Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2004/14., 4. 7.

Könyvtári kullogás az Amazon és a Google után? Lehetséges együttműködés
Tesztfázisban a Google levelezőrendszere
Az év gyűjteménye: régi-új igazgató
Szinte korlátlan nyitva tartás (Konstanzi Egyetemi Könyvtár)
Mi lett a végzett hallgatókkal?
Egyetemi könyvtári vízió, 2012
Szakkönyvtárak elektronikus statisztikai adatbázisa Finnországban
Milliárdos közművelődési pályázatok májusban -- csupán régi könyvtárépülethez
Indulnak az információs társadalom stratégia programjai
A menedzserek negyede nem tud menedzselni
IFLA -- tudásmenedzsment szekció
Vezeték nélküli internet könyvtárakban
Fiatalok és képzettek az internetes újságolvasók
Az internetezők kevesebbet tévéznek
Certified Content Manager-képzés -- elgondolkodás céljából
Könyvtárak a weben
Európai kutatói törekvés az internetes információkeresés forradalmasítására
A Microsoft internetes zenei áruházat nyit
Túllépte a félmilliót az Origo látogatóinak száma
Hangos könyvtár gyengén látóknak
Kerékpáron, csónakon és képzeletben -- térképek az OSZK-ban
e-Település program a MatávCom szolgáltatásaival
'Gondolatolvasó' rendszert tesztel a NASA
Ősztől indulhat a szelektív hulladékgyűjtés a minisztériumokban
Lebukott a tolvaj könyvtáros -- 60 millió antik könyvekből
Régi gyerekkönyvek a neten
Tematikus információs társadalmi oldalt indított az EU
Népesedési adatbázis az interneten
A kibővülés gazdaságtana -- időszerű a könyv


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Könyvtári kullogás az Amazon és a Google után? Lehetséges együttműködésFEL

A könyvtári rendszerek és adatbázisok készítői miért nem használnak olyan felhasználóbarát eszközöket, mint az Amazon és a Google -- indítja cikkét Carol Tenopir a Library Journal decemberi számában. Talán azért, mert nem volt elég idejük ilyet kifejleszteni vagy mert nincs elég pénzük rá -- hangzik a fránya külső körülményekre utaló, meglehetősen kétes értékű válasz. Az Amazon lehetővé teszi használóinak, hogy (természetesen) interneten elérhető katalógusában a használók szakértői szinten keressenek, illetve könyvekbe is beleolvassanak -- ami a tájékoztató könyvtáros egyik álma lehet. Persze a friss könyvekbe, amelyekre a könyvtárakban is a legnagyobb az igény. A (vissza) keresésben fejlettebb üzleti szolgáltatókkal azonban szövetséget köthetnek a potens könyvtárak. Az OCLC azon dolgozik, hogy a könyvtári katalogizálást összekapcsolja a könyvkereskedők és a Google katalógusaival. Így több könyvkereskedői katalógusból az éppen nem elérhető tételeknél a helyi irányítószámot megadva megjelenik az a könyvtár, amelyben a kívánt könyv fellelhető. A Google pedig keres az OCLC katalógusában. 'Ironikus, hogy használóink az üzleti webes rendszereket a jó design mintáinak tekintik, miközben nem tűnik fel hasonló könyvtári referencia. Rá kell kapcsolnunk. Vagy versenyeznünk, vagy csatlakozni kell a nagyfiúkhoz.' (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Running with the Amazon / Carol Tenopir. In: Library Journal 2003. Dec. p. 34

Tesztfázisban a Google levelezőrendszereFEL

A világ elsőszámú internetes keresőjét működtető Google Inc. Megkezdte saját -- szabadon elérhető, keresést is lehetővé tevő -- e-mail szolgáltatásának, a Gmail-nek a tesztelését, ami kihívást jelenthet versenytársainak, a Yahoo Inc.- nek és a Microsoft Corp. MSN-jének.
-- A tartalomszolgáltató közösséget épít, amely meglehetősen előrelátó cselekedet. Ami nagyon hasonlít ahhoz, mint amikor a könyvtár valamilyen érdekcsoport, pl. a település fizikatanárai, a képviselőtestület tagjai stb. számára készít testreszabott szolgáltatásokat, témafigyelést, és ezzel köti magához őket, illetve állítja maga mellé, mint döntéshozókat. A Google érdeke, hogy a figyelemgazdaságban minél több figyelmet begyűjtsön, hiszen közvetve ezen keresztül nő a bevétele. Adódik a kérdés: a könyvtárosnak milyen érdeke fűződik a figyelem begyűjtéséhez, fennmaradásához? Illetve, képes-e ezeket az összefüggéseket meglátni, s a meglévő forrásokból eszerint gazdálkodni? (MG) Jelenleg az USA-ban a Yahoo havonta közel 53 millió, a Hotmail 45 millió levelezőt tart nyilván. A harmadik az AOL 40 millióval, de itt havi díjat számítanak fel. A Google jelentős előrelépést tervez az ingyenes tároló kapacitás hatalmas növelésével: vetélytársai néhány megát kínálnak, a Gmail-é a tervek szerint 1 giga, ami megfelel 500 ezer levél terjedelmének. (SP)

Régebbi hírforrás(ok): link ; link

Az év gyűjteménye: régi-új igazgatóFEL

A nagykanizsai képviselő-testület huszonnégy igen szavazattal - ellenszavazat és tartózkodás nélkül - újabb öt évre Czupi Gyulát, az eddigi igazgatót bízta meg a városi könyvtár vezetésével. A posztra szintén pályázó Bogár Imre zalaegerszegi iskolaigazgató - a zalai megyeszékhely egykori szabad demokrata polgármestere - a voksolás előtt faxon jelezte, hogy visszalép a jelöléstől. - F: ápr. 1.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szinte korlátlan nyitva tartás (Konstanzi Egyetemi Könyvtár)FEL

A német szakmában sok tekintetben példamutató Konstanzi Egyetemi Könyvtár újabb vállalkozása: majdnem egész heti nyitva tartás! Hétfőn 8 órától pénteken 23 óráig nem zár be, majd szombaton, valamint vasár- és ünnepnapon 9-23-ig tart nyitva. A 700 olvasói helyből már 150 géppel felszerelt (a többihez az olvasó hozhat laptopot). A nyitvatartási időn belül a kölcsönzési funkció hétköznap 8-23-ig, hétvégén 9-23-ig áll rendelkezésre. Tájékoztató könyvtáros hétköznap 8-18-ig, szombaton pedig 11-17 óráig segíti az érdeklődőket. - F: ápr. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Mi lett a végzett hallgatókkal?FEL

A szakmai és felsőoktatási képzőhelyek munkájának értékeléséhez hozzátartozik, hogy a gyakorlatban dolgozók igényeit és preferenciáit megvizsgálják. A sheffieldi egyetem információtudományi tanszékének szervezésében 1973 óta rendszeres felmérést végeznek a végzettek körében. Főként azokat tudták elérni, akik a könyvtári területen maradtak, vagy végzésük óta ugyanazon a munkahelyen dolgoznak. Összességében a megkérdezettek pozitívan értékelték az oktatási programok minőségét, úgy vélték, hogy kellő alapot kaptak szakmai pályafutásuk elindításához, és egész pályafutásuk során támaszkodni tudtak a Sheffieldben tanultakra. Emellett hasznos, pozitív irányultságú és lelkes javaslatokat is tettek arra nézve, hogy a tanszék hogyan tervezze meg további tevékenységét. A végzettek elégedettsége aszerint változott, hogy milyen munkakörben és milyen ágazatban alkalmazták őket.
-- A minap egy könyvtári doktori védésen a jelölt szájából elhangzott, hogy milyennek is kell lenni a végzett könyvtáros hallgatónak: kb. fél oldalon keresztül felsorolt pozitív jelzők és tartalmak. Ez az – gondoltam magamban -- amit biztosan nem lehet 'előállítani'. Nemcsak az oktatók képességei, hanem a 'nyersanyag' hadrafoghatósági szintje miatt sem. Magyarán a válasz ugyan használhatatlan, viszont kiválóan alkalmas a magas szintű elvárások demonstrálására. Rendszeres visszacsatolás és piaci felmérés mindenképpen szükséges. Ám feltehetően az elhangzottnál körültekintőbben megfogalmazott visszajelzések szükségesek az amúgy is több sebből vérző könyvtárosképzők számára. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): J.Libr.Inf.Sci. 35 (2003) 3 p. 165-170.

Egyetemi könyvtári vízió, 2012FEL

A New Jersey ACRL (Association of Colleges and Research Libraries) és a Fairleigh Dickinson University Libraries esszévitát indított "Az egyetemi könyvtárak 2012-ben" címmel. (2012. elég távoli, hogy az aktuális kérdések ne határolják be a vitában részt vevők gondolkodását.) A felhívást a könyvtárosi levelezőlistákon tették közzé. A reflexiók összefoglalva:
- Az integrált rendszerek a felhasználó igényeihez igazodnak, képszerű kereséssel, multimédiával, tudásmenedzsment-eszközökkel. A rendszer felismeri a felhasználót, alkalmazkodik hozzá, reagál új kérdéseire.
- Jellemző multimédiás források és adatbázisok; a gyűjteményt egyéb könyvtárakkal és információszolgáltatókkal együttműködve teszik elérhetővé [library portal solution].
- Rugalmas valós és virtuális tanulóterek. Lehetséges a kapcsolatteremtés kortárs tudósokkal, művészekkel, gondolkodókkal, digitálisan megalkotott történelmi alakokkal, kitalált (jövőbeli) személyekkel. A hordozható eszközök és médiakölcsönzés révén a könyvtár megjelenhet a tantermekben és más helyszíneken is.
- Információhasználati oktatás: személyesen és elektronikus segítség az egyéni és a közös tanuláshoz. A tanulássegítő programok rugalmasak; időtől, helyzettől függően illeszthetők a tanulási sajátosságokhoz.
- Nyomtatás: a másolatok színesek, vagy -- sokkal gyakrabban – multimédiás DVD- n (vagy olyan eszközön, amelyik ezt felváltja) jelennek meg. A cikkek, videók, hanganyagok, és a kérésre nyomtatott dokumentumok mindennaposak. A kurrens publikációk különböző formátumú megjelentetését koordinálják a kiadókkal és a kereskedőkkel, a kis példányszámú monográfiák piaca és az üzleti haszon biztosítása érdekében.
- Szervezeti forma: A könyvtári személyzet mátrix struktúrája elkötelezettebb, hálózatba kapcsolt és "átláthatóbb". A kutatási és információmenedzsment- szolgáltatások váltják fel a hagyományos tájékoztatás első vonalát, a referenszszolgálatot.
- Tájékozódás: a könyvtár látóköre világméretű. Az általános és automatikus fordítással lehetséges a világméretű információ-hozzáférési programok megvalósulása.
- Számítógépes hozzáférés: általános a laptop és egyéb személyi eszközök számára a vezeték nélküli és lézeres kapcsolat.
- Anyagi források: az életképes könyvtárak megbízható bevételi forrásai lesznek a folyamatos fejlesztéshez és innovációhoz.
- Konzorciumok: a könyvtárak döntő részt vállalnak a folyóiratok és más kiadványok létrehozásában és kiadásában, főképp az elektronikus dokumentumok esetében. Aktív partnereik az egyetemi kiadványok és folyóiratok kiadói. (töm.: TM)

Régebbi hírforrás(ok): James W. Marcum: Az egyetemi könyvtárak 2012-ben (ref.: Tóth Máté) In: TMT, 2004. 3-4. sz.

Szakkönyvtárak elektronikus statisztikai adatbázisa FinnországbanFEL

2003. június 2-án vették használatba a fent nevezett könyvtárak közös adatbázisát (KITT), amely az ISO 2789 sz. új statisztikai szabványát követve készült, és az internet közvetítésével használható. Címe: link
Meghatározták azokat a mutatókat, amelyek alkalmasak a könyvtári munka mennyiségének, minőségének és hatékonyságának mérésére. A beküldött adatok alapján az adatbázisból automatikusan kiszámíthatók az e mutatók megkívánta viszonyszámok, így a könyvtáraknak lehetőségük nyílik saját munkájuk értékelésére. Amikor pedig majd több év anyaga összegyűlik, idősorok kialakítására és a változási folyamat követésére is lehetőség nyílik. A mutatók közül 7 a könyvtárhasználatra, 6 a gyűjteményre, 9 pedig a könyvtár személyzetére és gazdálkodására vonatkozik. A 2002. évi statisztikához összesen 67 könyvtár (és persze a hozzájuk tartozó intézeti, tanszéki stb. könyvtárak) szolgáltattak adatokat. Ebből 21 egyetemi és főiskolai, 29 szakfőiskolai és 17 szakkönyvtár.

Régebbi hírforrás(ok): Signum (2003) 5 p. 114-115

Milliárdos közművelődési pályázatok májusban -- csupán régi könyvtárépülethezFEL

Elsősorban a közművelődés fejlesztéséről, az anyanyelv ápolásáról és a nagysikerű kiállításokról kérdezték olvasóink a kulturális minisztert. Hiller István a Kormányzati Portál internetes fogadóóráján elmondta, hamarosan új pályázatokat hirdetnek meg a közművelődés infrastruktúrájának javítására. ... A tárca vezetője olvasóink kérdéseire kifejtette: a közművelődés ügye az elmúlt másfél évtizedben a politika egyik mostohagyermeke volt. 'Azon dolgozunk, hogy ez megváltozzék' -- hangsúlyozta. Mint mondta, újrateremtették a kapcsolatot a közművelődés civil szervezeteivel, a népművelőkkel, a könyvtárosokkal, a művelődési házak dolgozóival, valamint megjelent ebben a témában az első jelentős, európai uniós előcsatlakozási pályázat a 10 ezer lakos alatti települések részére.
-- A pályázatban ami könyvtár (és amiről korábbi KIT-számunkban már szóltunk): történelmi és építészeti emlékek rendbehozatalára (például tájház, múzeum- és könyvtárépület, művelődési ház, történeti kúria, templom, köztéri szobor, egységes utcakép stb. Magyarán semmi újdonság. A miniszteri fogadóórán egyszer hangzott el a könyvtár kifejezés. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Indulnak az információs társadalom stratégia programjaiFEL

Az információs társadalom stratégiáért felelős tárcaközi bizottság kedden 15 programot indított el a Magyar Információs Társadalom Stratégia 19 központi kiemelt programjából - jelentette be Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter. - F: márc. 31.
-- Mint tavalyi 40. számunkban említettük, a MITS-ben gyakorlatilag egy kérdéskörben merül fel a könyvtár ügye, nevezetesen a kulturális örökség megőrzésében és reprezentálásában, ami behatárolja a könyvtárak életterét. S kalickába zárja a könyvtárak lehetőségeit. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

A menedzserek negyede nem tud menedzselniFEL

A Life Orientations Ltd (LIFO) elemzése szerint a brit vállalatok menedzsereinek és alkalmazottainak huszonöt százaléka nem tudja reálisan megítélni, milyen képességekkel és tudással rendelkezik.
-- A rossz menedzser kétszer okoz kárt: egyszer, mert ő a felelős, hogy rosszul halad a szekér. Másodszor, mert rossz példát mutat. A rossz (és a jó) kultúra egyaránt 'lecsurog' a rendszeren, így a csúcsvezető sokakat megfertőz, vagy megtáltosít. Tudomásom szerint nagyon régen készült olyan felmérés, amely a magyar könyvtárvezetők vezetési attitűdjéről is szól. A kb. 10 éves eredmények szomorú képet mutattak. Kívánatos a terület mielőbbi felmérése. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

IFLA -- tudásmenedzsment szekcióFEL

Az IFLA-n belül Tudásmenedzsment-szekció indul, melybe tagokat toboroznak. A szekció elnöke Irene Wormell, A tagsággal kapcsolatos információ a link -on olvasható. - F: I. Wormell

Régebbi hírforrás(ok): További, angol nyelvű információt a mikulasg@axelero.hu címre küldött IFLA- KM tárgyú levélre küldünk.

Vezeték nélküli internet könyvtárakbanFEL

A brit könyvtárak hamarosan laptopokat kölcsönözhetnek az olvasóknak, hogy azok böngészhessenek az interneten és a könyvespolcok között, ugyanis egy induló projekt ingyenes vezeték nélküli internet-hozzáférést készül biztosítani a vidéki könyvtáraknak. (...) A Museums, Libraries and Archives Council az induláskor 60 ezer fontot nyújt 10 vidéki könyvtárnak, hogy kialakíthassák a vezeték nélküli internetezés infrastruktúráját. Ezt követően megvizsgálják a szolgáltatás népszerűségét és a könyvtári dolgozókra gyakorolt hatását. A kísérlet azokat a vidéki könyvtárakat célozza meg, amelyek körzetében a széles sáv jelenleg nem elérhető, hogy ez által is lehetőséget biztosítsanak a könyvtárak közösségsegítő szerepének növelésére.
A brit kormány úgy véli, hogy a könyvtárak kulcsszerepet tölthetnek be abban, hogy internetszolgáltatást biztosítsanak azok számára, akiknek nincs otthoni internet-hozzáférésük. A kávézókban és bárokban kiépített wi-fi kapcsolatok (a számuk az Egyesült Királyságban már eléri a 2500-at) egyre népszerűbbé válnak. Mostantól a könyvtárak (a programban egyelőre a North Yorkshire-ben, Derbyshire-ben, Staffordshire-ben, Devonban és Cornwallban található intézmények vesznek részt) is hasonló funkciót tölthetnek be.

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél, link link

Fiatalok és képzettek az internetes újságolvasókFEL

Az internetes felhasználók, akik gyakran látogatnak online híroldalakat, fiatalabbak, képzettebbek, és nagyobb eséllyel rendelkeznek munkahellyel, mint az átlagos netezők. (...) 'Az online újságolvasók nagyon értékes és vonzó célközönséget jelenthetnek a hirdetők számára. Az internetes lapok életük szerves részévé váltak, és a hírek, információk szempontjából nem az a lényeges, hogy azt online vagy offline szerzik be, hanem, hogy melyek a kedvelt újságmárkáik.' - állapította meg John E. Kimball, a NAA igazgatóhelyettese és marketing vezetője. - F: márc. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az internetezők kevesebbet tévéznekFEL

A neves kaliforniai egyetem, a UCLA kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy az internetezők kevesebb időt áldoznak a hagyományos képernyőre. A hálót kerülők átlag heti 16 órát tévéznek, míg az Internet tapasztalt használói csupán tíz órát. A Frankfurter Allgemeine Zeitung idézi a kutatást vezető J. Cole-t, aki szerint valami hasonló következik be, mint fél évszázada a rádió kontra tévé versenyében, ahol a korábbi médium húzta a rövidebbet. Különösen éles a verseny a hírek terén. Míg a hálót kevéssé ismerők-kedvelők a számukra fontos híreket az újságokból (63%), illetve a tévéből (62%), s csak harmadik helyen az internetről gyűjtik be, addig a tapasztalt internetezők számára már ez utóbbi áll első helyen (72,5%), követi a könyv (67%) és az újság (57%), - a tévé 42%-kal csak a negyedik. (SP)

Régebbi hírforrás(ok): link

Certified Content Manager-képzés -- elgondolkodás céljábólFEL

Azaz okleveles tartalommenedzser az IIR és a BMGE által szervezett öt napos szakmai képzés (ápr. 19-23). A 399.000 Ft-os részvételi díj feltehetően nem a közszolgálati résztvevőkre való pozicionálást jelent. Mindazonáltal érdemes megnézni a részletesebb programot link mert a könyvtár szintén tartalomszolgáltató, ha ezt nem is így fogalmazza meg a szakma. (MG)


Könyvtárak a webenFEL

A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a nyomtatott mellett elektronikus közzététel hatására nem csökken az eladott könyvek példányszáma: jelenleg a hazai háztartásoknak még csak töredékében van internet, másrészt az igazi olvasók a regényeket a hagyományos formában, kemény borítóval, jó illatú papíron ott szeretnék tudni a könyvespolcukon. Az irodalmi művek egyik legnagyobb internetes tárháza az Országos Széchényi Könyvtár önálló osztályaként működő Magyar Elektronikus Könyvtár régi és új részlege. Az előbbiben több mint 4700, az utóbbiban nagyjából 1550 dokumentumhoz férhetünk hozzá. A MEK összesítése szerint a link oldalát februárban napi hétezer látogató kereste fel, akik ugyanilyen időintervallumban összesen 300 ezer könyvbe lapoztak bele. Valamelyest érthető, hogy a sikerlistát nem szépirodalmi művek, hanem szakkönyvek, egészen konkrétan az Értelmező Kéziszótár és egy feng shuival foglalkozó kötet vezeti. Ez is mutatja, hogy az internetes olvasás szelektív jellegű: az érdeklődők legtöbbször nem az elejétől a végéig olvassák el a műveket, hanem az internetes szokásokhoz híven szörfölnek, lapozgatnak bennük. Két másik, hasonlóan bőséges adattár a NKA és a NKÖM által működtetett Bibliotheca Hungarica Internetiana, illetve a Digitális Irodalmi Akadémia. Az előbbiben szakemberek által összeválogatott tudományos és szépirodalmi művek találhatók. Olvashatunk megjelenésük idejéről, kritikájukról, a szövegváltozatokról, a keletkezés történetéről és a művel kapcsolatos szakirodalomról. Az Irodalmi Akadémia talán a legtetszetősebb és legpraktikusabb gyűjtemény: pillanatnyilag 62 kortárs szerző írásait, életrajzát és bibliográfiáját, a velük kapcsolatos szakirodalom listáját tartalmazza igen esztétikus, letölthető formában.

Hírforrás:
2004. április 07.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Európai kutatói törekvés az internetes információkeresés forradalmasításáraFEL

Mintegy 12 akadémiai és kutatási intézet összefogása nyomán egy olyan új európai projekt indult útjára, amely az internetes keresőrendszerek fejlesztése terén kíván áttörést elérni. A tudástechnológiák szemantikai forradalmasítására törekvő SEKT (Semantic Knowledge Technologies) projekt a keresőrendszerek működését az ember kontextus-értelmező képességével vetekedő színvonalúra igyekszik emelni.

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél, link

A Microsoft internetes zenei áruházat nyitFEL

A Microsoft ősztől saját online zenei áruház megnyitását tervezi. A szolgáltatás egyelőre csak az Egyesült Államokban lesz elérhető, az MSN-en keresztül.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Túllépte a félmilliót az Origo látogatóinak számaFEL

Ezen a héten többször is túllépte az Origo az 500 ezres látogatói létszámot, ami a legnagyobb magyarországi portál forgalmában hétköznapi rekordnak számít. Bár az e témában kiadott sajtóközlemény (és ennek nyomán több portál híre) téved, amikor úgy véli, hogy a magyar internetezők 60 százaléka kereste fel ezeken a napokon az Origót, a növekedés üteme akkor s jelentős, hisz míg 300 ezerről 400-ra egy év alatt nőtt a látogatói létszám, az újabb százezerhez négy és fél hónap is elég volt.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, ápr. 4., link

Hangos könyvtár gyengén látóknakFEL

Egy amerikai honlapon közel tízezer kötet tölthető le legálisan a vakok és gyengén látók részére, anélkül hogy ez a gyakorlat szerzői jogi törvényekbe ütközne.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Kerékpáron, csónakon és képzeletben -- térképek az OSZK-banFEL

Kellemes kiállítással várja a térképek iránt érdeklődőket az Országos Széchényi Könyvtár előadóterme. Száznál több tavaly született alkotás kínál okulni és gyönyörködni valót. Van ott remekmívű atlasz az óceánokról meg a két sarkvidékről, a falon mustra Lázár deák nevezetes XV. századi munkájáról és az annak alapján készített változatokról, egész seregnyi gyalogosoknak, kerékpárosoknak és vízitúrázóknak való térkép legszebb hazai tájainkról, genetikus talajtérkép a magyar régiókról, Baja és környéke égifelvétele, autótérkép Erdélyről (kettő is), részletes térkép Tibetről, a Himalájáról - aki nem járatos a kartográfia világában, bizony meglepődhet, hogy ez utóbbiak is magyar szakemberek kezéből kerültek ki. (Az OSZK térképtárának olvasótermében belelapozhatunk az atlaszokba, és ugyanott képernyőn megismerhetjük a digitális térképek anyagát is.)

Régebbi hírforrás(ok): link

e-Település program a MatávCom szolgáltatásaivalFEL

A Dobroda és Ménes Völgyi Önkormányzatok Egyesülete (14 észak-magyarországi település) és a MatávCom képviselői március 30-án Ipolytarnócon aláírták azt a 330 millió forint értékű szerződést, amely lehetőséget nyújt a térség településeinek informatikai felzárkózására és további fejlődésére.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

'Gondolatolvasó' rendszert tesztel a NASAFEL

Az amerikai Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatal (NASA) egy olyan számítógépes programot fejlesztett ki, amely az agyból a különböző hangképző szervek idegsejtjeibe eljutó ingerületek elemzésével anélkül is képes felismerni a szavakat, hogy azokat ténylegesen is kiejtenénk. A kutatás eddigi eredményei azt tanúsítják, hogy az áll aljára, valamint az ádámcsutka mindkét felére elhelyezett gomb nagyságú érzékelők segítségével nagy hatásfokkal foghatók fel a nyelvből, a torokból és a hangszálakból eredő idegingerületek, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy gondolataink leolvashatók.

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél, link

Ősztől indulhat a szelektív hulladékgyűjtés a minisztériumokbanFEL

Idén ősztől a papírhulladék különválogatása is az államigazgatásban dolgozók napi feladata lehet, jövő augusztustól pedig a környezetbarát közbeszerzést is bevezethetik a minisztériumokban. A zöld hivatalok kialakításáról szóló előterjesztés április végén kerül a kormány elé. - F: ápr. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Lebukott a tolvaj könyvtáros -- 60 millió antik könyvekbőlFEL

A Budapesti Rendőr-főkapitányság elfogta azt a budapesti párt, amely évekig dézsmálta egy könyvtár készletét, mintegy 60 milliós kárt okozva. Az élettársi közösségben élő pár egy budapesti könyvtárból -- ahol a hölgy dolgozott -- több mint 1400 darab antik könyvet lopott el, közel 60 millió forint értékben. A könyveket különböző antikváriumokban folyamatosan értékesítették. A nyomozás adatai, valamint a lefoglalt vételi jegyek alapján több mint 7 millió forintot kaptak az antikváriumokban az eltulajdonított könyvekért.

Régebbi hírforrás(ok): link

Régi gyerekkönyvek a netenFEL

A link weboldalon a XVII. századtól a XX. Század közepéig az Amerikai Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában megjelent gyermekkönyvek digitalizált gyűjteményét találjuk. A számos különleges, máshol meg nem található dokumentum között szerző és cím szerint is lehet keresni, s jónéhány könyv teljes szövege és illusztrációja is hozzáférhető. (KE)

Régebbi hírforrás(ok): link

Tematikus információs társadalmi oldalt indított az EUFEL

Az Information Society Portal néven megindított oldal azzal a feladattal jött létre, hogy témakörökbe rendezve elérhetővé tegye az EU polgárai számára az Unió IT állásfoglalásait, bel- és külpolitikáját. - F: márc. 31.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Népesedési adatbázis az internetenFEL

Csütörtöktől elérhető a Népesedési Kormánybizottság népesedési információs rendszerének honlapja. A folyamatosan bővülő oldal a közvélemény, a kormány, az ágazati minisztériumok és a szakértői közönség számára ad ismereteket és eszközöket a népesedési politika tanulmányozásához. - F: ápr. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

A kibővülés gazdaságtana -- időszerű a könyvFEL

Az elsősorban elméleti alapművek kiadásáról ismert Akadémiai Kiadót ritkán lehet azért megdicsérni, hogy az általa megjelentetett műnek időszerűsége van. Jelen esetben ez a helyzet. Az unió keleti kibővülését átfogó igénnyel tárgyaló kézikönyv Magyarország uniós tagságának előestéjén jelent meg. Másodikként, nem mellékesen, a kötet szerzőjét, Palánkai Tibort, most választotta meg a MTA rendes tagjává. Harmadrészt, a magyar gazdaság helyzetéről és a gazdaságpolitika mozgásteréről szóló valamennyi érdemi, szakmai vita az euró bevezetésének mikéntje és időpontja körül sűrűsödik. Így tehát egy elméleti igényű áttekintésnek hirtelen napi aktualitása is lett. - F: ápr. 1.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról