Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2004/6., 2. 11.

Állománynagyság mint fügefalevél -- Kell-e egyáltalán szabályozni az apasztást?
Emberierőforrás-számvitel a könyvtárban
A machereket vagy a schmoosereket támogatják a könyvtárak?
Ingyenes drót nélküli internet a Szóda kávézó & mulatóban
Könyvek az ausztrál gyerekeknek
Számítógépes nyelvészet indexelés helyett
Az év könyvtárosa
A könyvtári portálok megújítása
Február közepétől indul a számlaadás a kórházakban
Hatékonyabbak lettek a finn közkönyvtárak
Microsoft tanácsok korosodó dolgozók és munkaadóik számára
A hálózati polgár legfrissebb portréja
Önkormányzatok nyomtatott és elektronikus lapjai
Újfajta elektronikus könyv Japánban
Digitalizálják a Kínai Művészeti Akadémia tradicionális zenei felvételeit
Emberi jogi dokumentumok online adatbázisa
Könyvtáros kisasszonyok csábítása -- Ízorgia az Egyetemi és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár körül
Kiállítás a tagállamok közötti kulturális kapcsolatokról Budapesten
Új kor, új képzés: videojáték-egyetem
Honlap az önkormányzatok EU-felkészítésére
A British Council adattárai


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Állománynagyság mint fügefalevél -- Kell-e egyáltalán szabályozni az apasztást?FEL

Most válik el, hogy a 'munkatársak a legértékesebb erőforrás' szlogen mögött mekkora a zsigeri ellentmondás. Mernek-e a könyvtárvezetők a munkatársak tudásának mennyiségére, és nem az állományéra összpontosítani? Félve azt is kérdezem: mernek-e az egyre értéktelenebb információ menedzsmentjéről a tudás menedzsmentjére átállni? -- A nonverbális közlések eddig sajnos nem sok jóval biztattak. A Könyv Könyvtár Könyvtáros januári számában Vajda Kornél tekinti át az könyvtári állományapasztás kérdéskörét -- meglehetősen alaposan. Teszi ezt azért, mert a közeljövőben várható az ezzel kapcsolatos 1975-ös rendelet felülvizsgálata. A könyvtárak e szabályozás racionalizálásával, netán megszüntetésével csak láncaikat veszíthetik. Felmerül tehát az esély arra, hogy az elavulás tankönyvízű minősítései végképp a múlt relikviái maradjanak. Az ellenállás persze nagy lehet. Mert gondoljuk csak el: hogyan 'nézhet ki' sok könyvtár állománya, ha -- őszintén! -- kihajítjuk az oda nem kellő köteteket. Mármint azokat, amelyeket a használó sok éven keresztül nem kívánt - - tehát nem minőség. Merjük-e komolyan venni a minőségirányítást, főképpen akkor, amikor arányaiban(!) csökken a nyomtatott dokumentumok iránti kereslet, és ha lassan is, de egyre jobban működik a könyvtárközi kölcsönzés és a dokumentumszolgáltatás? Megérett-e már a hazai könyvtári közgondolkodás, hogy tiszta víz kerüljön a pohárba, s odavaló, optimálisan elegendő állomány a polcokra? Maurice Line mondotta volt, hogy a könyvtárak állományát három részre lehet osztani: 1. A nagyon értékes és jó dokumentumok -- ezeket már ellopták. 2. A további még érdekes dokumentumok -- ezek nem találhatók a polcon, mert kikölcsönözték őket. 3. A maradék, legkevésbé érdekes dokumentumok, amelyeket bőszen őriznek és óvnak a könyvtárosok. Nyilván e 3. csoportot érdemes -- minél kisebb bürokrácia bevonásával -- likvidálni ;-)) (MG)
- A Könyv Könyvtár Könyvtáros várja a témához kapcsolódó hozzászólásokat.


Emberierőforrás-számvitel a könyvtárbanFEL

A kiművelt emberfő mennyisége -- pláne, ha mentálisan képesek az egymással való eszmecserére -- a szervezet első számú kritikus sikertényezője. Ennek kihasználását célozza az emberi erőforrás számvitele (HRA), amely az emberi erőforrásról szóló információ azonosítása, mérése, kommunikálása a szervezet eredményes menedzselése érdekében. Történelmi példa, hogy az 1920-as években a General Motors 33 millió dollárért vásárolta meg az Adam Opel AG-t, pedig annak könyv szerinti értéke 18 millió volt. Az érték döntő hányada – főként szellemi szolgáltatások esetében -- tehát nem a vagyontárgyakban (épület, berendezések, könyvtári állomány stb.) van, hanem a megfoghatatlan 'vagyontárgyakban'. Ilyenek a felhalmozott szürkeállomány, az ügyféltőke (azaz használói tábor) és márkanév (ha tetszik: a könyvtár imázsa). Mi a helyzet a könyvtárakkal? Amelyek részletesen szabályozzák, hogy mi történjék akár a legkisebb értékű dokumentumegységgel 'életének' minden szakában, de szó -- és különösebb adminisztráció -- nélkül tudomásul veszik, ha az ígéretes munkatársak kilépnek a könyvtárból a velük szemben megnyilvánuló érdektelenség, sőt, nem ritkán a kisebbrendűség hajtotta intrikák hatására. Megjegyzendő, hogy az aktuális és még 2007-ig szóló(!) könyvtári stratégia (link )nem mond semmit e helyzet megváltoztatásának lehetőségéről; azaz mulasztásával a helyzet konzerválását segíti elő.
A HRA-val foglalkozó cikk -- bár üzleti eredetű gyakorlatot mutat be – a New Library World-ben, tehát a könyvtári szaksajtóban jelent meg. Talán nem véletlenül. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Information systems on human capital in service sector organizations / Michael Gebauer. In: New Library World 104 (2003) p. 33-41

A machereket vagy a schmoosereket támogatják a könyvtárak?FEL

A modern társadalmak egyik alapvető veszélye a polgári aktivitás hanyatlása, az individualizáció erősödése. Molnár Szilárd cikke a Szociológiai Szemle 2003/3. számában a társadalmi tőke és az információs társadalom lehetséges kapcsolatáról ír. Kimutatható, hogy ". a civil szerepvállalás, a reciprocitás normái, és ennek hálózatai nagymértékben befolyásolják a demokrácia, a kormányzatok és a gazdaság működését" -- idézi Putnamot. Márpedig -- egy beszédes példával élve -- noha növekszik a kuglizók száma az USA-ban, a kugliklubok száma csökken. E hanyatlás az ötvenes évektől mutatható ki. Putnam kategóriái szerint a 'macher' típusú emberek formális szervezetekben vesznek részt, szemben a 'schmooser' típusúakkal, akik inkább informális kapcsolattartók. A helyzet azonban nem tűnik reménytelennek: a tévével ellentétben az új infokommunikációs eszközök esetében remény van arra, hogy használóik növelik a társadalmi tőkét. Az amerikai felhasználók online világát ugyanis "vibráló" és "mély" társadalmi aktivitás jellemzi. A modern információs és kommunikációs eszközökön belül elsősorban az internet használata erősíti a macherek táborát, azaz gátolhatják - talán vissza is fordíthatják - a civil társadalom, a demokrácia hanyatlásának folyamatát."

Régebbi hírforrás(ok): Szociológiai Szemle (2003) 3 p. 112-121

Ingyenes drót nélküli internet a Szóda kávézó & mulatóbanFEL

A budapesti Wesselényi utcai Szóda az első olyan kocsma Magyarországon, ahol ingyenes internetszolgáltatást vehetnek igénybe a vendégek. - F: febr. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvek az ausztrál gyerekeknekFEL

Ausztrália munkáspártjának vezetője, Mark Lathan minden újszülött ausztrál csecsemőnek 3 ingyenes könyvet juttatna, ezzel nagyjából 35 milliót költve a közművelődésre. A nemrégiben előterjesztett program része a felnőttképzés, valamint a hallás- és látáskárosultak művelődési lehetőségeinek kiterjesztése is a tervek között szerepel. A 'BookStart' program, mely mintegy négy év alatt 35 millió dollárt emésztene föl, egyszersmind bújtatott módon a könyvtárakat is népszerűsítené, hiszen a második ingyenes könyvet a szülők csak akkor kapnák meg, ha beiratkoznak valamelyik nyilvános könyvtárba. Egyelőre mind a program megvalósíthatósága, mind pedig eredményessége kapcsán folyik a vita. - F: feb. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Számítógépes nyelvészet indexelés helyettFEL

"A [német könyvtáros- és dokumentátor-] képzésbe fokozatosan beépül a számítógépes nyelvészet is (mely fokozatosan fel fogja váltani az indexelés és az osztályozórendszer-gondozás egyénileg végzett időigényes és drága munkáját.)"

Régebbi hírforrás(ok): link

Az év könyvtárosaFEL

A Library Journal e havi címlapjáról Toni Garvey, a Phoenix Könyvtári Tanszékének vezetője mosolyog az olvasóra. A könyvtárost idén mintegy 30 benevezett szakmabeli közül választotta az év könyvtárosának a Library Journal szakmai zsűrije. Az 51 éves Toni Garvey a könyvtár építésének kezdetétől dolgozik munkahelyén, s elsősorban az ő munkájának köszönhető, hogy a Phoenix Könyvtár nyüzsgő kulturális központtá vált. Fő törekvése az volt, hogy a fiatalokat is bevonzza a könyvtárakba, s ennek érdekében diák- központokat alakított ki a fő- és a fiókkönyvtárakban egyaránt. Emellett az ő célkitűzése volt az is, hogy az egyes könyvtárak a lehető legjobb technikai felszereltségűek legyenek. Nem utolsó sorban pedig sikerült kiharcolnia, hogy a költségvetést a duplájára, 2,5 millió dollárról 5 millió dollárra növeljék. - F: feb.2.

Hírforrás:
2004. február 11.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

A könyvtári portálok megújításaFEL

- A könyvtárak tisztában vannak azzal, hogy "ott kell lenniük a weben", ha versenyben akarnak maradni az elektronikus információk más "szállítóival". Nyilvánvaló, hogy a könyvtárak részesei a web okozta forradalomnak, és versenyben állnak a kereskedelmi keresőgépekkel és directory-szolgáltatókkal, sőt, esetenként egymással is. - A [finn közkönyvtárakban a] könyvtárhasználatok esetében a statisztika megkülönbözteti a tényleges (fizikai) használatot és az ún. www-látogatást. Az előbbinek az előző évhez mért emelkedése 2,19%, az utóbbié 49% (!). Ez azt jelenti, hogy a www-látogatások száma (43,5 millió) kezdi megközelíteni a tényleges használatok számát (66 millió) - A végfelhasználók nemcsak hogy rosszul használják ezeket az [online katalógus-] rendszereket, mivel nem elég jártasak a keresésben, hanem a kapott eredmények is elég siralmasak, s ebben az adatbázisrendszerek a hibásak. Az egyik megoldás a jobb keresési interfészek lennének, a másik pedig az lehetne, ha a kutatók visszatérnének a korábbi irodalomkeresési módszerhez: amikor a releváns bibliográfiai adatok felkutatása megelőzte a dokumentum-keresést, bár aki az indexelő szolgáltatásokhoz való visszatérést szorgalmazná, irreális és improduktív utat választ -- olvashatjuk a könyvtári portálok ügyében a Könyvtári Figyelő 2003/3-as számában.

- F: Egy egyetemi könyvtár webhelyének elemzése
link
A spanyol egyetemek honlapjainak elérhetőségi szintje
link
Web-használat az amerikai közkönyvtárakban
link
Finn közkönyvtári statisztika, 2002
link

Régebbi hírforrás(ok): (a cikkben)

Február közepétől indul a számlaadás a kórházakbanFEL

Február közepétől hatvan kórházban számlát kérhetnek a betegek gyógykezelésük költségéről. Az egyelőre csak kísérletnek szánt számlaadással a közpénzek felhasználását szeretné átláthatóvá tenni az egészségügyi tárca, a kimutatás ezen kívül a hálapénz visszaszorításában is segíthet. - F: febr. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hatékonyabbak lettek a finn közkönyvtárakFEL

"A 2001. évhez képest 2%-ot javultak a könyvtárak hatékonysági mutatói. A trendet a kölcsönzés és a könyvtárlátogatás árának csökkenése, a gazdaságossági mutatószámok kisebbedése, valamint a használatnak mind a nyitvatartási időre, mind a személyzetre vetített növekedése igazolja. Ugyancsak hatékonyabb lett az állomány forgása."
-- E fentebbi két hír közös mondanivalója lehet, hogy a szolgáltatások – a könyvtári is -- ha nem is túl egyszerűen, de mérhetőek anyagi eszközökkel. Annyira legalábbis mindenképpen, hogy a szolgáltató költségvetési szervezetek megtanuljanak az adófizetők által 'rájuk bízott' pénzeszközökkel hatékonyabban bánni. A hazai könyvtárak sikertörténetei az utóbbi évtizedekben szinte kivétel nélkül többletforrások bevonásának hatására keletkeztek, ami a szakmai gondolkodást aligha vezeti a tudatos gazdálkodáson alapuló tulajdonosi szemlélet irányába. A finn példában a meglévő források jobb felhasználását sikerült megvalósítani, ami felelős -- ha tetszik: polgári -- gondolkodásra utal. A többletforrások bevonása árán elért eredményesség- (és nem hatékonyság- ) növekedés viszont az állami tervgazdálkodás szemléletét élteti tovább. Biztos vagyok abban, hogy a gyengélkedő könyvtári imázst tartósan csak az előbbi képes javítani. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Microsoft tanácsok korosodó dolgozók és munkaadóik számáraFEL

A számítástechnika kisegítő lehetőségei, amelyek általában a fogyatékkal élők kapcsán jutnak eszünkbe, az emberek egy jóval nagyobb csoportja számára is hasznosak lehetnek, amint az a Microsoft Corporation megbízásából, a Forrester Data nevű piackutató cég által nemrégiben elvégzett vizsgálatból kiderül. - F: febr. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

A hálózati polgár legfrissebb portréjaFEL

A World Internet Projekt (WIP) legfrissebb eredményei ellentmondanak annak az átlagos hálózati polgárról kialakult sztereotip képnek, amely a tipikus internetezőt egy olyan magányos "számítógép-örültnek" állítja be, aki szabadidejének nagy részét a világhálón tölti, és csak alig-alig lép érintkezésbe a való világgal. A tipikus internethasználó ezzel szemben jellemzően lelkes könyvolvasó, és az internetet nem használóknál több időt tölt társaságban. Az átlagos hálózati polgár ráadásul heti öt órával kevesebbet néz televíziót, mint azok, akik nem használják az internetet – áll a WIP 2004. januári beszámolójában. - F: jan. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Önkormányzatok nyomtatott és elektronikus lapjaiFEL

Minden második magyarországi településnek van már világhálós honlapja, viszont saját újságja alig több mint 40 százalékának van -- állapította meg a Tárki 2003 őszén-telén készített felmérése, amelyet kedden ismertettek sajtótájékoztatón Budapesten. - F: febr. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Újfajta elektronikus könyv JapánbanFEL

A Matsushita bejelentette, hogy egy új elektronikus könyvet kíván forgalomba hozni, Sigma Book néven. Az új készülékkel a vállalat nem sokkal a Sony hasonló terméke után jelentkezik. - F: febr. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Digitalizálják a Kínai Művészeti Akadémia tradicionális zenei felvételeitFEL

A Kínai Művészeti Akadémia Zenekutató Intézetének tradicionális kínai zenei felvételei nemsokára digitális formában is hozzáférhetők lesznek az interneten. A kulturális világörökség részének tekintett gyűjtemény az 1950-es évektől kezdődően összegyűjtött hangfelvételeket tartalmazza. A tradicionális kínai zenével foglalkozó pekingi Zenekutató Intézet a maga nemében a legjelentősebb kínai intézmény. Archívumaiban mintegy 40.000 hanglemez és több ezer hangszalag található. Mindez összesen több mint 7.000 órányi zenei anyagot jelent. A projektet az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO is támogatja. A digitalizálásban jelentős tapasztalattal rendelkező osztrák Phonogrammarchiv munkatársai pedig technikai segítséget fognak nyújtani. A projekt keretében először megvásárolják, majd üzembe állítják a szükséges berendezéseket (csúcsminőségű analóg-digitális átalakító, nagyteljesítményű számítógép, audio munkaállomás, nagy kapacitású SCSI merevlemez, HP SureStore 230 Ultrium meghajtó), ezt követően elvégzik a digitalizálást, majd végül létrehoznak egy webhelyet, amelyen keresztül hozzáférést biztosítanak a gyűjteményhez. A hangfelvételeket digitális audioszalagokon fogják tárolni; minden anyagból két példányt is készítenek, amelyeket más-más helyen helyeznek majd el. Az akadémiai könyvtár számára további másolatokat is készítenek CD-lemezre, mielőtt még a zeneanyag a nagysebességű hálózati összeköttetés révén az interneten is elérhetővé válik

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél, febr. 6., link

Emberi jogi dokumentumok online adatbázisaFEL

Az UNESCO bangkoki irodája nemrégiben indította el azt az emberi jogi dokumentumokat tartalmazó online adatbázist, amely az alapvető emberi jogok biztosításáért küzdő UNESCO társszervezetek munkáját hivatott segíteni az ázsiai-csendes-óceáni térségben. A szolgáltatás a tájékoztatás-hírközlés és a telekommunikáció területén is tartalmaz az emberi jogokkal foglalkozó referenciákat. Az adatbázis fő célja, hogy gyors és egyszerű hozzáférést biztosítson az UNESCO ázsiai és csendes-óceáni térségben található tagállamainak emberi jogokkal kapcsolatos jogszabályaihoz, a nemzetközi emberi jogi egyezményekhez, az egyes állami rendelkezésekhez, valamint az egyes nemzetek emberi jogi bizottságainak és szervezeteinek adataihoz. Az adatbázis elérhető: link

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél, febr. 6.

Könyvtáros kisasszonyok csábítása -- Ízorgia az Egyetemi és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár körülFEL

Aznap olyan hideg volt, hogy a hamvasszürke varjak hozzáfagytak a hóval borított fákhoz, így idejük sem maradt megbánni, hogy nem álltak be a költöző madarak népes táborába. Goldmann reggel kinézett az ablakon, és a hó borította urbánus táj láttán a halál jutott eszébe, mert a hóról mindig ez jutott eszébe, na és persze Vörösmarty Mihály. Ekkor depresszióba zuhant, úgy, ahogy volt: pizsamában, hálósipkában, bajuszvédőben. Nekem Mohács kell, kiáltotta, és elhatározta, a bitang fagy ellenére az utcára merészkedik, meglátogatja kollégáját és barátját, Stoczeket. - F: febr. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kiállítás a tagállamok közötti kulturális kapcsolatokról BudapestenFEL

Jelen és jövő - kulturális kapcsolatok az EU-tagállamok között címmel nyílt kiállítás szerdán Budapesten, az Országos Idegennyelvű Könyvtárban. A tárlat immár tizedik eseménye a Határtalan Európa - Kultúrák találkozása mottóval tavaly indított rendezvénysorozatnak. A mostani kiállítás az utóbbi négy évben az Európa kulturális fővárosa rendezvényeknek helyszínt adó városok történelmébe, irodalmi, zenei, képzőművészeti életébe ad betekintést. - F: febr. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Új kor, új képzés: videojáték-egyetemFEL

Videojátékok szerkesztésére alkalmas mérnökök képzése indul nem sokára Franciaországban, az interaktív média nemzeti főiskoláján, amit maga a francia miniszterelnök indított útjára a napokban. - F: febr. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Honlap az önkormányzatok EU-felkészítéséreFEL

Az önkormányzatok EU-jogharmonizációs feladataihoz, az uniós pályázatok igénybevételéhez nyújt segítséget a Belügyminisztérium (BM) Önkormányzati Információs Központjának internetes honlapja - közölte az információs központ vezetője pénteken, Budapesten. - F: febr. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

A British Council adattáraiFEL

KnowUK: A British Council könyvtárában elérető KnowUK adatbázis az Egyesült Királyság intézményéiről, szervezeteiről, vezetőiről nyújt információkat. Ugyancsak a British Council könyvtárában kereshetnek a Literature Online (LION) elnevezésű online könyvtárban: 350 ezer vers, dráma, irodalomkritikai szöveg, életrajz, bibliográfia, referenciaforrás böngészhető végig. Az Oxford University Press Journals Online weboldala 190, az Oxford University Press által gondozott tudományos folyóiratot tesz elérhetővé elektronikus formátumban. (Dialogue)

Régebbi hírforrás(ok): Bővebb információ: British Council - Mayerné Lőrincz Henrietta, henrietta.lorincz@britishcouncil.hu link (KultúrPont Hírlevél)legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról