Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2004/13., 3. 31.

Súlyosan beteg a hazai könyvtári érdekérvényesítés
Közlekedési tábla is jelzi majd az e-pontokat
A kormány elfogadta az uniós tájékoztatásról szóló törvényjavaslatot
Tudás-televízió az M2-n
Milliárdok az informatika fejlesztésére az oktatásban
A közép-kelet-európai könyvtárak kilátásai az EU-ban -- hatékonyabb munka kell
Több informatikai támogatás a határon túli magyaroknak
Az OCLC 25 éve indította könyvtárközi kölcsönzési modulját
Fügefalevél, azaz a könyvtári állomány nagysága
Viták a felsőoktatás kapcsán -- könyvtári példa
Könyvtárosok természettudományos és műszaki végzettséggel
Proquest: sok millió újságoldal a hálón
A kormány dönt: díjat fizetnek-e a felhasználók saját alkotásaik nyomtatása után is?
Medgyessy: az egyetemek köré összpontosuljon a K+F
Unióba tömörülnek az európai teleház-szövetségek
Feléledő művelődési intézmények
Rohamosan fejlődik a régió informatikai piaca
A Yahoo! megvásárolja a Kelkoo internetes kereskedelmi portált
Harry Potter tovább menetel
Die Presse: a magyaroknak alig van fogalmuk az EU-ról
Évente 22 milliárdos kárt okoznak a vírusok
Nyolcszázötvenmillióért kapnak Microsoft-termékeket az iskolák
Csak felnőttek kölcsönözhetik a meleg királyfik történetét
Sony LIBRIe, a praktikus e-könyv olvasó
Újra szűkülhet a Sulinet Expressz termékköre
25 százalékkal több eladott könyv az interneten
A HVG-ből és az RTL Klubból tájékozódnak a döntéshozók
Tavaszi nagytakarítást hirdetett a zöldtárca -- "customer care" a könyvtárban is
Megnyílt a zenei infoközpont
Májustól uniós közlöny
Képzőművészet Magyarországon - átfogó virtuális tárlat
Elkészültek Magyarország legnagyobb helyi időjárás aloldalai


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Súlyosan beteg a hazai könyvtári érdekérvényesítésFEL

A hírekben nem tűnik fel. Ugyanis nincs, ami feltűnjön. A könyvtári szakma -- ahogyan 'A könyvtáros szerepe a változó társadalmi környezetben' c. opuszból (ld.. MKE-honlap) megtudhatjuk, felülről várja a megváltást, de úgy tűnik, hiába. Több milliárdos pályázatok, kormányzati programok indulnak anélkül, hogy a könyvtár szó bennük egyáltalán megemlíttetne: a hatályos EU- jogszabályokról a kormány tájékoztatja a parlamentet (nem könyvtári hálózat osztja szét azt), 450 milliós felnőttképzés könyvtár nélkül, iskolai könyvtár nélküli oktatásinformatika 2 milliárdért. E hírek (is) elgondolkodtathatják a könyvtárosokat, hogy mivégre is vannak. A Magyar Információs Társadalom Stratégiájában a könyvtárak csupán az örökségmegőrzéssel és a kultúrareprezentálással kapcsolatban jelennek meg, de már a NKÖM könyvtári osztálya által összeállított könyvtári stratégiai tervben (2002-2007) sem esik szó az oktatás támogatásáról. Ezekből a jelekből talán nem tévedés arra következtetni, hogy a könyvtáros szakma vezető egyéniségei a könyvtári szolgáltatás visszavonulóját fújják. Remélhetőleg nem szándékosan... (MG)


Közlekedési tábla is jelzi majd az e-pontokatFEL

Az év végére háromezer közösségi Internet-elérési pontot építenek ki Magyarországon, és a világon először nálunk vezetik be a kék alapon @ jelet ábrázoló közlekedési táblát, amely az e-pontokat jelzi majd az utakon és a településeken. - F: márc. 27.
-- Lehet, hogy lobbizással azt is el lehet érni, hogy a jel mellé odakerüljön az is, hogy könyvtár / teleház? (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

A kormány elfogadta az uniós tájékoztatásról szóló törvényjavaslatotFEL

A szerdai kormányülésen a miniszterek elfogadták az európai uniós együttműködésről szóló törvényjavaslatot, amit rövidesen benyújtanak a parlament elé. A jogszabály rögzítené, hogy a kormánynak milyen állásfoglalási, ellenőrzési és tájékoztatási kötelezettsége van az Országgyűlés felé a csatlakozással kapcsolatban. Szekeres Imre, a MEH politikai államtitkára elmondta: a kormány vállalja, hogy folyamatosan tájékoztatja a parlamentet az unió hatályos törvényeiről, javaslatairól és dokumentumairól, továbbá meghatározza, hogy milyen kérdéseket kell a képviselőknek megvitatniuk, és melyek azok a feladatok, amelyeket saját hatáskörben dönthet el. - F: márc. 25.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tudás-televízió az M2-nFEL

Együttműködési megállapodást írt alá a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi, az oktatási és a kancelláriaminiszter az MTV elnökével, hogy a jövőben az M2- es csatorna az egész életen át tartó tanulásról és a felnőttképzés feltételeiről folyamatosan tájékoztasson. Erre a célra a minisztériumok 450 millió forintos pályázati alapot hoznak létre. - F: márc. 27.
-- A könyvtárhasználók derékhadát hallgatók teszik ki, akik képzésük befejeződése után jellemzően lemorzsolódnak -- e program részesei közül is hiányzik a könyvtár. (MG)

Hírforrás:
2004. március 31.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Milliárdok az informatika fejlesztésére az oktatásbanFEL

A közoktatási intézmények 30 százalékában nincs megfelelő végzettségű informatika tanár, illetve rendszergazda, 23 százalékukban hiányzik a számítástechnikai laboratórium, mintegy 50 százalékukban nincs internet- hozzáférés. E hiányok orvoslása a 2004-2006 közötti időszak fontos feladata - tartalmazza az oktatási tárca stratégiája. (...) A közoktatásban az elektronikus formában elérhető tananyagok aránya nem éri el a hagyományos tananyagok 9 százalékát. A stratégia feladatként jelöli meg központi digitális tananyagtár felállítását, digitális könyvtárak, informatikai központok létrehozását. A központi digitális tananyagtár céljára 2004-2005-ben a nemzeti fejlesztési tervben 2 milliárd forintot szánnak. Az idei évtől hasonló összeget irányoznak elő az oktatási tartalomszolgáltatás fejlesztésére, bővítésére. - F: márc. 29.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link , link

A közép-kelet-európai könyvtárak kilátásai az EU-ban -- hatékonyabb munka kellFEL

A friss TMT írja: A jelenlegi "ante portas" szituációban sokan úgy vélik, hogy a szövetségbe történő belépés a közép-kelet-európai könyvtárak számára csupán az automatizálás és az "automatizáltan működés" kényszerét jelenti. Ezzel szemben az az igazság, hogy a könyvtárakra nem vonatkozik semmiféle jogi szabályozás. Nem létezik semmiféle könyvtári jog uniós szinten. Az is valószínű, hogy mennyiségileg megnőtt, minőségileg pedig elmélyült feladataikat az új technikáknak-technológiáknak köszönhetően a könyvtáraknak karcsúsítva kell megoldaniuk, tehát kevesebb, de jobban (sőt: sokkal jobban) képzett munkatárssal. Az új munkatársi gárdától, annak a társadalmi és gazdasági feladatokba történő bekapcsolódásától elvárható a szakma társadalmi presztízsének növekedése (és persze bérszínvonalának erőteljes emelkedése is). A két komplementer folyamat, az integráció és globalizáció - akárcsak az élet, az emberi tevékenységek más szektoraiban - a könyvtárakban is meghatározó lesz. A könyvtáraknak jó érdekük, hogy az EU-ba történő belépés korszakát komolyan vegyék, mivel a kialakulóban lévő feltételek nagy esélyeket és nagy fenyegetéseket rejtenek magukban. A nagy esély: közreműködés az információs társadalom kialakításában, és abba az elitbe való bekerülés, amely meghatározó e téren. A fenyegetés pedig: az elszigeteltségben maradás, a környezet szükségleteihez való igazodás elmulasztása.

Régebbi hírforrás(ok): Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, 2004/3. szerző: Murzynowska. Ref: Futala T.

Több informatikai támogatás a határon túli magyaroknakFEL

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) az idén 300 millió forinttal támogatja az információs társadalomba való bekapcsolódását a határon túli magyaroknak, közölte a tárca politikai államtitkára kedden. Csepeli György megemlítette, hogy az idén az év végén a Közháló program keretében 2508 olyan internetes végpont működik majd, amelyeken az állampolgárok elérhetik a világhálót. Az elmúlt év végén 1308 végpont volt, 2006-ban pedig a tervek szerint már 7293 fog működni. - F: márc. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az OCLC 25 éve indította könyvtárközi kölcsönzési moduljátFEL

Idén negyedszázados a könyvtárközi kölcsönzés: ezen idő alatt 132 millió rendelést elégítettek ki. A 2003-as teljesítmény: 9,2 millió. Különösen növeli a rendelési számot a FirstSearch tájékoztató modul összekapcsolása a rendelési lehetőséggel. A következő másfél évben az OCLC tovább kívánja áramvonalasítani ezt a profilt. Az érdeklődők feliratkozhatnak a szervezet új OCLC-SHARING-L elnevezésű értesítő listájára. (SP) -F: márc. 28.

Régebbi hírforrás(ok): link

Fügefalevél, azaz a könyvtári állomány nagyságaFEL

A Könyv Könyvtár Könyvtáros januári számában megjelent Vajda Kornél-féle cikkre érkeznek a szerkesztőségbe a reagálások. A márciusi számban 'Állománynagyság mint fügefalevél' címen az aktuális jogszabály bürokratikusságának megváltozását gátoló illetve szorgalmazó szempontok olvashatók.

Régebbi hírforrás(ok): 3K, márc. p. 22-26, link

Viták a felsőoktatás kapcsán -- könyvtári példaFEL

'Az olyan bombasztikus frázisok kapcsán pedig, mint a magyar felsőoktatás 'lerombolása', 'anyagi és szellemi szétzilálása' stb. nem jövő időben kellene rémképet festenünk, hanem félmúltban. Egy példa: az ország legpatinásabb egyetemén, az ELTE-n döntöttek úgy a minap, hogy megszüntetik saját egyetemi könyvtáruk, az ország második könyvtárának rendszerszerű működését. Ezt a döntést nem a minisztérium és nem a jó előre gyűlölt igazgatótanács hozta. Az egyetem saját autonóm vezetése gondolta úgy, hogy könyvtára felesleges. Mintegy 200 külföldi folyóirat megrendelése mellett leállt a külföldi könyvek beszerzése is. A szerzeményezési osztály el lett bocsátva. A nagyolvasóból bálterem lesz. Ez a vég. 2004-ben az Egyetemi Könyvtár könyvmúzeummá vált. Az egyetem könyvtár nélkül többé nem egyetem. Miként gondolja az ELTE, hogy vonzó maradhat az elit hallgatók számára?' - F: márc. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtárosok természettudományos és műszaki végzettséggelFEL

A könyvtárhasználók színes érdeklődésűek. Nem humán területeken szívesebben veszik a természettudományos illetve műszaki képzettségű könyvtáros segítségét, magukkal egyenrangúnak tekintik, s az ilyen felkészültségű szakember hatékonyabban tud közreműködni a szükséges információ megszerzésében -- írja az angol cikk. "Az e területen jelentkező munkaerő- hiány leküzdésének egyik módja, ha sikerül TT/M végzettségűeket felvenni a könyvtár- és információtudományi iskolákba, vagy ha a könyvtáros iskolák végzettjeit képezik ki a műszaki és természettudományok terén."

Régebbi hírforrás(ok): link

Proquest: sok millió újságoldal a hálónFEL

A Proquest a Historical Newspaper projekt keretében fél tucat amerikai újság szinte teljes anyagát kínálja digitalizált formában (New York Times 1851-2001, Wall Street Journal 1889-1987, Washington Post 1877-1988, Christian Science Monitor 1908-1991, Los Angeles Times 1881-1984). Hamarosan felkerül a hálóra A Chicago Tribune anyaga (1849-1984) is. Azután a program folytatódik. A cég honlapján lehet ingyenes demot kérni. A Proquest a UMI mellett a Chadwych- Helay egyik vállalata. A UMI 1938-ban jött létre mikrofilmezési céllal, hatalmas mikrofilmes - főként disszertációs - anyagából már 5,5 milliárd oldalnyit digitalizáltak. (SP)

Régebbi hírforrás(ok): link

A kormány dönt: díjat fizetnek-e a felhasználók saját alkotásaik nyomtatása után is?FEL

Eredménytelenül zárultak az igazságügyi, a kulturális tárca, a Magyar Szabadalmi Hivatal, a Magyar Reprográfiai Szövetség, illetve az informatikai szervezeteket képviselő Informatikai Érdekegyeztető Fórum és a Magyar Tartalomipari Szövetség tárgyalásai arról, hogy a kormány kiterjessze-e a reprográfiai díjfizetés kötelezettségét a nyomtatókra.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Medgyessy: az egyetemek köré összpontosuljon a K+FFEL

A miniszterelnök kinevezte a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal, valamint a Kutatási és Technológiai Innovációs Tanács vezetőjét. Boda Miklós és Rakusz Lajos megbízatása 2006. december 31-ig szól. A kormányfő alapvetőnek tartja, hogy a kutatás-fejlesztés az egyetemek köré összpontosuljon. - F: márc. 23.

Régebbi hírforrás(ok): link

Unióba tömörülnek az európai teleház-szövetségekFEL

Hét közép-kelet-európai ország részvételével csütörtökön megalakul az Európai Teleház Szövetségek Uniója, hogy segítse a nemzeti teleház mozgalmak kialakulását és fejlődését. AZ informatikai tárca támogatást nyújt a Magyar Teleház Szövetség Egyesületnek az unió szervezéséhez és beindításához. - F: márc. 25.

Régebbi hírforrás(ok): link

Feléledő művelődési intézményekFEL

Az először 1998-ban meghirdetett, úgynevezett érdekeltségnövelő pályázatoknak köszönhetően javult a művelődési házak felszereltsége: modern technikai, műszaki és számítástechnikai berendezésekkel gyarapodtak, internet- hozzáférésük, többségüknek saját weboldala van. 1998 óta, ha nem is a kívánt mértékben, de növekedett a normatív támogatás: 637 forintról 1271 forintra. - F: márc. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

Rohamosan fejlődik a régió informatikai piacaFEL

Kelet-Európa informatikai ipara szabályos aranylázban ég a kommunista rendszer 14 évvel ezelőtti összeomlása óta. Nyolc ország idei uniós csatlakozásával, amit 2007-ben két újabb ország követ, a fejlődés határa a csillagos ég. Az European Information Technology Observatory (EITO) nemrégiben összeállított tanulmánya szerint a kelet-európai informatikai szektor folyamatos és egyenletes növekedésben van. Az idén a piaci forgalom több mint tíz százalékkal 12,7 milliárd euróra (15,6 milliárd dollár) duzzad, a 2003-as kilenc százalékos bővülés után. - F: márc. 25.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Yahoo! megvásárolja a Kelkoo internetes kereskedelmi portáltFEL

A Yahoo! Inc. internetes portál és a francia Kelkoo S.A., a vezető európai internetes kereskedelmi portál közösen bejelentette a Kelkoo üzleti tevékenységének megvásárlását a Yahoo! által. A szerződés értelmében a Yahoo! 475 millió euró körüli összegért megvásárolja a Kelkoo 100 százalékos részvénytulajdonát. A Yahoo! a Kelkoo megvásárlásával megveti a lábát az európai internetes kereskedelmi piacon és nagymértékben megerősíti európai üzleti pozícióját. - F: márc.29.

Régebbi hírforrás(ok): link

Harry Potter tovább menetelFEL

Miután a kis varázsló köteteiből világszerte már legalább negyedmilliárd (250 millió!) példány kelt el, a sikeres kiadó most speciális felnőtt keménykötésű borítóval kívánja bombázni az idősebbeket is. A Bloomsbury egyébként tavaly jó évet zárt, közel 40%-kal nőtt a profitja. Júniusban várható a harmadik Potter- kötetből (az azbakani fogoly) készülő film bemutatója, s ez még tovább növelheti az érdeklődést. Tavaly a gyerekeknek szánt változatok közel 3 millió példányban keltek el, a felnőtteké (papírkötésben) csak 400 ezerben. Lehet, a gyerekpiac már lassan betelik, -- ám a felnőttek körében még lehet "kaszálni", vélik a kiadó marketinges emberei a The Scotsman című internetes újság szerint.

Régebbi hírforrás(ok): link

Die Presse: a magyaroknak alig van fogalmuk az EU-rólFEL

A Közös Európa elvont fogalom marad címmel jelentetett meg írást Magyarországról szerdán a Die Presse című osztrák napilap. A konzervatív újság budapesti tudósítója egyebek között megállapította, hogy három hónappal az európai parlamenti választások előtt alig esik szó európai témákról Magyarországon. Helyettük olyan kérdésekről vitatkoznak a politikai színtéren, valamint a törzsasztalok mellett is, mint a magyar parlament létszámának a csökkentése, az államelnök közvetlen megválasztása, vagy a magyar politikai élet erős polarizáltsága. A tudósító szerint a magyarok többsége számára a közös Európa - ahogyan korábban is - valamiféle elvont fogalom, s a magyaroknak alig van fogalmuk az Európai Unióról, annak intézményeiről és mechanizmusairól.

Régebbi hírforrás(ok): link

Évente 22 milliárdos kárt okoznak a vírusokFEL

Egy európai uniós országokban elvégzett felmérés szerint összesen évi 22 milliárd euró esik ki a kisvállalatok zsebéből számítógépes vírusok miatt. Szintén igen jellemző az anyagi kártól nem mindig elválasztható adatvesztés.A nyugat-európai kiscégeknél a növekvő számú vírustámadás évente mintegy 22 milliárd eurós kárt okoz. A lefagyott személyi számítógépek miatt egy-egy vírustámadás átlagos költsége 5 ezer euró - legalábbis a müncheni Network Associates informatikai biztonsági társaság hétfőn megjelentetett tanulmánya szerint.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nyolcszázötvenmillióért kapnak Microsoft-termékeket az iskolákFEL

Évi nyolcszázötvenmillió forintról kötött szerződést az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, az Oktatási Minisztérium és a Microsoft a Tisztaszoftver program keretein belül. A megállapodás értelmében a szoftvercég biztosítja a mindenkori legfrissebb Windowst és Office-t a közoktatási intézmények munkaállomásaira, illetve az általános iskolai és középiskolai oktatók otthoni számítógépeire. A tárgyalások előkészületekor a minisztérium nem kereste meg ajánlatával az olcsóbb megoldásokat kínáló cégeket. - F: márc. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

Csak felnőttek kölcsönözhetik a meleg királyfik történetétFEL

Ha a mesebeli herceg egy hercegbe, és nem hercegnőbe szeret bele, akkor az e történetet tartalmazó könyvet a továbbiakban csak felnőttek kölcsönözhetik ki az iskolai könyvtárból - így döntött egy észak-karolinai iskola illetékes bizottsága. A Király és Király (King and King) című könyvön az egyik kisiskolás szülei háborodtak fel, amikor alsó tagozatos lányuk hazavitte az olvasmányt. - F: márc. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

Sony LIBRIe, a praktikus e-könyv olvasóFEL

A Sony, a Philips és az E-Ink közösen mutatták be az általuk kifejlesztett legelső kereskedelmi forgalomba szánt elektronikus könyv-olvasót, a Sony LIBRIe-t.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Újra szűkülhet a Sulinet Expressz termékköreFEL

A Sulinet Expressz projekt tanács csütörtökön a kedvezményezett termékkör esetleges újabb szűkítéséről tárgyal majd - mondta Kovács Kálmán a Magyarország.hu on-line fogadóóráján kedden. Az informatikai miniszter a pályázati rendszer felgyorsításáról, a használt pc-k továbbhasznosításáról és egy új információs portál indulásáról is beszélt. - F: márc. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

25 százalékkal több eladott könyv az internetenFEL

A sikeres 2002-es év után tavaly lassulás volt megfigyelhető a hazai könyvpiacon. Az áfacsökkentés hatását a könyvklubokban és az internetben bízó kiadók ugyan lenyelték, ám a fejlesztésre már nincs forrásuk a kiadóknak, írja a Világgazdaság. - F: márc. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

A HVG-ből és az RTL Klubból tájékozódnak a döntéshozókFEL

A HVG-t olvassák, az RTL Klubot nézik és a Sláger Rádiót hallgatják legnagyobb arányban a magyar döntéshozók a GfK legújabb kutatása szerint. Üzleti Döntéshozók Médiaanalízise (ÜDMA) címmel új tanulmányt jelentetett meg a GfK Piackutató Intézet és a Szonda Ipsos közösen, amelyben az üzleti döntéshozók médiafogyasztását mérik fel. E szűk társadalmi réteg -- amely egyénként csak a lakosság 2,2 százalékát teszi ki -- vizsgálatát azzal magyarázzák a kutatócégek, hogy a magyarországi beszerzések és vásárlások legalább 40 százaléka fölött rendelkezik ez a csoport. A 179 ezer főnyi mintán végzett felmérés szerint a HVG, a Népszabadság, a Lakáskultúra, a Szép Házak és a Színes RTV újságokat olvassák. A leginkább nézett öt tévécsatorna sorrendje: RTL Klub, MTV, TV2, Spektrum és Duna TV. Az üzleti döntéshozók által naponta hallgatott rádióadók ranglistáját a Sláger vezeti, megelőzve a Kossuth és Danubius kettősét, majd a helyi rádiók következnek.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tavaszi nagytakarítást hirdetett a zöldtárca -- "customer care" a könyvtárban isFEL

Takarítási versenyt hirdetett önkormányzatok részére a környezetvédelmi tárca és a Magyar Turizmus Rt. A községek egy-, a városok másfél millió forintot nyerhetnek el a Tiszta Magyarországért nevű pályázaton. Az akció célja, hogy május elsején tisztábban lépjünk be az unióba. - F: márc. 27.
-- Az országutak, település-szélek, és sok más közösségi helyszín tisztítása mellett eszünkbe juthatnak a könyvtáron belüli elvarratlan szálak; az évek óta fel nem dolgozott dokumentumok tornyosuló kupaca (melyek már feltehetően régen ez erkölcsi avulás lejtőjére léptek, azaz átválogatás után mihamarabb kihajítandók), az adatbázisokban lévő rossz, használhatatlan rekordok (melyek ugyan javíthatják a statisztikát, de lassítják a szolgáltatást), vagy a könyvtári tereken belüli, az olvasók és saját kedélyünk felvidítására szolgáló növények, melyek gyakran kinézetükben is szomorúbban néznek ki, mint a sajátunkként otthon ápoltak. Korábbi években talán több szó esett a 'customer cate tour'-tól, mely szellemében az illetékes rendszeresen 'körbesétálva' feltérképezi és feljegyzi a javítandó dolgokat (felfeslett szőnyeg, kornyadó növény, kiégett villanykörte, rendetlenség a raktári rendben stb.), hogy jól láttassák a feladatokat. A rendszeres 'séta', javítás; a 'jó gazda' szemlélete hozzájárulhat a könyvtárban bizonytalankodó polgári büszkeség fejlődéséhez. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Megnyílt a zenei infoközpontFEL

Magyar Zenei Információs Központ nyílt Budapesten, a Lónyay utcában. A zenei könyvtárat, zenei információs szolgálatot és digitális zenei adattárat magában foglaló centrumban -- mely a Budapest Music Center részeként működik -- korszerű számítógépek és audiovizuális eszközök állnak a kutatók, diákok és 'egyszerű' zenerajongók rendelkezésére.
Az állomány mintegy 7400 könyvet és folyóiratot, 5600 bakelitlemezt, 800 kazettát, 1700 CD-t valamint 13600 kottát (hangszeres- és kórusmű) számlál. A kóruskottabankban magyar és külföldi szerzők a cappella és kíséretes művei találhatók. A magyar klaszszikus és kortárs zene területeiről, magyarországi és külföldi eseményekről, fesztiválokról, versenyekről, kurzusokról telefonon és e-mailen lehet felvilágosítást kérni. A zenemű-adatbázis és művészadatbázis -- mint a digitális adattár része -- az interneten keresztül is hozzáférhető. A helyben hozzáférhető multimédiatár pedig kortárs magyar zeneművek digitalizált hangfelvételeit tárolja.

Régebbi hírforrás(ok): link

Májustól uniós közlönyFEL

Május elsejétől megjelenik magyarul az Európai Unió közlönye naprakész jogszabályokkal. A teljes joganyagra még várni kell, de már nem sokáig, és szokatlan formában jelenik majd meg.
-- A közlöny nem olcsó mulatság, s feltehetően az EU-s sem. A potens városi, kistelepülési települési könyvtár vállalhatja, hogy a településen a magas költség miatt csak a könyvtárba érkező egyetlen példányból az érdekelteket a beérkezés után fél órával elektronikusan / faxon / személyesen átballagva tájékoztatja. Könnyen belátható, hogy a meg nem rendelt második példány árából a könyvtár megkaphatja a faxot, vagy a kisebb teljesítményű fénymásolót. Mellesleg a könyvtár demonstrálhatja költségtudatosságát és információs kompetenciáját. (MG)

Hírforrás:
2004. március 31.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Képzőművészet Magyarországon - átfogó virtuális tárlatFEL

Elkészült a Képzőművészet Magyarországon című szabad hozzáférésű webhely kibővített és korszerűsített változata. A rendszeresen bővülő honlap jelenleg 431 művész és számos középkori ismeretlen mester 5.167 alkotásának digitális reprodukcióját tartalmazza, melyekhez magyar és angol nyelvű műelemzések és tárlatvezetések társulnak. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium pályázati, és a KFKI Csoport szponzori támogatásával, a Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület közreműködésével létrehozott virtuális gyűjtemény szakmai célokat is szolgál azzal, hogy kiinduló pontjává, majd a későbbiekben részévé válik egy hiteles adatokkal feltöltött, a múzeumi munkában használható műtárgy adatbázisnak.

Éjjel-nappal kiállítás a hálón. Csontváry cédrusai és vízesései, Paál László erdői ma már ugyanúgy karnyújtásnyira vannak tőlünk, mint a veleméri vagy a feldebrői templom freskói. Alapos megszemlélésükhöz nem kell más, csak egy számítógép. Immár az interneten is hozzáférhető a magyar képzőművészet tankönyvszerűen alapos összefoglalása: a honlapon nemcsak a festményeket és szobrokat lehet megtekinteni, hanem a velük kapcsolatos információkat is elolvashatja a látogató. Ráadásul - jegyezte meg a tegnapi sajtóbemutatón Csepeli György, az informatikai tárca politikai államtitkára -- bármilyen közel megyünk is a képekhez, nem szól ránk a teremőr.

Régebbi hírforrás(ok): link ; link

Elkészültek Magyarország legnagyobb helyi időjárás aloldalaiFEL

Óránként frissülő, településszintű időjárási adatokat szolgáltat a /Hajdú/Borsod/Szabolcs Online. - F: márc. 25.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról