Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2004/10., 3. 10.

Egyazon szoftver katalogizálásra, olvasói használatra, központi katalógusra stb.
XML bibliográfiai leírások készítésére -- Debrecenből
Angol közkönyvtári eredmények és célok 2013-ra
Jelentés az internetgazdaságról: vállalatok az interneten
Az erdélyi magyar könyvtáraknak is kevesebb jut
A Yahoo gazdagabb tartalmat kínál saját keresőprogramjával
EU-munkavállalás - ki marad itthon? És a könyvtárban?
Vírustámadáskor a munkavállalók jelentik az igazi veszélyt
2,5 Euro a kölcsönzés sikerkötetenként
VilágHalló vakoknak
A közkönyvtárak szűkítik a digitális szakadékot
Az információs társadalom találkozik az ifjúságpolitikával
SAPARD-központ a NKÖM-ban -- pl. műemléki könyvtárfelújítás
Segítség vezetőknek (ti. a siker 80%-ban rajtuk múlik)
Nem állunk jól az országok k+f versenyében
Posta, könyvtár és internet-hozzáférési hely
A keresőgépek 2003-ban
Google kereső--Könyvtárosok: 1:0
Informatikai érdekvédelmi iroda alakult
Bill Gates: bélyeget minden e-mailre
Egy évtizedes a spam
Budapest múzeumi nagyhatalom lehet -- kiállításelőzetes
Rengeteg energiát emésztenek fel az új PC-k
Könyvadomány Moszkvából
Ötvenéves Szob könyvtára
Kibővítenék a Digitális középiskola programot
Az it-vezetők félelmei
Megkezdte működését az iSITE.hu Információs Internet Hírmagazin
On-line aradi Szabadság-szobor
EU-rovatot indított a Startlap
Folyamatosan bővül a kormányzati pályázatkereső


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Egyazon szoftver katalogizálásra, olvasói használatra, központi katalógusra stb.FEL

No, nem idehaza, hanem Szlovéniában. Neve: COBISS (Co-operative Online Bibliographic System and Services). A szlovén könyvtárak többségét lefedi, segíti a könyvtári munkafolyamatokat a katalogizálástól a kölcsönzésig, egyben szlovén központi katalógus. Könyvtárosok és használók egyaránt hozzáférnek otthonról, munkahelyről, és még a könyvtárakból is. (No comment. -- MG)

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári Figyelő, 2003/3. p. 584

XML bibliográfiai leírások készítésére -- DebrecenbőlFEL

A könyvtár-automatizálással a hagyományos bibliográfiai feltárási eszközök újabb és hatékonyabb eszközökkel cserélődnek le. A nagy könyvtárakban a munkafolyamatokat integrált rendszerekkel automatizálták, ám kisebb könyvtárakban is felmerült a számítógépes könyvtári nyilvántartások kialakításának igénye, az anyagi lehetőségek azonban a megvalósításnak még sok helyen határt szabnak -- olvasható a TMT 2004/2-es számában. Erre jelenthet megoldást a Debreceni Egyetem Komputergrafikai és Könyvtár-informatikai Tanszékének fejlesztése, melynek célja a bibliográfiai leírás formalizálása az XML jelölőnyelv segítségével, szabványos DTD alapján. A cikk -- amellett, hogy az XML kialakulásával és lehetőségeivel is foglalkozik --, rávilágít arra is, hogy miként kaphatunk általa rugalmas, könnyen értelmezhető strukturált bibliográfiai adatszerkezeteket, szinte ingyen. A kifejlesztett bibliográfiai leírás DTD komoly segítség olyan könyvtáraknak, amelyek gyorsan és magas szakmai színvonalon kívánnak bibliográfiai leírásokat készíteni. Más kérdés, hogy az elsődlegesen megcélzott alkalmazói kör mennyire ismeri az XML-t és az azok köré „épült" technológiákat. Hiába mondjuk ugyanis, hogy az XML egyszerű és könnyen elsajátítható, mivel „csak" a strukturált tartalommal foglalkozik és a megjelenítéssel nem, érezhető, hogy a fejlesztésnek a jövőben kész megoldásokat kínálva, formai megjelenítéssel is foglalkoznia kell. Egy CSS-el kombinált XSLT adatelemekre optimalizált template-jeinek programozása (melyek a DTD belső logikáját figyelembe véve elvégzik a transzformációt és kimenetként mondjuk egy XHTML lapot adnak) nem olyan egyszerű, mint a bibliográfiai leírás elkészítése XML-ben. A projekt előremutató kezdeményezés, ám a DTD elkészültét követően tovább érdemes vinni és kész alkalmazási lehetőségeket kínálni a megcélzott könyvtáraknak. (ref.: Bíró Szabolcs)

Régebbi hírforrás(ok): Salgáné Medveczki Marianna: Az XML: új perspektívák a könyvtár-informatikában. In: Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, 2004/2.

Angol közkönyvtári eredmények és célok 2013-raFEL

A Framework for the future címet viselő közkönyvtári stratégia szerint a kisbabákra már egy éves koruk előtt számítanak szüleikkel együtt a könyvtárban; mindenkinek garantálják, hogy a számára szükséges kiadványt haladéktalanul megszerzik; bármely polgár tanulmányozhatja a kormányzati anyagokat saját közkönyvtárában, hogy részt vegyen azok megvitatásában; a közkönyvtár megszerzi a felsőoktatási könyvtárak bármely állományegységét olvasója számára stb. A Resource új nevén: MLA, Múzeumi, Könyvtári és Levéltári Igazgatóság -, az angol kulturális minisztérium szerve közzétette a 2002/0-3as évről készített beszámolóját. 12 ezer könyvtárról beszélnek az anyagban. Felmérések szerint a lakosság 96%-a szerint a könyvtárak értékes szolgáltatásokat nyújtanak a helyi közönségnek, s az iskolás gyerekek 70%- vélekedik úgy, hogy az iskolán kívüli tanulás legkiválóbb helye a könyvtár. Az ighazgatóság a People’s Network keretében 120 millió font felhasználását irányítja. Négyezer közkönyvtárba 31 ezer számítógép került (ezek egy év alatt összesen 60 millió óra Internet-használatot biztosítanak). A köz- és felsőoktatási könyvtárak együttesen egy év alatt 500 millió dokumentum kölcsönzését teljesítik olvasóiknak (lakosonként több, mint nyolc kötet), s a közkönyvtárak 59 millió tájékoztatási kérdésre válaszolnak. A felsőoktatási könyvtárakban 39 ezer számítógép áll a felhasználók rendelkezésére: a közkönyvtáréval együtt tehát 70 ezer (vagyis átlag 900 lakosra jut egy könyvtári számítógép).(SP)

Régebbi hírforrás(ok): link ; link

Jelentés az internetgazdaságról: vállalatok az internetenFEL

A GKI Gazdaságkutató Rt. és a Westel Mobil Távközlési Rt. - a Sun Microsystems Magyarországgal együttműködve - a 2003. III. negyedévi felmérésének vállalati honlapokra vonatkozó legfontosabb eredményei: A felmérés szerint a hazai, legalább 5 főt foglalkoztató cégek 32%-ának (az internetcsatlakozással rendelkező cégek 45%-ának) van saját céges honlapja. A kisvállalkozások (10-49 fő) körében a honlappenetráció átlagosnak mondható, az 5-9 fős mikrovállalkozások körében ugyanakkor átlag alatti (39%), míg a közép- és nagyvállalatoknál átlag feletti (58% és 80%) a weboldalak elterjedtsége. Az átlagosnál kedvezőbb a cégek helyzete a honlappal való ellátottság szempontjából a vendéglátás és szálláshely-szolgáltatás; a pénzügyi tevékenység; az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás; valamint a feldolgozóipar, villamos energia, gáz-, gőz-, vízellátás szektorokban. A mezőgazdaság és halászat ágazatban, az építőiparban, a szállítás, raktározás, posta, távközlés területén, illetve az oktatás, egészségügy és egyéb szolgáltatások területén viszont e tekintetben lemaradás tapasztalható. A honlapok jelentős többsége (70%) viszonylag alacsony fejlettségi szinten áll: kizárólag a vállalat és a termékek, szolgáltatások bemutatására szorítkozik. A saját céges honlappal bíró cégek site-jainak fele (49%) kizárólag magyar nyelven érhető el, kétötödük (39%) viszont a magyar mellett angol nyelven is olvasható. Magyar és német nyelvű honlappal az érintett vállalkozások egytizede (9%) rendelkezik. (A cégek 2%-ának a magyar mellett valamilyen egyéb idegen nyelven érhető el a weboldala.)

Régebbi hírforrás(ok): link

Az erdélyi magyar könyvtáraknak is kevesebb jutFEL

53 millió forinttal kevesebből gazdálkodhat az IKA romániai alkuratóriuma, ám Pomogáts Béla elnök ígéri: előnyben részesítik az erdélyi beruházásokat. Az elnök

közölte: a megszorítás ellen nem tudtak hatékonyan lobbizni. (...) Pomogáts közlése szerint összesen 40 millió forintos kerettel szeretnék a határon túli magyar könyvtárakat kiadványokhoz juttatni, ezért, ennek érdekében más szervezetekkel, minisztériumokkal, alapítványokkal fognak össze. Az IKA elnöke úgy látja: az összeg tekintélyes része Erdélybe fog kerülni, mivel itt sokkal több támogatható könyvtár működik.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Yahoo gazdagabb tartalmat kínál saját keresőprogramjávalFEL

A Yahoo internetes médiavállalat bejelentette, hogy bővíteni készül keresőszolgáltatásának kínálatát, főként zenével, mozgóképpel és kapcsolódó információkkal. A cég, amely valószínűleg elsősorban a Google-lal és a Microsoft MSN-nel éleződő verseny hatására tette meg ezt a lépést, még februárban jelezte, hogy fokozatosan saját kereső-technológiájának használatára tér át.

Régebbi hírforrás(ok): link

EU-munkavállalás - ki marad itthon? És a könyvtárban?FEL

A csatlakozó országok a munkaerő szabad áramlásáért lobbiznak, de ki gondol a versenyképes itthoni munkaerő megtartására? Pedig az uniós agyelszívás visszavetheti a magyar gazdaságot.
-- Közszolgálati berkekben az agyelszívás szinonimája a kontraszelekció, mely szerint a piacosítható képességekkel rendelkező munkaerő hajlamos a magasabb erkölcsi és anyagi elismerést nyújtó munkaadóhoz szegődni. A cikkben leírt jelentségeket érdemes a könyvtárak szövegkörnyezetére lefordítani: melyek lehetnek a könyvtárak mellett szóló érvek -- a külső körülményként jelentkező alacsony fizetésen kívül. Mennyiben képes a szakma vonzó szellemi környezetet, inspiráló kapcsolatokat nyújtani illetve, ami szintén fontos: képes-e vérfrissítés céljából más szakmákból, illetve egykorvolt, de menekültté lett könyvtárosokból toborozni új (vagy régi-új) munkaerőt? (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Vírustámadáskor a munkavállalók jelentik az igazi veszélytFEL

A cégeknek világszerte több mint 20 milliárd font kárt okozó MyDoom vírus megjelenése után egy, az üzleti biztonsági specialista Novell által megrendelt új független jelentés felfedi, hogy az elfoglalt vagy nemtörődöm alkalmazottak hogyan gyorsítják a vírusok terjedését, és okozhatnak több milliós kárt a cégeknek és intézményeknek. Az Egyesült Királyságban működő cégek körében készült felmérésben a válaszadók kétharmada elismerte, hogy még a legalapvetőbb vírus-megelőzési eljárásokkal sincs tisztában, egyharmaduk pedig túl elfoglalt ahhoz, hogy ellenőrizze az email üzeneteket a megnyitás előtt. A munkavállalók 90 százaléka úgy gondolja, hogy nincs szerepe a vírusok terjedésének megakadályozásában, inkább az informatikai osztályra, a Microsoftra vagy a kormányra hagyja a felelősséget.

Régebbi hírforrás(ok): link

2,5 Euro a kölcsönzés sikerkötetenkéntFEL

Előző számunkban az új hamburgi városi könyvtárral kapcsolatos hír URL-je és egy adata tévesen jelent meg (az URL-t javítva ld. alább). A cikkben továbbá említés esett a könyvtári bevételről is, melynek jelentős eleme a sikerkönyvek kölcsönzéséért szedett címben jelzett 2,5 Euro, melyet a hazai vásárlóerőhöz arányítva kb. 150 Ft-ra fordíthatunk. (SP)

Régebbi hírforrás(ok): link

VilágHalló vakoknakFEL

VilágHalló névre keresztelték el azt az internetes on-line felolvasórendszert, amelyet tegnap mutattak be az Országos Széchényi Könyvtárban. A link weboldalról ingyen letölthető szoftver az interneten lévő szövegeket mesterségesen generált emberi beszéd formájában teszi hallgathatóvá a vakok és gyengén látók számára.

A MEK Egyesület, átérezve látássérült olvasóinak helyzetét, az elektronikus könyvtárhoz vakbarát belépési oldalt hozott létre. A dokumentumok letöltéséhez egyszerű text formátumot, az erre alkalmas dokumentumokhoz pedig online felolvasási lehetőséget biztosít. Az online felolvasás és a szövegformátum kiinduló pontja az XML, a mára már nemzetközileg elfogadott szövegábrázolási szabvány. Tekintve, hogy előállításuk nagy munka, a szakemberek igyekeztek a lehető legszabványosabb formában, a Text Encoding Initiative (TEI) alapján elkészíteni, hogy később már gépi átalakítással kinyerhető legyen az elektronikus könyv (e-book) vagy más, később igényként felmerülő egyéb formátum.
- F:2004.03. 04., link , link , link , link , link

Hírforrás:
2004. március 10.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link ; link

A közkönyvtárak szűkítik a digitális szakadékotFEL

A közkönyvtárak szűkítik a digitális szakadékot -- hangzott el az amerikai Public Library Association 25. országos konferenciáján. A Bill & Melinda Gates Alapítvány jelentősen hozzájárult az amerikai közkönyvtárak számítógépekkel való ellátásához. Felmérések szerint ezzel az alacsonyabb jövedelmű családokon segítenek. A szabad használatú könyvtári gépeken a használati prioritásban első a gyerekeknek szóló olvasási programok, harmadik pedig a házifeladat-írás segítése.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az információs társadalom találkozik az ifjúságpolitikávalFEL

A Magyar Információs Társadalom Stratégia (MITS) háttérmunkálatainak részeként megszületett egy Ifjúsági rész-stratégia, amelynek elvi és távlati része megegyezik az itt bemutatott szemléleti kiindulópontokkal és feladatkötegekkel, ám kiegészült egy rövidtávú cselekvési tervvel, amely három- és egyéves időtartamban tartalmaz feladatokat és költségtervet. Az ifjúság azonban nem került a 18 kiemelt program közé (kellett volna) így a figyelem legalábbis a következő egy-másfél évben az információs társadalom a politikaformálás felől nem fog ebbe az irányba fordulni. Kérdés, hogy a sport- ügyekkel ezidáig többet és sikeresebben foglalkozó GyISM szekerének rúdja vajon elkezd-e ebbe az irányba mutatni? Komolyan veszi-e saját rész- stratégiáját?

Régebbi hírforrás(ok): Karvalics László és Molnár Szilárd cikke. In: Új Ifjúsági Szemle 2004/1. link

SAPARD-központ a NKÖM-ban -- pl. műemléki könyvtárfelújításFEL

Információs központot hoztak létre a kulturális tárcánál, ahol a SAPARD- pályázatok elkészítéséhez kaphatnak segítséget az érdeklődők. A miniszter reméli, hogy az idén uniós forrásokból több milliárd forintot sikerül elnyerni örökségvédelmi célokra és a közművelődés fejlesztésére.

Régebbi hírforrás(ok): link

Segítség vezetőknek (ti. a siker 80%-ban rajtuk múlik)FEL

A vezetőkkel folytatott megbeszélés azért áll hozzám közelebb, mert ez az a csoport, akinek ha problémája van, a leginkább kiszolgáltatott. Ha problémáját feletteséhez viszi, felmerülhet az alkalmatlansága, ha beosztottjaival beszél, a tekintélye csorbulhat. Ez persze az esetek többségében nem igaz, de az effajta érzés mindig ott lappang a vezetőben. Ha tartósan nem tud „tanácsot kérni", elbizonytalanodik, bizonytalansága önmagára is kiterjed, saját vezetői alkalmasságát kezdi megkérdőjelezni."
A coach soha nem ad direkt tanácsot, partnerét a saját megoldásaihoz segíti hozzá. A coach figyel, facilitál, feltárja és megerősíti azokat a belső erőket kliensében, amelyeket a problémáitól nem lát. Problémák elemzése helyett a megoldásra irányítja partnere figyelmét. Segít másként látni dolgokat. Sajátos kérdezéstechnika segítségével kimutatja, hogy a rosszul működő folyamatokban, nehéz időszakokban is tehet valami jót és jól, amiből profitálhat, egyszóval segít megtenni az első lépéseket a kliensének céljai felé."

Régebbi hírforrás(ok): A megoldás nem probléma: Beszélgetés Tukora Gáborral, az Első Magyar Coaching Intézet kiképző coachával, a Magyar Coach Társaság elnökével / Nuridsány Judit. In: BOSS, 2004. 3.

Nem állunk jól az országok k+f versenyébenFEL

Beletartozunk a kutatás-fejlesztés tekintetében a világ harminc országából álló tágabb élmezőnybe, írja a Világgazdaság. A világ országainak feltételezett k+f-rangsorában Magyarország helyét a kutató-fejlesztő tevékenységek vizsgálatával érdemes meghatározni, állítja Török Ádám, a VE és a BMGE tanárának kutatása. A 2000-es k+f-versenyképességi vizsgálat némileg rosszabb képet mutatott, mint az 1997-es országjelentés: Magyarországot a 27- 28. helyre tette. A következtetés is indokoltnak látszott, hogy még ez a pozíció sem tartható sokáig, mivel a k+f szektor krónikusan alulfinanszírozott, ami a teljesítmények további romlásához vezet.

Bár az Európai Unió tagállamai az elmúlt két évben növelték a kutatás- fejlesztési ráfordításaikat, az Egyesült Államokkal szemben fennálló különbség tovább nőtt - derül ki az Eurostat legújabb elemzéséből. A felmérés szerint az EU tagállamaiban a 2000. évi átlagos 1,95 százalékos GDP-arányos K+F ráfordítás 2002 végére elérte az 1,99 százalékot, és tavaly év végére alighanem meghaladta a 2 százalékot (2003-as adatok még nem állnak rendelkezésre). Ez a növekedés ugyan számottevő, ám üteme aligha lesz elég a lisszaboni szerződésben rögzített 3 százalékos álomhatár eléréséhez 2010- re.Ami pedig már csak azért is sürgető lenne, mert az említett kétéves periódus alatt az Egyesült Államok az unióét meghaladó mértékben növelte GDP- arányos kutatás-fejlesztési ráfordításait: 2,72 százalékról 2,8 százalékra. (...) Az EU országai főként az alapkutatást finanszíroznák, mert az alkalmazott fejlesztésekhez szükséges tőkét elsősorban vállalkozásoktól várják. Példás, és évek óta következetesen növekvő, jelenleg 4,27 százalékos K+F támogatásával Svédország pedig abszolút világelső. Az új tagállamok listáját Szlovénia (1,52 százalék) vezeti, a sorban Csehország (1,32) és Magyarország (1 százalék) következik. A lengyel-cseh-magyar hármas összesen 2,6 milliárd euróval támogatott kutatási tevékenységeket 2002-ben.

Régebbi hírforrás(ok): link ; link (Csak Figyelő-jelszóval olvasható!)

Posta, könyvtár és internet-hozzáférési helyFEL

A Győr megyei soboriak -- más településektől eltérően -- nem fogadják el a nemrégiben bevezetett mobil postát. Nemes László polgármester abban bízik, hogy az úgynevezett e-Magyarország program keretében kiírt pályázaton támogatáshoz jutnak, amelynek segítségével a 350 lelkes faluban kialakíthatnak egy olyan közösségi intézményt, amely egyszerre lenne posta, könyvtár és internet-hozzáférési hely.

Régebbi hírforrás(ok): link

A keresőgépek 2003-banFEL

Ph. Bradley internetes szakember az ARIADNE című elektronikus folyóirat idei januári számában adta közre legújabb elemzését. Manapság napi 200 millió kérdés érkezik a Google-hoz (18 hó alatt négyszeresre nőtt a kérdésállomány, az adatbázis 3,3 milliárd oldallal bővült, a bevétel pedig hatszorosra nőtt), ami az összes ilyen jellegű kérés 75%-a(!). Ennek ellenére erős a verseny, s mindegyre új és új keresőmotorokat indítanak útjukra. Néhány ezek közül: Gigablast (link Mooter (grafikus kereső: link a Zampeta (link és a Fazzle (link (SP)

Hírforrás:
2004. március 10.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Google kereső--Könyvtárosok: 1:0FEL

A könyvtári keresések száma az internetes keresőrendszerek eltejedése óta csaknem 20 százalékkal visszaesett. Pedig csupán egyetlen generációval ezelőtt is még a könyvtárosok számítottak a legeredményesebb keresőknek a világon, ám a '90-es évek közepe óta ez megváltozott. Igaz, a könyvtárosok sokszor kételkednek a világhálóról szerzett információk pontosságában és hitelességében, ám a tapasztalat mégis azt mutatja, hogy elsősorban a fiatalok szívesebben böngészik az internetet, mintsem hogy egy könyvtáros segítségét vegyék igénybe. Annak ellenére van ez így, hogy a legtöbb felhasználó még csak nem is sejti, hogy milyen nagy mennyiségű információ van az interneten, amely csak adatbázisokon, vagy speciális kereséseken keresztül érhető el. Úgy tűnik, hogy a könyvtárosok és a keresőrendszerek csatájában egyelőre a Google vezet. (KE)

Régebbi hírforrás(ok): link

Informatikai érdekvédelmi iroda alakultFEL

Infomediátor néven az informatikai eszközöket használók jogait és érdekeit védő irodát működtet május 1-jétől az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) - közölte Dombi Gábor főtitkár hétfőn sajtótájékoztatón. Az Infomediátor iroda a nyugat-európai példákat alapul véve internetes portálján keresztül ad a felhasználók részére az információs társadalommal kapcsolatos szolgáltatásokról tájékoztatást és felvilágosítást. Ezen túlmenően segíti azokat is, akik a különböző informatikai szolgáltatások igénybe vétele, illetve termékek megvásárlása során valamilyen méltánytalanságot szenvedtek. Számukra az Infomediátor az elérhető jogorvoslatokkal kapcsolatban ad tanácsot, valamint segíti a feleket a bíróságon kívüli vita gyors és hatékony rendezésében. Az iroda az év végére a tervek szerint két jogászt, két informatikust és egy adminisztratív alkalmazottat foglalkoztat majd, s a létszámot a szolgáltatásokkal párhuzamosan bővítik. Az iroda a tanácsadást ingyen adja a hozzá fordulóknak.

Régebbi hírforrás(ok): link

Bill Gates: bélyeget minden e-mailreFEL

Bill Gates a davosi világgazdasági fórumon (WEF) egy évek óta vitatott elképzelés mellett tette le a voksát, mely szerint „bélyeg”-rendszert kellene bevezetni az e-mailek világában is a spamözön megállítására. Bár a januárban megtartott WEF-en történtek részletei csak most szivárogtak ki, a CNN információi szerint a Microsoft Research kutatórészlegnél már 2001 óta foglalkoznak egy ilyen elképzelés megvalósíthatóságával. Az ötlet logikája arra épül, hogy a hagyományos postai forgalom azért nem bénul meg, és azért nem áraszt el mindent egy bizonyos szint fölött a marketingküldemények sora, mert ez a levélküldési forma pénzbe kerül. Ez elviselhetetlen összeg lenne a spamelők számára, akik egyszerre levelek millióit küldik szét. A fizetőssé válás elkerülésére, de a kedvező hatások megtartására a „bélyeg" 10 másodperc gépidő lenne, amit a felhasználó valamilyen matematikai probléma megoldására adna át. Ilyen módon a spamelőknek rendkívüli mennyiségű hardverfelszerelést kellene vásárolniuk, ami vélhetően komoly szűrőt jelentene. A kérdés egyelőre marad pusztán az elméleti szinten, a két szempont hosszú vitája várható; az egyik a spamot akarja megállítani, a másik az e-mail igen demokratikus intézményét védi, mely mellesleg hozzájárult ahhoz, hogy az internet mára azzá válhatott, ami.

Régebbi hírforrás(ok): link

Egy évtizedes a spamFEL

Az első kéretlen reklámleveleket a Canter and Siegel ügyvédi iroda küldte el 1994. március 5-én az Usenet hírcsoportjaira. A hirdetésben egy amerikai zöldkártya sorsolásra hívták fel a figyelmet. Mivel a reklámot senki sem akadályozta meg hatékonyan, a technika hamarosan elterjedt, és a szinte ingyenes hirdetések teljesen elárasztották a fórumokat. A spamelők csak később kezdtek emailben üzengetni, de a Brightmail felmérése szerint ma már az összes levél több mint hatvan százaléka kéretlen reklámlevél.

Hírforrás:
2004. március 10.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Budapest múzeumi nagyhatalom lehet -- kiállításelőzetesFEL

Március végén három nagy kiállítás is nyílik Budapesten a kulturális tárca támogatásával. A tárlatok a holokauszt elhallgatott emlékeit, a békeévek művészetét és Alberto Giacometti szobrászművész életművét mutatják be. Március 20-án „A tegnap világa" mottóval az Országos Széchényi Könyvtárban nyíló tárlat a két főváros -- Bécs és Budapest -- egykori irodalmi, színházi, zenei és kávéházi életét idézi fel.

Régebbi hírforrás(ok): link

Rengeteg energiát emésztenek fel az új PC-kFEL

A tokiói United Nations University (UNU) vizsgálata a PC-k környezeti hatásaival kapcsolatban megállapította, hogy közel 1,8 tonna nyersanyagra van szükség egy átlagos asztali PC és monitor előállításához, és hogy élettartamának meghosszabbítása sokkal energiatakarékosabb megoldás, mint a reciklálás.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvadomány MoszkvábólFEL

Értékes könyvadományt kapott egy moszkvai alapítványtól az Országos Idegennyelvű Könyvtár (OIK) és a Fővárosi Pedagógiai Intézet (FPI). Az orosz irodalmi klasszikusok mellett kortárs írók műveiből és nyelvkönyvekből, szakkönyvekből álló 1300 kötetes gyűjteményt tegnap adták át jelképesen az MTA székházában.

Hírforrás:
2004. március 10.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Ötvenéves Szob könyvtáraFEL

Ötvenéves a szobi Érdy János Könyvtár és Információs Központ. Az ünnepség keretében avatták fel az évfordulóra készült emléktáblát, Ziman Lajos szobrászművész alkotását. A népkönyvtárból alakult járási, majd nagyközségi- körzeti könyvtárnak mintegy harmincezres állománya van és mintegy négyszáz beiratkozott tagja. Jelenlegi épületében három évtizede működik, a kilencvenes évek végén felújították és gyermekrészleggel bővítették. A könyvtár 1991-ben vette fel Érdy János nevét. A település történetében nagy szerepet játszó Luczenbacher család leszármazottja -- aki III. Béla székesfehérvári sírjának feltárását vezette -- 1848-ban változtatta nevét Érdyre.

Hírforrás:
2004. március 10.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Kibővítenék a Digitális középiskola programotFEL

A roma és büntetés-végrehajtási évfolyamban 264 hallgató végezte el az első félévet a Digitális Középiskolában. A tervek szerint a nemzetközileg egyedülálló programot még három megyében bevezetnék, és elindulna a Digitális Általános Iskola is.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az it-vezetők félelmeiFEL

2003-ban az informatikai vezetők számára a legtöbb gondot a biztonság okozta. A Standish Group felmérése szerint 2003-ban az informatikai vezetők számára a legtöbb gondot a biztonság okozta. Második és harmadik helyen a fejlesztés és a költségvetés szerepelt. Érdekes a negyedik és az ötödik hely is: a spam és az it-személyzet túlterheltsége. Az elemzések szerint ezért valószínűleg a biztonság lesz az a terület, amelyre a következő években jelentős összegeket fordítanak a vállalatok. A költségek nagy része azonban nem közvetlenül a biztonságra fordítódik, hanem olyan projektekre, mint fejlesztés, kockázatcsökkentés vagy modernizálás. Ez természetesen áttételes módon a biztonság javítását is szolgálja. A második helyen szereplő fejlesztések összefüggésben vannak a felgyorsult technológiai ciklusokkal, mivel a legtöbb szervezet utoljára 2000-ben hajtott végre nagyobb szabású fejlesztéseket, így 2004 ismét ezek éve lesz. A spamtől való félelem valószínűsíti, hogy a különböző tartalomszűrési megoldásokkal együttjáró antivírus-, tűzfal- és IDS- technológiák bevezetése, valamint a biztonság általános kérdése javítja a vállalati rendszerek biztonságát is. Az személyzet túlterheltsége az utóbbi évek szektorbeli visszaeséséből és a növekvő elvárásokból adódik. A félelmek tízes listáját az integráció, az együttműködés, a megfelelőség, a konszolidálás és az outsourcing zárja.

Hírforrás:
2004. március 10.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Megkezdte működését az iSITE.hu Információs Internet HírmagazinFEL

Az iSITE.hu Online Információs Internet Hírmagazin megkezdte működését. Az oldal célja a szolgáltatósemleges információnyújtás a már meglévő internet- felhasználók és az internet után érdeklődők számára. Az iSITE olyan portál, melynek segítségével az érdeklődő naprakész információkat kaphat az internet hazai viszonyaival, lehetőségeivel kapcsolatban. Részletes adatokat találhat a hazai internetszolgáltatókról, árak és szerződési feltétetlek közül válogathat egy helyen. Technikai segítséget kérhet és kaphat az internet és internetezés témakörében, publikus fórumunk segítségével pedig akár általános témákról is beszélgethet. A kommunikációs igények további lefedésére pedig chat és egy NetMail levelező csomag szolgál. Az iSITE.hu online Internet Információs Hírmagazin egy az interneten jelenleg még hiányzó űr szerepét kívánja betölteni. Nem titkolt szándékuk egy korábban indult kezdeményezés, az isz.hu folytatása más alapokról, más szerkesztőkkel, de ugyanolyan korrekt eszközökkel. Az iSITE létrehozásának fő oka, hogy az érdeklődők hosszú keresgélés helyett egy felületen juthassanak minden fontos információhoz a hazai internetes élettel kapcsolatban. Összehasonlíthatja a fontosabb honi szolgáltatók termékeit és árait, így könnyebben juthatunk egy költséghatékony szolgáltatáshoz.

Régebbi hírforrás(ok): link

On-line aradi Szabadság-szoborFEL

Élőben nézhető lesz az interneten az aradi Szabadság-szobor felállítása. A Szabadság-szobor Egyesület tagjai és történészek által létrehozott internetes oldal technikai és grafikai kivitelezését a város első internet-szolgáltatója, az Internext biztosítja. A Nótáros Lajos vezette cég hamarosan felszerel egy webkamerát a Tűzoltó téren, és a link címen megtekinthető lesz a munka előrehaladása.

Régebbi hírforrás(ok): link

EU-rovatot indított a StartlapFEL

Új rovatot indított Magyarország egyik leglátogatottabb internetes portálja, a Startlap. A tizenöt kategóriába csoportosított linkek naponta frissülnek, és egyebek közt olyan témakörökben kínálnak bőséges ismeretanyagot mint az oktatás, szervezeti felépítés, gazdaság, munkavállalás, pályázatok, Magyarország és az EU. A közvetlenül link vagy a Startlap főoldaláról elérhető linkgyűjtemény az Európai Unióval kapcsolatos interneten fellelhető nagy mennyiségű információ összegyűjtésével és rendszerezésével kívánja segíteni a témával kapcsolatban érdeklődők tájékozódását

Régebbi hírforrás(ok): link

Folyamatosan bővül a kormányzati pályázatkeresőFEL

Az europaterv.hu és nfh.hu oldalakon elérhető összetett kormányzati pályázatkereső jelenleg mintegy ötszáz milliárd forintnyi megpályázható forráslehetőséget tartalmaz, az uniós és kormányzati kiírások adatbázisát folyamatosan frissítik. A kombinált keresés segítségével a pályázók igényeiknek megfelelően leszűkíthetik a pályázati adatbázist és kiválaszthatják a számukra megfelelő kiírást.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról