentős mértékben nem változott, ahogy a reprográfiai szolgáltatást igénybe vevők száma sem. A helyben olvasók száma viszont növekedett, főként a földszinti tágas, világos olvasóterem és a kisebb közös munkára alkalmas olvasóboxok kedveltek. Az emeleti kisebb folyóiratolvasót inkább a nyugodtabb olvasásra vágyók használják.
A könyvtári forgalom azonban remélhetőleg növekedni fog, hiszen idén már a könyvtárban tudtuk tartani az első évfolyamos hallgatók számára a a könyvtár bemutatását szolgáló órákat, ami jobb lehetőséget teremtett a könyvtári állomány megismertetésére.
A Könyvtár szolgáltatásait a desing thinking módszerével szeretnénk vonzóbbá és ismertebbé tenni egy kurzus keretén belül, ahol remélhetőleg a szolgáltatás bővülést úgy is segítenénk, hogy egy felhasználó app-ot tervezünk a hallgatókkal együtt, terveink szerint.
- A könyvtárt bemutató fotókat Lévai Klára és Tiry Katalin készítette. Ld.: link (Nagy Eszter-Lévai Klára)


Eredményes szolgáltatás megalapozása szegény használóknak - 4. Kognitív képességek: a szegénység a konzervativizmust erősítiFEL

A nyelvi és kognitív képességek fejletlensége már óvodás kor előtt előrevetíti az iskolai kudarcokat, így a társadalomba történő beilleszkedés sikertelenségét is. Ezt a helyzetet súlyosbítja, hogy a tartós szegénység kétszer akkora negatív hatást gyakorol az intelligenciahányadosra, mint az átmeneti szegénység, illetve az ötéves kor alatt megélt nyomor 60-80%-kal növeli a magatartási problémák előfordulását - derül ki Szilvási Léna A szegénység hatásai a gyermek fejlődésére link című dolgozatából. Nem véletlen, hogy a szerző hangsúlyozza: a kora gyermekkor az az időszak, amikor a társadalmi kirekesztődés folyamata leginkább megfordítható.
A szocializáció egy "kifordított" folyamata figyelhető meg ezeknél a gyerekeknél, hiszen azokat az életstratégiákat, amelyeket a nem nélkülöző emberek "vészüzemmódként", szélsőséges helyzetre adott válaszként értelmeznek, a nyomorba születők elsődleges normaként sajátítják el - ez fokozottan igaz, ha a nyomor területi elkülönüléssel, szegregátum kialakulásával is együtt jár.
Szilvási Léna arra is kitér, hogy Európában nagy az eltérés az iskolázottabb és a rossz szocioökonómiai helyzetben élő szülők nevelési szokásai között: a jobb társadalmi helyzetűek a gyermek érdekeit elsődlegesnek tartó, önálló döntésekre felkészítő, modern szemléletet, míg a szegényebbek jellemzően
- a közösségi szempontokat szem előtt tartó
- hagyományos nemi és szülői szerepekre építő
- engedelmességre nevelő hozzáállást
képviselik. Az otthonról hozott és az iskolában elvárt minták közti szakadék azonban tovább nehezíti a szegénységben élő gyermekek fejlődését.
- Kapcsolódó: Életminőség vagy vallásosság? link .

Régebbi hírforrás(ok): Tudod, mi a rendszerigazolás-elmélet? - Netán ismerős is? link

Hogyan szerezzünk több olvasót szakfolyóiratainknak - nemzetközi környezetben?FEL

"Könyvtár, mint híd a tudomány és a kutatás között" címmel lesz nov. 26-án konferencia Nemzeti Közszolgálati Egyetemen link . Sasvári Péter és Urbanovics Anna előadása egy a Pénzügyi Szemlében közelmúltban megjelent szakcikken alapul.
- A Publish or Perish jelensége miatt növekvő publikációs nyomás nehezedik a kutatók vállára, azonban a közölt eredmények mindössze 20 százaléka szerzi a hivatkozások 80 százalékát a Garfield-elv szerint. A releváns közleményeket a Scopus és Web of Science nemzetközi katalogizáló adatbázisok igyekeznek tömöríteni.
A hazai kiadású lapoknak ezek alapján szükséges prioritásaikat felállítaniuk, mert az egyre növekvő nemzetközi tudományos piacon ezen követelményeknek való megfelelés mentén dől el egész szerkesztőségek fennmaradása. A tanulmány eredményeit épp ezért azoknak a döntéshozóknak, szerkesztőknek és szakértőknek ajánljuk, akik alakítani tudják a hazai lapok egyes paramétereit, valamint akik az MTA IX. osztály bizottságainak tagjai számára ajánlott folyóiratlistát összeállítják. Úgy véljük, hogy a nemzetközi katalogizáló adatbázisok
követelményrendszerei jó példaként szolgálhatnak a hazai folyóiratok számára annak érdekében, hogy a nemzetközi tudományos közösség igényeihez és elvárásaihoz jobban tudjanak
igazodni, ezzel pedig jelentős mértékben növeljék versenyképességüket. Mindezen kritériumok figyelembevétele nagyban hozzájárulhat az olvasottság és ezáltal az idézettség növeléséhez, amely minden lap életében prioritás.


Kalandok, szósaláta, költészetfelhő?! Kreatívírás-akciók fiatalok számára a Frankfurti Városi KönyvtárbanFEL

A gyerekek és a fiatalok fontos célcsoportjai a könyvtárnak; a fejlesztés fókuszában olyan kulcsterületek állnak, mint a könyvek szeretete, az olvasás, az írás, a szövegértés, illetve a nyelvi absztrakció képessége, ezért a szerző jelentős potenciált lát a Frankfurti Városi Könyvtár link kreatív írásra ösztönző irodalompedagógiai kínálatában.
Pedagógiai megközelítésük a következőkön alapul: játszva tanulás; a gyerekek nem csak szereplői, alakítói is egyben a történéseknek; folyamatorientáltság (az eredmény másodlagos, a csoportmunka a lényeg); továbbá kerülik a gyermekek közötti versengést.
Ezeket a célokat szolgálják a könyvtárban a tizenéveseknek szervezett kreatív írásra ösztönző akciók is. Ilyen a kalandos könyvshow (Cliffhanger-Buchshow), amely a szórakoztató könyvbemutatókat ötvözi a kreatív írással a fan-fiction és a web 2.0 eszközeire építve. Két műből olvasnak fel részleteket, majd egy-egy izgalmas helyen abbahagyják az olvasást, a történetek folytatását pedig a fiataloknak kell kitalálniuk, amit a rendezvény alatt a könyvtár blogján (Cliffhänger - Schreib' weiter! [Függőben hagyva - Írd tovább!]) csoportmunkában írnak meg. (A fiataloknak nem kell saját nevüket adniuk ehhez, a blogon csak kitalált néven szerepelnek.) Az írásverseny & story slam programoknál a történetalkotás mellett az élőszavas előadás kerül előtérbe. A résztvevők játékos feladatállomásokon mennek végig (például különböző összetevők "szósalátáiból" írnak rövid történeteket), végül mikrofonba olvashatják a műveiket. Igazi lírai játékra is sor kerül máskor Költészet & játékok címmel, amelynek során a kedvet érző fiatalok ismert versek szavai, kifejezései nyomán dekonstruált "költészetfelhőkből" újszerű asszociációkkal új szövegeket formálnak, melyeket tovább is írhatnak saját versekké.
Összefoglalóan elmondható, hogy a gyerekek és fiatalok körében végzett könyvtárpedagógiai munka intenzív folyamat, amely a könyvtárosoktól is állandó kreativitást, elkötelezettséget és kíváncsi elfogulatlanságot igényel. Számukra az a fizetség, ha a fiatalok a rendezvényeken rájönnek, mennyi nyelvi és kreatív energia, alkotókészség rejlik bennük. (Kalandok, szósaláta, költészetfelhő?! Kreatívírás-akciók fiatalok számára a Frankfurti Városi Könyvtárban; ref.: Murányi L.)


Képes-e egy kis vagy közepes könyvtár egy birtokában lévő szöveg szakszerű feldolgozására, közreadására?FEL

A szerző a Charente-Maritime megyei, 25 ezer lakosú Rochefort médiatékájának link vezetőjeként a könyvtár 2015 és 2017 közötti digitalizálási projektjét ismerteti. Franciaország közel 300 kulturális örökséget őrző, vidéki közkönyvtárából mindössze 54 minősített (bibliotheques classées); a digitális projektek keretében csak ők kapnak állami támogatást. Ám a maradék 250 gyűjteményben is jelentős kulturális értékek találhatók. Felmerül a kérdés, hogy egy kis vagy közepes könyvtár képes-e egy birtokában lévő szöveg szakszerű közreadására, ugyanis a könyvtárosok szerkesztői munkája zömében kiállítási katalógusok, brosúrák összeállításában merül ki. Az írott kulturális örökség digitalizálása nem pusztán technikai kérdés. A hozzáadott érték ebben a munkában maga a "digitális kiadás", ami nagyon speciális tevékenység; minden lépése több-kevesebb intellektuális értelmezést, döntést, választást igényel a szerkesztők részéről. Ez a fő tanulsága azoknak a digitális kiadványoknak, amelyeket 2015 és 2017 között a "nem minősített" rochefort-i médiatéka adott közre.
A helyi kulturális örökség ilyen típusú publikálása esetében fontos, hogy alkalmas szövegeket találjanak, azokat szakemberek gondozzák, és a közreadók átgondolt, hosszú távú tartalom-előállítói és kiadói stratégiával rendelkezzenek. Olyan kompetenciákra is szükség van (művelődéstörténet, paleográfia, helytörténet stb.), melyek egyre ritkábbnak számítanak a könyvtárosok körében. Mindemellett a vidéki gyűjteményekben számos értékes helyi szöveget őriznek, amelyek digitális kiadásra érdemesek. (A projekt Rochefort-ban jelenleg szünetel, mert a felelős főkönyvtáros más feladatot kapott.) A link címen az eddig kiadott három digitális mű tekinthető meg. (A "házilag" előállított elektronikus könyvektől a Transbordage-kiadványokig: az írott kulturális örökség digitális kiadása a kisebb könyvtárakban; ref.: Pajor E.)


100 millió dolláros fiókkönyvtárat terveznek Charlotte MecklenburgbanFEL

A Charlotte Mecklenburg Könyvtár link (USA) nemrégiben mutatta be hatalmas, 100 millió dolláros, 115.000 négyzetméteres, 6 emeletes központi fiókkönyvtárának terveit. Az 5 + 1 (föld alatti) szintes, 2 kültéri teraszos, külső szolgáltató üzemeltette kávézóval, 2 színházteremmel, további, rugalmasan kezelhető helyiségekkel, tárgyalótermekkel, munkaügyi képzőközponttal, számítógépes laboratóriummal, stúdióval, makerspace-szel, közigazgatási hivatalokkal. A könyvtár állománya is megújul.
Az új, fő fiókkönyvtár projekt köz- és magánszféra partnerségben fog üzemelni. Mecklenburg megye 65 millió dollárt fordít az új főkönyvtár és egy külső kiszolgálóegység felépítésére. Ezekhez a Charlotte Mecklenburg Könyvtár Alapítvány CommonSpark kampánya további 70 millió dollárt kíván szerezni. A projekt teljes állami és magánfinanszírozása így 135 millió dollár.
Minden szintet meg akarja tervezni egy meghatározott tematikus hangsúly szerint:
A könyvtár várhatóan 2024 elejére készül el. (ref: MG)


Nem növekvő könyvtár - a raktárkapacitás szab határt SzolnokonFEL

Második alkalommal hirdettek garázsvásárt a megyei könyvtárban link .
Bakelitlemezek, hang- és videókazetták százai és több ezer kötetnyi gyermek-, szak- és szépirodalom közül csemegézhetnek ezen a héten a megyei könyvtár alagsorában mindazok, akik elég eltökéltek és kitartóak, hogy belevessék magukat az irodalom- és zenerajongók kategorizálatlan kincsesbarlangjába.
- A központi és fiókkönyvtárak állományát folyamatosan frissítjük, új könyveket vásárolunk, a régi, törölt, valamint a fölös és elhasználódott példányokat újakra cseréljük. A nem kölcsönzött dokumentumokat november 15-éig nyitvatartási időben jelképes összegért kiárusítjuk. Második alkalommal rendezünk garázsvásárt, az előzőn óriási volt az érdeklődés, bízunk benne, hogy a mostani is sikeres lesz - mondta el érdeklődésünkre Tomasovszki Anita.
A megyei könyvtár igazgatója hozzátette: ma már senki nem kölcsönöz kazettát vagy bakelitlemezt, így csak a helyet foglalják a raktárban, ahogy a több példányban meglévő vagy az évek során megrongálódott könyvek is.
Hogy fenntarthassák az egyensúlyt és ne legyenek raktárproblémáik, annyit kell leselejtezniük, mint amennyit gyarapítanak. Ez éves szinten körülbelül tízezer dokumentumot jelent.
- A gyűjtők számára kincset érő darabok lapulhatnak a polcokon és dobozokban, érdemes tehát időt szánni a kutatásra - jegyezte meg az intézmény vezetője.


Open Access, ScienceDirect, Scopus és SciVal - MTA-megállapodás az ElsevierrelFEL

Feltűnő, hogy az Elsevier-szolgáltatásokkal kapcsolatban megjelenő hírekben az Elsevier véleménye gyakorlatilag soha nem jelenik meg. Most is ez történik. (MG)
- A hároméves megállapodás keretében az EISZ-konzorciumban részt vevő intézmények felhasználói több mint 2500, az Elsevier és partnerei által megjelentetett tudományos folyóirat közel 16 millió cikkéhez férnek hozzá a ScienceDirect platformon. Török Ádám, az Akadémia főtitkára a kutatói közösség és az Akadémia közös sikerének nevezte az eredményt.
Hosszú és nehéz tárgyalási folyamat végén nyílt hozzáférési (open access) szerződést kötött a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központban működő Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) és az Elsevier globális információelemzési, tudományos és egészségügyi tartalomszolgáltató vállalat. A magyar kutatói közösség így több hónapnyi szünet után ismét hozzáférhet több mint 2500, az Elsevier és partnerei által megjelentetett tudományos folyóirat közel 16 millió cikkéhez a ScienceDirect platformon.
A ScienceDirect-megállapodással párhuzamosan megkötött, a Scopus és a SciVal adatbázisokhoz való hozzáférési szerződés a magyar tudományos teljesítmény mérését, értékelését, valamint 10 700 nemzetközi kutatóintézettel és az ott dolgozó kutatókkal való összehasonlítás lehetőségét biztosítja, továbbá az élvonalbeli kutatási irányok meghatározásában is segítséget nyújt.
- A Qubit összefoglalója: link


Arborétumba költözik a szombathelyi (öko) fiókkönyvtárFEL

Tágas olvasóterem, mobil bútorok, fákra és patakra néző terasz - ideális helyszínen, az arborétumban épül az új kámoni fiókkönyvtár. A kivitelezés költségeit a Szófia utcai épület eladásából és a városi büdzséből állják. Már betonoznak a Kámoni Arborétum önkormányzati tulajdonú telekrészén, az építkezés egy hete kezdődött meg. A kámoni fiókkönyvtár költözik majd be az ide tervezett épületbe.
Baráthné Molnár Mónika - igazgató, Berzsenyi Dániel Könyvtár: "Ez a kezdeményezés egy országos szinten is innovatív kulturális kezdeményezés, mert a látogatóközpont közelsége egy új funkciókörnek a kialakítását elősegíti. Ökokönyvtári funkcióban szeretnénk ezt az új könyvtárat működtetni."
Ami azt jelenti, hogy iskolai foglalkozások, bemutatók, klubok, táborok helyszíne lehet a természettel szoros kapcsolatban lévő épület. Minderről szerdán tartottak sajtótájékoztatót a Berzsenyi könyvtárban. Itt kiderült, hogy az olvasóterem 63, a hozzá tartozó, az arborétum fáira és a Gyöngyös patakra néző terasz pedig 52 négyzetméteres lesz. A fejlesztés ötlete még az előző önkormányzati ciklusban született, de eleinte kérdéses volt, lesz-e rá elég pénz.
Koczka Tibor - korábbi alpolgármester: "Az első két évben nem volt a költségvetésben ötvenmillió forint arra, hogy épüljön egy új fiókkönyvtár, viszont fiókkönyvtárt meg bezárni csak úgy azért nem lehet, helyette egy másikat létre kell hozni. És ezek után találtunk ki egy olyan konstrukciót, hogy meghirdetjük eladásra a mostani épületet, az abból befolyó összeget eleve a könyvtár építéséhez csoportosítjuk át, és nyilván ki kellett ezt egészítenie az önkormányzatnak."
Összesen 66 millió forintba kerül az új épület, amelynek kivitelezése várhatóan hat hónapig tart. Nemcsak Kámon és Herény lakóira, hanem Szombathelyről és környékéről is sok érdeklődőre számít az új kámoni fiókkönyvtár.


A kritikus / kritikai olvasás területei 87. - Összezavarás: Vlagyiszlav Szurkov doktrínájaFEL

"Az új kor lényege egy virtuális világ megteremtése, ahol senki nem tudja, mi a valóság, nem tudja eldönteni, hogy mi igaz, és mi hamis, mert a nagy ideológiák már halottak. Nincs olyan, hogy valódi, mert minden csak látszat, még az is, amit a saját szemével lát az ember. A rendszer legfontosabb tulajdonsága a rugalmasság, hogy bármi bármikor megváltozhasson, az embereknek pedig fogalmuk se legyen arról, hogy mit látnak. Elég, ha annyit tudnak, hogy mindent mi határozunk meg."
Kerékgyártó István: Ez sem az én kitalációm, hanem egy létező politikai mérnök, az orosz Vlagyiszlav Szurkov doktrínája. A világ sokáig magától bonyolódott, ma pedig ezrek dolgoznak azon, hogy minél átláthatatlanabbá váljék. Vlagyiszlav Szurkov ennek élmunkása, színművészetit végzett, még miniszterelnök-helyettese is volt Putyinnak. Az oroszok rengeteg pénzt nyomnak a dezinformálásba. Iskolapéldája ennek Kelet-Ukrajna elfoglalása, amiről annyit tudni, hogy valahonnét fegyveresek érkeztek valamilyen egyenruhában, és néha ezt mondták róluk a sajtóban meg a neten, néha meg azt. Az emberek pedig jól összezavarodtak, és az a dolog vége, hogy azt mondják, jó, hagyjanak engem békén ezzel az egésszel.


A kritikus / kritikai olvasás területei 88. - Helyes stratégia: közös alapok kereséseFEL

A kamuhírek és áltudományos marhaságok elképesztő gyorsasággal terjednek manapság, minek következtében egyre több naiv ember válik ezek áldozatává. De vajon miért fordulhat elő, hogy tömegek képesek hinni az efféle népbutításnak? Tudósok erre próbáltak választ találni.
A vizsgálatok - egyrészt a témába vágó interjúkat készítettek résztvevőkkel a szakemberek, másrészt korábbi felmérések eredményeit elemezték - célja annak a kiderítése volt, hogy milyen problémákkal kell szembenéznie napjainkban a tudományos ismeretterjesztésnek a dezinformációkkal szembeni harcban, és hogyan javíthatnánk a helyzeten. A tanulság világos: felesleges vitába bocsátkoznunk a laposföldhívőkkel vagy hasonló "elméleteket" hangoztató barátainkkal, hiszen úgysem győzik meg őket érveink, helyettük előhozakodnak a saját "tényeikkel", melyekkel - legalábbis saját maguk számára - megcáfolják azokat. Mit lehet tehát tenni?
Közös hang. A helyes stratégia inkább az, hogy találjuk meg a közös hangot - véli Matthew Hornsey, a Queenslandi Egyetem szociálpszichológia-professzora, aki szintén a kutatás vezetői között volt. Ahelyett, hogy hosszas és sehová sem tartó vitába bonyolódnánk, mellyel egyik fél sem képes meggyőzni a másikat, inkább hozzunk fel közös témákat. Ezek megbeszélésével elmagyarázhatjuk a másiknak álláspontunkat. Érdemes lassan csepegtetni érveinket, és úgy előadni őket, hogy partnerünk is elfogadhassa azokat. Találjunk olyan pontokat, melyekben mindketten egyetértünk, és innen építkezzünk tovább - például olyan esetben, ha azt kell bebizonyítanunk valakinek, hogy a klímaváltozás valós jelenség.


A Csemadok fejleszti és üzemelteti az Ipolyviski Községi KönyvtáratFEL

Sajnos, Felvidék-szerte számos községi könyvtár hányatott sorsú, elavult vagy működésképtelen. Szerencsére akadnak olyan települések is, melyek az áldatlan helyzetben lévő községi intézményt felélesztik. Az Ipoly mentén ilyen falu Ipolyvisk, ahol a példaértékű összetartó kis közösség kezdeményezésére az elmúlt években fokozatosan megszépült és élettel telt meg a községi könyvtár.
A mintegy hétszáz lelkes települést igen aktív fiatalok lakják. A fiatal generáció tagjai az elmúlt években újraszervezték a hosszú évek óta nem működő Csemadok helyi szervezetét. Ugyancsak e fiatal közösségnek köszönhető a hányatott sorsú községi könyvtár felélesztése is.
"Önkéntesként mentettük meg a könyvtárat" - kezdte a tájékoztatást Antal Nyustin Ágnes, Ipolyvisk jelenlegi polgármestere, a Csemadok Ipolyviski Alapszervezetének volt elnöke. Hozzátette: az átköltöztetett könyvtár lett a helyi alapszervezet székhelye is.
Az alapiskola épületének emeletén lévő tanítói lakás lett a könyvtár új helye. Négy helyiségben talált megfelelő otthonra az intézmény.
2016 nyarán költöztették át az intézményt. Fokozatosan elkezdődött a könyvtár fejlesztése, és a kezdetektől a Csemadok tagjai vezetik a könyvtárat.
Az infrastruktúrát folyamatosan fejlesztik. Lecserélték a könyvespolcok nagy részét, új bútorokat szereztek be. Az önkormányzat hathatósan támogatta a fejlesztést. Éves szinten kapnak anyagi támogatást a könyvállomány bővítésére.
Immár második esztendeje vezeti a könyvtárat Baka Anita, magyar-történelem szakos pedagógus. "A könyvtárunknak jelenleg mintegy ötven bejegyzett olvasója van. Gyerekek, fiatalok és az idősebb korosztály is megfordul a könyvtárunkban" - mesélte.
Analógiák

Átgondolja szolgáltatási körét a Posta - És a könyvtárak?FEL

A posta felmérte, mely szolgáltatásai iránt csappant meg a kereslet. Ezért átgondolják tevékenységüket és digitalizálják folyamataikat. A könyvtárban lassan esik vissza a használat. A tájékoztatási igény drasztikusabban. A folyamatok digitalizálása erősen akadozik. (MG)
- A logisztikai infrastruktúra megújítását tűzte ki célul a Magyar Posta, a vállalat emellett vizsgálja, hogy mely szolgáltatásokat érdemes megtartania, ezek közé tartozik például a hírlapterjesztés, valamint a piros postaládák és a postahivatalok számának és kihasználtságának újragondolása is - erről Schamschula György, a posta vezérigazgatója beszélt a Magyar Nemzetnek.
A posta fő bevételi forrása, a levél- és a csekkmennyiség folyamatosan csökken, míg a csomagok száma nő. Erre reagálva indították el az idén a logisztikai infrastruktúra átalakításának hároméves programját. A fejlesztés részeként ingatlanokat, gépeket vásárolnak, automatizálják a folyamatokat és olyan informatikai megoldásokat vezetnek be, amelyek rugalmassá teszik a csomagfeldolgozást és -kézbesítést. A cél az, hogy a szezonálisan kiugró mennyiségeket is kezelni tudják - idézi az MTI a lapot.
A termék- és szolgáltatási portfólió újragondolásánál a fő szempont az, hogy e szolgáltatások fenntartása gazdaságos legyen - mondta a vezérigazgató. Példaként említette, hogy az utóbbi években a nyomtatott lapok iránti igény drasztikusan csökkent, így vizsgálják, hogy hogyan érdemes a hírlapterjesztést megtartani. A piros levélgyűjtő szekrényeket is alig használják az emberek, a leveleknek csupán egy százalékát adják fel ezeken keresztül. Felmérik azt is, hogy mit tehetnek a postai hálózat gazdaságos üzemeltetéséért.
A postánál nemrégiben bevezetett elektronikus küldeménykövető rendszer a vezérigazgató szerint jól működik, ügyfélpanasz nem jellemző.


Van-e tovább értelme így az intézmény-rendszernek? - Identitáskérdések az ICOM-onFEL

Mint korábban már hírt adtunk link róla, a múzeumi szakma is identitásválságban van. Ők ezt nem s tagadják, hanem nyilvánosan igyekeznek megvitatni a helyzetet. Sőt: náluk Magyarországon belül is nyilvános diskurzus folyik a témában. A folyamat igen mély tanulsággal szolgál a könyvtárak identitása számára is. (MG)
- Az ICOM [múzeumok világszervezete] szeptemberi kiotói kongresszusán végül nem szavazták meg az új, az intézmények társadalmi szerep-vállalására nagyobb hangsúlyt fektető definíciót, de le sem szavazták - a döntést egy másik időpontra és fórumra hagyták a résztvevők. A vita egyik résztvevője (a szervezet Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, Varga Benedek, az MNM főigazgatója) mellett Toronyi Zsuzsannával, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatójával és György Péter egyetemi tanárral beszélgetett Frazon Zsófia etnográfus (Néprajzi Múzeum) az ICOM MNB és a MúzeumCafé közös programján október 25-én.
Frazon Zsófia az eredeti témára visszatérve hangsúlyozta, hogy a régi, 2007-es definíció nem tükröz 21. századi szemléletet, míg az új, vitára bocsátott definíció egy ideológiai manifesztum. De vajon merre mozdul el a további diskurzus? Mit lép az ICOM? Varga Benedek elmondta, hogy tartalmi szempontból egyetért az új megközelítéssel, ezt kellene úgy átalakítani, hogy applikálható legyen a különböző társadalmak, államok múzeumi törvényébe. Valójában az ICOM léte a tét, ugyanis ezzel a vitával a szervezet léte került veszélybe. Ha elfogadnák az új definíciót, a tagországok fele kilépne, Kanadától az afrikai nemzetekig. Lényeges, hogy az ICOM etikai kódexével mindenki egyetért, olyan normáról van szó, amelynek követése minden tagország számára vállalható. Toronyi Zsuzsanna szerint a kulcsszavakról kellene megegyezni, az összes többi "a mennyország leírása", nem is feltétlenül tartozik a múzeumok hatáskörébe. Viszont elképzelhető, hogy a klasszikus értelemben vett múzeumok köre szűkülni fog, és más típusú intézmények jönnek létre, olyan szórakoztatva tanító helyek, mint a Terror Háza, amelyek éppúgy az örökséggel foglalkoznak, de nem rendelkeznek gyűjteménnyel. Ehhez kapcsolódva jegyezte meg György Péter, hogy az egyetemek hasonló válsággal küzdenek, a szórakoztató magánegyetemek megjelenésével. Az etikai sztenderdek világosan leírhatók, ezeket kellene betartani. A múzeumok világában az etikai sztenderdeket meghatározó ICOM megszűnése jóvátehetetlen probléma lenne, mert ha minden múzeum, ami az akar lenni, akkor magának "a múzeumnak" van vége.

Régebbi hírforrás(ok): Még gondolkodnak az önmeghatározás frissítésén link

Olvass jobbat! - 'Olvass többet' helyettFEL

A Wall Street Journal kampányt indított, amelyben azt kéri mindenkitől: "olvasson jobban/jobbat" (Read better), ezzel párhuzamosan pedig három napig szünetelteti az oldalon a fizetőkaput, hogy mindenki meggyőződhessen arról, érdemes áldozni a WSJ által képviselt újságírásra. A kampány november 4-én indult, míg a Wsj.com-on látható tartalmakat november 9-11. között lehet korlátlanul olvasni.
A WSJ utoljára 2017-ben indított kampányt, akkor a plakátokon keményen dolgozó nőket lehetett látni, a szlogen pedig Read Ambitiously volt. 2015-ben pedig ismert/híres emberekkel futott a Make Time kampány, amelyben például Martin Sorrell és Will.i.am mutatta be, hogy bizony van ideje olvasni a Journalt.
A mostani kampányban a narrátor felszólítja az olvasót: nézzen a hashtagek, a kattintásvadász cikkek, a bulvárpletykák, a közösségi média, a group chatek, a dezinformáció, a trollhadsereg és a dühös kommentek mögé, "olvasson az algoritmusok mögé", mivel "senki sem csinált nagyot, miközben kicsit olvasott". A film végén egy nő látható, aki a város utcáin olvassa az újságot, majd amikor a gyalogos átkelőhöz ér, hóna alá csapja a magazint, körülnéz, majd átmegy a zebrán. Elegáns utalás az agyatlanul mobilozó zombikra, akik úgy üttetik el magukat az autóval, hogy közben fel sem néznek telefonjuk képernyőjéről.
A kampányt a The&Partnership készítette, a végeredmény az Adweek szerint egy évig készült. A 30 és 90 másodperces vágatok helyi és kábelcsatornákon fog futni, mint a CNN vagy az NBC, illetve több nagyvárosban óriásplakátok és citylightok is kísérik a kampányt, illetve természetesen online felületeken is láthatók lesznek a digitális plakátok.
A WSJ-nek jelenleg 2,6 millió print és digitális előfizetője van, a lap ezen a számon szeretne javítani. Az ügynökség vezetője, Agnes Fischer szerint a reklám célja nem is annyira a politikai felhangok kommentálása volt, sokkal inkább a dezinformáció elleni fellépés.
Kisszínes

Sörkönyvtár - a kocsma, ahova tanulni járszFEL

Szerkesztőségünk egyik fele nemrég Vilniusban járt, ahol helyi lelkes sörfogyasztók hívták fel figyelmét a világ valószínűleg egyetlen sörkönyvtárára; ahol a "tudásszomj" valódi értelmet nyer. De mitől tud ez többet, mint egy mezei kocsma?
Az Alaus Biblioteka 300 különféle sört kínál a világ számos tájáról és típusából. A két fő kategórián (lager és ale) belül néhány típus a teljesség igénye nélkül: pilsner, európai lager, bock, pale ale, stout & porter, búza ale. Ettől még önmagában kevésbé lenne különleges a hely, ám van néhány dolog, ami túlmutat az egyszerű sörözésen:
1.Saját sörlexikon. Ez a könyv az ott kapható összes italnak szentel néhány oldalt és az alapvető információkon túl különböző érdekességeket és illusztrációkat is megjelentet.
2. Olvasókártya. A könyvtárak elengedhetetlen kelléke. Az első alkalommal kiállítanak neked egyet és minden elfogyasztott sör után kapsz egy pecsétet a megfelelő helyre, majd távozáskor leadod.
3. Egyéb könyvek. A sör és az olvasás kapcsolatának hagyományait ismerhetjük a kevésbé forgalmas angol pubok világából, itthon is több bárban találkozhatunk olyan elszeparált helyiséggel, amit körülvesznek az évtizedes lexikonok, regények, kötetek; nincs ez másképp az Alaus Biblioteka esetében sem.
Szerintünk az ilyen típusú helyek sokat hozzá tudnak adni a sörfogyasztás élményéhez. Ti mit gondoltok, ez az igazi sörkultúra vagy csak felesleges flancolás? (2016-os anyag)


Az online videók felelnek az üvegházhatású gázok kibocsátásának 4 százalékáértFEL

A digitális technológiákat sokan környezetkímélőnek tartják, pedig az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának 4 százalékáért felelnek, tehát még a repülésnél is többért. Ennek 55 százalékát teszi ki az adatforgalomhoz köthető, az adatközpontoknál és a hálózatoknál jelentkező energiafogyasztás. 2018-ban a globális adatforgalom 60 százalékát az online videók fogyasztása tette ki, ami összesen 306 millió tonna szén-dioxid kibocsátásával járt. Az online videófogyasztás
- 34%-áért a film- és sorozatnézés
- 27%-áért a pornó
- 21%-áért a videómegosztó oldalak tartalma
- 18%-áért pedig minden más videós tartalom (Facebook-, Instagram- vagy Twitter-videók, weblapokra feltöltött mp4-fájlok, stb.)
felelt.


A kutyának sem kell az állami egyentankönyv (diagramokkal)FEL

Egyre kevesebb a magánkiadvány, de az iskolák erősen ragaszkodnak a még megmaradtakhoz, továbbra is kerülik a sokat bírált, kiváltságos állami köteteket.
A magyarok érdekeire oly gyakran hivatkozó Orbán-kormány erőteljes beavatkozásának következtében számos magyar tulajdonú kis és közepes tankönyves vállalkozás szűnt meg az elmúlt években - mutatott rá legújabb elemzésében a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete (Tanosz). Az állami kiadók viszont megerősödtek, és egyházi tankönyvkiadóból is több lett az utóbbi nyolc évben.
A tankönyvpiac államosítása 2013-ban kezdődött a tankönyvfejlesztés, -rendelés és kiszállítás központosításával. Az új állami tankönyvfejlesztést az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) végezte, ami az állami tulajdonba vett Apáczai Kiadóval és a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadóval együtt a legnagyobb hazai tankönyvkiadóvá vált. Az OFI 2016 óta az egri Eszterházy Károly Egyetem rektorának irányítása alatt működött. Idén decembertől ez változik: a tankönyvfejlesztés az Oktatási Hivatal feladata lesz. A tankönyvrendelést és iskolai kiszállítást pedig már évek óta egyetlen cég, a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft. végzi.
A központosítást megelőzően, 2012-ben még 59 magánkiadó működött az országban, számuk 2019-re 40-re csökkent. Elsősorban azon közepes méretű magánkiadók száma csökkent drasztikusan, amelyek több tucat, esetenként száznál is több tankönyvcímmel rendelkeztek. A versenyhelyzet a legtöbb helyen megszűnt, a kínálat erősen leszűkült, a tankönyvkiadás néhány nagy, sok kiadvánnyal rendelkező állami kiadóra és több kis, pár címmel rendelkező egyházi és magánkiadóra polarizálódott.
Információforrások

Hogyan segíthetsz hajléktalan embertársaidnak?FEL

A hajléktalanság alapvető okai - a szélsőséges társadalmi egyenlőtlenségek, a munkanélküliség, az alacsony bérek és nyugdíjak, a lakásfenntartási támogatás hiánya és a szociális bérlakások hiánya - ellen nagyon nehéz egyedül tenni valamit. Ehhez alapvető politikai változásokra van szükség, és A Város Mindenkié csoport éppen ezen dolgozik: összefogással, a hajléktalan és lakásszegénységben élő emberek érdekérvényesítésének erősítésével és átfogó szakmai javaslatokkal. Kemény küzdelmünk ellenére azonban jelenleg is ezrek élnek az utcán a legnagyobb hidegben is, és még többen túlzsúfolt tömegszállásokon vagy ismerősöknél meghúzódva. Fontos, hogy mindannyian megtegyünk minden tőlünk telhetőt, hogy segítséget nyújtsunk a hajléktalan és lakhatási nehézségekkel küzdő embereknek, hiszen gyakran egy kis odafigyelés is életeket menthet. Ezt az összeállítást hajléktalan emberek és szövetségeseik készítették el, hogy útmutatót adjunk azoknak az embereknek, akik szeretnének segíteni, de nem mindig tudják, hogy hogyan vagy nem biztosak abban, hogy mi a segítség legjobb formája.

Régebbi hírforrás(ok): Azok a büdös olvasók -- a szégyenkezéstől a hajléktalanszálló-könyvtárig és feliratig link

Idős olvasóidat figyelmeztetheted: így húzzák le a gyanútlan nyugdíjasokat országszerteFEL

A kiszolgáltatott helyzetben lévő idősek gyakran áldozatául esnek különböző csalásoknak: vagy "unokázós" módszerrel csalnak ki tőlük pénzt, vagy például vízóraleolvasónak kiadva magukat bejutnak a lakásba, melyet kifosztanak, sőt akár egyenesen az ingatlanukból is kiforgatják őket az ingatlanos csalók. Mutatjuk a videókat, milyen módszerrel dolgoznak!
Az ingatlanos, unokázós csalók - de akár a bóvli bioptronlámpákkal, vízszűrőkkel, csodaturmixokkal házaló "kereskedők" is - előre kiszemelik az áldozataikat, akik nagyrészt egyedül, elszigetelten élő idősek. Gyakran választanak olyat is, aki mentálisan már zavart is lehet. Ezért is fontos, hogy az idősebb generációt ne érjék váratlanul az ilyen támadások.
Az információ hatalom: képes megvédeni egy kiszolgáltatottabb idős embert attól, hogy bedőljön a csalásoknak. Ezért nagyon fontos, hogy idős rokonainkat, ismerőseinket, barátainkat figyelmeztessük az ilyen veszélyekre, ha úgy gondoljuk, hogy könnyű célpont lehet a csalók számára! Erre hívja fel a figyelmet a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács videósorozata, melynek első részében a Gáspár Tibor által megformált idősebb csaló tanítja fiatalabb kollégáját (Jéger Zsombor), hogyan kell átverni a "nyuggereket"!


Újabb (megyei) napilapok érhetőek elFEL

Újabb napilapok lettek elérhetők az ADT adatbázisában. Nevezetesen:
- Fejér Megyei Hírlap 1957-2018
- Hajdú-Bihari Napló 1945-2018
- Veszprémi Napló 1957-2011
- Magyar Hírlap 1986-1990, 1993
- Zalai Hírlap 1956-2018
Mindezek mellett a Nemzeti Sport, Népszabadság, Vasárnapi Újság és sok még napilap is elérhető ugyanitt. A keresés bárki számára otthonról is lehetséges, a találatok az EISZ szolgáltatással szerződében álló hazai és külföldi könyvtárakban érhetők el, ami kb. 1000 intézményi pontot jelent. Az egyetemi polgárok edu-ID azonosítás segítségével otthonról is elérik. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Kincsesbánya lehet a könyvtár - a politikusok archív nyilatkozataival link

300 év után itt a digitális földnyilvántartás - reméljükFEL

Megújul és digitális alapú lesz az ingatlan-nyilvántartás rendszere, a cél az, hogy két év múlva akár órák alatt bejegyezzék a tulajdonjogot - mondta a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.
Tuzson Bence közölte: az emberközpontú közigazgatás további fejlesztése érdekében egyrészt törekednek az elektronikus közigazgatás erősítésére, másrészt pedig az ügyintézési folyamatok egyszerűsítésére, ezzel kapcsolatban több ezer oldalas jogszabálycsomag is készült.
Az államtitkár az ügyintézések egyszerűsítésére példaként említette, hogy a tervek szerint, ha valaki vállalkozó akar lenni, akkor a jövőben nem kell vállalkozói igazolványt is kérnie és egy adóbejelentést is megtennie, hanem egy egyszerű adóbejelentéssel megkezdheti a tevékenységet. További példaként hozta fel, hogy eltörlik azt a szabályt, amely előírta: a vállalkozó tevékenységét 30 napon belül szúrópróbaszerűen ellenőrizni kell.
Szólt arról is, hogy meg akarják újítani az ingatlan-nyilvántartás rendszerét. Elmondta, a földhivatali rendszer Mária Terézia korából, az 1700-as évekből származik, ezen pedig változtatni kell. Erre egy kétéves programot dolgoztak ki, a cél az, hogy a teljes nyilvántartást elektronikusan hozzáférhetővé tegyék. Úgy fogalmazott: azt szeretnék, hogy ha valaki két év múlva egy adásvétel miatt betér egy ügyvédi irodába, mire kisétál onnan, a tulajdonjoga már be is legyen jegyezve.


Értékeink térképe - friss felmérési adatok Magyarországról isFEL

Hol tart Magyarország Európában és Közép-Kelet-Európában? - Ennek megállapításában segít a Pew Research. 2019-ben felvett adatok segítségével mutatja be a Közép-Kelet-Európa értéktérképét. Összefoglaló: link A teljes anyagból link kiderül sok egyéb mellett, hogy a vizsgált országok között hogyan vélekedünk az Európai Unióról, saját kilátásainkról, a genderegyenlőségtől, mennyire fogadunk el idegeneket, melegeket, hogyan vélekedünk a hagyományos családmodellről, ezen belül az alacsonyabban / magasabban képzettek, fiatalabbak / idősebbek; mit gondolunk választott képviselőinkről. (MG)
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról