Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2004/21., 5. 26.

Veszélyben a közkönyvtárak -- hiányzik az erős lobbi
Indul az eOktatás és az eBiztonság program
PULMAN: közkönyvtárak, helyi múzeumok és levéltárak egymástól tanulnak az e-Európában
Olvasás idegen - nyelven nyelvismeret és szótározás nélkül
Vágja zsebre a híreket!
Teljesítőképességének határán a hazai vezetők háromnegyede (saját hibájukból)
Kísérlet egy könyvtár 24 órás nyitva tartására
Fejlesztés alatt egy bonyolult listák összeállítására képes új keresőrendszer
Seattle Városi Könyvtára
Az információs társadalomra vonatkozó célok társadalmi támogatása
Ifjúsági információs iroda nyílt Kiskunhalason
Jobb, mint a Google? A metakeresés ígérete
A virtuális tájékoztatás mint távmunka-lehetőség
Az e-book után itt a d-book
Új infromatikabiztonsági magazin a magyar weben
Beindult a gazdasag.ro
Internetes technológiák a felsőoktatásban
Európa információs társadalom döntéshozói Budapesten
Online zeneáruház: kis magyar fonográfia
Alkalmazottainak adta jutalmát egy amerikai menedzser
Amatőr alkotók kiállítása Balatongyörökön
Bokrétát kapott a debreceni egyetemi könyvtár
Harry Potter-rajongók vetélkedőjét tartják
Már magyarul is hívható az Európai Bizottság tájékoztatóvonala
Multimédiás CD a Magyar Honvédségről
Interneten hozzáférhető az országjelentés
24 állandó kiállítás ingyenes -- cikk a múzeumok jegyzékével


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Veszélyben a közkönyvtárak -- hiányzik az erős lobbiFEL

Költségvetési megszorítások, munkakör-megszüntetések, könyvtárbezárások -- ilyen helyzetben a könyvtárak munkája egyre nehezebb. A német könyvtári statisztikák szerint nem elszigetelt esetekről van szó. A számok: 1999 és 2001 között 2500 könyvtár zárta be kapuit Németországban. E fejlemény hatását főként a hátrányos helyzetű csoportok fogják megérezni, akiknek nincs pénze könyvvásárlásra (gyerekek és fiatalok, a kevésbé mozgékony idős emberek, akiknek szomszédságában megszüntették a könyvtárat, az óvodák és iskolák, amelyek ezentúl nem tudják médiagyűjteményüket a könyvtárból kiegészíteni). Emiatt a német közkönyvtárakban igen rossz hangulat uralkodik, de ez természetesen nem tudja elejét venni a további megszorító intézkedéseknek. E válságos időszakban kreativitásra, rugalmasságra és közös vállalkozásokra van szükség. A könyvtárpolitika témájában készült tematikus számban öt jelentős városi könyvtár vezetője ismerteti, hogy ők hogyan próbálnak meg a lehető legtöbbet kihozni ebből a válságos helyzetből. Jan-Pieter Barbian (Duisburg) megvilágítja az elmúlt néhány év német könyvtárpolitikáját, és kritikusan elemzi a jelenlegi helyzetet. Bernd Schleh a német könyvtári statisztikák adatainak szembetűnő változásait vizsgálja.
F: Die Öffentlichen Bibliotheken im Auge des Hurrikans : Gefahr droht von allen Seiten : Schlagkräftige Lobby fehlt : Eine Bestandsaufnahme (Buch und Bibliothek) 2003/12. Autoreferátum alapján ismerteti: Könyvtári Figyelő, 2004/2. sz. (megjelenés: június vége)

Régebbi hírforrás(ok): (a cikkben)

Indul az eOktatás és az eBiztonság programFEL

Az Információs Társadalom Koordinációs Tárcaközi Bizottság csütörtökön elindította a eBiztonság és eOktatás programot, ezzel a Magyar Információs Társadalom Stratégia 19 kiemelt programja közül 17 már a gyakorlatban is működik. - F: máj. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

PULMAN: közkönyvtárak, helyi múzeumok és levéltárak egymástól tanulnak az e-EurópábanFEL

A június végén megjelenő 2004/2-es Könyvtári Figyelő cikke ismerteti az Európai Bizottság által finanszírozott PULMAN (Public Libraries, Local Museums and Archives) Tematikus Hálózat nevű projektet, amely különféle tevékenységeket végzett a közművelődési könyvtárak teljesítményének erősítésére, lehetőségeinek maximális kihasználására az új gazdasági, társadalmi és kulturális környezetben. Fő célja az ismeretek, tapasztalatok és bevált gyakorlatok Európa-szintű cseréje volt. A cikk ismerteti a projekt fő tevékenységeit: elkészítették és húsz nyelvre lefordították a digitális szolgáltatások irányelveit; a fejlesztések előmozdítására mindegyik résztvevő országban országos műhelyeket szerveztek; az elérendő célok kitűzésének segítésére mindegyik országra vonatkozóan országjelentést állítottak össze a közkönyvtárakról (benchmarking), ezek fő pontjait a cikk is felsorolja. A projekt betetőzéseként 2003 márciusában akciótervet terjesztettek elő az oeirasi (Portugália) konferencián.

Régebbi hírforrás(ok): Public libraries, local museums and archives learning from each other in eEurope (Alexandria) 2003/3. Ref.: Könytári Figyelő, 2004/2. sz.

Olvasás idegen - nyelven nyelvismeret és szótározás nélkülFEL

Azoknak, akik gyakran dolgoznak idegen nyelvű szövegekkel, de lusták újabb nyelvek elsajátítására, jól jöhetnek az interneten elérhető ingyenes fordítóprogramok. Szakemberek egy része szerint a programok többsége nem több egyszerű szótárprogramnál, de találni igazi kincseket is. - F: máj 19.
-- A lassan egyre jobb, interneten használható fordítóprogramok lehetőséget és veszélyt egyaránt jelentenek a könyvtáraknak. A nyomtatott szótárak használata eddig is csökkent arányaiban az elektronikus szótárak miatt. A fordításgyűjtemények használata szintén jelentősen csökkenhet az azonnali, testreszabott, bár kétségtelenül gyengébb elektronikus szolgáltatások miatt. Sokszor ugyanis nincs szükség az emberi fordításra, pl. egyébként a nyelvet bíró szakember esetén, akinek a rutinmunka elvégzésére kell a szoftver. Lehetőséghez -- mint mindig -- az azonnal kapcsoló, gyorsan tanuló könyvtárak jutnak: akik szolgáltatáskínálatukba elsőként integrálják az elektronikus szolgáltatásokat. Tizenöt éven belül bizonyára minden könyvtár kínálni fogja. Mi gátol minket most abban, hogy már ma beépítsük szolgáltatásunkba?! (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Vágja zsebre a híreket!FEL

"Vágja zsebre a híreket!" szlogennel május végétől interaktív telerádiós szolgáltatást indít az InfoRádió.

Hírforrás:
2004. május 26.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Teljesítőképességének határán a hazai vezetők háromnegyede (saját hibájukból)FEL

Egy aktuális tanulmány szerint a magyar menedzserek többsége a feladatok rossz delegálása miatt túlterhelt, emellett fontosabbnak tartja a szakmai ismereteket a szociális képességeknél. A magyar menedzserek 72 százaléka úgy érzi, hogy teljesítőképessége határán dolgozik -- derül ki a bécsi Hernstein Management Institute tanácsadó cég elemzéséből. A vizsgálatba bevont öt másik országban ez az arány sokkal alacsonyabb: Svájcban például 24 százalék. Szakemberek szerint ennek oka, hogy a hazai vezetők nem tudják hatékonyan delegálni feladataikat és sokan csak saját magukban bíznak.
-- A delegálás hiánya hazai könyvtárvezetők esetében is gyakori. A többi mellett egy mutató, hogy a könyvtári konferenciákon a jelenlévők és felszólalók heterogenitása alacsony, a Kataliston a véleménynyilvánítók köre rendkívül korlátozott. A helyzetet részleteiben feltáró felmérés kb. tíz éve készült. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Kísérlet egy könyvtár 24 órás nyitva tartásáraFEL

Egyetemi könyvtárosok körében gyakori téma a folyamatos (24/7) nyitva tartás kérdése, illetve a hallgatói szervezetek ilyen irányú igényei. Az Oklahomai Egyetem központi könyvtárában felmérték a meghosszabbított nyitva tartás alatti könyvtárhasználatot annak megállapítása érdekében, hogy a nyitva tartás megfelel-e az olvasók igényeinek, a kampuszt érintő tömegközlekedés üzemideje befolyásolja-e az éjszakai könyvtárhasználatot, milyen szolgáltatásokat vesznek igénybe, és kik használják éjszaka a könyvtárt. (...) Az éjszakai könyvtárlátogatás okai: tanulás (74%), számítógép-használat kutatáshoz (48%), referensz források használata (18%), könyvkeresés (17%), számítógép-használat dolgozatíráshoz (16%), utánanézés a könyvtári forrásokban (15%), cikkek keresése mikrofilmről, illetve találkozás a barátokkal (12-12%), és mindössze 2,5% célja volt a könyvtárossal való konzultáció. A tipikus könyvtárhasználat (a válaszoló éjszakai használók körében) hétfőtől szerdáig tart, nem jellemző a reggel 7 és du. 5 közötti könyvtárlátogatás, viszont a legmagasabb átlag este 10 és éjfél között van. Az adott nyitva tartás 82% számára megfelelő volt, ám 29% említette, hogy jó lenne a 24 órás nyitva tartás. A tömegközlekedés korai (este 11 óra) leállása jóformán egyáltalán nem befolyásolta az éjszakai könyvtárhasználatot.

Régebbi hírforrás(ok): Engel -- Womack -- Ellis: Opening a library 24 hours = J.Libr.Admin. 36 (2002) 4 p. 95-108. Referálva: Könytári Figyelő, 2004/2, Mohor J.

Fejlesztés alatt egy bonyolult listák összeállítására képes új keresőrendszerFEL

Ha különböző bonyolult listák összeállításához (pl. a lemezeladási listák alapján az első 50 blues-gitáros felsorolásához) keresőrendszerek segítségét kívánjuk igénybe venni, ma még rengeteg weboldalt kell végigböngésznünk, hogy kikeressük a kívánt adatokat. A keresőrendszerek technológiájának továbbfejlesztésével azonban elképzelhető, hogy az ilyen listák egyszerű elkészítésére is módunk nyílik majd.

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél, No.252 (május 21.) link

Seattle Városi KönyvtáraFEL

Öt évvel ezelőtt a nyugat-amerikai Washington állam fővárosának illetékesei úgy döntöttek, hogy 200 millió dollárból új központi könyvtárat építenek s felújítják a két tucat filiálé többségét. Kicsi késéssel -- tavaly őszről idén tavaszra -- csúszott a fő attrakció elkészülte. Így pontosan öt évvel az első döntés -- a központi könyvtár tervezőjének kiválasztása -- után május 23-án nyitják meg a világ talán legmodernebb könyvtárépületét. A teljes projekt költsége az eredetileg tervezett fölé kúszott, most már a központ kerül 200 millióba (50 milliárd magyar forintba), ami a 33 ezer m2(!) alapterületet (a régi 19 ezer m2 volt) alapul véve nem is olyan elborzasztó (1,5 millió Ft/m2). Az alapterület nyolcada a mélygarázsra jut, ahol csaknem 150 autó fér el. A holland építésziroda által tervezett trapezoid formájú épület vázát 6,5 ezer tonna acél biztosítja (ennyiből tíz Szabadság-szobor acéligénye kielégíthető lett volna). Napi nyolcezer olvasót/látogatót várnak (a korábbi központban fele volt). 400 számítógép szolgálja az olvasók igényeit. A Boeing és a Microsoft városa feladta a leckét a lehetséges utódnak (egyébként a Gates- házaspár 20 millióval, a teljes költség közel 10%-ával szállt be a várost átformáló vállalkozásba). -- Számunkra a seattle-i könyvtár újabb érv a provinciális-technokrata „könyvtár-temető” szakvélemények ellen. Nem a könyvtár válik ugyanis feleslegessé, legfeljebb az elavult könyvtár. (SP)

Régebbi hírforrás(ok): link

Az információs társadalomra vonatkozó célok társadalmi támogatásaFEL

Az egy híján 140 éves Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) felmérést készített az információs társadalommal foglalkozó 2003. decemberi genfi csúcstalálkozó 2015- re vonatkozó céljainak társadalmi visszhangjáról. A véleményezők csaknem 95%-a támogatásáról biztosította az általános célkitűzéseket. Konkrétan a következő célfeladatok kapcsán tapasztalható a legmagasabb szintű támogatás:
1. az egyetemek, alap- és középfokú iskolák infokommunikációs technikával (IKT) való felszerelése -- 85,4%;
2. a kutató-fejlesztő intézmények hasonló ellátása -- 84,8%;
3. a világ lakosságának fele tudjon a hálóra kapcsolódni -- 69,2% (ma a 6 milliárd fölötti emberiség 10%-a táján vagyunk);
4. a falvakat bekötni a világhálóba, biztosítani az ott lakók számára a közösségi hozzáférés lehetőségét -- 65,7%;
5. biztosítani a hálózati kapcsolatot az összes kormányzati és közigazgatási intézménnyel -- 65,5% stb. (SP)

Régebbi hírforrás(ok): Global support for information society targets link

Ifjúsági információs iroda nyílt KiskunhalasonFEL

Ingyenes jogi és pályaválasztási tanácsadást is igénybe vehetnek a kiskunhalasi fiatalok abban az irodában, melyet a szakminiszter adott át csütörtökön. A tízmillió forintos beruházás majdnem felét a tárca finanszírozta.
-- Könyvtárról sajnos szó sincs a hírben. Pedig a célcsoport és a feladat igen nagy átfedést mutat. A tízmilliós támogatás a könyvtárnak is jót tehetett volna... (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Jobb, mint a Google? A metakeresés ígéreteFEL

Felmérések is mutatják, hogy az olvasók kedvelik és használják a Google-t; kérdéseikre vele keresik a választ, és itt többnyire meg is állnak. Ezt -- akár tetszik, akár nem -- tudomásul kell venni. Az igazi kérdés inkább az, hogy a könyvtárosok élnek-e a könyvtári dokumentumokhoz való hozzáférést megkönnyítő új technikai lehetőséggel, vagyis az ún. metakeresők (metasearch) alkalmazásával. Ha használóink veszik a fáradságot, és ellátogatnak a könyvtár honlapjára, többnyire olyan fogalmakkal szembesülnek, amelyeket nem értenek, és olyan adatbázisok hosszú listájával, amelyet végig kell olvasni és eldönteni, melyikre is van szükségük. A metakeresők viszont olyan egyszerű felületen biztosítják a keresést komplex (mind teljes szövegű, mind bibliográfiai) adatbázisokban, amihez semmiféle előképzettség sem szükséges. (Természetesen egész másképp működnek, mint a Google.) Legfőbb erényük, hogy számos helyen kereshetünk egyszerre a keresés megismétlése nélkül. (Az ötlet nem új, a hetvenes években -- és azután is -- a SilverPlatter már alkalmazta.) A tanulmányt a könyvtárosok előtt álló feladatok kijelölése zárja: a metakeresés potenciális szerepének megértése; a könyvtári állomány prezentálásának újragondolása és az új technológia iránti reális várakozások kialakítása.
A cikk “keretes” anyaga a metakeresőket gyártó cégeket sorolja fel (címeikkel együtt), közreadja a National Information Standards Organization vonatkozó kezdeményezését, és néhány a témával foglalkozó csatolást is közöl.

Régebbi hírforrás(ok): Luther: Trumping Google? Metasearching's promise = Libr.J. 128 (2003) 16 p. 36-39. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2004/2. Murányi L.

A virtuális tájékoztatás mint távmunka-lehetőségFEL

A University of Akron természettudományi és műszaki könyvtárában egy virtuális, a referensz szolgáltatásban használható szoftver segítségével megszervezték, hogy a tájékoztató könyvtáros távmunkában dolgozhasson. Ezt a heti 93,5 órát nyitva tartó könyvtárat 4-5 oktatói státuszba sorolt könyvtáros működteti. Azt tapasztalták, hogy sok referensz kérdés érkezik e-mailben vagy telefonon, és a pultnál feltett kérdések legtöbbje a számítógépekre vonatkozik vagy eligazítást kér. 2001 decemberében három hétig kísérleteztek a virtuális referenszre (VR) alkalmas csevegő szoftverrel. A hallgatók a könyvtár honlapján tehették fel kérdéseiket. Ezután fontolgatni kezdték, hogy a kevésbé forgalmas esti órákban áttérnek erre a megoldásra. Egy szerénynek minősített kísérletbe fogtak, amely nem igényelt ráfordításokat, és amelytől nem reméltek megtakarítást sem.
Hat célt tűztek ki:
1. a könyvtáros szakemberek több ideig legyenek elérhetők,
2. nőjön a referensz tranzakciók száma,
3. a referenszpultnál ne legyen üresjárat, viszont a referensz könyvtáros szükség esetén álljon rendelkezésre,
4. a referensz könyvtáros üres idejében végezhessen más munkákat,
5. a gyakran ismételt kérdéseket adatbázisban gyűjtik,
6. megvizsgálják, hogy csak elektronikus források alapján hogyan tudnak megfelelően tájékoztatni.
A megoldás működőképesnek bizonyult. A személyzet, a használók rendelkeznek a szükséges ismeretekkel és eszközökkel (pl. nemrég minden oktató egy-egy laptopot és csatlakozó eszközöket kapott; biztonságos routereket helyeztek üzembe) ahhoz, hogy otthon is ugyanúgy tudjanak dolgozni, mint az egyetemen; az OhioLINK konzorcium pedig, amelynek a University of Akron a tagja, az adatbázisok nagy választékát kínálja. (...)
Megállapították, hogy a tájékoztatók hosszabban elérhetők, főként nyáron; a referenszpultnál megszüntették az üresjáratot, a referensz könyvtáros folyamatosan, a rugalmasabb otthoni környezetben áll rendelkezésre; a könyvtárosok szerint idejük jobban kihasznált, mert az ügyeletet ellátó hallgatók megválaszolják a szakértelmet nem igénylő kérdéseket; épül a kérdések és válaszok adatbázisa; csak elektronikus források alapján is megfelelő tájékoztatást lehet nyújtani. A módszert tovább alkalmazzák a kis forgalmú időszakban, a tájékoztató könyvtárosok munkakörébe fokozatosan beépül, hogy távmunkára is vállalkozniuk kell.

Régebbi hírforrás(ok): Celzonetti -- Dechambeau: Virtual reference : A telecommuting opportunity? In: Inf.Outlook. 7 (2003) 10 p. 34-39. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2004/2, Hegyközi I.

Az e-book után itt a d-bookFEL

Az elektronikus könyv nem növelte a könyvkiadók megtakarításait, de az informatika ott van egy másik fejlesztés mögött, amely egyre népszerűbb: a megrendelésre nyomtatás (print-on-demand vagy röviden POD). Sok kiadó már kínál digitális POD kiadványt a hagyományos ofszet nyomtatás alternatívájaként. Míg az utóbbi csak nagyobb példányszám esetén gazdaságos, a POD lehetővé teszi sokkal kisebb mennyiség, akár egyetlen kötet megrendelését is, amivel lényegében biztosítani lehet, hogy egy cím sose fogyjon ki. - F: máj. 19.


Új infromatikabiztonsági magazin a magyar webenFEL

Napjainkban az informatikai biztonság a mind nagyobb számban megjelenő fenyegető tényező (vírusok, illetéktelen adathozzáférések, internetes visszaélések stb.) hatására egyre fontosabb szerephez jut. Ennek következtében mind az egyéni, mind a vállalati felhasználóknak egyre nagyobb figyelmet kell szentelniük a különböző biztonsági problémákra is. Az új Biztonságportál nevű online magazin elsősorban az informatikai biztonság területével foglalkozik. Legfőbb célja, hogy az egyéni és a vállalati felhasználók számára olyan információkat nyújtson, amelyek felhasználásával hatékony védelmi intézkedéseket tehetnek, fokozhatják a biztonságot, és ezzel számos kellemetlen eseményt
előzhetnek meg. Az új online magazin naponta beszámol az informatikai biztonsággal összefüggő legfontosabb hírekről, eseményekről, és folyamatosan figyeli a legfrissebb vírus és sebezhetőségi jelentéseket. Olyan cikkeket jelentet meg, amelyek segítséget nyújtanak a különböző fenyegető tényezők elleni védekezésben.
További információk: link

Régebbi hírforrás(ok): link

Beindult a gazdasag.roFEL

Múlt héten avatták fel a Brassó megyei RMDSZ gazdasági osztályának portálját, a link A gazdasag.ro egy gazdasági információs portál, amelynek fő célja egy bizonyos vállalkozói közösség érdekeinek a támogatása. A portál célkitűzései közt szerepel a brassói magyar cégek felkutatása és bemutatása, a cégek közötti kapcsolatok elősegítése, a gazdasági információk ismertetése, az RMDSZ-szel való kapcsolattartás megerősítése, a magyar cégek szükségleteinek felmérése, ugyanakkor továbbképzések, tréningek, fórumok megszervezése, pályázatok ismertetése és megírása, gazdasági publikációk, szakkönyvek, rendezvények ismertetése, véleményezése. A weboldal állandó rovata az állásbörze.

Hírforrás:
2004. május 26.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Internetes technológiák a felsőoktatásbanFEL

Az "Intelligent Information Network - Empowering Learning Environments" című háromnapos nemzetközi szakmai konferencián több mint száz felsőoktatási intézményi vezető vesz részt a világ számos országából. A felsőoktatás előtt álló kihívásokkal és az internet szerepével foglalkozó rendezvényt, melyet első ízben rendeztek közép-kelet európai országban, Magyar Bálint oktatási miniszter nyitotta meg. A konferencia célja mindazon lehetőségek feltárása és megvitatása, amelyek révén az internet és az internetes technológiák hozzájárulhatnak az oktatás és a tudományos kutatás fejlesztéséhez. A résztvevők áttekintik az oktatás helyzetét és megosztják egymással tapasztalataikat a webes megoldások terén. Emellett beszámolnak az e- oktatással kapcsolatos kezdeményezéseikről, amelyek segítenek leküzdeni az idő, a távolság és a társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek okozta korlátokat.

Régebbi hírforrás(ok): link

Európa információs társadalom döntéshozói BudapestenFEL

2004. június 9. és 11. között Budapesten rendezi meg az IANIS (Innovative Actions Network for the Information Society) és az eris@ (European Regional Information Society Association) közös éves konferenciáját, amelynek fókuszában a régiók szerepe és fejlődése áll a kibővített Európai Unió információs társadalmában. A régiókat érintő témákat az információs társadalom, a tudásalapú gazdaság és az eEurope 2005 Akcióterv összefüggéseiben tárgyalja a konferencia. - F: máj. 25.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Online zeneáruház: kis magyar fonográfiaFEL

Az Axelero úgy harangozta be online zeneletöltő rendszerét, hogy nálunk ez az első ilyen. Az állítás majdnem pontos. Nem az első, de az első túlélő lehet; az eddigiek ugyanis bedőltek. Méghozzá többnyire azért, mert a felhasználók nem fizettek a zenéért, amelyet - igaz, illegálisan - de ingyen is megszerezhettek. Vajon most fizetni fognak? - F: máj. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Alkalmazottainak adta jutalmát egy amerikai menedzserFEL

A legnagyobb elektronikai áruházlánc, a Best Buy vezérigazgatója a cég dolgozóinak ajánlotta 7,5 millió dolláros jutalmát. A vállalat első embere a cég tavalyi eredménye után 7,5 millió dollár értékű részvényopcióra kapott jogot. Brad Anderson azonban nem hívta le az értékpapírokat, hanem a nem vezető állásban lévő munkavállalóknak adta át az opciós jogot. Az ügy kapcsán megkérdezett szakemberek hallatlannak minősítették az esetet, és a University of Minnesota egyik professzora úgy vélte, ezzel a "kommunisztikus lépéssel" a vezérigazgató azt a régóta köztudott tényt manifesztálta, hogy nem csupán a vezetőség a letéteményese a cég sikerének. A vezérigazgatóért aggódóknak persze nem kell jótékonysági akciót kezdeményezni - számolt be a CNN, hiszen Brad Anderson a tavalyi évben 1,1 millió dolláros alapfizetést és 2,1 millió dollár pénzjutalmat kapott.
-- Ugyan a jutalom összege nem jellemző a hazai könyvtári viszonyokra, a mögötte lévő szemlélet viszont kétségtelenül figyelemfelhívó és követhető. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Amatőr alkotók kiállítása BalatongyörökönFEL

"Szépkezű györökiek" címmel rendezték meg a balatongyöröki Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár nagytermében a településen élő amatőr alkotók közös kiállítását.

Régebbi hírforrás(ok): link

Bokrétát kapott a debreceni egyetemi könyvtárFEL

Elérte legmagasabb pontját a város egyetemének most folyó, több mint hétmilliárd forint értékű beruházása, az élettudományi központ és könyvtár. Az építő Hunép Rt. és az egyetem Magyar Bálint oktatási miniszter jelenlétében a hagyományoknak megfelelően bokrétát húzott fel az épület tetejére, s így ünnepelte meg a tavaly ősszel kezdődött építkezést. - F: máj. 25.

Régebbi hírforrás(ok): link

Harry Potter-rajongók vetélkedőjét tartjákFEL

Május 27-én a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában ifjú Harry Potter-rajongók mérik össze tudásukat. Immár ez a negyedik év és a negyedik Potter-kötet "A tűz serlege", melyről vetélkedőt szerveznek a könyvtárosok. A történeten túl számos kérdésre kell választ adni a mitológiától kezdve a gyógynövényismeretig. Ahhoz, hogy a vetélkedőt a kis varázslókhoz méltóan jutalmazhassák, a könyvtár magánszemélyek és cégek felajánlásait várja. - F: máj. 25.

Régebbi hírforrás(ok): link

Már magyarul is hívható az Európai Bizottság tájékoztatóvonalaFEL

Az Európai Bizottság telefonos vonala az Europe Direct már magyarul is hívható. Az EU országaiból ingyenesen hívható tájékoztatószolgálat segít eligazodni az unió honlapján, de összetett kérdésekre is választ ad szakértői hálózata segítségével.
A közösségi jog bizonytalanságok nélkül alkalmazható. Nincs ok a bizonytalanságra a közösségi jog fordítása, nemzeti jogrendbe illesztése és alkalmazása terén - mondta Fazekas Judit. Az Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára aláhúzta: az EU joganyagának 97 százalékát már lefordították magyarra.

Régebbi hírforrás(ok): link ; link

Multimédiás CD a Magyar HonvédségrőlFEL

Promóciós célokra is felhasználja majd a Honvédelmi Minisztérium a most bemutatott multimédiás CD-kiadványokat, amelyek a Magyar Honvédség alakulatait, fegyverzetét, vezetőségét és történetét mutatják be. - F: máj. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Interneten hozzáférhető az országjelentésFEL

A Political Capital Institute és a Figyelő nyilvánosságra hozta áprilisban elkészített országjelentésének részletes változatát. - F: máj, 20.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

24 állandó kiállítás ingyenes -- cikk a múzeumok jegyzékévelFEL

Hova mehetünk és meddig láthatjuk az ingyenes kiállításokat? Koncz Erika, a múzeumokat felügyelő helyettes államtitkár elmondta, hogy - ez alatt a kormányzati időszak alatt biztosan - ingyenes marad a 24 állami fenntartású múzeum állandó kiállítása magyaroknak és külföldieknek egyaránt. Bár május 1. óta még nem telt el sok idő, máris láthatóan megnőtt az érdeklődés az említett kiállítások iránt. Június elején minden múzeumnak tájékoztatást kell adnia ez év és az előző év látogatottságáról, hogy összehasonlítást lehessen készíteni a program eredményességéről. Ugyan a "Monet-jelenségtől" - hosszú sorok kígyóztak a Szépművészeti Múzeum előtt az időszaki kiállítás alatt - nem tartanak, de bíznak abban, hogy nagy igény van az állandó kiállításokra és az újabb időszaki kiállításokra is. Koncz Erika figyelmünkbe ajánlotta a június 26-i, szombati "Múzeumok éjszakája" című rendezvényt.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról