Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2004/17., 4. 28.

A kockázatvállalás és innováció -- az akadályozók eltávolítása szükséges
'Save Verespatak' -- New York-i tüntetés (román lobbi a könyvtárban)
Csúcson az OCLC
Könyvtári hét Amerikában -- költségvetési korlátozásokkal
Amerikai felmérés készül a könyvtáros pálya jövőjéről
Eladó könyvtári könyvek a neten
Egészségtelen és kiborító az íróasztalnál evés (tájékoztatópultnál is)
Jogdíjat kapnak az írók a kölcsönzött könyv után
A Brit Nemzeti Könyvtár digitalizálja hangállományát
Válaszút előtt a kelet-európai HR-menedzsmentek
Intelligensebb keresőrendszerek
Vége az egyszavas keresésnek?
Kétezer eMagyarország-pontot avatnak az idén
eMagyarország pont a péceli Teleházban
További postákat számolhatnak fel
Az ingázó munkavállalók többsége nagyobb rugalmasságot szeretne
Otthonról dolgozni jó
Hogyan legyünk ismertek a weben?
A dolgozókat is bevonnák a vállalatvezetésbe
Háromból két menedzseren segít a személyes tanácsadás
Egyelőre maradnak orosz fogságban a sárospataki könyvek
'Kultúrbotrány' az ELTE Könyvtárában - 300 folyóiratot voltak kénytelenek lemondani
Karnyújtásnyira az elektronikus papír
Janikovszky Éva Alapítványt hozott létre a HP
42 elektronikus tananyag jutott tovább a nemzetközi tananyagkészítő versenyen
Dán napot tartanak a Somogyiban
Portál segíti a hazaiak EU-s pályázását
Befejezés előtt a Magyar Nagylexikon


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

A kockázatvállalás és innováció -- az akadályozók eltávolítása szükségesFEL

Munkatársait szokatlan és rázós kérdések felvetésére biztatja Dr William Hunter, a piacvezető Anglotech Pharmaceuticals vezérigazgatója. Más példák is mutatják, hogy az új megoldások felvállalása vezet az üzleti sikerhez.
-- Noha a cikk amerikai és üzleti példát mutat be, ám hazai könyvtárak számára is szolgál tanulsággal. A kockázattűrés illetve -kerülés ugyanis klasszikus vizsgálati témája a kultúrakutatásnak. A könyvtárosi szakmakultúra a tűrés-- kerülés-egyenesen inkább a kockázattól való rettegés körül keresendő. Ez önmagában puszta adottság, amellyel lehet jól és rosszul is gazdálkodni. Amennyiben fontosnak tekintjük a szakmai innovációt (pl. a könyvtárbezárások elkerülésére), a bizonytalanságtűrés irányába érdemes elmozdulni. Érdemes eltávolítani például a vertikális kommunikációt akadályozó elemeket. 'Illetlen' szakmai felvetések esetén csúcsdöntéshozói, pénzelosztói szinteken általános a sértett hallgatás és elzárkózás a párbeszéd elől. Noha e döntéshozók bizonyíthatóan 'hallgatóznak' a Katalisten, a legritkább esetben vagy soha nem szólalnak meg égető szakmai kérdésekben. Ezt többnyire csak olyan fórumokon teszik, ahol előadói pozícióból szólhatnak a tőlük függésben lévő hallgatósághoz. A hazai könyvtári innováció legfőbb akadályozója az említett csúcsdöntéshozói magatartás, ugyanis e magatartás lassan 'lecsurogva' terjed a rendszeren. (MG)
További friss cikkek kreativitás, innováció kapcsán:
-- Luxusnak számít a munkahelyi kreativitás. (márc. 30.) link
-- Ikarosz igában -- Kreativitás a szervezetben (ápr. 22.) link (csak Figyelő-jelszóval olvasható!)
-- Zoltayné Paprika Zita (szerk.) Döntés-elmélet, Alinea Kiadó, 2002. Ez utóbbiban olvasható:
Ki válhat kreatívvá?
* Nyitott az információkra, azokat részletezni és integrálni is képes, a valóságot különböző megközelítésekből tudja látni
* Az agy mindkét féltekéjét használja, tehát a racionális bal- és az intuitív jobb féltekét egyaránt
* Jól tűri a bizonytalanságot, a többértelműséget
* Képes a kockázatot elfogadni.

Régebbi hírforrás(ok): link

'Save Verespatak' -- New York-i tüntetés (román lobbi a könyvtárban)FEL

A verespataki ciános aranykitermelés ellen szervez nagyszabású tüntetést az Amerikai Magyar Érdekszövetség (Hungarian Lobby) május 5-én, a New York-i Donnell Könyvtári Központ előtt. Lipták Béla, a szövetség elnöke szerint azért választották ki ezt a helyszínt, mert ekkor kezdődik a "román hónap" a könyvtárban és az innen pár tömbházra dolgozó New York Times és CNN riportereinek kényelmes lesz útba ejteniük a helyet. - F: ápr. 21.
-- Tanuljunk Ceausescu-tól -- javasolta Szepesváry Tamás tanár úr tizenöt éve az ELTE TFK-n (ha nem is szó szerint így). Amivel nem egyébre, mint a diktátor könyvek általi nyugati lobbitevékenységére célzott. S ezt meglehetősen hatékonyan műveltette a Kárpátok Géniusza. A módszer a hír szerint továbbra is aktuális, és feltehetően nem vesztett hatékonyságából sem. Tanulhatunk. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Csúcson az OCLCFEL

Az OCLC Abstracts idei 16. száma arról értesíti a nagyérdeműt, hogy a 25 éve indított könyvtárközi kölcsönzési modul összteljesítménye április 9-én elérte a 135 milliomodikat. A 2002-2003-as pénzügyi évre ebből 9,3 millió jutott. A 134 milliomodik teljesítésre pedig ez év március 8-án került sor, vagyis egy hónap alatt egy milliót fordult a számláló, ami előre vetíti, hogy az idei éves volumen 10 millió fölé kerülhet. Az OCLC rekordvagyona 33 év munkájának köszönhetően meghaladta az 54 millió címet, e hatalmas választékból a résztvevő sok ezer könyvtárnak összesen 921 millió példánya van. Az 54 milliós választék -- mérvadó becslések szerint -- a Gutenberg-galaxis 550 éves kiadványtermésének felét képviseli. Közismert, hogy három éve az OCLC 'házasságot kötött' a holland PICA-val, mely az utóbbi tíz évben lendületesen terjed német és francia földön is. A két nagy együttműködése mind közelebb hozza azt a pillanatot, mikor lényegében minden ismert dokumentumról lesznek e világkatalógusban adatok és lelőhelyek. Gondolkodni kellene idehaza is a lehetséges kötődésekről. (SP) - F: ápr. 23.

Hírforrás:
2004. április 28.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtári hét Amerikában -- költségvetési korlátozásokkalFEL

Az ALA (Amerikai Könyvtáros Egyesület) -- miközben 1958 óta újra szervezte a könyvtári hetet -- kiszámolta, hogy idén 41 államban összesen vagy 50 millióval csökkentették a könyvtárak költségvetési keretét. Ez 660 fő illetve mellékállású könyvtárosi munkahelynyi veszteséget jelent, miközben a könyvtárak igénybevétele folyamatosan növekszik. A clevelandi közkönyvtárosok április 20-án egynapos sztrájkot tartottak, mely a 28 fiók közül 19-et érintett. A közkönyvtárak Amerikában az elmúlt évben 1,1 milliárd látogatást (lakosonként 4-5-öt) regisztráltak, s az olvasók 1,7 milliárdot meghaladó kölcsönzést értek el (lakosonként 6-ot, nálunk ez az érték 3,5). (SP) - F: ápr. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

Amerikai felmérés készül a könyvtáros pálya jövőjérőlFEL

Az Institute of Museum and Library Services, a szövetségi kormányzat washingtoni székhelyű könyvtári és múzeumügyi irodája és pályáztatás útján pénzügyileg támogató szerve, rendkívüli pályázatot hirdetett. Június 15-ig lehet jelentkezni egy kétéves projektet támogató 1 millió dolláros összegre, mely a könyvtárosok iránti konkrét igényeket és a könyvtárosság jövőjét képes felmérni és előre jelezni. A projekt első fele a felmérés és széleskörű adatgyűjtés (beleértve a helyszíni látogatásokat és konzultációkat is) módszertani előkészítését köteles megtervezni, s az első év végére igen részletes adatsorok elérése szükséges regionális és szakmai (milyen könyvtártípusban hányan dolgoznak, milyen jövedelmet kapnak stb.) metszetben egyaránt. A jövőt firtató tudományos elemzés pedig olyan kérdésekre válaszoljon, milyen módon változik a könyvtárosi munka, milyen képességek lesznek nélkülözhetetlenek, felkészültek-e a meglévő képző intézmények arra, hogy kielégítsék a várható igényeket, változzon-e tanrendjük, s egészében a képzés és a könyvtári munka milyen jövőképben egyesíthető? A sikeres pályázatról szóló döntés szeptember közepén várható, tehát onnan kezd „ketyegni” a kétéves kutatási szakasz órája. Nem kell érvelni talán, milyen fontos hozadéka lehet e felmérésnek szerte a világban, így idehaza is. (SP)

Régebbi hírforrás(ok): link

Eladó könyvtári könyvek a netenFEL

A link weboldal amellett, hogy könyveket bocsát eladásra, egyúttal kifejezetten azoknak a könyvtáraknak nyújt segítséget, akik szeretnék némi extra bevétellel növelni saját költségvetésüket. Az oldal üzemeltetői 10 százalék részesedés fejében lehetőséget adnak arra, hogy a regisztrált könyvtárak különösebb erőfeszítés nélkül adhassanak túl feleslegessé vált könyveiken, legyenek azok egy mű sokadik példányai, vagy soha nem keresett kötetek. A szolgáltatást egy adatlap kitöltésével lehet igénybe venni, melyen meg kell adni a legfontosabb információkat az adott dokumentumról és természetesen a könyvtárról is. A könyvet keresők pedig a honlapra lépve cím, szerző, kulcsszó alapján kereshetnek rá a művekre, illetve különböző különleges tulajdonságokat is megadhatnak (pl.: a kötés típusa), de akár böngészhetnek könyvtárak vagy szerzők szerint is az adatbázisban.(KE) - F: ápr. 25.

Régebbi hírforrás(ok): link

Egészségtelen és kiborító az íróasztalnál evés (tájékoztatópultnál is)FEL

Nemcsak bosszantó, de egészségtelen is lehet egy-egy munkahelyi étkezési furcsaság. Az asztalaink ugyanis gyakran szennyezettebbek, mint a wc-k.
-- Könyvtárosként hozzátehetjük, hogy hasonló visszatetszést kelt a tájékoztató pultban tárolt élelem, melybe a könyvtáros néha beleharap, és esetleg a hirtelen megjelenő olvasó előtt igyekszik leküzdeni az éppen szájában lévő falatot. Hasonlóan kellemetlen a telefonos téjékoztatás közbeni 'tettenérés'. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Jogdíjat kapnak az írók a kölcsönzött könyv utánFEL

Az ehhez szükséges pénzt nem a könyvtárak költségvetéséből csípik le -- ígéri a kulturális tárca. Az uniós csatlakozást követően Magyarországon is be kell vezetni a közkönyvtári kölcsönzés után járó szerzői jogdíj fizetését. A kulturális minisztérium a pénzügyi tárcával közösen már elkezdte az egyeztetéseket arról, hogyan lehet az uniós direktívát megvalósítani Magyarországon.
Négy uniós ország, Portugália, Olaszország, Spanyolország és Írország elismeri ugyan a közkönyvtári kölcsönzés utáni jogdíjat, de nem alkalmazza azt. E négy ország büntetésre számíthat.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Brit Nemzeti Könyvtár digitalizálja hangállományátFEL

A British Library a birtokában lévő mintegy 12 000 hangfelvétel digitalizálására készül.
A könyvtár megközelítőleg 1,5 millió eurót költ a 4 000 órányi hangfelvétel digitalizálására. Az ily módon létrejövő modern archívumot ingyenesen használhatják a főiskolák és az egyetemek. Az archívum anyagai között sok más mellett különféle stílusú zeneszámok, rádióadások felvételei, illetve oktatási célú hangzóanyagok is megtalálhatóak. A hanganyagok között olyan ritkaságok találhatók, mint például az egyik legkorábbi hangfelvétel, melyen Florence Nightindale beszél, illetve egy olyan interjú, melyben Arthur Conan Doyle mesél a Sherlock Holmes születéséről. A projektet a HEFCE támogatja, amely a felsőoktatás területén felel a pályázati pénzek elosztásáért Nagy- Britanniában. A teljes digitalizációs program egészét pedig a Joint Information Systems Comittee koordinálja, amely a brit felsőoktatás és tudományszervezés területén felel a technológiai fejlesztésekért. Ez utóbbi, nagyobb ívű program 15 millió eurós befektetést jelent.

Régebbi hírforrás(ok): link

Válaszút előtt a kelet-európai HR-menedzsmentekFEL

Kevés cégnél vannak jelei egyelőre, hogy a stratégiai, üzlet-orientált hozzáállás megjelenne a humán resource területén, felváltva a hagyományos, pusztán adminisztratív személyügyi eljárásokat. - F: ápr. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Intelligensebb keresőrendszerekFEL

Az információkeresők aligha tudnának még egy olyan eszközt említeni, amely olyan mértékben megváltoztatta volna életüket, mint az internetes keresőrendszerek. A bámulatos képességekkel rendelkező eszközök weboldalak millióit átvizsgálva másodpercek leforgása alatt keresik ki számunkra a legfrissebb napi fejleményeket, a kért termékértesítőket, a szükséges kutatási szakanyagokat, tudósok neveit és még számtalan egyéb olyan információt, amelyhez máskülönben egyáltalán nem, vagy csak nagy nehézségek árán férhetnénk hozzá. A keresőrendszereknek azonban hihetetlen képességeik ellenére is vannak gyenge pontjaik... - F: ápr. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Vége az egyszavas keresésnek?FEL

Úgy tűnik, hogy a webes keresések összetettebbé válnak. A OneStat.com globális felmérése szerint az online keresések 19%-a volt egyszavas 2004. februárjában, szemben a tavaly áprilisi 24.7%-os 2003. áprilisi értékkel. Ezalatt a két keresőszavas keresések aránya 29-ről 32%-ra, a három szavasaké 24,7-ről 25.6- ra nőtt. - F: ápr, 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kétezer eMagyarország-pontot avatnak az idénFEL

Év végig több mint kétezer hazai település közösségi létesítményében lesz mindenki számára elérhető az internet. Az eMagyarország-pontok lökést adhatnak az információs társadalom kiépítéséhez -- hangzott el kedden az eMagyarország- napon. Az első eMagyarország-pontot április elején adták át az érdi Szociális Gondozó Központ Gyermekjóléti Szolgálatán. Az állami segítséggel plébániákon, kórházakban, könyvtárakban, szociális és ifjúsági intézményekben, közösségi házakban, postákon, teleházakban megtelepülő pontokat a nyár közepén már 6000- 7000, @ jelet ábrázoló közlekedési tábla fogja jelezni az utak mentén. Az eMagyarország honlap májusban indul el, a weblapon a pontok helyén és nyitva tartásán kívül a helyi, megyei tudnivalókat, valamint a legnépszerűbb országos témákat összefoglaló linkgyűjteményt és levelezési szolgáltatást találnak az érdeklődők. Minden pont szerkesztői jogokat is kap a honlaphoz, így a több tízezres linkgyűjtemény folyamatosan frissülhet a jövőben. - F: ápr. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

eMagyarország pont a péceli TeleházbanFEL

Mohácsi Béla, az informatikai tárca helyettes államtitkára és Benkovics Gyula
polgármester szombaton felavatták az első, Teleházban kiépülő eMagyarország
pontot Pécelen. A szobányi méretű épületben működő Teleház kinőtte jelenlegi
helyét, a tervek szerint egy 340 négyzetméteres ingatlanba költözik.
- F: ápr. 18.

Régebbi hírforrás(ok): link

További postákat számolhatnak felFEL

Már nemcsak a 600 fő alatti településeken, hanem a nagyobb községekben is fel akarja számolni hivatalait a Magyar Posta -- értesült a Magyar Hírlap. Az elképzelések szerint ott, ahol kétezernél kevesebben laknak, vállalkozásokba adnák a postahelyeket. A lap információi szerint a jövőben teleházakban, élelmiszerboltokban, gyógyszertárakban, sőt körzeti orvosi rendelőkben is nyújtanának postai szolgáltatásokat. Az 'ötlet' a szakszervezetek szerint négy- ötezerrel csökkentené a postások számát. - F: ápr. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az ingázó munkavállalók többsége nagyobb rugalmasságot szeretneFEL

A Netilla Networks New York-i és londoni ingázók körében készített új nemzetközi felméréséből kiderül, hogy a 21. században sok munkavállaló számára igen kecsegtető lehetőségként jönne számításba, ha módjában állna rugalmasabb munkakörülmények között dolgoznia akár otthonában, akár az irodában vagy éppen utazás közben.Az amerikai, illetve a brit világváros két zsúfolt közlekedési csomópontjában megkérdezett ingázók 77%-a szíves-örömest élne a lehetőséggel, ha munkaadójuk felajánlaná számukra, hogy akár otthonról is dolgozhatnának. A válaszadók 86%-a ráadásul úgy vélte, az otthoni és az irodai munka közti választási lehetőség volna a legideálisabb felállás. - F: ápr. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Otthonról dolgozni jóFEL

Az otthonról dolgozók jóval hatékonyabb munkát végeznek, boldogabbak és egészségesebbek. Legalábbis a Henley Offices által készített tanulmányból az derül ki, hogy a brit munkavállalók 84%-a előnyben részesítené a távmunkát, és valamivel több mint a felük hatékonyabbnak is tartaná saját tevékenységét. Továbbá 80% szerint ily módon sikerülne megtakarítani a munkába járással töltött időt, míg közel egynegyedük véli úgy, hogy a családi élete is javulna. - F: ápr. 15.

Hírforrás:
2004. április 28.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Hogyan legyünk ismertek a weben?FEL

Látni és láttatni -- szól az ismert mondás a közlekedésben. Az utóbbit, a láttatást sokan figyelmen kívül hagyják a weben. Visszatérő diskurzus-téma: a könyvtárosok bizonygatják, hogy mennyi mindent felraktak már a webre (azaz input-orientáció), miközben a használó gyakran az ellenkezőjéről, azaz kevés hasznos tartalomra panaszkodik (output-orientáció). A két szempont közötti szakadék egyik eszköze a keresőmarketing, amelyről a cikk szól. Tehát: hogyan érdemes keresőkre optimalizálni a weblapunkat?

Régebbi hírforrás(ok): link

A dolgozókat is bevonnák a vállalatvezetésbeFEL

Lapértesülések szerint a brit és a német kormány megállapodott abban, hogy a dolgozókat is bevonják a határon átnyúló vállalati fúziók révén létrejövő cégek egyes igazgatótanácsi döntéseibe, írja a Világgazdaság. Az európai vállalati statútum már eddig is előírta, hogy a vállalatok kötelesek konzultálni munkavállalóikkal a gyárbezárások, a fúziók és hasonló jelentős döntések meghozatala előtt. Egy júniusra várható európai bizottsági irányelvtervezet hasonló kötelezettséget írna elő telephelyek elköltöztetése esetére is, egybekötve immár azt az igazgatótanácsi szavazati jog megadásával is. Németország szerint a jövőben az egyesülő vállalatok közül minden esetben annak a jogát kellene alkalmazni, ahol a dolgozói képviseletre vonatkozó előírások szigorúbbak.
Elemzők szerint a brit támogatás révén Németország egész Európába "exportálhatja" saját szigorú alkalmazotti beleszólási előírásait, számol be a Világgazdaság. - F: ápr. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Háromból két menedzseren segít a személyes tanácsadásFEL

Németországban a topmenedzserek 90 százaléka hasznosnak tartja a személyes tanácsadást, az abban részesültek kétharmada pedig fejlődött is annak köszönhetően. A Heidrick & Struggles tanácsadással foglalkozó szervezet 272 német vállalati vezetőt keresett meg a WirtschaftsWoche megbízásából. A megkérdezettek több mint fele (57 százalék) úgy vélte, a coaching különösen azért hasznos, mert annak révén jobban ki tudják aknázni vezetői potenciáljukat. Mintegy egyharmaduk (38 százalék) szerint az elemző-, tervező- és szervezőkészség fejlesztését tartja a legfontosabbnak, csaknem ugyanennyien (33 százalék) a retorikai képességek, egynegyedük (23 százalék) pedig a karriertervezés hatékonyságának javítását várta a konzultációktól. - F: ápr. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Egyelőre maradnak orosz fogságban a sárospataki könyvekFEL

(Interjú Mravik Lászlóval) ...Hatalmas mennyiségű Magyarországról rabolt műtárgy van ottani [oroszországi] múzeumokban. Milyen esélye van annak, hogy ezek visszakerülnek valamikor?
Rövid távon csekély. Egyébként is, amiről mi tudunk, az képletesen szólva a terítő csücske – amibe egyébként két kézzel kapaszkodik az orosz duma, s nem engedik visszaadni még ezt sem. A sokat emlegetett sárospataki könyvtár pár száz kötete nagyon értékes, de a visszaadni remélt rész jelentősége messze elmarad, mondjuk, a Kornfeld-kollekció mögött! Ez a nagy magyar magángyűjtemények mellett egyébként szintén nem szerepel a visszaadásra váró műtárgyak listáján. Az igazi nagy baj az, hogy az orosz ügy megoldását sem a magyar kormányok, sem a múzeumok nem akarják.
-- Ez egy laikus állampolgár számára nagyon megdöbbentően hangzik! A nem laikus számára viszont inkább logikusnak. Az éppen aktuális kormány ugyanis attól tart, hogy a keményebb fellépéssel az orosz gazdasági kapcsolatokat áshatja alá, a múzeumok pedig attól félnek, hogy ha ez megtörténik, nekik is el kell számolniuk a náluk levő, bizonytalan eredetű tárgyakkal.

Régebbi hírforrás(ok): link

'Kultúrbotrány' az ELTE Könyvtárában - 300 folyóiratot voltak kénytelenek lemondaniFEL

A Fidesz kulturális tagozata megdöbbent azon, hogy az ELTE Könyvtára kénytelen volt lemondani 300 olyan folyóiratot, ami egyedül ide járt az országban. A párt szerint ezt a tragikus lépést 22 millió forint biztosításával el lehetett volna kerülni. A lemondott újságok többségét fél évszázada vásárolta a Könyvtár. A kulturális tagozat kultúrbotránynak minősíti az egyetemre kényszerített intézkedést, és felszólítja a kultuszminisztert: kezdeményezzen kormányintézkedést a könyvtárak és a közgyűjtemények megmentésére. - F: ápr. 22.

Fidesz: végveszélybe kerültek a könyvtárak -- A Fidesz Kulturális Tagozatának elnöksége az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe: A Fidesz Kulturális Tagozatának elnöksége megdöbbenéssel értesült arról, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Könyvtára 309 olyan folyóirat lemondására kényszerült , amely egyedül ide járt az országban. A lemondott folyóiratok közül több mint 200-at már 50 éve vásárol az Egyetemi Könyvtár. 28 olyan folyóirat megrendeléséről is voltak kénytelenek lemondani, amelyekre több mint száz éve fizet elő az Egyetemi Könyvtár, de olyanoktól is megváltak, amelyek 1665, 1753 vagy 1769 óta folyamatosan olvashatók. - F: ápr. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link , link ; link

Karnyújtásnyira az elektronikus papírFEL

Nem kell kiszállítani az újságot, elég feltölteni a papírt, ami így az olvasó szeme előtt 'nyomtatódik' ki. A felület kereshető, személyre szabható, választhatunk, hogy melyik lapot töltsük rá. Bárhol vagyunk, letölthetjük, illetve frissíthetjük. Csökken általa a civilizáció papíréhsége is. Az elektronikus impulzusok, ezernyi kis festékkapszula rajzolja ki a betűket, képeket. Hátrányai: háztartásban nem hasznosítható újra, nem lehet kitépni, szemétbe dobni, átruházni, energiaforrás nélkül nem frissíthető.

Régebbi hírforrás(ok): HVG Háló melléklete, p. 16-7

Janikovszky Éva Alapítványt hozott létre a HPFEL

Janikovszky János - Janikovszky Éva, a tavaly elhunyt Kossuth-díjas írónő fia - - Cs. Tóth János, a Móra Ferenc Ifjúsági és Gyermekkönyv Kiadó vezérigazgatója, Varga Márta, a Janikovszky Éva Művészeti Általános Iskola igazgatója, valamint Beck György, a HP Magyarország vezérigazgatója ma közös sajtótájékoztatón jelentették be a Janikovszky Éva Irodalmi Alapítvány létrehozását. - F: ápr. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

42 elektronikus tananyag jutott tovább a nemzetközi tananyagkészítő versenyenFEL

Lezárul az Oktopusz Alapítvány és a Coedu Távoktatási Kft. Közös szervezésében megrendezésre kerülő Coedu Tudásháló verseny szorgalmi időszaka. A döntőbe jutásért 42, diákok által készített elektronikus tananyag versenyez. - F: ápr. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Dán napot tartanak a SomogyibanFEL

Hazánk európai uniós csatlakozásának tiszteletére április 30-án dán napot tartanak a szegedi Somogyi-könyvtárban. A bibliotékában délelőtt 10 órától másnap hajnalig rendeznek különféle programokat a skandináv ország történetéről, kultúrájáról és mindennapi életéről. Az intézményben többek között kiállítás nyílik a könyvtár nemzetközi kapcsolatairól, valamint gyermekrajzokból. A dán játékok bemutatása mellett filmeket vetítenek, majd éjfélkor, az uniós csatlakozást követően dán intézményeknek és az akcióban részt vevő könyvtáraknak küldik el a nap eseményeiről készült digitális felvételeket.

Régebbi hírforrás(ok): Metró, ápr. 23.

Portál segíti a hazaiak EU-s pályázásátFEL

Mától DirectEurope néven , az Oracle Hungary, a HP Magyarország , az OTP Bank és a Leadex Magyarország közös munkája eredményeként megnyílt az első olyan webhely Európában, amely az EU-hoz újonnan csatlakozó országok gazdasági ágazatainak szereplőit, valamint közigazgatási egységeit segíti az Európai Unió strukturális alapjainak minél eredményesebb megpályázásában.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, ápr. 20., link

Befejezés előtt a Magyar NagylexikonFEL

Amit a Magyar Tudományos Akadémia négy évtizeden keresztül jelentős állami támogatásokat élvezve is képtelen volt tető alá hozni, azt hét év alatt megcsinálta egy viszonylag szerény méretű magánvállalkozás: május végén az olvasók kezébe kerül a Magyar Nagylexikon (MN) utolsó, Uni-ZZ jelzetű 18. kötete. Ezt követi még az idén a 19., kiegészítő kötet.

Régebbi hírforrás(ok): HVG, 16. szám, 2004. ápr. 17. p. 95-97legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról